Helias Marketing

On Page SEO

wat is on page seo

On Page SEO [Master Guide]

In deze On Page SEO Master Guide leer je stap voor stap de perfecte SEO pagina te ontwikkelen volgens de laatste technieken op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Introductie On Page SEO Gids

On Page SEO is nog altijd één van de belangrijkste zoekmachine optimalisatie technieken vanwege de enorme impact op het slagen van je SEO strategie.

Google streeft naar het aanbieden van de perfecte gebruikerservaring, en is met de komst van machine learning, NLP technieken, en de knowledge graph steeds beter in staat om de menselijke taal te begrijpen.

Deze ontwikkelingen in het algoritme van Google hebben het rangschikking-proces sterk verbeterd, en het creëren van waardevolle content die zorgt voor positieve gebruikerssignalen is belangrijker dan ooit.

Wat is On Page SEO?

On Page SEO is een zoekmachine optimalisatie techniek waarbij een webpagina zelf wordt geoptimaliseerd om meer organische bezoekers vanuit Google te ontvangen, zonder afhankelijk te zijn van signalen van externe websites om succes te behalen.

on page SEO tips

Wat zijn SEO factoren?

SEO factoren zijn onderdelen of technieken van het zoekmachine optimalisatie proces die effect hebben op de posities in de zoekmachines.

SEO factoren ook wel rank factoren genoemd bestaan uit on page SEO factoren en off page SEO factoren. Volgens de experts van SEO autoriteit: Backlinko, zijn er meer dan 200 rank factoren die het rangschikking-proces van Google beïnvloeden.

On page SEO vs Off page SEO

Met on page SEO spreken we dus over de technieken die we op onze website zelf toepassen om te optimaliseren voor hogere rankings in Google. Toch zijn er ook externe factoren die een belangrijke rol spelen in de wereld van SEO, namelijk Off page zoekmachine optimalisatie.

Met Off page SEO hebben we het veelal over backlinks. Dit zijn externe links vanuit een andere website naar onze website die door Google worden beoordeeld als positieve referentie voor jouw website.

Omdat het als startende website enorm lastig is om deze backlinks op een correcte manier te verzamelen, gebruiken we een krachtige On Page SEO strategie om een verschil te maken in de zoekresultaten van Google.

on page SEO of off page SEO

Waarom is on page SEO belangrijk?

In tegenstelling tot off page SEO technieken, waar het succes vaak afhankelijk is van externe factoren, kun je met het toepassen van de juiste on page SEO technieken, je posities in de zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

Nu het algoritme van Google zich in razendsnel tempo ontwikkeld en de zoekmachine de menselijke taal steeds beter begrijpt, vraagt ook zoekmachine optimalisatie als marketinginstrument om een hele nieuwe aanpak.

In het nieuwe SEO speelveld is weer een enorme rol weggelegd voor een SEO content strategie, waarbij het creëren van waardevolle content met diepgang de sleutel tot succes is, waarmee je een massaal aantal organische bezoekers vanuit Google naar je website kunt halen.

on page seo checklist

On Page SEO Checklist

Een on page SEO strategie bestaat uit een stappenplan van SEO technieken die worden toegepast om de kwaliteit van de inhoud van webpagina’s te verbeteren,  en om de zichtbaarheid in de zoekmachines met betrekking tot relevante zoekopdrachten te vergroten.

Gebruik deze On Page SEO Checklist om er zeker van te zijn dat jij alle belangrijke on page SEO technieken hebt toegepast.

On Page SEO Checklist

In deze SEO Checklist vind je een concreet stappenplan met 8 belangrijke on page SEO technieken, die een enorm effect hebben op je posities in de zoekmachines.

1. Optimaliseer voor Search Intent

Met de komst van machine learning, NLP technieken, en de knowledge graph, is Google inmiddels steeds beter in staat om een zoekopdracht te beantwoorden met zoekresultaten die aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker. 

