Helias Marketing

SEO Content Strategie

SEO Content Strategie

Mobile experience

Wat is een SEO Content Strategie?

Ben jij benieuwd hoe Google de kwaliteit van jouw pagina’s beoordeeld?

In deze complete gids delen wij stap voor stap hoe je waardevolle SEO content creëert volgens de richtlijnen van Google, waardoor je posities in de zoekmachines enorm verbeteren! 

Introductie SEO Content Masterclass

Zoekmachines zijn ontwikkeld om gebruikers te helpen om te vinden waar ze online naar op zoek zijn.

Google probeert dan ook om een gevarieerd aanbod van enkel behulpzame en hoge kwaliteit pagina’s te presenteren in de SERPs als antwoord op een zoekopdracht.

De zoekresultaten moeten de gebruikers helpen in hun zoektocht door betrouwbare en relevante informatie te tonen waarmee wordt voldaan aan de zoekintentie van de gebruiker.

Gebruik de inhoud van deze SEO Content Strategie Masterclass om je page quality te perfectioneren en hiermee dominante posities te behalen in Google.

Wat is SEO Content?

Met SEO content bedoelen we content die voldoet aan de richtlijnen van Google, om hogere posities te behalen in de zoekmachines. SEO content zorgt ervoor dat je pagina’s door Google worden beoordeeld als ‘High Quality Pages’, en is waardevol en behulpzaam voor gebruikers.

Een SEO Content Strategie is een vorm van zoekmachine optimalisatie waarbij het publiceren van waardevolle content centraal staat, en content gerelateerde SEO technieken worden toegepast om de rankings in Google te verbeteren.

Waarom is een content strategie belangrijk voor SEO?

Zoekmachine optimalisatie draait volledig om content, en een succesvolle SEO content strategie resulteert dan ook in een massale toename van het organisch verkeer op je website, en verbeterde posities van je pagina’s in de SERPs.

Content is de reden waarom gebruikers je webpagina bezoeken, content is de factor die bepaald of een bezoeker op je website blijft, en content speelt een sleutelrol in het rangschikking-proces van Google.

Met SEO content richten we ons tot het creëren en publiceren van content op webpagina’s volgens de richtlijnen van Google, zodat onze zichtbaarheid in de zoekmachines verbeterd.

Zorg dat je pagina vindbaar is

Zorg dat iedere webpagina eenvoudig kan worden bereikt via een inkomende hyperlink afkomstig van een vindbare pagina. De link moet bestaan uit een ankertekst, of voor afbeeldingen uit een ALT-tekst, die relevant is voor de inhoud van de pagina waar de link naar toe verwijsd.

wat is een ankertekst
algemene richtlijnen seo content

Basis SEO Content

In dit hoofdstuk vind je de algemene richtlijnen & basiskennis kennis voor het uitvoeren van een succesvolle SEO content strategie.

SEO content schrijf je voor gebruikers, niet voor zoekmachines

Het creëren van content volgens de richtlijnen van Google, betekend niet dat deze content ook wordt ontwikkeld voor de zoekmachines. Zorg dat je in begrijpelijke, grammaticaal correcte taal schrijft, en je richt tot de gebruiker. 

Misleidende technieken die enkel bedoeld zijn om hogere posities in de zoekmachines te behalen, en op geen enkele manier een positieve bijdrage leveren aan de gebruiker, worden negatief beoordeeld.

Beneficial Purpose of a Page

Websites en webpagina’s moeten beschikken over een duidelijk zichtbaar doel waarbij de gebruiker wordt geholpen.

Het is dan ook belangrijk om de gebruiker centraal te stellen tijdens het creëren van webpagina’s zonder dat hierbij enkel zelfzuchtige motieven de boventoon voeren.

De mate waarin het doel van de pagina ook daadwerkelijk wordt bereikt is namelijk onderdeel van de page quality beoordeling van Google.

