Helias Marketing

On Page SEO

On-Page SEO [Master Gids]

on-page seo

De Complete On-Page SEO Gids

In deze On-Page SEO masterclass leer je stap voor stap de perfecte webpagina in te richten volgens de laatste technieken op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Wat is On-Page SEO?

On-Page SEO (ook bekend als “on-site seo”) is een essentieel onderdeel binnen zoekmachineoptimalisatie, dat verwijst naar het verbeteren van webpagina’s om de organische vindbaarheid in de zoekmachines te verhogen.

Voorbeelden van On-page SEO technieken zijn onder andere het optimaliseren van content, title tags en search intent.

Waarom is On-Page SEO belangrijk?

On-Page SEO is één van de weinige onderdelen binnen zoekmachineoptimalisatie waar je de volledige controle over hebt en vormt als het ware de fundering van je website.

Zoekmachines gebruiken de content van webpagina’s om de inhoud beter te kunnen begrijpen, zodat de pagina’s kunnen worden vertoond in de SERP op basis van relevante zoekopdrachten.

seo teksten leren schrijven

Relevantie en content kwaliteit spelen een grote rol in het rangschikken van de verschillende webpagina’s in de zoekresultaten pagina’s.

Sluit de inhoud van een webpagina aan bij de zoekopdracht van de gebruiker? 

Levert de inhoud van een pagina een bijdrage aan de intentie waarmee de gebruiker een zoekopdracht uitvoert? (search intent)

Is de inhoud van een webpagina geschreven door een expert of een ervaringsdeskundige?

Is het een diep-inhoudelijke pagina waarbij een onderwerp van A tot Z wordt toegelicht of wordt de gebruiker voorzien van beperkte informatie?

Kortom: zoekmachines gebruiken de inhoud van een webpagina om de relevantie en kwaliteit te beoordelen op basis van 

On page SEO vs Off page SEO

Terwijl on page SEO verwijst naar technieken die worden toegepast op de website zelf om beter
te scoren in de zoekmachines, worden met off-page SEO technieken ingezet die buiten de
website plaatsvinden, zoals het verzamelen van backlinks, of het actief onderhouden van social-media-kanalen.

De beste zoekmachine-optimalisatie resultaten worden behaald door beide onderdelen te combineren.

on page seo tips

Starten met On-Page SEO

On Page SEO elementen & Ranking Factors

De term: ‘On page ranking factors verwijst naar technieken binnen zoekmachine optimalisatie die op een webpagina worden toegepast, en een directe invloed hebben op de prestaties in de zoekmachines.

Algoritmen van zoekmachines zoals Google, wegen deze factoren mee in het rangschikken van webpagina’s na een uitgevoerde zoekopdracht.

On-page elementen bestaan uit technieken binnen SEO die worden toegepast op een webpagina om meer organische bezoekers vanuit Google te ontvangen, of de organische vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren.

Voorbeeld:

Een meta description studie van Ahrefs wijst uit dat een meta description geen ranking factor is. Google neemt de meta description namelijk niet mee in het rangschikken van de webpagina’s.

Tegelijkertijd is de meta description wel een on page SEO element.

Het optimaliseren van de meta description zorgt in de meeste gevallen namelijk voor een betere click through rate, wat dus meer organische bezoekers betekend.

Beneficial Purpose

Om te controleren of het algoritme naar behoren functioneert, zet Google duizenden werknemers in, die handmatig websites beoordelen op basis van de door Google opgestelde Search Quality Guideliness.

Één van de eerste factoren waar deze beoordelaars een webpagina op beoordelen is de ‘Beneficial Purpose’.

Iedere webpagina moet een duidelijk aanwezig doel hebben waarbij de gebruiker centraal staat, en wordt geholpen. 

on page seo

Een gebruiker die op zoek gaat naar video’s om te lachen, kan met grappige video’s worden geholpen, en het entertainen van gebruikers wordt in de ogen van Google op dezelfde manier beoordeeld dan een informatieve webpagina die als doel heeft om de gebruiker iets te leren.

Zorg dan ook dat je voor het creëren van een webpagina de volgende vragen stelt:

 • Wat is het doel van deze pagina?
 • Hoe helpt mijn doelstelling de gebruiker?
 • Voegt de pagina daadwerkelijk unieke waarde toe of heeft mijn website al soortgelijke webpagina’s?
On Page Checklist SEO

SEO Relevantie

Keyword optimalisatie is het strategisch positioneren van zoektermen op een webpagina, om beter gevonden te worden na een uitgevoerde zoekopdracht met deze specifieke termen.

In dit hoofdstuk vind je een compleet stappenplan over hoe je de perfecte SEO pagina kunt inrichten rondom een keyword, en wat je vooral niet moet doen.

Om ervoor te zorgen dat een gebruiker zo snel mogelijk vindt waar hij of zij naar op zoek is, toont Google vanzelfsprekend enkel webpagina’s in de zoekresultaten die overeenkomen met de zoekopdracht.

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert als “sportschoenen” heeft het logischerwijs geen zin om webpagina’s te vertonen die enkel gaan over spijkerbroeken.

Google zet complexe systemen in om te analyseren hoe belangrijk het onderwerp van de zoekopdracht is met betrekking tot een webpagina.

Als een webpagina volledig is ingericht rondom het onderwerp “sportschoenen” is deze meer relevant aan de zoekopdracht, dan een webpagina die gaat over het onderwerp “heren schoenen” waarbij sportschoenen slechts een sub-onderwerp zijn.

waarom seo

Search Intent

Daarnaast is het belangrijk om enkel resultaten te vertonen aan de gebruiker die aansluiten bij de zoekintentie (ook wel “search intent” genoemd)

Als een gebruiker de zoekopdracht “sportschoenen” uitvoert in Google met de intentie om online nieuwe sportschoenen te kopen, dan heeft het natuurlijk geen zin om informatieve webpagina’s te vertonen die gaan over de geschiedenis van sportschoenen.

Hoewel het onderwerp wel degelijk overeenkomt, sluiten deze informatieve pagina’s niet aan bij de zoekintentie van de gebruiker.

Om de meest relevante zoekresultaten aan te bieden beoordeelt Google de webpagina’s dan ook niet alleen op het onderwerp dat overeenkomt, maar eveneens op basis van search intent.

search intent seo

Zoekwoordonderzoek

Het is dus belangrijk om te weten welke specifieke zoekopdrachten onze doelgroep uitvoert, zodat we onze webpagina’s kunnen inrichten rondom de zoekwoorden die zij hiervoor gebruiken.

Met de term zoekwoordonderzoek of keyword research verwijzen we binnen SEO naar het onderzoeksproces dat wordt uitgevoerd om waardevolle zoekwoorden te vinden.

Keyword Tools

Tijdens het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek maken we gebruik van keyword tools. Dit zijn programma’s of systemen die op basis van verzamelde data een inzicht geven over belangrijke gegevens met betrekking tot zoekwoorden.

Voorbeelden van keyword tools zijn onder andere:

keyword tools

Tijdens een keyword research onderzoeken en analyseren we onder andere:

 • Het zoekvolume: het geschatte aantal maandelijkse zoekopdrachten van een specifiek zoekwoord
 • Het concurrentieniveau: wat zijn de mogelijkheden om te ranken voor een specifieke zoekterm in Google
 • Gerelateerde zoektermen: welke zoektermen worden door Google gerelateerd aan het zoekwoord
 • Keyword Ideeën: vind waardevolle zoekwoorden

Hoe creëer je een webpagina die relevant is aan het zoekwoord?

Een zoekwoordonderzoek zorgt voor een waardevol inzicht in het zoekgedrag van onze doelgroep en toont ons welke specifieke zoektermen waardevol zijn voor onze onderneming.

Om vervolgens te ranken in Google voor deze waardevolle zoekwoorden, creëren we per keyword een relevante webpagina waarbij de zoekterm centraal staat.

We optimaliseren een relevante webpagina voor de specifieke zoekterm door:

 1. Keyword Optimization: het strategisch positioneren van het zoekwoord op de webpagina
 2. Search Intent Optimalisatie: het optimaliseren van de pagina voor de zoekintentie van de gebruiker met betrekking tot de specifieke zoekterm
 3. Topical Content Optimalisatie: het optimaliseren van de diepte en kwaliteit van de pagina inhoud door gerelateerde en verwante termen te gebruiken
 4. Link Optimalisatie: voeg interne en externe links toe naar relevante bronnen en voeg links toe naar de pagina zelf vanuit relevante pagina’s op je website met een geoptimaliseerde ankertekst 

1. Keyword Optimization

Om een relevante pagina te creëren met betrekking tot een specifieke zoekterm, gebruiken we de exacte zoekterm op de meest prominente posities binnen een webpagina.

keyword optimalisatie

Voeg het zoekwoord toe aan de volgende elementen op je pagina:

 • Title-tag
 • URL
 • Meta Descriptie
 • H1-tag
 • H2-tag
 • Eerste 100 woorden
 • ALT-tag
 • Bestandsnaam afbeelding
 • Titel attribuut afbeelding
 • Een aantal keren over de pagina verspreid als paragraaf tekst

ALT-tag, Bestandsnaam en Titel Attribuut

Omdat zoekmachines de inhoud van een afbeelding nog onvoldoende kunnen lezen, maken zij gebruik van de ALT-tag van een afbeelding om de inhoud beter te begrijpen.

Daarnaast dient de ALT-tag als beschrijving voor de afbeelding wanneer deze niet laad in de browser van de bezoeker.

alt-tag

Het titel attribuut geeft de zoekmachines inzicht in de titel van een afbeelding terwijl de ALT-tag functioneert als nauwkeurige beschrijving.

Door het zoekwoord toe te voegen aan beide elementen en daarnaast het zoekwoord toe te voegen in de bestandsnaam tijdens het opslaan van de afbeelding vergroten we de relevantie.

image seo

2. Search Intent Optimalisatie

Om een webpagina te creëren die relevant is aan het zoekwoord, is het noodzakelijk om de pagina te optimaliseren voor search intent.

Met search intent verwijzen we naar de intentie die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht uitvoert in Google.

