Helias Marketing

Keyword Research - Ultieme SEO gids

zoekwoorden onderzoek 2021

Succes met SEO begint bij het perfecte zoekwoorden onderzoek!

Keyword research ofwel zoekwoorden onderzoek is wellicht één van de belangrijkste factoren binnen je zoekmachine optimalisatie strategie.

Het succes van je content strategie is namelijk volledig afhankelijk van je onderzoek vooraf.

Ben jij klaar voor expert level SEO research technieken? 

Introductie Zoekwoorden Onderzoek

In het dynamische speelveld van SEO waarbij de zoekmachine zich in razend snel tempo ontwikkeld, wordt er tegenwoordig veel meer gevraagd van een keyword research om succes te behalen, dan de verouderde technieken waar de meeste bedrijven nog steeds gebruik van maken.

In deze uitgebreide Gids leer je anno 2021 een succesvol zoekwoorden onderzoek uit te voeren waarmee je de concurrentie in de SERPs kunt verpletteren!

Inhoud Keyword Research Gids:

H4.1 : Keyword Research SEO Kennis

H4.2 : Gouden Formule Keyword Research

hoe doe je zoekwoorden onderzoek

H4.1 : Keyword Research SEO Kennis

Leer de belangrijkste SEO termen en technieken met betrekking tot een zoekwoordenonderzoek.

Wat is een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek, ook wel keyword research genoemd, is een SEO-techniek waarbij men onderzoek doet naar het online zoekgedrag van een specifieke doelgroep in zoekmachines zoals Google. De kennis van het zoekgedrag van deze doelgroep wordt vervolgens gebruikt om relevante webpagina’s te creëren om hiermee de gewenste doelgroep beter te kunnen bereiken in de zoekmachines.  

Waarom een zoekwoordenonderzoek?

Met een strategisch zoekwoordenonderzoek kan de gewenste doelgroep beter worden bereikt in Google, en ontvangt men dus meer organische bezoekers vanuit de zoekmachines. Daarnaast helpt een zoekwoordenonderzoek indien succesvol toegepast, om de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren, en om een autoriteit te worden in de ogen van Google met betrekking tot een bepaald onderwerp.

Keyword research is dan ook een belangrijk onderdeel van je SEO strategie.

zoekwoorden onderzoek optimalisatie

Waarom keyword research een verouderde techniek is

De wereld van SEO ontwikkeld zich razend snel en Google heeft zich langzaam ontwikkeld van een zoekmachine tot een complete kennisbank. Met de komst van machine learning en NLP technieken is het algoritme van Google inmiddels steeds beter in staat om de menselijke taal te begrijpen en zelfs de context en emotie van een text beter te interpreteren. 

Google vertoond dan ook resultaten op basis van een zoekopdracht die aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker, en is in staat om synoniemen, woord variaties, en gerelateerde zoektermen te herkennen.

Het vermelden van exact dezelfde woorden op een pagina als de woorden die een gebruiker invoerde tijdens een zoekopdracht is dan ook inmiddels overbodig.

Keyword research vs Topical Research

Voorheen leunde Google op de match tussen woorden die een gebruiker invoerde in de zoekfilter met de woorden op een webpagina, en was de invloed van keyword research enorm.

Inmiddels heeft het verouderde zoekwoorden onderzoek plaats gemaakt voor een completere vorm van SEO research waarbij gerelateerde onderwerpen, zoektermen, entiteiten, en vragen worden gezocht.

Keyword research is dan ook veranderd in ‘Topical Research’.

De pagina kwaliteit wordt namelijk veel meer beoordeeld op content diepte. Google begrijpt namelijk steeds beter dat bijvoorbeeld: voetbal een sport is, gespeeld door twee teams met ieder 10 veldspelers en een keeper, met een scheidsrechter als leidsman en twee goals om in te scoren.

Als in een artikel over voetbal vervolgens de woorden: keeper en goal niet voorkomen, dan zal het inhoudelijk wel niet zo’n sterk en kwalitatief artikel zijn.

Het exact gebruiken van de woorden: goal en keeper is echter niet langer nodig. Google herkent synoniemen als: doelman en doel. 

Keyword research heeft in feite dan ook plaats gemaakt voor topical research omdat we in plaats van specifieke zoektermen steeds meer zoeken naar informatie en gerelateerde termen met betrekking tot een bepaald onderwerp.

topical research

Zijn zoekwoorden nog belangrijk in SEO?

