Helias Marketing

301 Redirects

301 Redirects [Complete SEO Gids]

301 redirects voor beginners

Het Effectief toepassen van 301 Redirects voor SEO

Wil jij alles weten over 301 redirects en hoe je ze kunt inzetten om meer organische bezoekers te ontvangen?

Dan helpen wij jou met dit artikel graag verder.

In deze uitgebreide SEO gids vind je namelijk een simpele uitleg over redirects en delen we stap voor stap hoe jij ze effectief kunt toepassen om je SEO prestaties te verbeteren.

Introductie 301 Redirects

Je bent zojuist verhuisd met je bedrijf naar een nieuwe locatie en bent vergeten je adresgegevens te wijzigen op je website of in je Google mijn bedrijfsprofiel.

Potentiële klanten vinden je adresgegevens op je website of in Google en besluiten langs te gaan om één van je mooie producten aan te schaffen.

Aangekomen op de locatie staan ze vervolgens voor een dichte deur… 

301 Redirects zorgen ervoor dat een gebruiker automatisch wordt omgeleid naar het nieuwe webadres wanneer een bezochte pagina is verhuisd.

wat is een 301 redirect

Wat zijn 301 Redirects

De term “301 Redirects” verwijst naar een permanente verhuizing van een webpagina van het ene webadres naar het andere. Wanneer een gebruiker het oude webadres probeert te bezoeken wordt deze direct doorverwezen naar het nieuwe webadres.

Het getal “301” beschrijft de HTTP status code van de verhuisde webpagina.

Wanneer een browser of een zoekmachine-crawler toegang vragen tot een webpagina, sturen zij een verzoek naar de server. Dit verzoek wordt vervolgens beantwoord door de server met 3 verschillende elementen waaronder de HTTP status code.

HTTP Status Code

HTTP-status-codes zijn driecijferige codes die een server op verzoek van een browser of een zoekmachine retourneert, om de status van het verzoek weer te geven.

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol.
Het is het protocol dat door zoekmachines,browsers en servers wordt gebruikt om te communiceren en om gegevens uit te wisselen. De HTTP status codes maken deel uit van het communicatieproces.

De meest voorkomende status-codes in de wereld van SEO zijn:

 • 200: OK
 • 301: permanente redirect
 • 302: tijdelijke redirect
 • 404: Niet Gevonden
 • 410: Pagina verwijderd
 • 503: Service niet beschikbaar

Waarom zijn 301 Redirects belangrijk voor SEO?

Wanneer je besluit om het webadres van een pagina te wijzigen of een pagina in zijn geheel te verwijderen, wordt de URL nog onder andere vermeldt:

 • Als interne link op je webpagina’s
 • Op de webpagina’s van verzamelde backlinks
 • In de zoekresultaten van Google

Om te voorkomen dat gebruikers op een 404 pagina terecht komen, wat een negatieve gebruikerservaring veroorzaakt en hierdoor van invloed kan zijn op je rankings in de zoekmachines, is het dus belangrijk dat we 301 redirects toepassen.

Het voordeel van een 301 redirect is dat het grootste deel van de bestaande linkwaarde wordt overgedragen naar het nieuwe webadres, waardoor de autoriteit van de webpagina niet verloren gaat en dat 404 foutmeldingen worden voorkomen.

Het effectief toepassen van 301 redirects is dus belangrijk voor SEO omdat het de rankings in de zoekmachines kan bevorderen en het de gebruikerservaring verbeterd.

voordelen redirects

Wat is het verschil tussen een 301 en een 302 Redirect?

Een 301 redirect verwijst naar een permanente verhuizing van het webadres, terwijl een 302 redirect aangeeft dat het om een tijdelijke verhuizing gaat.

Hoewel sommige werknemers van Google aangeven dat er gevallen zijn waarin 301 en 302 redirects op exact dezelfde manier worden behandeld door de zoekmachine, heeft Moz.com bewijs verzameld dat het toepassen van een 301 redirect de veiligste manier is om SEO waarde door te geven wanneer het gaat om een permanente verhuizing van de URL.

Gebruik een 302 redirect enkel wanneer het gaat om een tijdelijke verhuizing van het webadres.