We onderscheiden binnen zoekmachine optimalisatie hoofdzakelijk 5 verschillende vormen van search intent:

search intent seo tips
 • Informatie intentie: de gebruiker is op zoek naar informatie zoals een antwoord op een vraag, zonder hierbij een actie te willen ondernemen op een webpagina
 • Commerciële intentie: de gebruiker is in een oriënterende fase en is op zoek naar extra informatie, advies of vergelijkingen om wellicht een actie te ondernemen zoals het aankopen van een product
 • Transactie intentie: de gebruiker heeft de intentie om een actie te ondernemen zoals het aankopen van een product, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een PDF-bestand
 • Navigatie intentie: de gebruiker is gericht op zoek naar een specifieke website, bedrijf of een specifiek merk 
 • Visit-in-person intentie: de gebruiker heeft de intentie om een fysieke locatie te bezoeken binnen zijn of haar omgeving en ontvangt local SEO resultaten.

Google maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en complexe technieken zoals machine learning, natural language processing en de Google knowledge graph om onder andere te achterhalen met welke intentie de gebruiker een specifieke zoekopdracht uitvoert. 

Zo worden gebruikerssignalen geanalyseerd van identieke en soortgelijke zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd en gebruiken zij deze verzamelde data om het rangschikken van webpagina’s te verbeteren.

Vanwege de enorme hoeveelheid data en geavanceerde technieken die Google tot haar beschikking heeft, weet de zoekmachine dan ook exact met welke intentie een specifieke zoekopdracht wordt uitgevoerd.

seo analyse

Search Intent Analyse

Om de zoekintentie van een specifieke zoekopdracht te achterhalen voeren we een search intent analyse uit. 

#1  Google het zoekwoord 

#2  Analyseer de SERP elementen en pagina’s van de top posities door te kijken naar:

 • SERP Features
 • Title Tags
 • Pagina en Content type

Gebruik de onderstaande afbeeldingen om de verschillende vormen van search intent te herkennen:

gratis seo cursus voor beginners
seo cursus
serp features
optimaliseren voor search intent

Na een succesvol uitgevoerde search intent analyse ben je als het goed is op de hoogte van de zoekintentie van de gebruiker en kunnen we verzamelde informatie uit de analyse gebruiken om de pagina te optimaliseren voor search intent.

 • SERP Features: worden door Google vertoond als aanvullende elementen in de SERP om de gebruikerservaring te verbeteren. SERP features laten ons dan ook exact zien waar de gebruiker naar op zoek is.
 • Title Tags: de titel elementen van de top posities in de SERP bieden ons waardevolle informatie over de wensen van de gebruiker. Zie je bijvoorbeeld veel title tags met “Beginners Gids” dan weet je dat de meeste gebruikers op zoek zijn naar een gids voor beginners.
 • Pagina en Content type: het type pagina en content van de top posities in Google, laten ons exact zien wat voor pagina we moeten creëren om hoog te scoren voor de zoekterm. Gebruiken de top posities product pagina’s, een ultieme gids als blog artikel of misschien wel een list post? (bijvoorbeeld top 10 beste..)  Zorg dat je de webpagina inricht voor hetzelfde type content.

Om een relevante webpagina te creëren die voldoet aan de gewenste vorm van search intent, zorg dat je de webpagina optimaliseert voor het type pagina en het type content dat naar voren kwam vanuit de analyse.

featured snippet

Gebruik daarnaast de waardevolle informatie en signalen die de aanwezige SERP features en de title tags van de top posities in de SERP ons bieden.

seo optimalisatie

3. Topical Content Optimalisatie

Om een relevante webpagina te creëren voor een specifieke zoekterm gebruiken we de exacte zoekterm dus op prominente posities van de webpagina en optimaliseren we de pagina voor de gewenste zoekintentie van het keyword.

Om de inhoud van de pagina te versterken en een relevante pagina te creëren voor meer soortgelijke zoekwoorden, voeren we een topical content optimalisatie uit.

 • Gebruik keyword synoniemen
 • Voeg long-tail keyword variaties toe
 • Gebruik keyword varianten
 • Voeg gerelateerde zoektermen toe

Voorbeeld:

keywords in seo

Wat zijn Long-tail Keyword Variaties?

Long-tail keyword variaties zijn uitgebreide varianten van het zoekwoord bestaande uit 3 of meer woorden, met een relatief lager zoekvolume en een lager concurrentieniveau.

Door long-tail zoekwoorden te gebruiken in je webpagina zorg je ervoor dat de pagina eveneens super relevant is wanneer gebruikers één van deze long-tail variaties als zoekopdracht in Google uitvoeren.

Wat zijn Gerelateerde Zoekwoorden?

Gerelateerde zoekwoorden zijn eerder uitgevoerde zoekopdrachten of zoektermen die Google relateert aan het specifieke zoekwoord.

Om een relevante en kwalitatieve webpagina te creëren voor een zoekopdracht als “wat is voetbal?” is het niet alleen belangrijk om het zoekwoord: “voetbal” te gebruiken in de inhoud van je webpagina, maar ook om zoektermen te gebruiken die belangrijk zijn om de inhoud van de balsport te beschrijven.

Een webpagina die is geoptimaliseerd voor de zoekterm: “wat is voetbal” , maar in de inhoud van de pagina geen termen gebruikt als: “elftal”, “keeper”, “scheidsrechter”, “doelpunt” en “buitenspel”, is in de ogen van de zoekmachine geen kwalitatieve en sterk inhoudelijke webpagina die de zoekopdracht van de gebruiker volledig invult.

searches related to

Door gerelateerde zoekwoorden te gebruiken creëren we dus een relevante en kwalitatieve webpagina met betrekking tot de zoekopdracht.

Google toont ons een aantal waardevolle gerelateerde zoekwoorden in de SERP na het uitvoeren van een zoekopdracht.

gerelateerde zoekwoorden

4. Link Optimalisatie

Links spelen een cruciale rol binnen SEO en helpen de zoekmachines om de inhoud van webpagina’s en de relatie tussen verschillende webpagina’s beter te kunnen begrijpen.

Door effectief gebruik te maken van interne en externe links op een webpagina kun je de relevantie met betrekking tot een zoekopdracht aanzienlijk verbeteren.

Wat zijn Links?

Met de term “links” verwijzen we naar hyperlinks die in de HTML-code van een pagina worden gecreëerd, zodat de gebruiker van de ene webpagina naar een andere pagina kan navigeren.

Hyperlinks kunnen worden toegevoegd aan verschillende elementen zoals buttons, tekst, afbeeldingen of bijvoorbeeld een navigatiemenu en kunnen worden beschouwd als een brug die verschillende pagina’s of zelfs verschillende websites met elkaar in verbinding brengt.

We onderscheiden in het algemeen twee verschillende soorten hyperlinks:

 • Interne Links
 • Externe Links

Interne Links

Interne links zijn hyperlinks die de gebruiker en zoekmachines helpen om van de ene pagina naar een andere pagina op dezelfde website te navigeren.

De ankertekst van een link geeft zowel zoekmachines als gebruikers een inzicht over de inhoud van de bestemmingspagina.

zoekmachine optimalisatie leren

Wanneer je bijvoorbeeld op een link klikt met de ankertekst: “Shop nu onze T-shirts” verwacht je uiteraard dat de hyperlink je navigeert naar een product of categoriepagina waar je de T-shirts online kunt bestellen en je niet op bijvoorbeeld een “over ons” pagina terecht komt.

Gebruik de ankertekst dan ook om de inhoud van de bestemmingspagina te beschrijven en verwerk eveneens het zoekwoord in de ankertekst.

wat is een ankertekst

Om de pagina relevanter te maken met betrekking tot het zoekwoord, gebruiken we interne links op de volgende manier:

 • Voeg interne links toe vanuit gerelateerde pagina’s op je website naar de pagina die je wilt optimaliseren en gebruik het keyword in de ankertekst
 • Voeg interne links toe naar gerelateerde pagina’s en gebruik een gerelateerde zoekterm als ankertekst
best keyword tools

Externe Links

Externe links zijn hyperlinks die de gebruiker en zoekmachines helpen om van de ene pagina op een website naar een pagina op een andere website te navigeren.

externe links

Ook externe links helpen de zoekmachines om de inhoud van je pagina’s beter te kunnen begrijpen en kunnen zelfs je posities in de zoekmachines aanzienlijk verbeteren!

Voeg externe links toe naar relevante pagina’s met een hoge autoriteit en gebruik het zoekwoord in de ankertekst.

seo link strategie e1630517045210

Geoptimaliseerde Webpagina voor Relevantie

Pas alle stappen toe om een relevante pagina te ontwikkelen van hoge kwaliteit waarmee je daadwerkelijk hoog zult scoren in Google!

In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een perfect geoptimaliseerde webpagina op basis van relevantie:

wat is zoekmachinemarketing
On Page Checklist SEO

Keyword Optimalisatie

Keyword optimalisatie is het strategisch positioneren van zoektermen op een webpagina, om beter gevonden te worden na een uitgevoerde zoekopdracht met deze specifieke termen.

In dit hoofdstuk vind je een compleet stappenplan over hoe je de perfecte SEO pagina kunt inrichten rondom een keyword, en wat je vooral niet moet doen.

on-page seo content schrijven

SEO Content Schrijven

SEO Content verwijst naar het creëren van webpagina’s met kwalitatieve inhoud om hoge posities te behalen in de zoekmachines en je organische vindbaarheid te verbeteren.

In dit hoofdstuk leer je SEO content te ontwikkelen waarmee je de posities in de zoekmachines verbeterd.

Hoe schrijf je SEO content om te scoren in Google?

In dit hoofdstuk delen wij stap voor stap hoe je waardevolle SEO content schrijft, waar zowel bezoekers als zoekmachines gek op zijn.

Een welbekende tip die veel SEO experts delen luidt: ‘publiceer goede kwaliteit content

Leuke tip, goede content, maar wat is dan precies goede content?

In dit hoofdstuk neem je een kijkje door de ogen van Google en kom je erachter hoe de kwaliteit van je content en de algemene pagina kwaliteit wordt beoordeeld door de zoekmachine.

