Helias Marketing

SEO Strategie 2021

SEO Strategie 2021 [Ultieme Gids]

seo strategie

Essentiële SEO Strategieën om in 2021 het verschil te maken!

Het SEO speelveld ontwikkeld zich in razendsnel tempo en jouw zoekmachine optimalisatie strategie kan dan ook niet achterblijven.

In deze ultieme gids delen wij de meest effectieve SEO strategieën om in 2021 met jouw website te domineren in de zoekmachines!

Wat is een SEO Strategie?

Een SEO-strategie verwijst naar het proces van plannen, organiseren en implementeren van zoekmachineoptimalisatie technieken volgens een goed doordacht plan, om betere organische resultaten te behalen in zoekmachines zoals Google.

Hoe creëer je een SEO strategie?

Om een effectieve SEO strategie te ontwikkelen formuleer je eerst een concrete langetermijndoelstelling en breng je vervolgens de stappen die nodig zijn om deze doelstelling te bereiken in kaart.

Je hebt een visie en een specifiek doel voor ogen waarom je SEO wilt inzetten als marketinginstrument. En nu je de stappen die nodig zijn om dit doel te bereiken in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om iedere stap goed te analyseren, zodat je een compleet plan van aanpak samen kunt stellen met concreet geformuleerde kortetermijndoelstellingen die dienen als tussenstapjes.

Het complete plan noemen we ook wel je SEO strategie.

Inhoud SEO Gids

In deze SEO gids vind je de meest effectieve SEO strategieën om in 2021 het verschil te maken bestaande uit:

 • SEO Masterpiece: On-Page SEO Strategie 
 • Keyword Cannibalization Strategie: On-Site SEO
 • Link Bait: Linkbuilding Strategie

Relevante Bron:

H1
seo masterpiece strategie 2021

SEO Masterpiece Strategie

Gebruik de SEO masterpiece strategie om je organisch verkeer een onvoorstelbare boost te geven.

De techniek richt zich op het creëren van een diep-inhoudelijke pagina, die rankt in Google voor talloze zoekwoorden en ervoor zorgt dat jij een autoriteit wordt in de ogen van Google rondom een specifiek onderwerp!

Wat is de SEO Masterpiece?

De SEO masterpiece is een waardevolle zoekmachine optimalisatie techniek waarbij je meerdere pagina’s die gerelateerd zijn aan hetzelfde onderwerp, samenvoegt tot één ultieme masterpagina.

De samengevoegde pagina’s noemen we “Fusie Pagina’s”.

Door low quality pages die bijvoorbeeld geen organische bezoekers ontvangen, of niet over diepgaande en contentrijke inhoud beschikken, samen te voegen tot een allesomvattende en super gedetailleerde pagina die een heel onderwerp behandeld, kun je de SEO van je website een mega boost geven.

Belangrijk is dat de fusie pagina’s gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdonderwerp, zodat ze elkaar aanvullen.

seo tips 2021

Waarom de SEO Masterpiece?

Volgens een SEO-studie van Ahrefs, ontvangt meer dan 90% van alle webpagina’s wereldwijd geen organisch verkeer. De kans is dus vrij groot dat ook jouw website een aantal pagina’s bezit die geen bezoekers ontvangen.

En al zijn deze pagina’s nog zo goed gestructureerd en voorzien van hoge kwaliteit content, zolang er geen verkeer op de pagina komt, ben je deze webpagina’s vanuit een SEO-perspectief liever kwijt dan rijk.

Met de SEO Masterpiece strategie verenig je gerelateerde webpagina’s die geen organisch verkeer ontvangen, zodat deze low quality pages samen een high quality page vormen die gericht is op een onderwerp met een bewezen zoekvolume.

De kracht van deze techniek is dat je het negatieve SEO-effect die de lage kwaliteit pagina’s op je website veroorzaken, omzet in een positief SEO-effect waarbij een pagina van hoge kwaliteit talloze organische bezoekers binnenhaalt en topical authority wint.

Wat is het voordeel van een Master Pagina?

 • Verander thin content pagina’s in één ultieme pagina van hoge kwaliteit
 • Fix problemen met keyword cannibalization
 • Rank voor talloze long-tail zoekwoorden
 • Topical Authority
 • Perfect voor Google Passage Ranking

Omdat de master pagina gericht is op een breder onderwerp, waarvan de fusion pagina’s een sub-onderwerp zijn, kun je met deze allesomvattende pagina ranken voor talloze verschillende zoekwoorden.

De master pagina wordt namelijk in verschillende hoofdstukken verdeeld en voor ieder hoofdstuk geoptimaliseerd rondom een aantal verschillende zoekwoorden met een laag zoekvolume en een laag concurrentie-niveau.

Zoals je hebt ervaren is het zoekvolume van de individuele sub-onderwerpen of de zoekwoorden van de fusion pagina’s onvoldoende om een passend aantal organische bezoekers naar de webpagina’s te ontvangen.

Als collectief zorgen deze verschillende sub-onderwerpen met een laag zoekvolume, maar ook een laag concurrentie-niveau ineens voor een grote toename van je organisch verkeer.

