Helias Marketing

SEO Copywriting Gids

SEO Copywriting [Masterclass]

seo copywriting gids

De Complete SEO Copywriting Gids

In deze ultieme gids vind je de meest effectieve SEO copywriting technieken en strategieën, om zowel je conversiepercentage als je organische posities in de zoekmachines aanzienlijk te verbeteren!

SEO Copywriting is de drijvende kracht achter iedere succesvolle online marketing strategie waarbij zoekmachine optimalisatie een centrale rol speelt.

Je kunt door middel van geweldige SEO prestaties een massale toename realiseren van het aantal websitebezoekers die ook nog eens binnen je doelgroep vallen, maar SEO copywriting zorgt er uiteindelijk voor dat deze bezoekers daadwerkelijk tot conversie overgaan.

Om er voor te zorgen dat jij zowel meer organische bezoekers naar je website weet te strikken als je conversiepercentage weet te verhogen, hebben wij voor jou deze complete mini-cursus gecreëerd die je volledig gratis kunt volgen!

H1
seo tekst

SEO Copywriting voor Beginners

Maak kennis met de basis elementen van SEO copywriting om direct resultaat te behalen met je website!

Wat is SEO Copywriting?

SEO copywriting verwijst naar het proces waarbij waardevolle content wordt gecreëerd om de organische posities van webpagina’s in de zoekmachines te verbeteren, die tegelijkertijd aantrekkelijk en overtuigend is voor gebruikers om te lezen zodat ze eerder tot actie overgaan op de website.

Wat is Copywriting?

Copywriting is de kunst van het schrijven van teksten waarbij je een doelgroep in beweging brengt om je marketingdoelstellingen te bereiken.

Copywriting zorgt ervoor dat je in eerste instantie de lezer verleidt om je artikel te lezen, er vervolgens voor zorgt dat de lezer geboeid blijft en er tot slot voor zorgt dat de lezer de gewenste actie onderneemt ofwel tot conversie overgaat.

De term “conversie” beschrijft de gewenste actie die jij wilt dat de bezoekers op je webpagina ondernemen en kan variëren tot het aankopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of zelfs het bezoeken van een specifieke pagina.

Waarom SEO Copywriting essentieel is voor Succes in Online Marketing

Zoekmachine optimalisatie is absoluut het meest waardevolle marketinginstrument dat je kunt toepassen om een succes te maken van je website.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat SEO slechts een middel is en geen doel. Met SEO verbeteren we de organische posities in de zoekmachines en zorgen we ervoor dat we meer bezoekers ontvangen op onze website, maar het uiteindelijke doel is natuurlijk om er vervolgens voor te zorgen dat deze bezoekers de gewenste actie ondernemen.

SEO copywriting kun je zien als de perfecte mix van online marketing technieken, die gericht is op zowel het verhogen van het aantal organische websitebezoekers, als het verbeteren van het conversiepercentage.

10 Basis Technieken van SEO Copywriting

Als beginner met SEO copywriting is het allereerst belangrijk dat we de basis onder de knie krijgen. Pas deze basistechnieken dan ook direct toe om je SEO copywriting vaardigheden te verbeteren!

1. Creëer een Buyer Persona

Een buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van je doelgroep gebaseerd op onder andere:

 • Demografische gegevens: zoals woonplaats, leeftijd en geslacht
 • Interesses: zoals hobby’s, voorkeuren en het favoriete medium
 • Doelstellingen en Motivatie: wat hoopt de doelgroep met jouw product of dienst te bereiken
 • Pijnpunten of obstakels: welke pijnpunten of obstakels van je doelgroep kan jouw product wegnemen

Nu denk je wellicht, waarom zou je al die moeite om een buyer persona te creëren?
Het antwoord is simpel:

Wanneer je in de huid kruipt van de doelgroep en precies weet waar de pijnpunten liggen en weet wat hen motiveert, dan kun je de volledige webpagina inrichten rondom de pijnpunten en wensen van deze specifieke doelgroep.

Teksten die zijn geschreven vanuit een persoonlijke benaderingsstrategie zijn veruit het meest succesvol.

Het is dan ook geen verrassing dat volgens een uitgebreid onderzoek ruim 71% van de bedrijven die hun omzetdoelstellingen blijven overtreffen, intensief werken met buyer persona’s.

 • Answer the Public: een gratis online tool die je inzicht geeft over de vragen die je doelgroep online stelt met betrekking tot een specifiek onderwerp of product
answer the public
 • Forums zoals Quora en Reddit: lees wat er speelt onder de doelgroep, waar lopen zei tegen aan en welke vragen hebben zij met betrekking tot een onderwerp of product.
buyer persona
 • Amazon Reviews: analyseer de klantreviews op websites als amazon en bol.com, om te bekijken wat er speelt onder de doelgroep. Wat vinden zij belangrijk?
amazon reviews

2. Keyword Research

Nadat we een buyer persona hebben gecreëerd en een duidelijk beeld hebben weten te schetsen van hoe onze ideale klant eruit ziet, is het tijd om te onderzoeken welke zoekopdrachten zij in Google uitvoeren.

Met zoekmachine optimalisatie proberen we een waardevolle webpagina te creëren die relevant is aan de zoekopdrachten van onze doelgroep.

Het is dan ook belangrijk om allereerst uit te zoeken welke zoekopdrachten zij uitvoeren.

Maak gebruik van onze ultieme keyword research gids om erachter te komen welke zoekopdrachten jouw doelgroep uitvoert in Google:

3. Optimaliseer Title Tags en Meta Descriptions

Het optimaliseren van je title tag en je meta description is een cruciaal onderdeel binnen SEO copywriting. 