We onderscheiden hoofdzakelijk 4 verschillende vormen van search intent:

 1. Informatie Intentie
 2. Commerciële Intentie
 3. Transactie Intentie
 4. Navigatie Intentie

Door een SERPs analyse uit te voeren met je keyword als zoekopdracht, kun je eenvoudig de vorm van search intent vinden die Google aan de zoekopdracht koppelt.

Zorg dat je metadata & structured data gebruikt die aansluiten bij de zoekintentie.

2. Optimaliseer CTR

Door technieken toe te passen om de click through rate van je zoekresultaten te verbeteren, kun je meer organische bezoekers vanuit Google naar je website halen, en hiermee een positief gebruikerssignaal afgeven aan Google.

Met de organische click through rate wordt het percentage gebruikers bedoeld, dat na een uitgevoerde zoekopdracht in Google op jouw zoekresultaat klikt indien deze wordt vertoond.

Je kunt de click through rate onder andere verbeteren door:

 

 

3. Keyword Optimization

Met keyword optimization wordt het strategisch toepassen en positioneren van zoekwoorden en gerelateerde zoektermen op een webpagina bedoeld.

Keyword optimalisatie zorgt ervoor dat we Google een beter inzicht geven in de inhoud van onze pagina, het verbeterd de inhoud van de pagina, zorgt ervoor dat we scoren in Google voor meer relevante zoektermen, en dat we hogere posities behalen voor specifieke relevante zoektermen.

4. SERPs Real Estate

SERPs real estate is een SEO techniek waarbij wordt geprobeerd om de omvang van jouw aanwezigheid in de SERPs te maximaliseren. 

Door een groter oppervakte in te nemen in de SERPs wordt de naamsbekendheid vergroot en heb je een grotere kans op een hogere CTR.

SERPs Real Estate optimalisatie technieken zijn onder andere het winnen van featured snippets, het toepassen van structured data, en het optimaliseren voor de ‘People also know’ F.A.Q vakken.

5. Topical Relevance

Sinds het algoritme van Google al lang en breed in staat is om synoniemen en woordvariaties te herkennen, en de zoekmachine de menselijke taal steeds beter begint te begrijpen, heeft de verouderde manier van keyword research langzaam plaats gemaakt voor topical research. 

Tegenwoordig draait SEO steeds meer om onderwerpen in plaats van keywords en ook met de komst van de knowledge graph en passage ranking, is het duidelijk dat Google diepgaande en allesomvattende content prefereert.

Door relevante zoektermen en interne & externe links met betrekking tot een specifiek onderwerp, toe te voegen aan een pagina, creëren we topical relevance.

Door als website met een bundel van webpagina’s, enorm relevant te zijn met betrekking tot een specifiek onderwerp, kan een autoriteit-status in de ogen van Google worden behaald.

Topical authority zoals deze autoriteit-status wordt genoemd, helpt nieuw gepubliceerde content met betrekking tot het specifieke onderwerp sneller te ranken in Google, en verbeterd de huidige posities van de meeste webpagina’s over dit onderwerp.

6. Strategische Interne Linking

Interne linking helpt Google om de inhoud van webpagina’s en de context, beter te begrijpen, het benadrukt de onderlinge relatie tussen twee pagina’s, en je kunt met interne links op een strategische manier linkwaarde overdragen.

Net zoals bij een backlink/ externe link, telt een interne link als een ‘stem’ van pagina A op pagina B, en hoe meer stemmen een pagina verzameld, des te belangrijker deze pagina is in de ogen van Google.

Een pagina met veel verzamelde ‘stemmen’ heeft een hoge pagina autoriteit, en kan dan ook weer meer linkwaarde overdragen. Kortom, een link afkomstig van een pagina met een hoge ‘Page Authority’ is waardevoller dan een link afkomstig van een pagina met een lage pagina autoriteit.

7. Externe Linking

Door externe links op je pagina toe te voegen naar relevante webpagina’s met een hoge domein score kan Google de inhoud van je webpagina beter begrijpen, profiteert je webpagina van het E-A-T niveau van de externe website wanneer je bijvoorbeeld als bron verwijst naar deze website om een statistiek, uitspraak, of feit te delen op je pagina.

