Helias Marketing

Rich Snippets

Rich Snippets - Ultieme Gids 2021

Alles over Rich Snippets, hoe je ze kunt implementeren, wat de voordelen zijn voor de SEO van je website, en hoe ze het click through rate percentage van zoekresultaten kunnen verhogen.

Wat is een Rich Snippet?

Rich Snippets zijn uitgelichte resultaten die Google aan je traditionele zoekresultaat toevoegt in de search engine result pages. Het traditionele zoekresultaat bestaat uit een title tag, meta description, en een URL, terwijl een zoekresultaat met rich snippets bijvoorbeeld gestructureerde review data, F.A.Q data, of afbeeldingen vertoond naast het traditionele resultaat.

Hoewel Google zelf besluit wanneer een Rich Snippet wordt vertoond, bevordert het implementeren van structured data op je webpagina de kans op het verkrijgen van een Rich Snippet.

wat is een rich snippet

Wat zijn de voordelen van Rich Snippets?

Het voordeel van een Rich Snippet is dat de gebruiker die een zoekopdracht uitvoert in Google in één oog opslag ziet of het zoekresultaat een match vormt met de zoekopdracht.

Een toegevoegde afbeelding, video, voorraadstatus, sterren review, of F.A.Q geven de gebruiker direct toegevoegde informatie zonder dat ze hiervoor de webpagina hoeven te openen.

Daarnaast bevorderen de Rich Snippets je organische CTR (click through rate). Je valt namelijk op in de zoekresultaten, of neemt een grote plaats in beslag waardoor je in de meeste gevallen ook meer organische kliks ontvangt.

Daarnaast ontvang je meestal Rich Snippets wanneer je gestructureerde data, ofwel structured data, toevoegd aan je webpagina. Door deze toegevoegde microdata is Google instaat de inhoud van je webpagina beter te begrijpen, je geeft immers aan dat het om een video, review, F.A.Q, of product gaat. 

Omdat Google in staat is je webpagina beter te begrijpen wordt je ook eerder vertoond aan relevante zoekopdrachten, waardoor je dus hogere posities in Google kunt verkrijgen.

Welke Rich Snippets zijn er?

Hoewel er anno 2021 talloze verschillende Rich Snippets zijn en dit aantal als maar blijft groeien vind je onderstaand de meest voorkomende Rich Snippets terug:

 1. Rich Snippets met product informatie
 2. F.A.Q 
 3. Afbeeldingen
 4. Video’s
 5. Reviews
 6. Breadcrumbs
 7. Site links
 8. Events
 9. Recept
 10. Local Pack
 11. Top Stories
rich snippet of featured snippet

1. Product informatie snippet

Rich snippets met product informatie kunnen onder andere de prijs van het product, en de beschikbaarheid vertonen.

product rich snippet

2. F.A.Q snippet

Een F.A.Q rich snippet vertoond een een vak met relevante vragen over de zoekopdracht. Deze F.A.Q snippet wordt vaak vergeleken met de alternatieve ‘people also ask’ featured snippet.

Het verschil is dat de F.A.Q rich snippet wordt toegevoegd aan het zoekresultaat, en geen meerdere websites als zoekresultaat in één F.A.Q vak heeft.

f.a.q rich snippet

3. Afbeelding snippet

Een afbeelding Rich Snippet toont een afbeelding op je webpagina die relevant is aan de zoekopdracht. Dit kan de gebruiker een beter beeld geven over je product, dienst, of de inhoud van je pagina.

afbeelding rich snippet

4. Video snippet

Een video rich snippet toont een video als verrijking naast het traditionele zoekresultaat. De gebruiker ontvangt hierdoor een concreet beeld van de inhoud van de webpagina zonder hiervoor op het zoekresultaat te hoeven klikken.

video rich snippet

5. Reviews snippet

Een review rich snippet toont naast het traditionele zoekresultaat de reviews van de product of dienst waarnaar de gebruiker op zoek is. Onder andere het aantal reviews, en de score in de vorm van een sterren beoordeling worden getoond.

review rich snippet

6. Breadcrumbs snippet

Een breadcrumbs rich snippet toont het broodkruimelpad op je webpagina in het zoekresultaat.

