Helias Marketing

Core Web Vitals

Core Web Vitals - SEO Gids 2021

Google bracht de core web vitals in het leven als belangrijke graadmeter om de user experience van een webpagina te meten. Anno 2021 zijn de core web vitals inmiddels een SEO ranking factor en in dit hoofdstuk gaan we je dan ook alles leren over deze belangrijke zoekmachine optimalisatie techniek, en hoe je een webpagina hiervoor kunt optimaliseren.

Meer informatie over de core web vitals en page speed optimalisatie?

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor een compleet overzicht met alle belangrijke SEO Technieken!

Wat zijn de core web vitals?

Het optimaliseren van je website voor User Experience oftewel het creëren van een gebruiksvriendelijke website speelt anno 2021 een steeds belangrijkere rol in de wereld van SEO.

Om de gebruiksvriendelijkheid van een website te meten gebruikt Google een aantal graadmeters waaronder de core web vitals. Google heeft al aangekondigd dat user experience een steeds belangrijkere rankfactor zal worden binnen SEO, en ook de Core Web Vitals zullen dit jaar officieel impact gaan hebben op je rankings in Google.

De core web vitals bestaan uit 3 verschillende metingen van paginasnelheid en gebruikersinteractie, die ieder een afzonderlijke totaalscore met zich meebrengen. Het is dan ook de bedoeling dat alle 3 de metingen afzonderlijk van elkaar binnen de richtlijnen van Google voldoen:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shifting (CLS)
page experience

Waarom optimaliseren voor de core web vitals?

Het optimaliseren van je website voor een betere user experience en voor de core web vitals zorgt niet alleen voor betere rankings in Google, maar levert ook nog eens een hoger conversiepercentage op!

Dit betekend dus dat wanneer jij je website optimaliseert voor een goede gebruikerservaring waarin je alle graadmeters die Google gebruikt succesvol toepast, je meer bezoekers naar je website zal ontvangen die ook nog eens sneller tot aankoop overgaan! 

Largest Contentful Paint

De LCP meet de laadtijd die een pagina nodig heeft om zichtbaar gepresenteerd te worden aan je bezoeker, waarbij de bezoeker ook daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om een actie te ondernemen op je pagina.

Google hanteert een richtlijn voor de LCP van maximaal 2,5 seconde, en het is dus voor jouw website belangrijk dat iedere pagina aan deze richtlijn voldoet.

In Google Search Console kun je onder het kopje: ‘Site Vitaliteit‘ terugvinden of jouw webpagina’s aan de richtlijnen van Google voor de core web vitals voldoen. De core web vitals worden zowel voor mobiel als desktop afzonderlijk gemeten en dienen dus voor beide geoptimaliseerd te worden.

largest paintful content

Hoe verbeter je de LCP van je pagina?

First Input Delay

De First Input Delay meet de tijd die nodig is om een actie te kunnen ondernemen op je pagina. Denk hierbij aan een bezoeker die een contactformulier invult en als laatste de verzendknop indrukt om het formulier in te sturen.

De tijd die nodig is vanaf het moment dat de bezoeker de knop indrukt tot dat de actie ook daadwerkelijk is uitgevoerd kennen we als de FID(First Input Delay).

De richtlijn die Google hanteert voor een goede FID score is maximaal 100 ms.

first input delay

Hoe verbeter je de FID van je pagina?

Cumulative Layout Shift

De CLS meet het aantal bewegende elementen tijdens het laden van je pagina. Wanneer de bezoeker over je webpagina scrolt en bewegende elementen ervoor zorgen dat de bezoeker hierin wordt gehinderd, heb je te maken met een negatieve CLS.

Omtrent de user experience van je webpagina is het belangrijk dat deze stabiel wordt geladen voor je bezoeker en dat geen last wordt ondervonden tijdens het scrollen over je pagina.

Google hanteert een richtlijn van maximaal 0,1 voor een goede CLS score op je pagina.

cumulative layout shift

Hoe verbeter je de CLS van je pagina?

Meten van je core web vitals score

Zoals vermeldt kun je in Google Search Console de foutmeldingen omtrent je core web vitals score terugvinden. Daarnaast kun je gebruik maken van een aantal page speed tools die naast het vermelden van je score, je ook een aantal optimalisatie tips geven.