Helias Marketing

SEO Strategie 2021

SEO Strategie 2021 [Master Guide]

SEO strategie 2021

SEO Stappenplan

Om in 2021 de concurrentie in de search engine result pages te verpulveren met zoekmachine optimalisatie technieken
zal iedere SEO specialist zich net zo snel moeten blijven ontwikkelen als de zoekmachines zelf.

In deze master guide delen wij stap voor stap de complete SEO strategie voor 2021 die inspeelt op de wijzigingen in het rangschikking-proces van de zoekmachines!

Introductie SEO Strategie Gids

In het dynamisch speelveld van SEO veranderen zoekmachines zoals Google steeds meer in alleswetende kennisbank,
die de menselijke taal steeds beter leert begrijpen, waardoor gebruikers die een zoekopdracht uitvoeren zo goed
en snel mogelijk in hun behoeften kunnen worden bediend.

In deze ultieme gids vind je alle SEO tips die je nodig hebt om een succesvolle zoekmachine optimalisatie strategie te ontwikkelen. 

Waarom een SEO strategie?

Google streeft namelijk naar het aanbieden van een perfecte gebruikerservaring waarbij de zoekmachine exact begrijpt met welke intentie een gebruiker een zoekopdracht uitvoert, en welke resultaten de gebruiker wenst te zien.

Om succesvol in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van gebruikers gebruikt Google een complex algoritme met geavanceerde technieken als machine learning en natuurlijke taalverwerking, en bouwt het een gigantische kennisbank wat we een knowledge graph noemen.

In de hedendaagse SEO wereld is een gigantische rol weggelegd voor entities en hun onderlinge relaties, en is het vanwege de wijzigingen in het rangschikking-proces van Google noodzakelijk om je SEO strategie bij te schaven wil je successen behalen.

SEO Doelstellingen

Om een succesvolle SEO strategie te ontwikkelen is het belangrijk dat er concrete, meetbare SEO doelstellingen worden geformuleerd. Tussentijdse doelstellingen geven een inzicht in het succes van de SEO strategie en helpen je om de strategie indien nodig op tijd te kunnen aanpassen.

Een SEO strategie is gebaseerd op een langere termijn plan, en concreet meetbare SEO doelstellingen in de vorm van een SEO checklist zijn noodzakelijk voor het slagen van de strategie.

hoe rank je hoger in google

Google Algoritme

De motor achter het hele Google rangschikking-proces is het complexe en geavanceerde algoritme van Google.

Wanneer we het proces achter dit algoritme beter begrijpen kunnen ook betere SEO resultaten worden behaald.

Google RankBrain & Machine Learning

Sinds 2015 maakt Google gebruik van het machine learning algoritme genaamd: RankBrain.
Het algoritme leert onder andere van gebruikerssignalen om het rangschikking-proces in de SERP’s constant te verbeteren. Resultaten veranderen naarmate er meer data wordt verzameld.

Zonder machine learning zou Google niet kunnen leren van gebruikerservaringen, en zou Google de menselijke taal onvoldoende kunnen begrijpen om pagina´s en de relaties tussen entiteiten te interpreteren, wat ten kosten zou gaan van de kwaliteit van het rangschikking-proces.

machine learning

Semantische SEO

Google is een semantische zoekmachine wat inhoud dat de zoekmachine de context achter een zoekopdracht of webpagina steeds beter begrijpt, zo is de zoekmachine inmiddels in staat om woordvariaties en synoniemen te herkennen.

Daarnaast is een semantische zoekmachine in staat om polysemen te herkennen. Een polyseem is een woord met meerdere betekenissen zoals het woord: ‘bank’ of ‘pad’

Door de overige woorden in een zin en de algehele zinsopbouw kan de zoekmachine beide varianten onderscheiden en de gewenste zoekresultaten aanbieden.

wat is semantische seo

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe Google reageert op de zoekopdracht: ‘Bank kopen’. Door middel van machine learning en NLP technieken weet het algoritme heel goed dat we niet een bank als de ‘Rabobank’ willen aanschaffen, maar dat het gaat om een meubel.

semantische seo

En ook de zoekopdracht: ‘welke bank is het lekkerst’ resultaat in een SERP’s met webpagina’s over meubels.

Daarnaast zien we eveneens dat Google de zoekopdracht koppelt aan de commerciële search intent, en weet dat we in een oriënterende fase zitten, op zoek naar advies, tips, of extra informatie.

Natuurlijke Taal Verwerking (NLP)

Een machine learning algoritme is in staat om zichzelf te ontwikkelen door te leren van ontvangen data, maar RankBrain gaat nog een paar stappen verder.