De SEO Masterpiece Strategie in 13 Stappen

#1: Vind pagina’s die geen organische bezoekers ontvangen
#2: Keyword research voor de master pagina
#3: SERPs Analyse
#4: Search Intent Optimalisatie
#5: Keyword Suggesties
#6: Image SEO Entities
#7: Title tag & Meta description
#8: Header-tags & Hoofdstukken
#9: Links toevoegen aan de master pagina
#10: 410 of 301 redirect
#11: URL’s gewijzigde links aanpassen
#12: Interne links vanuit autoritaire pagina’s
#13: Promote je content op social media

1. Vind pagina's zonder organische bezoekers

Allereerst gaan we op zoek naar een aantal gerelateerde webpagina’s die geen organische bezoekers ontvangen, zodat we deze kunnen ontwikkelen tot fusion pagina’s.

*Navigeer naar je Google Search Console account, ga naar “prestaties“, kies als datum de afgelopen 3 of 6 maanden, en klik op “pagina’s”.

Zoek een aantal URL’s rondom hetzelfde onderwerpen met 0 tot 10 organische klikken en eveneens relatief weinig vertoningen.

seo tips voor meer organische bezoekers

Het minimale aantal klikken en vertoningen hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat het gekozen onderwerp of de gekozen zoekwoorden, over een laag zoekvolume beschikken.

Onvoldoende geoptimaliseerde webpagina’s of zoekwoorden met een te hoge concurrentie kunnen namelijk de oorzaak zijn.

We onderzoeken dan ook het zoekvolume en het aantal geschatte URL bezoeken van de top resultaten in de SERPs, om te bepalen of we de webpagina gaan optimaliseren of gaan gebruiken als fusion pagina.

*Navigeer naar de keyword-tool: Ubersuggest, en voeg de centraal gestelde zoekwoorden toe aan de zoekfilter.

Vervolgens analyseren we het zoekvolume, de CPC, en het aantal geschatte URL bezoeken van de top 3 resultaten, om te bepalen of we de webpagina behouden.

zoekvolume keywords

In bovenstaand voorbeeld zien we een geschat zoekvolume van 70 gebruikers per maand, een CPC van €0,- en slechts 6 geschatte URL bezoeken voor het derde zoekresultaat.

Dit is dan ook het perfecte eerste sub-onderwerp voor de masterpiece, aangezien de zoekterm niet waardevol genoeg is voor een individuele webpagina.

Zorg dat je minimaal 4 van dit soort webpagina’s vindt om samen te voegen in de Masterpiece.

2. Keyword Research voor de Master-Pagina

Nu we een aantal fusion pagina’s hebben gevonden die gerelateerd zijn aan hetzelfde onderwerp, gaan we op zoek naar een geschikt zoekwoord voor de master-pagina.

In het voorbeeld fuseren wij de pagina’s rondom de zoekwoorden:

 • E-A-T
 • Website Architectuur
 • Search Intent
 • Interne Links

Deze sub-onderwerpen zijn allen gerelateerd aan het hoofdonderwerp: zoekmachine optimalisatie ofwel SEO.

*Navigeer wederom naar Ubersuggest, en voeg de hoofdterm (in ons geval SEO) toe in de zoekfunctie. 

Klik vervolgens op “keyword ideeën” om een kansrijke zoekterm te vinden voor de masterpagina.

 • Zoekvolume van minimaal 250
 • SEO-moeilijkheid maximaal 35 
 • CPC, afhankelijk van je doelstelling, hoe hoger hoe beter
 • Het zoekwoord moet passen bij de sub-onderwerpen
zoekwoordonderzoek-masterpagina

In bovenstaand voorbeeld zien we dat de zoekterm: “SEO Tips”, perfect aansluit bij de gewenste statistieken. Dit is dan ook een uitstekend zoekwoord om centraal te stellen op de master-pagina.

zoekwoord analyse voor seo

3. Content Research: SERPs Analyse

Nu we de opzet voor de masterpiece hebben afgerond, gaan we per sub-onderwerp, en voor de hoofd-zoekterm een SERP’s analyse uitvoeren.

We gebruiken de data uit de SERP’s analyse om per hoofdstuk header-tags samen te stellen, voor meer zoektermen te scoren, onze SERPs real estate te vergroten, en de kwaliteit van de content te verbeteren door semantische SEO.

*Voer per keyword van de fusion pagina’s/je sub-onderwerpen, een zoekopdracht uit in Google.

# People also ask F.A.Q Vakken

De People also ask F.A.Q-sectie komt volgens de data van Ahrefs in 43% van de zoekopdrachten in de SERPs voor. Deze vragen zijn gerelateerd aan de uitgevoerde zoekopdracht, en worden door gebruikers vaker uitgevoerd als zoekopdracht.

