Helias Marketing

Meta Description

Meta Description - De SEO Formule

In deze Meta description formule geven wij je de ultieme SEO tips voor het schrijven van een strategische meta descriptie waarmee je resultaat boekt in de zoekmachines.

Het schrijven van de perfecte meta description kan namelijk een grote invloed hebben op je posities in de zoekmachines. Hoewel het vermelden van je keyword in de meta description geen directe Google ranking factor is, kun je door een goede meta description te schrijven wel een enorme invloed uitoefenen op je click through rate percentage.

Omdat Google het CTR percentage gebruikt als graadmeter voor het toetsen van de user experience en het zelfs een directe Google rankfactor is, speelt je meta descriptie dus indirect een belangrijke SEO rol die ervoor kan zorgen dat je posities significant stijgen.

Wanneer een groot aantal gebruikers na een zoekopdracht in Google namelijk jouw zoekresultaat prefereert boven dat van je concurrenten geeft dit aan Google het signaal af dat jouw resultaat een relevante match is voor de zoekopdracht.

Andersom kan een minder pakkende of minder aansprekende meta description er natuurlijk eveneens voor zorgen dat Google jouw resultaat als minder relevant beschouwd waardoor je posities dalen.

Het schrijven van een uitstekende meta description biedt dan ook niet alleen enorm veel kansen om je posities te verbeteren, het is eveneens noodzakelijk om je huidige posities te behouden!

Bekijk daarnaast onze ultieme SEO Checklist voor een overzicht met de ultieme Title tag optimalisatie technieken voor het verbeteren van je CTR!

Wat is een meta description?

Een meta description is een meta tag die je aanbrengt in de broncode van je website om de zoekmachines een beknopte beschrijving te geven over de inhoud van een webpagina om deze beter te begrijpen.

De beschrijvende meta-tag kan daarnaast worden vertoond onder de title tag in de zoekresultaten pagina van Google indien deze niet door Google zelf wordt herschreven.

In tegenstelling tot een title tag komt het namelijk vaak voor dat Google een andere meta descriptie in de zoekresultaten vertoond dan door ons is opgegeven.

Een goede meta description draagt indirect bij aan je posities in de zoekmachines en kan daarnaast je conversie percentage zelfs verhogen. Zo kun je deze meta-tag perfect gebruiken om een call to action in de zoekresultaten pagina te laten verschijnen.

Het HTML attribuut breng je aan in de ‘head’ van je html bestand waardoor het niet zichtbaar is voor een bezoeker maar enkel voor de zoekmachines.

Hoe schrijf ik een goede meta description?

Omdat het geen directe SEO rankfactor zou je in eerste instantie wellicht constateren dat het vermelden van je keyword in de meta description niet noodzakelijk is voor SEO.

Echter vergroot je de kans op een betere CTR wanneer je er wel voor kiest om je keyword in deze beschrijvende meta-tag te vermelden omdat de gebruiker hierdoor direct herkenning ziet en het zal beschouwen als een relevante match voor zijn of haar zoekopdracht.

Wanneer een gebruiker de zoekopdracht:

‘Voetbalschoenen kopen’ uitvoert in Google, en jij hebt in plaats van ‘voetbalschoenen’ in je meta description gekozen voor sportschoenen of schoenen dan is je zoekresultaat automatisch minder aantrekkelijk voor de bezoeker om aan te klikken. 

Vermeldt dus allereerst je keyword in de meta description, maar om echt het maximale uit het click through rate percentage te halen kun je onderstaande waardevolle tips gebruiken:

 1. Gebruik een meta description van maximaal 155 characters.
 2. Schrijf voor iedere pagina een unieke meta descriptie
 3. Gebruik synoniemen of LSI keywords in je meta description
 4. Maak gebruik van krachtwoorden in je meta description
 5. Gebruik brackets om de aandacht te leggen op een unique selling point
 6. Speel in op de zoekintentie van de gebruiker
 7. Gebruik je meta descriptie als verlengstuk van je title tag
 8. Zorg indien gepast voor een ‘open loop’.
meta descriptions

Waarom toont Google mijn meta description niet?

Een studie van Ahrefs waarin zij ruim 192.000 meta descriptions analyseerde toont aan dat Google in 62.78% van de snippets de meta descriptie herschrijft waardoor de door jouw opgemaakte meta-tag dus niet in de zoekresultaten word vertoond.

Aangezien het door Google herschrijven van de meta description vaker voorkomt bij long tail keywords dan head keywords vermoeden de meeste SEO experts dat het steeds beter proberen te begrijpen van de zoekintentie door Google de oorzaak is dat deze meta-tag anders wordt ingevuld.

