Helias Marketing

Search Intent - Ultieme SEO Gids

search intent in seo

De SEO techniek die in geen enkele content strategie mag ontbreken

In het moderne zoekmachine optimalisatie speelveld, is het noodzakelijk om de search intent te achterhalen en je content strategie te optimaliseren rondom deze zoekintentie.

In deze ultieme SEO gids leer je alles over search intent, en hoe je deze SEO techniek succesvol toepast in je content strategie!

Search Intent - Ultieme SEO Gids

Search intent ofwel de zoekintentie speelt een cruciale rol in de hedendaagse zoekmachine optimalisatie wereld.

Omdat Google de context van webpagina’s en zoekopdrachten steeds beter begrijpt, en zelfs in staat is om in de meeste gevallen de intentie van de zoeker te achterhalen, is het belangrijk dat we onze content ook optimaliseren voor deze zoekintenties.

Wanneer een gebruiker de zoekopdracht: ‘Schoenen kopen’ uitvoert in Google, worden er enkel resultaten vertoond die ook daadwerkelijk schoenen aanbieden. Een informatief artikel over ‘welke kleur schoenen het beste bij je spijkerbroek staan‘ zal niet scoren in de zoekresultaten ondanks de overeenkomst in het onderwerp schoenen.

De zoekopdracht: ‘schoenen kopen’ heeft namelijk een transactie gerichte intentie terwijl de zoekterm: ‘welke kleur schoenen het beste bij je spijkerbroek staan’ een informatie gerichte intentie heeft. 

Het algoritme van Google is anno 2021 inmiddels zo ver ontwikkeld dat het zichzelf leert herkennen welke intentie het beste bij een specifieke zoekopdracht past. Wanneer een pagina niet geoptimaliseerd is voor de zoekintentie die Google aan een specifieke zoekopdracht koppelt, zul je ook niet hoog scoren in Google.

In dit hoofdstuk leer je alles over de zoekintentie van de gebruiker en hoe je hier voor kunt optimaliseren.

Wat is search intent?

Search intent beschrijft de intentie die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht uitvoert in Google. Het algoritme van de zoekmachine is steeds beter in staat om de semantische betekenis van woorden en de context van zoekopdrachten en webpagina’s te achterhalen.

Om de gebruiker zo goed mogelijk te helpen worden enkel relevante resultaten vertoond na een zoekopdracht die inspelen op de zoekintentie van de gebruiker.

We onderscheiden de verschillende zoek intenties hoofdzakelijk in 4 groepen.

search intent seo

De meeste zoekopdrachten binnen google zijn de informatie gerichte zoekopdrachten. De gebruiker is op zoek naar een antwoord op zijn vraag zonder hierbij op zoek te zijn naar een dienst of product.

Voorbeelden van informatie gerichte zoekopdrachten zijn:

 • Wie is de rijkste man in Nederland?
 • Op welke temperatuur kookt water?
 • Hoe plak ik mijn band?

Bij zoekopdrachten met een commercieel gerichte intentie zijn de gebruikers in een oriënterende fase op zoek naar vergelijkingen tussen producten of diensten.

Deze zoekopdrachten hebben nog niet per definitie een koopintentie maar zijn gericht op het verkrijgen van informatie om wellicht tot aankoop over te gaan.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Welke voetbalschoenen zijn het beste?
 • Voetbalschoenen van Nike of Adidas?
 • Voetbalschoenen reviews

Bij een transactie gerichte zoekopdracht heeft de gebruiker een directe koopintentie en zijn ze op zoek naar een specifiek product of dienst.

Deze zoekopdrachten zijn niet direct gericht op een specifiek bedrijf of een specifiek merk.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Voetbalschoenen kopen
 • Aanbieding voetbalschoenen
 • Goedkope voetbalschoenen
 • Kortingscode voetbalschoenen

Navigatie gerichte zoekopdrachten zijn specifiek op zoek naar een product of dienst van een merk of onderneming.