Met name long tail keywords zijn nog altijd belangrijk vanwege de belangrijke SEO factor: relevantie.

Een gebruiker die op zoek is naar: ‘Een rode sjaal met gele strepen van wol’, kan immers beter resultaten voorgeschoteld krijgen die exact dit type sjaal aanbieden, dan resultaten die slechts sjaals aanbieden, maar toevallig een betere domein autoriteit hebben.

Door het toepassen van long tail keywords kun je dus een stuk relevanter zijn dan menig concurrent en hiermee hogere posities behalen in Google op basis van zoekopdrachten die ook nog eens een stuk winstgevender zijn.

De belangrijkste verandering in de hedendaagse SEO keyword strategie zit hem in het toepassen van keywords. Waar je voorheen probeerde keywords exact te matchen met een zoekopdracht, zelfs als dit voor een deel ten kosten ging van de grammatica, wordt dit tegenwoordig afgestraft. 

Daarnaast heeft het ook geen zin meer omdat het algoritme inmiddels in staat is om synoniemen, woordvariaties, en de menselijke taal steeds beter te interpreteren, en het juist ten kosten gaat van je conversiepercentage en gebruikerssignalen omdat je hiermee het risico neemt dat gebruikers de pagina verlaten. 

keyword analyse

Wat is entity research?

Het succes van de enorme algoritme ontwikkelingen van Google zit hem naast de komst van NLP technieken, en machine learning, in de komst van de knowledge graph.

Google bouwt met dank aan de data van grootmachten als Wikipedia aan een gigantische knowledge graph waarin ruim 500 miljoen entiteiten aan elkaar worden verbonden door onderlinge relaties.

Deze onderlinge relaties worden onderbouwd door wel 3.5 miljard verzamelde feiten over de verschillende entiteiten.

 

wat is een entity

De knowledge graph zorgt ervoor dat Google zich tot een ware kennisbank evolueert en dankzij deze kennis en moderne technieken steeds beter begrijpt waar mensen naar op zoek zijn en wat de context is achter een tekst of een zoekopdracht.

Het onderzoeken van verbonden en hiermee gerelateerde entiteiten noemen we entity research.

google knowledge graph

Wat zijn long-tail keywords?

Long tail keywords zijn specifieke zoektermen bestaande uit 3 of meer zoekwoorden, met een relatief laag zoekvolume en een laag concurrentieniveau.

Volgens SEO-expert: Brian Dean bestaat 92% van alle zoekopdrachten uit long tail keywords.

Wat zijn seed keywords?

Seed keywords zijn de hoofdtermen binnen jouw branche bestaande uit slechts 1  woord of maximaal 2 woorden.  Seed keywords worden ook wel ‘main keywords‘ genoemd en hebben een hoge concurrentie in de zoekresultaten.

long tail zoekwoorden

Wat zijn keyword tools?

Keyword tools of keyword research tools zijn programma’s die een schatting geven van het zoekvolume in de zoekmachines voor keywords. 

Omdat enkel Google over alle data beschikt doen de meeste keyword tools een schatting op basis van ongeveer 70% van de data, en kunnen deze tools met name long-tail keywords, of trending keywords niet goed inschatten.

Wat zijn opportunity keywords?

Opportunity keywords zijn kansrijke zoekwoorden met weinig concurrentie en een interessant zoekvolume. Deze keywords ontstaan in de meeste gevallen omdat de concurrentie niet op de hoogte is van deze termen.

Wat betekend zoekvolume?

Het zoekvolume van keywords geeft een schatting aan hoe vaak deze specifieke zoekterm maandelijks als zoekopdracht wordt gebruikt in de zoekmachines op basis van eerdere resultaten.

Er zijn diverse keyword tools die je kunt gebruiken om het geschatte zoekvolume van keywords te meten.

keyword volume

Keyword Surfer

De Google chrome extensie: Keyword Surfer is een handige keyword tool waarmee jij een schatting van het maandelijkse zoekvolume van jouw uitgevoerde zoekopdracht te zien krijgt, en geeft tegelijkertijd een aantal relevantie zoekwoord suggesties inclusief een schatting van het zoekvolume.

keyword research tool

Ubersuggest

Gebruik de gratis SEO tool van Neil Patel: Ubersuggest voor een schatting van het maandelijkse zoekvolume van de zoekwoorden uit je keyword list. De SEO tool geeft je eveneens in inzicht in het concurrentieniveau en toont keyword suggesties inclusief het zoekvolume.

zoekwoorden onderzoek

Google keyword planner

De google keyword planner geeft ons een goede indicatie van het maandelijks zoekvolume per keyword en toont ons suggesties voor gerelateerde keywords.

