Helias Marketing

SEO Strategie 2021

SEO Strategie: Complete Gids 2021

seo strategie

In deze ultieme gids vind je een compleet stappenplan met een uitgebreide toelichting over het opstellen van een SEO strategie waarmee je de organische posities in Google zal domineren!

Wat is een SEO Strategie?

Een SEO strategie (ook wel “SEO plan” genoemd) verwijst naar het creëren van een plan van aanpak op basis van uitgebreide onderzoek data met als doelstelling om de organische zichtbaarheid van een website in de zoekmachines te verbeteren, zodat de website meer relevante websitebezoekers ontvangt.

Waarom is een SEO Strategie belangrijk?

Een SEO strategie zorgt ervoor dat je goed georganiseerd en met een weldoordacht plan begint aan het optimaliseren van je website waardoor je op de meest effectieve manier de stappen kunt ondernemen die nodig zijn om een organische bezoekersmagneet van je website te maken.

Hoe maak je een Zoekmachine Optimalisatie Strategie?

Om een succesvolle zoekmachine optimalisatie strategie te ontwikkelen starten we met een nulmeting waarvan we de verzamelde data met betrekking tot de huidige stand van zaken gebruiken om concrete doelstellingen te formuleren.

Op basis van deze meetbare doelstellingen richten we de SEO strategie in middels een uitgebreide content strategie, een technische SEO strategie en een link building strategie.

Beginner in SEO? Start met onze beginners gids!

SEO Strategie Stappenplan

Voorbereiding Zoekmachine Optimalisatie Plan

Ter voorbereiding van het stappenplan brengen we eerst de huidige stand van zaken in kaart om vervolgens concreet meetbare doelstellingen te formuleren.

Door de huidige prestaties te meten ontvang je een inzicht met betrekking tot het startpunt van de website en ben je in staat om realistische SEO doelstellingen te formuleren.

SEO Nulmeting

Met een SEO nulmeting breng je de huidige prestaties van je website op het gebied van zoekmachine optimalisatie in kaart door middel van kritieke prestatie indicatoren (KPI’s).

Dit zijn concreet meetbare punten die een inzicht geven in de voortgang of de huidige prestaties zodat kan worden vastgesteld of bepaalde doelstellingen zijn behaald.

Start je nulmeting door onderstaande KPI’s te hanteren:

 • Hoeveel organische bezoekers heb ik deze maand ontvangen?
 • Wat zijn de huidige posities van mijn belangrijkste zoekwoorden?
 • Hoeveel conversies heb ik de afgelopen maand vanuit SEO behaald?
 • Wat is het groeipercentage van mijn organische bezoekers gedurende de afgelopen 6 maanden?
 • Welke technische SEO fouten heeft mijn website op dit moment?
 • Wat is het click through rate percentage van mijn belangrijkste SEO pagina’s?
 • Voor welke zoekwoorden ranken mijn belangrijkste SEO pagina’s?
 • Wat is het huidige aantal backlinks van mijn belangrijkste SEO pagina’s?
 • Hoeveel interne links ontvangen mijn belangrijkste SEO pagina’s?
 • Wat is mijn huidige domein autoriteit score?
 • Wat is de huidige laadtijd van mijn belangrijkste SEO pagina’s?
 • Wat is de afgelopen 6 maanden het percentage branded en non-branded traffic?

Om deze nulmeting uit te voeren kun je gebruik maken van onderstaande SEO-tools:

SEO Doelstellingen

Met SEO doelstellingen verwijzen we naar KPI’s die we gedurende een specifieke periode willen behalen. Het is belangrijk dat de geformuleerde doelstellingen specifiek, meetbaar, realistisch en tijdgebonden zijn.

Op basis van de uitgevoerde nulmeting kunnen we de gewenste doelstellingen formuleren.

Voorbeelden van SEO doelstellingen:

 • Een 300% stijging van het organisch verkeer in 6 maanden
 • 200% meer aankopen vanuit SEO-verkeer in 6 maanden
 • Minimaal 10 pagina’s die meer dan 100 organische bezoekers per maand ontvangen in 6 maanden
 • De eerste positie voor minimaal 5 zoekwoorden met een maandelijks zoekvolume van boven de 1.000 in 12 maanden.

