Helias Marketing

Alt Tekst

ALT-Tekst voor SEO [Complete Strategie]

alt tekst schrijven

Schrijf de perfecte SEO ALT-Tekst om te scoren in Google

In deze SEO gids vind je de complete strategie voor het schrijven van een perfect geoptimaliseerde ALT-tekst.

Het optimaliseren van deze alternatieve teksten is nog altijd een zeer onderschat onderdeel binnen zoekmachine-optimalisatie.

Wist jij dat je met het optimaliseren van ALT-teksten een massale organische groei kunt realiseren?

Wat is een ALT-Tekst?

ALT-tekst (ook bekend als “ALT-tag”), is een geschreven tekst, aangebracht in HTML-code, die in plaats van een afbeelding op de webpagina verschijnt als de afbeelding op dat moment niet kan worden geladen op het scherm van de gebruiker.

De ALT-tekst functioneert daarnaast als hulpmiddel voor zoekmachines om de inhoud van een afbeelding te begrijpen, zodat webpagina’s beter kunnen worden gecrawld en gerangschikt.

alt tag seo

Waarom is een ALT-Tekst belangrijk voor SEO?

Vandaag de dag worden er in 38,4% van de zoekopdrachten, afbeeldingen vertoond als SERP-Feature in Google. De enorme behoefte van gebruikers aan visuele content lijkt met de dag toe te nemen en Google toont dan ook steeds vaker afbeeldingen op prominente posities in de SERPs.

image seo 1

Het optimaliseren van ALT-teksten voor SEO zorgt ervoor dat jij geen organische bezoekers misloopt en juist profiteert van de enorme vraag naar visuele content.

Daarnaast helpen goede ALT-teksten als belangrijk onderdeel van on-page SEO om:

  1. De gebruikerservaring te verbeteren
  2. Je SERPs real estate te maximaliseren
  3. Beter gevonden te worden in image search
  4. Meer organische bezoekers
  5. Te fungeren als ankertekst wanneer de afbeelding een link bevat

Kortom: het optimaliseren van je ALT-tekst voor SEO is een belangrijk onderdeel om je prestaties in de zoekmachines te verbeteren.

1. Betere gebruikerservaring

Miljoenen mensen zijn visueel gehandicapt en velen van hen gebruiken screenreaders om online-inhoud te consumeren.

Deze screenreaders werken door inhoud op het scherm, inclusief afbeeldingen, om te zetten in audio. Van afbeeldingen zonder alt-tekst kan de inhoud niet worden gecommuniceerd naar de gebruiker.

Daarnaast is de ALT-tekst zichtbaar wanneer de afbeelding niet goed laad in het scherm van de gebruiker, zodat de inhoud van een afbeelding in dit geval alsnog kan worden begrepen.

2. SERPs Real Estate vergroten

Het stijgende aantal afbeeldingen die als SERP-feature worden vertoond na een zoekopdracht in Google geeft je de perfecte kans om je SERPs real estate te vergroten.

alt tekst optimaliseren voor seo

Door de alt-tekst, de bestandsnaam en het titel attribuut van een afbeelding te optimaliseren, kunnen je afbeeldingen in de SERPs worden vertoond als image pack of als afbeelding in een featured snippet.

Hiermee vergroot je de aanwezigheid van je resultaten in de SERPs wat meer naamsbekendheid oplevert en de click through rate kan bevorderen.

image featured snippet

3. Beter gevonden worden in Image Search

De ALT-tekst helpt volgens Google zelf enorm om beter gevonden te worden in Google Image Search.

De ALT-teksten worden namelijk gebruikt om de inhoud van afbeeldingen beter te begrijpen en zijn een essentieel onderdeel in het rangschikken van afbeeldingen.

image search seo

4. Meer organische bezoekers

Het optimaliseren van je ALT-tekst voor SEO zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent in image search, meer vertoond wordt in SERP-features en dat Google de inhoud van je webpagina beter begrijpt waardoor je pagina aan meer gebruikers kan worden vertoond op basis van relevante zoekopdrachten.

Webpagina’s met geoptimaliseerde ALT-teksten worden dus over het algemeen een stuk meer vertoond in de zoekmachines waardoor het aantal organische bezoekers vanzelfsprekend toeneemt.

Onderstaand voorbeeld toont de enorme impact van ALT-tekst optimalisatie op je SEO prestaties:

Beginning in 2018, the HubSpot Blog team implemented a new SEO strategy that, in part, focused more intently on optimizing image alt text. This helped to increase the blog’s image traffic by 779% in less than a year, which resulted in 160,000 more organic views. 