We nemen deze vragen dan ook over op de masterpage zodat we:

 • Scoren voor meer relevante zoekopdrachten
 • De aanwezigheid in de SERPs kunnen vergroten door de posities in de people also ask vakken in te nemen. (vergroten SERPs real estate)
 • De content inhoudelijk te verbeteren

*Klik vervolgens een aantal van de vragen uit de F.A.Q vakken aan, zodat er meer relevante vragen verschijnen, en voer dit uit voor alle sub-onderwerpen + het main keyword(in ons geval SEO Tips).

semantische seo 1

# Featured Snippets

Tijdens het analyseren van de SERPs per onderwerp, onderzoeken we eveneens de aanwezigheid van een featured snippet.

featured snippet seo

Bij aanwezige featured snippets proberen we deze per hoofdstuk voor ons te winnen zodat we:

 • SERPs real estate vergroten
 • Zichtbaarheid verbeteren
 • Posities kunnen winnen in Google
featured snippet optimaliseren

# Gerelateerde Zoekopdrachten

Tijdens de SERPs analyse van ieder sub-onderwerp en het hoofd-keyword, noteer je eveneens de gerelateerde zoekopdrachten onderaan de SERPs.

Deze related searches bestaan namelijk uit zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd door gebruikers en die Google relateerd aan ons keyword.

Afhankelijk van de relatie tussen de gerelateerde zoekopdrachten en het keyword, kunnen we deze SERP features toepassen:

 • Als H2 of H3-tag op de master-pagina
 • Als ALT-Tag in relevante afbeeldingen op de master-pagina
 • Als main keyword op een individuele webpagina, waarbij we een wederzijdse link toevoegen tussen de pagina en de master-pagina
 • Als ankertekst
 • Als paragraaf-tekst < p > 

Het toevoegen van gerelateerde zoektermen zorgt ervoor dat Google de inhoud beter kan begrijpen en versterkt de semantiek.

Hiermee bedoelen we de verbinding tussen gerelateerde woorden om de pagina inhoud te verbeteren. 

lsi keywords

4. Search Intent Optimalisatie

Om de ultieme master-pagina samen te stellen rondom het zoekwoord: SEO Tips, is het van essentieel belang om de content te optimaliseren voor de correcte vorm van search intent die Google koppelt aan het zoekwoord.

Mocht je nog niet bekend zijn met de term: search intent, neem dan onze complete on-page SEO gids door, waar een heel hoofdstuk is toegewijd aan deze cruciale SEO-rankfactor.

Om de gewenste vorm van search intent op te sporen, voeren we een SERPs analyse uit voor het hoofd-zoekwoord: SEO Tips.

Als we de SERPs-resultaten bekijken, dan zien we aan de hand van de “list featured snippet” en de getallen die vermeldt staan in de title-tags, dat  gebruikers duidelijk de voorkeur geven aan een “List Post”.

Dit betreft een blog-pagina met een geordende of ongeordende lijst.

Analyseer de webpagina’s van de top-3 organische zoekresultaten en zorg dat je unieke elementen toevoegt aan de webpagina.

We creëren uiteraard wel een list-post gezien de overduidelijke vertegenwoordiging in de SERPs.

seo tips voor search intent

5. Keyword Suggesties

Om de pagina inhoud te versterken, en te scoren voor meer relevante zoektermen, gebruiken we de keyword-ideeën-functie van Ubersuggest.

Onderzoek zoekwoord-ideeën voor ieder sub-onderwerp en het hoofd-keyword 

 • Op basis van de data kunnen we het meest kansrijke keyword centraal stellen per sub-onderwerp(hoofdstuk op de master-pagina)
 • Gebruik relevante keyword-ideeën als H2 en H3-tag over de pagina
 • ALT-tags
 • Paragraaf tekst
keyword suggest

6. SEO Image Entities

Voer voor ieder keyword van de sub-onderwerpen een image search uit in Google. Als antwoord op deze zoekopdracht krijgen we namelijk een lijst met gerelateerde entiteiten gepresenteerd.

Om de semantische relatie tussen het keyword en de gerelateerde entiteiten in ons voordeel te gebruiken, kunnen we onder andere vanuit de master-pagina een wederzijdse interne link toevoegen, naar een webpagina waarin de entiteit als hoofd-keyword wordt gebruikt.

Daarnaast kunnen we zeer gerelateerde entiteiten die Google vertoond in de image SERPs, als keyword gebruiken voor een hoofdstuk/sub-onderwerp op de master-pagina.

entity seo research

7. Title Tag & Meta Description

Het optimaliseren van je title tag & meta description is nog altijd een belangrijke factor in de wereld van SEO. Niet alleen is de title tag een belangrijke Google rankfactor, maar het is ook nog eens je eerste uithangbord die gebruikers tegenkomen na een zoekopdracht in de SERPs.

Vanwege de snelle opkomst van vele extra SERP-features die leiden tot minder organische kliks, is het extra belangrijk om op een positieve manier op te vallen tussen de overige zoekresultaten.

seo title tag en meta description

Door de click through rate van je zoekresultaten te verbeteren kun je namelijk zonder verbeterde SEO-prestaties, alsnog meer organische bezoekers naar je website halen.

Daarnaast ziet Google het ook nog eens als een positief gebruikerssignaal wanneer de CTR van je resultaat hoger is dan die van de concurrenten.

Zoekmachines interpreteren dit namelijk als een signaal dat jouw zoekresultaat meer relevant is als antwoord op de zoekopdracht van de gebruiker.