Waarom?

Je zoekresultaat is namelijk de eerste indruk die een gebruiker krijgt van je website en bepaald of een gebruiker er uiteindelijk voor kiest om jouw website te bezoeken of die van de concurrent.

We passen SEO copywriting technieken toe tijdens het creëren van de title tag en de meta description om de aandacht van de gebruiker te winnen in de zoekmachines en deze te verleiden om onze webpagina ook daadwerkelijk te bezoeken, maar tegelijkertijd om zo relevant mogelijk te zijn aan de zoekopdracht van de gebruiker zodat we hoger scoren in Google.

4. Optimaliseer Headlines

De Headline (H1-tag) is het eerste wat een bezoeker ziet en leest wanneer diegene heeft besloten om vanuit Google op jouw zoekresultaat te klikken.

Zorg dat de headline consistent is aan de title tag zodat de gebruiker zich direct identificeert en weet dat hij of zij de juiste keuze heeft gemaakt.

 • Gebruik de headline om de aandacht van de bezoeker vast te houden en de gebruiker te verleiden om het artikel verder te lezen.
 • Voeg vragen en pijnpunten van je doelgroep toe aan de headlines (H2/H3-tags)

Voorbeeld:

copywriting leren

De pijn die de doelgroep in bovenstaand voorbeeld ervaart is dat ze nauwelijks organische bezoekers ontvangen vanuit de zoekmachines. De specifieke doelgroep identificeert zich dan ook met dit pijnpunt.

In dezelfde headline wordt vervolgens direct een belofte gedaan met betrekking tot het oplossen van deze pijn.

Eigen vertelt deze headline de bezoeker:

Als jij deze pijn ook ervaart, lees dan vooral ons artikel, want aan het einde van dit artikel ben jij namelijk in staat om deze pijn weg te nemen door gebruik te maken van onze tips die wij nergens anders delen.

Nog een voorbeeld:

zoekmachine teksten

Deze headline bestaat uit een vraag die de specifieke doelgroep zich vaak stelt:

Kan ik afvallen zonder mijn dieet hiervoor aan te hoeven passen?

De pijn die zij ervaren is de moeite die ze ondervinden om extra kilo’s te verliezen.

Wat zou dat toch makkelijker gaan wanneer ze hun eetgewoonten konden behouden…

Bovenstaande headline zegt eigenlijk:

Als dit de pijn is die jij ervaart, lees dan vooral ons artikel, want wij bieden namelijk de oplossing voor je probleem. Hoe weet je nu of deze oplossing wel werkt en betrouwbaar is? Geen zorgen! De informatie die wij delen is afkomstig van experts.

 

On the average, five times as many people read the headline as read the body copy. When you have written your headline, you have spent eighty cents out of your dollar. David Ogilvy

Bron: Neil Patel

 • Schrijf je headlines zo specifiek mogelijk, met andere woorden: vertel de bezoeker exact wat hij of zij kan verwachten en welk voordeel dit voor de bezoeker heeft.

Voorbeeld van een headline die niet specifiek genoeg is:

copywriting headline

En een voorbeeld van een specifieke headline:

title tag optimalisatie
 • Gebruik tussenkopjes om de aandacht van de bezoeker te herpakken en geef ze de mogelijkheid om je content te “skimmen”.

 Roughly 80% of readers only skim online content

Bron: Poll Everywhere

Meer tips voor het schrijven van de perfecte SEO title tags en headlines?

5. Creëer Visueel Aantrekkelijke content

Met visueel aantrekkelijke content verwijzen we naar content die aantrekkelijk is voor de bezoeker om te lezen waardoor je de aandacht van de bezoeker vasthoudt.

Gebruik bijvoorbeeld:

 • Afbeeldingen: versterken de tekstuele content en helpen bezoekers om de inhoud beter te begrijpen.
 • Korte Alinea’s: gebruik alinea’s met een lengte van maximaal 4 zinnen.
 • Bulletpoints: geven bezoekers een helder overzicht
 • Een leesbare Font-size: minimaal 16px
 • Tussenkopjes: gebruik H2 en H3-tags als tussenkopjes na iedere alinea om de aandacht van de gebruiker vast te houden

6. Schrijf richting de doelgroep

Het spreken van de taal waarmee je doelgroep zich identificeert zorgt ervoor dat bezoekers sneller tot actie zullen overgaan op je website.

De doelgroep herkent zich in de woorden die je gebruikt, de ervaringen die je deelt en het beeld dat je schetst wat vertrouwen geeft.

Vertrouwen zorgt voor ontspanning en een bezoeker zal enkel tot actie overgaan wanneer hij of zij zich ontspannen voelen op je webpagina.

landingspagina

Bezoekers die niet ontspannen zijn omdat zij zich simpelweg niet identificeren met de inhoud en zich niet herkennen in het beeld dat schrijver schetst zullen zich onder andere afvragen:

 • Werkt deze oplossing wel voor mij?
 • Beschikt de schrijver wel over de juiste expertise?
 • Word mij iets aangesmeerd?
tone of voice

Schrijf vanuit een persoonlijke benaderingsstrategie door “jij” of “je” te gebruiken in je teksten in plaats van bijvoorbeeld “de meeste mensen”, “sommigen” of “jullie”. 

Daarnaast is het belangrijk om de klant centraal te stellen in je teksten.

Geef aan wat de voordelen zijn voor de bezoeker, waarom het aanbod voor hen aantrekkelijk is en hoe jij kunt helpen met het oplossen van hun problemen.

In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld waarbij het teveel over het bedrijf zelf gaat en de klant niet centraal wordt gesteld:

headline schrijven seo

Nu denk je wellicht: wat is er mis met de headline?