Nadat we de doelstellingen hebben geformuleerd kunnen de prestaties dus concreet worden gemeten en is het tijd voor het creëren van een effectieve SEO strategie!

1. SEO Marktonderzoek

seo marktonderzoek

In dit hoofdstuk leer je een SEO marktonderzoek uit te voeren waarmee je de kansen en bedreigingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie in kaart kunt brengen!

Wat is een SEO Marktonderzoek?

Met een SEO marktonderzoek verwijzen we naar het analyseren van de organische prestaties van de concurrenten binnen onze branche, zodat een inschatting kan worden gemaakt met betrekking tot de kansen en bedreigingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Aan de hand van de gegevens die tijdens het SEO onderzoek worden verzameld, wordt vervolgens de zoekmachine optimalisatie strategie in kaart gebracht.

Google het hoofdonderwerp van je website

Allereerst gaan we op zoek naar belangrijke concurrenten door het hoofdonderwerp van onze website uit te voeren als zoekopdracht in Google.

We gebruiken als voorbeeld een E-commerce website die allerlei soorten gereedschap verkoopt.

 • Gebruik een keyword dat bestaat uit slechts 1 a 2 woorden
 • Stel jezelf de vraag: [bedrijfsnaam] is een specialist in [zoekwoord]
zoekmachine strategie

SEO Traffic Analyse organische top 3

Nadat we het hoofdonderwerp als zoekopdracht hebben uitgevoerd in Google, kopiëren we de domein naam van de top 3 organische posities. (Gebruik de URL van de homepagina)

Navigeer vervolgens naar de Semrush keyword tool en plak de URL onder “domain overview”.

Bekijk het geschatte aantal maandelijkse organische bezoekers van deze concurrenten onder “organic search traffic” zoals in onderstaand voorbeeld:

organisch verkeer

Vergelijk bij alle 3 de concurrenten eveneens het organische zoekverkeer met het betaalde zoekverkeer om de verhouding tussen SEO en SEA binnen de branche te analyseren.

Nu we een idee hebben van het aantal organische bezoekers dat de top resultaten maandelijks ontvangen, onderzoeken we of dit volume afkomstig is vanuit branded of non-branded traffic.

Met branded traffic verwijzen we naar bezoekers die een bedrijfsnaam of een merknaam uitvoeren als zoekopdracht in Google en dus gericht op zoek zijn naar een specifieke website.

branded traffic

Wanneer je te maken hebt met een uitzonderlijke concurrent met een gigantische naamsbekendheid dan kan het organisch zoekverkeer dat we zojuist hebben geanalyseerd, een vertekend beeld geven van de SEO potentie.

In bovenstaande afbeelding zien we dat 93,1% afkomstig is vanuit non-branded traffic wat voor ons dus een zeer gunstig teken is. Dit zijn namelijk de potentiële bezoekers waar onze website ook voor in aanmerking komt.

Vervolgens kijken we naar de statistiek “keywords by intent”. Deze meting sorteert het organisch verkeer op basis van de zoekintentie.

search intent strategie

Met name het aantal organische bezoekers dat afkomstig is vanuit zoekopdrachten met een commerciële of transactie intentie is voor ons interessant.

De kans is namelijk een stuk groter dat bezoekers die een zoekopdracht met een transactie of commerciële intentie uitvoeren ook daadwerkelijk tot conversie overgaan.

In bovenstaande afbeelding zien we met name een enorm percentage organische bezoekers die afkomstig zijn van zoekwoorden met een transactie intentie.

Conclusie:

De branche beschikt over een gigantisch potentieel op basis van het aantal organische bezoekers met een aankoop intentie en is dus uitermate geschikt voor SEO als marketing strategie. 

2. Strategische Website Structuur

website architectuur 2021

In dit hoofdstuk leer je een efficiënte website structuur op te zetten in een aantal simpele stappen!

Een goed gestructureerde website zorgt ervoor dat zoekmachine-crawlers je content eenvoudig kunnen vinden, begrijpen en uiteindelijk vertonen aan relevante zoekopdrachten.

Ontwikkel een Effectieve Website Structuur

Tijdens het SEO marktonderzoek hebben we vastgesteld dat er voldoende potentie is om de ontwikkeling van een SEO strategie voort te zetten. 