8. User Experience Optimalisatie

Het optimaliseren van de user experience is belangrijker dan ooit in de wereld van zoekmachine optimalisatie, sinds Google gebruikerssignalen analyseert om de meest relevante en kwalitatieve pagina’s in de ogen van de gebruiker aan te kunnen bieden in de zoekresultaten pagina’s.

Zo worden gebruikerssignalen onder andere geanalyseerd om de vorm van search intent met betrekking tot een specifieke zoekterm in te schatten, en kunnen gebruikerssignalen inmiddels de posities beïnvloeden.

Het is dan ook crucicaal om de gebruiker en niet Google centraal te stellen in je SEO strategie, en een eenvoudig te bedienen, snelle, en overzichtelijke website te creëren. 

SEO Pagina's waarbij de gebruiker centraal staat

In de search quality guidelines van Google vermelden zij allereerst te proberen het doel van een webpagina te begrijpen.

Iedere webpagina moet een specifiek doel dienen waarbij het helpen van de gebruiker centraal staat. Pagina’s die schadelijk zijn voor de gebruiker, of enkel bedoeld zijn om winst te maken zonder hierbij de gebruiker te helpen, worden beschouwd als de laagste kwaliteit content.

Bekijk onze SEO Content Masterclass om alles te leren over het schrijven van SEO content!

on page seo
keyword optimalisatie

Keyword Optimalisatie

Keyword optimalisatie ofwel het strategisch positioneren van zoektermen op een webpagina, zorgt ervoor dat we beter gevonden worden in Google met betrekking tot deze zoekwoorden, en is dan ook een belangrijk onderdeel van on page SEO.

1. Unieke zoekterm per pagina

Hoewel het natuurlijk de bedoeling is om iedere webpagina voor zoveel mogelijk keywords te laten ranken in Google zodat we zoveel mogelijk organisch verkeer binnen halen, stellen we op iedere webpagina slechts één keyword of keyword groep centraal.

Het is belangrijk dat je per pagina een uniek keyword kiest die je niet eerder centraal gesteld hebt op een webpagina.

Wanneer meerdere webpagina’s op je website met elkaar concurreren in de zoekresultaten voor het zelfde keyword noemen we dit keyword cannibalization.

Google weet in dit geval niet zo goed welke van de pagina’s de belangrijkste is waardoor je tegen wordt gehouden in de zoekresultaten en hierdoor minder snel progressie boekt.

2. Gebruik je keyword in je Title tag

De Title tag is een HTML element waarmee je de titel van een pagina aangeeft aan Google.

De Title tag wordt daarnaast in de SERP’s vertoond en dient een accurate en beknopte beschrijving te geven over je webpagina.

Probeer zonder de grammatica van je title tag te schaden, je keyword zoveel mogelijk aan de linker kant te positioneren.

Zorg dat je Title tag bestaat uit maximaal 60 characters en dat je voor iedere pagina een unieke title tag gebruikt.

wat is een title tag

3. Optimaliseer je meta description

De meta description is een metatag waarmee je Google een korte samenvatting geeft van de inhoud van een webpagina.

De meta description kan door Google worden overgenomen in de SERPs als toevoeging aan je zoekresultaat.

Hoewel een case study van Ahrefs meldt dat de meta descriptie geen directe SEO ranking factor is, kan het indirect weldegelijk zorgen voor een betere positie in de zoekmachines.

Click through rate of wel het percentage van de gebruikers die na een zoekopdracht in Google op jouw resultaat klikt, zorgt voor positieve gebruikerssignalen en kan hiermee van invloed zijn op de posities in Google.

Omdat een goede meta description je CTR aanzienlijk kan verbeteren is het belangrijk om deze korte samenvatting van je pagina te optimaliseren en wij raden dan ook zeker aan om je keyword in de meta description te gebruiken.

Zorg dat je meta description maximaal uit 160 characters bestaat en dat je voor iedere pagina een unieke meta descriptie gebruikt.

4. Het optimaliseren van je URL

De URL is het unieke webadres van je pagina die je invoert in de zoekbalk van je browser om naar een webpagina te navigeren.