In een 175 pagina lang artikel beschrijven zij namelijk gedetailleerd het volledige beoordelingsproces.

SEO Content voor Positieve Gebruikerssignalen

Zoekmachines analyseren gebruikerssignalen om de content van webpagina’s te beoordelen, en gebruiken deze verzamelde data in het rangschikken van pagina’s.

Om te zorgen dat webpagina’s scoren in Google schrijven we content:

 1. Waar gebruikers online naar op zoek zijn
 2. Die voldoet aan de zoekintentie van een gebruiker
 3. Waarvoor gebruikers terugkomen naar je website
 4. Die de zoekopdracht volledig en gedetailleerd beantwoord

1: Bewezen Zoekvolume

Zorg dat je content schrijft over onderwerpen waar gebruikers ook daadwerkelijk naar op zoek zijn. Pagina’s die niet of nauwelijks organische bezoekers ontvangen omdat simpelweg niemand naar de inhoud op zoek is, kunnen nog zo gedetailleerd en goed geschreven zijn, maar worden bestempeld als onnodige pagina’s.

Vanuit een SEO-perspectief ben je deze pagina’s op je website liever kwijt dan rijk.

on page seo copywriting

2: User Intent

Het complexe en geavanceerde algoritme van Google is inmiddels steeds beter in staat om pagina’s te rangschikken na een uitgevoerde zoekopdracht op basis van user intent of search intent.

Dit betekent dat de content op een webpagina moet voldoen aan de intentie waarmee de gebruiker een zoekopdracht uitvoert.

Voorbeeld:

Voor de zoekopdracht: ‘Sportschoenen kopen’ kun je de meest kwalitatieve en diep-inhoudelijke Wikipedia-pagina hebben gepubliceerd, maar zolang de gebruiker niet de mogelijkheid heeft om daadwerkelijk schoenen te kunnen kopen, zal de pagina nooit ranken in Google.

In het volgende hoofdstuk van deze pagina gaan we hier uitgebreid op in.

3: Engagement

Het is belangrijk om content te schrijven voor bezoekers zodat ze zich verbonden voelen. De gebruiker moet zich herkennen in de inhoud, en zich betrokken voelen met de content op je webpagina’s.

Terugkerende bezoekers of bezoekers die bijvoorbeeld meerdere webpagina’s bezoeken, meerdere video’s bekijken of zich inschrijven voor een nieuwsbrief, geven positieve gebruikerssignalen aan de zoekmachines.

 • Schrijf richting je doelgroep
 • Creëer visueel aantrekkelijke content
 • Voeg beschrijvende afbeeldingen en video’s toe
 • Gebruik korte alinea’s, bullet-points en sub-headers

4: Voorkom Pogo Sticking

Pogo Sticking verwijst naar een gebruiker die meerdere zoekresultaten bezoekt vanuit dezelfde zoekopdracht, omdat de gebruiker nog niet heeft kunnen vinden waar hij of zij naar op zoek is.

Voorbeeld:

Een gebruiker voert een zoekopdracht uit in Google en klikt vervolgens op het eerste zoekresultaat. Na 10 seconde besluit de gebruiker de webpagina te verlaten om weer terug te gaan naar de SERPs.

Nu wordt het tweede zoekresultaat aangeklikt, maar ook deze wordt door de gebruiker al vroegtijdig verlaten. 

Terug in de SERPs besluit de gebruiker nog een derde poging te wagen, en wordt het derde zoekresultaat bezocht.

De gebruiker is dit keer tevreden met de informatie en keert niet terug naar de SERPs.

Dit geeft Google het signaal dat het derde zoekresultaat, de uitgevoerde zoekopdracht beter invult dan de eerste twee.

SEO content is dan ook geoptimaliseerd om de zoekopdracht volledig en gedetailleerd te beantwoorden, zodat de kans afneemt dat een gebruiker nog een ander zoekresultaat bezoekt.

pogo sticking

High Quality Content

Het creëren van high quality content op je website is een absolute sleutelfactor binnen zoekmachine optimalisatie, omdat de gebruikerservaring uiteindelijk doorslaggevend is voor je rankings in Google.

Want je kunt alle on page SEO technieken nog zo uitstekend toepassen op je webpagina’s…

Maar als de bezoeker zich niet herkend in de inhoud van je pagina of het niet interessant genoeg vindt, dan zal je content nooit ranken in Google.

High Quality SEO Content bestaat uit:

 • Unieke Content: nieuwe tips, onderzoeken, data, eigen ervaringen, unieke elementen
 • Gedetailleerde content: afbeeldingen, screenshots, stap voor stap uitleg
 • Expertise: de content is geschreven door een ervaringsdeskundige
 • Authoritativeness: De auteur en de website hebben een goede online reputatie
 • Trustworthiness: de informatie is accuraat, vrij van spelfouten en eenvoudig te begrijpen.
high quality page seo

Unieke Pagina's met toegevoegde waarde

Het is belangrijk voor de algemene kwaliteit van je website dat iedere pagina iets toevoegt voor de gebruiker en voorzien is van unieke inhoud.

Een pagina wordt gecreëerd om daadwerkelijk iets van waarde toe te voegen voor de bezoekers, en niet omdat je een andere woordvariatie hoger wilt laten ranken in Google.

Het is dan ook belangrijk dat pagina’s daadwerkelijk bezoekers ontvangen, en niet eindigen in de zogeheten: ‘Zombie Pages’. Pagina’s die geen bezoekers ontvangen hebben zelfs een negatieve SEO impact, waardoor je organische posities kunnen dalen.

Another useful test is to ask, “Does this help my users? Would I do this if search engines didn’t exist?”Think about what makes your website unique, valuable, or engaging. Make your website stand out from others in your field.

Bron: Google

SEO content tips

Are there pages with no traffic, no leads, no sales, and no backlinks?
These pages become the priority for deletion, redirection, or consolidation.

In the case of this client, we decide to take a “start from scratch” approach. Most of the content was dated and thin.

That’s why we chose to delete 2,170 posts.

Now we’re replacing this content with new SEO content built to rank instead of content created to meet content publishing targets.

Bron: Gotchseo

Thin Content

Thin content page optimization beschrijft het proces waarbij lage kwaliteit pagina’s worden geoptimaliseerd of verwijdert, om betere resultaten in de zoekmachines te behalen.

Lang niet alle pagina’s op je website zijn van hoge kwaliteit, en dus niet waardevol genoeg om als zoekresultaat te vertonen in de SERPs.

Google heeft als streven om de best mogelijke resultaten aan te bieden aan haar gebruikers, en lage kwaliteit pagina’s beïnvloeden de search rankings van je website dan ook op een negatieve manier.

Het verwijderen van deze thin content pages zorgt dan ook in de meeste gevallen voor enorme resultaten.

Neem als voorbeeld een checkout pagina of een winkelmand pagina.

Hoewel het bestaan van beide pagina’s essentieel is voor zowel de bezoekers als voor jouw inkomsten, zijn dit niet bepaald de high quality pagina’s die Google graag vertoond aan haar gebruikers.

Eigenschappen thin content pages:

 • Weinig of slechte kwaliteit content
 • Geen of nauwelijks bezoekers ontvangen
 • Niet bijdragen aan de ervaring of het helpen van de gebruiker
 • Pagina’s met technische fouten
 • Automatisch gegenereerde content

Low Quality Pages

 • De auteur beschikt over onvoldoende expertise
 • Onbetrouwbare informatie
 • Onvoldoende content om het doel van de pagina te bereiken.
 • De titel van de pagina is te overdreven of shockerend
 • Advertenties die afleiden van de main content
 • Onvoldoende informatie over de website eigenaar/auteur
 • Een negatieve online reputatie van de website of maker van de content 
 • Pagina’s die vermoedelijk haat verspreiden
 • Pagina’s met een kwaadaardige intentie zoals, het verspreiden van een virus of spam
 • Pagina’s die gebruikers verkeerd informeren
 • Pagina’s die gebruikers misleiden
 • Gekopieerde content
 • De content is moeilijk te lezen, te bekijken, of te gebruiken.
 • De pagina werkt niet naar behoren vanwege een gebrek aan onderhoud, vaardigheden, of een slecht design.

Click Through Rate Optimalisatie

Door de CTR ofwel de click through rate van je webpagina’s te verbeteren, kun je zonder hogere posities in de zoekmachines te behalen, meer organische bezoekers naar je website trekken.

Hoewel de organische positie van een zoekresultaat een groot effect heeft op de click through rate, zijn er een aantal effectieve technieken waarmee jij eenvoudig de CTR kunt verbeteren. 

Met name wanneer je voor wat meer competitieve zoektermen de eerste pagina in Google hebt bereikt, zul je ervaren dat je tegen sommige concurrenten simpelweg nog niet opgewassen bent, en het is dan ook bij lange na niet altijd mogelijk om binnen de top 3 organische posities in Google te ranken.

Dit zijn helaas wel de posities waar vrijwel alle organische kliks naar toe gaan…

click through rate optimalisatie

Een uitgebreid onderzoek van SEO-specialist Brian Dean, waarbij maarliefst 5 miljoen zoekresultaten in Google zijn geanalyseerd, toont aan dat bijna 75% van alle organische kliks, naar één van de top 3 zoekresultaten gaat.

Het is in sommige gevallen dan ook stukken eenvoudiger om de click through rate van je webpagina te verbeteren om meer organische bezoekers naar je website te trekken, in plaats van de verloren strijd aan te gaan met de dominante spelers binnen je vakgebied.

CTR Optimalisatie Technieken:

CTR optimalisatie

In 1996 schreef Bill Gates een essay met als titel “content is king”. Zeker binnen zoekmachineoptimalisatie kan de kwaliteit van je content de voornaamste reden zijn of je wel of geen successen behaald in de zoekmachines.

Omdat Google haar gebruikers toegang wilt geven tot de beste en meest uitgebreide informatie op het internet, wordt kwalitatieve content beloond met hoge posities in de zoekmachine.