Het doel van een webpagina

Zolang het doel van de pagina ervoor zorgt dat de gebruiker wordt geholpen en bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring, maakt Google geen onderscheid tussen verschillende soorten pagina’s tijdens de beoordeling.

Zo wordt een pagina met komische verhalen op dezelfde manier beoordeeld als bijvoorbeeld een pagina over een wetenschappelijk onderzoek.

Behulpzame Pagina Doelstellingen

Er zijn enorm veel verschillende pagina doelstellingen die bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en het helpen van de gebruiker. Een productpagina kan bijvoorbeeld een enorm behulpzame pagina zijn voor de gebruiker die een specifieke zoekopdracht uitvoert met betrekking tot dit product.

Voorbeelden van pagina doelstellingen met een beneficial purpose zijn onder andere:

 • Het delen van nuttige informatie over een bepaald onderwerp
 • Het delen van persoonlijke of sociale informatie
 • Het amuseren van de gebruiker
 • Het aanbieden van producten of diensten

Creëer behulpzame en tegelijkertijd informatie-rijke pagina’s die zorgen voor een positieve interactie tussen de bezoeker en de webpagina.

 

wat is beneficial purpose webpagina

Iedere pagina moet uniek en van toegevoegde waarde zijn

Het is belangrijk voor de algemene kwaliteit van je website dat iedere pagina een bijdrage levert en voorzien is van unieke inhoud.

Een pagina wordt gecreëerd om daadwerkelijk iets van waarde toe te voegen voor de bezoekers, en niet omdat je een andere woordvariatie hoger wilt laten ranken in Google.

Het is dan ook belangrijk dat pagina’s daadwerkelijk bezoekers ontvangen, en niet eindigen in de zogeheten: ‘Zombie Pages’. Pagina’s die geen bezoekers ontvangen hebben zelfs een negatieve SEO impact, waardoor je organische posities kunnen dalen.

Another useful test is to ask, “Does this help my users? Would I do this if search engines didn’t exist?”Think about what makes your website unique, valuable, or engaging. Make your website stand out from others in your field.

Bron: Google

SEO content tips

Talloze SEO case studies zoals die van Gotchseo, wezen al uit dat het verwijderen van zombie pages en andere vormen van thin content(lage kwaliteit content) pages, een wonderbaarlijk effect teweeg kan brengen op je posities in de zoekmachines.

Are there pages with no traffic, no leads, no sales, and no backlinks?
These pages become the priority for deletion, redirection, or consolidation.

In the case of this client, we decide to take a “start from scratch” approach. Most of the content was dated and thin.

That’s why we chose to delete 2,170 posts.

Now we’re replacing this content with new SEO content built to rank instead of content created to meet content publishing targets.

Bron: Gotchseo

Content met een negatieve SEO impact

Pagina’s met een lage kwaliteit content of pagina’s die op geen enkele manier waarde toevoegen voor gebruiker noemen we: Thin content pagina’s. Deze pagina’s ben je liever kwijt dan rijk en kunnen een negatief effect hebben op je posities in Google.

Ook pagina’s met onderstaande content kun je het beste vermijden:

 • Automatisch gegenereerde content
 • Pagina’s met onvoldoende content
 • Cloaking
 • Sneaky Redirects
 • Verborgen tekst of verborgen links
 • Doorway pages
 • Duplicate content
 • Keyword Stuffing
page quality

Page Quality

Bekijk hoe Google de kwaliteit van een pagina beoordeeld, en waar een pagina van hoge kwaliteit aan moet voldoen.

Zo schrijf je SEO content waarmee je rankt in de zoekmachines!

Zo beoordeeld Google de kwaliteit van jouw pagina's!

Als je vaker SEO gerelateerde artikelen leest, zul je vast wel eens de prachtig geformuleerde SEO tip voorbij hebben zien komen: ‘Creëer enorm goede content’

Leuke tip, goede content, maar wat is dan precies goede content?