Ook Google zelf geeft in haar blog aan dat het belangrijk is om hoogwaardige title-tags toe te voegen aan je webpagina’s:

title tag optimaliseren

Bron: Google

En ook over het toevoegen van de meta description is Google duidelijk in haar blog:

“Zorg ervoor dat iedere pagina op je website in het bezit is van een meta description”

meta description optimalisatie

SEO Tips voor Title tags & Meta Descriptions

Het optimaliseren van title tags en meta descriptions bestaat uit 2 verschillende factoren:

 1. Het voldoen aan de richtlijnen van Google en het correct informeren van gebruikers voor een goede user experience
 2. Copywriting vaardigheden waarmee we op psychologische wijze de interesse van de gebruiker wekken

Title Tag Richtlijnen

Een title tag moet volgens de richtlijnen van Google beknopt en beschrijvend zijn. Verder moet keyword stuffing worden vermeden, evenals herhalende boilerplate titels.

Met boilerplate titels wordt bijvoorbeeld het standaard opstellen van een title tag met: [productnaam] [De goedkoopste prijzen] [bedrijfsnaam].

Iedere title tag moet uniek zijn en de inhoud van de webpagina beschrijven. Gebruikers klikken namelijk onder andere op het zoekresultaat vanwege de title-tag en moeten om de perfecte gebruikerservaring aan te bieden, kunnen weten wat ze te wachten staat.

 • De maximale lengte van een title tag bestaat uit 50-60 characters, Google hanteert namelijk een maximum van 600px. Een afgebroken title tag in de SERPs komt onbetrouwbaar en onprofessioneel over.

Title Tag Copywriting SEO Tips

Copywriting vaardigheden moeten worden ingezet voor het optimaliseren van de title tag zodat je opvalt tussen de overige zoekresultaten en je de gebruiker triggert om zonder enige vorm van clickbait op jouw resultaat te klikken.

 • Voeg oneven getallen toe aan je title tag die zelden voorkomen zoals 53 of 29. Deze getallen vallen eerder op en komen betrouwbaar over.

*Voorbeeld: Op twee verschillende SEO-pagina’s worden statistieken gedeeld over bijvoorbeeld de organische click through rate.

Pagina A: 29% van de gebruikers klikte op het eerste zoekresultaat in de SERPs

Pagina B: 20% van de gebruikers klikte op het eerste zoekresultaat in de SERPs

Welke pagina komt betrouwbaarder over?

 • Voeg je keyword zoveel mogelijk aan de linkerkant toe in de title tag. Zoekmachines hechten namelijk meer waarde aan de woorden aan het begin van een titel.
 • Gebruik open loops of vragen in je title tag om nieuwsgierigheid op te wekken. Mensen kunnen van nature niet tegen onbeantwoorde vragen over onderwerpen waar de interesse ligt en zullen getriggerd worden om op het zoekresultaat te klikken.

*Voorbeeld vraag in title tag: 

 • Ben jij al bekend met de meest effectieve SEO tips van 2021?
 • Voeg het huidige jaartal toe aan de title tag. Dit geeft de gebruiker het signaal dat de inhoud relevant en up-to-date is.
 • Optimaliseer de title tag voor search intent
 • Voeg een long-tail keyword variatie toe aan de title tag om te ranken voor meer verschillende zoekwoord-combinaties
 • Voeg een call to action toe in de title tag
 • Benadruk de voordelen voor de klant
 • Voeg brackets toe aan de title tag om specifieke delen te laten opvallen

*Pro Tip: Volgens onderzoeksdata van Hubspot hebben headlines met brackets […] gemiddeld een 40% hogere click through rate!

Meta Description

Meta descriptions moeten uniek zijn en de inhoud van een specifieke pagina accuraat beschrijven.

 • Gebruik een meta description van maximaal 155 tekens.
 • Voeg gerelateerde zoekwoorden toe om te ranken voor meer verschillende combinaties
 • Voeg brackets toe om een unique selling point of een voordeel voor de klant te benadrukken
 • Voeg F.O.M.O toe zoals bijvoorbeeld: “Alleen vandaag nog voor de helft van de prijs”
metatags seo

8. Header-Tags & Hoofdstukken

Het structureren van de verschillende hoofdstukken op de master-pagina die ieder een sub-onderwerp behandelen is belangrijk voor de gebruikerservaring.

Zorg dat de verschillende hoofdstukken voor de gebruiker eenvoudig te onderscheiden zijn en dat eenvoudig kan worden genavigeerd tussen de verschillende hoofdstukken.

De master-pagina is een enorm content-rijke allesomvattende pagina waarin een gebruiker al makkelijk de interesse kan verliezen of het gevoel heeft dat hij of zij verdwaald is.

website navigatie

Keyword in H1-tag: SEO Tips (Hoofd keyword master-pagina)

Keyword in H2-tags: E-A-T, Website Architectuur, Search Intent, Interne Links (sub-onderwerpen), en keywords van overige hoofdstukken

Keyword in H3-tags: Long-tail-varianten, vragen uit de “people also ask” vakken of gerelateerde zoekwoorden van de sub-onderwerpen.

Optimaliseer ieder hoofdstuk rondom het sub-onderwerp en verwerk de verzamelde data van de SERPs analyse in de content van het hoofdstuk.

