Helias Marketing

Wat is een Featured Snippet?

Een featured snippet is een door Google geselecteerd organisch zoekresultaat die bovenaan de organische resultaten en net onder de shopping ads verschijnt. We noemen deze positie in de SERP’s ook wel positie 0.

Het doel van een featured snippet is om zoekopdrachten direct te kunnen beantwoorden zonder dat de gebruiker hiervoor een website hoeft te bekijken. Google selecteert met een featured snippet het beste antwoord op de zoekopdracht en vertoond deze als hoogste organische zoekresultaat.

De meeste voorkomende featured snippets zijn: 

  • Paragraph snippets
  • List snippets
  • Table snippets

Volgens een uitgebreide studie naar featured snippets van Ahrefs komt een featured snippet bij 12,29% van alle zoekresultaten voor.

Voordelen Featured Snippets

Hoewel een featured snippet gemiddeld slechts een CTR van 8,6% heeft wat aanzienlijk lager uitvalt dan zijn organische volger op positie 1(gemiddeld 19,6%), brengt het weldegelijk voordelen met zich mee.

Zo kun je door slechts het beste antwoord in een kleine paragraaf te formuleren de hoogste organische positie innemen zonder dat je hiervoor de hoogste ranking voor de zoekopdracht hoeft te hebben. Het is dus de ideale kans om je concurrenten voorbij te gaan in de SERP’s.

Daarnaast biedt het de ideale gelegenheid om je naamsbekendheid te vergroten omdat een featured snippet enorm opvalt in de zoekresultaten.

Verschillende featured snippets

Featured snippets komen steeds vaker in de zoekresultaten voor. In het snelle informatietijdperk waarin we leven vind google het belangrijk haar gebruikers zo snel mogelijk van de gewenste informatie te voorzien en steeds meer varianten van featured snippets worden dan ook geïntroduceerd.

Onderstaand vind je de meest voorkomende featured snippets.

Paragraph featured snippet

Bijna 82% van alle featured snippets bestaan uit paragraph featured snippets. Dit zijn korte teksten met een antwoord geformuleerd waarbij in sommige gevallen foto’s of video’s zijn toegevoegd. 

Optimaliseer voor een paragraph snippet door een vraag als H2 te formuleren en hier een direct antwoord op te geven in de vorm van een paragraaf van 45 tot 60 woorden.

paragraph snippet

List Featured Snippets

List featured snippet worden getoond in de vorm van een bullet point lijst of een genummerde lijst. 

Optimaliseer voor list snippets door lijsten te vormen in je H2 en H3 kopteksten die onderdeel zijn van je H1. 

Bijvoorbeeld in onderstaand voorbeeld zien we een featured ‘list’ snippet in de zoekresultaten verschijnen nadat we de zoekopdracht: ‘beste vakantielanden’ uitvoerde.

featured list snippet

Wanneer we vervolgens de pagina openen om te zien hoe google deze featured snippet heeft samengesteld zien we dat de koptekst 1 ofwel H1 de refereert naar onze zoekopdracht, en dat de landen die in een genummerde lijst getoond worden als koptekst 2 op de pagina, de list snippet vormen.

Zie onderstaande afbeelding.

hoe krijg je een featured snippet

Table Featured Snippets

Table featured snippets komen voor in verschillende tabel vormen. 

Optimaliseer voor een table featured snippet door een tabel op je webpagina aan te maken vanuit de HTML code.

In onderstaand voorbeeld zien we hoe google een tabel vertoond in de SERP’s als featured snippet vanuit een webpagina:

optimaliseren voor een table featured snippet

People also ask

Een andere populaire variant van de featured snippet is de people also ask snippet. 

Deze unieke featured snippet wordt getoond in een accordion waar relevante vragen voor de zoekopdracht worden beantwoord afkomstig van meerdere zoekresultaten.

people also ask

Optimaliseren voor een featured snippet

Ondanks dat er geen methode is om signalen af te geven naar google in de broncode zelf, kun je weldegelijk optimaliseren voor een featured snippet.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat ruim 99% van de featured snippets komen uit een zoekresultaat binnen de top 10. Optimaliseren voor een featured snippet is dan ook enkel effectief wanneer je al binnen de top 10 van de zoekresultaten rankt.

Zoals vermeldt in bovenstaande voorbeelden heeft iedere featured snippets een eigen optimalisatie methode, en kun je het beste bij het tegenkomen van een featured snippet op de webpagina zelf kijken hoe de informatie uit de featured snippet is verwerkt op de pagina.

Google toont meer en meer verschillende varianten featured snippets maar nog steeds is de zogeheten ‘answer box’ ofwel de paragraph snippet die rechtstreeks antwoord geeft op een zoekopdracht in tekstvorm de meest voorkomende variant.

  • Geef rechtstreeks antwoord op vragen
  • Vermeld de vragen in kopteksten
  • Gebruik hiervoor 45 tot 60 woorden
  • Vermeld een concreet antwoord op de vraag direct in de content

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor een compleet overzicht met featured snippet optimalisatie technieken!