Voor we beginnen met een uitgebreid zoekwoordonderzoek en het analyseren van het concurrentieniveau, is het allereerst belangrijk dat we een heldere, simpele en overzichtelijke structuur opmaken.

site structure

Niet alleen zorgt een goede website structuur ervoor dat gebruikers eenvoudig vinden waar ze naar op zoek zijn op je website, maar ook zoekmachines kunnen dankzij een goede structuur de inhoud van je website beter begrijpen en je webpagina’s makkelijker en sneller crawlen.

We creëren een onderwerp structuur door een overzicht te maken van de verschillende onderwerpen en sub onderwerpen van je website en deze vervolgens te categoriseren.

In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een onderwerp structuur.

website structuur 2021

Om de zoekmachines kenbaar te maken dat de sub onderwerpen aan elkaar verbonden zijn en onder één hoofdcategorie vallen, optimaliseren we de URL structuur.

Google gebruikt de URL structuur namelijk om de inhoud en de hiërarchie van webpagina’s beter te kunnen begrijpen. Door de verschillende sub onderwerpen als een bundel van pagina’s onder het hoofdonderwerp te categoriseren, weet Google dat deze pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn.

url structuur

Omdat met name de meeste E-commerce websites beschikken over een enorm aantal verschillende producten en we het voor zowel bezoekers als zoekmachines zo eenvoudig mogelijk moeten maken om door onze website te navigeren, is het cruciaal om een overzichtelijke en heldere structuur aan te brengen met verschillende categorieën en subcategorieën.

Hiermee voorkom je dat een bezoeker gefrustreerd moet zoeken naar de gewenste producten en help je de zoekmachines om de inhoud en belangrijkste onderwerpen van je website goed in kaart te brengen.

Dit zorgt ervoor dat de zoekmachines je pagina’s eenvoudig kunnen vertonen in de SERP op basis van relevante zoekopdrachten.

topic cluster seo

Om de relatie tussen de verschillende subcategorieen en de hoofdcategorie te benadrukken, verbinden we deze pagina’s aan elkaar door middel van een wederzijdse interne link.

Hiermee creëren we dus letterlijk een bundel van pagina’s die aan elkaar verbonden zijn en versterken we onze inhoud met betrekking tot een specifiek onderwerp.

interne link strategie

Een goed gestructureerde website waarbij de inhoud rondom de verschillende onderwerpen wordt versterkt door een bundel van pagina’s te creëren vergroot de kans op het verkrijgen van topical authority.

Dit beschrijft het SEO principe waarbij Google je website erkent als autoriteit met betrekking tot een bepaald onderwerp waardoor pagina’s die inhoudelijk over dit onderwerp gaan, sneller zullen ranken in Google.

Meer Tips voor het optimaliseren van je website structuur?

3. SEO Content Strategie

seo content strategie 2

Een SEO content strategie zorgt ervoor dat je enkel webpagina’s ontwikkeld die organische bezoekers binnenhalen.

In dit hoofdstuk delen wij de meest effectieve strategie om hoge kwaliteit content te creëren!

Het ontwikkelen van een SEO content strategie is belangrijker dan ooit.

Het zoekmachine optimalisatie speelveld veranderd in razendsnel tempo en Google is dankzij moderne technieken als machine learning, natural language processing (NLP) en de Google knowledge graph, in staat om de menselijke taal steeds beter te begrijpen.

Vanuit een SEO perspectief betekend dit dat er voortaan een stuk meer bij komt kijken om hoog te scoren in Google, dan slechts een aantal zoekwoorden op de juiste posities van een webpagina plaatsen.

Focus op User Intent

User intent (ook wel “search intent” genoemd) verwijst naar de intentie waarmee een gebruiker een zoekopdracht uitvoert.

Is de bezoeker op zoek naar informatie? Wil je de bezoeker een product aanschaffen of is de gebruiker wellicht op zoek naar de dichtbij zijnde supermarkt in zijn of haar omgeving?

