Helias Marketing

Rich Snippets

Rich Snippets [Ultieme SEO Gids]

wat zijn rich snippets 1

Wat zijn Rich Snippets en hoe gebruik je ze effectief voor SEO?

In deze ultieme SEO gids over rich snippets vind je alle informatie over deze rijke resultaten, zoals welke het belangrijkste zijn voor SEO en hoe je ze kunt toevoegen aan je website.

Tot slot delen wij de ultieme rich snippet strategie als effectieve zoekmachineoptimalisatie techniek om meer bezoekers naar je belangrijkste pagina’s te trekken.

H1

Wat zijn Rich Snippets?

Rich snippets (ook bekend als “rich results”) zijn uitgelichte elementen die door Google als toevoeging aan een zoekresultaat worden gepresenteerd in de SERP (search engine result page).

De extra informatie van deze uitgelichte resultaten wordt verzameld vanuit aanwezige structured data op een webpagina. Bekende vormen van rich snippets zijn onder andere review, product en F.A.Q snippets.

Een traditioneel zoekresultaat bestaat uit een title tag, een URL en een meta descriptie zoals in onderstaand voorbeeld:

traditioneel zoekresultaat

Een zoekresultaat met een rich snippet bevat uitgelichte elementen die een zoekresultaat verrijken zoals het F.A.Q vak in onderstaande afbeelding:

f.a.q rich snippet

Waarom zijn Rich Snippets belangrijk voor SEO?

Rich snippets zijn als uitgelichte resultaten in de SERP, het perfecte hulpmiddel om de online zichtbaarheid van zoekresultaten te verbeteren. De opvallende verschijning kan dan ook zorgen voor een verbeterde click through rate waardoor het aantal organische websitebezoekers toeneemt.

Maar het is niet alleen de extra aandacht in de SERP en het toenemende aantal kliks, dat rich snippets een belangrijk onderdeel maakt binnen zoekmachineoptimalisatie.

Rich snippets ontstaan vanuit aanwezige structured data op een webpagina, dat een enorme rol speelt in het hedendaagse speelveld van SEO.

Google gebruikt structured data namelijk als hulpmiddel om te bouwen aan de knowledge graph en het toevoegen van structured data helpt Google om de inhoud van webpagina’s beter te begrijpen zodat deze pagina’s vertoond kunnen worden aan relevante zoekopdrachten van gebruikers.

Wat is Structured Data?

Structured data is georganiseerde informatie die in de vorm van markup wordt toevoegt aan de HTML-code van een webpagina om Google meer inzicht te geven over de inhoud van een webpagina.

Structured data markup is een veel voorkomende term die staat voor het creëren van de structured data code, waarbij je markup kunt beschouwen als een computertaal waarmee in code wordt gecommuniceerd zoals bijvoorbeeld HTML-markup dat ook doet.

HTML-code verteld de zoekmachines over het soort element dat gebruikt wordt op een webpagina, maar geeft verder niet aan waar de pagina inhoudelijk over gaat.

Bijvoorbeeld een < H1 > tag op een webpagina, verteld de zoekmachines dat de tekst tussen deze HTML-tags de belangrijkste koptekst van de webpagina aanduidt, maar vermeldt verder niet waar deze koptekst inhoudelijk over gaat.

Met schema markup, de taal waarrin structured data wordt gecommuniceerd, geef je de zoekmachines een breder inzicht in de inhoud en betekenis van de elementen op een webpagina.

H2
rich results seo

Belangrijkste Rich Results voor SEO

Welke rich snippets of rich results zijn er en wat zijn de belangrijkste voor SEO?

In dit hoofdstuk delen wij de belangrijkste rich snippets voor het verbeteren van je SEO prestaties.

Rich Snippets of SERP Features?

De search engine result pages blijven zich in razendsnel tempo ontwikkelen en al de toegevoegde elementen in de SERP maken het soms lastig om ze van elkaar te onderscheiden.