301 of 302 redirect voor seo
htacces redirects

301 Redirects Optimalisatie

In dit hoofdstuk delen wij de belangrijkste optimalisatie technieken waarbij je 301 redirects toepast om je prestaties in de zoekmachines te verbeteren.

Wanneer maak je gebruik van 301 Redirects?

De belangrijkste redenen om gebruik te maken van 301 redirects zodat je SEO prestaties verbeteren hebben wij onderling voor je toegelicht.

 1. URL Optimalisatie
 2. Duplicate Content voorkomen
 3. SEO Masterpiece strategie
 4. Verwijderde pagina’s
 5. HTTP naar HTTPs
 6. Wijziging domeinnaam

#1. URL Optimalisatie

Het wijzigen van een URL op je website kan in sommige gevallen een positief SEO effect met zich meebrengen.

Zo constateerde Backlinko na een grootschalig SEO onderzoek waarbij zij in totaal 11,8 miljoen zoekresultaten analyseerden, dat korte URL’s in verhouding beter presteren in de zoekmachines dan langere webadressen.

Daarnaast is het vermelden van het zoekwoord in de URL een kleine, maar directe rankfactor die dus bijdraagt aan het verbeteren van de prestaties.

Het optimaliseren van een URL naar een kortere variant die het zoekwoord vermeldt is dus in sommige gevallen noodzakelijk.

Om er voor te zorgen dat er geen linkwaarde verloren gaat en gebruikers niet op een 404 pagina terecht komen, passen we in de meeste gevallen een 301 redirect toe van het oude webadres naar het nieuwe bestemmingsadres.

#2. Voorkomen van Duplicate Content

Bij duplicate content denken de meeste aan gekopieerde content die op meerdere pagina’s aanwezig is, maar duplicate content komt vaker voor dan je denkt.

Een zoekmachine ziet ieder webadres namelijk als een unieke en individuele webpagina en varianten als een “www” of een “niet-www” versie van een webpagina worden dus ook als duplicate content beschouwd.

Daarnaast hebben veel e-commerce websites te maken met URL parameters en pagination pagina’s die bekend staan als veroorzakers van duplicate content.

Wanneer we de inhoud van meerdere webpagina varianten zoals bijvoorbeeld:

 • Met of zonder “WWW” in het webadres
 • “HTTP” of “HTTPs” versies
 • Met of zonder trailing slash aan het einde van de URL (“/”)

niet als individuele webpagina willen presenteren aan de gebruikers, passen we een 301 redirect toe vanuit alle verschillende versies met duplicate content naar één primaire versie.

duplicate content oplossen

#Rel=Canonical

In sommige gevallen van duplicate content is het juist wel wenselijk om iedere versie van een webpagina individueel aan de bezoekers te presenteren.

Denk bijvoorbeeld aan een E-commerce store waarbij een specifiek product meerdere kleur varianten heeft die ieder een eigen webadres met zich meebrengen.

De verschillende varianten beschikken over een vrijwel identieke inhoud en worden hierdoor als duplicate content pagina’s gezien.

Wanneer we in dit geval een 301 redirect toepassen, kunnen de verschillende kleuren niet langer afzonderlijk worden bekeken door de bezoeker en worden zij rechtstreeks doorgestuurd naar de primaire versie.

In dit geval passen we een canonical-tag toe om zoekmachines te informeren over de primaire versie van de URL, zodat duplicate content wordt voorkomen.

rel=canonical

#3. SEO Masterpiece Strategie

De “Masterpiece strategie” is een SEO-techniek waarbij meerdere low-quality pagina’s die bijvoorbeeld geen organische bezoekers ontvangen of voorzien zijn van thin content, gefuseerd tot één content-rijke masterpagina van hoge kwaliteit.

Om te voorkomen dat de linkwaarde van deze low quality pagina’s verloren gaat tijdens de fusie en dat bezoekers op een 404 pagina terecht komen, passen we een 301 redirect toe vanuit deze individuele webpagina’s naar het nieuwe webadres van de masterpagina.

seo masterpiece techniek

#4. Verwijderde Pagina's

In sommige gevallen ben je webpagina’s vanuit een SEO perspectief liever kwijt dan rijk omdat ze bijvoorbeeld geen organische bezoekers ontvangen, voorzien zijn van lage kwaliteit content, of gericht zijn op een onderwerp waar niemand naar op zoek is.