In dit hoofdstuk neem je een kijkje door de ogen van Google en kom je erachter hoe de kwaliteit van je content en de algemene pagina kwaliteit wordt beoordeeld door de zoekmachine.

In een 175 pagina lang artikel beschrijven zij namelijk gedetailleerd het volledige beoordelingsproces.

Page Quality Factoren

De belangrijkste factoren in het beoordelingsproces van de pagina kwaliteit zijn:

 • Het succesvol invullen van het doel van de pagina
 • Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness:  (E-A-T)
 •  De kwaliteit en hoeveelheid content
 • Informatie over de website / auteur / website eigenaar
 • Online reputatie van de website

Low Quality Pages

Pagina’s die worden bestempeld als lage kwaliteit pagina’s zijn onder andere pagina’s zonder duidelijk zichtbaar doel, pagina’s met een doel waarbij de gebruiker op geen enkele manier wordt geholpen, of pagina’s die er niet in slagen om hun doelstelling in te vullen.

 • De auteur beschikt over onvoldoende expertise
 • Onbetrouwbare informatie
 • Onvoldoende content om het doel van de pagina te bereiken.
 • De titel van de pagina is te overdreven of shockerend
 • Advertenties die afleiden van de main content
 • Onvoldoende informatie over de website eigenaar/auteur
 • Een negatieve online reputatie van de website of maker van de content 
 • Pagina’s die vermoedelijk haat verspreiden
 • Pagina’s met een kwaadaardige intentie zoals, het verspreiden van een virus of spam
 • Pagina’s die gebruikers verkeerd informeren
 • Pagina’s die gebruikers misleiden
 • Gekopieerde content
 • De content is moeilijk te lezen, te bekijken, of te gebruiken.
 • De pagina werkt niet naar behoren vanwege een gebruik aan onderhoud, vaardigheden, of een slecht design.

High Quality Pages

Pagina’s die door Google worden beoordeeld als ‘high quality pages’ bereiken het doel van de pagina met feitelijk accurate, betrouwbare, correct geschreven, en uitgebreide content.

Afhankelijk van het doel van de pagina wordt bepaald wat nu exact ‘high quality content’ is. Een productpagina vraagt dan ook om een heel ander type content dan een Wikipedia-pagina over de Tweede Wereldoorlog.

Dit geldt eveneens voor de hoeveelheid content. Het doel van de pagina bepaald samen met het onderwerp hoe uitgebreid een artikel moet zijn. Hoge kwaliteit pagina’s behandelen het volledige onderwerp.

product page

High Quality Product Pagina

High quality product pagina’s helpen de gebruiker om de juiste keuze te maken, door de gebruiker zo volledig mogelijk te informeren, hoge kwaliteit productfoto’s te tonen, en voldoende toe te lichten met betrekking tot het retourbeleid, de verzending, de kosten, en de algemene voorwaarden.

Daarnaast is de klantenservice pagina eenvoudig te vinden, en worden er bedrijfsgegevens zoals N.A.W gegevens gedeeld.

Het is belangrijk dat deze informatie eenvoudig vindbaar is vanaf de productpagina.

Duidelijk wie verantwoordelijk is voor de website

Pagina’s en websites van hoge kwaliteit vermelden duidelijk wie de beheerder van de website of auteur van de content is, omdat er makkelijk te vinden informatie op de website vermeldt staat over het bedrijf, in bijvoorbeeld een ‘over ons’ pagina, of een auteur biografie.

Daarnaast zijn N.A.W gegevens eenvoudig te vinden, is de klantenservice pagina makkelijk te bereiken, en wordt op een transparante manier informatie gedeeld over het bedrijf, de website, en de makers van de content op de website.

Unieke Content

Pagina’s met een hoge kwaliteit delen unieke content en onderscheiden zich van andere pagina’s over hetzelfde onderwerp.

Door unieke, behulpzame en waarheidsgetrouwe informatie te delen, op basis van je eigen ervaring en expertise, kun je één van de meest waardevolle content vormen creëren.