 • Voeg vragen toe uit de ‘people also ask’ vakken als H2 of H3-tag
 • Optimaliseer ieder hoofdstuk voor de featured snippet
 • Voeg gerelateerde zoekopdrachten toe aan de inhoud van het hoofdstuk
 • Voeg de relevante keyword ideeën uit Ubersuggest toe aan de inhoud

Ieder hoofdstuk moet dus worden geoptimaliseerd voor de gekozen keywords van de sub-onderwerpen. Ondanks dat deze zoekwoorden een laag zoekvolume bezitten, wordt het zoekvolume als collectief een stuk interessanter. 

Daarnaast is de master-pagina geoptimaliseerd rondom een zoekwoord met een bewezen zoekvolume, en zullen de extra keywords waarvoor we proberen te ranken in de verschillende hoofdstukken dus waardevol extraatje zijn.

google passage ranking en indexing

Google Passage Ranking

De in februari 2021 gelanceerde Google Passage Ranking update maakt het mogelijk om specifieke relevante passages op een pagina te rangschikken en deze vervolgens te vertonen in de SERPs op basis v an een zoekopdracht.

Voorheen werd enkel de volledige pagina weergeven.

Volgens Google haar eigen blog maken zij onder andere gebruik van BERT om de inhoud van webpagina´s beter te begrijpen zodat passages beter kunnen worden gerangschikt in de zoekresultaten. Google indexeert nog altijd de hele pagina, maar onderscheidt de inhoud van passages die onafhankelijk van elkaar worden gerangschikt.

Bij hele specifieke zoekopdrachten ligt het antwoord soms diep in een webpagina verstopt.
Om gebruikers beter te informeren worden er nu dus ook secties van je pagina’s beoordeeld om als zoekresultaat te gebruiken na zo’n specifieke zoekopdracht.

De gebruiker kan nu zonder de hele pagina te hoeven doorlopen direct het gewenste antwoord vinden.

Met de Masterpiece techniek creëren we een allesomvattende webpagina bestaande uit meerdere hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt geoptimaliseerd rondom een sub-onderwerp.

Deze hoofdstukken vertegenwoordigen ieder een eigen sectie op de master-pagina in de vorm van een mini-webpagina.

Deze hoofdstukken worden geoptimaliseerd rondom eigen zoekwoorden, featured snippets, en de people also ask vakken.

Al deze mini-webpagina’s moeten als collectief het volledige onderwerp in detail behandelen, maar kunnen dus ook afzonderlijk worden weergeven in de SERPs.

De Google Passage Ranking update maakt het mogelijk om per sectie/hoofdstuk te kunnen ranken in Google voor specifieke zoekwoorden, en vormt dan ook de kers op de taart van de SEO Masterpiece techniek.

9. Toevoegen van Links op de Master-Pagina

Om de pagina-inhoud van de master-pagina te versterken voegen we interne en externe links toe naar relevante webpagina’s.

Zoekmachines zoals Google gebruiken de aanwezige links om de inhoud van webpagina’s beter te begrijpen. Daarnaast zorgen relevante interne links voor een positieve gebruikerservaring en zorgt het er in de meeste gevallen voor dat bezoekers een langere tijd op je website spenderen.

Kortom, het toevoegen van relevante interne en externe links levert een positieve bijdrage aan de SEO van je webpagina.

wat is link juice

Interne Links

 • Voeg interne links toe vanaf relevante webpagina’s om de pagina inhoud te verbeteren
 • Het overdragen van link-waarde
 • Topical Authority, het creëren van content en gerelateerde webpagina’s rondom een specifiek onderwerp
 • Google kan de inhoud van je website eenvoudiger begrijpen
interne links voor seo

Externe Links

Het toevoegen van externe links aan de webpagina naar relevante webpagina’s/websites, met een hoge domein autoriteit levert een aantal SEO-voordelen op.

 • Google die de inhoud van webpagina’s of websites met een hoge domein-autoriteit heel goed begrijpt, kan door de aanwezige externe link ineens de relatie leggen tussen beide pagina’s.
 • In het kader van E-A-T, waar soms de benodigde expertise gevraagd wordt om te ranken in Google voor bepaalde content, kun je met een externe link die je gebruikt als bronvermelding bepaalde feiten hard maken of citaten van experts gebruiken.
 • Verwijs naar onderzoeksdata om statistieken op je webpagina te rechtvaardigen
 • Verwijs naar bepaalde tools of mogelijkheden die externe websites bieden, zodat je bezoekers hiervan kunnen profiteren.
externe linking
 • Voeg niet te veel interne links toe op de pagina aangezien de linkwaarde wordt verdeeld
 • Voeg enkel relevante URLs toe als interne link op de pagina
 • Optimaliseer je ankertekst door het zoekwoord erin te vermelden

Topical Authority

De SEO Masterpiece methode is één van de technieken die je kunt gebruiken om topical authority te winnen. Topical authority verwijst naar het verkrijgen van een autoriteit-status in de ogen van Google met betrekking tot een specifiek onderwerp.

Het verkrijgen van een dergelijke autoriteit-status zorgt ervoor dat je webpagina’s rondom dit onderwerp, betere posities behalen in de zoekmachines en dat nieuwe webpagina’s die je publiceert over dit onderwerp, voortaan sneller zullen ranken in Google.