Gebruik korte en relevante URL’s, en gebruik een vaste URL structuur over heel je website.

Het gebruiken van je keyword in de URL is een kleine ranking factor, dus vermeld je keyword altijd in je URL.

Voorbeeld URL:

https://heliasmarketing.com/on-page-seo/

keyword in title tag

5. Gebruik je keyword in de H1

De H1 tag ofwel Header 1 tag is een HTML element waarmee je aan Google de belangrijkste kop tekst van je pagina aangeeft.

Omdat het gebruiken van je keyword in de belangrijkste header eveneens een SEO ranking factor is, gebruik je deze dus ook weer zo links mogelijk gepositioneerd in je H1.

Hoewel Google zelf aangaf dat het gebruiken van meerdere H1 tags op een pagina je SEO niet benadeeld, wordt dit door de meeste SEO experts afgeraden.

Wij raden eveneens aan om voor iedere pagina één enkele H1 tag te gebruiken.

keyword in h1

6. Gebruik je keyword in de eerste 100 woorden van je pagina

Google hecht meer waarde aan de eerste 100 woorden van je webpagina en daarom mag het keyword ook zeker niet ontbreken op het begin van je pagina. 

7. Gebruik je keyword in een H2 (Header 2)

Zorg er eveneens voor dat je keyword voorkomt in één van je Header 2 tags

De H2 tag ofwel je Header 2 tag geeft de tweede belangrijkste kop tekst van je pagina aan.

In tegenstelling tot je H1 tag die je slechts één keer per pagina gebruikt, komen de H2 tags meerdere malen voor op een pagina.

Gebruik headers op je website om lange stukken tekst te voorkomen en het overzichtelijk te maken voor de gebruiker om je content te scannen.

8. Keyword variaties en synoniemen

Google is als semantische zoekmachine in staat om de context van de content op je website te begrijpen, en herkend synoniemen en keyword variaties. 

Door je keyword in verschillende vormen op je website toe te passen voorkom je keyword stuffing en erkend Google de relevantie tussen je webpagina en het keyword waarvoor je wilt optimaliseren.

Daarnaast voeren gebruikers zoekopdrachten in Google in verschillende variaties uit, en wordt onze pagina des te relevanter wanneer de gebruikte zoektermen ook exact in dezelfde vorm op onze pagina voorkomen.

Nogmaals, dit is niet noodzakelijk voor Google om de relevantie tussen de zoekopdracht en onze webpagina te herkennen, maar het heeft weldegelijk een toegevoegde waarde.

Keyword: Sportlegging

Keyword Synoniemen: Workout legging, gym legging, trainings legging

Keyword Variaties: Sport legging, Sportleggings, Sport leggings

9. Gebruik je keyword een aantal keer over je pagina

Omdat Google als zoekmachine de gebruiker die een zoekopdracht invoert zo goed mogelijk wenst te helpen, optimaliseren we onze webpagina’s met SEO technieken dus indirect voor de gebruiker. 

Keyword stuffing, oftewel het volstoppen van je pagina met het keyword waarvoor je wilt ranken in Google, zorgt voor een negatieve gebruikerservaring, en word dan ook door Google bestraft met lage posities in de zoekmachines.

Het is dan ook belangrijk om je zoekwoord op een natuurlijke manier te verwerken over je pagina zonder dat het ten koste gaat van je zinsopbouw, of dat het enorm opvalt.

Dit betekend echter niet dat je het zoekwoord zo min mogelijk moet gebruiken, in tegendeel zelfs.

Wanneer Google de relevantie tussen een zoekterm en jouw webpagina bestudeert, en je keyword slechts 1 x voorkomt in een pagina van 2.000 worden, geeft dit het signaal af aan Google dat deze term niet heel belangrijk is voor de webpagina.

Hoewel er geen exacte richtlijnen voor zijn, en iedere webpagina of situatie om een andere aanpak vraagt, raden wij het aan om je belangrijkste zoekwoord op een natuurlijke manier meerdere malen toe te passen over je pagina.