 • SERP Features: een verzamelnaam van alle elementen in de SERP die naast het traditionele zoekresultaat worden vertoond, zoals featured snippets, rich snippets, knowledge panels, Google advertenties en “people also ask” vakken.
 • Rich Snippets (“Rich Results”): een verzamelnaam voor alle uitgelichte elementen in de SERP waarvan de informatie door Google wordt verzameld vanuit structured data op de webpagina

Rich snippets zijn dus een vorm van SERP-features die door Google worden gecreëerd vanuit structured data op een webpagina. 

Bekijk de complete lijst van Google met alle mogelijke rich snippets:

Welke Rich Snippets zijn belangrijk voor SEO?

Door het snel groeiende aantal SERP-features waar ook de rich snippets onderdeel van uitmaken, is het soms lastig om te bepalen welke rich snippets nu effectief bijdragen aan je zoekmachineoptimalisatie prestaties.

Zie onderstaand een overzicht met de belangrijkste rich snippets en hoe je deze effectief kunt toepassen in je SEO strategie:

Review Snippet

Wanneer Google geldige reviews of structured data in de vorm van ratings markup vind, is de kans aanwezig dat er een sterrenbeoordeling wordt vertoond met een korte beschrijvende tekst, als rich snippet in de SERP.

Specifieke review snippets kunnen worden toegepast voor:

 • Boeken
 • Cursussen
 • Evenementen
 • Lokale bedrijven
 • Films
 • Producten
 • Recepten
 • Software apps
rich snippets tester

De review snippet is vanwege de opvallende verschijning van de sterrenbeoordeling een enorm effectieve SEO strategie om je organische click through rate te verbeteren.

Review stars in the search engine results page (or “SERP”) helped traffic uplift by 35% in the Western market and in the large European market, the same test yielded a 13% traffic uplift.

Bron: Ben Labay in cxl.com

F.A.Q Snippet

De F.A.Q snippet bestaat uit een vak met relevante vragen en antwoorden met betrekking tot een specifiek onderwerp, en wordt als toevoeging onderaan het traditionele zoekresultaat vertoond.

Het implementeren van structured data in de vorm van F.A.Q markup bevordert de kans dat Google de F.A.Q rich snippet ook daadwerkelijk vertoond.

De F.A.Q rich snippet is een bijzonder effectieve CTR-optimalisatie techniek:

 • Maximaliseer SERPs real estate
 • Trek de aandacht van gebruikers met relevante vragen
 • Gebruik de inhoud van de F.A.Q om gebruikers direct door te verwijzen naar je product pagina’s
wat is f.a.q schema markup

In the case study of my company’s website, I used FAQ Schema on one landing page. I almost doubled the CTR from 1.82% to 2.75% (51% uplift) in less than three months. This is a big uplift in a sample of 1,000 keywords. I have gained more than 2,000 clicks for a set of keywords that were bringing normally only 1,000 clicks before I added the FAQ snippets.

Bron: Search Engine Land

Video Snippets

Hoewel Google automatisch probeert om de inhoud van video’s te begrijpen, kun je Google eveneens voorzien van belangrijke informatie over de video zoals de beschrijving, thumbnail URL, upload datum en de lengte van de video door structured data markup toe te voegen.

Video’s kunnen zo als rich snippet vertoond worden in de zoekresultaten.

video snippet

Image Snippets

Door article structured markup toe te voegen aan je webpagina kunnen afbeeldingen als rich snippet worden gepresenteerd in de SERP als aanvullend element op je huidige zoekresultaat.

Image snippets verbeteren je organische zichtbaarheid in de zoekmachines en kunnen zorgen voor een verbeterde click through rate.

image rich results

Product Snippets

Naast review rich snippets die onder andere de sterrenbeoordeling als uitgelicht resultaat presenteren in de SERP, zijn er meer effectieve productgerelateerde rich snippets.

