Helias Marketing

Interne Links

Interne Links als ultieme SEO techniek voor de perfecte website structuur

Het ontwikkelen van een strategische interne link structuur behoort tot één van de meest waardevolle on page SEO technieken en kan de posities van jouw webpagina’s in de zoekmachines gigantisch verbeteren.

In deze uitgebreide gids gaan we jou stap voor stap leren hoe jij de perfecte website structuur kan creëren door op een strategische manier interne links toe te passen.

Verder kun je voor een compleet overzicht met alle moderne SEO technieken onze ultieme SEO Checklist bekijken!

Ben jij benieuwd naar de ultieme interne link strategie waarmee jij eenvoudig meer organische bezoekers vanuit Google naar je website kunt trekken?

Wat zijn interne links?

Interne links zijn hyperlinks waarmee de gebruiker eenvoudig van de ene pagina naar de andere kan navigeren.

Met interne links bedoelen we enkel de hyperlinks die naar pagina’s binnen dezelfde website navigeren. Google maakt gebruik van interne links op de content van jouw pagina’s beter te begrijpen, en om jouw website af te speuren op zoek naar nieuwe content.

interne links

Waarom is een goede website structuur zo belangrijk voor SEO?

Het strategisch toepassen van interne links op je pagina om een georganiseerde website te creëren waarbij iedere pagina eenvoudig te crawlen is en de hiërarchie van de verschillende pagina’s duidelijk zichtbaar is zorgt voor een significante verbetering van je posities in de zoekmachines.

Daarnaast is het belangrijk dat je website en de interne links op je website overzichtelijk zijn zodat je bezoeker nooit hoeft te zoeken op je website. Een goede website structuur bied de gebruiker een eenvoudig te herkennen navigatie zodat de gebruiker sneller en in minder kliks de gewenste informatie kan bereiken.

De kunst van de perfecte website structuur is om je website te verdelen in verschillende topic clusters waarbij ieder onderwerp een boekdeel vertegenwoordigd die ieder verbonden door interne links verschillende hoofdstukken hebben in de vorm van pagina’s die sub-onderwerpen behandelen.

 • Breng een wederzijdse interne link aan vanaf je homepagina naar alle pagina’s met hoofdonderwerpen.
 • Zorg dat je op de pagina van je hoofdonderwerp alle sub-onderwerpen behandeld en een wederzijdse interne link aanbrengt van de hoofdonderwerpen pagina’s naar de sub-pagina’s.
 • De pagina’s met hoofdonderwerpen kun je zien als boekdelen waarbij de sub-onderwerpen pagina’s de hoofdstukken van het boek vertegenwoordigen.
 • Breng een wederzijdse interne link aan vanuit de verschillende boekdelen onderling.
website structuur

Waarom is een goede website structuur belangrijk voor SEO?

Het ontwikkelen van de perfecte website structuur brengt enorme SEO voordelen met zich mee vanwege onderstaande redenen:

 1. Het zorgt voor een verbeterde user experience
 2. Interne links helpen Google je pagina beter te begrijpen
 3. Een goede website structuur verspreid link juice op een strategische manier.
 4. Een goede website structuur zorgt ervoor dat het crawlen & indexeren van jouw webpagina’s makkelijker verloopt

1. Interne links verbeteren de user experience

Google heeft inmiddels aangekondigd dat de user experience ofwel de gebruikerservaring anno 2021 een belangrijke SEO rankfactor is. Om de user experience van een webpagina te beoordelen maken zij gebruik van diverse graadmeters zoals bounce percentage, de core web vitals, en pogo sticking in de zoekresultaten pagina’s.

Interne links helpen de gebruiker om eenvoudig over je website te navigeren en de gewenste informatie te vinden. Daarnaast bieden interne links de mogelijkheid aan de gebruiker om relevante pagina’s te bezichtigen en zorgen ze voor het verbeteren van de user experience door onder andere:

 • Het bounce percentage van je webpagina te verlagen
 • Het aantal page views te verhogen
 • De dwell time te verhogen

Kortom: Het strategisch toepassen van interne linking op jouw webpagina zorgt voor een sterk verbeterde user experience waardoor de kans groot is dat zowel je conversiepercentage om hoog gaat, en dat je posities in Google verbeteren.

2. Google begrijpt de inhoud van je webpagina beter

Sinds Google niet langer naar zoekwoorden op zich kijkt, maar de context van je pagina steeds beter probeert te begrijpen, spelen interne links een nog belangrijkere rol.

Door te linken naar relevante webpagina’s en hierbij eveneens relevante anker teksten en titel attributen te gebruiken zorgen de interne links ervoor dat Google een beter inzicht krijgt over de inhoud van je pagina. Indien de kwaliteit van de content op je pagina voldoet, zal Google met het verbeterde inzicht je webpagina een prominentere positie in de zoekmachines geven. 

3. Strategisch doorspelen van link juice

Met link juice bedoelen we het doorgeven van SEO-waarde via hyperlinks van de ene pagina naar de andere.

Wanneer er op je pagina 5 links met een Dofollow attribuut aanwezig zijn zal de link juice worden verdeeld tussen deze 5 pagina’s.

Zowel interne als externe links geven dus SEO-waarde door van de ene pagina naar de andere.

Interne links worden door Google in principe op dezelfde manier beoordeeld als externe links. Een pagina op je website die veel interne links ontvangt zal door Google worden geïnterpreteerd als een belangrijke en kwalitatieve pagina waardoor deze pagina hoger zal ranken in de zoekresultaten.

Wel spelen net als bij backlinks(externe links) de positie op de pagina van de interne link, de anker tekst, en de webpagina waarvan de link afkomstig is een rol, en zullen dus lang niet alle interne links even veel waarde met zich meebrengen.

