Helias Marketing

Alt Tekst

Alt Tekst & Image SEO Gids voor de perfecte Visual Search Strategie

In deze SEO gids gaan we je stap voor stap vertellen hoe je de perfecte ALT tekst schrijft om je zichtbaarheid in de zoekmachines te vergroten en perfect in te spelen op het als maar groeiende visual search verkeer.

alt tekst en image seo

Waarom het optimaliseren van een ALT tekst en image SEO?

Het menselijk brein is door de jaren heen steeds meer geprikkeld door alle informatie en afleiding die we dagelijks op het internet consumeren. Hierdoor zijn we inmiddels zo snel afgeleid dat het lezen van ellelangen teksten op een webpagina soms een onmogelijke opgave lijkt.

We zijn inmiddels zo gewend geraakt aan multimedia dat het soms voelt of ons brein steeds meer behoefte heeft aan visuele content, en dat er voor webpagina’s waar enkel tekst aanwezig is geen ruimte meer is.

Handleidingen of instructiepagina’s? We bekijken wel een ‘how to’ video op youtube als we iets willen weten.

Ook Google anticipeert uiteraard op deze menselijke verandering van informatie consumptie om de gebruiker van de ultieme gebruikerservaring te voorzien.

Statistieken van Impactplus tonen dat inmiddels voor 27.9% van de zoekopdrachten die in Google worden uitgevoerd, afbeeldingen worden vertoond in de zoekresultaten pagina.

In deze SEO Gids delen we de perfecte Alt Tekst optimalisatie technieken waardoor je eenvoudig SEO voordeel kunt behalen en je afbeeldingen kan laten ranken in de zoekmachines.

 

‘Volgens een artikel over visuele zoek trends vind inmiddels 59% Van de mensen visuele informatie belangrijker dan contextuele informatie’

Bron: Clarkboyd Medium

Wat is een ALT tekst?

Een Alt tekst is een afkorting van alternative tekst, en wordt als HTML code aangebracht op je pagina om een afbeelding te beschrijven, en dient tegelijkertijd als plaatsvervangende tekst wanneer de afbeelding niet laad op het scherm van een bezoeker

De ALT tekst wordt zichtbaar als ‘hover’ element wanneer je met een muis over de afbeelding scrolt.

Sinds de zoekmachines niet in staat zijn om de inhoud van een afbeeldingen te zien, kunnen zoekmachines door een toegevoegde ALT tekst de inhoud van een afbeelding beter begrijpen.

Hoe kun je het beste een ALT tekst schrijven?

 • Geef een gedetailleerde beschrijving van de inhoud van de afbeelding
 • Formuleer concreet maar wel zo kort en bondig mogelijk. Zorg dat je niet meer dan ongeveer 125 characters gebruikt om de inhoud van je afbeelding te beschrijven.
 • Voeg je keyword op een natuurlijke manier zoveel mogelijk naar links toe in je ALT tekst
 • Vermijd: ”afbeelding” of ”foto”, De zoekmachines begrijpen inderdaad dat het om een afbeelding gaat, nu de inhoud nog.
 • Gebruik het keyword slechts éénmalig ,vermijd keyword stuffing 

Voorbeeld gedetailleerde ALT Tekst:

Minder goed: ”Mevrouw loopt door de regen

Beter: Een zakenvrouw met een lange zwarte jas loopt door de stad terwijl het regent

Zorg dat je zo specifiek mogelijk de de afbeelding omschrijft

Keyword in de titel, ALT tekst en bestandsnaam van de afbeelding

Met het aanbrengen van een ALT tag is het voor de zoekmachines mogelijk om te begrijpen waar de afbeelding over gaat zodat deze vertoond kan worden in de zoekresultaten nadat er een relevante zoekopdracht wordt uitgevoerd, terwijl het tegelijkertijd de positie van je pagina zelf in de zoekmachines kan bevorderen.

Echter kunnen we er nog eenvoudig een schepje bovenop doen door ook het keyword te vermelden in de titel en de bestandsnaam van de afbeelding. Zo gebruik je per afbeelding 3 maal je keyword en zal de relevantie van je pagina voor de specifieke zoekterm toenemen.

Zorg er wel voor dat je dit bij slechts één afbeelding per pagina toepast. In de overige afbeeldingen op je pagina kun je onder andere LSI keywords, keyword variaties, relevante zoektermen, of synoniemen van je keyword vermelden.

 • Gebruik goede kwaliteit afbeeldingen
 • Gebruik unieke afbeeldingen, vermijd stock foto’s
 • Sla de afbeelding op onder je keyword
 • Voeg een beschrijvend titel  attribuut toe met het keyword
 • Voeg een beschrijvende ALT tekst toe met het keyword
voorbeeld image attributes

Optimaliseer voor visual search door een uitstekende user experience aan te bieden

Omdat ook afbeeldingen op een webpagina effect hebben op de user experience en hiermee de zichtbaarheid van visual search in de zoekmachines beïnvloeden, is het belangrijk dat we de afbeeldingen optimaliseren voor de perfecte gebruikerservaring.

Gebruik relevante en unieke afbeeldingen

Gebruik afbeeldingen op je webpagina die de inhoud versterken waardoor je krachtig gebruik maakt van het visuele aspect. Zo kan een afbeeldingen naast of onder een stuk tekst op je pagina ervoor zorgen dat de inhoud van de tekst eenvoudiger kan worden begrepen door de gebruiker. Vermijd random afbeeldingen die niets toevoegen aan je artikel.

Met unieke afbeeldingen worden zelf ontwikkelde afbeeldingen bedoeld, en geen stock foto’s die je overal op het web kunt vinden.

Optimaliseer je afbeeldingen

Het gebruik maken van afbeeldingen op je pagina kan indien deze niet goed geoptimaliseerd zijn, enorm veel effect hebben op de laadtijd van je pagina.

 • Compress je afbeeldingen met TinyPNG om onnodige inhoud te verwijderen.
 • Voeg afbeeldingen toe in het correcte formaat, wanneer je een pagebuilder gebruikt om je afbeeldingen bij te werken worden ze alsnog ingeladen in de originele dimensies wat ten koste gaat van je laadtijd.
 • Gebruik hoge kwaliteit images
 • Optimaliseer je afbeeldingen voor desktop en mobiel
 • Verwerk geen belangrijke tekst in een afbeelding, voeg deze toe in de ALT tekst.
 • Ontwikkel een goed georganiseerde URL structuur voor image SEO
 • Voeg structured data toe aan je afbeeldingen voor image SEO

Afbeeldingen in Sitemap

Maak gebruik van een image sitemap zodat zoekmachines eenvoudig de belangrijkste afbeeldingen op je website kunnen vinden en deze vervolgens kunnen gebruiken in de zoekresultaten, en je optimaal kunt profiteren van visual search.

Op je WordPress website kun je eenvoudig de SEO plugin: Rank Math installeren om gebruik te maken van afbeeldingen in je sitemap:

–> Navigeer vervolgens naar dashboard, activeer ‘Image SEO’

–> Navigeer naar sitemap settings, activeer ‘images in sitemap’

image seo
image in sitemap