Het feit dat zij al ruim 12 jaar lang marktleider zijn, geeft toch aan dat ze betrouwbaar zijn en exact weten wat de consument belangrijk vindt?

De fout die hier gemaakt wordt is dat zij dit zelf misschien zo invullen, maar de consument heeft helemaal geen idee welke voordelen dit concreet voor hem of haar oplevert.

Vage headlines die niet specifiek genoeg benoemen welke voordelen het aanbod voor de consument heeft, veroorzaken twijfel en voorkomen dat de bezoeker zich identificeert met het aanbod.

Hoe kun je bovenstaand voorbeeld dan beter formuleren?

Toon de bezoeker zeer concreet wat het hem of haar oplevert dat het bedrijf marktleider is.

conversiepercentage

7. Trigger Emotie

Volgens Harvard professor Gerald Zaltman worden 95% van de aankoopbeslissingen bepaald door het onderbewuste in ons brein.

Dit betekent dus dat emotie veruit de meest doorslaggevende factor is binnen onze besluitvorming als het gaat om het aankopen van een product.

sales copywriting

Met SEO copywriting proberen we onze doelgroep dan ook niet te overtuigen op basis van rationele argumenten, informatie of het benoemen producteigenschappen, maar triggeren we de juiste emotie waardoor het onderbewuste in ons brein wordt geprikkeld.

Why aren’t consumers truthful about their purchasing thoughts and feelings? Well, a big reason is that they are driven by unconscious urges, the biggest of which is emotion.

Emotion is what really drives the purchasing behaviors, and also, decision making in general. – Harvard Business School professor Gerald Zaltman

De invloed die emotie heeft op onze aankoopbeslissingen wordt al snel duidelijk wanneer we hierbij stil staan:

Wij mensen kopen vaak de beleving van een product en niet zo zeer de functionaliteit op basis van rationele overwegingen.

Voorbeeld:

We hebben 2 verschillende zonnebrillen waarvan de kwaliteit identiek is.

Vanuit een rationeel standpunt is de functie van een zonnebril om onze ogen te beschermen tegen de zon en ervoor te zorgen dat we dankzij deze bescherming voldoende kunnen blijven functioneren tijdens onze dagelijkse activiteiten.

Wanneer beide zonnebrillen deze functie op dezelfde manier invullen zonder enig kwaliteit verschil tussen beide, wordt een rationeel besluit vervolgens genomen op basis van de prijs.

Hoe kan het dan toch dat het merendeel van de consumenten de voorkeur geeft aan een dure zonnebril van Cartier in plaats van een identieke merkloze zonnebril?

In dit geval kopen consumenten de beleving van het product en niet zo zeer de functionaliteit.

We maken soortgelijke aankoopbeslissingen om goed voor de dag te komen, er goed uit te zien, indruk te maken op andere mensen of omdat deze producten ons meer zelfvertrouwen geven.

De beleving die we in dit geval verkopen komt voort vanuit emotie en met SEO copywriting proberen we juist deze emoties te triggeren om de bezoeker in actie te laten komen.

In het volgende hoofdstuk “SEO Copywriting Technieken” leer je exact hoe je deze emotie kunt triggeren door gebruik te maken van beïnvloedingstechnieken.

8. Benoem Benefits geen Features

Het benoemen van de features ofwel de eigenschappen van een product in plaats van het benoemen van de voordelen, is een veel gemaakte fout van verkopers, copywriters en marketeers.

Leuk zo’n Intel Core i5 processor bij een laptop, maar wat heb ik aan die informatie?

Het benoemen van benefits in plaats van features is een cruciaal onderdeel binnen copywriting, waarbij je de beleving verkoopt in plaats van dat je de bezoeker aan het denken zet.

sales psychologie

De bezoeker gaat vervolgens zelf speculeren over de mogelijke voordelen van deze eigenschap en op dat moment zijn we eigenlijk al te laat.

Benoem de voordelen die het product voor de klant heeft en verkoop de beleving zodat de bezoeker zich kan voorstellen hoe zijn of haar leven eruit zal zien wanneer de bezoeker het product aankoopt.

copywriting cursus

Informatie leidt tot analyse en zodra de klant bezig is met het analyseren van de verschillende eigenschappen wordt de neocortex getriggerd.

De neocortex is het buitenste gedeelte van de hersenen van een mens. Dit is de meest recentelijk ontwikkelde laag van ons brein die het mogelijk maakt dat we informatie bewust kunnen verwerken en dat we in staat zijn om rationele beslissingen te nemen.

De kans is groot dat de bezoeker de situatie als volgende ervaart:

 • De bezoeker belandt op de productpagina en verdiept zich in de inhoud
 • Bij het lezen van de producteigenschappen heeft de bezoeker geen idee wat het inhoud
 • De producteigenschappen zijn vast belangrijk voor de aankoopbeslissing omdat ze zo specifiek vermeldt staan op de productpagina
 • De bezoeker realiseert zich dat het beter is om zich eerst meer te verdiepen in het product voordat hij of zij de verkeerde beslissing neemt.
 • De bezoeker verlaat de pagina

9. Krachtige Call to Action

Een sterke en opvallende call to action maakt het verschil tussen een webpagina met een laag conversiepercentage en een pagina met een hoog conversiepercentage.

 • Vertel de bezoeker exact wat hij of zij moet doen
 • Gebruik een active tone of voice
 • Gebruik slechts één gewenste actie per pagina
 • Zorg dat de bezoeker nooit naar boven hoeft te scrollen om de call to action te bereiken
 • Gebruik voor de call to action button een andere kleur dan je normale buttons
call to action

10. Keyword Optimalisatie

Met keyword optimalisatie verwijzen we naar het strategisch positioneren van een zoekwoord in verschillende HTML-code elementen op een webpagina, zodat de webpagina relevant is met betrekking tot een specifieke zoekopdracht.