De gebruiker weet naar welk product of naar welke dienst hij of zij zoekt en ook al waar hij of zij dit wilt verkrijgen.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Nike voetbalschoenen kopen
 • Klantenservice Nike
 • Aanbiedingen Nike voetbalschoenen

Waarom optimaliseren voor search intent?

Google heeft als belangrijkste doel het zo goed mogelijk inspelen op de behoefte van de gebruiker die een zoekopdracht uitvoert.

Om de gebruiker zo snel mogelijk te kunnen helpen is het belangrijk voor Google om zoekresultaten te vertonen als antwoord op een zoekopdracht die overeenkomt met de intentie van de gebruiker. 

Om de intentie van de gebruiker zo goed mogelijk te begrijpen maakt google gebruik van signalen zoals bounce rate, dwell time en pogo sticking die als graadmeter worden gebruikt voor search intent.

Als je hoger wilt scoren in Google op bepaalde zoekwoorden is het noodzakelijk om je webpagina te optimaliseren voor search intent.

Hoe vinden we de search intent van een keyword?

Om je webpagina te optimaliseren voor de search intent van een bepaald keyword kunnen we veel leren van de SERP’s.

Door simpelweg de zoekopdracht zelf uit te voeren in Google en te kijken wat de top 10 zoekresultaten ons laten zien kunnen we eenvoudig de search intent bepalen die Google koppelt aan onze zoekopdracht.

search intent zoekopdracht

Informatie gerichte intentie

Zoekresultaten met een informatie gerichte intentie kunnen we herkennen aan titels als:

 • Hoe je in slechts 10 dagen…
 • Wat is…
 • 10 Manieren om…
 • Gids..
 • Tutorial..
 • Onderzoek…
 • Stap voor stap…

Verder kun je deze intentie herkennen aan blog posts met tips, stap voor stap gidsen, checklists, en wordt er in de meeste gevallen een paragraaf featured snippet vertoond op positie 0 in de zoekresultaten.

wat is een featured snippet

Commercieel gerichte intentie

Pagina’s met de commercieel gerichte intentie kun je herkennen aan de volgende titels:

 • Top 10…
 • Review..
 • De goedkoopste..
 • De beste..

Meestal worden er categorie pagina’s of blog post getoond waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen producten waarbij de voor- en nadelen per product worden benoemd en je als gebruiker wordt geholpen om de beste keuze te maken tussen een aantal producten.

Voorbeeld:

commerciële zoekintentie

Daarnaast zien we in de zoekresultaten van commercieel gerichte zoekopdrachten regelmatig featured snippets terug in de vorm van een lijst. (List Snippet)

Google toont zowel lijsten met cijfers als lijsten met bullet points als resultaat voor een featured snippet.

Featured snippets zijn de resultaten op positie 0 die vanwege het goede antwoord op de vraag van de zoekopdracht boven de organische eerste positie worden geplaatst.

ordered list
featured list snippet

Transactie gerichte intentie

De transactie gerichte intentie kun je herkennen aan de volgende pagina’s:

 • Product pagina’s
 • Sales pages
 • Download pagina’s
 • Inschrijf pagina’s

Je kunt op deze pagina’s een directe actie ondernemen en er wordt een aanbod gedaan op de pagina zelf.

Daarnaast zien we in de zoekresultaten voor transactie gerichte zoekopdrachten vaak product gerelateerde rich snippets terug zoals:

 • Sterren reviews
 • Voorraadstatus
 • Prijs

Voorbeeld:

transactie gerichte intentie

Navigatie gerichte intentie

Zoekresultaten met een navigatie gerichte intentie worden getoond na zoekopdrachten waarin specifiek naar een merk of bedrijfsnaam wordt gezocht.

We kunnen deze zoekopdrachten in de search engine result pages herkennen aan site links die in veel gevallen worden vertoond.

Site links zijn hyperlinks die onder het traditionele zoekresultaat vermeld staan en navigeren naar relevante pagina’s op de website.

site links

Google gebruikt user experience signalen

Om het algoritme te blijven ontwikkelen rondom search intent maakt Google gebruik van user experience signalen om te kijken of de zoekresultaten met de correcte search intent worden vertoond aan de gebruiker na een zoekopdracht in Google.