“Content is King”

De beroemde titel van een essay die Bill Gates schreef in 1996

Dankzij betere posities in de SERP zal je in de meeste gevallen ook meer bezoekers ontvangen. Bezoekers die hopelijk tot conversie overgaan of in ieder geval positieve gebruikerssignalen met zich meebrengen zodat we onze positie kunnen behouden en wellicht zelfs nog meer posities kunnen stijgen in de zoekmachine.

En wat is de doorslaggevende factor die bepaald of een bezoeker wel of niet tot conversie overgaat en wel of geen positieve gebruikerssignalen achterlaat?

Precies, content!

Wat is Content?

Met de term “content” verwijzen we binnen SEO naar iedere bron van informatie die geconsumeerd kan worden op het internet met als doel om de organische vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren.

Voorbeelden van content vormen zijn onder andere tekst, afbeeldingen, infographics, video’s en webpagina’s in het algemeen.

Type Webpagina's met SEO Content

 • Product of categorie pagina’s: de “money pages” van iedere E-commerce website waarop producten of diensten worden aangeboden als een online winkel
 • Landingspagina’s: de pagina waarop een gebruiker terecht komt na een klik op één van je online-advertenties of zoekresultaten in Google.
 • Blog pagina’s: een individuele webpagina die als sub-onderwerp onderdeel uitmaakt van een keten van webpagina’s die regelmatig worden ververst met actuele inhoud.
 • List Post: een blog pagina in de vorm van een lijst zoals bijvoorbeeld “de top 10 beste..” of “20 tips om..”.
 • Gidsen: uitgebreidwebpagina’s die een onderwerp zeer gedetailleerd en in zijn volledigheid behandelen.
zoekmachine optimalisatie teksten schrijven

Het creëren van kwalitatieve SEO content waarmee je hoge posities inneemt in de zoekmachines is meer dan enkel het creëren van content die relevant is aan de zoekopdracht.

In dit hoofdstuk verdiepen we ons dan ook in het ontwikkelen van superieure content waarmee je een website kunt omtoveren tot een ware organische bezoekersmagneet!

on page seo

Bewezen Zoekvolume

Zorg dat je enkel content creëert waar gebruikers ook daadwerkelijk naar op zoek zijn.

Je kunt de meest kwalitatieve content creëren en denken dat de pagina van hoge kwaliteit is, maar zolang er niemand geïnteresseerd is in de informatie en je hierdoor geen organische bezoekers ontvangt, is het in de ogen van de zoekmachines een pagina van lage kwaliteit.

Zorg dan ook dat je eerst een uitgebreid zoekwoordonderzoek uitvoert voordat je een pagina ontwikkeld.

zoekvolume keywords

Content Diepte

Content diepte is een doorslaggevende factor met betrekking tot de beoordeling van content kwaliteit. Met content diepte verwijzen we naar de mate waarin een onderwerp of een zoekopdracht in zijn volledigheid wordt behandeld in de inhoud van een webpagina.

“De inhoud op de website moet diep genoeg zijn om de vraag van de gebruiker op een substantiële, volledige of uitgebreide’ manier te beantwoorden, zoals de Google Core Update-adviespost zegt”

Het begrip content diepte is echter iets anders dan content lengte, een webpagina kan beschikken over een enorme hoeveelheid tekst zonder te beschikken over diepgaande content.

Sterker nog, het is juist de kunst om de perfecte content diepte te creëren en een onderwerp in haar volledigheid te behandelen, zonder hierbij veel overbodige tekst te gebruiken.

page quality factors

Een vergissing die vaak wordt gemaakt binnen zoekmachineoptimalisatie is dat sommige website-eigenaren in de veronderstelling zijn dat hoe meer woorden ze op een pagina gebruiken, des te meer content diepte het artikel heeft en hoe beter de kwaliteit van de pagina is.

De lengte van een goede SEO tekst is afhankelijk van de mate waarin het onderwerp van de pagina in zijn volledigheid kan worden behandeld met unieke, waardevolle en accurate informatie.

De gebruikerservaring is een belangrijk aspect met betrekking tot het rangschikken van webpagina’s.

Stel je voor dat jij als gebruiker een zoekopdracht in Google uitvoert zoals: “Wat is de hoofdstad van Frankrijk”?

Je komt vervolgens op een webpagina terecht waarbij de eerste 1.000 woorden gaan over de geschiedenis van Frankrijk, dan volgen nog eens 1.000 woorden over de verschillende vakantieparken en mooie natuurgebieden die Frankrijk te bieden heeft en ergens in het volledige artikel van zeg 2.500 woorden in totaal, bevindt zich het antwoord op de vraag.

We kunnen constateren dat het een uitgebreid artikel is, maar draagt de inhoud ook bij aan een positieve gebruikerservaring op basis van de gekozen zoekopdracht, of zorgt de uitgebreide informatie juist voor een negatieve gebruikerservaring?

zoekmachine optimalisatie content

Het creëren van content diepte draait om het ontwikkelen van relevante en nuttige inhoud voor de gebruiker, als antwoord op de zoekopdracht.

Stel jezelf de vraag: “wat zou een gebruiker die deze zoekopdracht uitvoert in Google wellicht nog meer willen weten, waar zou deze gebruiker nog meer in geïnteresseerd zijn?

Om terug te komen op het bovenstaande voorbeeld denk ik dat de kans vrij klein is dat een willekeurige gebruiker die de zoekopdracht: “wat is de hoofdstad van Frankrijk” uitvoert, ook geïnteresseerd zal zijn in de geschiedenis van het land.

Wat wellicht beter aansluit bij deze specifieke zoekopdracht om de content diepte te verbeteren is bijvoorbeeld:

 • Het vermelden van alle hoofsteden in Europa
 • Het delen van belangrijke statistieken over Parijs zoals het aantal inwoners
 • De top 5 grootste steden in Frankrijk
 • Weetjes over Franse steden

Op deze manier beantwoord je niet alleen de zoekopdracht van de gebruiker door simpelweg het antwoord in een aantal zinnen te beschrijven, maar verbeter je de content diepte door relevante informatie te delen met betrekking tot het onderwerp, waar de gebruiker wellicht ook in geïnteresseerd is.

Unieke Content

Creëer pagina’s met unieke content in plaats van pagina’s waarvan de volledige inhoud al op het internet te vinden is.

Met unieke content verwijzen we naar content elementen die informatie met zich meebrengen die nergens anders op het internet te vinden is.

Pagina’s met unieke content zijn een absolute meerwaarde in de ogen van Google vanwege de nieuwe informatie die ze beschikbaar stellen aan de gebruiker.

Voeg unieke content elementen toe aan de pagina zoals:

 • Nieuwe tips
 • Eigen onderzoeken
 • Eigen data
 • Eigen ervaringen
 • Zelfgemaakte afbeeldingen of video’s

Waardevolle Content

Creëer super waardevolle content waarmee je de gebruiker daadwerkelijk helpt om een vraagstuk of een probleem op te lossen.

Sta stil bij de intentie waarmee de gebruiker de specifieke zoekopdracht uitvoert in Google en denk na over welke pijn de gebruiker heeft, of waarmee je de gebruiker kunt helpen.

Creëer vervolgens een pagina die de bezoeker helpt om zijn of haar probleem op te lossen door super gedetailleerde, relevante en nuttige inhoud te delen op de pagina.

 • Nuttige content: de informatie helpt de gebruiker om een probleem of een vraagstuk op te lossen
 • Gedetailleerde content: afbeeldingen, screenshots, stap voor stap uitleg
 • Expertise: de content is geschreven door een ervaringsdeskundige
 • Betrouwbaarheid: de informatie is accuraat, vrij van spelfouten en eenvoudig te begrijpen.
 • Copywriting: de content is aantrekkelijk voor de lezer en is eenvoudig te begrijpen

Visuele Content

Een onderzoek van demandgenreport wijst uit dat maar liefst 91% van de gebruikers visuele content verkiest boven tekstuele content.

Mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld en afbeeldingen, infographics en video’s werken dan ook bijzonder effectief om de boodschap over te brengen aan de lezer.

Binnen online marketing bestaat een beroemd gezegde dat luidt: “emotie leidt tot actie, informatie leidt tot analyse”.

Om een bezoeker in beweging te krijgen zodat hij of zij vervolgens tot conversie overgaat, is het belangrijk dat we een bepaalde emotie weten te triggeren en visuele content leent zich hier uitstekend voor.

image seo

Visuele content werkt complementair aan tekstuele content en het is dan ook geen verrassing dat het effectief inzetten van beide elementen zorgt voor een betere gebruikerservaring.

Bezoekers besteden meer tijd op je pagina omdat ze bijvoorbeeld een video bekijken of omdat ze vanwege de visuele content zoals bijvoorbeeld afbeeldingen en infographics op een pagina, de inhoud beter kunnen begrijpen en hierdoor geboeid blijven om door te lezen.

Visuele content draagt dus positief bij aan het verbeteren van je conversiepercentage en het vergroten van de organische vindbaarheid in de zoekmachines.

Thin Content

De term “Thin content” verwijst naar webpagina’s met een lage kwaliteit inhoud die niet of nauwelijks waarde toevoegen voor de gebruiker.

thin content

Google wilt de beste gebruikerservaring aanbieden en kiest er daarom voor om enkel de meest waardevolle, betrouwbare en kwalitatieve webpagina’s te vertonen in de SERP na een zoekopdracht.

Tijdens het rangschikken van webpagina’s wordt niet alleen de individuele pagina beoordeeld op basis van kwaliteit, maar wordt eveneens de kwaliteit van de gehele website meegewogen.

Pagina’s met lage kwaliteit content hebben dus een negatieve invloed op je algemene prestaties in de zoekmachines.

Binnen zoekmachineoptimalisatie ben je deze pagina’s liever kwijt dan rijk en het is dan ook belangrijk om deze pagina’s te verwijderen of te optimaliseren.