Bij een pagina die bestaat uit 2.000 worden is het heel normaal om je keyword zo’n 10 keer te gebruiken.

10. Gebruik relevante zoektermen over je hele pagina

Stel voor dat je een pagina wordt geoptimaliseerd voor de term: ‘voetbal’ , welke relevante termen zullen dan eveneens voorkomen op een uitgebreide pagina met waardevolle inhoudelijke informatie over voetbal?

Het is belangrijk dat we ook deze termen verdeeld over de pagina toevoegen.

Wanneer Google je pagina over voetbal beoordeeld, en de woorden: voetbalschoenen, scheidsrechter, buitenspel, doelpunt, keeper, etc. komen niet voor op deze pagina, zal Google dit niet zien als een kwalitatieve inhoudelijk sterke pagina.

Google gebruikt namelijk relevante zoektermen om je webpagina beter te begrijpen, en om de kwaliteit van je content te beoordelen.

We kunnen diverse verwante termen terugvinden door een zoekopdracht met ons zoekwoord uit te voeren in Google.

Google vertoond namelijk LSI keywords onderaan de SERPs die de zoekmachine herkent als relevante zoektermen.

Gebruik deze relevante zoekopdrachten in je pagina om te optimaliseren voor je zoekwoord.

latent semantic index

11. Keywords in afbeeldingen

Afbeeldingen geven ons nogeens 3 mogelijkheden om je pagina te optimaliseren voor een zoekterm.

Bestandsnaam: Gebruik je keyword in de bestandsnaam van de afbeelding wanneer je deze opslaat op je desktop/mobiel

ALT-tekst: Voeg je zoekwoord toe als ALT-tekst in je afbeelding.

Titel Attribuut: Voeg je zoekterm eveneens toe als titel attribuut van je afbeelding

Zorg dat je slechts 1 afbeelding gebruikt om je keyword in te verwerken, gebruik de overige afbeeldingen op je pagina voor relevante zoektermen, keyword variaties, en zelfs synoniemen.

Google gebruikt deze informatie om de inhoud van je afbeelding beter te begrijpen. De semantische zoekmachine heeft misschien wel een zeer geavanceerd algoritme wat steeds beter instaat is om de inhoud van je content te begrijpen, maar is nog niet zover om de inhoud van afbeeldingen te herkennen.

Om de inhoud en relevantie van je afbeelding te beoordelen maakt Google gebruik van bovenstaande 3 principes.

alt tekst en title tag
seo links

On Page SEO Structuur

Met een perfect georganiseerde on page SEO structuur zorgen we ervoor dat onze pagina’s beter vindbaar zijn voor de zoekmachines, de inhoud van de webpagina’s beter kunnen worden begrepen, en we linkwaarde op een strategische manier verdelen.

On Page SEO Structuur

Genoeg over keywords, SEO is namelijk veel meer dan het toepassen van keywords op je pagina.

In dit hoofdstuk behandelen we de on page SEO structuur wat je kunt zien als de SEO fundering van je website.

Een geoptimaliseerde website structuur behoort tot één van de belangrijkste on page SEO technieken

Ben jij klaar om direct resultaten te behalen in de zoekmachines?

Let’s Go!

Strategische interne link structuur

Gebruik interne links naar relevante pagina’s op je website om:

 1. Google je content beter te laten begrijpen
 2. Je website te optimaliseren voor topic clusters
 3. De user experience te verbeteren
 4. Link juice over te dragen 
 5. Je webpagina’s makkelijker vindbaar te maken

1. Google begrijpt je content beter

Google gebruikt interne links om het verband tussen pagina’s te herkennen en hierdoor je content beter te begrijpen.

Of wij op deze website nou pagina’s creëren over on page SEO, keyword research, of backlinks, het hoofdonderwerp op al deze pagina’s, namelijk: SEO, veranderd niet.

Omdat Google via interne linking het verband tussen pagina’s herkend, zal bijvoorbeeld sneller duidelijk worden dat deze website gaat over SEO.

