Helias Marketing

Zoekmachine Optimalisatie

Wat is Zoekmachine Optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie (ook bekend als “SEO”) is een onderdeel van zoekmachinemarketing dat zich richt op het verbeteren van de organische vindbaarheid in de zoekmachines om meer waardevolle websitebezoekers te ontvangen vanuit de onbetaalde zoekresultaten.

seo of sea

Wat wordt bedoeld met de term "Organisch"?

De term “organisch” wordt gebruikt om de onbetaalde resultaten aan te duiden. Met organische bezoekers verwijzen we naar websitebezoekers die afkomstig zijn vanuit de onbetaalde zoekresultaten.

Zoekmachine optimalisatie is het deel van zoekmachinemarketing dat zich specifiek richt op het verbeteren van de organische vindbaarheid, waarbij dus geen betaalde advertenties worden ingezet.

Wat is SEA?

Search engine advertising (ofwel “zoekmachine adverteren”) is het onderdeel van zoekmachinemarketing dat zich richt op het verbeteren van de vindbaarheid in de zoekmachines door betaalde advertenties in te zetten. 

wat is seo

Wat is de SERP?

De term “SERP” is de afkorting van search engine result page en verwijst naar de pagina die Google toont nadat een gebruiker een zoekopdracht heeft uitgevoerd in de zoekmachine.

De SERP bestaat uit organische zoekresultaten en SERP features. Betaalde advertenties in de SERP zoals Google tekst advertenties en Google shopping advertenties vallen onder de categorie “SERP features” waarmee wordt verwezen naar alle elementen in de search engine result pages die afwijken van de traditionele organische zoekresultaten.

wat is serp

Wat is een traditioneel zoekresultaat?

Een traditioneel zoekresultaat bestaat uit een title tag, een URL en een meta descriptie. Oorspronkelijk bestond de SERP uit 10 traditionele zoekresultaten, maar inmiddels zijn er talloze elementen aan toegevoegd die we binnen zoekmachine optimalisatie “SERP-features” noemen.

  • Title tag: een HTML-element dat de belangrijkste titel van een webpagina weergeeft.
  • Meta descriptie: een belangrijk HTML-element die dient als beknopte samenvatting voor de inhoud van een webpagina.
  • URL: Het webadres van de pagina
traditioneel zoekresultaat

SERP Features

SERP features worden door Google als aanvullende elementen gepresenteerd in de SERP om de gebruikerservaring te verbeteren.

Zoekmachineoptimalisatie is een enorm dynamisch speelveld waarbij de search engine result pages zich in snel tempo ontwikkelen en SERP features een steeds grote rol van betekenis spelen.

In onderstaande afbeelding vind je een aantal voorbeelden van belangrijke SERP features.

serp features 1
waarom een seo cursus volgen

SEO Resultaten ontvangen meer bezoekers

Diverse click through rate studies tonen aan dat ruim 85% van de gebruikers die een zoekopdracht uitvoeren in Google, klikken op een organisch resultaat afkomstig van SEO waarde.

Dit betekent dat gemiddeld slechts 15% van de kliks gaat naar de advertentie resultaten in Google.

Met SEO kun je dus niet alleen gratis verkeer naar je website halen, maar ook nog eens meer bezoekers!

SEO heeft het hoogste rendement

Ruim 49% van de marketeers geeft aan dat zij het hoogste rendement op basis van de investering behalen door organisch verkeer vanuit Google.

wat is de beste marketing strategie?
seo verkeer

Meer dan 50% van al het gemeten website verkeer komt van SEO

Ruim 53% van al het gemeten website verkeer komt van organisch verkeer vanuit Google.

Dit betekend dus dat de helft van het websiteverkeer wereldwijd, bestaat uit bezoekers die de website hebben gevonden door behaalde SEO resultaten.

Ga in gesprek met een SEO specialist!

Voor vragen of advies kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze SEO specialisten.

gratis seo cursus