Relevantie is één van de belangrijkste rankfactoren binnen zoekmachine optimalisatie en de relevantie van jouw webpagina met betrekking tot de zoekopdracht wordt door meerdere factoren bepaald waarbij onderstaande een belangrijke rol spelen:

 • De content van een webpagina komt overeen met de gekozen woorden uit een zoekopdracht
 • De pagina sluit aan bij de zoekintentie van de gebruiker 
seo strategie voor beginners

Zorg dan ook ten aller tijden dat je het zoekwoord inclusief variaties, synoniemen en gerelateerde zoektermen op prominente posities binnen de pagina weergeeft en dat je tegelijkertijd de webpagina volledig optimaliseert voor user intent.

Alles leren over Search Intent?

Gedurende deze gids gaan we er vanuit dat jij bekend met de term “search intent” en dat je weet hoe je webpagina’s voor deze SEO factor kunt optimaliseren.

Nog niet of onvoldoende bekend met de zoekintentie binnen SEO? Bekijk dan onderstaand. de complete search intent gids:

De Heilige Graal van SEO

Na analyse van de SEO statistieken met betrekking tot de organische click through rate, kunnen we één ding concluderen:

De organische nummer 1 positie is degene die daadwerkelijk het verschil maakt.

Met een organische CTR van ruim 34% (het dubbele van de organische nummer 2 positie), kunnen we de nummer 1 positie beschouwen als de heilige graal binnen zoekmachine optimalisatie.

organische ctr

Rank voor Long-tail Zoekwoorden

Menig persoon die zich bezig houdt met zoekmachine optimalisatie voert een zoekwoordonderzoek exact op dezelfde wijze uit, namelijk door een keyword tool te openen en op zoek te gaan naar zoekwoorden met een hoog maandelijks zoekvolume.

Zoekwoorden met een hoog zoekvolume (ook wel “seed keywords”) genoemd bestaan over het algemeen uit enkele woorden en hebben het hoogste concurrentieniveau.

keyword strategie

Dit betekend dat je de strijd aangaat met de absolute marktleiders binnen je branche die een enorme autoriteit hebben opgebouwd door de jaren heen.

Het resultaat?

Met een beetje geluk behaal je uiteindelijk een aantal 7e of 8e posities op de eerste pagina van Google…

Wat resulteert in een organische click through rate van gemiddeld nog geen 4%!

Door te ranken voor long-tail keywords ondervindt je nauwelijks concurrentie en kun je dus weldegelijk een enorm aantal eerste organische posities behalen met je website!

Volgens een uitgebreide studie van Backlinko bestaat ruim 91,8% van het totaal aantal zoekopdrachten uit long-tail keywords!

Deze zoekwoorden zijn niet alleen eenvoudig om voor te ranken, maar hebben ook nog eens een hogere kans op conversie en de data van deze long-tail varianten is nauwelijks bekend bij de keyword tools!

“The long tail could provide an untapped opportunity to connect with potential customers. Invest in these areas and see volumes grow.”

Bron: ThinkwithGoogle

Long-tail Zoekwoorden hebben een hogere kans op conversie

Long-tail zoekwoorden bestaan over het algemeen uit 3 of meer woorden met een relatief laag concurrentieniveau. Wat veel mensen vergeten is dat ondanks het lage zoekvolume van deze keywords, de kans op conversie een stuk groter is!

Long-tail zoekwoorden zijn namelijk een stuk specifieker dan brede zoektermen en beschrijven exact waar de gebruiker naar op zoek is.

Conclusie:

Het ranken voor long-tail keywords is vanwege de relevantie, de verhoogde kans op conversie en het lage concurrentieniveau de perfecte manier om waardevolle nummer één posities in Google te bemachtigen.

Pas deze long-tail varianten dan ook toe in je SEO strategie.

Hoe vind je goede SEO zoekwoorden?

Ben jij benieuwd hoe waardevolle zoekwoorden kunt vinden? Bekijk ons complete stappenplan in onderstaande gids!

Schrijf Betere en Unieke SEO Content

Het klinkt mooi wanneer je de welbekende tip van de meeste SEO experts doorneemt:

“Schrijf goede SEO content”

Maar wat is nu eigenlijk goede content waarmee je de concurrentie verslaat in de zoekmachines?

 • Analyseer allereerst de top 3 organische resultaten
seo content analyse

Bekijk de overeenkomsten tussen de top ranking pagina’s en vergelijk de inhoud met die van de webpagina’s die op de 8e, 9e en 10e positie in Google staan.