Relevantie is één van de belangrijkste factoren die Google gebruikt tijdens het rangschikken van webpagina’s na een zoekopdracht.

Om ervoor te zorgen dat we hoog scoren in Google voor waardevolle keywords, passen we keyword optimalisatie toe.

Gebruik onderstaand voorbeeld om de perfecte zoekwoord optimalisatie uit te voeren:

keyword optimization

Alles leren over SEO?

H2
web teksten schrijven

SEO Copywriting Technieken

Wordt een meester in het online verleiden van een bezoeker door deze essentiële SEO copywriting technieken te gebruiken!

Nu we de basis principes begrijpen is het tijd voor het echte werk.

Met SEO copywriting richten we ons op het creëren van overtuigende en waardevolle content om 2 doelstellingen te bereiken:

 1. Het online verleiden van bezoekers om tot conversie over te gaan (zoals het aankopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een PDF bestand)
 2. Het verbeteren van de organische posities in de zoekmachines (SEO)

Om dit te realiseren passen we een mix van conversieoptimalisatie en SEO technieken toe.

De kracht van SEO copywriting (indien succesvol uitgevoerd) is dat we dus niet alleen meer organische bezoekers op onze website ontvangen, maar dat deze bezoekers ook nog eens sneller tot conversie overgaan.

In dit hoofdstuk gaan we je stap voor stap laten zien hoe je SEO copywriting technieken toepast om dit te realiseren.

 

De Kunst van Online Verleiden

In het eerste hoofdstuk hebben we alvast een start gemaakt door je wat meer uit te leggen over de invloed van emotie op de aankoopbeslissing van bezoekers.

De kunst van online verleiding is het triggeren van het onderbewuste brein door beïnvloedingstechnieken toe te passen en de beleving van het product te verkopen.

Informatie leidt tot analyse en emotie triggert actie.

 • Benoem de voordelen van het product
 • Vertel de bezoeker door met concrete voorbeelden te komen hoe deze voordelen zijn of haar leven positief beïnvloeden
 • Deel testimonials om de klant te tonen hoe deze voorbeelden andermans leven positief hebben beïnvloed
 • Gebruik verhalen om de boodschap over te brengen en vermijd statistieken en producteigenschappen

De kracht van dit proces is dat de bezoeker een beeld schetst over hoe zijn of haar leven eruit zal zien wanneer hij of zij het product aanschaft.

 • Het product neemt een pijnpunt of obstakel weg
seo teksten schrijven cursus

In bovenstaande afbeelding zie je hoe een bezoeker zich na het lezen van de benefits voorstelt wat de SEO copywriting cursus concreet voor zijn leven zal betekenen.

De bezoeker beleeft in gedachten het moment waarbij de voordelen van het product (meer conversie en meer organische bezoekers) , zijn pijnpunt (financiële schulden) kunnen wegnemen.

Deze beleving triggert het onderbewuste systeem in het brein.

 • Het product voorziet de klant in een behoefte
seo teksten

In bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een bezoeker die in gedachten beleeft, hoe de voordelen van de SEO copywriting cursus, hem in zijn behoefte voorziet. (zijn droomauto kopen)

Het Bewuste en Onderbewuste systeem in ons Brein

Door de benefits te benoemen en de beleving te verkopen hebben we het onderbewuste systeem in het brein van de bezoeker weten te triggeren.

Dit deel van het brein is zoals in het vorige hoofdstuk vermeldt, verantwoordelijk voor ruim 95% van de aankoopbeslissingen en zorgt er voor dat de bezoeker ook daadwerkelijk tot actie overgaat.

Het menselijk brein bevat tientallen miljarden neuronen die onderling met elkaar verbonden zijn. In dit eindeloos complexe systeem maken wetenschappers onderscheid tussen drie hersendelen:

Reptielenbrein (“hersenstam”): het oudste en meest instinctieve hersendeel. Het reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress en angst en vormt voor een belangrijk deel je onderbewuste systeem.

Zoogdierenbrein (“limbisch systeem”): is verantwoordelijk voor de verwerking van gevoelens en emoties. Samen met het reptielenbrein maakt het zoogdierenbrein deel uit van je onderbewuste systeem.

Mensenbrein (“neocortex”): het jongste deel van ons brein is verantwoordelijk voor het vermogen van mensen om rationeel en creatief na te kunnen denken.

marketing funnel

De 7 Principes van Beïnvloeding

Professor en psycholoog Robert Cialdini onderzocht jarenlang hoe het onderbewuste systeem binnen ons brein verantwoordelijk was voor onze aankoopbeslissingen en concludeerde dat er 7 principes zijn die ons aankoopgedrag beïnvloeden.

Professor Cialdini ontving voor zijn 7 principes van beïnvloeding wereldwijde erkenning en tot op de dag van vandaag vormen deze principes een belangrijk onderdeel in zowel de online als offline marketing wereld.

 1. Wederkerigheid
 2. Consistentie
 3. Social Proof
 4. Sympathie
 5. Autoriteit
 6. Schaarste
 7. Unity

De Principes van Online Verleiding

De principes van Cialdini zijn voor de buitenwereld officieel geboren in 1984 en stammen dus nog uit de tijd waar het internet nog niet bestond.