Product snippets weergeven namelijk onder andere de voorraad status en de prijs van een product als toevoeging aan het traditionele zoekresultaat en kunnen hiermee de aandacht van de gebruiker naar zich toe trekken.

product rich snippets

Business Snippets

Door organization structured data toe te voegen aan je website, kan een knowledge panel worden vertoond in de SERP met details over je bedrijf na een relevante zoekopdracht in Google.

google knowledge panel
H3
rich snippets toevoegen aan website

Toevoegen van Rich Snippets

In dit hoofdstuk delen wij stap voor stap hoe je eenvoudig structured data kunt toevoegen aan je webpagina’s om in aanmerking te komen voor rich snippets in de zoekresultaten!

Hoe krijg je Rich Snippets?

Rich snippets worden door Google gecreeerd en toegevoegd aan een zoekresultaat vanuit de aanwezige structured data op een webpagina. 

Dit betekent echter niet dat het toevoegen van structured data aan een webpagina er ook direct voor zorgt dat rich snippets worden vertoond in de zoekresultaten.

Indien de structured data op je webpagina correct is geïmplementeerd zal Google de zoekresultaten met rich snippets vertonen wanneer zij van mening zijn dat het vertonen van deze rijke resultaten bijdraagt aan een verbeterde gebruikerservaring.

 1. Kies de juiste rich snippet
 2. Implementeer structured data
 3. Test je structured data

1. Kies de juiste Rich Snippet

Bepaal welke rich snippet in je SEO strategie past en tegelijkertijd de gebruikerservaring verbeterd.

Rich snippets kunnen vanuit een SEO-perspectief worden ingezet om de organische zichtbaarheid te verbeteren, meer SERP real estate te verkrijgen en om de click through rate te verbeteren.

Bedenk wel dat Google uiteindelijk degene is die een rich snippet wel of niet vertoond en dat de keuze dus moet aansluiten bij de inhoud van je artikel.

Een informatief blog artikel met sterren reviews ziet er natuurlijk geweldig uit in de SERP, maar zolang er geen producten of diensten worden aangeboden die beoordeeld kunnen worden zal Google hier anders over denken.

 

rich snippet type

Bron: Google

2. Voeg Structured Data toe

De meeste websites gebruiken de markup van schema.org om structured data te implementeren.

Schema markup wordt namelijk ondersteund door alle grote zoekmachines en is eenvoudig toe te passen op je website.

schema markup

Wanneer je een type schema markup aanklikt, zie je onderin de pagina een voorbeeld van een script die je kunt implementeren op je webpsite.

Hierbij kun je de keuze maken uit 3 verchillende vormen van schema markup:

 • RFDA: Een HTML5 variant die net als bij het implementeren van microdata als HTML Tag attribuut schema markup toevoegt aan een specifiek element op je pagina.

 • JSON-LD: Een vorm van javascript die je toevoegt als <script> tag in de header of body van je webpagina. Deze vorm van schema markup geld voor de gehele webpagina.

 • Microdata: Een open HTML specificatie die structured data implementeert in de HTML code van je website. Microdata wordt toegepast als HTML-tag attribuut dat zich richt op een specifiek element van een webpagina.

json-ld

Google recommends using JSON-LD for structured data whenever possible.

Bron: Google

Gebruik Googles Structured Data Markup-Helper om in enkele stappen de structured data aan je webpagina toe te voegen. Verder kun je alle informatie over structured data met alle verschillende implementeer mogelijkheden terugvinden op de officiële website: Schema.org.

 • Kies voor JSON-LD markup gezien Google hier de voorkeur aan geeft
 • Voeg de script tag toe in de header of body sectie in de HTML code van een webpagina

Structured Data WordPress Plugins

Als je in het bezit bent van een WordPress website kun je eenvoudig één van deze structured data plugins installeren om deze aanvullende data eenvoudig toe te voegen aan je webpagina’s.

structured data plugins

3. Test Structured Data

De laatste stap is het testen van de structured data. Gelukkig heeft Google een handige structured data testing tool die het mogelijk maakt om te kijken of de code correct is geïmplementeerd. 