Wat is het verschil tussen de top 3 en de posities onderaan de SERP?

 • Neem deze verschillen mee in het optimaliseren van je eigen webpagina
goede seo content strategie

Nu je de belangrijkste overeenkomsten van de top 3 in je eigen webpagina hebt verwerkt, is het tijd om iets beters te creëren:

 • Gedetailleerder: voeg screenshots toe, afbeeldingen, video uitleg, eigen ervaringen, eigen onderzoeken.

 • Uitgebreider: zorg voor meer diepgang, verwerk alles wat relevant is aan het hoofdonderwerp en zorg dat jij de complete bron bent over dit onderwerp.

 • Visueel aantrekkelijker: zorg dat je inhoud makkelijk leesbaar is, gebruik korte zinnen, korte alinea’s, afbeeldingen, bullet-points, infographics, tussenkoppen, een inhoudsopgave, verschillende hoofdstukken.

 • Relevanter: optimaliseer de inhoud volledig rondom het onderwerp en de zoekintentie van de gebruiker in een allesomvattende pagina.

 • Unieke content elementen: voeg waardevolle informatie of visuele content toe aan je pagina die je nog ergens anders op het web kunt vinden.

4. Technische SEO Strategie

technische seo strategie

Technische SEO is net als autoriteit en content één van de 3 pijlers binnen zoekmachine optimalisatie.

Omdat deze pijlers een cruciale rol spelen in het rangschikken van webpagina’s in de zoekmachines, delen wij in dit hoofdstuk een complete technische SEO strategie!

Technische SEO Analyse

Om inzage te krijgen in de huidige stand van zaken is het allereerst belangrijk om een technische SEO analyse uit te voeren door gebruik te maken van diverse tools.

Een technische analyse is bedoeld om de fouten in de techniek van je website in kaart te brengen zodat je weet welke factoren je zoekmachine optimalisatie prestaties op dit moment belemmeren.

 

Ahrefs Technische Site Audit

SEO gigant Ahrefs biedt een zeer handige tool aan waarmee je eenvoudig alle technische fouten kunt terugvinden die je SEO-prestaties beschadigen.

Zorgt dat je het optimalisatie proces van deze fouten in de techniek prioriteert door onderstaande fouten als eerste te verhelpen:

 • Redirect chains en loops
 • Interne links naar 404 pagina’s
 • Orphan pagina’s
 • Pagina’s met links naar redirects
 • Missende title tags, meta descripties en H1-tags
 • Duplicates zonder canonical
 • Pagina’s met een lange laadtijd

Hulp nodig met het optimaliseren van deze technische fouten? Maak gebruik van onze uitgebreide technische SEO gids!

Dekkingsrapport Search Console

Het dekkingsrapport binnen Google search console biedt waardevolle informatie over de technische fouten die Google ondervindt tijdens het crawlen van websites.

 • Breng in kaart welke pagina’s momenteel nog niet zijn geïndexeerd
 • Fix tegenstrijdige signalen zoals een pagina met een noindex-tag die wel in de sitemap voorkomt
 • Fix crawl-fouten
search console

Verder vind je in de zijbalk van search console de kopjes “pagina functionaliteit” en “site vitaliteit” terug, waar je pagina’s terugvindt die niet mobiel-vriendelijk zijn en pagina’s die een onvoldoende core web vitals score behalen.

Aangezien Google een mobile-first indexing beleid hanteert en webpagina’s dus worden beoordeeld op basis van de mobiele versie, is het belangrijk om deze foutmeldingen zo snel mogelijk te verhelpen.

De core web vitals spelen sinds dit jaar een rol in de beoordeling van de gebruikerservaring en tellen vanaf nu dus ook echt mee als SEO rankfactor.

pagespeed insights

Optimaliseer de pagina’s die niet mobiel-vriendelijk zijn en over een slechte core web vitals score beschikken. Na het herstellen van deze fouten kun je met onderstaande tools checken of de implementatie succesvol is verlopen:

URL Parameters

Een veel voorkomend probleem bij met name E-commerce websites is de duplicate content die wordt veroorzaakt door parameter URL’s.

Google ziet iedere parameter URL namelijk als een unieke pagina met vaak identieke inhoud.