Wanneer je beschikt over een gerelateerde webpagina die je als alternatief kunt gebruiken, kun je een 301 redirect toepassen om de pagina-autoriteit over te dragen naar deze pagina met gerelateerde inhoud en kun je voorkomen dat gebruikers op een 404 pagina belanden.

404 pagina

#5. HTTP naar HTTPs

Wanneer je website toegang biedt tot zowel een HTTP versie als een HTTPs variant, is het belangrijk dat we de “HTTP” versie doorverwijzen met een 301 redirect naar de “HTTPs” versie.

We benoemden dit net al kort in reden nummer 2 over het voorkomen van duplicate content, maar het toepassen van een redirect naar de “HTTPs” versie heeft nog een reden.

Om een goede gebruikerservaring aan te bieden wil je met name als E-commerce website waarbij bezoekers belangrijke gegevens invullen om een betaling te kunnen voltooien, dat dit gebeurd vanuit een beveiligde “HTTPs” verbinding.

#6. Wijziging Domeinnaam

Wanneer je besluit de domeinnaam te wijzigen omdat je bijvoorbeeld van een “. nl” variant overstapt naar een “. com” versie, wil je natuurlijk niet dat je opgebouwde pagina autoriteit in zijn geheel verloren gaat.

Verzamelde linkwaarde bijvoorbeeld afkomstig van backlinks en SEO waarde worden voor het grootste deel overgedragen door een 301 redirect toe te passen naar de nieuwe versie van je domeinnaam.

301 redirect tips

De Technische SEO van 301 Redirects

301 Redirects kunnen een vloek of een zegen zijn voor je prestaties in de zoekmachines.

Bij het gebruiken van 301 redirects komen namelijk een hoop technische SEO factoren kijken die je rankings in de SERP behoorlijk kunnen beschadigen.

In dit hoofdstuk vind je daarom de simpele oplossingen voor alle technische fouten die 301 redirects kunnen veroorzaken!

Effectief oplossen van Technische SEO fouten

Hoewel een 301 redirect in sommige gevallen de best mogelijke oplossing is, kunnen ze eveneens technische SEO fouten veroorzaken.

Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat een 301 redirect een omleiding is.

Wanneer een gebruiker via bijvoorbeeld de browser, een zoekmachine of een interne link op je pagina de oude URL gebruikt, wordt de nieuwe bestemmingspagina vertraagd weergeven.

Er vindt namelijk een dubbele communicatie plaats tussen de browser en de server om de juiste bestanden te verkrijgen die nodig zijn om de pagina te vertonen op het scherm van de gebruiker.

Technische SEO fouten:

 • Wijzig de oude URL van interne links
 • Fix redirect chains
 • Verwijder URL’s met 301 redirects uit je sitemap
 • Fix redirect loops
 • Vermijd 301 redirects naar webpagina’s die niet gerelateerd zijn
 • Fix gebroken redirects
 • Fix pagina’s met 301 redirects die organische bezoekers ontvangen

Wijzig de oude URL van Interne Links

Wanneer je een 301 redirect toepast, is het belangrijk om de interne links die voorzien zijn van de inmiddels gewijzigde URL aan te passen naar het nieuwe bestemmingsadres.

Wanneer bezoekers op je webpagina klikken op een interne link die nog gebruik maakt van het oude webadres, biedt dit een negatieve gebruikerservaring omdat de omleiding ten kosten gaat van de pagina laadtijd.

Daarnaast kunnen ongewijzigde interne links redirect chains veroorzaken. 

Vind interne links naar 301 redirects:

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “Page has links to redirect”
fix 301 redirects
 • Klik op “View affected URLs”
301 redirected interne links wijzigen
 • In de linker kolom onder “URL” vind je de webadressen waar de interne link naar een redirect vermeldt staat
 • In de rechter kolom onder “internal outlinks to 3xx” vind je de URL van de 301 redirect die gewijzigd dient te worden
 • Navigeer naar de pagina’s in de linker kolom en wijzig de interne links die navigeren naar het webadres uit de rechterkolom
redirects

*Tip: Als je nog verder naar rechts scrollt zie je naast de kolom met “internal outlinks to 3xx” nog een kolom met “No. of internal outlinks to 3xx”

