Helias Marketing

Duplicate Content

Duplicate Content - SEO Gids 2021

Duplicate content is één van de veelgemaakte SEO fouten die je posities in Google behoorlijk kunnen tegenwerken. In deze SEO gids gaan we je alles leren over duplicate content, en hoe je dit op jouw website kunt voorkomen!

Wat is duplicate content?

Duplicate content is content op een webpagina met exact dezelfde of vrijwel identieke content aan een andere pagina op het web. Duplicate content kan eveneens voorkomen op je eigen website wanneer meerdere webpagina’s identieke content bevatten.

Wanneer je website een enorm aantal duplicate content bevat heeft dit een negatieve impact op je rankings in Google.

Heeft duplicate content effect op je SEO?

Google heeft een hekel aan duplicate content omdat dubbele content geen waarde toevoegt aan de bezoekers en het verwarring schept bij ‘s werelds grootste zoekmachine.

Wanneer er meerdere pagina’s met identieke of vrijwel exact gelijke content aanwezig zijn is het voor de zoekmachine moeilijk om te
bepalen welke variant geïndexeerd moet worden welke pagina er moet worden vertoond in de zoekresultaten.

Hierdoor zullen de vrijwel identieke pagina’s met elkaar concurreren in de zoekresultaten wat de prestaties van beide belemmerd.

Google geeft zelf aan dat wanneer duplicate content opzettelijk wordt gebruikt om de zoekmachine te misleiden, dit ernstige
gevolgen kan hebben voor de posities in de zoekmachine en in het ernstigste geval zelfs kan lijden tot een volledige verwijdering
van je website uit de Google index.

Duplicate content op je website heeft dus een enorme impact op je SEO, maar gelukkig zijn er manieren om duplicate content
eenvoudig op te sporen en op een goede manier te verhelpen.

wat is duplicate content

Wanneer word ik bestraft voor duplicate content?

Zolang je niet met opzet content van andere websites 1 op 1 overneemt, of Google probeert om de tuin te leiden met het gebruiken van
andermans artikelen zal je niet snel een ‘penalty’ ontvangen van Google.
Het beïnvloed echter weldegelijk je prestaties in de zoekmachines, of het je nou met opzet duplicate content gebruikt of niet.

Het is daarom ook belangrijk om duplicate content op je website te voorkomen.

duplicate content 1

Oplossingen voor duplicate content

Het komt natuurlijk nog wel eens voor dat je bewust gebruik maakt van pagina’s met dubbele content op je website.

Denk bijvoorbeeld aan landingspagina’s, product pagina’s of het A/B testen van bepaalde pagina’s op je website. Gelukkig zijn er 3 manieren die je kunt toepassen om duplicate content op een correcte manier tegen te gaan.

  • Canonical tag
  • No index tag
  • 301 Redirect 

Canonical URL

Met het aanbrengen van een canonical tag geef je de voorkeurs URL aan voor pagina’s met dubbele content. Indien er geen voorkeurs URL bekend is bij Google zal de zoekmachine zelf besluiten welke pagina de voorkeur krijgt om vertoond te worden in de zoekresultaten.

Je kunt op de dubbele content pagina die de voorkeur krijgt een zelfbenoemde canonical tag aanbrengen en daarnaast op de dubbele pagina die je niet wilt laten indexeren eveneens een canonical tag aanbrengen.

Google zelf prefereert deze methode boven het gebruiken van een no index tag.

 

canonical link 2

Om de canonical tag te gebruiken kun je onderstaande HTML code toevoegen in de header sectie van je webpagina. Gebruik hierbij de voorkeurs URL.

canonical url

Mocht je gebruik maken van een SEO plugin als Rank Math dan kun je op je WordPress site eenvoudig een canonical URL toevoegen in je pagebuilder.

canonical url wordpress

No Index Tag

Door een specifieke meta tag toe te voegen aan de header sectie van je webpagina, kun je de Google crawlers verzoeken deze pagina uit te sluiten van indexatie. 

Dit pas je voornamelijk toe bij pagina’s die vrijwel niets toevoegen aan de bezoeker of bij pagina’s met een versleutelde inhoud waarvan je niet wilt dat ze in de zoekresultaten verschijnen.

Je kunt de meta robots no index tag implementeren op je webpagina door onderstaande HTML code toe te voegen in de header sectie van je webpagina:

meta robots no index tag

Mocht je in het bezit zijn van een WordPress website dan kun je via een SEO plugin als Rank Math de no index tag eenvoudig toevoegen in je pagebuilder:

wordpress no index tag

301 Redirect

Wanneer je pagina gebruik maakt van meerdere URL’s voor dezelfde webpagina kun je gebruik maken van een 301 redirect waarbij je de URL’s doorstuurt naar de voorkeurs URL. 