Daarnaast zorgen URL parameters voor een onnodige verspilling van het crawl-budget dat beter besteedt kan worden aan het crawlen van de belangrijke SEO pagina’s.

Breng de verschillende URL parameters van je website in kaart door gebruik te maken van de parameter tool die Google hiervoor beschikbaar stelt en geef direct aan hoe Google om moet gaan met deze parameters zodat deze versies niet worden geïndexeerd.

Daarnaast is het belangrijk om de URL parameter versies uit te sluiten in het robots.txt-bestand zodat Google geen crawl-budget besteed aan de parameter URL’s.

 

5. Master Linkbuilding Strategie: Entity Building

link building strategie

Iedereen die zich bezig houdt met SEO weet onderhand hoe moeilijk het is om op natuurlijke wijze waardevolle backlinks te verzamelen.

In dit hoofdstuk delen we dan ook de nieuwste vorm van link building gericht op het hedendaagse SEO speelveld.

Wat is Entity Building?

Entity building verwijst naar het proces waarbij wordt geprobeerd om de aanwezigheid van een entiteit in de Google knowledge graph te vergroten, om meer autoriteit te winnen op het gebied van SEO.

Entity Building Strategie

Met link building verwijzen we naar het proces waarbij op een natuurlijke manier wordt geprobeerd om meer backlinks te verzamelen zodat Google meer autoriteit toekent aan onze webpagina’s.

Meer autoriteit betekend hogere posities in Google en het verzamelen van links vormt dan ook nog altijd een belangrijk onderdeel van je SEO strategie.

Maar hoe zorg je ervoor dat andere websites linken naar je pagina’s?

Diverse link building strategieën zoals het creëren van link bait en gebroken link building zijn zeker effectief, maar kosten vaak enorm veel tijd en moeite in verhouding met het aantal links dat ze opleveren.

Entity building is een alternatieve link building techniek die gericht is op het verbeteren van je entiteit waardoor je meer autoriteit wint.

Voor als het je nog niet opgevallen is, Google toont tegenwoordig SERP features in de zoekresultaten pagina die veel weg hebben van een featured snippet, maar waarvan de informatie afkomstig is vanuit de Google knowledge graph.

knowledge graph

De knowledge graph is een gigantische kennisbank die Google bouwt waarbij entiteiten aan elkaar worden verbonden door onderlinge relaties die gebaseerd zijn op feiten.

Een entiteit kunnen we het beste vergelijken met een zelfstandig naamwoord. Dit kan een mens, een object, een kleur, een voetbalclub en zelfs een emotie zijn.

De onderlinge relaties zijn de werkwoorden die de verschillende entiteiten aan elkaar verbinden.

Voorbeeld:

Matthijs Pil (entiteit) werkt als (relatie) SEO specialist (entiteit).

Entiteiten kunnen als SERP feature vertoond in de vorm van een knowledge panel wanneer er een zoekopdracht wordt uitgevoerd die gericht is op een entiteit die voorkomt in de Google knowledge graph.

knowledge panel seo 2

Het bouwen aan je eigen entiteit in de Google knowledge graph oftewel “entity building” is de nieuwste vorm van link building die in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen binnen SEO.

Of het nu gaat om je bedrijfsnaam, je merk of jijzelf als persoon, het is vanuit een SEO perspectief cruciaal om je entiteit te vergroten en te belanden in de knowledge graph.

 • Optimaliseer je Google mijn bedrijf profiel
 • Onderhoud en verbeter je social media kanalen
 • Creëer een uitgebreide auteur biografie
 • Optimaliseer je “over ons” pagina
 • Start met gast bloggen
 • Start een podcast
 • Neem actief deel aan forums zoals Reddit of Quora
 • Rank voor branded keywords
 • Meld je aan bij review websites
 • Meld je aan bij bedrijven registers
 • Plaats comments onder blogs binnen je branche
 • Blog over je entiteit
 • Interview een expert binnen je branche en deel de content op Youtube
entity building

Het vergroten van je entiteit heeft alles te maken met het verbeteren van je online reputatie. Zorg dat je naam wordt genoemd op het web in positieve zin en dat je actief communiceert met klanten en prospects.

Het bouwen aan je entiteit wordt dan ook langzaam de vervanger van het traditionele link building proces om meer autoriteit te winnen!