Bron: HubSpot

wat is een alt tag

5. ALT-Tag als ankertekst

Wanneer een afbeelding voorzien is van een hyperlink, wordt de ALT-tag automatisch als ankertekst gebruikt. Zoekmachines gebruiken in dit geval de ALT-tag dus om de inhoud van een webpagina en de relatie tussen beide pagina’s beter te begrijpen.

alt tekst als ankertekst

Hoe voeg je een ALT-tag toe?

Je kunt een ALT-tag eenvoudig toevoegen door een alt-attribuut aan te brengen in de
HTML-code van een afbeelding zoals in onderstaand voorbeeld:

hoe voeg je een alt tag toe

Alternatieve tekst in WordPress

Als je in de pagebuilder van je WordPress website een afbeelding toevoegt, kun je in de mediabibliotheek aan je rechterzijde de alternatieve tekst van een afbeelding en het titel attribuut invullen.

alternatieve tekst wordpress

Voeg je een alternatieve tekst toe aan alle afbeeldingen?

Nee, dit is een misvatting. Als een afbeelding geen informatieve meerwaarde heeft, maar enkel ter decoratie wordt gebruikt om een pagina aan te kleden, dan is het beter om geen ALT-tekst aan de afbeelding toe te voegen.

Voeg enkel een ALT-tekst toe aan afbeeldingen die informatie met zich meedragen of de inhoud van een tekst versterken door het visuele aspect.

alt seo

Hoe schrijf je een goede ALT-Tekst?

Uiteindelijk moet de ALT-tekst een afbeeldingen vertegenwoordigen door een specifieke,
beknopte, maar volledige beschrijving van een afbeelding te bevatten.

Daarnaast is het belangrijk dat de ALT-tekst bijdraagt aan het onderwerp van de webpagina
om zo topical relevance te creëren en waarde toe te voegen aan de pagina ranking.

1. Geef een zeer specifieke beschrijving

Probeer om zowel het onderwerp als de context van een afbeelding zeer specifiek te beschrijven. Stel je voor dat de afbeelding exact zou moeten overbrengen aan een persoon die blind was.

Hoe zou je in een beknopte maar gedetailleerde tekst de afbeelding zo volledig mogelijk beschrijven.

Voorbeeld van een ALT-tekst die te algemeen en niet specifiek genoeg is:

voorbeeld alt tekst

In onderstaand voorbeeld vind je de betere variant ALT-tekst van deze afbeelding:

goede alt-tag

2. Hoe lang mag een ALT-tekst zijn?

Zorg dat de ALT-tekst niet meer dan 125 tekens bevat en vermijd keyword stuffing. Screenreaders stoppen meestal met lezen wanneer een ALT-tekst meer dan 125 tekens bevat.

Daarnaast zijn 125 tekens voldoende om iedere afbeelding nauwkeurig en volledig te beschrijven.

3. Semantische Zoekwoorden

Zorg dat de ALT-tekst geoptimaliseerd is rondom het zoekwoord of zoekwoorden die een semantische relatie hebben met de hoofdterm van je webpagina.

Gerelateerde zoekwoorden verbeteren de pagina-inhoud en helpen zoekmachines om te begrijpen waar de webpagina over gaat. 

Daarnaast creëer je meer topical relevance door zoveel mogelijk gerelateerde zoekwoorden met betrekking tot het onderwerp van je pagina toe te voegen.

semantisch gerelateerde zoekwoorden

4. Voorkom duplicate ALT-teksten

Verschillende ALT-teksten met identieke of soortgelijke inhoud kunnen een negatieve impact uitoefenen op je SEO-prestaties.

Zorg dan ook dat iedere ALT-tekst uniek en onderscheidend is ten opzichte van de overige ALT-teksten.

Voorbeeld duplicate ALT-tekst:

duplicate alt tag

In onderstaand voorbeeld zie je hoe je een dergelijke situatie eenvoudig kunt oplossen:

keywords in alt-tekst

5. Gebruik meerdere long-tail keyword variaties

Door meerdere long-tail zoekwoord variaties toe te voegen aan je ALT-tekst versterk je de pagina inhoud, creëer je meer topical relevance en rank je voor meer zoekwoorden in de zoekmachines.