Search Intent

Gebruikers voeren zoekopdrachten uit in de zoekmachines met een achterliggende gedachte. Ze zijn op zoek naar informatie over hun favoriete sportteam, vacatures voor wellicht een nieuwe baan, het dichtstbijzijnde tankstation, of misschien wel naar jouw product of dienst.

Hoge kwaliteit pagina’s zijn volledig geoptimaliseerd voor search intent, en helpen gebruikers op de best mogelijke manier om deze intentie te vervullen.

In onze ultieme SEO gids over search intent vind je een compleet overzicht met informatie over de verschillende vormen van search intent, en de perfecte manieren om deze zoekintenties in te vullen.

seo content schrijven

Mobile Experience

Expertise, Authoritativeness & Trustworthiness, ofwel E-A-T genoemd speelt een belangrijke factor in de kwaliteitsbeoordeling van je website.

Wat is het en welke rol speelt het in je SEO content strategie?

Mobile Search Traffic

Mensen maken steeds meer gebruik van een mobiele telefoon om online zoekopdrachten uit te voeren. Online shoppen vanuit de mobiele telefoon, het dichtstbijzijnde restaurant vinden, of zelfs online solliciteren, zijn geen onbekende activiteiten met betrekking tot het online zoekgedrag van mobiele gebruikers.

Niet voor niets introduceerde Google in 2019 de: Mobile-first indexing update, wat inhoud dat vanaf nu voornamelijk de mobiele versie van een webpagina wordt gebruikt voor het indexeren en rangschikken in de zoekmachine.

 

Mobile SEO

Nu voornamelijk de mobiele versie van een website wordt gebruikt voor het proces van indexeren en rangschikken van een pagina, is het cruciaal dat we de SEO content strategie eveneens optimaliseren rondom mobiele bezoekers.

Mobiele telefoons hebben een kleiner scherm, en zijn minder handig te bedienen in het online surf gedrag. Pagina’s zijn hierdoor minder overzichtelijk, en de acties die we online ondernemen via de mobiele telefoon, nemen vaak meer tijd in beslag.

Het is dan ook belangrijk dat een website eenvoudig te bedienen is, klikbare elementen voldoende afstand tussen elkaar hebben, tekst eenvoudig leesbaar is met een lettertype dat groot genoeg is, en dat ook moeilijk weg te klikken pop-ups of pop-ups die het hele telefoonscherm innemen, worden vermeden.

Kortom, mobile SEO vraagt om een hele nieuwe aanpak van alle verschillende zoekmachine optimalisatie technieken, en zo ook voor de content strategie van je website!

Mobile User Intent

Google constateert naar aanleiding van de gigantische hoeveelheid geanalyseerde data, dat mobiel zoekgedrag zichtbaar afwijkt van het zoekgedrag van desktop gebruikers.

Mobiele zoekopdrachten zijn vaak gericht op snelle en eenvoudig vindbare informatie, waarbij de gebruikers geen zin hebben om veel moeite te doen voor informatie of om lange tijd op een pagina door te brengen.

Het verschil in het zoekgedrag is uiteraard eveneens terug te zien in de verschillende vormen van zoekintenties:

 • Know: De gebruiker is op zoek naar een antwoord op een specifieke vraag, bijvoorbeeld: ‘Hoe oud is Frank de Boer?’
 • Do: De gebruiker is op zoek om een actie te ondernemen, of deel te nemen aan een online activiteit. Bijvoorbeeld: ‘Installeer Candy Crush’ of ‘Sportschoenen kopen’
 • Website: De gebruiker is op zoek naar een specifieke website of een specifieke sectie van een website. Bijv: ‘Coolblue klantenservice’ of ‘Nike schoenen kopen’
 • Visit-in-person: De gebruiker is op zoek naar een locatie om het bedrijf fysiek te bezoeken. Bijv: ‘Tankstation dichtbij’ of ‘Chinees restaurant’.

