Helias Marketing

Search Intent

Search Intent: Ultieme SEO Gids

wat is user intent

Wanneer je webpagina’s niet zijn geoptimaliseerd voor search intent zal je nooit hoog scoren in de zoekmachines.

In deze complete SEO gids leren we je dan ook alles wat jij moet weten over de zoekintentie van gebruikers om bovenaan te komen in Google!

Wat is Search Intent?

Search intent (ook wel “user intent” genoemd) is een term binnen zoekmachine optimalisatie die verwijst naar de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker. Binnen zoekmachine optimalisatie onderscheiden we de transactie, commerciële, informatie, navigatie en de lokale intentie.

Waarom is Search Intent belangrijk voor SEO?

Google streeft als zoekmachine naar het aanbieden van de best mogelijke gebruikerservaring en toont daarom enkel zoekresultaten in de search engine result page die zowel aansluiten bij de gekozen zoekwoorden als de zoekintentie van de gebruiker.

Dit betekend simpelweg dat een webpagina niet zal scoren in Google voor een specifieke zoekterm wanneer de pagina niet is geoptimaliseerd voor de zoekintentie van de gebruiker.

google user intent

Hoe werkt Search Intent?

De complexe zoekmachine algoritmen maken onder andere gebruik van natural language processing (NLP), de knowledge graph en machine learning technieken om de menselijke taal en de intentie achter een zoekopdracht beter te begrijpen.

Google ontvangt als ‘s werelds grootste en meest gebruikte zoekmachine miljarden zoekopdrachten per dag en heeft dus een gigantische hoeveelheid data tot haar beschikking.

Op basis van deze verzamelde data worden onder andere gebruikerssignalen geanalyseerd, zodat Google een de zoekintentie van een gebruiker vrij nauwkeurig kan achterhalen.

Voorbeeld:

1.000 gebruikers voeren de zoekopdracht “sportschoenen” uit in Google.

Van deze gebruikers klikken er 999 rechtstreeks vanuit de SERP op een title tag met “sportschoenen kopen” die rechtstreeks navigeert naar een product pagina.

Slechts één gebruiker klikt op een zoekresultaat met de title tag “geschiedenis van sportschoenen” die leidt naar een Wikipedia pagina met informatieve inhoud.

user experience

Dit geeft aan Google het signaal af dat een product pagina waar schoenen gekocht kunnen worden, een relevantere match is met de zoekterm “sportschoenen” , dan een informatieve pagina over de geschiedenis van sportschoenen.

Gebruikers laten met overduidelijke signalen zien dat zij de intentie hebben om een product aan te kopen en niet om informatie te ontvangen.

Wat zijn gebruikerssignalen?

Met gebruikerssignalen verwijzen we naar het gedrag van de gebruiker na een zoekopdracht in Google. 

Om het gedrag meetbaar te maken hanteert Google enkele graadmeters die worden meegewogen tijdens het rangschikken van webpagina’s.

Zo zijn onder andere de organische click through rate en pogo sticking belangrijke graadmeters voor SEO.

Click Through Rate

Met het click through rate percentage verwijzen we naar het percentage gebruikers dat klikt op een specifiek resultaat na een zoekopdracht.

Als de meeste gebruikers na een zoekopdracht klikken op een specifiek resultaat, dan geeft dit aan Google het signaal af dat deze webpagina relevanter is met betrekking tot de zoekopdracht dan de zoekresultaten die een stuk minder kliks ontvangen.

click through rate

Bijvoorbeeld: 100 gebruikers voeren de zoekopdracht sportschoenen uit in Google. Van deze 100 gebruikers klikken er vervolgens 25 op het eerste zoekresultaat.

Het eerste zoekresultaat heeft dan een click through rate percentage van 25%.