Let er echter wel op dat de ALT-tekst dient als beschrijving van de afbeelding en dan ook direct relevant moet zijn aan de inhoud van de afbeelding.

long-tail zoekwoorden in alt-tekst

Missing ALT Text Checker

Om ervoor te zorgen dat alle belangrijke en informatie-rijke afbeeldingen voorzien zijn van een alternatieve tekst, kun je de site audit tool van Ahrefs gebruiken.

Deze handige technische SEO-tool geeft je namelijk een overzicht van het aantal ontbrekende alternatieve teksten op je website.

site audit ahrefs

7 Effectieve Image SEO Tips

De alternatieve tekst is een belangrijke factor in het optimaliseren van je afbeeldingen voor SEO, maar is zeker niet de enige factor.

Het optimaliseren van je afbeeldingen verbetert de gebruikerservaring, zorgt voor snellere laadtijden en resulteert in meer organische bezoekers.

Om ervoor te zorgen dat jouw afbeeldingen volledig geoptimaliseerd zijn om te scoren in de zoekmachines hebben wij onderstaande image SEO tips voor je opgesteld:

1. Compress Afbeeldingen

Afbeeldingen op je webpagina hebben een grote impact op de laadtijd van je pagina en kunnen dan ook de oorzaak zijn van een slechte user experience en negatieve SEO-prestaties.

Zorg dat je iedere afbeelding comprimeert voor dat je deze inlaad op je website. Met TinyPNG kun je eenvoudig en volledig gratis je afbeeldingen comprimeren.

image compressie tool

2. Gebruik Unieke Afbeeldingen

Unieke afbeeldingen hebben een grotere kans op positieve rankings in de zoekmachines en bieden een betere gebruikerservaring aan.

Vermijd stock images en het kopiëren van andermans afbeeldingen.

3. Optimaliseer Bestandsnamen

Beschrijvende en zoekwoord-rijke bestandsnamen zijn een belangrijk onderdeel binnen Image SEO.

Bestandsnamen geven zoekmachines meer inzicht over de inhoud van een afbeelding zodat ze beter begrijpen waar de webpagina over gaat.

Het optimaliseren van de bestandsnamen zorgt dan ook voor betere prestaties in de zoekmachines.

optimaliseer bestandsnamen voor image seo

4. Voeg een titel-attribuut toe

Een titel-attribuut vertegenwoordigt de titel van je afbeelding terwijl de ALT-tekst meer de volledige beschrijving weergeeft.

Het aanbrengen van een zoekwoord-rijk titel attribuut helpt de zoekmachines om de pagina-inhoud beter te kunnen begrijpen en zorgt ervoor dat de titel zichtbaar is wanneer de gebruiker met de muis over de afbeelding beweegt.

titel attribuut

5. Voeg afbeeldingen in de juiste afmetingen toe

Zorg dat afbeeldingen in de juiste dimensies worden ingeladen zodat het niet ten koste gaat van de pagina snelheid en negatieve SEO-prestaties.

Hoewel je met een pagebuilder heel eenvoudig in je WordPress website de afmetingen van afbeeldingen kunt aanpassen, zien zoekmachines de afbeelding nog steeds in de originele afmetingen en zorgt het aanpassen van de dimensies door je pagebuilder voor verslechterde laadtijden.

Afbeeldingen die niet in de juiste dimensies worden ingeladen zijn vaak de hoofdoorzaak van een slechte Cumulative Layout Shift (CLS) score, wat één van de drie core web vitals is.

Voeg width en height attributen toe aan de HTML-code van je afbeelding om de dimensies te optimaliseren, (voorbeeld: width=”970″ height=”200″) of gebruik tools zoals photoshop en canva om de afbeelding op te slaan in de juiste dimensies.

6. Zorg dat je afbeeldingen mobiel-vriendelijk zijn

Controleer altijd hoe de afbeeldingen vanuit het scherm van een mobiele telefoon worden geladen en zorg dat iedere afbeelding volledig is geoptimaliseerd voor mobielgebruikers.

Door de enorme opkomst van mobile searches in Google, hanteert ‘s werelds grootste zoekmachine nu een mobile-first indexing beleid. Dit betekent dat tijdens het crawlen en indexeren van webpagina’s wordt gekeken naar de mobiele versie.

mobile first

7. Voeg een Image Sitemap toe

Door de afbeeldingen in een image sitemap toe te voegen aan je Google Search Console account vergroot je de kans aanzienlijk dat de afbeeldingen worden gecrawld en geïndexeerd, waardoor ze dus zichtbaar worden in de zoekmachines.

Met de SEO-plugin: Rank Math kun je eenvoudig een image sitemap aanmaken.

image sitemap wordpress maken