2. Optimaliseren voor topic clusters

Wanneer je meerdere webpagina’s creëert waar je op iedere pagina een sub onderwerp behandeld van je hoofdonderwerp, kun je door Google sneller erkend worden als een autoriteit binnen je branche.

Topic clusters bestaan uit een reeks van pagina’s die aan elkaar verbonden zijn door interne links, die verwante onderwerpen binnen je branche behandelen.

Hierdoor zullen je pagina’s sneller ranken in Google en wordt het optimaliseren voor termen met een hoge concurrentie een stuk eenvoudiger.

Voorbeeld: Je hebt een website over sportkleding

Je creëert een keten van pagina’s over: Voetbal kleding, basketball kleding, fitness kleding, hardloop kleding, en zwem kleding.

Vervolgens verbind je de pagina’s door wederzijdse interne links toe te passen.

3. Verbeteren User Experience

De gebruikerservaring speelt anno 2021 een zeer belangrijke rol als SEO ranking factor.

Om de gebruikerservaring op een pagina te meten worden diverse graadmeters gebruikt zoals:

Wil jij alles weten over user experience? Start met onze ultieme User Experience SEO Gids

4. Het overdragen van link juice

Evenals backlinks, links naar je webpagina van externe websites, gebruikt Google interne links als positieve referentie ter beoordeling van de pagina waarde.

Hoewel interne links niet zo waardevol zijn als backlinks, kun je hier enorm veel SEO voordeel uit halen.

Om het proces het beste te begrijpen kun je het krijgen van een interne link op een webpagina het beste vergelijken met het krijgen van een stem.

Hoe meer pagina’s op een pagina stemmen, des te waardevoller deze pagina in de ogen van Google is.

Daarnaast wordt er bij een interne link waarde overgedragen van de ene pagina naar de andere.

Wanneer je dus vanuit een waardevolle pagina zoals je home pagina, linkt naar een nieuwe pagina, zal er een grote waarde worden overgedragen die je nieuwe pagina kan helpen om sneller te ranken in Google.

Leer alle SEO technieken omtrent interne linking in onze ultieme SEO gids over interne links

5. Je webpagina's makkelijker vindbaar maken

Om organische bezoekers vanuit Google te ontvangen is het allereerst belangrijk dat onze website bekend is bij de zoekmachine.

Google maakt gebruik van Google bots, of ook wel Google spiders genoemd om nieuwe informatie op het world wide web te vinden.

De zoektocht van deze hulpprogramma’s van Google naar nieuwe informatie op het internet noemen we crawlen.

Deze bots maken gebruik van interne links op je website om van pagina naar pagina te navigeren, in de hoop om nieuwe pagina’s of nieuwe content op je pagina’s te ontdekken.

Een strategische interne link structuur waarbij je pagina’s maximaal 2 klikken verwijdert zijn van je homepagina zorgt voor een betere vindbaarheid van je webpagina’s.

In onze ultieme SEO gids over crawlen en indexeren leer jij alles over dit proces.

Externe links naar autoritaire websites bevorderen eveneens je posities binnen de zoekmachines. Wanneer we linken naar een website met veel autoriteit zoals bijvoorbeeld naar de website van de rijksoverheid, of de New York Times, zal Google je content beoordelen als betrouwbaarder en waardevoller.

Je gebruikt immers deze waardevolle websites met veel autoriteit als referentie voor jouw content. ‘Het zal dan wel betrouwbaar zijn’.

Zorg dat je net als bij interne links enkel een hyperlink toevoegt naar relevante content, en niet lukraak externe links gaat toevoegen.

Gebruik bijvoorbeeld externe links als feitelijke onderbouwing. Versterk je content door statistieken vanuit onderzoeken toe te voegen waarbij je een externe link toevoegt naar het onderzoek als bron van je informatie.

Anker tekst en titel attribuut van je link

Voeg het keyword toe aan de anker tekst en je link attribuut.

De anker tekst is de tekst van de link waarop een gebruiker klikt om naar een andere pagina te navigeren.