Voorbeelden van thin content pagina’s zijn onder andere:

 • Pagina’s met onvoldoende content diepte
 • Pagina’s met misleidende content
 • Pagina’s die een slechte gebruikerservaring aanbieden
 • Pagina’s met technische problemen
 • Pagina’s met gekopieerde of vrijwel identieke inhoud
 • Pagina’s die geen enkele waarde toevoegen aan de gebruiker

Om pagina’s met thin content te beoordelen is het belangrijk dat we de inhoud benaderen vanuit het perspectief van de zoekmachine.

In jouw optiek kan bijvoorbeeld een winkelmand pagina weldegelijk een waardevolle toevoeging zijn voor de gebruiker, hierdoor is hij of zij immers in staat om een aankoop te verrichten op je website zou je zeggen toch?

Wat we onszelf hierbij vergeten af te vragen, is of de pagina ook waardevol is om als organisch zoekresultaat te vertonen in de SERP.

Een winkelmand pagina bevat nu eenmaal geen content-rijke, waardevolle en nuttige informatie, waarmee de gebruiker geholpen kan worden na een zoekopdracht in Google.

Omdat thin content pagina’s zoals een afrekenpagina of een winkelmand pagina nu eenmaal onvermijdelijk zijn en we op deze specifieke pagina’s juist zo min mogelijk informatie willen toevoegen, willen we deze pagina’s natuurlijk niet optimaliseren en al helemaal niet verwijderen.

We gebruiken in dit geval een meta robots-noindex-tag als oplossing om ervoor te zorgen dat deze pagina’s in de huidige vorm kunnen blijven bestaan zonder hierbij de SEO-prestaties te beschadigen.

Een meta robots-noindex-tag is een meta tag die je zoals in het eerste hoofdstuk beschreven aanbrengt in de < head > sectie van een webpagina, waarmee je de zoekmachines instructies geeft om de pagina niet te vertonen in de zoekresultaten.

meta robots noindex tag

We geven hiermee het signaal af dat deze pagina over onvoldoende kwaliteit beschikt en geen waarde toevoegt voor de gebruiker, zodat de pagina niet wordt meegewogen tijdens het beoordelingsproces

Vermijd Duplicate Content

Net zo zeer dat Google houdt van pagina’s met unieke content, heeft de zoekmachine een hekel aan duplicate content pagina’s.

Met de term “duplicate content” verwijzen we naar een pagina met gekopieerde of vrijwel identieke inhoud als een andere pagina op het web.

Net zoals pagina’s met thin content, kunnen ook pagina’s met duplicate content een serieus probleem vormen voor je rankings in de zoekmachines.

Helaas komt duplicate content ook veel vaker voor dan we wellicht in eerste instantie kunnen voorstellen. Google beschouwd namelijk ieder webadres als een unieke pagina, waardoor veel E-commerce websites automatisch veel duplicate content pagina’s creëren.

ranken in de zoekmachines

Concreet voorbeeld:

Stel je hebt een E-commerce website die verschillende T-shirts aanbiedt en ieder model T-shirt heeft een aantal verschillende kleur varianten.

De kleur van het specifieke T-shirt kun je als bezoeker op de productpagina zelf selecteren en zodra je een andere kleur keuze maakt, verandert ook de kleur van de productafbeelding terwijl je voor je gevoel op dezelfde pagina blijft.

Voor ons als bezoeker voelt het dan wellicht als dezelfde pagina, maar voor de zoekmachine zijn dit echter twee verschillende pagina’s.

seo content

URL-parameters (ook wel “querystrings” genoemd) zijn een toevoeging aan een webadres om de inhoud op een webpagina te sorteren en specifiek te maken.

Ze zorgen dus in feiten voor meerdere pagina varianten die van elkaar te onderscheiden zijn door een uniek element (de URL parameter) als verlengstuk toe te voegen aan de URL.

url parameters

Terugkomend op het gegeven dat de zoekmachines ieder webadres beschouwen als een unieke pagina, kan er zonder je hiervan bewust te zijn dus heel veel duplicate content worden veroorzaakt.

Keyword Cannibalization

Tijdens een keyword research komen 3 soortgelijke interessante zoekwoorden naar voren zoals in onderstaande afbeelding:

seo keywords

Om extra relevant te zijn zodat we ranken in Google voor alle 3 de specifieke zoekwoorden, creëren we toch gewoon 3 verschillende pagina’s?

Dit is nog altijd een veel gemaakte fout binnen zoekmachineoptimalisatie.

Wanneer meerdere verschillende webpagina’s ranken voor dezelfde keywords, heeft Google namelijk geen enkel idee meer welke pagina nu moet worden vertoond in de SERP na een zoekopdracht.

De zoekmachine maakt namelijk gebruik van complexe technieken zoals natural language processing, om de menselijke taal beter te kunnen begrijpen.

Google is hierdoor in staat om synoniemen, woordvariaties, gerelateerde zoekwoorden en zelfs emotie te herkennen en beschouwd zoekwoorden zoals bijvoorbeeld “fitness” en “gym” of “zoekwoorden onderzoek” en “zoekwoordonderzoek” dan ook als woorden met exact dezelfde betekenis.

Wanneer 2 of meerdere webpagina’s met elkaar concurreren in de zoekmachines voor hetzelfde keyword spreken we van zoekwoord kannibalisme of “keyword canniballization”.

keyword cannibalization

De zoekmachine heeft in dit geval geen idee welke pagina nu moet worden geïndexeerd en weergeven in de SERP na een uitgevoerde zoekopdracht, waardoor beide pagina’s dus letterlijk met elkaar concurreren.

Het gevolg is dat beide pagina’s lager worden ingedeeld, elkaar afwisselen in de SERP, of zelfs helemaal niet ranken in Google.

Keyword cannibalization kan je rankings in de zoekmachines dan ook behoorlijk beschadigen en het is belangrijk dat we deze negatieve SEO impact ten aller tijden voorkomen.

De term: user experience verwijst naar de ervaring van de gebruiker wanneer hij of zij een webpagina bezoekt. De user experience speelt een grote rol binnen zoekmachineoptimalisatie omdat een positieve gebruikerservaring bijdraagt aan Google haar streven om de gebruiker zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Het beschikken over onder andere een veilige HTTPs verbinding, een mobiel-vriendelijk webdesign en snelle laadtijden zijn voor Google vaste graadmeters om de user experience van webpagina’s te beoordelen.

Daarnaast worden diverse graadmeters ingezet door de zoekmachine om de ervaring van een gebruiker op een webpagina te beoordelen, zodat kan worden vastgesteld of een webpagina wel of niet aansluit bij de zoekopdracht en de intentie van een gebruiker.

user experience

De systemen en algoritmen die Google inzet om de webpagina’s te rangschikken na een uitgevoerde zoekopdracht, analyseren en interpreteren de ontvangen data van identieke of soortgelijke zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd om de best mogelijke zoekervaring aan te bieden.

Zo wordt onder andere gebruik gemaakt van machine learning, een onderzoeksveld dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren.

De zoekmachine is hiermee in staat om vanuit de geanalyseerde data van soortgelijke zoekopdrachten, webpagina’s te vertonen in de SERP die het beste overeenkomen met de wensen van de gebruiker.

Bijvoorbeeld onderstaande gebruikerssignalen worden ingezet om de user experience te meten en het rangschikken van webpagina’s te verbeteren:

 • Bounce Rate: verwijst naar het percentage gebruikers dat na één pagina te hebben bezocht de website weer verlaat. Het bounce percentage is niet vanzelfsprekend een negatief gebruikerssignaal omdat de bezoeker ondanks slechts één webpagina te hebben bezocht ook het gewenste antwoord op de zoekopdracht heeft kunnen vinden.
bounce rate
 • Pogo Sticking: een meer betrouwbare en effectievere graadmeter die verwijst naar het proces waarbij een gebruiker na een zoekopdracht in Google een resultaat aanklikt, vervolgens weer terugkeert naar de zoekresultaten pagina en vanuit dezelfde zoekopdracht een ander resultaat aanklikt. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld na twee eerdere pogingen een derde webpagina bezoekt vanuit Google en hierna niet meer terugkeert naar de SERP om dezelfde of een soortgelijke zoekopdracht uit te voeren, geeft dit aan de zoekmachine het signaal af dat het derde resultaat beter aansluit bij de zoekopdracht dan de eerste twee bezochte webpagina’s.
wat is pogo sticking
 • Click Through Rate (CTR): verwijst naar het percentage gebruikers dat na een uitgevoerde zoekopdracht in Google klikt op een specifiek zoekresultaat dat wordt vertoond in de SERP. Als een zoekresultaat in verhouding tot anderen vaker wordt aangeklikt door gebruikers, geeft dit aan de zoekmachine het signaal dat deze webpagina beter aansluit bij de zoekopdracht.
click through rate
 • Time on site: verwijst naar de hoeveelheid tijd die een gebruiker op de website besteed.
time on site
 • Engagement: verwijst naar de handelingen die een gebruiker op de webpagina of de website verricht. Koopt de gebruiker een product? Schrijft deze zich in voor een nieuwsbrief? Bekijkt de gebruiker een video op de webpagina of klikt deze op een call to action button? 

Individueel bieden de gemeten gebruikerssignalen onvoldoende inzicht voor de zoekmachine om de user experience te kunnen beoordelen, maar op basis van een grote hoeveelheid geanalyseerde data van al deze gebruikerssignalen samen, kan dit nauwkeurig worden vastgesteld.

user intent

Search Intent Optimalisatie

In het moderne zoekmachine optimalisatie speelveld, is het noodzakelijk om te voldoen aan de zoekintentie van de gebruiker om hoog te scoren in de zoekmachines voor specifieke zoektermen.

In dit hoofdstuk delen wij wat nu exact search intent inhoud, en hoe je dit kunt toepassen in je SEO strategie.

Wat is Search Intent?

Search intent beschrijft de intentie die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht uitvoert in Google. Met de komst van machine learning, NLP technieken, en de knowledge graph, is Google steeds beter in staat om de zoekintentie van een gebruiker te begrijpen, en dit mee te nemen in het rangschikking-proces om de best mogelijke zoekervaring aan te bieden.

hoe rank je voor search intent

Waarom is Search Intent belangrijk voor SEO?