breadcrumbs rich snippet

7. Site links snippet

Rich snippets in de vorm van site links zijn hyperlinks onder je traditionele zoekresultaat die navigeren naar relevante pagina’s op je website.

site links rich snippet

8. Events snippet

Een events rich snippet toont een overzicht met aankomende evenementen waarbij onder andere de datum en de naam van het evenement worden vertoond.

events rich snippet

9. Recept snippet

Rich Snippets in recept vormen voegen relevante recept data toe aan het originele zoekresultaat. Zo worden bijvoorbeeld een foto van het recept, de stappen die je moet ondernemen om het recept te bereiden, de bereidingstijd, en een lijst met ingrediënten vertoond.

recept rich snippet

10. Local Pack snippet

De local pack rich snippet geeft gebruikers direct een overzicht van onder andere je locatie, telefoonnummer, openingstijden en adres.

local pack

11. Top Stories snippet

De top stories zijn actuele nieuwsberichten met betrekking tot de zoekopdracht die worden getoond als rich snippet onder het traditionele zoekresultaat.

top stories rich snippet 1

Hoe krijg je een Rich Snippet?

Hoewel Google altijd zelfstandig bepaald of er een Rich Snippet wordt vertoond in de zoekresultaten, heb je een grote kans op een Rich Snippet door structured data toe te voegen aan je webpagina.

De meeste websites maken gebruik van schema.org om structured data markup toe te voegen. 

Je voegt hiermee stukjes microdata toe aan je webpagina of delen van je webpagina om verschillende elementen te omschrijven aan Google. Je verteld simpel gezegd dat het om een recept, een review, of bijvoorbeeld een product gaat.

Wat is structured data?

Structured data betreft microdata die je aanbrengt in de HTML broncode van je webpagina om Google een helder inzicht te geven over de inhoud van de elementen op je pagina. 

De meest bekende structured data types zijn:

 • JSON-LD
 • Microdata
 • RDFa

Schema.org kan worden gebruikt met ieder van deze coderingen.

Schema.org

Schema.org ontwikkeld, onderhoud, en promote schema’s voor gestructureerde data op het web. Schema.org biedt een groot aantal html-tags die eenvoudig in bestaande websites kunnen worden geïmplementeerd waardoor je eenvoudig structured data kunt toevoegen aan je webpagina’s.

Door deze structured data schema’s toe te voegen maak je dus grote kans op een Rich Snippet in de zoekresultaten.

Structured data toevoegen met een WordPress plugin

Je kunt eenvoudig structured data aan de webpagina’s op je WordPress website toevoegen.

 1. Installeer de plugin: Schema & Structured data for WP & AMP 
 2. Selecteer het gewenste structured data schema in je pagebuilder
structured data plugin
elementor schema markup

Structured data testing tool

Test je structured data nadat je deze op je webpagina hebt geïmplementeerd met de handige structured data testing tool van Google.

Zo weet je zeker dat je structured data op de correcte manier is aangebracht zodat je kans maakt op rich snippets in de zoekresultaten.

structured data testing tool

Daarnaast kun je in je Google Search Console account terugvinden of je structured data op de correcte manier geïmplementeerd is en welke vormen van structured data er op je website actief zijn.

google search console structured data

Hoewel beide als aanvullende elementen getoond worden in de zoekresultaten van Google kunnen we ze eenvoudig van elkaar onderscheiden.

Featured Snippets worden namelijk getoond als het ‘beste antwoord’ op basis van de zoekopdracht en verschijnen in de meeste gevallen boven het eerste organische resultaat op de zogeheten ‘positie 0’ , terwijl Rich Snippets in de meeste gevallen als verrijking in of onder het traditionele zoekresultaat worden vertoond.

Is een Rich Snippet een SEO ranking factor?

Rich snippets hebben volgens onderzoek geen DIRECTE invloed op je posities in Google maar kunnen wel indirect je posities beïnvloeden in ‘s werelds grootste zoekmachine.

In de meeste gevallen zorgen rich snippets namelijk voor een verhoogde click through rate, door het oog van de bezoeker te trekken, wat wel weer een directe Google ranking factor is.

 

 

Bekijk onze ultieme SEO Checklist voor meer informatie over Rich Snippets en een compleet overzicht met alle moderne SEO-technieken!