Hoewel de principes nog altijd in hevige mate worden toegepast door hedendaagse marketeers, gebruiken we zeker binnen E-commerce steeds vaker de online variatie: “de principes van online verleiding”

Deze principes vormen een essentieel onderdeel binnen SEO copywriting en wij zullen onderstaand exact laten zien hoe je deze principes in de praktijk brengt. 

1. Open Loop

Een open loop is een concept dat gebruikers automatisch triggert om verder te willen lezen omdat ons brein de informatie die we tot ons namen, niet volledig heeft kunnen verwerken.

Mensen ervaren van nature stress van onafgeronde taken en een open loop creëert een vergelijkbare situatie door informatie te geven aan een gebruiker waarbij een vraag onbeantwoord blijft of waaruit de gebruiker geen conclusie kan trekken.

open loop

In bovenstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een open loop waarbij de titel ons brein voorziet van onvolledige informatie die niet kan worden afgesloten ofwel verwerkt.

Veruit de meeste van ons zullen direct de behoefte voelen om het artikel te lezen omdat de vraag “welke 7 landen”, voor ons brein onbeantwoord blijft.

Zodra we het antwoord in het artikel gevonden hebben, kunnen de hersenen de informatie verwerken en is de kans zeer aannemelijk dat we het artikel ook direct weer verlaten.

Nog een voorbeeld van een open loop:

sales copy

2. Herkenning

Het tweede techniek die we inzetten is het principe van herkenning.

Een bezoeker die zich herkent in het aanbod, de inhoud van de content of het gevoel heeft de maker van de content te kennen, zal eerder tot actie overgaan.

Herkenning zorgt namelijk voor vertrouwen en dit is nodig voor de bezoeker om te ontspannen.

Bezoekers zullen enkel tot aankoop overgaan wanneer ze volledig ontspannen zijn.

In de onderstaande afbeelding zien we een voorbeeld van een tekst waarbij het principe van herkenning wordt toegepast:

principes van online verleiden

De bezoeker herkent zich in de geschetste situatie, ervaart dezelfde pijnpunten, dezelfde frustratie, en heeft hierdoor het gevoel op de juiste pagina te zijn beland. 

Nu de bezoeker ontspannen is en hierdoor open staat voor online verleiding, is de kans een stuk groter dat de bezoeker ook daadwerkelijk tot conversie overgaat.

In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een bezoeker die zich niet identificeert met het product omdat hij zich niet herkent in het model op de productafbeelding:

sales funnel

De gebruiker neemt hierdoor onbewust aan dat de zonnebril bedoeld is voor een oudere leeftijdscategorie en dat de zonnebril enkel wordt gedragen door mannen die eruit zien als het model op de productafbeelding.

Omdat de beleving een cruciale rol speelt binnen de aankoopbeslissing is de kans groot dat de bezoeker in dit geval besluit de pagina direct weer te verlaten.

3. Social Proof

Volgens een onderzoek van Hubspot vertrouwt ruim 70% van de bezoekers op de meningen die anderen online plaatsen over het product.

De kracht van social proof zit diep geworteld in de menselijke psychologie en maakt gebruik van het feit dat de meeste mensen van nature liever bouwen op het advies van anderen dan dat ze uitgaan van eigen kennis en intuïtie.

social proof 1

Voeg dan ook testimonials en klant reviews toe aan je “money pages” (zoals productpagina’s en landingspagina’s), en meld je aan bij externe review platformen zoals Trustpilot.

Positieve reviews helpen niet alleen om je conversiepercentage te verbeteren en bezoekers te overtuigen om tot aankoop over te gaan, maar verbeteren ook nog eens je SEO-prestaties!

seo verbeteren 1

Ervaring leert dat de meeste klanten die een positieve ervaring hebben met je bedrijf niet zo snel uit eigen initiatief een review achterlaten, maar dat het vooral de gebruikers met klachten zijn die besluiten hun mening te geven.

Het is dan ook belangrijk dat we klanten zelf proactief benaderen en vragen om hun ervaring met ons bedrijf te delen.

Gebruik onderstaand voorbeeld:

online beinvloeding

4. Unique Value Proposition

Een unique value proposition (ook bekend onder de afkorting “UVP”) is een concreet en helder geformuleerd statement, waarin het aanbod en de unieke voordelen die het aanbod voor de klant heeft, zo specifiek mogelijk worden beschreven.

Een unique value proposition wordt zo specifiek mogelijk worden geformuleerd zodat de klant geen enkele vragen of twijfel meer heeft over de betekenis van het aanbod.

Unique Value Proposition:

 1. Identificeer het belangrijkste probleem van de klant.
 2. Identificeer alle voordelen die het product biedt.
 3. Beschrijf welke waarde deze voordelen toevoegen aan het leven van de klant
 4. Koppel deze waarde aan het probleem van de klant
 5. Omschrijf wat jouw aanbod onderscheidt ten opzichte van de concurrentie

Een unique value proposition prikkelt het onderbewuste brein en is specifiek gericht op het verkopen van de beleving van het product.

Zorg dat de bezoeker zich na het lezen van de unique value proposition voorstelt hoe zijn of haar leven eruit zou zien, wanneer ze het product daadwerkelijk in bezit hebben.

5. Credibility en Autoriteit

Hoewel het principe van online verleiding volledig gebaseerd is op het prikkelen van het onderbewuste systeem in het brein, gebruiken we het principe van credibility en autoriteit om de voordelen en geloofwaardigheid van ons aanbod feitelijk te onderbouwen.

Deel gemeten statistieken, gewonnen prijzen, behaalde diploma’s of certificaten en andere factoren die je geloofwaardigheid en expertise aanduiden.

Het principe van credibility en autoriteit is een effectieve beïnvloedingstechniek om het vertrouwen van de bezoeker te winnen, omdat je hiermee aantoont over de juiste expertise, ervaring en vaardigheden te beschikken.

