Helias Marketing

Local SEO

Local SEO [Complete Gids]

local seo

Local SEO - Ultieme Zoekmachine Optimalisatie Stategie

In deze zoekmachine optimalisatie gids over local SEO vind je een complete strategie die je kunt toepassen om meer lokale bezoekers te ontvangen op je webshop of een fysieke locatie zoals je winkel of kantoorpand.

SEO checklist 2021 tips

Wat is Local SEO?

Local SEO of lokale SEO is een vorm van organische zoekmachinemarketing die zich specifiek richt op het verbeteren van de lokale zichtbaarheid, lokale zoekopdrachten, en het ontvangen van meer bezoekers op een fysieke locatie zoals bijvoorbeeld een restaurant of een bedrijfspand.

local seo tips

Waarom is local SEO een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie?

Local SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie waarmee je koopgerichte bezoekers naar je website kunt halen die vervolgens wellicht je fysieke locatie bezoeken of contact opnemen om een afspraak in te plannen vanwege je locatie.

Met de snelle opkomst van mobiele zoekopdrachten zien we ook het aantal lokale zoekopdrachten stijgen. Met lokale zoekopdrachten bedoelen we zoektermen als:

 • Restaurant dichtbij
 • Kapper Breda
 • Tankstation open
 • SEO cursus Oosterhout

Deze specifieke zoekopdrachten zijn locatiegebonden en Google toont dan ook enkel resultaten als antwoord op deze zoekopdracht, die overeen komen met de locatie uit de zoekopdracht of de locatiegegevens van de gebruiker.

Voorbeeld:

Vanaf de locatie Oosterhout voer ik de zoekopdracht in Google uit: ‘Restaurant dichtbij’.

local map seo

Vervolgens vertoond Google automatisch op basis van mijn locatie, een aantal restaurants uit de omgeving Oosterhout. 

Een dergelijke zoekopdracht wordt vanzelfsprekend in de meeste gevallen uitgevoerd door een gebruiker die van plan is het restaurant fysiek te bezoeken of een afspraak in te plannen.

Zoekopdrachten afkomstig van potentiële klanten met een koopintentie…..

Als we de SERPs verder bekijken en naar ondere scrollen, zien we dat er direct onder de kaartgegevens met verschillende locaties van restaurants, er 3 relevante restaurants worden uitgelicht als local SEO resultaten.

local seo checklist 2021

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat de kans zeer aannemelijk is dat een gebruiker die deze specifieke zoekopdracht uitvoert, klikt op één van deze 3 resultaten.

Met lokale SEO richten we ons specifiek op relevante lokale zoekopdrachten, en proberen we met onze onderneming zo dominant mogelijk aanwezig zijn in de SERPs.

Koopgerichte Bezoekers

Om nog maar eens te benaderen wat het effect van lokale SEO is en waarom het zo’n belangrijk onderdeel is binnen zoekmachineoptimalisatie, delen we een paar statistieken:

 • 50% van de gebruikers die een lokale zoekopdracht uitvoerde op de mobiele telefoon, heeft binnen een dag één van de fysieke winkels bezocht. (Bron: Google)
 • 18% van de lokale zoekopdrachten leidt binnen één dag tot een aankoop (Bron: Google)

We kunnen dus constateren dat het verbeteren van de local SEO van je website, enorme resultaten kan opleveren voor jouw onderneming, en dat het een enorm waardevol onderdeel is binnen zoekmachinemarketing.

Hoe werkt Local SEO?

Hoewel zoekmachineoptimalisatie technieken zoals bijvoorbeeld link building, technische SEO, de kwaliteit van de content, en relevantie, nog altijd een rol spelen in het rangschikking-proces van lokale zoekopdrachten, is er een grote rol weggelegd voor onderstaande rankfactoren:

 • Local Search Intent
 • NAP Citaten
 • Google Mijn Bedrijf
 • Zoekwoorden in Google Mijn Bedrijf
 • Klanten reviews
 • Keywords in reviews
 • Social media signalen
 • Google reviews
 • Youtube kanaal
 • E-A-T

Local SEO Checklist

Gebruik onderstaande lokale zoekmachineoptimalisatie checklist om bovenaan in Google te komen op basis van lokale zoekopdrachten.

In deze checklist vind je zowel factoren die een prominente rol spelen binnen lokale SEO, als optimalisatietips voor je website. 