Het geavanceerde algoritme is namelijk gerelateerd aan Word2Vec, een techniek voor natuurlijke taalverwerking (NLP) waarmee de semantische betekenis, de relatie tussen woorden en pagina’s, en de menselijke taal in het algemeen, beter kan worden begrepen door woordassociaties uit een groot tekstcorpus te leren.

 

Google BERT

In 2019 lanceerde Google de BERT update, wat staat voor: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. In feite betekend het dat Google met deze update de menselijke taal steeds beter kan begrijpen, en de invloed van keywords hiermee wederom afneemt.

BERT is bidirectioneel, wat betekent dat het de inhoud voor en na het trefwoord of de zin gebruikt om de
betekenis van dit trefwoord of deze zin in de context te begrijpen.
BERT gebruikt een dataset met een vooraf getraind model om de context te begrijpen.

De BERT-update van Google verbetert hiermee de manier waarop Google zoekopdrachten begrijpt. BERT analyseert namelijk zoekopdrachten en geen webpagina’s.

Google BERT

Het effect van Google BERT op je SEO strategie

In de wereld van zoekmachine optimalisatie betekend dit dat het veel belangrijker is om relevante webpagina’s te creëren die inspelen op de achterliggende intentie van zoekopdrachten, dan het gebruiken van de juiste keywords op een pagina.

Daarnaast is het belangrijk dat je webpagina’s grammaticaal correct zijn en geschreven in menselijke taal. Eerder werd het strategisch positioneren van keywords ondanks dat dit voor een deel ten kosten ging van de grammatica nog beloond.

“Bert is a natural language processing pre-training approach that can be used on a large body of text. It handles tasks such as entity recognition, part of speech tagging, and question-answering among other natural language processes. Bert helps Google understand natural language text from the Web.

Google has open sourced this technology, and others have created variations of BERT.”

Bron: Bill Slawski

Waarom basis kennis van het Google algoritme belangrijk is

Om bovenaan te komen in Google is het belangrijk om te weten hoe de SERP’s worden gerangschikt, en hoe deze exact worden ingedeeld. Het is belangrijk dat we het systeem waarin deze factoren worden gewogen voldoende begrijpen om hier zelf van te profiteren.

wat is een knowledge graph

SEO Entity Strategie

Entiteiten hebben inmiddels de belangrijkste rol in de hedendaagse zoekmachine optimalisatie wereld. 

Google gebruikt entiteiten en hun onderlinge relaties om de menselijke taal beter te kunnen begrijpen en om de best mogelijke resultaten aan te bieden als antwoord op een zoekopdracht.

In dit hoofdstuk gaan we het hebben over de perfecte SEO strategie rondom entities!

Knowledge Graph & Entities

Google bouwt aan een gigantische kennisbank, een knowledge graph waarin meer dan 500 miljoen entiteiten door hun relaties met andere entiteiten aan elkaar worden verbonden. Om de entiteiten aan elkaar te verbinden maakt Google gebruik van meer dan 3,5 miljard verzamelde feiten over deze entiteiten.

Op deze manier kan Google relevantere zoekresultaten vertonen aan de gebruiker omdat entiteiten en de nuances door Google in hun betekenis kunnen worden begrepen net zoals een mens dat doet.

knowledge graph Google

Wat is een entity?

Een SEO entiteit is een concept of een ding dat uniek, goed gedefinieerd en te onderscheiden is. Een entiteit kan bijvoorbeeld een persoon, film, boek, idee, plaats, bedrijf, evenement of vrijwel alles zijn dat het onderscheidt van andere concepten.

Entities en de knowledge graph helpen Google om:

 • Beter te kunnen inspelen op search intent
 • Het vermogen om menselijke taal en toon beter te begrijpen
 • Het vermogen om de relatie en relevantie van woorden en pagina’s beter te begrijpen

Waarom zijn entities en de knowledge graph belangrijk voor SEO?

De Google knowledge Graph is dus een enorme kennisbank van entiteiten die aan elkaar verbonden zijn door onderlinge relaties. Deze kennisbank zorgt ervoor dat Google niet langer hoeft te vertrouwen op keywords om de relatie & relevantie tussen zoekopdrachten en webpagina’s te begrijpen.

Met de komst van NLP, machine learning, en de knowledge graph, heeft Google een betrouwbaar systeem kunnen ontwikkelen om de zoekresultaten in de SERP’s beter te kunnen rangschikken, waarbij entiteiten en onderwerpen centraal staan.

Hoewel keywords nog steeds een rol spelen in zoekmachine optimalisatie, hebben entiteiten inmiddels een belangrijkere rol ingenomen.

SEO research strategie

SEO Research Strategie

Een succesvolle SEO strategie begint met de perfecte research.

Keyword research heeft inmiddels plaats gemaakt voor een veel bredere SERP’s research en in dit hoofdstuk gaan we je exact laten zien hoe je in 2021 de perfecte SEO research uitvoert!

