Helias Marketing

SEO Entiteiten

wat is een knowledge graph

SEO Entiteiten

Entiteiten in SEO zijn zonder meer één van de belangrijkste factoren in het huidige speelveld van zoekmachine optimalisatie.

In deze SEO gids delen we alles over de huidige rol van entiteiten, en waarom het belangrijk is voor jouw SEO strategie!

Entity Strategie - De verandering van het SEO Speelveld

Na de komst van machine learning en NLP-technieken, speelt nu ook de knowledge graph een enorme rol in de verandering van het zoekmachine optimalisatie speelveld.

Keywords worden langzaam vervangen door entiteiten, en om succes te behalen in de zoekmachines, wordt er inmiddels om een heel andere SEO strategie gevraagd.

In deze SEO gids behandelen wij de rol van entities in het hedendaagse speelveld, en vind je waardevolle SEO tips die je helpen om daadwerkelijk succes te behalen in de hedendaagse SEO wereld.

Wat is een entiteit in SEO?

Een SEO entiteit is een enkel, en goed gedefinieerd ding of concept, dat kan worden gekoppeld aan de Google knowledge graph. Google bouwt aan een enorme kennisbank in de vorm van de Google knowledge graph, waarbij entiteiten aan elkaar verbonden worden door onderlinge relaties.

Deze entiteit verbindingen helpen Google om:

  • De zoekintentie van een gebruiker nauwkeurig te kunnen inschatten
  • De menselijke taal en emotie beter te kunnen begrijpen
  • Minder afhankelijk te zijn van links en overeenkomstige keywords

“A thing or concept that is singular, unique, well-defined and distinguishable.”

Bron: Google

Entiteiten in de Google Knowledge Graph

Google bouwt aan een enorme kennisbank, de Google knowledge graph, waarbij entiteiten middels onderlinge relaties aan elkaar worden verbonden.

In de Google knowledge Graph worden entiteiten benoemd als ‘Nodes’ en de relaties als ‘Edges’.

Om de kennisbank te kunnen bouwen, en entiteiten aan elkaar te verbinden, gebruikt Google de data van ruim 3,5 miljard verzamelde feiten. Google gebruikt onder andere websites als Wikipedia voor het verzamelen van deze data.

entiteiten in seo

Entiteiten & Entiteitstype

Je kunt entiteiten beschouwen als zelfstandig naamwoorden. Zo kan een entiteit bijvoorbeeld: een computer, een voetbalclub, een kat, een lied, een emotie, of een gebouw zijn.
Verder wordt onderscheid gemaakt tussen een entiteit en een entiteitstype.

Voorbeeld:
Entiteit: TimmermanEntiteitstype: Beroep
Entiteit: Mens relatie: werkt alsEntiteit: TimmermanEntiteitstype: Beroep

De onderlinge relatie wordt gevormd door een werkwoord zoals in bovenstaand voorbeeld: ‘werken’.

 

Named-entity recognition

Named-entity Recognition is het proces waarin entiteiten worden opgespoord vanuit een ongestructureerde text zoals een webpagina, en vervolgens worden geclasifficeerd tot structured data zodat ze kunnen worden toegevoegd aan de knowledge graph.

Het classificeren is het labelen van entiteiten met een entiteitstype.

Voorbeeld:

Google analyseert een webpagina met de text:
‘ Vele mensen werken als timmerman’

Opgespoorde entiteiten: Mensen + Timmerman
Relatie: werken als

Classificeren: Mensen – Beroep – Timmerman
Entiteitstype: Beroep

Hoe belangrijk is een entiteit in een bepaald onderwerp?

Google gebruikt voornamelijk onderstaande 4 belangrijke factoren als graadmeter om de waarde per entiteit met betrekking tot een bepaald onderwerp te bepalen:

Gerelateerde entiteiten: In welke maten entiteiten aan elkaar gerelateerd zijn, wordt beoordeeld door de frequentie dat beide entiteiten samen voorkomen op bijvoorbeeld een webpagina, aan elkaar gelinkt worden tussen webpagina’s, en hoe dicht de entiteiten bij elkaar worden gebruikt in een text.

Notabele: Hoe opmerkelijk is een bepaalde entiteit? Google gebruikt een formule om de waarde van de entiteit
te bepalen en gebruikt hiervoor onder andere links, recensies, vermeldingen, en relevantie.

