Helias Marketing

Canonical URL

Canonical Tag - SEO Gids 2021

In deze uitgebreide SEO gids behandelen we een belangrijk technisch SEO onderdeel dat ervoor kan zorgen dat jij optimaal profiteert van goede posities in de zoekmachines.

Canonical tags kunnen namelijk heel wat SEO problemen voorkomen indien succesvol toegepast. Bespaar jezelf dan ook een hoop technische SEO fouten door alles te leren over canonical URL’s!

wat is een canonical url

Wat is een canonical URL?

Een canonical URL is de versie van een webadres of webpagina die de voorkeur krijgt om vertoond te worden in de zoekmachines. Door een canonical tag toe te voegen aan een webpagina kun je de zoekmachines inlichten welke specifieke versie jij de voorkeur geeft om te vertonen in de zoekresultaten.

Canonical URL’s worden gebruikt als belangrijke oplossing om duplicate content tegen te gaan, wat een negatieve SEO impact heeft en je posities in de zoekmachines beïnvloedt. 

canonical url

Wanneer gebruik je een canonical tag?

Wanneer je meerdere versies van een webpagina hebt die vrijwel identiek dezelfde inhoud delen, weten zoekmachines niet goed meer welke versie een betere positie moet ontvangen in de zoekresultaten.

Deze verwarring zorgt ervoor dat beide pagina’s niet optimaal presteren zolang beide vrijwel identieke of zelfs helemaal identieke pagina’s met elkaar concurreren. Om ervoor te zorgen dat de zoekmachines op de hoogte zijn van jouw voorkeurs URL breng je een canonical tag aan in de header sectie van je webpagina waarin je de voorkeurs URL vermeldt.

Je kunt zowel een zelf refererende canonical tag toevoegen als een verwijzende canonical tag.

Duplicate content komt onder andere voor:

  • Wanneer je gebruik maakt van landingspagina’s
  • Wanneer je een A/B test uitvoert
  • Op product pagina’s
  • Op een webpagina met meerdere webadressen
  • URLs met parameters

Zelf refererende canonical tag

Een zelf refererende of zelfbenoemde canonical tag is een canonical tag waarin je het webadres van de pagina zelf gebruikt als canonical URL.

De pagina benoemt zichzelf als het ware tot canonical URL die de voorkeur moet krijgen in de zoekmachines.

Verwijzende canonical tag

Een verwijzende canonical tag is een canonical tag die je aanbrengt op een specifieke pagina waarin je een andere pagina of een ander webadres benoemt tot canonical URL.

Je benoemt hiermee een andere pagina tot voorkeurs URL.

Voeg zelf referende en verwijzende canonical tags toe

De meest effectieve methode om een canonical URL aan te wijzen is wanneer je op de soortgelijke pagina’s een verwijzende canonical tag gebruikt waarin je de URL toevoegt die je wilt laten indexeren en ranken in Google.

Daarnaast voeg je een zelf refererende canonical tag toe op de pagina van de canonical URL zelf.

Canonical tags en link juice

Wanneer je een verwijzende canonical tag aanbrengt op een pagina en hiermee dus de voorkeur geeft aan een andere webpagina om vertoond te worden in de zoekmachines heeft dit gelukkig geen invloed op het doorspelen van link juice of wel linkwaarde.

Je kunt dus zonder hierbij SEO waarde te verliezen net als bij een 301 redirect zorgeloos verwijderen naar een andere pagina zonder dat je pagina waarde of backlinks verloren gaan.

Combineer geen no index tags met een canonical tag

Wanneer je een pagina uitsluit van crawlen in je Robot.txt bestand kan de zoekmachine crawler je pagina niet bezoeken en dus ook niet je canonical verwijzing lezen.

Ook bij een meta robots no index tag waarbij je de crawler wel toegang geeft tot je pagina maar verzoekt deze niet te indexeren in de zoekmachines zal de canonical gebruiksaanwijzing niet worden overgenomen waardoor de zoekmachine eveneens niet op de hoogte is van je voorkeurspagina.

Wanneer je gebruik maakt van een canonical tag kun je het beste besluiten verder geen no index instructies aan te brengen.

Canonical URL of 301 Redirect?

Hoewel beide methoden veel met elkaar overeenkomen is er toch een wezenlijk verschil.

Wanneer je een 301 redirect toepast zal de bezoeker bij aankomst op het webadres voor een dichte deur staan en worden doorverwezen naar de nieuwe URL.

De inhoud van de ‘nieuwe’ URL wordt vervolgens tentoongesteld aan de bezoeker.

In het geval van een verwijzende canonical tag krijgt een bezoeker bij bezoek aan het webadres gewoon de inhoud te zien zonder te worden doorverwezen. De canonical tag geeft echter aan de zoekmachines aan dat de canonical URL moet worden vertoond in de zoekmachines en niet het verwijzende adres.

Zo gebruik je een 301 redirect wanneer je een oude pagina eigenlijk wilt verwijderen omdat je inmiddels een verbeterde pagina hebt gecreëerd. Om ervoor te zorgen dat backlinks en paginawaarde niet verloren gaan gebruiken we een 301 redirect die ervoor zorgt dat deze waarde wordt overgedragen aan de nieuwe URL.

De URL bestaat feitelijk nog wel maar bij bezoek aan het webadres wordt je direct doorverwezen naar een nieuwe pagina.

Een canonical URL gebruik je wanneer de inhoud van soortgelijke pagina’s zichtbaar wilt houden voor bezoekers, maar verwarring in de zoekmachines wilt voorkomen.

Denk bijvoorbeeld bij een A/B test die je uitvoert over 2 soortgelijke pagina’s waarbij de gehele inhoud van de pagina’s identiek zijn maar enkel de kleur van een button verschilt.

Canonical tag toevoegen in WordPress

In WordPress kun je eenvoudig een canonical tag aanbrengen op je pagina door gebruik te maken van een SEO plugin zoals bijvoorbeeld: Rank Math.

Nadat je Rank Math hebt geïnstalleerd kun je zoals zichtbaar in onderstaand voorbeeld een canonical tag toevoegen in je pagebuilder.

canonical tag 1

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor een compleet overzicht met alle moderne SEO-technieken!