Helias Marketing

E-A-T

E-A-T & Y.M.Y.L - SEO Gids 2021

Als deze afkortingen je op dit moment nog niet veel zeggen, maar je wel graag hoger wilt scoren in Google, dan biedt deze ultieme zoekmachine optimalisatie gids de oplossing!

Het kan namelijk zijn dat beide afkortingen en tevens rank factoren die Google als graadmeter gebruikt om de kwaliteit van jouw webpagina’s te beoordelen, ervoor zorgen dat jij wordt tegengehouden in de zoekresultaten.

Maar geen zorgen, want na het lezen van deze uitgebreide SEO gids kun jij hier direct verandering in brengen, en beide technieken zelfs in jouw voordeel gebruiken om de posities in Google te verbeteren!

Voor nog meer uitgebreide informatie over E-A-T kun je onze ultieme SEO Checklist doornemen!

optimaliseren voor E-A-T

Richtlijnen Google voor beoordelen pagina kwaliteit

In 2015 publiceerde Google een 175 aantal pagina’s lang document waarin de volledige richtlijnen worden beschreven die Google hanteert als graadmeter voor het beoordelen van de kwaliteit van de zoekresultaten.

In dit document wordt tevens beschreven hoe Google onderscheidt maakt tussen inhoud met hoogwaardige- en lage kwaliteit content. Het antwoord hierop is E-A-T, Y.M.Y.L, en het specifiek doel van een webpagina.

Oorspronkelijk is het document ontwikkeld voor de bij Google werkzame menselijke beoordelaars die dagelijks duizenden webpagina’s doornemen om te kijken of het Algoritme van Google goed functioneert, en of er verbeteringen mogelijk zijn.

Hoewel deze beoordelaars geen directe invloed hebben op onze posities in de zoekresultaten, hebben zij weldegelijk invloed op toekomstige aanpassingen die wellicht worden genomen om het algoritme te verbeteren.

Nu we in het bezit zijn van het exacte document wat de beoordelaars gebruiken om het functioneren van het Google Algoritme te controleren weten we dus ook exact hoe Google onze website beoordeeld, en wat er belangrijk is om hogere posities in Google te behalen.

Pagina's met een doel waarbij het helpen van de gebruiker centraal staat

Het is belangrijk dat iedere pagina op je website een doel heeft waarbij het helpen van de bezoeker centraal staat. Een pagina die puur gecreëerd is om geld te verdienen zonder hierbij de gebruiker te op één of andere manier te helpen wordt gezien als een pagina van de laagste kwaliteit.

Dit betekend dat zelfs je product pagina’s een toegevoegde waarde moeten zijn voor de gebruiker.

 • Help ze de juiste keuze te maken
 • Toon product eigenschappen
 • Toon informatie betreffende levering & Retourneren
 • Toon hoge kwaliteit product afbeeldingen
 • Toon Video Reviews
 • Toon een hoogwaardige product omschrijving

Daarnaast is het belangrijk om de gebruiker de best mogelijke user experience aan te bieden op iedere pagina van je website.

Your Money Your Life Content

Your Money Your Life of wel Y.M.Y.L content bestaat uit content op je website waarbij het geven van valse of misleidende informatie direct invloed kan hebben op het geluk, de gezondheid, de veiligheid, of de financiële stabiliteit van de gebruiker.

Google hanteert dan ook extra strenge richtlijnen voor websites die dergelijke content creëren omdat verkeerde informatie impact kan hebben op het leven van de gebruiker.

In het geval van Your Money Your Life content dient de auteur een expert met relevante expertise te zijn.

De volgende onderwerpen worden door Google beschouwd als YMYL onderwerpen:

 • Nieuws en actuele gebeurtenissen over onderwerpen als zaken, wetenschap, politiek en technologie
 • Overheid, wetgeving en maatschappelijke onderwerpen (stemmen, sociale diensten, juridische kwesties, overheidsinstanties, enz.)
 • Financieel advies over belastingen, pensioen, investeringen, leningen, etc.
 • Winkelinformatie, zoals het onderzoeken van aankopen
 • Medisch advies, informatie over medicijnen, ziekenhuizen, noodgevallen, etc.
 • Informatie over mensen met een bepaalde etniciteit, ras, religie, nationaliteit, seksualiteit, enz

Pagina’s met YMYL content dienen over het hoogste niveau van E-A-T te beschikken om in aanmerking te komen voor prominente posities binnen de zoekresultaten.

your money your life pagina's

Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness.(E-A-T)

Het allereerste waar een pagina op wordt beoordeeld door Google is het hebben van een geschikt doel waarbij het helpen van de gebruiker centraal staat. Wanneer een pagina aan deze richtlijn voldoet wordt het niveau van E-A-T beoordeeld.