Pogo Sticking

We spreken over pogo sticking wanneer een gebruiker na een zoekopdracht in Google eerst een aantal zoekresultaten aanklikt, vervolgens telkens ontevreden terugkeert naar de SERP, tot de gebruiker uiteindelijk het gewenste resultaat vindt en niet langer terugkeert naar de zoekresultaten pagina.

pogo sticking

De complexe algoritmen van de zoekmachine analyseren de gebruikerssignalen om nauwkeurig te kunnen bepalen welke zoekresultaten het beste aansluiten bij de zoekopdracht.

Dankzij de gigantische hoeveelheid data waar Google gebruik van kan maken kunnen zij dus exact incalculeren waar een gebruiker naar op zoek is.

Dankzij machine learning technieken is het algoritme in staat om zichzelf te verbeteren op basis van de data van gebruikerssignalen. 

Bijvoorbeeld:

De term “sportschoenen” wordt 1.000 x uitgevoerd als zoekopdracht en alle 1000 keer klikken de gebruikers op het eerste zoekresultaat.

Dit is een Wikipedia pagina met informatie over de geschiedenis en de betekenis van sportschoenen.

Van die 1.000 bezoekers keren er vervolgens 999 terug naar de zoekresultaten pagina.

bounce rate

Deze 999 bezoekers klikken vervolgens op het tweede zoekresultaat.

Dit is een categorie pagina van een e-commerce website waar de sportschoenen te koop worden aangeboden.

Na het bezoeken van deze categorie pagina keren 0 van de 999 bezoekers terug naar de SERP.

user intent

Dit geeft Google dan ook een overduidelijk signaal dat de categoriepagina een stuk relevanter is met betrekking tot de zoekopdracht en deze overduidelijke cijfers zullen worden meegewogen door het algoritme tijdens het rangschikkingsproces. 

Analyseer dan ook altijd het type pagina van de organische top posities in de SERP.

Pagina Type

Wanneer je uitsluitend een bepaald type pagina zoals bijvoorbeeld een categorie pagina tegenkomt op de eerste pagina van Google, zorg dan dat je eveneens een categorie pagina creëert om te ranken voor deze specifieke zoekterm.

Hoewel het toevoegen van unieke content elementen zelf een belangrijk onderdeel is binnen zoekmachine optimalisatie om je te onderscheiden van de concurrentie, ligt dit op het gebied van user intent totaal anders.

Google toont namelijk exact het type content dat aansluit bij de intentie van de gebruiker om de best mogelijke zoekervaring aan te bieden en de keuze voor het juiste type pagina dat bij de zoekterm past is dan ook van groot belang.

user intent seo

Content Type

Niet alleen het type pagina, maar ook het type content speelt een grote rol tijdens het optimaliseren voor search intent.

Als we aan de top van de SERP enkel organische zoekresultaten zien met de term “Beginners gids” in de title tag, kun je er vanuit gaan dat de meeste gebruikers die de specifieke zoekopdracht uitvoeren, op zoek zijn naar informatie voor beginners.

Het heeft dan ook geen zin om bijvoorbeeld een uitgebreide gids te creëren voor gevorderden.

seo content

Want zelfs al is de kwaliteit van je content nog zoveel beter dan die van de concurrenten, zolang de gebruikers specifiek op zoek zijn naar een bepaald type content, zoals in bovenstaand voorbeeld, waar de bezoeker overduidelijk op zoek is naar meer informatie voor beginners en niet naar informatie voor ervaren marketeers of gevorderden in, zal je nooit hoog ranken in Google.

Multiple User Intent

Vanzelfsprekend komen er zoekopdrachten voor die gebruikers met verschillende intenties uitvoeren.

Zo kan persoon A de zoekopdracht “voetbal” uitvoeren met de intentie om een nieuwe bal te kopen, terwijl persoon B de zoekopdracht uitvoert om nieuws over zijn favoriete voetbal teams te lezen.