Content & Reseach Strategie

Net als de meeste SEO-technieken die eerder werden toegepast is ook de traditionele keyword research een verouderde techniek. In het moderne zoekmachine optimalisatie speelveld is nog steeds een enorme rol weggelegd voor een SEO content strategie, maar is de term SEO Research inmiddels veel toepasselijker dan keyword research.

Een hedendaagse effectieve Research SEO strategie richt zich namelijk op:

 • Topic Clusters
 • Entity Research
 • Search Intent

Logischerwijs vragen de wijzigingen in de SEO content strategie dan ook om een heel ander soort research dan de keyword research die we eerder uitvoerden.

Topic Clusters

Een succesvolle SEO content strategie is in 2021 steeds meer gericht op onderwerpen in plaats van individuele keywords. Met de komst van onder andere hedendaagse NLP technieken en de knowledge graph is Google inmiddels veranderd in een semantische zoekmachine die de menselijke taal en zelfs emoties steeds beter begrijpt.

Hierdoor kunnen onder andere synoniemen, woordvariaties, en gerelateerde termen worden begrepen door het complexe algoritme, en wordt het steeds belangrijker om je website als geheel te optimaliseren en structureren.

De topic cluster techniek richt zich op een hoofdonderwerp van je website, waarbij in een bundel van pagina’s, die aan elkaar verbonden zijn door interne links, het onderwerp van A tot Z wordt behandeld in een aparte sectie op je website.

Hoe werkt een topic cluster?

Een topic cluster bestaat uit een bundel verbonden pagina’s met één hoofdpagina en meerdere clusterpagina’s.

Pillar Page: De pillar page staat centraal in de topic cluster en behandeld een hoofdonderwerp volledig in een allesomvattende pagina door alle subonderwerpen en gerelateerde onderwerpen te vermelden, zonder volledig in details te treden.

Cluster Pagina’s: Behandelen een subonderwerp vermeldt op de pillar page van A tot Z in een gedetailleerde Blog pagina.

Interne Links: Om de relatie tussen de cluster pagina’s en de pillar page aan te geven zorgen we ervoor dat iedere cluster pagina een interne link toevoegt naar de pillar page en andersom. Op deze manier verbinden we dus een bundel van pagina’s rondom een compleet onderwerp.

Topic Cluster Research

Deze zeer waardevolle SEO techniek vraagt allereerst om een stukje research, die nog het meeste lijkt op de traditionele keyword research. Het is namelijk belangrijk dat we topical relevance creëren door in de bundel van pagina’s te focussen op termen die in Google worden gezocht en waarvan Google de onderlinge relatie kent.

 

Richt de pillar page rondom een onderwerp met een hoog zoekvolume

Creëer de pillar pagina rondom een hoofdonderwerp op je website met een hoog zoekvolume door gebruik te maken van keyword research tools zoals bijvoorbeeld de Google keyword planner.

Zorg dat je keyword variaties en synoniemen met een dergelijk zoekvolume eveneens vermeldt op de pillar page. 

Met de Google Chrome extensie: Keyword Surfer, kun je enorm handig tijdens een Google zoekopdracht een indicatie van het maandelijks zoekvolume zien van de uitgevoerde zoekopdracht en de gerelateerde termen aan je zoekopdracht.

keyword surfer strategie

3 Manieren om subonderwerpen te vinden voor je clusterpagina's

De inhoud van een clusterpagina is gericht op een individueel subonderwerp die vermeldt staat op de pillar pagina, en behandeld dit subonderwerp zeer gedetailleerd. 

Voor het succes van de topic cluster techniek is het echter noodzakelijk dat deze clusterpagina’s zich focussen op een subonderwerp:

 • Met een laag concurrentieniveau
 • Die Google relateert aan het hoofdonderwerp
 • Met bewezen zoekvolume

Het is namelijk belangrijk dat de clusterpagina’s organisch verkeer naar zich toe trekken om autoriteit en user experience signalen te verzamelen. Daarnaast heeft Google een hekel aan de zogeheten: ‘Ghost pages’ , dit zijn pagina’s waar geen of nauwelijks verkeer op komt.

1. Google je hoofdonderwerp en bekijk de People also ask sectie

Google deelt regelmatig een ‘People also ask’ sectie in de SERP’s na een uitgevoerde zoekopdracht.

Het voordeel van de gedeelde vragen in de People also ask vakken is dat er een bewezen zoekvolume voor is, en dat we weten dat Google de termen relateert aan je zoekopdracht.

Echter zijn de gerelateerde vragen vermeldt in de people also ask sectie meestal zo nauw verbonden aan je zoekterm dat je deze vragen het beste op de pagina zelf kunt gebruiken, en niet zo zeer gericht zijn op een subonderwerp.