Your Money Your Live pages moeten over het hoogste niveau van E-A-T beschikken terwijl voor overige pagina’s minder strenge richtlijnen worden gehanteerd.

E-A-T

Expertise

Beschikt de maker van de pagina over de benodigde expertise om dergelijke inhoud te creëren? In het geval van Y.M.Y.L content betekend dit dat de maker over voldoende werkervaring en de benodigde diploma’s en/of certificaten moet beschikken om dergelijke content te publiceren. 

Bij normale content betekend dit enkel dat de gebruiker over dagelijkse praktijkervaring en relevante levenservaring moet beschikken, terwijl diploma’s of certificaten niet noodzakelijk zijn.

Bijvoorbeeld: Iemand die reviews over restaurants deelt hoeft geen gediplomeerd recensent te zijn, maar dient wel regelmatig restaurants te bezoeken en verstand te hebben van voeding.

Authoritativeness

De maker van de website en voornaamste schrijver van de content op de website dient door andere erkend te worden als autoriteit binnen zijn/haar vakgebied. Je staat bijvoorbeeld bekend als een vakbekwame leverancier die voldoende kennis heeft van de branche. Externe personen zijn van mening dat de content waar je over schrijft afkomstig is van een autoriteit die verstand heeft van zaken.

Trustworthiness

De Eigenaar van de website wordt evenals de voornaamste schrijver van de content op de website gezien als betrouwbare bron door externe partijen. Je informatie is accuraat, en mensen vertrouwen erop dat jij eerlijke en betrouwbare informatie deelt.

Beoordeling E-A-T

Google beoordeeld jouw niveau van E-A-T het meeste aan de hand van externe signalen van buiten jouw website. Google heeft immers toegang tot bijna alle informatie die er op het web te vinden is en kan in slechts een halve seconde alle online informatie rondom jouw individu tevoorschijn toveren. 

Wat zeggen andere websites over jou en over jouw bedrijf op het web? Google neemt al deze beoordelingen en informatie mee om een conclusie te trekken over jouw niveau van E-A-T.

Hoe optimaliseer je voor E-A-T?

Om te optimaliseren voor E-A-T hebben we zoals vermeldt niet alles zelf in de hand, maar kunnen we toch een aantal technieken toepassen.

Ben Transparant

 • Schrijf een duidelijke en uitgebreide autobiografie als auteur op je gebruikerspagina
 • Deel de naam van de auteur op je blog posts
 • Schrijf een uitgebreide over ons pagina waarin kennis & expertise gedeeld worden
 • Vermeld je adresgegevens, telefoonnummer, BTW nummer, KVK-nummer, en zakelijke rekening duidelijk en eenvoudig vindbaar op de website
 • Creëer een makkelijk te vinden contact pagina
 • Bied actieve klantenservice aan de gebruikers van je website
 • Vermijd spelfouten

Voeg bronnen toe met externe links

 • Beschik jij niet over de nodige expertise? Citeer een autoriteit en voeg de URL als bron toe in de vorm van een externe hyperlink
 • Link naar externe websites met een hoge autoriteit score

Optimaliseer voor externe signalen

 • Maak gebruik van externe review sites zoals Trustpilot
 • Creëer een actief social media kanaal waar je communiceert met jouw klanten
 • Schrijf enorm veel content en specialiseer je in een onderwerp
 • Zorg dat je als bedrijf naar voren treed en in mindere mate als persoon

Deel jouw ervaring niet als expert

 • Maak je ervaring duidelijk kenbaar op een pagina
 • Vraag een expert om je content te beoordelen
 • Interview een expert en verwerk de informatie op jouw pagina
 • Wordt een ervaringsdeskundige en hiermee eveneens een expert

Conclusie beoordeling hoogwaardige content

Google beoordeeld allereerst of het doel van een pagina geschikt en of het de gebruiker dient. Het is belangrijk dat iedere pagina een duidelijk doel heeft waarbij de gebruiker centraal staat en wordt geholpen. 

Daarnaast is het belangrijk dat de gebruiker een goede ervaring heeft op je webpagina en eenvoudig de benodigde informatie weet te vinden. Optimaliseer je webpagina’s voor user experience.

Tot slot worden de auteur en de maker van de website beoordeeld op E-A-T. Wat zeggen andere websites over het bedrijf, de auteur, of de website eigenaar? Welke informatie is er online te vinden over deze partijen? Voldoen zij aan het benodigde expertise niveau om dergelijke onderwerpen te behandelen en is de informatie betrouwbaar?

Wanneer het gaat om Your Money Your Life content eist Google dat de auteur over het hoogste niveau van E-A-T beschikt omdat het geven van verkeerde of misleidende informatie rechtstreekse gevolgen kan hebben voor het leven van de gebruiker.