Door interne links op een strategische manier in te zetten kunnen we het doorspelen van link juice gebruiken om hoger te scoren in Google.

interne links

4. Een goede website structuur verbeterd het crawling & indexering proces.

Wanneer de Google bots jouw webpagina crawlen navigeren zij van pagina naar pagina via de aanwezige interne links op je pagina. Om het crawl proces zo soepel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je bij een kleine website iedere webpagina in 2 klikken vanaf je homepage kunt bereiken.

Dit zorgt ervoor dat je nauwelijks crawl budget verspilt wat je rankings in de zoekmachines kan tegenhouden. Wanneer een Google crawler je webpagina niet eenvoudig kan vinden en wellicht slechts één keer in de 6 maanden de desbetreffende webpagina crawlt, zullen je posities in de zoekmachines nauwelijks ontwikkelen.

 • Ontwikkel een navigatie structuur vanuit HTML code
 • Zorg dat de interne links op je webpagina zichtbaar aanwezig zijn en niet verstopt zitten in elementen op je pagina.
 • Creëer een XML Sitemap

Interne links SEO tips

Zoals vermeldt kun je met een strategische interne link structuur dus enorme SEO resultaten behalen om de posities in de zoekmachines te verbeteren. 

Volg onderstaande SEO tips met betrekking tot interne links om er zeker van te zijn dat jij het maximale rendement haalt uit de interne link structuur op je website.

 • De interne link geeft de relevantie weer tussen twee webpagina’s
 • We gebruiken link juice om de SEO waarde van webpagina’s te verhogen
 • Gebruik strategische anker teksten en titel attributen om je on page SEO te verbeteren

Opvallende en consistente layout voor de links op je website

Zorg ervoor dat zowel de interne- als externe links op je website een consistente en opvallende layout bezitten waardoor het direct duidelijk is voor een bezoeker dat het een link betreft.

Dit draagt namelijk bij aan een verbeterde user experience omdat de gebruiker indien de links eenvoudig worden herkend, makkelijker kan navigeren tussen de pagina’s op je website.

Gebruik maximaal 7 hoofdonderwerpen

Volgens Neil Patel is het belangrijk om maximaal 7 hoofdonderwerpen op je website te gebruiken indien je geen duizenden pagina’s op je website hebt. Een klein aantal hoofdonderwerpen ofwel pillar pages genoemd zorgt er namelijk voor dat je sneller als autoriteit wordt gezien in de ogen van Google voor deze hoofdonderwerpen.

Evenredige verdeling topic clusters

Zorg ervoor dat je het aantal sub-onderwerpen per hoofdonderwerp evenredig verdeeld. Een groot verschil in het aantal sub-onderwerpen creëert een ongelijke balans.

Hiermee geef je namelijk het signaal aan de zoekmachines af dat het ene hoofdonderwerp een stuk belangrijker is voor je website dan de overige.

Optimaliseer de URL structuur op je website

Volgens de SEO specialisten van Moz.com is het toevoegen van je keyword in de URL van de webpagina nog altijd een directe SEO rankfactor.

Zorg ervoor dat naast het vermelden van je keyword in de Url zowel de hoofdpagina’s als de sub-pagina’s relevante en korte URL’s bezitten waarbij eveneens een consistente structuur wordt aangebracht. 

Hoofonderwerpen in je website header navigatie

Door enkel de hoofdonderwerpen/categorien van je website te vermelden in de website header navigatie zorg je ervoor dat je website gestructureerd en overzichtelijk is, en zorg je eveneens voor een duidelijke hierarchy tussen webpagina’s.

Header en footer navigatie in HTML/CSS

Ontwikkel je header- en footer navigatie in CSS of HTML, de Google crawlers hebben namelijk meer moeite met het crawlen van links ontwikkeld in JavaScript.

Vermijd een enorm aantal exacte ankerteksten

Met een exacte anker tekst bedoelen we het letterlijk overnemen van het keyword op de pagina in de anker tekst.

Zorg ervoor dat het grootste deel van de ankerteksten op je website uniek is zodat je duplicatie content en keyword stuffing vermijd.

Verwerk je keyword in de ankertekst

Hoewel je keyword stuffing evenals een enorm aantal exacte ankerteksten zoveel mogelijk moet voorkomen vanwege onder andere duplicate content, is het echter wel belangrijk om je keyword in de ankertekst te verwerken.

Zorg dat je de ankertekst optimaliseert voor de bezoeker door een beschrijvende ankertekst te gebruiken die de bezoeker informeert over de inhoud van de pagina waar de link naar navigeert.

Zelfs Google beveelt het vermelden van je keyword in de ankertekst aan als positieve SEO techniek.

Om ervoor te zorgen dat je WEL je keyword gebruikt in de ankertekst maar deze niet op iedere pagina als exacte ankertekst toevoegd kun je gebruik maken van long tail keyword ankerteksten, ankerteksten met keyword variaties, of ankerteksten met keyword synoniemen.

Voeg breadcrumbs toe aan je webpagina's

Breadcrumbs dragen als virtueel broodkruimelspoor bij aan een perfecte interne link strategie omdat gebruikers en crawlers hierdoor eenvoudig tussen je pagina’s kunnen navigeren en het de structuur van je website aanduid.

Gebruik zoveel mogelijk Dofollow links voor je interne en externe links.

Een Dofollow link bevat een meta robots tag die de crawler de instructie geeft om de link op de webpagina te mogen volgen en hierbij linkwaarde te mogen overdragen.

Een Dofollow attribuut staat standaard ingesteld, je hoeft dit dus niet zelfstandig aan te brengen.

interne link strategie