Open de structured data testing tool, voeg het webadres toe onder “URL ophalen” en klik op “test uitvoeren”.

structured data testing tool

Daarnaast kun je de testing tool gebruiken om codefragmenten te testen in plaats van het webadres.

Open de structured data testing tool, voeg de code van je structured data toe onder “Codefragment” en klik op “test uitvoeren”.

structured data testen
H4
wat is een rich snippet 2

Ultieme Rich Snippets Strategie

In dit hoofdstuk delen wij de rich snippets “vendor” strategie, als ultieme zoekmachineoptimalisatie techniek waarmee je bezoekers direct kunt doorsturen vanuit de SERP naar je belangrijkste salespagina’s.

Wat is de Rich Snippet "Vendor" Strategie?

De Vendor strategie is een zoekmachineoptimalisatie techniek waarbij de F.A.Q snippet wordt ingezet om gebruikers vanuit de SERP rechtstreeks door te sturen naar één van je “money pages”.

De rich snippet wordt toegevoegd aan het zoekresultaat van een blog pagina, die je een stuk eenvoudiger kunt laten ranken in Google dan een productpagina.

Vervolgens wordt de inhoud van de F.A.Q sectie gebruikt om een interne link toe te voegen die de gebruikers direct doorverwijst naar één van je “money pages” zoals een productpagina.

seo vendor rich snippets strategie

Belangrijk voor de Vendor Strategie:

 • Je beschikt over voldoende kennis van search intent
 • Kennis over het toepassen van F.A.Q schema markup

Hoe werkt de Vendor Strategie?

De meeste websites beschikken in grote lijnen over twee verschillende soorten content:

 • Informatieve content zoals blog berichten of niet-commerciële nuttige content
 • Money pages zoals productpagina’s, landingspagina’s en categoriepagina’s

Productpagina’s, categoriepagina’s en landingspagina’s zijn enorm lastig om te ranken in de zoekmachines wanneer je geen autoriteit bent binnen je branche zoals bijvoorbeeld Coolblue of Zalando dat wel zijn.

Deze pagina’s zijn namelijk gericht op zoekwoorden met een transactie intentie, die over het algemeen een hoog conversiepercentage met zich meebrengen.

Deze zoekwoorden hebben dan ook een hoog concurrentieniveau.

Daarnaast is het optimaliseren van deze pagina’s voor de zoekmachines vrijwel onmogelijk. Je “money pages” moeten een koopgerichte omgeving zijn waarbij slechts één doel centraal staat: het overtuigen van de bezoeker om tot aankoop over te gaan.

Geen content-rijke en diep-inhoudelijke pagina waarbij de bezoeker wordt overladen met tekstuele informatie, maar een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke pagina waarbij de bezoeker wordt overtuigd.

De Vendor Strategie in 5 Stappen

#1: Target een keyword met een commerciële zoekintentie
#2: Breng de pijnpunten van de doelgroep in kaart
#3: Formuleer relevante vragen
#4: Voeg een F.A.Q sectie toe op je pagina met F.A.Q schema markup
#5: Voeg interne links toe naar je productpagina’s in de F.A.Q sectie

#1. Target een keyword met een commerciële zoekintentie

Zoekwoorden met een commerciële intentie hebben een relatief lager concurrentie-niveau vergeleken met transactie intentie keywords.

Daarnaast toont Google over het algemeen sales gerelateerde pagina’s zoals landingspagina’s of productpagina’s in de SERP op basis van transactie gerichte keywords, terwijl je met blog artikelen kunt ranken voor zoekwoorden met een commerciële intentie.

Meer informatie over Search Intent?