In het geval van meerdere aanwezige intenties in de SERP spreken we van multiple user intent.

multiple user intent

Er worden in dit geval resultaten voor beide intenties vertoond in de SERP, zodat zowel gebruiker A als gebruiker B zo snel mogelijk de gewenste pagina tot zijn beschikking krijgt.

Let op! De indeling van de pagina’s in de SERP zal in dit geval worden aangepast op basis van de ontvangen gebruikerssignalen.

Voorbeeld:

De term “sportschoenen” is 1.000 keer gezocht in Google.

800 gebruikers zochten naar een e-commerce pagina waar zij sportschoenen konden kopen, terwijl de overige 200 gebruikers zochten naar een informatieve pagina waarin de term “sportschoenen” wordt toegelicht.

In dit geval is de transactie intentie het meest dominant en de top posities in Google zullen dan ook worden ingevuld met categorie pagina’s.

Om de 200 gebruikers ook in hun intentie te voorzien zullen bijvoorbeeld de organische positie 7 en 8 woorden ingevuld door een informatieve pagina over de term “sportschoenen”.

search intent seo tips

Dit betekend dus dat je in het geval van meerdere intenties weldegelijk kunt optimaliseren voor verschillende type pagina’s en verschillende type content.

Ben je er echter wel van bewust dat wanneer je een pagina optimaliseert voor de minder dominante zoekintentie, het zomaar kan betekenen dat de hoogst haalbare organische positie in dit geval bijvoorbeeld de 6e of 7e positie is.

De top posities zullen namelijk altijd worden ingevuld door pagina’s die aansluiten bij de meest dominante zoekintentie.

In onze ultieme SEO checklist 2021 vind je meer informatie over het optimaliseren voor zoekwoorden met multiple intent.

Welke vormen van User Intent zijn er?

Binnen SEO onderscheiden we een 5-tal verschillende zoekintenties die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn in de SERP.

 • Transactie intentie: de gebruiker heeft de intentie om een actie te ondernemen zoals het aankopen van een product of het inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Commerciële intentie: de gebruiker is in een oriënterende fase en is op zoek naar meer informatie of advies om vervolgens wellicht een actie te ondernemen.
 • Informatie intentie: de gebruiker heeft geen enkele intentie om een actie te ondernemen en is enkel op zoek naar het antwoord op een vraag of naar meer informatie over een bepaald onderwerp.
 • Navigatie intentie: de gebruiker is op zoek naar een specifieke website of een specifieke pagina op een website
 • Visit-in-person intentie: de gebruiker heeft de intentie om een fysieke locatie te bezoeken binnen zijn of haar omgeving en is op zoek naar lokale zoekresultaten.

SERP Analyse

Om een webpagina te optimaliseren rondom de search intent van een zoekwoord, is het eerst belangrijk dat we de zoekintentie van de gebruiker achterhalen.

Dit doen we simpelweg door het zoekwoord uit te voeren als zoekopdracht in Google en vervolgens de search engine result page te analyseren.

Bekijk onderstaand hoe je de zoekintentie achterhaald door een SERP analyse uit te voeren.

Transactie Intentie

Kenmerkend voor zoekresultaten die overeenkomen met een transactie intentie van de gebruiker zijn natuurlijk de product- en categorie pagina’s van e-commerce websites.

transactional intent

Ook traditionele landingspagina’s die je kunt herkennen aan een duidelijke call to action button, testimonials of een inschrijfformulier behoren echter tot deze categorie.

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaand voorbeeld van een landingspagina die geoptimaliseerd is rondom een transactie intentie:

transactional user intent

Landingspagina’s staan volledig in het teken van een enkele conversie en zijn gericht op zoekwoorden waarbij het aannemelijk is dat de bezoeker tot conversie over gaat.