Door echter een aantal resultaten uit de ‘People also ask’ vakken aan te klikken worden er meer gerelateerde vragen gepresenteerd in de SERP’s die waardevolle subonderwerpen benoemen.

seo content strategie

2. Zoek je hoofdterm in Wikipedia

Google gebruikt de gigantische knowledge graph om de relatie en relevantie tussen woorden, pagina’s, zoekopdrachten, en zelfs de zoekintentie beter te kunnen begrijpen.

De kennis uit de gigantische knowledge graph is onder andere afkomstig van Wikipedia als bron. We kunnen dan ook constateren dat de termen en entiteiten die vermeldt staan op de Wikipedia pagina van je hoofdonderwerp, ook door Google worden beschouwd als gerelateerde termen.

Wikipedia is dan ook perfect om waardevolle subonderwerpen te vinden voor je clusterpagina’s.

wikipedia seo research

3. Forums als Reddit & Quora

Voer je hoofdonderwerp in als zoekterm op forums als Reddit & Quora om waardevolle en bewezen subonderwerpen te vinden voor je clusterpagina’s.

 

seo content strategie 2021

Entity Research

Om de kwaliteit en diepgang van de inhoud van webpagina’s te verbeteren, is het belangrijk dat we op zoek gaan naar gerelateerde entiteiten.

Google gebruikt namelijk de enorme kennisbank met aan elkaar verbonden entiteiten om de diepgang, kwaliteit, en relevantie van webpagina’s te beoordelen, en om de webpagina’s vervolgens te rangschikken na een zoekopdracht.

Een inhoudelijk sterk artikel over: ‘Voetbal’ zal namelijk tevens de entiteiten: WK, Champions League, Penalty, Premier League, Goal, etc vermelden. Met entity research gaan we op zoek naar de entiteiten die Google het meest relevant vind aan onze zoektermen of onderwerpen.

Entities in Google Search & Image Search

Voer je zoekterm of onderwerp in als zoekopdracht in Google en ga in de SERP’s op zoek naar gerelateerde entities. Google toont namelijk steeds vaker gerelateerde entiteiten in de SERP’s.

seo entity research

En ook als uitgevoerde zoekopdracht in image search krijgen we van Google een aantal gerelateerde entiteiten teruggekoppeld.

image search

Wikipedia Entities

Wikipedia behoort tot één van de hofleveranciers van informatie en data die wordt gebruikt voor het bouwen van de Google knowledge graph.  Sterker nog, Google refereert in de knowledge panels (informatievakken met kennis over entities uit de knowledge graph van Google) die getoond worden in de SERP’s, zelfs naar Wikipedia.

knowledge panel seo

Om de inhoud en kwaliteit van onze website en webpagina’s rondom een onderwerp te verbeteren, ofwel, onze SEO content te verbeteren, kunnen we dus handig gebruik maken van de entity goudmijn: Wikipedia.

wikipedia entity

Search Intent Research

Het machine learning algoritme is sinds de Google RankBrain update in staat om de intentie achter een zoekopdracht in Google steeds beter te begrijpen, en gebruikt de data van eerder verzamelde gebruikerssignalen om het rangschikking-proces in de SERP’s te verbeteren.

Om in 2021 hoger in Google te komen voor een specifieke zoekopdracht, is het cruciaal dat je webpagina voldoet aan de juiste vorm van search intent.

search intent research

SERP's Analyse

Om de vorm van search intent die Google koppelt aan een specifieke zoekterm te achterhalen kan eenvoudig een SERP’s analyse worden uitgevoerd. Voer de specifieke zoekterm in als zoekopdracht in Google en analyseer de zoekresultaten en SERP features op de eerste pagina van Google.

search intent seo

Het machine learning algoritme van Google gebruikt onder andere verschillende gebruikerssignalen om het rangschikkingproces van de SERP’s te blijven optimaliseren rondom search intent. 

Het online gedrag van gebruikers die een zoekopdracht uitvoeren in Google kan er dus ook voor zorgen dat de vorm van search intent voor een specifieke zoekterm na verloop van tijd veranderd.

Google weet dankzij de gigantische hoeveelheid verzamelde data als geen ander waar een gebruiker naar op zoek is, en je zal dan ook enkel resultaat behalen in de SERP’s wanneer jouw pagina’s inspelen op de zoekintentie van de gebruiker.

seo content 2021

UX SEO Strategie

De enorme ontwikkelingen in het algoritme van Google hebben ervoor gezorgd dat Google steeds beter begrijpt waar de gebruiker naar op zoek is, en welke webpagina’s aan deze wensen voldoen.

Daarnaast wordt verzamelde data van gebruikerssignalen meegewogen in het rangschikking-proces van zoekresultaten in de SERP’s. 