Hoe lager de waarde van de categorie, de branche of het onderwerp is waarin je concurreert, hoe hoger de bekendheid is. Een grote speler in een relatief kleine branche, heeft een grotere bekendheid, dan wanneer deze zelfde grote speler in een grotere branche zou concurreren.

Bijdrage: De bijdrage van een entiteit wordt bepaald door externe signalen zoals links en reviews. Deze externe signalen dienen als maatstaf voor de bijdrage van een entiteit aan een bepaald onderwerp.

Prijzen: Deze statistiek geldt als maatstaf voor de verschillende relevante prijzen die een entiteit heeft ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld een oscar of een nobelprijs zijn. Hoe groter de prijs is, hoe belangrijker de entiteit is in een bepaald onderwerp.

Entity Search & Knowledge Panel

Na een zoekopdracht in Google waarbij een entiteit centraal staat, wordt de verzamelde informatie over deze entiteit gepresenteerd in de SERPs als infobox, die we kennen onder de naam: Knowledge Panel.

Dit is een uitgelichte SERP-feature waarmee je een enorme autoriteit-status en zichtbaarheid kunt behalen. Google beoordeeld de waarde van een entiteit tot een bepaald onderwerp, door informatie te verzamelen over deze entiteiten.

In de toekomst van SEO wordt het dan ook steeds belangrijker om jezelf als individu of jouw onderneming of merknaam als entiteit te beschouwen, en ervoor te zorgen dat jij als entiteit zo waardevol mogelijk wordt ingeschat door Google met betrekking tot je belangrijkste onderwerp.

knowledge panel

Hoe gebruik je entiteiten in SEO?

Het op de juiste manier verbinden van gerelateerde entiteiten zoals bijvoorbeeld met een interne link, of het dicht bij elkaar vermelden van entiteiten in de content op je pagina, kan ervoor zorgen dat Google de inhoud van je pagina beter begrijpt, de diepte en kwaliteit van je pagina beter beoordeeld, en de autoriteit van je website met betrekking tot een bepaald onderwerp vergroot.

Entiteiten spelen dan ook een enorme rol in de hedendaagse wereld van zoekmachine optimalisatie.

Voorbeeld:

Je hebt een webpagina gecreëerd over het onderwerp voetbal(eniteit):

Wanneer in de content van deze pagina geen entiteiten als bijvoorbeeld: scheidsrechter, bal, doelpunt, of buitenspel worden, vermeldt, dan is het niet bepaald een kwalitatief artikel met een diepgaande inhoud.

Als je in ditzelfde artikel nu besluit zoveel mogelijk gerelateerde entiteiten, op een natuurlijke manier te vermelden, en vervolgens een interne link toevoegt naar een zelfstandig artikel over deze entiteiten, dan vergroot je de waarde van je content met betrekking tot het onderwerp: voetbal, en is het tegelijkertijd eenvoudiger voor Google om te begrijpen dat jouw website over voetbal gaat.

entity linking

Gerelateerde entiteiten

Om een inzicht te krijgen in de entiteiten die Google aan elkaar relateert en verbind in de knowledge graph zodat we de kwaliteit van onze content kunnen verbeteren, kunnen we onderstaande methoden toepassen:

  • Image Search
  • SERPs Analyse
  • Wikipedia

Image Search

Google toont tegenwoordig gerelateerde entiteiten na het uitvoeren van een zoekopdracht in Image Search.

image search seo

SERPs Analyse

Ook in de SERPs worden regelmatig gerelateerde entiteiten gepresenteerd. Deze related entities vind je voornamelijk onderaan de zoekresultaten pagina’s.

gerelateerde entiteiten

SEO entiteiten in Wikipedia

We weten inmiddels dat Google gebruik maakt van de enorme data van onder andere Wikipedia om de knowledge graph verder te bouwen, en zoveel mogelijk feiten te verzamelen over deze entiteiten.

Op de Wikipedia pagina van een entiteit vind je dan ook voldoende gerelateerde entiteiten.

Dit zijn namelijk de blauwe klikbare elementen met een eigen wikipedia pagina.

wikipedia entity 1

Meer waardevolle SEO tips nodig?

Bekijk nu onze complete SEO Checklist 2021, voor de laatste tips en technieken op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

In de SEO Checklist delen wij maar liefst 81 SEO-technieken die belangrijk zijn voor jouw SEO strategie!

Geef een reactie