6. Contrast

Het contrast effect is een effectieve beïnvloedingstechniek binnen de online marketing wereld waarbij je contrast creëert door vergelijkingen om de perceptie van de bezoeker te beïnvloeden.

Een bekend voorbeeld van dit principe is het contrast effect van verkoopprijs:

Toon een aantal soortgelijke producten naast elkaar zodat de bezoeker deze onderling met elkaar kan vergelijken om uiteindelijk de beste keuze te maken.

conversie optimalisatie tips

Zorg dat het middelste product wordt ingezet als afleidingsmanoeuvre om het effect van contrast te realiseren.

Dit voeren we uit door een in verhouding hoge prijs toe te kennen aan het middelste product waardoor het een bijzonder slechte deal is.

De slechte prijs van het middelste product zorgt er vervolgens voor dat het laatste product een uitzonderlijk goede deal lijkt, vanwege het contrasterende effect dat wordt veroorzaakt wanneer je beide prijzen vergelijkt.

7. Discount Effect

Iedereen houdt van aanbiedingen en alleen al het feit dat het woord “sale” of “korting” bij het product genoteerd staat, geeft bezoekers het gevoel dat ze geld besparen en hiermee een goede deal sluiten.

Echter is het niet de daadwerkelijke prijs die een doorslaggevende rol speelt in de aankoopbeslissing van de klant, maar is juist de beleving van het idee dat men geld bespaart, verantwoordelijk voor de uiteindelijke aankoop.

Kortom, het werkt in de meeste gevallen effectiever wanneer je een product aanbiedt tegen een sale prijs van bijvoorbeeld €44,99, dan wanneer je ditzelfde product voor bijv. €39,- aanbiedt zonder kenbaar te maken dat het om een afgeprijsd product gaat.

web psychologie

Diverse consumer behaviour psychologie studies zoals die van de Claremont University, wezen uit dat bezoekers die het gevoel hebben geld te besparen door een product met korting te kopen, een verhoging van het oxytocine gehalte ervaren.

Oxytocine speelt als hormoon en neurotransmitter een belangrijke rol in het proces dat verantwoordelijk is voor onze geluksgevoelens.

 • Zorg dat kortingen exclusief blijven 
 • Bied iedere sale periode slechts een aantal producten met korting aan
 • Kondig je sale periode van tevoren aan
 • Vermeld duidelijk wanneer de sale periode eindigt
seo tips voor product pages

Nu we weten dat het onderbewuste systeem van ons brein dat wordt geprikkeld door de korting, verantwoordelijk is voor de uiteindelijke aankoopbeslissing en niet zozeer een rationele factor zoals het verschil in prijs, kunnen we een hele andere benaderingsstrategie toepassen.

Hoe kunnen we het onderbewuste in het brein nog meer prikkelen door middel van het discount effect?

 • Vermeld op de pagina wat de bezoeker exact bespaart
seo copywriting cursus gratis
 • Gebruik gratis toevoegingen als extra korting op het aanbod 

Het woord “gratis” kenmerkt de ultieme besparing voor een bezoeker en het aanbieden van bijvoorbeeld een gratis verzending of de mogelijkheid om gratis te retourneren, werkt dan ook bijzonder effectief.

sales funnel bouwen

8. Schaarste (F.O.M.O)

Het principe van schaarste is gebaseerd op de perceptie dat producten aantrekkelijker zijn als ze beperkt verkrijgbaar zijn. We zullen eerder iets kopen als we weten dat het de laatste is de beschikbaar is of wanneer een “speciale deal” binnenkort afloopt.

Kortom, we hebben er een hekel aan om iets te missen, en die angst is een krachtige motivator om ons aan te moedigen snel te handelen.

scarcity
 • Een beperkte voorraad status veroorzaakt F.O.M.O (fear of missing out) en beïnvloed het koopgedrag van de bezoeker.

Met F.O.M.O verwijzen we naar de angst die mensen ervaren om een kans mis te lopen. Een uitgebreide psychologie studie toont aan dat mensen in het leven gemiddeld meer spijt ervaren van de dingen die ze niet hebben gedaan, dan de dingen die ze juist wel hebben gedaan.

Met het principe van schaarste beïnvloeden we de aankoopbeslissing van een bezoeker door het onderbewuste brein te voeden met de angst om een kans mis te lopen.

De pijn van een gemiste kans, heeft namelijk een veel grotere impact op ons onderbewuste brein dan de pijn die we ervaren wanneer we teveel geld uitgeven aan een product dat we eigenlijk niet nodig hebben.

seo test 2021

Daarnaast kunnen we het principe van schaarste inzetten door een tijdslimiet toe te voegen aan onze aanbieding.

Door de tijdslimiet van het aanbod, ervaart de bezoeker een zekere mate van urgentie om snel in actie te komen, dat voort komt uit de angst die de bezoeker heeft om de kans aan zich voorbij te laten gaan.