Topical Authority kan behaald worden door:

 • Veel positieve signalen van gebruikers die je online als een autoriteit erkennen
 • Veel waardevolle en diepgaande content over een specifiek onderwerp
 • Veel organische bezoekers ontvangen op webpagina’s rondom een specifiek onderwerp
 • Het verschijnen in featured snippets en de people also ask vakken.

10. 410 of 301 Redirect

Nadat de relevante interne en externe links zijn toegevoegd aan de master-pagina en de content volledig is toegevoegd, is deze inhoudelijk afgerond. 

De fusie pagina’s waarvan de inhoud is toegevoegd aan de ultieme master-pagina, moeten echter nog worden doorverwezen zodat zoekmachines op de hoogte zijn van de URL-wijziging.

Om de verhuizing succesvol door te geven kunnen we gebruik maken van een 410 status-code en een 301 redirect.

Met een 301 redirect vertellen we Google dat het gaat om een permanente verhuizing van de URL. Een 301 redirect draagt vrijwel de gehele linkwaarde over aan de nieuwe URL en kan daarom perfect worden toegepast wanneer de samengevoegde pagina’s in het bezit waren van backlinks.

Maak gebruik van de SEO Backlinks Analyzer van Ubersuggest, om te kijken of de gefuseerde webpagina’s in het bezit waren van backlinks.

backlink checker

Mochten er backlinks aanwezig zijn op één van de samengevoegde URL’s, dan voegen we een 301 redirect toe aan de oude webpagina zodat link-waarde wordt doorgegeven en Google op de hoogte is van de verhuizing.

Wanneer de pagina’s niet over relevante webpagina’s beschikken, gebruiken we de 410 status-code. Deze geeft aan Google aan dat de URL permanent is verwijderd. Google zal vervolgens de verwijderde URL zo snel mogelijk verwijderen van indexering.

410 of 301 Redirect toevoegen met SEO-plugin

We kunnen eenvoudig een 410 of 301 redirect aanbrengen door gebruik te maken van de SEO-plugin: Rank Math.

 1. Installeer de SEO-plugin door via WordPress naar “plugins” te navigeren en vervolgens: Rank Math toe te voegen aan de zoekfilter
seo plugin

2. Nadat de plugin is geinstalleerd, navigeer je in de SEO-plugin naar “Dashboard” en activeer je de “redirections” optie.

redirects

3. Als de redirections tab is geactiveerd, ga je in Rank Math naar “redirections“, klik op “add new“, en voeg de oude URL in naast “Source URL’s”.

Achter de “destination URL” vul je als je kiest voor een 301-redirect, het nieuwe webadres in van de master-pagina, controleer of de 301-functie is geactiveerd, en klik op “add redirection

Om de pagina permanent te verwijderen met een 410 status-code, kun je de 410 content deleted optie activeren en vervolgens weer op “add redirection” klikken.

Wil jij meer SEO technische kennis op doen over bijvoorbeeld 301 redirects of de 410 status-code?

11. Pas de URL's van gewijzigde links aan

Nadat de 301 redirect of de 410 status-code is doorgevoerd, is de URL ook definitief gewijzigd. Dit betekend dat we ook alle interne links moeten aanpassen naar het nieuwe webadres.

Want ondanks dat de 301-redirect er wel voor zorgt dat de bezoeker die op de gewijzigde link klikt op de goede bestemming aankomt, op je website wil je omleidingen vermijden.

Redirects gaan namelijk ten koste van de pagina laadtijd, en kunnen daarnaast al snel redirect-chains veroorzaken. 

Gelukkig kunnen we deze foutieve URL’s eenvoudig opsporen met de gratis site audit tool van Ahrefs.

crawl-errors oplossen

Navigeer in het site audit rapport naar “All issues” en klik vervolgens op de foutieve 4XX-code(s).

Je krijgt nu een lijst met de foutieve URL’s gepresenteerd inclusief de status-code.

Klik op één van de URL’s om te bekijken waar ze zich bevinden.

410 seo

Nadat je één van de foutieve URL’s hebt aangeklikt krijg je de bron te zien, de URL waar de foutieve link zich bevindt inclusief de ankertekst.

Kopieer de ankertekst en navigeer vervolgens naar de bron-URL om de link te verwijderen of aan te passen.

zoekmachine optimalisatie tips

Om te voorkomen dat je de gehele pagina moet doorlopen op zoek naar de foutieve hyperlink kun je via: “CTRL+F” zoeken op de pagina. Kopieer de ankertekst in de zoekbalk, en je vindt eenvoudig de foutieve link.

technische seo tips 2021

Pas op exact dezelfde manier iedere foutieve 410 foutmelding aan. Gebroken links leiden namelijk tot een slechte gebruikerservaring en dit heeft vanzelfsprekend dan ook een  negatieve invloed op je SEO-prestaties.

Mocht je de 301 redirect hebben toegepast dan kun je op exact dezelfde wijze de foutieve links terugvinden.

Verander de foutieve links in de nieuwe URL van de master-pagina of verwijder de gehele hyperlink.

301 redirect tips

12. Link vanuit pagina's met een hoge autoriteit

Omdat de master-pagina een volledig onderwerp vertegenwoordigd vol met kansrijke zoekwoorden, willen we deze natuurlijk zo snel mogelijk hoog in de zoekresultaten laten verschijnen.