De invloed van search intent heeft het volledige SEO speelveld veranderd. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert in Google, start het rangschikking-proces.

In dit proces gaat Google op zoek naar de best mogelijke zoekresultaten in de Google index op basis van de specifieke zoekopdracht.

Tijdens dit complexe rangschikking-proces waar vele rank-factoren een rol spelen wordt niet langer gekeken naar resultaten die aansluiten bij de specifieke woorden die gebruikt zijn in de zoekopdracht, maar de zoekresultaten moeten ook aansluiten bij de intentie die een gebruiker heeft wanneer deze specifieke woorden worden gebruikt.

Het is dan ook cruciaal om een webpagina te optimaliseren voor search intent wanneer je resultaten wilt behalen met SEO.

”Forget everything you know about the marketing funnel. Today, people are no longer following a linear path from awareness to consideration to purchase. They are narrowing and broadening their consideration set in unique and unpredictable moments. People turn to their devices to get immediate answers. And every time they do, they are expressing intent and reshaping the traditional marketing funnel along the way.”

Bron: Think With Google

Hoe werkt Search Intent?

Google rangschikt de zoekresultaten in de SERPs op basis van relevantie, search intent, en de algehele kwaliteit van de website en webpagina waarbij honderden rankfactoren een rol spelen.

Een webpagina kan dus simpelweg niet hoog scoren in Google op basis van een specifieke zoekterm, als er niet aan de zoekintentie van de gebruiker wordt voldaan.

Google gebruikt machine learning, NLP technieken, en de knowledge graph om zo nauwkeurig mogelijk in te spelen op de zoekintentie van de gebruiker om zo de best mogelijke zoekervaring te kunnen aanbieden.

Wanneer men een webpagina creëert om te ranken in Google voor een specifieke zoekterm, kan dit enkel lukken wanneer de pagina voldoet aan de vorm van search intent die Google koppelt aan deze zoekterm.

In de wereld van zoekmachine optimalisatie onderscheiden we hoofdzakelijk 4 verschillende vormen van search intent.

 • Informatie intentie
 • Commerciële intentie
 • Transactie intentie
 • Navigatie intentie

Dit neemt niet weg dat Google meerdere vormen van search intent kan koppelen aan één specifieke zoekopdracht, en dat de gekoppelde vorm van search intent door de tijd heen kan variëren.

wat is beneficial purpose webpagina

Gebruikerssignalen & Machine learning

Om de zoekresultaten te rangschikken op basis van search intent, gebruikt Google onder andere gebruikerssignalen.

Deze gebruikerssignalen worden geanalyseerd, geïnterpreteerd, en door de komst van machine learning, gebruikt door het algoritme om het rangschikking-proces te verbeteren.

Met name de algoritme update genaamd: RankBrain heeft een belangrijke rol gespeeld in het voldoen aan de zoek intentie van de gebruiker.

Zo worden bijvoorbeeld onderstaande signalen gebruikt als graadmeter om het algoritme te blijven ontwikkelen met als doel de gebruiker de beste zoekresultaten aan te kunnen bieden:

 • Dwell time
 • Bounce rate
 • Click through rate
 • Pogo sticking
user experience signalen

Informatie Intentie

De meeste zoekopdrachten binnen google zijn de informatie gerichte zoekopdrachten. De gebruiker is op zoek naar een snel antwoord op een vraag zonder hierbij enige actie te willen ondernemen

Voorbeelden van informatie gerichte zoekopdrachten zijn:

 • Wie is de rijkste man in Nederland?
 • Op welke temperatuur kookt water?
 • Hoe plak ik mijn band?

Commerciële Intentie

Bij zoekopdrachten met een commercieel gerichte intentie zijn de gebruikers in een oriënterende fase op zoek naar meer informatie of vergelijkingen tussen producten en/of diensten.

De gebruiker heeft wellicht een koopintentie of de intentie om actie te ondernemen, en is op zoek naar meer informatie om de juiste keuze te maken.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Welke voetbalschoenen zijn het beste?
 • Voetbalschoenen van Nike of Adidas?
 • Mooiste voetbalschoenen

Transactie Intentie

Bij een transactie gerichte zoekopdracht heeft de gebruiker een directe koopintentie of de intentie om actie te ondernemen. 

Deze zoekopdrachten zijn niet direct gericht naar een specifiek bedrijf of een specifiek merk, maar worden wel uitgevoerd om een bepaalde actie te ondernemen.

De gebruiker wenst bijvoorbeeld nieuwe schoenen online te kopen, zich in te schrijven voor een studie, of een offerte aan te vragen.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Voetbalschoenen kopen
 • Aanbieding voetbalschoenen
 • Goedkope voetbalschoenen
 • Kortingscode voetbalschoenen

Navigatie Intentie

Navigatie gerichte zoekopdrachten zijn gericht naar een specifiek merk, bedrijf, of een specifieke website.

De gebruiker wenst specifiek naar een bepaalde online-bestemming te navigeren.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Nike voetbalschoenen kopen
 • Klantenservice Nike
 • Aanbiedingen Nike voetbalschoenen

Local SEO: Visit-in-person

Met de gigantische opkomst van mobile search, dus het toenemende aantal zoekopdrachten vanuit de mobiele telefoon, is er nog een extra vorm van search intent ontstaan die we ook wel de local intent of de visit-in-person intent noemen.

Zoekopdrachten met deze intentie-vorm zijn locatiegebonden, en het rangschikking-proces van Google dient dus rekening te houden met de specifieke locatie van de zoekresultaten.

De gebruiker is bijvoorbeeld op zoek naar het dichtstbijzijnde tankstation of een supermarkt in de buurt. Hierbij wordt in tegenstelling tot de navigatie gerichte zoekopdrachten niet gezocht naar een specifiek bedrijf, of een specifieke website, maar is men op zoek naar een bedrijf of een winkel in de buurt om deze fysiek te kunnen bezoeken.

 • Tankstation Breda
 • Chinees restaurant
 • Waar pinnen
lokale SEO voor on site page ranking

Optimaliseer de content van je webpagina voor lokale zoekopdrachten om meer waardevolle organische bezoekers naar je website te halen.

Gebruikers die een lokale zoekopdracht uitvoeren in Google hebben gemiddeld namelijk een grotere kans om tot conversie over te gaan.

Met local SEO verwijzen we naar zoekopdrachten met een gerichte locatie in de zoekwoorden of zoekopdrachten die een gebruiker uitvoert met de intentie om een lokale onderneming fysiek te bezoeken.

Google gebruikt onder andere de locatie en de gegevens uit een Google Mijn Bedrijf profiel om lokale zoekopdrachten te rangschikken. 

*Pro Tip: Voeg Local Business Structured data toe aan je webpagina om beter te scoren met local SEO

Meervoudige Search Intent

Logischerwijs kan een specifieke zoekopdracht meerdere vormen van search intent aanspreken.
Met name wanneer deze bestaan uit short tail keywords of seed keywords, die slechts één of enkele woorden bevatten.

Voorbeeld:

Persoon A en Persoon B voeren exact dezelfde zoekopdracht uit in Google bestaande uit slechts één woord:

Zoekopdracht: ‘Voetbal’

Persoon A: Zoekt een voetbalclub om lid te worden
Persoon B: Is op zoek naar informatie over voetbal voor een werkstuk

We zien regelmatig verschillende intenties bij één specifieke zoekterm en ook Google erkent het bestaan van meervoudige zoekintenties.

Om voor beide personen een goede zoekervaring aan te bieden worden daarom zowel zoekresultaten gepresenteerd in de SERPs die aansluiten bij de zoekintentie van persoon A als van persoon B.

Er kunnen dus meerdere vormen van search intent voorkomen in de SERPs als antwoord op een zoekopdracht.

In het geval van meervoudige search intent, zien we vaak dat één vorm dominant aanwezig is en op de top posities in de SERPs wordt gepresenteerd, terwijl zoekresultaten die inspelen op de andere vorm van search intent, de onderste posities bezetten.

Dit komt omdat Google de gebruikerssignalen analyseert om te bepalen welke vorm van search intent het meeste voor komt, en dus het meest dominant is, en op basis van deze data de meest dominante vorm op de topposities presenteert.

De indeling in de SERPs is dus afhankelijk van verzamelde data en kan hierdoor variëren.

Als 70% van de gebruikers een specifieke zoekopdracht uitvoert met een commerciële intentie, terwijl de overige 30% exact dezelfde zoekopdracht uitvoert met een transactie intentie, dan zullen de beste zoekresultaten die aansluiten bij een commerciële intentie dominant aanwezig zijn in de SERPs, terwijl de top resultaten die geoptimaliseerd zijn voor de transactie intentie, de onderste posities bezetten.

Wanneer jouw webpagina volledig is geoptimaliseerd voor de minder dominante vorm van search intent kan het dus voorkomen dat je zelfs met de meest waardevolle en kwalitatieve webpagina niet verder kunt komen dan een 5e, 6e, of zelfs 7e organische positie op basis van een specifieke zoekterm.

Hoe rank je voor search intent?

Allereerst is het belangrijk dat we de zoekintentie die Google koppelt aan de zoekopdracht te achterhalen door middel van een SERPs analyse.

Vervolgens gebruiken we de waardevolle informatie uit de SERPs analyse om de webpagina volledig te optimaliseren voor de gewenste vorm van search intent, en creëren we een betere en waardevollere pagina dan de huidige top resultaten.

Hoe herken je de search intent van een keyword?

Je kunt de vorm van search intent die Google koppelt aan een keyword eenvoudig herkennen door een SERPs analyse uit te voeren, en het keyword dus als zoekopdracht uit te voeren in Google.

Analyseer de zoekresultaten en SERP-features die worden gepresenteerd in de SERPs en kijk welke vorm of welke vormen van search intent aanwezig zijn.

SERPs Analyse

Hoewel een SERPs analyse voor vele doelstellingen kan worden ingezet, spreken we in het geval over de SERPs analyse met betrekking tot search intent, over het analyseren van de zoekresultaten pagina of de search engine result page in Google, nadat we het gewenste keyword hebben uitgevoerd als zoekopdracht.