Principes van Online Verleiding

 • Open Loop: Grijp de aandacht van de bezoeker
 • Unique Value Proposition: Creëer de Beleving bij de bezoeker door exact te benoemen hoe het aanbod zijn of haar leven verrijkt
 • Benefits: presenteer de voordelen aan de klant, in plaats van de producteigenschappen
 • Social Proof: win het vertrouwen van de klant door sociale bewijskracht te delen
 • Credibility: Gebruik statistische gegevens om social proof te onderbouwen en eventuele bezwaren van de bezoeker te weerleggen.
 • Autoriteit: Bewijs je Autoriteit en win het volledige vertrouwen
 • Contrast: Gebruik een laatste mind-blowing trigger om het onbewuste brein aan te spreken
 • Schaarste: Gebruik F.O.M.O om de aankoop direct te verzegelen

Pak de aandacht van de Bezoeker

open loop

Creëer de Beleving

unique value proposition

Verkoop de Beleving

sell benefits

Win Geloofwaardigheid

social proof

Weerleg Bezwaren en Onderbouw Social Proof

credibility

Bewijs Autoriteit en Expertise

autoriteit

Verzend de Final Trigger

contrast

FOMO to Seal the Deal

schaarste
H3
storytelling

De Magie van Storytelling

Leer hoe je storytelling kunt inzetten als één van de meest effectieve marketinginstrumenten, om je conversiepercentage aanzienlijk te verbeteren!

Er is een oud Amerikaans spreekwoord dat zegt:

“Degene die het verhaal vertelt, heerst over de wereld.”

Verhalen hebben het potentieel om ongelooflijk krachtig zijn in alle aspecten van het menselijk leven.

Ze kunnen de manier waarop we met elkaar omgaan en communiceren veranderen, empathie opwekken, en hebben
het vermogen om de denkwijze van een persoon compleet te veranderen.

Storytelling is absoluut het meest krachtige beïnvloedingswapen en iedere goede marketeer
weet hoe belangrijk het is om gebruik te maken van storytelling om potentiële klanten te overtuigen.

Als we kritisch terugkijken naar onze advertenties, landingspagina’s en verkoopgesprekken die voor ons gevoel gefaald zijn, dan is de voornaamste reden hiervan waarschijnlijk dat het verhaal ontbrak of dat het verhaal onvoldoende indruk maakte.

Marketing is storytelling en als copywriter waarbij je overtuigende advertenties en webteksten
moet schrijven, is het tijd om de rationeel geschreven teksten, te veranderen in overtuigende en meeslepende verhalen.

storytelling

De kracht van storytelling werd nog eens geïllustreerd in het onderstaande voorbeeld:

In 2009 hield een journalist genaamd Rob Walker een onderzoek om erachter te komen of storytelling nu daadwerkelijk het meest effectieve en meest waardevolle marketinginstrument is.

Om dit uit te zoeken dook Rob Walker achter zijn computer en kocht ruim 200 verschillende
vrij nutteloze producten op Ebay voor de gemiddelde prijs van nog geen 1 dollar per product.

Vervolgens nam hij contact op met 200 verschillende schrijvers en vroeg of ze deel uit wilden
maken van zijn uitgebreide onderzoek naar het effect van storytelling in marketing.

“Ik wil dat jullie allemaal je uiterste best doen om een verhaal te schrijven voor ieder van deze
producten”.

Met een verhaal van een professionele schrijver, had ieder product nu opeens een eigen
identiteit en een achtergrond.

Opnieuw bezocht Rob Walker de veilingwebsite genaamd Ebay en bood dit keer de 200
verschillende producten afgezonderd van elkaar te koop aan.

Zou het een verschil maken?

De Journalist kocht destijds de 200 producten voor een totaal prijs van 129 dollar. Dezelfde producten, maar dit keer met een eigen verhaal, verkocht Rob Walker nu voor een totaal prijs van meer dan 8000 dollar!!

Verhalen hebben het magische effect om het kritisch denkvermogen waar de cortex in ons
brein verantwoordelijk voor is, in de ijskast te zetten en te vervangen door neurotransmitters
en hormonen die het onbewuste systeem in het brein prikkelen.

Verhalen zijn in staat om het oxytocine, serotonine, dopamine en endorfine gehalte te verhogen waardoor ons brein wordt beïnvloed door emotie en het onderbewuste systeem in onze hersenen de doorslag heeft in onze aankoopbeslissingen.

Iedere succesvolle onderneming, winstgevende marketingcampagne en overtuigend salesgesprek heeft een goed verhaal.

Zorg dat bezoekers zich kunnen identificeren met het verhaal van jouw onderneming of merk en dat je ze meeneemt op je website in een narratief van beleving.

1. Schets de Hero

De hero in het verhaal is de hoofdpersoon waarmee de bezoeker zich kan identificeren. Dit kan jij zelf zijn, iemand binnen je bedrijf, een klant of zelfs een concurrent.

De hero bevindt zich in het begin van het verhaal in een soortgelijke en realistische positie als de doelgroep.

seo tekst schrijven

2. Schets de Villain

De “villain” ofwel de slechterik in het verhaal verwijst naar het probleem of de kritische situatie waarin de hero zich bevindt of waar de hero mee te maken krijgt.

De villain kan worden vertolkt in de vorm van een persoon, maar kan eveneens een pijnpunt, probleem of situatie voorstellen.

Belangrijk is dat de “villain” emotie prikkelt bij de lezer en dat de bezoeker zich kan verplaatsen in de pijn, angst of obstakels waar de hero mee te maken krijgt.

copywriting leren

3. De Missie

De “missie” verwijst naar de aanpak van het probleem of de situatie door de hero. Dit is waar je product, service of ervaring in het verhaal wordt geïntroduceerd.

Je vertelt de stappen die je hebt ondernomen om de “villain” te overwinnen. 

marketing strategie 2021

4. Conclusie

De conclusie illustreert de situatie waarin de hero zich bevindt na het overwinnen van de “villain” , wat tegelijkertijd de situatie is die de wensen van de doelgroep beschrijft.

In de eerste stap “schets de hero” beschrijven we een situatie waarin de doelgroep zich nu bevindt en waarmee zij zich kunnen identificeren.