1. Local Pack

De Local Pack is een SERP-feature met een grote invloed in local SEO, en bestaat uit een vak met de top 3 uitgelichte zoekresultaten in de SERPs, die wordt vertoond na een lokale zoekopdracht in Google.

wat is local seo

Google vertoond enkel bedrijven in deze SERP-feature die zijn aangemeld bij Google, en in het bezit zijn van een geregistreerd ‘Google Mijn Bedrijf’ account.

2. Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een gratis tool waarmee bedrijven zich kunnen registreren bij Google, wat wellicht het belangrijkste onderdeel van lokale SEO is.

Geregistreerde Google My Business-websites komen in aanmerking om als zoekresultaat te worden vertoond in de Local Pack na een relevante lokale zoekopdracht, en het naar volledigheid invullen en registreren van het account is zelfs een rankingfactor.

Daarnaast kom je na registratie van je Google mijn bedrijf account sneller in aanmerking voor een knowledge panel van je bedrijf, en kan de informatie die je toevoegt in Google Mijn Bedrijf, worden gebruikt als informatie in deze knowledge panel.

Maak gebruik van de Google Mijn Bedrijf-richtlijnen om er zeker van te zijn dat je alles op de correcte manier hebt ingevuld.

Google mijn bedrijf

3. Knowledge Panel

Google bouwt aan een enorme kennisbank genaamd de Google Knowledge Graph, door informatie te verzamelen over alle verschillende entiteiten, en deze via onderlinge relaties aan elkaar te verbinden.

Het knowledge panel is een SERP-feature die bestaat uit een vak met informatie uit de knowledge graph over een specifieke entiteit.

Met het invullen van je Google Mijn Bedrijf account help je dus mee aan het bouwen van je eigen entiteit binnen Google, en omdat Google meer kennis heeft over je bedrijf, producten, openingstijden, prijzen, locatie, etc. is de zoekmachine eveneens beter instaat om je te vertonen als zoekresultaat op basis van relevante zoekopdrachten.

Hoe sterker je als entiteit vertegenwoordigd bent in Google, hoe meer je profiteert van local SEO! 

knowledge panel

4. Mobiel-vriendelijk design

De mobiele telefoon wordt steeds vaker ingezet als hulpmiddel voor lokale zoekopdrachten.

Gebruikers die even snel in Google op zoek gaan naar een Chinees restaurant in de buurt, een pinautomaat, of bijvoorbeeld een taxibedrijf.

Zorg dat je website eenvoudig te bedienen is op de mobiele telefoon, overzichtelijk is, een snelle laadtijd heeft, en dat ook Google je pagina erkent als ‘Mobiel vriendelijk’.

Om er zeker van te zijn dat je webpagina’s helemaal mobile-proof zijn kun je gebruik maken van de mobielvriendelijke testing tool van Google

responsive seo

5. Local Search Intent

Het complexe en geavanceerde algoritme van Google is met de komst van de knowledge graph, NLP-technieken, en machine learning, steeds beter in staat om de menselijke taal en haar context te begrijpen, waardoor inmiddels een belangrijke rol is weggelegd voor search intent of wel de zoekintentie van de gebruiker, tijdens het rangschikking-proces.

Local intent is één van de erkende zoekintentie vormen waarbij de locatie een rol speelt in het rangschikken van de zoekresultaten.

Dit kan zijn omdat een gebruiker een specifieke locatie heeft toegevoegd in de uitgevoerde zoekopdracht, of omdat het algoritme de door Google genoemde: ‘Visit-In-Person intent’ koppelt aan de zoekopdracht.

local search intent

Bron: Google

Voorbeeld:

Zoekopdracht: ‘Tankstation’

Hoewel het een zeer algemene zoekopdracht is waarbij verschillende gebruikers, verschillende intenties kunnen hebben, zie je dat Google op basis van eerdere gebruikerssignalen, overduidelijk kiest voor lokale zoekresultaten die voldoen aan de: ‘visit-in-person intent’, door local SEO-resultaten bovenaan de SERPs te presenteren.

visit in person search intent

6. Online reviews

Online reviews zijn een belangrijk onderdeel van lokale SEO, omdat Google het sentiment van deze reviews gebruikt als graadmeter om je reputatie, autoriteit en expertise in te schatten.

Het registreren van je websites bij externe review bedrijven zoals: Trustpilot, kan van onschatbare waarde zijn voor je posities in de zoekmachines.

 • Reageer op iedere review
 • Benader klanten zelf voor reviews
 • Personaliseer je e-mails

Door te reageren op iedere klanten-review stimuleer je het plaatsen van reviews, en toon je betrokkenheid aan de klant. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op je SEO. 