Voeg de URL van de master pagina toe als interne link op de homepage en andere pagina’s met autoriteit. Bij de meeste websites heeft de homepagina namelijk de hoogste pagina-autoriteit waardoor er meer linkwaarde te verdelen valt.

Door linkwaarde op deze manier strategisch door te geven zal Google al snel het signaal opvangen dat het een belangrijke pagina is, wat de posities in de SERPs zal bevorderen.

13. Promote je Content op social media

De allerlaatste stap van de SEO Masterpiece techniek is het promoten van je webpagina via social media kanalen. Verkeer naar een webagina afkomstig van social media kanalen zoals Youtube, Instagram, Twitter, Linkedin en Facebook, geeft Google het idee dat de pagina populair is en zorgt daarnaast in de meeste gevallen voor positieve gebruikerssignalen.

Het promoten van de master-pagina is dan ook de perfecte kickstart om de webpagina een boost te geven in de Google rankings.

Relevante Bronnen:

H2
zoekmachine optimalisatie strategie

Effectieve SEO Strategie voor Zoekwoord Cannibalisatie

In dit hoofdstuk delen wij stap voor stap de beste SEO strategie om zoekwoord kannibalisatie op een effectieve manier te behandelen.

Wat is Keyword Cannibalization?

Keyword cannibalization ook wel bekend als zoekwoord kannibalisme is het proces binnen zoekmachine optimalisatie waarbij meerdere pagina’s op een website met elkaar concurreren in de SERP voor dezelfde zoekwoorden.

Zoekwoord kannibalisme zorgt voor verslechterde prestaties met SEO, omdat het voor zoekmachines niet duidelijk is welke pagina het beste kan worden weergeven in de SERP op basis van een specifieke zoekopdracht.

zoekwoord kannibalisatie

Waarom is Keyword Cannibalization belangrijk voor SEO?

Keyword cannibalization is een belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie omdat het je rankings in de SERP’s op een negatieve manier beïnvloed.

Webpagina’s die onderling met elkaar concurreren voor dezelfde zoekwoorden en de zoekmachines hiermee in verwarring brengen, worden lager gerangschikt in de zoekresultaten pagina’s en ontvangen hierdoor minder organische bezoekers dan ze potentieel kunnen ontvangen.

Het opsporen en oplossen van keyword cannibalization problemen op je website leidt dus tot betere SEO-prestaties en zorgt in de meeste gevallen voor een toename van het organisch verkeer.

on page strategie

Hoe herken je Zoekwoord Kannibalisme?

 1. Rankings in de zoekmachines die extreem blijven schommelen
 2. Het afwisselen van webpagina’s in de SERP op basis van een specifieke zoekopdracht
 3. De verkeerde webpagina die naar voren komt in Google op basis van een zoekopdracht

1. Rankings die blijven Fluctueren in de SERP

Een bekende eigenschap van zoekwoord kannibalisme is het continue schommelen van je organische posities in de SERP.

Met name nu zoekmachines zoals Google gebruik maken van machine learning technieken (RankBrain) om het rangschikkings-proces te optimaliseren op basis van gebruikerssignalen, zullen in het algemeen de rankings in Google regelmatig schommelen.

Een schommeling van 2, 3 of zelfs 5 posities per dag is tegenwoordig niets nieuws en is ook zeker geen signaal dat er sprake is van zoekwoord kannibalisme.

Maar het dagelijkse fluctueren van 10, 20 of zelfs 30 posities in de SERP, heeft alle tekenen van zoekwoord kannibalisme. Wanneer rankings dagelijks of wekelijks enorm blijven schommelen in de SERP, weet je direct dat de kans groot is dat je last hebt van keyword cannibalization.

seo strategie google

2. Afwisselen van webpagina's in de SERP

Wanneer meerdere pagina’s op een website elkaar afwisselen in de SERP op basis van exact dezelfde zoekopdracht, weet je vrij wel zeker dat je te maken hebt met zoekwoord kannibalisme.

Google weet in dit geval namelijk niet goed welke pagina moet worden weergeven voor deze specifieke zoekopdracht, waardoor beide pagina’s met elkaar concurreren.

3. De verkeerde webpagina wordt vertoond

Wellicht een minder sterk signaal als de twee hierboven, maar zeker één om in je gedachte te houden. Wanneer voor een bepaalde zoekopdracht in Google een andere webpagina naar voren komt in de SERP dan de pagina die jij in gedachten had, kan dit 3 dingen betekenen:

 • Je hebt last van zoekwoord kannibalisme
 • De vertoonde pagina sluit beter aan bij de search intent
 • De pagina die jij in gedachten had beschikt over onvoldoende kwaliteit en is minder goed geoptimaliseerd voor deze zoekterm

Twijfel je of je last hebt van Keyword Cannibalization? [Gratis Scan]

Heeft jouw website last van één of meerdere signalen die wel eens het teken kunnen zijn van zoekwoord kannibalisme op je website? 

Vraag een gratis scan aan en ontvang een compleet overzicht inclusief oplossingen.

SEO Strategie om Zoekwoord Kannibalisme te Bestrijden

Zoekwoord kannibalisme kan een enorme impact hebben op je rankings in Google en brengt talloze negatieve SEO-effecten met zich mee.