In de conclusie beschrijven we het ideaalbeeld van de doelgroep. Wat hopen zij te bereiken en hoe willen zij dat hun leven eruit ziet?

marketing tips 2021

Benoem de voordelen van het overwinnen van de “villain” waardoor je een beleving creëert bij de doelgroep waarin zij zich voorstellen hoe hun leven eruit zou zien na het overwinnen van de “villain”.

Door deze beleving te creëren wordt het onderbewuste brein van de lezer geprikkeld waardoor de lezer sneller actie zal ondernemen.

storytelling voorbeeld
H4
user signals seo

User Signals Optimalisatie

De gebruikerservaring van bezoekers op je webpagina kan je SEO prestaties maken of breken.

In dit hoofdstuk leer je het effect van gebruikerssignalen op je posities in de zoekmachines en hoe je deze kunt beïnvloeden.

Na het bestuderen van de eerste 3 hoofdstukken van deze SEO copywriting gids denk je wellicht:

“Interessant, al die copywriting tips en technieken, maar wat heeft het te maken met SEO en hoe zorgen deze technieken ervoor dat ik meer organische bezoekers op mijn website ontvang?

In dit hoofdstuk gaan we je dan ook exact vertellen hoe al deze copywriting technieken bijdragen aan het verbeteren van je SEO prestaties.

Google streeft ernaar om gebruikers de best mogelijke zoekervaring aan te bieden, zodat zij steeds vaker gebruik maken van de zoekmachine.

Om ervoor te zorgen dat de best mogelijke en meest relevante webpagina’s worden vertoond na een zoekopdracht in Google, maakt de zoekmachine gebruik van complexe algoritmen die de webpagina’s rangschikken op basis van honderden rankfactoren.

Tijdens dit beoordelingsproces speelt de gebruikerservaring een belangrijke rol.

Door gebruikerssignalen te analyseren van soortgelijke of identieke zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd in de zoekmachine, kan Google nauwkeurig bepalen welke pagina’s het beste aansluiten bij een specifieke zoekopdracht.

Zijn er na verhouding veel meer bezoekers naar tevredenheid geholpen door het 3e zoekresultaat in de SERP dan door het eerste resultaat, dan geeft dit het signaal af aan de zoekmachine dat het 3e resultaat beter aansluit bij de specifieke zoekopdracht.

Het gevolg is dat de webpagina die momenteel als 3e gepositioneerd staat, zal stijgen in de ranking.

Danzkij de complexe algoritmen die gebruik maken van geavanceerde technieken zoals machine learning, is de zoekmachine in staat om de gebruikerservaring te meten, vervolgens de data te analyseren en tot slot het rangschikken aan te passen op basis van de geanalyseerde gebruikerservaring.

Om de gebruikerservaring te beoordelen worden onder andere onderstaande gebruikerssignalen als graadmeter toegepast:

 • Bounce Rate: verwijst naar het percentage gebruikers dat na één pagina te hebben bezocht de website weer verlaat. Het bounce percentage is niet vanzelfsprekend een negatief gebruikerssignaal omdat de bezoeker ondanks slechts één webpagina te hebben bezocht ook het gewenste antwoord op de zoekopdracht heeft kunnen vinden.
bounce percentage
 • Pogo Sticking: een meer betrouwbare en effectievere graadmeter die verwijst naar het proces waarbij een gebruiker na een zoekopdracht in Google een resultaat aanklikt, vervolgens weer terugkeert naar de zoekresultaten pagina en vanuit dezelfde zoekopdracht een ander resultaat aanklikt. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld na twee eerdere pogingen een derde webpagina bezoekt vanuit Google en hierna niet meer terugkeert naar de SERP om dezelfde of een soortgelijke zoekopdracht uit te voeren, geeft dit aan de zoekmachine het signaal af dat het derde resultaat beter aansluit bij de zoekopdracht dan de eerste twee bezochte webpagina’s.
pogo sticking
 • Click Through Rate (CTR): verwijst naar het percentage gebruikers dat na een uitgevoerde zoekopdracht in Google klikt op een specifiek zoekresultaat dat wordt vertoond in de SERP. Als een zoekresultaat in verhouding tot anderen vaker wordt aangeklikt door gebruikers, geeft dit aan de zoekmachine het signaal dat deze webpagina beter aansluit bij de zoekopdracht.
click through rate verbeteren
 • Time on site: verwijst naar de hoeveelheid tijd die een gebruiker op de website besteed.
dwell time
 • Engagement: verwijst naar de handelingen die een gebruiker op de webpagina of de website verricht. Koopt de gebruiker een product? Schrijft deze zich in voor een nieuwsbrief? Bekijkt de gebruiker een video op de webpagina of klikt deze op een call to action button? 

Aan de hand van alle gemeten en geanalyseerde gebruikerssignalen, wordt de gebruikerservaring van een webpagina met betrekking tot een specifieke zoekopdracht beoordeeld.

De uitkomst van deze beoordeling beïnvloed vervolgens je organische  posities in de zoekmachines en heeft dus direct effect op je SEO prestaties.

De copywriting technieken en informatie die wij tot dusver in voorgaande hoofdstukken deelden zijn stuk voor stuk gebaseerd op het verbeteren van deze gebruikerssignalen door:

 • De aandacht van de bezoeker te trekken (verbetert de click through rate)
 • De aandacht van de bezoeker vast te houden door het onderbewuste brein te prikkelen (verbetert time on site, verlaagt het bounce percentage)
 • Het online verleiden van de bezoeker om tot actie over te gaan. (meer engagement en voorkomt pogo sticking)

Kortom; het verbeteren van de gebruikerssignalen door copywriting technieken toe te passen heeft een positief effect op je SEO prestaties.

Geef een reactie