Om gebruik te maken van de google keyword planner heb je een Google advertentie account nodig.

google keyword planner
zoekwoorden onderzoek seo

H4.2 : Zoekwoordenonderzoek Uitvoeren

Leer een succesvol zoekwoordenonderzoek uit te voeren om de posities in de zoekmachines te verbeteren en meer organische bezoekers op je website te ontvangen.

Hoe doe ik een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek wordt uitgevoerd door de search engine result pages op een strategische manier te analyseren, en daarnaast gebruik te maken van aanvullende keyword tools.

Succes van Keyword Research

Na een succesvol zoekwoordenonderzoek ben je volledig op de hoogte van het zoekgedrag van een specifieke doelgroep of het zoekgedrag rondom een bepaald onderwerp, en ben je in staat op content te creëren waarmee je de gebruikers die deze zoekopdrachten uitvoeren, kunt bereiken in Google.

Tijdens een zoekwoordenonderzoek richten we ons dan ook op zoekopdrachten:

  • Die waardevol zijn voor onze business
  • Met een haalbaar concurrentieniveau
  • Met een bewezen zoekvolume
  • Waarmee de gewenste doelgroep wordt bereikt

Daarnaast kan de verzamelde informatie uit een zoekwoordenonderzoek worden gebruikt om de inhoud van een pagina te verbeteren zodat meer organische bezoekers kunnen worden ontvangen of de positie van deze pagina in Google kan worden verbeterd.

En kan de informatie uit een zoekwoorden analyse worden gebruikt om een nieuwe pagina te ontwikkelen rondom een specifieke zoekopdracht.

Keyword Research Strategie

Met name als beginnende website of starter met SEO heb je niet of nauwelijks een autoriteit status in de ogen van Google, en is het enorm lastig om te worden vertoond als zoekresultaat op basis van competitieve termen.

Als startende webshop die sportschoenen verkoopt wil je vanzelfsprekend hoog scoren in Google wanneer een gebruiker de zoekopdracht: ‘sportschoenen kopen’ in Google uitvoert, maar ga je de concurrentie van bedrijven als: Nike, Adidas, Intersport, etc. helaas niet winnen.

De kunst is om long tail keywords te vinden met een bewezen zoekvolume en een laag concurrentieniveau. Op deze manier kun je relevante organische bezoekers naar je website halen en langzaam werken aan je autoriteit status.

Hoe vind ik long tail keywords?

In de zoektocht naar geschikte long tail keywords gaan we op zoek naar vragen die onze doelgroep in Google stelt met betrekking tot ons onderwerp. 

Achter ieder zoekopdracht schuilt immers een vraag, en door zoveel mogelijk van deze vragen met betrekking tot jouw onderwerp te beantwoorden, kun je een enorm aantal organische bezoekers binnen de gewenste doelgroep naar je website halen.

Door middel van onderstaande methoden kunnen we relevante long tail zoekwoorden vinden met een bewezen zoekvolume:

Google Suggest

Vul een hoofdterm met betrekking tot je onderneming in de zoekfilter van Google in als zoekopdracht zonder vervolgens de zoekopdracht daadwerkelijk uit te voeren.

Google toont ons in dit geval namelijk een aantal suggesties van eerder uitgevoerde zoekopdrachten met betrekking tot onze zoekterm.

Om meer gerelateerde zoekopdrachten met betrekking tot onze zoekterm te vinden, kun je vervolgens dezelfde methode toepassen en A t/m Z achter het zoekwoord toevoegen.

hoe vind ik zoekwoorden

Gerelateerde Zoektermen

Google toont onderaan de search engine result pages een lijst met gerelateerde zoekopdrachten. 

hoe vind je seo zoektermen

Gerelateerde F.A.Q boxes

Steeds vaker worden in de SERPs gerelateerde vragen met betrekking tot een zoekopdracht vertoond in de vorm van F.A.Q boxes. Deze alternatieve featured snippets zitten vol met waardevolle long tail keywords met een bewezen zoekvolume.

wat zijn long tail keywords

Door vervolgens een aantal van deze vragen aan te klikken worden er meer gerelateerde vragen getoond met betrekking tot je zoekterm.

zoekwoorden analyse

Youtube Suggest

Vul een zoekterm in als zoekopdracht in Youtube zonder hierbij de zoekopdracht ook daadwerkelijk uit te voeren. 

