Helias Marketing

Pogo Sticking

Wat is Pogo Sticking?

Pogo sticking is het principe waarbij een gebruiker een zoekopdracht uitvoert in Google en diverse zoekresultaten aanklikt op zoek naar het gewenste antwoord.

Omdat de eerste zoekresultaten die de gebruiker aanklikt niet direct aan de verwachtingen van de gebruiker voldoen blijft de gebruiker doorzoeken tot het gewenste resultaat gevonden is.

Waarom is Pogo sticking belangrijk voor SEO?

Google gebruikt onder ander Pogo sticking als graadmeter om de user experience van een webpagina te beoordelen, en om te beoordelen of de search intent van de gebruiker overeenkomt met de zoekintentie die Google aan deze zoekopdracht koppelt.

Pogo sticking geeft een negatief signaal aan Google en heeft dan ook directe invloed op de positie van een webpagina in de zoekresultaten.

Wanneer het namelijk vaker voorkomt dat het 3e zoekresultaat in tegenstelling tot de eerste twee de gebruiker wel het gewenste resultaat biedt, zal Google het 3e resultaat belonen door een hogere positie in de SERP’s als antwoord op de desbetreffende zoekopdracht.

Google gebruikt Pogo sticking dus als belangrijke graadmeter voor 2 principes:

 • Het beoordelen van de user experience van een webpagina
 • Het verbeteren van search intent

Het beoordelen van de user experience van een webpagina

Pogo sticking geeft Google inzicht in de ervaring die een gebruiker heeft tijdens het bezoeken van een webpagina. Wanneer een groot aantal bezoekers na het voltooien van een zoekopdracht namelijk een duidelijke voorkeur hebben voor het 3e zoekresultaat ten opzichte van de eerste twee vertoonde zoekresultaten zal Google het 3e zoekresultaat vanzelfsprekend als een betere match zien voor deze zoekopdracht en dit resultaat dan ook belonen met een betere positie in Google.

Het verbeteren van search intent

Daarnaast gebruikt Google pogo sticking als graadmeter om de search intent te verbeteren. Wanneer pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor een bepaalde zoekintentie duidelijk niet overeenkomen met de verwachtingen van de gebruiker die een bepaalde zoekopdracht invoert, zal worden gekeken of wellicht een andere zoekintentie beter inspeelt op de behoefte van de gebruiker.

Google probeert anno 2021 om de zoekintentie achter een zoekopdracht zo goed mogelijk te begrijpen, en de juiste zoekintenties te koppelen aan zoekopdrachten.

Wanneer via Pogo sticking duidelijk wordt dat een pagina met een zelfde zoekintentie als de eerder verlaten pagina’s WEL voldoet aan de wensen van de gebruiker, trekt Google de conclusie dat niet een verkeerde search intent match, maar een negatieve user experience de oorzaak was van de eerder verlaten pagina’s.

Google gebruikt pogo sticking dan ook als belangrijke graadmeter om de best mogelijke zoekresultaten aan te bieden aan haar gebruikers op basis van een zoekopdracht.

Hoe kun jij Pogo sticking voorkomen?

Hoewel je Pogo sticking natuurlijk nooit volledig kunt voorkomen, kun je de kans op pogo sticking zo klein mogelijk maken door onderstaande technieken toe te passen:

 • Vermijd Click Bait
 • Optimaliseer pagespeed
 • Zorg voor directe herkenning op je webpagina
 • Schrijf Headlines waarin je direct een belofte doet aan de gebruiker
 • Gebruik multimedia 
 • Creëer overzichtelijke pagina’s 
 • Voeg relevante interne links & duidelijk zichtbare CTA buttons toe
 • Voeg een Inhoudsopgave toe 
 • Voeg bullet points toe met voordelen voor de gebruiker
 • Gebruik sub headers & schrijf in korte alinea’s

Optimaliseer voor user experience

Pogo sticking wordt door Google gebruikt als graadmeter om de user experience van jouw webpagina te beoordelen. Het voorkomen van Pogo sticking staat dan ook gelijk aan het optimaliseren voor user experience.

Wanneer jouw webpagina namelijk de perfecte user experience biedt is er simpelweg geen reden tot Pogo sticking!