6. SEO Masterpiece Strategie

seo masterpiece strategie 1

In dit hoofdstuk vind je de ultieme SEO strategie die we inzetten als kers op de taart om een massale toename van het aantal organische bezoekers te verzekeren!

Wat is de SEO Masterpiece Strategie?

De SEO Masterpiece strategie is een content marketing strategie waarbij gerelateerde pagina’s met lage kwaliteit content worden verbeterd en gecombineerd tot één ultieme pagina van hoge kwaliteit!

De content-rijke pagina die we creëren met de gecombineerde inhoud van de pagina’s met een lage kwaliteit content noemen we ook wel de Masterpiece.

Deze SEO strategie richt zich op het combineren van:

 • Pagina’s die geen organisch verkeer ontvangen
 • Pagina’s die over hetzelfde hoofdonderwerp gaan
 • Webpagina’s die minimaal 6 maanden oud zijn

Vind Webpagina's voor de SEO Masterpiece Strategie

Duik allereerst in Google Search Console en ga op zoek naar pagina’s die na 6 maanden nog steeds geen organisch verkeer ontvangen. Kies vervolgens 4 webpagina’s uit die gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdonderwerp.

–> Prestaties –> Afgelopen 6 maanden –> Pagina’s

In onderstaand voorbeeld hebben we ontdekt dat de webpagina’s over:

 • Featured snippets
 • Zoekwoordonderzoek
 • LSI keywords
 • SERP

Na 6 maanden nog altijd geen organisch verkeer ontvangen. Hoewel dit aan diverse factoren kan liggen zoals bijvoorbeeld zoekwoord kannibalisatie, een lage kwaliteit inhoud of een te hoog concurrentieniveau, blijft het een gegeven dat deze pagina’s op dit moment niets toevoegen aan onze SEO prestaties.

serp strategie

Ga op zoek naar een Kansrijke Zoekterm

Met een kansrijke zoekterm verwijzen we naar een zoekwoord met een haalbaar concurrentieniveau, een rendabel zoekvolume en een goede CPC score.

 • Keyword Difficulty: richt je op een zoekwoord met een maximale KD van 30%
 • Zoekvolume: target een zoekwoord met een minimaal maandelijks zoekvolume van 250. 

Afhankelijk van het zoekvolume kun je de minimale eisen stellen aan de CPC score. De cost per click indicator beschrijft het gemiddelde bedrag dat adverteerders gemiddeld bereid zijn te betalen voor een klik op hun zoekresultaat.

Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe meer adverteerders bereid zijn te betalen voor een klik, des te meer er wordt verdiend aan een klik

Indien een zoekwoord een CPC score heeft van bijvoorbeeld $50,- kunnen we logischerwijs de eisen voor het minimale zoekvolume bijstellen.

hoger in Google

In bovenstaand voorbeeld vind je een kansrijke zoekterm met betrekking tot de pagina’s die we gebruiken voor onze SEO masterpiece strategie.

De term “hoger in Google” gebruiken we in dit geval als het hoofdonderwerp van de pagina, terwijl de 4 gekozen pagina’s fungeren als een individueel hoofdstuk in masterpiece pagina.

Creëer de Masterpiece

Voeg de inhoud van de 4 gekozen pagina’s die geen organische bezoekers ontvangen toe aan één ultieme pagina die we in het geval van het bovenstaande voorbeeld optimaliseren voor de term “hoger in Google”

De zoekwoorden: featured snippets, zoekwoordonderzoek, LSI keywords en SERP, zullen als H2-tag een individueel hoofdstuk op de pagina innemen.

We gebruiken de vier gekozen pagina’s nu dus eigenlijk als een hoofdstuk in een webpagina die wordt geoptimaliseerd voor een breder onderwerp.

seo masterpiece

301 Redirect de gefuseerde Pagina's naar de SEO Masterpiece

Voeg vanuit de samengevoegde pagina’s een 301 redirect toe naar de masterpiece pagina zodat linkwaarde wordt doorgegeven.

Met een 301 redirect geven we de zoekmachines aan dat deze pagina is verhuisd naar een andere pagina en worden bezoekers automatisch doorverwezen naar de nieuwe pagina.

Meer leren over SEO?

Geef een reactie