Kortom, anno 2021 speelt user experience een enorme rol in de wereld van zoekmachine optimalisatie

User Experience Strategie

Het is belangrijker dan ooit om de content op je website in eerste instantie te optimaliseren voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines.

Waar eerder nog grammaticaal minder sterke woordcombinaties werden gebruikt in headlines en meta tags om in te spelen op het zoekvolume van deze termen, werkt dit vanwege het semantische algoritme en NLP-technieken inmiddels averechts.

Het is anno 2021 belangrijk om in je SEO strategie de bezoeker centraal te stellen, en SEO copywriting toe te passen om op een attractieve manier te schrijven voor je bezoekers. De interactie tussen bezoekers en je webpagina beïnvloed namelijk je posities in Google.

user experience seo

Snelle SEO Tips voor User Experience

Naast de gebruikerssignalen waarbij we het hebben over de interactie tussen een bezoeker en een webpagina, zijn er een aantal standaard user experience graadmeters die Google gebruikt om pagina’s te rangschikken. 

Deze factoren samen dienen als graadmeter voor de beoordeling van de ‘Page Experience’.

In dit hoofdstuk over SEO user experience behandelen we echter 3 SEO technieken voor het verbeteren van je user experience strategie.

3 Zoekmachine Optimalisatie technieken voor UX

title tag seo

1. Title tag strategie

video content strategie

2. Video Content Strategie

seo content strategie

3. Ultieme Gids Strategie

1. Title tag optimalisatie

De eerste interactie tussen organische bezoekers en je website vindt plaats in de SERP’s direct na een uitgevoerde zoekopdracht.

Wanneer een hoog percentage gebruikers na een specifieke zoekopdracht klikt op jouw zoekresultaat in de SERP’s, geeft dit in eerste instantie het signaal aan Google af dat jouw resultaat relevanter op basis van de zoekopdracht dan de overige zoekresultaten. We kunnen de click through rate zoals dat heet, verbeteren, door meer aansprekende en opvallende title tags te creëren.

Verbeter je CTR met wel 20%

Volgens Siegemedia kun je met een uitstekende title tag de click through rate met wel meer dan 20% verbeteren!

Met een zoekopdracht van 1000 maandelijkse zoekopdrachten betekend dit dus dat je meer dan 200 extra bezoekers ontvangt enkel door de title tag te optimaliseren!

Met gemiddeld nog zo’n 9 andere zoekresultaten in de SERP’s is het noodzakelijk dat jouw snippet opvalt tussen de overige resultaten.

Gebruik onderstaande bewezen optimalisatie technieken voor direct resultaat!

wat is een goede title tag

Open loop + Brackets

Door nieuwsgierigheid op te wekken bij de gebruiker en dit te combineren met het toevoegen van brackets zullen gebruikers vanuit de hersenen de trigger voelen om te klikken. Copywriters maken al jaren handig gebruik door open loops te gebruiken wat in ons menselijk brein de nieuwsgierigheid opwekt om in dit geval te kijken wat nu die geheime formule precies inhoud.

seo checklist ctr

Vragen, getallen en brackets

Start met een relevante vraag die inspeelt op de pijnpunten van de bezoeker, vervolgens voeg je met een oneven getal in de title tag een copywrite tactiek toe die inspeelt op het menselijk vertrouwen in statistieken.

Oneven getallen die zelden voorkomen werken hierbij nog beter. Tot slot eindig ik weer met brackets en het huidige jaartal wat aangeeft dat de pagina up-to-date is.

title tag ctr optimalisatie

Huidige jaartal + woorden die autoriteit aanduiden

Met het huidige jaartal in de title tag toon ik in dit voorbeeld aan dat de checklist relevant en up-to-date is volgens de laatste SEO-technieken. Door het woord: ‘Master’ toe te voegen wek je de indruk je een autoriteit bent waardoor mensen sneller geneigd zijn op het zoekresultaat te klikken.

2. SEO Video Content

68% of consumers prefer watching videos to learn about new products or services, as compared to articles, infographics, ebooks, and presentations.

Bron: WordStream

SEO stappenplan 2021

Geef de bezoeker de keuze

Mensen zijn visueel ingesteld en het overgrote deel geeft dan ook de voorkeur aan het kijken van een video boven het lezen van tekst. Wat aanbiedt er nu een betere gebruikerservaring dan een pagina waarbij je de inhoud zowel in tekst als in video kan consumeren.

Zorg dan ook dat je de gebruikerservaring optimaliseert, door op belangrijke webpagina’s zowel tekstuele inhoud met afbeeldingen ter beschikking te stellen, als een Youtube video waarin je soortgelijke inhoud deelt. Dit geeft bezoekers de keuze om de inhoud te consumeren op de manier waar hun voorkeur naar uitgaat.