Meerdere vormen van Search Intent

De zoekintentie van een mobiele gebruiker is vaak iets lastiger te beoordelen vanwege de gemiddeld korter geformuleerde zoekopdrachten.

Het is vaak lastig om te typen op een mobiele telefoon, en er worden over het algemeen dan ook minder woorden gebruikt tijdens online zoekopdrachten. Echter is het voor een zoekopdracht als: ‘Bank’, lastig in te schatten of de gebruiker op zoek is naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, of naar verschillende meubelaanbieders.

Het komt dan ook regelmatig voor dat specifieke zoekopdrachten voor meerdere intenties bedoeld zijn, en mensen de zoekopdracht uitvoeren voor verschillende doeleinden.

In dit geval toont Google een veelzijdig aanbod aan zoekresultaten in de SERPs waarbij relevante zoekresultaten voor de meest dominante intentie bovenaan in Google worden vertoond, en vervolgens worden opgevolgd door een aantal zoekresultaten die relevant zijn voor de minder dominante intentie.

Zorg dan ook dat je de content op je pagina optimaliseert voor de meest dominante zoekintentie.

Optimaliseer voor paragraaf featured snippets

Met name zoekopdrachten die worden uitgevoerd door gebruikers met de ‘know’ intentie, bevatten vaak een featured snippet in de vorm van een paragraaf om de gebruiker te voorzien van snelle informatie.

Zoals beschreven zijn mobiele gebruikers vaker op zoek naar snelle informatie, waarbij het vanwege het kleine scherm en het minder handig bedienbare toestel, moeilijker is om een hele pagina door te nemen, op zoek naar een klein stukje informatie.

featured snippets

De veelvoorkomende paragraaf snippets, die in de SERPs worden vertoond als zoekresultaat, nemen daarnaast met name op de mobiele telefoon, een enorm groot oppervlak in. Het innemen van featured snippets voor mobiele zoekopdrachten levert dan ook een enorme naamsbekendheid op, en kan daarnaast een positieve bijdrage leveren in de organische click through rate.

Featured Snippet Optimization

Optimaliseer je content voor paragraaf featured snippets door relevante vragen met betrekking tot je onderwerp, te formuleren in een H2 of H3-tag op je pagina, met direct daaronder een paragraaf tekst, waarin je een concreet, goed gedefinieerd, en beknopt antwoord geeft op de vraag van tussen de 40- en 50 woorden.

Tip: Voeg een F.A.Q sectie toe aan de webpagina, met relevante vragen rondom je onderwerp.

SERPs Real Estate

De kleinere en minder overzichtelijke schermen van mobiele telefoons, hebben eveneens impact op onze algemene SEO strategie.

Zo is de organische positie nummer 1 een stuk waardevoller vanwege de omvang die een enkel zoekresultaat inneemt. In vergelijking met de zoekresultaten pagina’s voor desktop gebruikers, neemt een enkel zoekresultaat een stuk meer ruimte in, en zijn er in de meeste gevallen slechts enkele zoekresultaten zichtbaar above the fold.

Dit betekend dat de omvang van je zoekresultaat belangrijker is dan ooit, en dat enkel de organische nummers 1 t/m 3 nog een rol lijken te spelen.

Met SERPs Real Estate technieken proberen we de omvang van een zoekresultaat te vergroten, zodat met name voor mobiele gebruikers, onze zoekopdrachten of onze naam, dominanter naar voren komt.

serps real estate 1

F.A.Q Stuctured Data

In bovenstaande afbeelding van SERPs resultaten op de mobiele telefoon zie je in de tweede afbeelding een zoekresultaat met een F.A.Q rich snippet.

Het F.A.Q vak zorgt in mobile search voor een enorm dominant aanwezig zoekresultaat, en verhoogt dan ook in de meeste gevallen de organische click through rate.

Door F.A.Q structured data toe te voegen aan je webpagina, vergroot je de kans op een dergelijke rich snippet.

Geef een reactie