Een link attribuut fungeert als beschrijving van je link zodat Google de relatie tussen de pagina’s en de content op je pagina beter kan begrijpen. Het titel attribuut van je link is zichtbaar wanneer je met je muis over de link beweegt zonder deze aan te klikken.

anker tekst

Breadcrumbs zijn een virtueel kruimelspoor die op de meeste websites links boven in het scherm worden weergeven om gebruikers attent te maken op de reeds afgelegde weg op de desbetreffende website.

Zorg dat je ook weer je keyword toevoegt aan het broodkruimelspoor.

seo breadcrumbs
on page SEO tips

On Page SEO Tips

Gebruik onderstaande On Page SEO-technieken om de kwaliteit van je pagina te perfectioneren.

SEO monsterartikelen

Met monsterartikelen behandelen we een volledig onderwerp op een pagina van A tot Z

Het creëren van uitgebreide monsterartikelen voor de hoofdonderwerpen van je website levert de volgende voordelen op:

Hoe schrijf je waardevolle SEO content?

 • Behandel een hoofdonderwerp van je website die je centraal stelt op de pagina.
 • Vervolgens voeg je alle sub onderwerpen die onderdeel zijn van je hoofdonderwerp toe als H2 tag
 • Indien je sub onderwerpen een zelfstandige pagina op je website hebben, hebben voeg je een interne link toe naar deze pagina
 • Voeg een table of contents toe zodat de gebruiker eenvoudig over je pagina kan navigeren 
 • Gebruik multimedia zoals video’s, afbeeldingen, info graphics, tabellen, grafieken etc.
 • Zorg voor een duidelijk zichtbare headerstructuur en dikgedrukte belangrijke termen zodat de bezoeker je pagina kan scannen
 • Voeg hoofdstukken toe binnen je pagina om onderwerpen te verdelen

Content ideeën voor monsterartikelen

Het schrijven van monsterartikelen is als beginner zeker niet eenvoudig. Wat vermeld ik op mijn pagina, waar schrijf ik überhaupt over?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de essentie van Google.

Een gebruiker voert een zoekopdracht in en is op zoek naar een antwoord.

Zelfs bij een zoekopdracht als: ‘Schoenen kopen‘ stelt de gebruiker eigenlijk een vraag aan Google.

Google, kun je mij websites laten zien die schoenen verkopen?

In een monsterartikel is het dan ook belangrijk dat we alle relevante vragen die een gebruiker kan stellen over ons onderwerp behandelen, en om hier zo goed mogelijk op te anticiperen gebruiken we een aantal van dezelfde tactieken die we tijdens ons zoekwoorden onderzoek toepassen.

Answerthepublic

Answerthepublic is een enorm waardevolle SEO tool die ons de meest gestelde vragen toont over ons onderwerp die er online worden gesteld. Gebruik deze SEO goudmijn voor je monsterartikelen door de vragen te beantwoorden op je pagina.

Daarnaast kun je relevante termen en synoniemen die je terugvind in deze SEO tool gebruiken om je content te verrijken.

seo monsterartikelen e1617942422166

Forums zoals Reddit en Quora

Forums zitten vol met content ideeën over jouw onderwerp. Je kunt de forums: Reddit en Quora gebruiken om te zien wat er speelt bij jouw doelgroep, waar zij in geïnteresseerd zijn, en welke vragen zij hebben over jouw onderwerp.

SEO artikelen

Gerelateerde zoekopdrachten

Google toont na het uitvoeren van een zoekopdracht een aantal gerelateerde zoekopdrachten onderaan de SERP’s.

Deze gerelateerde zoekopdrachten leveren niet alleen waardevolle content ideeën op waar ook nog eens naar gezocht wordt, maar helpen Google om de inhoud van je pagina beter te begrijpen.

related searches

Unieke Content

Het creëren van unieke content gaat verder dan enkel het voorkomen van duplicate content.

Met duplicate content bedoelen we content die al op een andere pagina van je website vermeldt staat, of zelfs het kopiëren van bestaande content van externe websites.

Duplicate content heeft een negatieve SEO impact, en wordt door Google bestraft met lage rankings in de zoekresultaten.