Met name de algoritme update genaamd: RankBrain heeft een belangrijke rol gespeeld in het voldoen aan de zoek intent van de gebruiker.

Zo worden onderstaande signalen gebruikt als graadmeter om het algoritme te blijven ontwikkelen met als doel de gebruiker de beste zoekresultaten aan te kunnen bieden:

user experience signalen

SERP's analyse

Wanneer we een SEO strategie loslaten op bepaalde zoektermen is het noodzakelijk om de pagina die we hiervoor creëren te optimaliseren voor search intent. Om de gebruikers die een zoekopdracht in voeren in Google zo goed mogelijk van dienst te zijn speelt Google namelijk in op de zoek intentie achter de zoekopdracht en als we voor bepaalde termen willen ranken in Google is het dus belangrijk dat onze pagina voldoet aan deze zoekintentie.

Om de zoekintentie die Google koppelt aan een zoekopdracht te achterhalen, voeren we een SERP’s analyse uit.

Stap 1: Zoekopdracht in Google

Vul het keyword in als zoekopdracht in Google waarvoor je wilt ranken

Stap 2: Analyseer de top 5 resultaten

Analyseer de pagina’s en de title tag van de top 5 organische zoekresultaten. Zijn het product pagina’s? Categorie pagina’s? Blog pagina’s met lijsten zoals: ‘top 10… ‘, of: ‘5 beste…’

Stap 3: Kijk welke search intent Google koppelt aan je keyword

Hoe rank je in Google voor Search Intent?

Nieuwe website ranken in Google

Google hecht enorm veel waarde aan het vertonen van betrouwbare websites met autoriteit. De websites die al jaren hun strepen hebben verdiend in de zoekmachines en waarvan Google zorgeloos iedere pagina kan vertonen in de zoekresultaten zodat ze er zeker van zijn dat de gebruiker kwalitatieve en betrouwbare informatie voorgeschoteld krijgt.

Met een nieuwe website heeft Google nog geen idee wat je expertise is, of je betrouwbaar bent, en je bent dan ook nog verre van een autoriteit in de ogen van Google.

Betekend dit dan dat we al die jaren moeten inhalen om een autoriteit te worden in de ogen van Google, en om vertrouwen te winnen?

Gelukkig niet! Volg onderstaande gouden SEO technieken om in korte tijd resultaat te boeken.

Rank eerst voor zoekwoorden met een informatie gerichte intentie

Een zoekwoord of zoekwoordengroep met een informatie gerichte intentie is in 9 van de 10 gevallen een zoekopdracht in de vorm van een vraag.

De gebruiker is in de meeste gevallen enkel op zoek naar een snel antwoord en heeft niet de intentie om tot aankoop over te gaan. Veel van de grote bedrijven met een hoge autoriteit score vinden deze zoektermen niet de moeite waard vanwege het relatief lage zoekvolume waardoor de concurrentie relatief laag is.

 • Start met het optimaliseren voor zoektermen met 3 woorden of meer
 • Beantwoord zoveel mogelijk vragen die mensen kunnen stellen over je onderwerp
 • Optimaliseer voor Featured snippets
 • Schrijf een uitgebreide gids
zoekmachine optimaliseren

Optimaliseer voor de commerciële zoek intentie

Nadat we ons eerste organische zoekverkeer hebben ontvangen, en een aantal featured snippets hebben behaald, gaan we door het optimaliseren voor zoekwoorden met een commerciële zoek intentie.

Dit zijn de zoekopdrachten met bijvoorbeeld onderstaande termen voor je main keyword:

 • Mooiste..
 • Beste..
 • Beste ….2021
 • Goedkope..
 • Top..

Optimaliseer voor de featured snippet door een lijst op je pagina te verwerken ,met cijfers of bullet points maakt geen verschil. 

