Helias Marketing

Meta Tags

Meta tags - Wat zijn het en hoe gebruik je ze voor SEO?

Omdat meta tags als directe en indirecte SEO rankfactor nog altijd een rol spelen met betrekking tot je posities in de zoekmachines ga ik je in deze SEO gids alles vertellen over deze kleine stukjes code. 

Wat zijn meta tags?

Meta tags zijn stukjes HTML-code die worden aangebracht in de broncode van een webpagina. Meta is een afkorting van metadata, de codefragmenten voorzien de zoekmachines namelijk van informatie en beschrijven hiermee de inhoud van de pagina om deze beter te kunnen begrijpen. Daarnaast kan metadata worden gebruikt om crawlers van instructies te voorzien.

Omdat de meta tags worden aangebracht in de ‘head sectie’ van een webpagina zijn ze niet zichtbaar voor bezoekers. Een webpagina wordt namelijk in HTML code opgebouwd vanuit een ‘head’ en een ‘body’ sectie.

Het head gedeelte is bedoeld om voor bezoekers onzichtbare code aan te brengen zoals bijvoorbeeld meta tags of belangrijke scripts. Alles binnen de body sectie is het zichtbare deel voor de bezoeker.

Welke verschillende meta tags zijn er?

We onderscheiden hoofdzakelijk 4 verschillende soorten meta tags:

 • Title tag: beschrijft de titel van je pagina
 • Meta description: geeft een knopte beschrijving van de inhoud van een pagina
 • Meta robots tag: geeft instructies aan de crawlers van zoekmachines
 • Meta keyword tag: informeert de zoekmachines over het belangrijkste keyword van een pagina, is echter niet meer relevant.

Waarom zijn meta tags belangrijk voor SEO?

Hoewel de meta keyword tag anno 2021 geen enkele SEO impact meer heeft kunnen de overige 3 weldegelijk een grote rol van betekenis spelen in het succes van je zoekmachine optimalisatie.

Title tag

Volgens SEO expert: Brian Dean is het vermelden van het belangrijkste keyword in de title tag van een webpagina nog altijd een rechtstreekse SEO rankfactor.

Hierbij geldt eveneens de regel, hoe meer naar links het keyword in de title tag staat, hoe beter. De title tag wordt tevens door Google vermeldt in de SERP’s als blauwgekleurde titel van een zoekresultaat.

De optimale lengte van een title tag is tussen de 40 en 60 characters lang.

meta title

Meta description

Hoewel het vermelden van je keyword in de meta description geen directe SEO rankfactor is kun je toch indirect profiteren van betere posities binnen de zoekresultaten wanneer je een goede meta description schrijft.

De meta description kan namelijk door Google worden vertoond onder de title tag als onderdeel van de snippet in de zoekresultaten pagina.

Volgens Search Engine Journal kan een goed geoptimaliseerde meta descriptie namelijk een grote impact hebben op je click through rate percentage.

CTR is daarentegen wel een directe SEO rankfactor waardoor een krachtige meta descriptie je SEO positie indirect kan verbeteren.

De perfecte lengte van een meta description is tussen de 140 en 160 characters.

meta description

Meta robots tag

De meta robots tag wordt gebruikt om zoekmachine crawlers instructies te geven over het gedrag tijdens het crawl proces. Je kunt op een webpagina verschillende soorten meta robots elementen aangeven zoals:

 • Index: geeft aan dat de pagina geïndexeerd mag worden zodat deze vertoond kan worden in de zoekresultaten. Het index attribuut staat standaard ingesteld.
 • No-index: zorgt ervoor dat een webpagina niet in de zoekresultaten wordt vertoond
 • Follow: geeft aan dat de crawlers een hyperlink op een pagina mogen volgen en hierbij linkwaarde mogen overdragen
 • Nofollow: geeft de crawler aan een link niet te volgen en geen linkwaarde over te dragen
 • Noimageindex: geeft een crawler aan om geen afbeeldingen op de pagina te weergeven in de zoekresultaten
 • None: geeft de crawler aan om tegelijkertijd de no-index en nofollow instructies te volgen.
 • Noarchive: geeft de crawler instructies geen cached pagina in de zoekresultaten te vertonen.
 • Nosnippet: verzoekt de crawler geen snippet te vertonen in de zoekresultaten.
 • Max-snippet: geeft instructie aan de crawler hoeveel characters maximaal te gebruiken voor de snippet in de zoekresultaten.
 • Max-video: geeft de crawler instructies over de maximale lengte dat een video op de pagina mag worden getoond.
 • Max-image: geeft de crawler aan hoe groot een afbeelding op de pagina maximaal mag worden vertoond.

Het verkeerd gebruiken van deze meta robots tags kan technische SEO fouten opleveren waardoor je posities in de zoekresultaten worden beïnvloed.

Beperkingen van meta robots tags hebben geen invloed op structured data. Zo kan bijvoorbeeld een rich snippet in carrousel vorm nog wel worden vertoond in de SERP’s terwijl de snippet niet wordt vertoond.

meta robots tag

Meta keyword tag

Het algoritme van Google is anno 2021 inmiddels dusdanig ontwikkeld dat de meta keyword tag geen enkele SEO rol meer speelt. Google begrijpt als semantische zoekmachine immers de context van een webpagina, is in staat om verbanden te herkennen tussen woorden, en herkent synoniemen en woordvariaties.

Meta tags implementeren in WordPress

Je kunt de verschillende meta tags eenvoudig implementeren in je WordPress pagebuilder door één van onderstaande SEO plugins te installeren:

Onderstaand voorbeeld van de SEO plugin: Rank Math in de pagebuilder: Elementor

meta tags in wordpress
meta data

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor meer informatie over meta tags en een compleet overzicht met alle moderne SEO-technieken!