8 Tips om je meta descriptions te optimaliseren voor de zoekmachines.

Maak gebruik van onderstaande 8 tips om de perfecte meta description te ontwikkelen die zorgt voor betere posities in de zoekmachines!

1. Hoe lang moet een meta description zijn?

De ideale lengte voor een meta description is 155 characters lang op desktop en 120 op mobiel. Aangezien het primaire doel van de description meta-tag is om de inhoud van de pagina te omschrijven zal Google een te korte meta descriptie opvatten als een slechte kwaliteit beschrijving.

Zorg dan ook dat je het aantal charachters maximaal probeert in te vullen voor iedere meta description door minstens 150 characters te gebruiken.

2. Schrijf voor iedere pagina een unieke meta description

Google heeft een hekel aan duplicate content, schrijf dan ook voor iedere pagina een unieke meta description die niet teveel overeenkomt met een al bestaande description tag.

Met name als e-commerce website kun je een product in wel 20 soortgelijke varianten binnen je assortiment hebben waardoor het schrijven van een unieke meta description soms onzinnig lijkt.

Echter kan het een negatieve SEO rol spelen wanneer je kiest voor dezelfde meta description data en adviseren wij zelfs in dit geval voor alle 20 een unieke variant op te stellen.

3. Synoniemen of LSI keywords

Wanneer je de mogelijkheid ziet om op een natuurlijke manier LSI keywords of synoniemen te verwerken, twijfel dan niet.

Google maakt namelijk gebruik van de verbanden tussen woorden om de inhoud van je pagina beter te begrijpen en door synoniemen of LSI keywords te vermelden in je meta description neemt de kans toe dat deze verbanden worden gelegd.

Daarnaast kun je hierdoor relevanter zijn voor meerdere zoekopdrachten die andere keywords gebruiken waardoor je wederom profiteert van een verbeterde CTR, en hiermee verbeterde posities in de zoekresultaten.

4. Gebruik krachtwoorden in je description tag

Krachtwoorden zijn woorden die een actie oproepen bij de lezer. Deze ‘powerwords triggeren de bezoeker om een handeling te verrichten omdat ze een emotie oproepen.

Door deze krachtwoorden je meta description te gebruiken verhoog je de kans op een klik van je bezoeker en neemt eveneens de kans op conversie toe.

Voorbeelden van krachtwoorden zijn onder andere:

 • Profiteer
 • Voordeel
 • Betoverend
 • Superieur
 • Ongeëvenaard
 • Ongetwijfeld
 • Best-selling
 • Aanbod
 • Toonaangevend

5. Maak gebruik van brackets

Hoewel de positie van je zoekresultaat in Google uiteraard een rol speelt in het click through rate percentage, speelt de snippet natuurlijk eveneens een belangrijke rol. Jouw zoekresultaat staat immers met 10 andere op dezelfde pagina en het is dus de kunst om op te vallen tussen deze overige zoekresultaten.

Door brackets te gebruiken kun je een belangrijk deel van je meta descriptie uitlichten waardoor alleen deel van je meta-tag zichtbaar aanwezig is en tegelijkertijd zorgen de brackets ervoor dat je snippet extra opvalt in de zoekresultaten pagina.

 

6. Speel in op de zoekintentie van de gebruiker

Optimaliseer je meta description niet alleen rondom je keyword, maar zorg er tegelijkertijd voor dat de meta-tag aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker.

Dit maakt jouw snippet extra relevant waardoor het click through rate percentage zal verhogen.

7. Verlengstuk van je title tag

De beschrijvende snippet data vormt samen met de URL en de title tag de traditionele snippet die in de zoekresultaten pagina van Google kan worden vertoond. Zorg dan ook dat de meta description een verlengstuk is van je title tag en dat beiden op elkaar aansluiten.

8. Maak gebruik van een open loop

Een open loop wordt door copywriters gebruikt als een cliffhanger waarbij de tekst ervoor zorgt dat de nieuwsgierigheid zo wordt getriggerd dat we op zoek gaan naar het antwoord.

Hoewel je in dit geval geen misleidende open loops moet gebruiken die enkel dienen als clickbait, kunnen ze indien effectief gebruikt een waardevolle SEO bijdrage leveren omdat het CTR wordt verhoogd.

Voorbeelden van open loops:

 • 3 Belangrijke SEO fouten die je absoluut niet moet maken!
 • Toen deze bekende Nederlander vorige week binnenkwam begon het pas echt!
 • Ruim 10 jaar zorgde dit rampscenario voor verwoesting