Helias Marketing

Keyword Cannibalization

Keyword Cannibalization - Wat is het, en hoe los je het op?

Om ervoor te zorgen dat jij goede resultaten behaalt in de zoekmachines is het belangrijk dat we weten wat keyword kannibalisme inhoud en hoe we dit succesvol oplossen.

Keyword cannibalization heeft namelijk een negatieve impact op je SEO prestaties en daarom zullen we in deze SEO gids exact uitleggen wat zoekwoord kannibalisatie precies betekend en hoe je dit kunt oplossen.

keyword cannibalization

Wat is keyword cannibalization?

Zoekwoord kannibalisme is het SEO principe waarbij meerdere pagina’s op je website in de zoekmachines naar voren komen voor dezelfde zoekwoorden. Vanwege het negatieve SEO effect dat ontstaat wanneer meerdere pagina’s met elkaar concurreren om dezelfde zoektermen spreken we van kannibalisme.

Wat is het SEO effect van zoekwoord kannibalisme?

Het lijkt vanzelfsprekend.
Hoe meer van je webpagina’s naar voren komen na het uitvoeren van een specifieke zoekopdracht, hoe groter de kans dat de gebruiker op één van jouw resultaten klikt toch?

Helaas is het tegendeel waar.

Meerdere pagina’s op je website die ranken voor hetzelfde keyword zorgt voor een negatief SEO effect.

Wat er namelijk gebeurd wanneer we spreken over keyword kannibalisme is dat je in feite met jezelf concurreert.

 • De pagina’s afzonderlijk hebben een lagere CTR
 • Het gaat ten kosten van je pagina autoriteit
 • Het aantal potentiële backlinks wordt nu verdeelt over 2 paginas
 • Het gaat ten kosten van je posities in de zoekresultaten

Volgens Search Engine Journal kan zelfs je conversie percentage er onder lijden.

Keyword cannibalization schept namelijk verwarring bij de zoekmachines. Het is namelijk niet duidelijk welk van de pagina’s nou moet
worden vertoond in de zoekresultaten en hierdoor kan Google de voorkeur geven aan de mindere kwaliteit pagina.

Met als gevolg dat user experience signalen zoals CTR nu verdeeldworden  over 2 pagina’s wat ten kosten gaat van je page autoriteit en je posities in de zoekmachines.

Zoekterm kannibalisme heeft dus een negatief effect op je posities in Google, en moet worden opgelost om het maximale resultaat te behalen.

Hoe ontstaat keyword cannibalization?

In principe ontstaat dit fenomeen wanneer Google vind dat meerdere pagina’s op je website representatief kunnen worden vertoond in de zoekresultaten, nadat een relevante zoekopdracht is uitgevoerd door een gebruiker.

De belangrijkste oorzaken zijn:

 1. Soortgelijke metatags of headers
 2. Seed keywords
 3. Vergelijkbare ankerteksten
 4. Synoniemen en keyword variaties

1. Soortgelijke metatags & headers

De title tag ,URL, en meta description van een pagina dienen om Google een inzicht te geven over de inhoud van je pagina.

Wanneer de belangrijkste titel en beknopte beschrijving van je pagina hetzelfde zijn als dat van een andere pagina, vertel je Google dus in feite dat beide pagina’s gericht zijn op dezelfde zoekwoorden.

2. Seed keywords

Als je in één of twee woorden zou moeten vertellen wat jouw onderneming aanbiedt, dan heb je de seed keywords gevonden.
Welk product of welke dienst verkoop ik? Waar gaat mijn website over?

Seed keywords kennen vanzelfsprekend een hoge concurrentie en zoekvolume maar zijn ook aas voor keyword cannibalization.

Wanneer jij met een webshop sportleggings aanbiedt dan is de kans vanzelfsprekend groot dat jij diverse pagina’s op je website hebt
waar de term sportleggings dominant naar voren komt.

3. Soortgelijke Ankerteksten

Zowel bij interne links als backlinks geeft de ankertekst die wordt gebruikt als tekst voor de link naar pagina, Google een inzicht over de inhoud van de pagina.

Wanneer meerdere pagina’s interne links ontvangen waarbij exact dezelfde anker tekst wordt gebruikt,
dan denkt Google dus dat de pagina’s dezelfde inhoud behandelen.

4. Keyword variaties en synoniemen

Het kan zijn dat je meerdere pagina’s hebt ontwikkeld rondom synoniemen of keyword variaties.

Het geavanceerde algoritme van Google kijkt namelijk niet langer enkel naar keywords maar is instaat om de context van een een webpagina en synoniemen en keyword variaties te herkennen.

Hoe kun je zoekwoord kannibalisme herkennen?

Kenmerkend voor keyword cannibalization zijn de schommelende posities binnen de SERPs.