Mocht je het creëren van video’s te ingewikkeld vinden, dan vormt een audio bestand een prima alternatief!

video seo

Video resultaten in de SERP's

Daarnaast zien we een enorme stijging van video content in de SERP’s. Statistieken wijzen namelijk uit dat in 55% van de search engine result pages tenminste één video aanwezig is.

We weten inmiddels dat Google de zoekresultaten pagina’s zoveel mogelijk inricht op basis van de wensen en behoeften van de gebruikers en specifieke zoektermen waarbij de SERP’s veel video resultaten presenteren zijn dan ook zoekopdrachten waarbij de gebruiker een duidelijke voorkeur heeft voor video content.

hoger in google 2021

Verbeteren Dwell Time

Daarnaast is het afspelen van een video op je webpagina een vorm van interactie waarmee je ook nog eens de gemiddelde dwell time verbeterd. Met dwell time wordt de totale tijd bedoeld die een bezoeker op je webpagina besteed voordat de bezoeker besluit je website weer te verlaten.

Video content zorgt dus in de meeste gevallen voor verbeterde gebruikerssignalen en draagt hiermee positief bij aan je posities in de zoekmachines.

3. Ultieme Gids Strategie

Je zal ze ongetwijfeld  herkennen vanuit de zoekresultaten pagina’s.

 • De Ultieme Gids
 • Compleet Stappenplan

Na een klik op title tags met soortgelijke headlines beland je vervolgens op een mini website waarin een onderwerp compleet wordt behandeld in verschillende hoofdstukken.

seo checklist

Ultieme gidsen die als een miniwebsite een volledig onderwerp van A tot Z behandelen dragen indien correct ontwikkeld bij aan een positieve gebruikerservaring. Sterker nog, een studie van SEO autoriteit: Backlinko, toont aan dat deze allesomvattende gidsen gemiddeld hogere posities in Google behalen en daarnaast ook nog eens meer backlinks ontvangen.

SEO Tips

Ultieme gids UX tips

Een ultieme gids geeft de bezoeker toegang tot waardevolle bron van informatie waarbij een onderwerp volledig wordt behandeld. Om een succesvolle ultieme gids te creëren die een perfecte gebruikerservaring biedt is het belangrijk om onderstaande tips te volgen:

 • Verdeel de pagina in hoofdstukken
 • Voeg een table of contents toe
 • Zorg voor eenvoudige navigatie tussen hoofdstukken
 • Verdeel de hoofdstukken in individuele secties op je webpagina
topical authority strategie

Topical Authority Strategie

Als Google jouw website eenmaal erkent als autoriteit over een bepaald onderwerp, dan zal nieuwe content die je publiceert over dit onderwerp sneller ranken in de SERPs. 

In dit hoofdstuk vind je de perfecte SEO-strategie om als startende website in relatief korte tijd een autoriteit te worden in de ogen van Google over een bepaald onderwerp.

Wat is Topical Authority?

Met topical authority bedoelen we de website autoriteit over een bepaald onderwerp in de ogen van Google. Om de best mogelijke resultaten aan te bieden is het de prioriteit van ‘s werelds grootste zoekmachine om de voorkeur te geven aan betrouwbare websites die over de juiste expertise beschikken.

Met een topical authority strategie zorg je er door een aantal SEO technieken toe te passen voor dat jouw website een autoriteit wordt in de ogen van Google met betrekking tot een bepaald onderwerp, waardoor je huidige posities stijgen en nieuw gepubliceerde content over dit onderwerp sneller rankt in Google.

Hoe werkt Topical Authority?

Google leunt nog altijd op backlinks als belangrijke graadmeter betrouwbaarheid van een website in te schatten. Een link van de ene website naar de andere kunnen we beschouwen als positieve referentie of stem, en een website met veel stemmen wordt als betrouwbaar bestempeld.

Met topical authority winnen we autoriteit in de ogen van Google rondom een specifiek onderwerp, zodat we profiteren in de rankings van onze pagina’s over dit onderwerp.

Wanneer we een autoriteit zijn over het onderwerp auto’s betekend dit echter niet dat we direct profiteren van content die we publiceren over vliegtuigen.

Het betekend dat we Google voldoende signalen hebben gegeven om als autoriteit over een specifiek onderwerp te worden bestempeld.

Waarom is topical authority belangrijk voor SEO?

Met name als startende website heb je nog geen enkele vorm van autoriteit opgebouwd. Google weet nog niet of je website betrouwbaar is, je hebt nog geen links naar je website en daarnaast kan Google geen beroep doen op verzamelde gebruikerssignalen omdat je nog geen of te weinig bezoekers hebt ontvangen.

