Helias Marketing

Dwell Time

Wat is Dwell time?

Dwell time meet de hoeveelheid tijd die een organische bezoeker spendeert aan het bekijken van je pagina
voor dat deze terug gaat naar de search engine result pages.

Is Dwell time belangrijk voor SEO?

Hoewel veel SEO experts speculeren over het effect van dwell time op de Google pagerank kunnen we wel stellen dat een hogere dwell time door Google wordt beoordeeld als een positief engagement signaal dat bijdraagt aan het verbeteren van de user experience.

Diverse bekende SEO blogs constateren tevens dat Google weldegelijk kijkt naar dwell time als een signaal voor user experience waardoor het in principe dus ook een indirecte SEO-rank factor is.

De SEO experts van Search Engine Journal geven aan dat zoekmachines concluderen dat hoe langer een organische bezoeker
op een webpagina besteed des te tevredener de bezoeker is en andersom.

Natuurlijk kan dwell time als graadmeter niet helemaal zo zwart wit worden toegepast.
Stel je schrijft voor school een geschiedenis werkstuk en wilt weten in welk jaartaal een gebeurtenis heeft plaats gevonden,
dan kan de bezoeker in slechts enkele seconde het gewenste antwoord hebben gevonden en tevreden de pagina verlaten.

Naast dat Google de featured snippet in het leven heeft geroepen om bezoekers zo snel mogelijk van antwoord te voorzien,
worden er overige graadmeters gebruikt om de user experience in kaart te brengen zoals bijvoorbeeld:

We mogen dus niet concluderen dat dwell time als graadmeter een rechtstreekse Google rankfactor is, maar dwell time kan in combinatie met overige factoren weldegelijk een indirecte invloed uitoefenen op je posities in de zoekmachines.

10 Tips om dwell time te optimaliseren

Hebben jouw webpagina’s een hoog bounce percentage en zoek je naar manieren om de dwell time te verbeteren?

Volg deze 10 waardevolle tips om de dwell time op je pagina te verhogen en je bezoekers te voorzien van de ultieme gebruikerservaring!

1. Table of contents

Voeg een inhoudsopgave toe aan je pagina’s zodat de gebruiker snel de gewenste informatie kan vinden. Met name wanneer jouw webpagina enorm rijk aan content is, kun je door het creëren van een inhoudsopgave de aandacht van de bezoeker 0p jouw pagina houden.

Door een table of contents op je pagina heeft de bezoeker immers een handig overzicht en kan de bezoeker direct navigeren naar de inhoud waar diegene naar op zoek is. Daarnaast kunnen wellicht andere tussenkopjes uit je inhoudsopgave de interesse van de bezoeker wekken, en kan de bezoeker dankzij de inhoudsopgave het artikel goed op waarde schatten.

wat is een table of contents

2. Korte alinea's met tussenkopjes

In een onderzoek naar hoe gebruikers een webpagina lezen, terug te vinden op de website van Nielsen Normann Group, experts in het onderzoeken van user experience, komt naar voren dat 79% van de gebruikers een webpagina scant in plaats van woord voor woord leest.

Om de dwell time van je pagina te verhogen kun je hierop anticiperen door korte alinea’s te schrijven met tussenkopjes waardoor de content op je pagina eenvoudig te scannen is.

3. Start je artikel met een belofte

Om ervoor te zorgen dat de bezoeker een langere tijd op je webpagina besteed is het allereerst belangrijk om de bezoeker te vertellen wat hij of zij wint met het lezen van je artikel.

Sinds een bezoeker in slechts enkele seconde besluit om op je pagina te blijven of juist de pagina te verlaten is het belangrijk deze belofte vroeg in je artikel te vermelden.

Bekijk onderstaand voorbeeld uit een artikel van SEO expert Brian Dean waarin direct zowel in de titel als in de eerste zin wordt vermeld wat de bezoeker wint met het lezen van het artikel.

dwell time verbeteren

4. Gebruik statistieken en social proof

Om bezoekers ervan te overtuigen dat zij gebaat zijn bij het lezen van de informatie op jouw webpagina kun je gebruik maken van statistieken en social proof.

Bezoekers zijn nou eenmaal vele malen sneller geneigd je artikel te bestuderen wanneer de inhoud afkomstig is van een expert of ervaringsdeskundige.

Statistieken en social proof bewijzen jouw expertise en dit verhoogd dan ook de kans op een verbeterde dwell time.

social proof

5. Voeg video's toe aan je pagina

Volgens smallbizgenius prefereert 69% het bekijken van een video ten opzichte van het lezen van een tekst wanneer zij meer willen leren over een product of dienst, en wordt er dagelijks meer dan 500 miljoen uur aan YouTube video’s bekeken!

Omdat mensen van nature visueel ingesteld zijn, en door de jaren heen steeds sneller afgeleid raken dient het toevoegen van video content aan je webpagina als ultieme techniek om de dwell time te verhogen.

De meeste zullen de effectiviteit van deze techniek direct begrijpen door de vraag te stellen: Wat voelt voor jou als een groter obstakel: 10 minuten lang een blog pagina lezen of een video van 10 minuten bekijken?

6. Verwerk bewegende elementen in je pagina

Door bewegende elementen toe te voegen aan je pagina, zorg je ervoor dat de bezoeker zijn aandacht erbij houd.

Een subtiele beweging prikkelt het oerbrein van de bezoeker waardoor je de aandacht weet te herpakken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een inspringende headline of afbeelding te gebruiken aan het einde van een alinea.

7. Voeg een reading progress bar toe

Een reading progress bar is een balk die aantoont welk deel van de pagina je al hebt gelezen en hoeveel je nog te gaan hebt.

Mensen willen nature weten waar ze aan toe zijn en hoeveel progressie ze al geboekt hebben. SEO expert Neil Patel deelt in zijn artikel over de kracht van een progress bar, eveneens het psychologisch effect van dit element.

Mensen voelen zich van nature goed wanneer ze een taak afronden, en wanneer een taak eenmaal succesvol is afgerond geven de hersenen een een enorm aantal endorfine vrij.

Andersom geeft het niet afronden van een taak ons een onbehagelijk gevoel dat aan ons blijft kleven.

Een progress bar op je pagina is dan ook een perfecte manier om je dwell time te verhogen.

wat is een progress bar

8. Verbeter je pagespeed

Het is geen geheim dat de laadtijd van je pagina een rechtstreeks verband heeft met het bounce percentage. Wanneer je pagina’s snel laden zal de kans dat de bezoeker op je website blijft toenemen waardoor je dwell time verbeterd.

Richt op een laadtijd onder de 3 seconde om te zorgen dat het bounce percentage afneemt.

9. Interne links

Het strategisch toepassen van interne links op je pagina zorgt ervoor dat gebruikers een langere tijd op je website spenderen waardoor je dwell time toeneemt. Zorg ervoor dat je interne links een zichtbare layout hebben zodat ze in het oog springen en de gebruiker direct ziet dat het om een interne link gaat. 

Daarnaast kun je bijvoorbeeld een gerelateerde artikelen sectie toevoegen op je pagina om de gebruiker op je website te houden na het lezen van je artikel.

10. Gebruik voldoende multimedia

Maak gebruik van afbeeldingen, infographics, tabellen,grafieken etc. om de tekst in je artikel te versterken. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld en zullen de inhoud van je artikel beter begrijpen wanneer je er een visueel element aan toevoegt. 

Hierdoor houd je de aandacht en interesse van de gebruiker bij je artikel waardoor je dwell time toeneemt.