Voorbeelden van zoekopdrachten met een Transactie intentie zijn onder andere:

 • Sportschoenen kopen
 • Winterjas sale
 • remschijven vervangen

Commerciële Intentie

Kenmerken voor zoekwoorden met een commercïele intentie zijn de welbekende blog pagina’s in de vorm van een genummerde lijst waarbij advies en/of informatie wordt gepresenteerd over specifieke producten, diensten, merken of zelfs bedrijven.

commercial intent

De gebruiker is online op zoek naar meer informatie of advies om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen maken en is nog in een oriënterende fase.

Voorbeelden van zoekopdrachten met een commerciële intentie zijn onder andere:

 • Beste Sportschoenen
 • HeliasMarketing review
 • Adidas of Nike schoenen?

In onderstaande afbeelding vind je de kenmerken van zoekwoorden met een commerciële intentie en de kenmerken van zoekwoorden met een informatie intentie:

informational intent

Informatie Intentie

Wanneer gebruikers zonder enige intentie om een actie te ondernemen  puur op zoek zijn naar informatie, spreken we van zoekwoorden met een informatie intentie.

Het type pagina dat hierbij het meeste wordt vertoond zijn natuurlijk de informatieve blog pagina’s, kennisbanken en Wikipedia pagina’s.

Hoewel de gebruiker niet de intentie heeft om met deze zoektermen een actie te ondernemen, kunnen zoekopdrachten met een informatie intentie weldegelijk interessant zijn om voor te ranken.

Het vergroten van je naamsbekendheid of het op een positieve manier helpen van de bezoeker door de zoekopdracht volledig te beantwoorden, kan er namelijk voor zorgen dat de bezoeker in een later stadium toch tot conversie overgaat.

Voorbeelden van zoekopdrachten met een informatie intentie zijn onder andere:

 • Hoe plak ik een fietsband?
 • Wat is SEO?
 • Hoeveel inwoners heeft Nederland?

Navigatie Intentie

Zoekopdrachten met een navigatie intentie zijn gericht op het vinden van een specifieke website, of een pagina op een website. Omdat het vaak sneller is om de website of pagina op de website via een zoekopdracht in Google te vinden, kiezen gebruikers ervoor zoekopdrachten uit te voeren met een navigatie intentie.

Denk hierbij aan zoekopdrachten als:

 • HeliasMarketing Klantenservice
 • Heliasmarketing. com
 • Heliasmarketing

In onderstaande afbeelding vind je kenmerken van de SERP wanneer er een zoekopdracht met een navigatie intentie wordt uitgevoerd:

navigational intent

Lokale Intentie

Zoekopdrachten met een lokale intentie (ook wel “visit-in-person” genoemd) worden uitgevoerd door gebruikers die op zoek zijn naar relevante zoekresultaten die overeenkomen met hun fysieke locatie of een locatie die overeenkomt met de zoekwoorden die ze gebruiken.

Voorbeelden van zoekopdrachten met een lokale intentie zijn:

 • Chinees restaurant
 • Benzinepomp open
 • Jumbo

De zoekresultaten worden op basis van locatie gegevens gerangschikt en zijn geoptimaliseerd voor local SEO. In onderstaande afbeelding vind je de belangrijkste kenmerken van een SERP na een uitgevoerde zoekopdracht met een lokale intentie:

visit in person intent

Search Intent vinden met Keyword Tool

Naast het uitvoeren van een SERP analyse, die trouwens essentieel blijft omdat de zoekresultaten ons meer belangrijke signalen geven met betrekking tot de intentie van de gebruiker, kunnen we de user intent van een zoekwoord achterhalen door gebruik te maken van de Semrush keyword tool.

semrush keyword tool

Voeg het gewenste zoekwoord toe aan de zoekfilter in de keyword tool en klik op “search”.

Vervolgens wordt de zoekintentie die bij het keyword hoort weergeven in het overzicht.

Relevante Bron:

matthijs pil seo specialist

SEO Expert Inhuren?

Als ervaren SEO deskundige help ik je graag met het verbeteren van je SEO prestaties of het opleiden van personeel! - Matthijs Pil

Geef een reactie