Kortom, Google heeft nog geen enkel idee of jouw webpagina’s als betrouwbare bron in de zoekresultaten pagina’s kunnen worden vertoond, en dit is waarom je vaak hoort dat SEO een enorm lange termijn techniek is.

Topical authority optimalisatie is een strategisch SEO proces waarbij zelfs een startende website in relatief korte termijn een autoriteit status wint rondom een onderwerp, zodat al snel een enorm aantal organische bezoekers kan worden behaald.

Cluster pagina's rondom long tail keywords

In het hoofdstuk over Research Strategie heb je geleerd wat precies een topic cluster is en wat voor research nodig is om een succesvolle topic cluster te ontwikkelen.

Zorg dat je deze research gebruikt om minimaal 5 blog berichten te ontwikkelen die gericht zijn op een long tail keyword met een bewezen zoekvolume, en een laag concurrentieniveau. 

Per blog pagina die dus de cluster-pagina vormt, target je één specifiek subonderwerp gericht op long tail keywords. Zorg dat je onderling op natuurlijke manier wederzijdse interne links toepast, om de relatie tussen de pagina’s te verduidelijken.

Hoe vind je long tail keywords met een laag concurrentieniveau?

Omdat vrijwel iedereen dezelfde SEO technieken toepast, inclusief een verouderde keyword research, kunnen we eenvoudig long tail keywords vinden met een bewezen zoekvolume.

Vrijwel iedere website die zich richt op SEO maakt namelijk gebruik van keyword tools, en omdat deze tools niet over voldoende data beschikken om het zoekvolume van long-tail zoekwoorden correct in te schatten, kunnen wij handig profiteren van zoekwoorden waarvan deze tools aangeven dat er geen enkel zoekvolume voor is, terwijl wij zien dat er wel degelijk zoekvolume voor is. Dit verteld Google ons namelijk zelf in de SERPs.

 • Google Autocomplete / suggest
 • Related Searches

Google Autocomplete

Door simpelweg je main keyword in te vullen in de zoekfilter van Google, zonder dat je hierbij op ‘enter’ klikt, laat Google je een aantal suggesties zien op basis van eerder ontvangen zoekopdrachten. 

Google autocomplete

Om vervolgens nog meer varianten te verzamelen kun je de letters: A t/m Z achter je zoekopdracht invoeren, opnieuw zonder op enter te klikken.

keyword research strategie

Related Searches

Google toont onderaan de search engine result page een aantal gerelateerde zoekopdrachten op basis van de door jou gekozen zoektermen. De searches related toe vakken zitten vaak vol met waardevolle long tail zoektermen met een laag concurrentieniveau.

keyword research tools

Gebruik vervolgens de long tail zoektermen waarvan de keyword research tools een laag (0 t/m 100) of zelfs helemaal geen zoekvolume aangeven. 

Zoektermen met een laag concurrentieniveau geven ons de mogelijkheid om zelfs als startende website met de juiste content, in relatief korte termijn de nummer 1 positie in Google in te kunnen nemen.

Hierdoor zullen we ons eerste organisch verkeer ontvangen, en al gaat het om een laag volume, zullen we door deze verzamelde nummer 1 posities beetje bij beetje autoriteit winnen.

Nadat je 5 uitgebreide clusterpagina’s hebt ontwikkeld rondom 5 long-tail zoektermen met een lage concurrentie, is het tijd voor de volgende stap.

Win de featured snippets

Featured snippets worden in de meeste gevallen als zoekresultaat boven de traditionele nummer 1 positie in Google vertoond. 

Deze SERP features worden toegevoegd om de gebruiker direct antwoord te geven op een vraag zonder dat hiervoor een webpagina bezocht hoeft te worden.

Google geeft dus indirect aan dat de vertoonde featured snippet het beste antwoord is op de zoekopdracht waarmee je opnieuw autoriteit kunt winnen.

 

De meest voorkomende featured snippets zijn:

 • Paragraph snippet
 • List snippet
 • Table snippet

Paragraph Snippet

Een onderzoek vermeldt in aan artikel van search engine journal wijst uit dat ruim 70% van de featured snippets bestaan uit paragraph snippets

Hiermee worden deze paragraaf snippets veruit het meest vertoond in de SERPs.

Een paragraph featured snippet toont een beknopt antwoord in paragraaf tekst op vragen die beginnen met: hoe, waarom, wat, wie, wanneer etc.

paragraaf snippet

De meeste featured snippets bestaan volgens een onderzoek van Semrush uit 40 – 50 woorden. Zorg dat je dit woord aantal aanhoud wanneer je optimaliseert voor een paragraaf snippet.