Let er wel op dat de bezoeker enkel de inhoud te zien krijgt van de voorkeurs URL wanneer je een 301 redirect gebruikt. Een 301 redirect kun je toepassen wanneer je pagina’s wilt verwijderen omdat je ze bijvoorbeeld samenvoegt tot één grote pagina, maar je de bestaande backlinks op die pagina’s niet verloren wilt laten gaan.

Door een 301 redirect ofwel een permanente verhuizing van de URL toe te passen kun je de inhoud van een webpagina verwijderen zonder dat de pagina waarde verloren gaat. De bestaande backlinks en pagina waarden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de nieuwe pagina.

Je kunt op je WordPress website via een SEO plugin als Rank Math eenvoudig een 301 redirect aanbrengen:

301 redirects

Duplicate content tips

Los van het opzettelijk kopiëren van andermans content kun je soms onbewust duplicate content toepassen waardoor je prestaties in de zoekresultaten worden tegengewerkt.

Maak gebruik van onderstaande tips om gevallen van duplicate content op je website te voorkomen.

301 Redirect je verschillende website adressen

Zorg dat je de HTTP versie van je website verwijst naar de HTTPS versie, en dat je hetzelfde toepast voor de verschillende domeinen waarvan je gebruik maakt, zoals wanneer je gebruik maakt van een .nl en .com adres.

301 redirect alle versies van je website naar het hoofd adres van je website.

301 redirect naar je domein

Gebruik unieke title tags en meta descriptions

Zorg dat je voor iedere webpagina een unieke title tag en een unieke meta description toevoegt. Het dubbel gebruiken of niet invullen van beide meta tags wordt beschouwd als een vorm van duplicate content en kan dus je posities in de zoekmachines beïnvloeden. 

Het gebruiken van exact dezelfde meta description en title tag kan daarnaast leiden tot keyword cannibalization. Dit is het proces waarbij meerdere pagina´s met elkaar concurreren in de zoekresultaten voor exact dezelfde zoekwoorden.

Net als bij duplicate content zorgt dit voor verwarring bij de zoekmachines waardoor je posities in de zoekresultaten worden beïnvloed. 

Tag en categorie pagina´s

Tag en categorie pagina´s binnen je CMS kunnen nog al eens voor problemen zorgen met betrekking tot duplicate content. Met name E-commerce stores ondervinden dit vaak.

Om er zeker van te zijn dat dit geen problemen oplevert op jouw website raden wij aan om in beide gevallen een no index tag aan te brengen.

Wanneer je gebruik maakt van een WordPress website kun je eenvoudig de SEO plugin: Rank Math installeren en via onderstaande instructies de no index tag aanbrengen.

hoe voorkom je duplicate content
no index tags

Comment pagination

Op een CMS als WordPress staat de mogelijkheid om een comment achter te laten op de pagina standaard ingesteld. Wanneer de comments op je pagina zich opstapelen creëert WordPress meerdere comment pagina’s met voor de rest uiteraard identieke content.

wat is pagination
duplicate content fouten in WordPress

Voorkom duplicate content door comment pagination door onderstaande instellingen toe te passen op je SEO plugin: 

duplicate content in comments
no index pagination

URLs met en zonder een slash aan het einde

Google behandelt een URL met en zonder slash aan het einde als twee verschillende URLs. Met name op de meeste WordPress sites zal je pagina toegankelijk zijn via beide URLs waardoor Google dit ziet als duplicate content.

Om dit te checken kun je naar beide varianten van je pagina navigeren in je browser:

  • Https://voorbeeldurl.com/
  • Https://voorbeeldurl.com

Indien beide pagina’s toegankelijk zijn kun je een zelf refererende canonical tag toevoegen op je pagina.

Ook wanneer je zelf interne links toevoegt aan je website is het belangrijk om de canonieke URL te gebruiken in je linkadres zodat je redirect chains voorkomt.

Heb je bijvoorbeeld de url: https://voorbeeldurl.com/ toegevoegd als canonieke URL dan is het belangrijk dat je exact dezelfde URL invoert wanneer je vanuit een andere webpagina naar de desbetreffende pagina linkt.

Hoe vind ik duplicate content?

Duplicate content is één van de veelvoorkomende technische SEO fouten die in sommige gevallen voor behoorlijk wat problemen kan zorgen door de impact op je rankings in de zoekmachines.

Gelukkig kun je via de gratis tool: Ahrefs site audit, een technische SEO audit uitvoeren en hiermee duplicate content en overige technische SEO fouten eenvoudig detecteren.

Wij adviseren om dagelijks een site audit uit te voeren zodat je nooit voor verassingen komt te staan en alle mogelijke problemen direct kunt verhelpen.

technische site audit
duplicate pages

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor meer informatie over duplicate content en een compleet overzicht met alle moderne SEO-technieken!