Helias Marketing

CTR

Click Through Rate SEO Gids - CTR verhogen op basis van onderzoeken

Organische CTR of wel de organische click-through-rate, geeft het percentage weer van het aantal kliks in verhouding met het aantal vertoningen.

Als er in Google 100 keer op een dag dezelfde zoekopdracht wordt uitgevoerd waarbij wij 100 keer worden vertoond op de eerste pagina van Google, maar slechts 5 keer aangeklikt dan spreken we van een click through rate percentage van 5%.

Voor het schrijven de perfecte title tag die zorgt voor een enorme toename van je CTR, kun je voor een compleet overzicht onze ultieme SEO Checklist bekijken!

Waarom is het click through rate percentage belangrijk voor SEO?

Het click through rate percentage wordt samen met onder andere pogo sticking en bounce rate door Google als graadmeter gebruikt om de user experience te beoordelen, en om het algoritme te blijven optimaliseren voor search intent.

Deze signalen bieden Google de mogelijkheid om het algoritme te perfectioneren zodat de gebruiker enkel de beste en meest relevante zoekresultaten voorgeschoteld krijgt na een uitgevoerde zoekopdracht.

Google maakt eveneens gebruik van het click through rate percentage om in te schatten of het vertoonde zoekresultaat wel geoptimaliseerd is voor de zoekintentie van de gebruiker. Wanneer een zoekresultaat namelijk wel vertoond wordt maar veel minder organische kliks ontvangt dan de resultaten eronder, kan dit zorgen voor een lagere positie.

Een resultaat met een hogere CTR wordt namelijk gezien als een beter resultaat voor de zoekopdracht, en we kunnen dan ook wel stellen dat CTR een volwaardige ranking factor is.

In deze SEO gids gaan we een aantal waardevolle technieken met je delen waarmee jij het click through rate percentage van je pagina´s enorm kunt verhogen!

6 Waardevolle tips waarmee jij snel je CTR kunt verhogen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je huidige positie in de zoekresultaten een belangrijke rol speelt in het CTR percentage. Een uitgebreid onderzoek van Zero Limiting Web toonde al aan dat ruim 67% van alle kliks navigeert naar een van de eerste 5 organische zoekresultaten, terwijl slechts 3,73% van de gebruikers klikt op de zoekresultaten die staan op positie 6 t/m 10.

 

organisch CTR

1. Verbeter zoektermen waarvoor je al rankt

Misschien wel de meest effectieve manier om je CTR op korte termijn een boost te geven, is het optimaliseren van de zoektermen waarvoor je al rankt tussen positie 6 en 10.

Omdat je voor deze zoektermen namelijk al op de eerste pagina van Google staat kost het je veel minder tijd om er resultaat mee te behalen. En als we nog eens aandachtig naar de statistieken kijken, kunnen we wel constateren dat het ranken van deze keywords naar een top 5 positie een enorm resultaat kan opleveren.

Open allereerst je Google Search Console account, en ga naar –> Prestaties –> Zoekopdrachten –> En klik op posities

seo technieken

Vervolgens ga je naar de zoektermen die op de 6e t/m 10e positie in Google staan en kijk je of er interessante zoekresultaten tussen zitten met een enorm aantal vertoningen.

Vanwege je huidige positie in Google ontvang je voor deze zoektermen nog weinig verkeer, maar als je deze weet te optimaliseren naar bijvoorbeeld de 3e plaats kan dat een enorm verschil maken!

SEO optimalisatie

Eigen onderzoek naar het verband tussen organische posities en CTR

In een uitgebreid onderzoek onderzochten wij het verband tussen de organische posities en de click through rates van de website van Heliasgymwear.

Tijdens dit onderzoek hebben wij enkel keywords gebruikt met een maandelijkse vertoning van 100+ en hebben wij branded keywords niet meegerekend.

ctr case study

In de komende punten vind je een aantal interessante tips terug afkomstig van onze onderzoeksdata.

2. Zoekresultaten met een F.A.Q rich snippet

Tijdens ons uitgebreide onderzoek constateerde we dat zoekresultaten met een F.A.Q rich snippet gemiddeld een 28% hogere CTR hadden dan zoekresultaten zonder een F.A.Q rich snippet.

Wel moeten we hierbij vermelden dat ruim 80% van onze bezoekers afkomstig zijn van mobiel verkeer en dat de impact van een F.A.Q rich snippet groter is op de mobiele telefoon dan op een desktop.

f.a.q rich snippet 1

2. Title tag met een jaartal

Het onderzoek dat wij hielden wees uit dat zoekresultaten met het huidige jaartal in de title tag vermeldt een tot wel 20% hogere CTR hadden dan resultaten zonder jaartal in de title tag.

jaartal in title tag

3. Voeg structured data toe aan je pagina voor rich snippets

Een case studie van Search Engine Land toont aan dat structured markup het click through rate percentage met 30% verbeterd!

Met structured markup zorg je ervoor dat de zoekmachines de inhoud van je pagina beter kunnen begrijpen en verhoog je de kans op rich snippets in de zoekresultaten.

4. Voeg brackets toe aan je Title Tag

De SEO specialisten van Hubspot hielden een grootschalig onderzoek naar het effect van brackets in headlines op het click through rate percentage en constateerde dat dit de CTR tot wel 40% kon verbeteren!

Brackets in je title tag zorgen ervoor dat je zoekresultaat opvalt in de S.E.R.P’s en kunnen daarnaast een belangrijk element van je boodschap uitlichten. 

click through rate

Een case studie van Search Engine Land toont aan dat structured markup het click through rate percentage met 30% verbeterd!

Uit een grootschalig onderzoek van Hubspot bleek dat headlines met brackets het click through rate percentage met bijna 40% verbeteren!

5. Stel een vraag in je Title tag

Een wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat headlines met vragen erin gemiddeld tot wel 150% meer kliks ontvangen dan headlines zonder vragen!

Psychologen vermoeden dat dit komt omdat onze hersenen van nature de behoefte hebben om bij het zien van een vraag ook het antwoord te willen weten.

6. Win de Featured Snippet

Mocht er een featured snippet aanwezig zijn voor de keywords waar jij naar probeert te ranken dan kun je jouw CTR-percentage direct een boost geven door deze zogeheten positie 0 in te nemen.

Hoewel volgens een onderzoek gepubliceerd op de website van SEO expert: Brian Dean, de featured snippet met gemiddeld 8,6% minder clicks oplevert dan het eerste organische zoekresultaat(gemiddeld bijna 20%), kun je door slechts het beste antwoord van 40 tot 60 woorden op een zoekopdracht te geven, een gigantische sprong maken binnen de zoekresultaten en hiermee direct van een positie 8 of 9 in de SERP’s waar je gemiddeld slechts een aantal procent van het aantal kliks ontvangt, naar de positie 0 klimmen.

Deze techniek is dan ook enkel interessant voor het verbeteren van je CTR wanneer jij hoger dan positie 5 staat in de zoekresultaten.

featured snippet CTR