De zoekresultaten en SERP features geven ons namelijk voldoende signalen om de gewenste vorm van search intent te ontdekken, zodat we vervolgens een webpagina kunnen optimaliseren rondom deze vorm van search intent.

Informatie Intentie Resultaten

Zoekresultaten met een informatie gerichte intentie kunnen we herkennen aan zoekresultaten met title tags als:

 • Hoe je in slechts 10 dagen…
 • Wat is…
 • 10 Manieren om…
 • Gids..
 • Tutorial..
 • Onderzoek…
 • Stap voor stap…
wat is search intent

Verder kun je deze intentie herkennen aan blog posts met tips, stap voor stap gidsen, checklists, Wikipediapagina’s in de zoekresultaten, knowledge panels, en wordt er in de meeste gevallen een paragraaf featured snippet vertoond op positie 0 in de zoekresultaten.

hoe vind je search intent

Commerciële Intentie Resultaten

Keywords met een commerciële intentie kun je tijdens een SERPs analyse herkennen aan list posts waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen verschillende producten of diensten.

Denk hierbij aan title tags als:

 • Top 10…
 • Review..
 • De goedkoopste..
 • De beste..
 • De 20 mooiste..

Voorbeeld:

commerciële zoekintentie

Daarnaast worden regelmatig featured snippets gepresenteerd in de vorm van een lijst. (List Snippet)

Google toont zowel lijsten met cijfers als lijsten met bullet points als resultaat voor een featured snippet.

Voorbeelden:

ordered list
featured list snippet

Transactie Intentie Resultaten

De transactie gerichte intentie kun je herkennen aan zoekresultaten met webpagina’s waarop je direct actie kunt ondernemen zoals het aankopen van een product, of het aanvragen van een offerte. 

Denk hierbij aan:

 • Product pagina’s
 • Landingspagina’s
 • Categorie pagina’s
 • Download pagina’s
 • Inschrijf pagina’s

Zoekresultaten bevatten regelmatig productgerelateerde rich snippets zoals de welbekende sterrenreviews, of bijvoorbeeld de prijs en voorraadstatus, en zijn te herkennen aan title tags met woorden als:

 • Kopen
 • Online bestellen
 • Profiteer nu
 • Nieuwe collectie
 • Assortiment
 • Korting

Voorbeeld:

transactie gerichte intentie

Zoekresultaten pagina’s van transactie gerichte keywords bestaan vaak uit Google text advertenties en shopping advertenties.

Navigatie Intentie Resultaten

Zoekresultaten met een navigatie gerichte intentie worden getoond na zoekopdrachten waarin specifiek naar een merk of bedrijfsnaam wordt gezocht.

We kunnen deze zoekopdrachten in de search engine result pages herkennen aan site links die in veel gevallen worden vertoond.

Site links zijn hyperlinks die onder het traditionele zoekresultaat vermeld staan en navigeren naar relevante pagina’s op de website.

site links
on page seo link strategie

Website Architectuur

De website-architectuur beschrijft de indeling van pagina’s op je website en hoe deze aan elkaar verbonden zijn via interne links.

Het strategisch organiseren van je website is één van de meest succesvolle on-page SEO technieken om je rankings in de zoekmachines te verbeteren.

In dit hoofdstuk delen wij stap voor stap hoe je de perfecte website-architectuur samen stelt om je SEO een boost te geven!

Waarom is website structuur belangrijk voor SEO?

Het strategisch toepassen van technieken zoals breadcrumbs en relevante interne links op je pagina zorgt ervoor dat iedere pagina eenvoudig te crawlen is en dat de rangorde van de verschillende pagina’s duidelijk zichtbaar is.

Een goed georganiseerde website helpt de zoekmachines om de inhoud beter te kunnen begrijpen, de website eenvoudig te kunnen doorlopen, en biedt een uitstekende gebruikers ervaring.

Het zorgt dan ook voor een significante verbetering van je posities in de zoekmachines.

Daarnaast hecht Google veel waarde aan het bieden van de ultieme gebruikerservaring op een goed georganiseerde website waar verschillende onderwerpen goed gestructureerd staan zodat de gebruiker eenvoudig en snel vindt waar hij of zij naar zoekt.

on page seo content
website structuur SEO

Bron: Yoast SEO

Wat is een goede website structuur?

Een goede website structuur bestaat uit:

 • Een goede verdeling tussen de verschillende categorieën
 • Duidelijke pagina rangorde
 • Een eenvoudig te vinden sitenavigatie met de belangrijkste pagina’s
 • Een perfecte interne link structuur
 • Topic Clusters
 • Een geoptimaliseerde URL-structuur
 • Het strategisch verdelen van link juice

Een goede website structuur zorgt ervoor dat je pagina’s makkelijk vindbaar zijn voor zoekmachine crawlers, helpt zoekmachines de inhoud van je website beter te kunnen begrijpen, verbetert de gebruikerservaring, en verbeterd je organische vindbaarheid in de zoekmachines.

website structuur seo

Interne Linking & Topic Clusters

Interne links vormen een zeer machtig on-page SEO wapen waarmee je de organische vindbaarheid van je webpagina’s een boost kunt geven.

Met name de topic cluster techniek, waarbij een bundel van pagina’s over hetzelfde onderwerp strategisch aan elkaar verbonden wordt door gebruik te maken van interne links, is één van de meest effectieve on-page SEO-technieken.

Wat zijn Interne Links?

Interne links zijn hyperlinks waarmee de gebruiker eenvoudig tussen verschillende pagina’s op je website kan navigeren.

Google maakt gebruik van interne links om de inhoud van webpagina’s beter te kunnen begrijpen, en om jouw website af te speuren op zoek naar nieuwe content.

linking strategie seo

Waarom zijn interne links belangrijk voor SEO?

Interne links zorgen ervoor dat zoekmachines de verschillende pagina’s op je website kunnen vinden, interpreteren en vervolgens kunnen indexeren zodat ze vertoond kunnen worden in Google na een relevante zoekopdracht.

Daarnaast helpen interne links om de inhoud van een webpagina beter te kunnen begrijpen door middel van:

 • De URL
 • De relatie tussen pagina’s
 • De ankertekst
 • Het titel-attribuut

Een link van de ene pagina naar de andere, verteld de zoekmachines namelijk dat de pagina’s een onderlinge relatie hebben en dus met elkaar in verband staan.

Daarnaast helpt de ankertekst de zoekmachines om de inhoud van de bestemmings-pagina beter te kunnen begrijpen.

interne linking seo

Wanneer zoekmachines de inhoud van je webpagina’s beter kunnen doorlopen en begrijpen, kunnen deze pagina’s in de search engine result pages vertoond worden wanneer er een relevante zoekopdracht door een gebruiker wordt uitgevoerd.

Wanneer zoekmachines als Google niet goed begrijpen waar de inhoud van een webpagina over gaat, kunnen deze pagina’s vanzelfsprekend ook niet vertoond worden na een zoekopdracht.

Nog een enorm voordeel van het strategisch toepassen van interne links in je SEO-strategie, is het overdragen van link waarde. Een dofollow link van de ene pagina naar de andere, kun je namelijk zien als een stem voor de bestemmingspagina. 

Pagina’s op je website met veel stemmen worden dan ook gezien als de belangrijkste pagina’s op je website door de zoekmachines. Het overdragen van een stem van de ene pagina naar de andere door een interne link te plaatsen, noemen we ook wel het overdragen van link-waarde of link-juice.

Link-Juice

Zowel interne als externe links met een dofollow attribuut dragen linkwaarde over aan de bestemmingspagina. Een webpagina die veel links ontvangt van andere pagina’s wordt door Google beschouwd als een belangrijke pagina op je website.

Lang niet iedere ontvangen link is echter even waardevol. Zo is een interne link afkomstig vanaf een pagina die zelf veel links ontvangt, waardevoller dan een link vanuit een pagina die nauwelijks
links ontvangt.

Ook het verdelen van de link-waarde speelt een rol in dit proces. De link-waarde van een webpagina met 5 verschillende interne links in de content, zal in de meeste gevallen evenredig worden verdeeld over de verschillende pagina’s, en iedere pagina ontvangt in dit geval dus 1/5 deel van de linkwaarde.

Wel is het belangrijk om hierbij te weten dat een link die wordt geplaatst in de eerste 100 woorden, meer waarde heeft dan een link die bijvoorbeeld in de footer van een webpagina wordt geplaatst, en dat verborgen links op de pagina, zoals links die zich bevinden in gesloten elementen, geen link-waarde overdragen.

link-waarde-seo
 • Voeg het keyword toe aan de ankertekst en het titel-attribuut
 • Gebruik links in HTML-text, die direct zichtbaar op de pagina aanwezig is
 • Link naar relevante pagina’s op je website die bijvoorbeeld hetzelfde subonderwerp delen
 • Zorg dat de interne links een dofollow-attribuut bezitten
 • Zorg dat iedere webpagina binnen 2 klikken vanaf de homepage te bereiken is (link diepte).
 • Link waarde wordt verdeeld over het aantal aanwezige links op de pagina
 • Pagina’s met een hoge Page Authority hebben meer linkwaarde te verdelen
 • First link priority, in het geval van meerdere links naar dezelfde pagina, telt de eerste link
 • Voorkom dat linkwaarde dood loopt door orphan pages of bijvoorbeeld een no-index tag
 • Zorg dat iedere webpagina meerdere interne links ontvangt 
 • Omdat de homepage bij veel websites de pagina is met de hoogste autoriteit, is een link vanuit de homepagina vaak het meest waardevol

Page Authority

Page Authority is een graadmeter die door verschillende SEO-tools wordt toegepast om de kracht van een specifieke pagina aan te duiden, en bestaat voor het grootste deel van de beoordeling uit het aantal ontvangen links.

Een webpagina die veel interne links ontvangt, heeft zoals we dat noemen een hoge page authority en kan dus als belangrijke pagina van je website ook veel link-waarde overdragen.

Het strategisch overdragen van link-juice is een belangrijke SEO-strategie om je posities in de zoekmachines te verbeteren.

