Helias Marketing

Domain Authority

Domain Authority - Complete SEO Gids

domein score website
SEO checklist 2021 tips

Wat is domain authority?

Domain Authority of domein-autoriteit is een door Moz ontwikkelde rangschikking-score voor zoekmachines die met een score van 0 to 100 een indicatie geeft over de waarschijnlijkheid dat webpagina’s naar voren komen in de SERPs op basis van specifieke zoekopdrachten.

De score van een domein wordt de domain rating genoemd.

Verbeterd een hoge domain rating je posities in Google?

Het is belangrijk om te weten dat Google geen gebruik maakt van deze rangschikking-score om te bepalen hoe hoog websites ranken in de zoekresultaten pagina’s, en dat het verbeteren van je domain rating, je rankings in Google dan ook niet direct verbeterd.

Het is echter een prima indicator om je zoekmachine optimalisatie prestaties ten opzichte van de concurrentie, en de moeilijkheidsgraad van zoektermen in te schatten.

Domain Autority & Backlinks

Google gebruikt namelijk de zogeheten search ranking factors om te bepalen hoe de zoekresultaten worden gerangschikt.
Tijdens dit rangschikking-proces spelen twee factoren een enorm belangrijke rol.

1. On Page SEO: De kwaliteit van de pagina zelf, de inhoud van de content, keywords, relevantie, search intent, etc.
2. Off Page SEO: Backlinks, PR, Autoriteit.

Backlinks dienen als een stem van vertrouwen voor de bestemmingspagina. Een website met veel verzamelde links van andere websites, heeft dan ook over het algemeen een hoge autoriteit-score.

Als een webpagina niet rankt in Google, komt het bijna altijd door één van deze twee factoren.
De website of de webpagina heeft nog niet voldoende autoriteit verzameld in de ogen van Google, of de inhoud van de pagina is kwalitatief niet goed genoeg.

Domain Authority is dus een graadmeter die wordt gebruikt als indicatie om de autoriteit van een website in te schatten, maar is geen directe rank-factor.

Tijdens een concurrentieanalyse wordt onder andere de domain rating vergeleken met die van de concurrenten in de SERPs, om te bepalen of een zoekterm haalbaar is om voor te ranken in Google.

Hoe wordt de domein score bepaald?

Volgens Moz zelf wordt de domein score berekend door verschillende factoren te evalueren, en kan deze score regelmatig varieren omdat gebruik wordt gemaakt van machine learning om de domain rating te bepalen.

Belangrijke factoren om de domain rating te bepalen zijn onder andere:

  • De leeftijd van de website
  • De prestige van de website en/of haar auteurs
  • Kwaliteit, hoeveelheid, en relevantie van verzamelde links
  • Website verkeer en het aantal organische bezoekers

Hoe verhoog ik mijn domain authority?

Je kunt de domain authority van je website verhogen door meer kwalitatieve en relevante links te verzamelen, en je algehele SEO te verbeteren. Daarnaast helpt het om actieve social media kanalen te onderhouden, en je naam online verder te verspreiden door bijvoorbeeld deel te nemen aan relevante podcasts, of door te gastbloggen.

Waardevolle Content

Zorg dat je waardevolle, unieke, en behulpzame content publiceert die problemen of vraagstukken van bezoekers oplossen.

Door hoge kwaliteit content te creëren voor je bezoekers, waarbij je uiteraard de perfecte on page SEO technieken toepast, zal het organische bezoekers aantal snel toenemen, en zullen je pagina’s positieve gebruikerssignalen ontvangen zoals bijvoorbeeld:

  • Groot aantal terugkerende bezoekers
  • Bezoekers die meer tijd op je site spenderen
  • Bezoekers die je webpagina’s delen op social media
  • Bezoekers die je website online benoemen
  • Meer organische bezoekers
  • Meer natuurlijke backlinks

Link Building

Link building ofwel het proces waarbij wordt geprobeerd om meer backlinks te verzamelen, speelt een grote rol in de hoogte van de domain rating.

Backlinks tellen als stem van vertrouwen voor een webpagina, en kunnen worden beschouwd als een aanbeveling of positieve referentie.

Hoewel over het algemeen geldt dat, hoe meer links er worden verzameld, hoe hoger de autoriteit-score van een website is, varieert de waarde van links onderling.

Zo is een backlink van een website met een hoge domain authority score waardevoller dan een backlink van een website met een lage domain rating.

Ook de relevantie van de link speelt een belangrijke rol. Een backlink van een website binnen dezelfde branche of afkomstig van een rechtstreekse concurrent, is bijvoorbeeld waardevoller dan een backlink vanuit een website zonder gemeenschappelijke inhoud.

 

Social Media Kanalen

Door actieve social media kanalen te onderhouden kun je niet alleen organisch verkeer vanuit andere platformen naar je website sturen, zodat je algehele website traffic toeneemt, maar kun je meer autoriteit-status verzamelen door simpelweg genoemd en gedeeld te worden door gebruikers op deze platformen.

Daarnaast zien we de toenemende behoefte aan video content van gebruikers terug in het sterk groeiende aantal YouTube video’s dat wordt gepresenteerd in de SERPs.

Door simpelweg een expert status te bemachtigen door op een positieve manier genoemd te worden online, en vanuit andere kanalen verkeer door te sturen naar je website, kun je de domein autoriteit-score eveneens verbeteren.

Wat is mijn domein autoriteit?

Je kunt de domeinautoriteit van je website eenvoudig terugvinden door gebruik te maken de domain rate checker van Moz.

Deze SEO tool geeft je een inzicht in de domain rating, het aantal verzamelde backlinks, en het aantal keywords waar een domein voor rankt.

domain authority seo

Wat is een goede domain rating?

Wat exact een goede domain rating is wordt bepaald door de domain authority van de concurrenten in de SERPs.

Wanneer we tijdens een SERPs analyse of een zoekwoordenonderzoek, de concurrentie analyseren om in te schatten wat de kansen zijn voor onze website, om te ranken voor een specifieke zoekterm of woordgroep, kijken we naar de ‘keyword difficulty score’

Dit is een graadmeter die SEO tools gebruiken om ons een indicatie te geven van de mogelijkheden om te ranken voor een keyword.

Een goede domain rating is er één die gelijk is aan of hoger is dan de keyword difficulty score van de zoekterm waarvoor je wilt ranken.

Neem wel mee dat de keyword difficulty score net als de domain rating, slechts een indicatie geeft, en dat on page SEO-factoren zoals search intent, relevantie, en page quality eveneens een enorme rol spelen in het rangschikking-proces.

wat is domain authority

Wat is het verschil tussen domain authority en page authority?

Het verschil tussen domain authority en page authority is dat de domain rate een indicatie geeft van de sterkte van een domein of subdomein, terwijl page authority de autoriteit-score en hiermee de sterkte van één specifieke webpagina meet.

Geef een reactie