Daarnaast is het veel effectiever om in plaats van een standaard mailtje dat vele klanten zullen zien als spam of in ieder geval niet de moeite waard om te openen, beter om je e-mails of social media berichten waarin je vraagt om een review, te personaliseren.

Toon de klant dat je de tijd en de moeite neemt om persoonlijk contact op te nemen zoals in onderstaand simpel voorbeeld:

e-a-t seo

7. Local Business Structured Data

Local Business Structured data biedt de mogelijkheid om Google meer informatie te geven over je bedrijf in gestructureerde gegevens waarvan Google exact begrijpt wat de inhoud betekend.

Met de gestructureerde gegevens van Local Business kun je Google informeren over onder andere openingstijden, verschillende afdelingen binnen een bedrijf, reviews, prijzen, wie de eigenaar is, en nog veel meer.

Het toevoegen van local business structured data aan je website heeft een positief effect op je local SEO, en zorgt ervoor dat Google je bedrijf in een carousel kan vertonen op basis van een relevante zoekopdracht.

Voorbeeld:

Zoekopdracht: ‘beste restaurants Breda’

Google vertoond een carousel met relevante resultaten.

local business structured data

Gebruik Schema.org om Local Business structured data op de correcte manier toe te voegen aan je website.

8. N.A.P Citaten

Zorg dat je naam, adres, telefoonnummer en relevante contact- en adresgegevens bekend zijn bij bedrijvengidsen en andere relevante websites die bedrijfsgegevens delen.

N.A.P staat voor: name, adress, phonenumber, ofwel een term die bedrijfsgegevens beschrijft, en met citaten bedoelen dat deze gegevens worden gedeeld op relevante websites.

N.A.P citaten vormen een waardevolle rankfactor met betrekking tot lokale SEO.

 • Zorg dat je contactgegevens duidelijk vermeldt staan in de footer van je website
 • Zorg voor een contactpagina op je website met bedrijfsgegevens
 • Voeg Local Business of Organization structured data toe aan je website
 • Voeg een routebeschrijving toe aan je website
 • Meld je aan bij online bedrijvengidsen
 • Meld je aan bij review websites

Voorbeelden bedrijvengidsen:

9. E-A-T in Local SEO

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness, en wordt door Google gebruikt als graadmeter om de algemene kwaliteit van webpagina’s en websites te beoordelen.

Wat wordt er online over je bedrijf gezegd en gedeeld? Komt je bedrijfsnaam regelmatig voor op social media kanalen? Hoe beoordelen klanten jouw bedrijf? Word je als autoriteit gezien binnen je branche door andere bedrijven en/of gebruikers? Beschik je over de juiste expertise en kwalificaties om dergelijke producten aan te bieden of diensten te verlenen?

Kortom, er wordt gekeken naar beschikbare online informatie die externe partijen en gebruikers delen met betrekking tot jouw bedrijf, om de algemene kwaliteit in te schatten.

Een bedrijfsnaam die online nauwelijks voorkomt, kan natuurlijk geen autoriteit zijn binnen de branche, en zonder beschikbare informatie van derden, of reviews van klanten, kan er natuurlijk ook moeilijk worden ingeschat of het bedrijf te vertrouwen is.

De online reputatie die je bedrijf heeft opgebouwd speelt dan ook een belangrijke rol in local SEO, en kan onder andere woorden gestimuleerd door:

 • Deelnemen aan podcasts
 • Actieve Youtube & social media kanalen
 • Aanmelden review sites
 • Interviews in lokale nieuws websites
 • Wikipedia pagina
 • Link Building

Daarnaast kun je op je website zelf onderstaande methoden toepassen om de E-A-T van je website te verbeteren:

 • Transparante ‘Over Ons’ pagina
 • Deel informatie over de auteur van een webpagina
 • Deel informatie over de maker van de website
 • Uitgebreide contactpagina
 • Contactgegevens in footer

10. Keyword Research voor local SEO

Op exact dezelfde manier als een traditioneel keyword research ga je op zoek naar relevante lokale zoekopdrachten voor jouw bedrijf, zodat je webpagina’s kunt optimaliseren rondom lokale zoektermen die vaak worden gebruikt door jouw doelgroep. 

 • Maak een lijst met producten of diensten die jouw bedrijf aanbiedt
 • Gebruik een keyword tool om het zoekvolume en de CPC te checken
 • Gebruik een keyword tool voor keyword ideeën

Voorbeeld:

Keyword Ideeën met Ubersuggest voor de term: ‘Restaurant Breda’

keyword research local seo

Geef een reactie