 • Klik op het getal dat het aantal links naar 301 redirects weergeeft
wat zijn redirects
 • Vervolgens zie je de ankertekst van de interne link, kopieer deze ankertekst
 • Navigeer naar de webpagina met de 301 redirect.
301 of 302 redirect
 • Klik op “CTR + F ” en plak de ankertekst in de zoekbalk
 • Wijzig de interne link met de 301 redirect naar het bestemmingsadres
hoe werkt een redirect

Fix Redirect Chains

Redirect chains vinden plaats wanneer er een keten van 2 of meer redirects aanwezig zijn tussen de eerste hyperlink waar een gebruiker of een zoekmachine-crawler gebruik van maakt en het bestemmingsadres.

We veroorzaken in dit geval dus eigenlijk een kettingreactie van verschillende redirects die we naar elkaar toe linken.

Redirect chains hebben een negatieve invloed op de pagina laadtijd omdat de gebruiker een aantal keren wordt omgeleid naar een nieuwe URL tot het bestemmingsadres wordt bereikt.

hoe redirects toevoegen

Het is alsof je een persoon bezoekt en aangekomen bij de voordeur zie je een briefje op de deur geplakt met: “Verhuisd, mijn nieuwe adres is….”

Je stapt de auto in en rijdt naar het nieuwe adres, maar eenmaal aangekomen zie je opnieuw een briefje op de voordeur geplakt: “wederom verhuisd, mijn nieuwe adres is…”

Voor dat je uiteindelijk op de bestemming aankomt heb je dus onnodige tijd verspild en dit werkt exact zo bij een redirect chain.

Een redirect chain biedt een verslechterde gebruikerservaring en verspild daarnaast onnodig het crawl-budget.

Fix Redirect chains met Ahrefs Site Audit

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “redirect chain”
wat is een redirect chain

Wijzig de interne links met 301 redirects naar het nieuwe webadres om deze kettingreactie van redirects op te lossen.

Verwijder URL's met 301 Redirects uit je Sitemap

Een sitemap geeft de zoekmachines zoals Google een compleet overzicht van je belangrijkste webpagina’s om ervoor te zorgen dat deze gecrawld en geïndexeerd worden.

URL’s met 301 redirects voegen geen enkele waarde toe aan de gebruiker, kunnen complicaties veroorzaken tijdens het crawl-proces, verspillen het crawl-budget onnodig en bieden zelfs een negatieve gebruikerservaring aan.

Kortom: vanuit een SEO perspectief is het beter om je sitemap vrij te houden van URL’s met 301 redirects.

Vind aanwezige 301 Redirects in je Sitemap:

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “3XX redirect in sitemap”
301 redirect in sitemap

Fix Redirect Loops

Een redirect loop ontstaat wanneer een webpagina met een 301 redirect uit een redirect chain (keten van redirects die naar elkaar linken) terug linkt naar één van de webadressen uit de keten, waardoor er een oneindige kettingreactie van redirects ontstaat.

redirect chains

Om weer een voorbeeld aan te halen:

Je gaat op bezoek bij een persoon en aangekomen bij het adres hangt er een briefje op de deur: “verhuisd, mijn nieuwe adres is….”

Je besluit het nieuwe adres te bezoeken, maar aangekomen bij de woning vind je wederom hetzelfde briefje op de voordeur, maar nu met een ander adres.

Voor de derde keer stap je de auto in om het nieuwe adres te bezoeken.

Weer hangt er tot je verbazing een briefje op de deur, maar dit keer verwijst het briefje niet naar een nieuw adres, maar naar het eerste adres dat je hebt bezocht.

Je komt op deze manier dus nooit aan op je bestemming en dit is wat er gebeurd tijdens een redirect loop.

Dit leidt vanzelfsprekend tot een enorm slechte gebruikerservaring waar zowel gebruikers als zoekmachine-crawlers vast komen te zitten in de oneindige keten van omleidingen.

 

redirect loop

Dit zorgt voor enorm veel complicaties tijdens het crawlen van je webpagina’s en leidt tot het overbelasten van de server.

Als de website tijdens het crawlen vertraagt of wanneer er serverfouten optreden tijdens dit proces, vermindert je crawlbudget. Het crawlbudget is simpel gezien het aantal URLs dat de Googlebot per keer kan en wil crawlen.