Youtube toont vervolgens een lijst met gerelateerde termen die eerder zijn gebruikt als uitgevoerde zoekopdracht.

youtube suggest keywords

Forums als Quora

Quora is een online forum waar gebruikers vragen stellen rondom specifieke onderwerpen, en is hiermee een goudmijn voor long tail keywords.

zoekwoorden tools

Forums binnen jouw niche zitten vol met kansrijke keyword ideeën en geven jouw daarnaast een inzicht in de vragen die jouw doelgroep heeft en waar zij precies naar op zoek zijn.

Google je ‘keyword’ + ‘forum’ en verdiep je in de pijnpunten van je doelgroep.

Long-tail keywords die inspelen op een pijnpunt of behoefte van jouw doelgroep zijn enorm waardevolle keywords met een hoge kans op conversie.

Answer the Public

Een uitgebreide studie van Backlinko waarin zij 306 miljoen keywords analyseerde toont aan dat 14,1% van alle zoekopdrachten bestaan uit vragen. 

Answerthepublic is een keyword tool die een inzicht geeft in de vragen die als zoekopdracht in google worden gesteld en is een goudmijn voor nieuwe keyword ideeën!

wat is een keyword tool

Hoe gebruik ik deze keywords?

Tijdens een keyword research wordt dus op zoek gegaan naar het online zoekgedrag van een specifieke doelgroep. De informatie die wordt verzameld kan vervolgens op twee manieren worden toegepast:

  • Keywords op een nieuwe pagina
  • Keywords als aanvulling op een bestaande pagina

De precieze uitvoering van een zoekwoorden onderzoek is dan ook afhankelijk van de doelstelling.

Keywords op een nieuwe pagina

Wanneer tijdens een keyword research wordt gezocht naar zoekwoorden voor een nieuwe pagina is het belangrijk dat deze zoektermen uniek zijn, en niet teveel gerelateerd zijn aan een eerder centraal gestelde zoekterm.

Wanneer meerdere pagina’s op een website namelijk met elkaar concurreren in Google op basis van een specifieke zoekterm, spreken we van keyword cannibalization. 

Dit SEO fenomeen leidt tot een negatief SEO effect waarbij de concurrerende pagina’s mindere posities behalen in de zoekmachines.

Zorg dan ook dat op iedere pagina een uniek onderwerp centraal wordt gesteld, en niet slechts een synoniem of woordvariatie van een eerder gebruikt onderwerp.

Keywords als aanvulling bestaande pagina

Om de kwaliteit van een pagina te verbeteren zodat hogere posities in Google kunnen worden behaald, of zodat een pagina voor meer verschillende zoekwoorden in Google wordt vertoond, kan een zoekwoorden onderzoek worden toegepast.

Tijdens dit zoekwoorden onderzoek wordt op zoek gegaan naar zoekopdrachten die gebruikers uitvoeren met betrekking tot het centraal gestelde onderwerp, of naar termen en entiteiten die Google relateert aan het onderwerp.

Entity Research

Om het rangschikking-proces te verbeteren en relevantere zoekresultaten te vertonen aan een gebruiker, maakt Google dus gebruik van een knowledge graph. In deze kennisgrafiek worden entiteiten door onderlinge relaties aan elkaar verbonden, en om deze verbintenissen mogelijk te kunnen maken zijn er ruim 3,5 miljard feiten verzameld.

Door gerelateerde entiteiten en hun onderlinge relaties met betrekking tot jouw onderwerp op een strategische manier in de content van je website te verwerken, kun je de diepte en pagina kwaliteit verbeteren, en zelfs een autoriteit worden in de ogen van Google met betrekking tot een bepaald onderwerp. (Topical Authority)

Tijdens een entity research gaan we dan ook op zoek naar gerelateerde entiteiten met betrekking tot onze zoekterm.

Gerelateerde Entiteiten

Net als de gerelateerde zoektermen sectie vind je onderaan de SERPs een vak met gerelateerde entiteiten, wanneer je een zoekopdracht uitvoert met een entiteit als gebruikte zoekterm.

gerelateerde entiteiten

Image Search

Na een uitgevoerde zoekopdracht in Google image search worden gerelateerde entiteiten vertoond.

entity research