Als we het hebben over unieke content bedoelen we content waarvan er tot op heden nog niets vergelijkbaars aanwezig is op het internet. Dit betekend niet dat je het wiel opnieuw moet uitvinden, maar wel dat je het opzoeken en gebruiken van bestaande informatie inruilt voor unieke waardevolle informatie die je zelf hebt ondervonden.

Unieke content die jij kunt toepassen op je pagina:

 • Deel eigen ervaringen
 • Deel eigen onderzoeken
 • Deel een nieuwe tip of strategie
 • Gebruik alternatieve vormen van multimedia
 • Vermijd stock afbeeldingen
 • Creëer info graphics
 • Houd een interview
 • Start een podcast

Optimaliseer of verwijder lage kwaliteit content

Het optimaliseren van je content strategie betekend in de meeste gevallen dat je content toevoegt aan je website, maar ook het verwijderen van lage kwaliteit content kan zorgen voor betere posities in de zoekmachines.

Google heeft namelijk een hekel aan thin content en zombie pagina’s.

Met thin content bedoelen we content arme pagina’s die niets of nauwelijks wat toevoegen aan je website.

Deze vorm van lage kwaliteit content heeft een negatief effect op je on page SEO en kun je dan ook het beste verwijderen, optimaliseren, of onzichtbaar maken voor de zoekmachines door een no index-tag toe te voegen aan de pagina.

Hetzelfde geld voor verouderde content en zombie pagina’s. Zorg ervoor dat de informatie op je pagina’s up-to-date is. Ververs je content met nieuwe technieken, nieuwe tips, of relevante informatie van deze tijd.

Zombie pages zijn pagina’s op je website die geen zoekverkeer ontvangen. Dit geld natuurlijk niet voor pagina’s die slechts een aantal dagen oud zijn, maar wanneer je pagina na een jaar tijd nog steeds geen zoekverkeer ontvangt kun je de pagina het beste optimaliseren of verwijderen gezien Google eveneens een hekel heeft aan deze zombie pages.

Google geeft de voorkeur aan een selectief aantal pagina’s op je website met een hoge kwaliteit content, ten opzichte van massa productie met lage kwaliteit content of zonder zoekverkeer.

Implementeer structured data

Gestructureerde data bestaat uit geformatteerde kleine stukjes data die ervoor zorgen dat Google de inhoud van je pagina beter kan begrijpen. Schema markup is een vorm van structured data die er regelmatig voor zorgt dat Google rich snippets toevoegt aan je zoekresultaat.

Uitgaande van een SEO content strategie is met name de F.A.Q rich snippet een uiterst interessante optie voor je SEO strategie.

 • Het beantwoorden van relevante vragen in F.A.Q vorm resulteert in meer organisch zoekverkeer
 • F.A.Q Rich snippets nemen met name op de mobiele telefoon een gigantische positie in de SERPs in
 • Meer volume in de zoekresultaten = meer kliks naar je website
 • Het verbeteren van je CTR is daarnaast een SEO rank factor
rich snippet toevoegen

Optimaliseer je content voor featured snippets

Het optimaliseren van je webpagina om van de 5e positie in de zoekresultaten op de eerste positie te komen kan in sommige gevallen een vrijwel onmogelijke opgave zijn.

Zeker wanneer de concurrent die momenteel de eerste positie invult een gigantisch bedrijf is die al decennia lang behoort tot een dominante autoriteit binnen Google.

Maar wat nou als er een manier is waarbij je door slechts een stukje content bestaande uit 45 tot 60 woorden toe te voegen aan je website, een gigantische sprong maakt en boven het eerste zoekresultaat verschijnt?

Wanneer je jouw content optimaliseert voor featured snippets, en het beste stukje content creëert als antwoord op een zoekopdracht in Google, kun je zelfs als 5e zoekresultaat binnen de SERP’s, op de positie 0 belanden in Google.

Zorg ervoor dat je direct bovenaan je pagina een stukje text uitlicht van 45 tot 60 woorden waarin je een concreet en beknopt antwoord geeft op de hoofdvraag van je pagina.

featured snippet seo