Zorg dat je de een beknopt en concreet antwoord geeft op de vraag uit de zoekopdracht, en ook de vraag zelf vermeld als H2 tag op je webpagina. Zorg dat het antwoord op de vraag bestaat uit 40 tot 50 woorden en indien mogelijk bovenaan je pagina aanwezig is op een prominente positie

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande paragraaf snippet:

wat is een featured snippet

Als we kijken op de webpagina zelf zien we dat de vraag aanwezig is op de pagina als H2-tag en zien we hoe de inhoud van de featured snippet op de pagina zelf is aangebracht.

hoe krijg je een featured snippet

Zorg dat je in de eerste zin direct het antwoord geeft op de vraag en ook zichtbaar maakt dat dit het antwoord is.

H2: Wat is een…?

p: Een.. is

Voeg een F.A.Q sectie toe aan je pagina waarin je de meest gestelde vragen die mogelijk leiden tot featured snippets op dezelfde beknopte en directe wijze beantwoord.

List Snippet Optimalisatie

List snippets worden getoond in genummerde lijsten en bullet points als antwoord op zoekopdrachten als:

 • Wat zijn de beste.. (Top 10 beste..)
 • Welke… (Bullet point lijst)
 • Hoe.. (Stappenplan)

En zijn volgens een artikel van Moz.com met 37% de tweede meest voorkomende vorm van featured snippets.

Optimaliseer je pagina voor list snippets door de zoekopdracht als H1 tag centraal te stellen op je pagina of een stap voor stap gids te ontwikkelen.

Voorbeeld H1 tags:

 • 7 Manieren om….
 • Top 10 beste…
 • …Stappenplan

Voeg de punten uit de genummerde of bullet points lijst toe als H2 tags op je pagina. Indien je optimaliseert voor een genummerde lijst snippet, voeg dan eveneens de cijfers toe in de H2-tags op je pagina.

Gebruik een table of contents aan het begin van je pagina waarin je punten uit de genummerde of bullet point lijst toevoegt als H3 tag.

voorbeeld list snippet

Table Snippet Optimalisatie

Voeg een tabel toe in de HTML-code van je pagina waarin je belangrijke informatie beknopt weergeeft, en gebruik hierbij indien mogelijk: 5 rijen en 2 kolommen.

Zorg dat de tabel zichtbaar uitgelicht aanwezig is op een prominente positie van je pagina.

table snippet

People also ask F.A.Q vakken

Optimaliseer de clusterpagina’s eveneens voor de People also ask F.A.Q vakken. Net als bij de featured snippet optimalisatie doen we dit eveneens om meer autoriteit te winnen rondom een onderwerp in Google.

SEO strategie webshop

Vragen uit Answer the public

Answer the public is de perfecte SEO tool om vragen te vinden rondom een zoekterm die online worden gesteld en hiermee de ideale bron voor people also ask F.A.Q optimalisatie. Navigeer naar de website van answer the public en vul vervolgens je hoofdterm in als zoekopdracht, en kies voor Nederland en de Nederlandse taal.

wat is een goede seo strategie

Voeg deze vragen vervolgens op je webpagina toe als H2 of H3 koptekst en gebruik dezelfde optimalisatie technieken als voor de paragraaf featured snippet.

Daarnaast kun je een F.A.Q sectie op je website maken waarbij je F.A.Q structured data toevoegt.

wat is domain authority

Ontwikkel een ultieme gids als pillar page rondom je main keyword

Nu de clusterpagina’s volledig geoptimaliseerd zijn rondom long-tail keywords en de featured snippets, is het tijd om een allesomvattende pillar pagina te creëren in de stijl van een ultieme gids.

De pagina richt zich op het hoofdonderwerp van je website en target je main keyword. Vermeld alle cluster-onderwerpen  op de pillar pagina en voeg een wederzijdse interne link toe.

Zorg dat de ankertekst bestaat uit het exacte keyword, en dat iedere clusterpagina een wederzijdse link ontvangt. Je hebt hiermee je eerste bundel van pagina’s rondom één onderwerp ontwikkeld die verbonden zijn door interne links.

Voeg vanuit je homepage een interne link toe naar de pillar page. De homepagina heeft meestal de hoogste pagina-autoriteit en kan hierdoor de meeste linkwaarde overbrengen.

Succesformule

Na het succesvol creëren van je pillar page, heb je nu dus een bundel van pagina’s ontwikkeld waarbij het duidelijk is voor Google dat je pillar page de belangrijkste pagina vormt.

Deze pagina ontvangt namelijk de linkwaarde van alle clusterpagina’s, en staat als enige vermeldt op de homepage. Daarnaast is het algoritme van Google perfect in staat om in te schatten wat het hoofdonderwerp van onze topic cluster is.

Met deze ultieme SEO techniek kun je zonder links te verzamelen in relatief korte tijd een autoriteit worden in de ogen van Google rondom een specifiek onderwerp.

Geef een reactie