On-Page SEO fouten in je Interne Link Strategie

Een correct uitgevoerde en goed georganiseerde interne link structuur is een van de meest krachtige on-page SEO technieken, waarmee je de posities in de zoekmachines aanzienlijk kunt verbeteren.

Om te profiteren van deze waardevolle on-page SEO techniek is het belangrijk dat je de veelgemaakte fouten in je interne link strategie voorkomt:

 • Orphan Pages
 • Links naar noindex pagina’s
 • Nofollow links
 • Pagina diepte
 • Te veel interne links
 • Links zonder beschrijvende ankertekst
 • Exact Ankertekst Stuffing

Orphan Pages

De SEO-term orphan page verwijst naar een webpagina die geen interne links ontvangt vanuit andere pagina’s.

Orphan pages zijn dan ook niet te bereiken voor zoekmachine-crawlers, en kunnen door gebruikers enkel worden bezocht door de URL in te voeren in de browser.

Orphan pagina’s hebben een negatieve impact op je SEO.

wat is een orphan page 1

Interne Links naar Noindex pagina's

Interne links die navigeren naar noindex pagina’s geven tegenstrijdige signalen af aan de zoekmachines.

Met een noindex-meta robot tag die je aanbrengt in de broncode van een webpagina, geef je aan zoekmachines aan dat je de pagina niet wenst te indexeren, en dus indirect dat het een pagina is met een lage kwaliteit die geen waarde toevoegt aan de gebruiker, of inhoudelijk niet vertoond mag worden aan gebruikers.

Door vervolgens wel te linken naar deze pagina vanuit andere pagina’s op je website, en dus een stem uit te brengen op deze pagina, geef je een tegenstrijdig signaal af.

Daarnaast zal de linkwaarde die wordt overgedragen aan een noindex pagina verloren gaan.

Nofollow Links

Het nofollow link attribuut verwijst naar links met een rel=”nofollow” attribuut.
Het rel attribuut wordt gebruikt om context te geven over de relatie van de linkende pagina met de bestemmingspagina.

Zo geeft de nofollow-tag instructies aan de zoekmachines om deze links niet te volgen, en dus geen linkwaarde over te dragen.

Hoewel een CMS zoals WordPress standaard een Dofollow link attribuut koppelt aan interne en externe links, kun je het altijd controleren door met je rechtermuisknop op de pagina te klikken, en vervolgens via “paginabron weergeven” het rel-attribuut van je interne links inspecteert.

linkwaarde seo

Pagina Diepte

Pagina diepte verwijst naar het aantal kliks die nodig zijn via interne links vanuit je homepage, om een pagina te bereiken. Pagina’s die zich te diep in je website bevinden zullen moeilijker worden gecrawld, en zijn negatief voor je website structuur.

Zorg dat iedere pagina op je website binnen 2 klikken vanuit je homepage kan worden bereikt, en in het geval van enorm grote websites is dit maximaal 3 klikken.

on page links

Te veel interne links

Te veel interne links zorgen ervoor dat je webpagina eruit ziet als spam, en wordt beoordeeld als een negatieve gebruikerservaring, wat uiteindelijk je posities in Google negatief kan beïnvloeden.

Daarnaast wordt de linkwaarde tussen de verschillende bestemmingspagina’s verdeeld, en zal je interne link strategie dus minder effectief zijn.

Zorg dat je enkel relevante interne links toevoegt aan een webpagina, en dat de bestemmingspagina’s ook daadwerkelijk een waardevolle toevoeging zijn voor de gebruiker.

Links zonder beschrijvende Ankertekst

Zoekmachines zoals Google gebruiken de ankertekst van een link om de inhoud van de bestemmingspagina beter te begrijpen.

De ankertekst dient als beschrijving voor de inhoud van de bestemmingspagina en zal wanneer deze totaal niet overeenkomt, worden beschouwd als misleidend.

Het moet voor bezoekers duidelijk zijn wat ze kunnen verwachten nadat ze op de link klikken, en een misleidende of slecht geformuleerde ankertekst zorgt dan ook voor een negatieve user experience.

Daarnaast biedt het de perfecte mogelijkheid om het zoekwoord waarvoor je wilt ranken op de bestemmingspagina, in de ankertekst te verwerken.

 • Voorkom ankerteksten als: ‘klik hier‘ of ‘bekijk nu
 • Vermijd ankerteksten die niet gerelateerd zijn aan de bestemmingspagina
 • Vermijd overdreven lange ankerteksten
 • Zorg dat het voor gebruikers duidelijk zichtbaar is dat het een ankertekst is
seo ankertekst optimalisatie

Exact Anker tekst Stuffing

Met exact ankertekst stuffing bedoelen we het exact overnemen van het keyword waarvoor we willen ranken op de bestemmingspagina, in de ankerteksten op verschillende webpagina’s.

Zorg ervoor dat het grootste deel van de ankerteksten op je website uniek is.

keyword stuffing on page seo

Het is echter wel belangrijk om het keyword in de ankertekst te verwerken.

Zelfs Google beveelt het vermelden van je keyword in de ankertekst aan als positieve SEO-techniek.

Om ervoor te zorgen dat je WEL je keyword gebruikt in de ankertekst, maar deze niet op iedere pagina als exacte ankertekst toevoegt, kun je gebruik maken van long-tail keyword ankerteksten, ankerteksten met keyword variaties, of ankerteksten met keyword synoniemen.

on page seo tips

Topic Clusters

Het creëren van Topic-clusters is een SEO-techniek waarbij je focust op onderwerpen in plaats van keywords. Topic-clusters zijn een verzameling van verschillende pagina’s die ieder een afzonderlijk sub-onderwerp behandelen, en één allesomvattende pagina die gericht is op het hoofdonderwerp.

Door middel van een wederzijdse interne link tussen de cluster-pagina(subonderwerp) en de pillar page(hoofdonderwerp), wordt een bundel van pagina’s rondom een belangrijk onderwerp voor je website gecreëerd, met als doel het bereiken van topical authority. 

Een topic cluster wordt opgebouwd uit:

 • Cluster-Pagina’s
 • Pillar Page
 • Interne links
pillar page inhoud

Topical Authority

Als een bundel van hoofdstukken geven topic clusters het signaal af aan Google dat er een semantische relatie is tussen de verschillende pagina’s die je met elkaar verbindt.

Door een hoofdonderwerp met een bundel van pagina’s inhoudelijk volledig te behandelen, zal Google je uiteindelijk als autoriteit zien met betrekking tot het onderwerp.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de organische positie van onze huidige pagina’s die gerelateerd zijn aan dit onderwerp verbeteren, maar ook dat nieuwe content die we publiceren over dit onderwerp sneller zal stijgen in de zoekmachines.

Cluster Pagina's

Een cluster-pagina behandeld een sub-onderwerp zeer gedetailleerd en is bedoeld om zoekverkeer te genereren voor zoekwoorden met weinig concurrentie die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp.

 • Zoek naar long tail keywords met bewezen zoekvolume
 • Houd rekening met search intent
 • Focus op keywords met een geschat zoekvolume tussen de 50 en 500
 • Zoek in forums naar veelgestelde vragen
 • Gebruik answerthepublic voor keyword ideeën
 • Google suggest & Gerelateerde zoekopdrachten

Pillar Page

Pillar content behandeld een breed hoofdonderwerp van je website met een hoog zoekvolume en een hoge concurrentie. Wanneer Google bots of bezoekers je website bekijken dient de pillar content duidelijk te maken waar je website over gaat, en wat de belangrijkste producten, diensten, of activiteiten van je onderneming zijn.

Een pillar page moet elk aspect van een hoofdonderwerp in het algemeen behandelen, maar voor de gedetailleerde inhoud van de onderwerpen link je naar de cluster pagina’s.

 • Belangrijkste keyword van je hoofdonderwerp
 • Hoog zoekvolume
 • Content-rijke pagina
 • Link vanuit de homepagina
website architectuur seo

Externe Linking

Ook externe links vormen een belangrijk onderdeel in het on page optimalisatie-proces. 

Externe links op je pagina, die verwijzen naar relevante pagina’s van websites met een hoge autoriteit, vormen een enorm invloedrijke techniek op het gebied van search engine ranking.

Wanneer je namelijk een website met een hoge autoriteit binnen dezelfde branche als bronvermelding gebruikt, kan Google niet anders concluderen dan dat de informatie op de webpagina wel waardevol, accuraat, en betrouwbaar zal zijn.

Je profiteert in dit geval van de Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-A-T) van de externe website, waardoor Google het sneller vertrouwt om jouw webpagina te vertonen in de SERPs.

Daarnaast helpen externe links naar relevante pagina’s, om de inhoud van je webpagina beter te begrijpen.

externe linking

Ondanks de enorme SEO-voordelen die het toevoegen van externe links naar relevante webpagina’s met een hoge domein-autoriteit met zich meebrengen, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.

 • Gebruik externe links als bronvermelding voor feiten, citaten, en statistieken
 • Voeg externe links toe naar pagina’s die hetzelfde onderwerp behandelen of in dezelfde branche zitten 
 • Voeg ook bij externe links het keyword toe aan de ankertekst & titel-attribuut
 • Gebruik enkel externe links die inhoudelijk iets toevoegen aan je webpagina, en niet alleen om hoger te scoren

*Pro Tip: Gebruik bij externe links het {target=”_blank” attribute},zodat de externe webpagina geopend wordt op een nieuw tabblad, en de gebruiker je website niet hoeft te verlaten.

Breadcrumbs Navigatie

Breadcrumbs zijn een virtueel kruimelspoor die de reeds afgelegde weg op de website laten zien, zodat gebruikers eenvoudig kunnen navigeren tussen de verschillende pagina’s.

Vanuit een On-page SEO perspectief, helpt het Google om webpagina’s te categoriseren, en de context van webpagina’s beter te begrijpen.

Daarnaast hebben breadcrumbs een positief effect op het crawl-proces van je website, en bieden ze een uitstekende mogelijkheid als keyword optimalisatie techniek.

Zorg dan ook dat je keyword zich bevindt in het broodkruimelspoor.

on page seo breadcrumbs