In onderstaand voorbeeld zien we hoe een zoekwoord met een transactie intentie: “sportlegging dames” over een SEO-moeilijkheid van 51 beschikt en dat het gemiddelde zoekresultaat in de top 10 over 13 backlinks beschikt en een domain authority score van 55 heeft.

transactie intentie keywords

En als we vervolgens een SERP analyse uitvoeren zien we dat de top 10 organische resultaten volledig bestaan uit product en categoriepagina’s.

serp analyse

Een gerelateerde zoekterm met een commerciële intentie zoals: “beste sportlegging” daarentegen, heeft een SEO-moeilijkheid van 22 en de top 10 organische resultaten beschikken gemiddeld over 0 backlinks en een domain authority score van slechts 23.

commercial intent keywords

En als we de top 10 zoekresultaten analyseren zien we dat deze grotendeels bestaan uit blog artikelen.

keyword intent

We gaan dus op zoek naar relevante zoekopdrachten met een commerciële intentie omdat deze een relatief lager concurrentie-niveau bezitten en omdat we in de meeste gevallen een blog artikel kunnen gebruiken om in aanmerking te komen voor de top organische posities in de zoekmachines.

Meer over het vinden van de juiste zoekwoorden?

#2. Breng de pijnpunten van de doelgroep in kaart

Denk na over de pijnpunten die de gebruiker heeft wanneer hij of zij de specifieke zoekopdracht uitvoert in Google.

Deze pijnpunten verwerken we namelijk in de F.A.Q sectie op de pagina om in de SERP de aandacht te trekken van de gebruiker.

#3. Formuleer relevante vragen

Verwerk de pijnpunten van je doelgroep in 3 vragen die gerelateerd zijn aan je zoekwoord. Het is namelijk belangrijk dat de vragen die we gebruiken in de F.A.Q sectie relevant zijn aan het keyword en tegelijkertijd inspelen op de pijnpunten van de gebruiker.

#4. Voeg een F.A.Q sectie toe met F.A.Q schema markup

Creëer een F.A.Q sectie in het blog artikel met de 3 relevante vragen die je inmiddels hebt geformuleerd. Voeg F.A.Q schema markup toe aan het artikel.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij voor de sportleggings webshop een aantal pijnpunten in de F.A.Q sectie van een blog artikel hebben verwerkt, die vervolgens als F.A.Q rich snippet worden vertoond in de zoekresultaten pagina’s.

 • “Welke shaping leggings liften je billen het mooist”
 • “Welke shaping leggings geven je een slank figuur”
f.a.q rich snippet toevoegen

Het artikel is gericht op het zoekwoord: “shaping sportleggings”.

Een gebruiker die de zoekopdracht: “shaping sportleggings” uitvoert, is vanzelfsprekend op zoek naar een legging die een slank figuur geeft of die de billen mooi accentueert.

Het zijn dan ook relevante pijnpunten op basis van de zoekopdracht die de aandacht van de gebruikers trekken.

#5. Verwerk interne links

De laatste stap is de meest belangrijke van deze Rich Snippet Vendor strategie.

Om bij het voorbeeld van de “shaping sportleggings” te blijven, zie in onderstaande afbeelding wat er gebeurt als je één van de vragen uit de F.A.Q sectie aanklikt:

vendor rich snippet

De gebruiker wordt dus getriggert door de F.A.Q rich snippet die als toevoeging aan het traditionele zoekresultaat relevante vragen bevat die inspelen op zijn of haar pijnpunten.

Wanneer de gebruiker vervolgens één van de vragen uit de F.A.Q sectie aanklikt worden er interne links weergeven naar de productpagina’s.

rich snippets strategie

De gebruiker slaat in dit geval de blogpagina over als tussenstation en belandt direct op één van je money pages! De gebruiker komt op deze manier terecht in een koopomgeving en niet op een content-rijke en diep-inhoudelijke pagina met veel informatie.