Daarnaast kunnen de zoekmachine-crawlers vast komen te zitten in de zogeheten “crawler-traps” wat een enorm negatieve impact heeft op je prestaties met SEO.

Ontdek en Fix Redirect Loops:

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “redirect loop”
 • Wijzig de interne links met de 301 redirect die de loop veroorzaakt naar het juiste bestemmingsadres
wat is een redirect loop

Voeg enkel 301 Redirects toe naar Gerelateerde webpagina's

Een 301 redirect verwijst naar een permanente verhuizing van een webpagina naar een nieuwe URL.

Wanneer een gebruiker via Google of een pagina op je website klikt op een hyperlink met een 301 redirect, is het wel belangrijk dat de bezoeker wordt omgeleid naar een pagina waarvan de inhoud overeenkomt met de ankertekst van je interne link of de title tag uit de zoekresultaten.

Het omleiden van de bezoeker naar een pagina met totaal andere inhoud is eigenlijk het misleiden van de bezoeker.

technische seo fouten

Dit zorgt dan ook vanzelfsprekend voor een negatieve gebruikerservaring wat je SEO resultaten kan beïnvloeden.

Daarnaast gebruiken zoekmachine-crawlers onder andere de URL en de ankertekst van een link om te begrijpen waar de bestemmingspagina inhoudelijk over gaat en kan er dus verwarring ontstaan wanneer ze op deze manier misleidende informatie ontvangen.

Fix Gebroken 301 Redirects

Gebroken 301 Redirects zijn redirects die de gebruiker of zoekmachine-crawler omleiden naar een niet-bestaande webpagina zoals een 404 pagina.

De URL van het bestemmingsadres is niet in gebruik of ervaart technische problemen waardoor de webpagina niet kan worden weergeven.

gebroken 301 redirect

Gebroken 301 redirects kunnen serieuze problemen veroorzaken voor je SEO prestaties.

De kans is namelijk groot dat de bezoeker besluit je website te verlaten en dat zoekmachine-crawlers het crawlen staken.

Ontdek en fix Gebroken Redirects

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “Broken redirect”
 • Controleer de URL van de gebroken redirect en wijzig indien deze incorrect is
gebroken redirects oplossen

Pagina's met 301 Redirects die Organische Bezoekers ontvangen

Webpagina’s met 301 redirects horen geen organische bezoekers te ontvangen omdat het niet de bedoeling is dat Google deze pagina’s indexeert en weergeeft in de zoekresultaten.

Google heeft deze 301 redirect dus nog niet gezien en verwerkt.

Ontdek 301 Redirects die organische bezoekers ontvangen:

 • Open de Ahrefs site audit
 • Klik op “All issues”
 • Klik op “3XX page receives organic traffic”
redirects in seo

Check of de URL verwijderd is uit je sitemap en zorg dat je webpagina sneller opnieuw wordt gecrawld door een nieuwe indexering aan te vragen in Google Search Console, zodat de webpaina niet langer in de zoekresultaten verschijnt:

 • Open Google Search Console
 • Ga naar de zoekbalk en vul de URL in met de 301 redirect die nog organisch verkeer ontvangt.
 • Klik op “Indexering aanvragen”
google search console indexering aanvragen

Relevante Bron:

wordpress redirects

WordPress 301 Redirects

In dit hoofdstuk vind je de eenvoudige manier om 301 redirects toe te passen op je WordPress website.

Simpel 301 Redirects toepassen op je WordPress Website

Als je in het bezit bent van een WordPress website kun je eenvoudig 301 redirects toepassen door onderstaande instructies te volgen:

 • Installeer de SEO Plugin Rank Math
301 redirect plugin
 • Open Rank Math in je WordPress Admin
 • Navigeer naar “Dashboard”
 • Activeer “Redirections”
wordpress 301 redirects
 • Navigeer in je WordPress admin naar Rank Math en klik op “Redirections”
 • Klik op “add new”
 • Voeg de oude URL van de webpagina toe aan “Source URLs”
 • Voeg de URL van de bestemmingspagina toe aan “Destination URL”
 • Activeer “301 permanent move” als redirection type
 • Zorg dat je status op “Activate” staat
 • Klik op “Add Redirection”
redirects toevoegen in wordpress

Meer informatie over het toevoegen van 301 Redirects?

Geef een reactie