Helias Marketing

Wat zijn Long Tail Keywords?

long tail keywords

Long Tail Keywords

Long tail keywords spelen nog altijd een grote rol in het hedendaagse zoekmachine optimalisatie speelveld, en bieden enorme kansen voor iedere onderneming.

In deze SEO gids leer je alles over long tail keywords en hoe je ze het beste kunt gebruiken in jouw SEO strategie.

Wat zijn long tail keywords?

Long tail keywords zijn specifieke zoektermen bestaande uit 3 woorden of meer, met een laag zoekvolume. Deze zoektermen worden als zoekopdracht uitgevoerd door gebruikers in de zoekmachines en beschikken over een relatief laag concurrentieniveau.

Tijdens het uitvoeren van een strategisch keyword research is het belangrijk om waardevolle long tail keywords te vinden om de inhoud van een pagina te verbeteren, of om deze keywords centraal te stellen op een individuele pagina.

 

long tail keywords vs seed keywords

Waarom zijn long tail keywords belangrijk in SEO?

Volgens Ahrefs bestaat zo’n 90% van alle zoekopdrachten uit long tail keywords. Ondanks het lage zoekvolume zijn deze zoekopdrachten zo specifiek dat ze een hoog conversiepercentage met zich meebrengen.

Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoert als: ‘Rode sportlegging met witte stippen voor vrouwen‘ , en jij biedt deze specifieke sportlegging aan, dan is de kans groter dat deze gebruiker tot conversie over gaat dan na een zoekopdracht als enkel: ‘sportlegging’.

De zoekopdrachten zijn specifieker en hiermee enorm waardevol ondanks het relatief lage zoekvolume. Long tail zoekwoorden vormen dan ook een belangrijk onderdeel in iedere succesvolle SEO strategie.

Long tail zoektermen perfect voor SEO strategie

Daarnaast zijn long tail zoektermen enorm waardevolle vanwege de lage concurrentie. Met name als startende website of beginner met SEO kun je ondanks je lage domein autoriteit alsnog hoge posities in Google behalen door je te richten op long tail zoekwoorden.

Door long tail zoekwoorden centraal te stellen in je SEO strategie kun je niet alleen koopgerichte organische bezoekers naar je website halen, maar ook nog eens autoriteit verzamelen in de ogen van Google door veel hoge posities te behalen rondom long tail zoekwoorden over een bepaald onderwerp.

Daarnaast kunnen relevante long tail keywords de inhoud van je artikel versterken en helpen om meer organische bezoekers per pagina te ontvangen.

Hoe vind je long tail zoekwoorden?

Onderstaand vind je 5 handige SEO technieken om waardevolle long tail zoekwoorden te vinden met een bewezen zoekvolume.

1. Answer the public

Via de waardevolle keyword tool: answer the public, kun je boordevol waardevolle long tail keywords vinden. Vul je main keyword ofwel je hoofdterm in, selecteer de juiste taal, en vervolgens toont de keyword tool je alle gerelateerde vragen/termen die online worden gebruikt, met betrekking tot het ingevoerde zoekwoord.

keyword seo

2. Google Autocomplete

Wanneer je een keyword invoert in de zoekfilter van Google, zonder vervolgens op ‘Enter’ te klikken, worden eerder uitgevoerde zoekopdrachten met betrekking tot je zoekterm door Google gepresenteerd.

Met Google autocomplete kun je dan ook waardevolle long tail keywords vinden met een bewezen zoekvolume.

seo zoekwoorden vinden

Daarnaast kun je Google autocomplete gebruiken om nog meer long tail zoekwoord varianten te vinden door de letters A t/m Z achter je keyword in te voeren en opnieuw geen ‘Enter’ te gebruiken.

beste seo zoekwoorden

3. Gerelateerde Zoekopdrachten

Google toont gerelateerde zoekopdrachten onderaan de SERPs na een uitgevoerde zoekopdracht. Deze waardevolle gerelateerde termen zitten boordevol long tail keywords met een bewezen zoekvolume.

long tail zoekwoorden vinden

4. People also ask F.A.Q Boxes

Google toont in de SERPs regelmatig ‘People also ask’ vakken in de vorm van een F.A.Q box. Door deze gerelateerde vragen als long tail keywords in de inhoud van je pagina te gebruiken als H2 of H3 tag kun je de pagina kwaliteit verbeteren, en meer organische bezoekers op je pagina ontvangen.

wat zijn long tail keywords

Door vervolgens een aantal resultaten aan te klikken, krijg je toegang tot meer relevante long tail zoektermen die je kunt gebruiken om de inhoud van je pagina te versterken.

long tail keywords vinden

5. Youtube Autocomplete

Net als in de zoekfilter van Google, kun je de zoekfilter Youtube gebruiken als goudmijn voor waardevolle long tail keywords.

youtube keywords

Hoe gebruik je long tail keywords?

Wanneer long tail keywords een individueel onderwerp beschrijven of zich richten op een vorm van search intent die je nog niet hebt gebruikt rondom deze zoekwoorden, kun je indien het zoekvolume interessant genoeg is, deze long tail variant gebruiken als specifieke zoekterm voor een artikel.

Met name als startende website kun je op deze manier je eerste organische verkeer verzamelen vanwege de lage concurrentie. Daarnaast kun je verschillende artikelen met ieder een specifiek long tail keyword over een bepaald onderwerp aan elkaar verbinden door middel van interne links, en hiermee een bundel van pagina’s over een bepaald onderwerp vormen.

Deze specifieke SEO technieken genaamd: Topic clusters, zorgt voor topical authority, waardoor je hogere posities in Google kunt behalen rondom een bepaald onderwerp. 

Belangrijk is echter dat tijdens zoekmachine optimalisatie, keyword cannibalization wordt voorkomen.

Keyword Cannibalizaton

Keyword cannibalization is de term die in zoekmachine optimalisatie wordt gebruikt om het fenomeen te beschrijven waarbij meerdere pagina’s geoptimaliseerd zijn rondom dezelfde of soortgelijke zoektermen, en hierdoor elkaar tegenwerken in de SERPs.

Zoekwoord kannibalisatie heeft namelijk een negatieve SEO impact omdat Google in dit geval niet voldoende begrijpt welke van de twee pagina’s het beste kan worden vertoond als zoekresultaat.

Keyword cannibalization kan worden voorkomen door enkel long tail keywords te gebruiken die een op zich zelf staand onderwerp bevatten of een andere vorm van search intent benaderen.

Long tail keywords voor verbeteren page quality

Door gerelateerde long tail zoekwoorden te gebruiken in de inhoud van je pagina, kun je de pagina kwaliteit verbeteren, en kun je per pagina ranken voor een groter aantal verschillende zoekwoorden. 

Dieper inhoudelijke pagina’s hebben een grotere kans op betere posities in Google, en zorgen voor een groter organisch verkeer. Gebruik relevante long tail keywords als H2 of H3 tag in de inhoud van je pagina.

Geef een reactie