Overtref de huidige resultaten in de SERP’s. Maak een uitgebreider, unieker, en beter artikel dan er al is.

Zie je dat de nummer 1 positie een top 10 beste.. lijst heeft staan, maak dan een top 25. Heeft de concurrent 2.500 woorden op de pagina gebruikt, dan gebruik jij er 3.500. Heeft de concurrent 10 afbeeldingen op de pagina staan, dan gebruik jij 15 afbeeldingen, een video, en twee info-graphics.

 • Voeg meer relevante informatie toe
 • Voeg unieke informatie toe
 • Maak voor de commerciële intentie altijd een blog pagina

Voorbeeld titels van een commerciële intentie

 • 6 Gouden tips…
 • 10 Beste…
 • 11 Goedkoopste…
 • Top 10….
list snippet

Optimaliseer voor de transactie gerichte intentie

En nu komt de uitdaging. Je gaat op dit moment namelijk concurreren met de grote spelers binnen je branche.

Zoektermen met een transactie gerichte intentie hebben veruit het meeste zoekvolume, en leveren de meeste conversie op. Deze zoektermen kennen dan ook enorm veel concurrentie.

Daarom is het echt belangrijk om de volgorde die we tot dus ver hanteerde aan te houden.

Als je tot dusver veel artikelen hebt geschreven over je branche, product, of dienst, en hiermee gebruikers aan informatie hebt geholpen, dan zal Google je langzaam als autoriteit erkennen.

In de komende hoofdstukken gaan we je exact stap voor stap uitleggen hoe je de perfecte SEO artikelen maakt, en hoe je stapsgewijs al voldoende autoriteit hebt gewonnen.

Voor nu tonen wij alvast een praktijk voorbeeld waarin we laten zien hoe je een artikel kunt optimaliseren voor zoektermen met een transactie gerichte intentie.

1. Start met producten & product schema

Start je artikel allereerst met het tonen van producten inclusief product schema structured data.

Dit is gestructureerde data die je aanbrengt in de HTML broncode van je webpagina om Google aan te geven dat je pagina producten vertoond.

product schema

Naast het product schema die je als structured data toevoegt aan je pagina is het handig om eveneens review schema toe te voegen.

Hier komen we in de volgende hoofdstukken nog uitgebreid op terug.

review schema

Zo hebben we overduidelijk ingespeeld op de transactie gerichte intentie. Vervolgens gaan we verder….

interne linking

Omdat de transactie gerichte intentie centraal staat geven we de gebruiker de keuze om direct te navigeren naar de winkel, of om door te gaan op te pagina…

seo gids 2021

Als je vervolgens door navigeert op de pagina kun je wederom een keuze maken.

We hebben een uniek element toegevoegd: De shop assistent, en je kunt direct navigeren op de pagina zelf naar informatie omtrent het onderwerp.

stappenplan seo

Vervolgens de inhoudsopgave van het hoofdstuk: Shop Assistent.

Als je goed oplet zie je dat wij eveneens de commerciële intentie hebben verwerkt in deze pagina.

 • Fitness legging of hardlooplegging
 • Top 10 fitness leggings
 • Beste hardloop leggings
schema stru

In de top 10 genummerde lijst hebben wij eveneens product schema structured data toegevoegd waardoor wederom de transactiegerichte intentie naar voren komt.

De top 10 op zichzelf speelt natuurlijk in op de commerciële gerichte intentie.

informatie intentie seo

Dan volgt het deel op dezelfde pagina waar wij de informatie gerichte intentie hebben verwerkt . In deze sectie van de bijna 7.000 woorden lange monsterpagina heb ik alle vragen die tijdens het keyword research naar voren kwamen beantwoord.

f.a.q schema

Aan het einde van het artikel hebben wij  F.A.Q schema structured data toegevoegd met een aantal relevante vragen over het onderwerp. Deze vorm van structured data is inmiddels terug te zien als Rich Snippet in de zoekresultaten.

sportleggings dames

Optimaliseren Search Intent

stappenplan optimaliseren search intent