Wanneer je gebruik maakt van Google Search Console om je posities in de zoekmachine bij te houden en je ziet dat een specifieke term dagelijks grote schommelingen maken, de ene dag sta je op positie 7, de volgende weer op 18, dan weer op 11, dan is de kans groot dat je te maken hebt met zoekwoord kannibalisme.

Om dit direct te bevestigen kun je in Search Console via ‘prestaties’ op de specifieke zoekterm klikken, en als je dan vervolgens ‘pagina’s’ aanklikt, vind je alle pagina’s op je website die voor deze zoekterm scoren in Google.

Dit hoort in een ideale SEO wereld namelijk maar één pagina te zijn per zoekterm.

Hoe kun je keyword kannibalisme tegen gaan?

Afhankelijk van het doel van de pagina kun je keyword cannibalization op een aantal manieren behandelen:

 • 301 Redirect
 • Canonical URL
 • Robots metatag
 • Pagina aanpassen

301 Redirect

Wanneer de inhoud van één van de pagina’s niet veel bijdraagt aan je website en bijvoorbeeld verouderd is, of niet langer relevant, dan kun je een 301 redirect toevoegen aan de hoofdpagina zodat pagina waarde en backlinks niet verloren gaan.

De URL blijft bij een 301 Redirect in feite bestaan, maar wanneer het webadres wordt zal de gebruiker worden omgeleid en zonder de inhoud van de pagina te zien te krijgen, belanden op de hoofdpagina.

Met een 301 redirect zeg je in principe; wanneer iets of iemand deze specifieke URL gebruikt, stuur diegene dan direct door  naar deze specifieke pagina. ( De hoofdpagina waar je de 301 redirect naar verwijst)

Canonical URL

Met een canonical tag die je aanbrengt in de broncode van een pagina geef je de zoekmachines aan welke pagina de belangrijkste is die je graag wilt laten indexeren en vertonen in de zoekresultaten.

Je kunt zowel een zelf-refererende canonical tag aanbrengen op een pagina, waarmee je in feite zegt dat de specifieke pagina zelf de voorkeurspagina is die zou moeten worden vertoond in de zoekresultaten, en je kunt een verwijzende canonical tag aanbrengen.

De verwijzende canonical tag breng je aan op de pagina die niet de voorkeur geniet om vertoond te worden en verwijs je in feite naar de hoofdpagina door deze URL als canonical tag op de pagina aan te brengen.

Wij raden aan beide methode te gebruiken om een extra duidelijk signaal af te geven aan Google welke pagina nou de voorkeur geniet. Met het aangeven van de canonical URL verzoek je Google om deze instructies te volgen, maar wanneer Google van mening is dat deze aanbeveling niet terecht is zal alsnog gekozen worden voor de andere pagina.

Meta robots tag

Met deze metatag geef je crawlers instructies om de pagina niet te vertonen in de zoekresultaten. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van keyword kannibalisme terwijl één van de concurrerende pagina’s inhoudelijk verder niets toevoegt aan de gebruiker dan kun je ervoor kiezen om de meta robots noindex tag toe te voegen in de broncode van je pagina.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • een thin content pagina die gebruikt wordt voor conversie doeleinden
 •  Een pagina met duplicate content die je gebruikt om A/B testen uit te voeren

Aanpassen van je pagina's

Het kan voorkomen dat de pagina gericht was op een long tail variant van het kannibalisatie keyword, dat de pagina gericht was op een ander keyword maar dat je het kannibaliserende zoekwoord in de metatags of ankerteksten hebt gebruikt, of dat je de pagina hebt ingericht voor een synoniem of keyword variant.

Voorbeeld:

Je bezit een E-Commerce webshop en hebt een pagina ingericht rondom de zoekterm: ‘Fitnesskleding’. Vervolgens kom je er tijdens je keyword research achter dat de term: Gym kleding interessant is voor jouw onderneming, en je creëert eveneens een pagina rondom dit keyword.

Omdat Google beide zoektermen herkent als één en hetzelfde product is de kans aannemelijk dat een pagina over fitnesskleding eveneens scoort voor de zoekterm ‘Gym kleding’.

In dit specifieke geval kun je het beste beide pagina’s samenvoegen tot één grote pagina en een 301 redirect aanbrengen vanuit één van de pagina.

Een andere manier die iets ingewikkelder ligt en veel aanpassingen vereist aan de inhoud van de pagina is het veranderen van de search intent op één van je pagina’s.

Het algoritme van Google is namelijk steeds beter in staat om de intentie van de gebruiker achter de zoekopdracht te herkennen, en vertoond relevante zoekresultaten in de SERPs die inspelen op deze zoekintentie.

Wanneer jij dus één van de pagina’s richt op een andere search intent zullen ze elkaar niet langer in de weg zitten.

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor meer informatie over keyword cannibalization en een compleet overzicht met alle moderne SEO-technieken!