Om ervoor te zorgen dat jij keyword cannibalization op een strategische manier aanpakt om je prestaties in de zoekmachines te verbeteren, vind je onderstaand de complete SEO strategie voor zoekwoord kannibalisme:

Google Search Console Analyse

Start allereerst met een analyse in Google Search Console om te bekijken of er meerdere webpagina’s aanwezig zijn die ranken voor exact dezelfde zoekterm.

In onderstaande afbeelding vind je stap voor stap hoe je deze analyse kunt uitvoeren:

check keyword cannibalization

Ranken er meerdere pagina’s voor hetzelfde zoekwoord en heb je last van één of meerdere eigenschappen van zoekwoord kannibalisatie die wij hierboven beschreven? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met keyword cannibalization.

Search Intent

Search intent of wel de specifieke zoekintentie waarmee een gebruiker de zoekopdracht in Google uitvoert, speelt een grote rol in zoekwoord kannibalisme.

Er is namelijk enkel sprake van dit negatieve SEO-effect wanneer meerdere pagina’s op je website die ranken voor exact dezelfde zoektermen, ook nog eens zijn geoptimaliseerd rondom dezelfde vorm van search intent.

 • Informatie intentie: de gebruiker is op zoek naar informatie zonder intentie om actie te ondernemen op een webpagina
 • Commerciële intentie: de gebruiker zit in een oriënterende fase en is op zoek naar advies of meer informatie om de juiste actie te kunnen ondernemen op een webpagina zoals bijvoorbeeld een aankoop doen
 • Transactie intentie: de gebruiker is van plan om een actie te ondernemen op een website zoals het aanmelden voor een cursus of het aankopen van een product. De gebruiker weet nog niet waar hij/zij de actie gaat uitvoeren.
 • Navigatie intentie: de gebruiker is doelgericht op zoek naar een specifieke onderneming, website, of een specifiek merk om actie te ondernemen
 • Lokale intentie: de gebruiker is op zoek naar informatie om een restaurant, winkel of onderneming fysiek te bezoeken. De zoekopdracht is locatie gebonden. 
search intent strategie 1

Zolang de verschillende pagina’s wel dezelfde zoekwoorden targetten, maar niet zijn ingericht voor dezelfde vorm van search intent, is er niets aan de hand.

Sterker nog, het ranken van verschillende webpagina’s in de SERP voor exact dezelfde zoektermen, maar met de focus op een verschillende vorm van search intent, is een effectieve On-SERP SEO strategie om meer SERP real estate in te nemen.

Deze techniek noemen we ook wel de “Double Snippet” techniek.

on-serp-seo

In onderstaande afbeelding zie je hoe Moz.com de double snippet techniek succesvol heeft toegepast, door meerdere pagina’s wel voor exact dezelfde zoekwoorden, maar niet voor dezelfde vorm van search intent te optimaliseren.

search intent seo strategie

Let op*: Dit is een gevorderde SEO techniek die voldoende kennis over search intent vereist. Daarnaast heeft deze techniek enkel kans van slagen wanneer Google ook daadwerkelijk webpagina’s met meerdere vormen van search intent weergeeft in de SERP.

De vorm van search intent die Google koppelt aan een specifieke zoekterm wordt bepaald op basis van verzamelde gebruikerssignalen.

Een breed zoekwoord als voetbal, kan door gebruiker A worden ingevoerd in Google om meer informatie te verzamelen over voetbal, terwijl gebruiker B deze zoekopdracht wellicht uitvoert om een voetbal aan te schaffen.

Als een zoekwoord overduidelijk door gebruikers met verschillende intenties wordt uitgevoerd, zal Google ook zoekresultaten die zijn geoptimaliseerd voor deze verschillende intenties presenteren in de SERP en kan dus de double snippet techniek worden toegepast.

Gerelateerde Bronnen:

Oplossing:

Hoe nu verder? Er van uitgaande dat:

 • Je last hebt van één of meerdere kenmerken van zoekwoord kannibalisatie
 • Je tijdens de analyse in Google search console opmerkte dat er meerdere pagina’s voor hetzelfde zoekwoord ranken
 • Deze meerdere pagina’s zijn geoptimaliseerd voor dezelfde vorm van search intent

brengt ons bij de volgende opties:

Gerelateerde zoektermen of synoniemen in Meta Data

Als beide pagina’s inhoudelijk hetzelfde onderwerp behandelen, maar synoniemen of gerelateerde zoekwoorden gebruiken op prominente posities zoals in de title-tag, meta description en de H1-tag, dan spreken we over een zachte vorm van duplicate content.

Het algoritme van Google herkent inmiddels synoniemen, woordvariaties en gerelateerde zoektermen, en is daarnaast steeds beter in staat om de context van webpagina’s te begrijpen.

Meerdere webpagina’s die inhoudelijk hetzelfde onderwerp behandelen, maar hiervoor slechts andere woorden en zinnen gebruiken zijn in feite een milde vorm van duplicate content en veroorzaken zoekwoord kannibalisme.

title tag strategie

# 301 Redirect

Als de webpagina inhoudelijk geen unieke waarde toevoegt aan de gebruiker en je de inhoud van beide webpagina’s kunt samenvoegen tot één pagina, kun je het beste een 301 redirect toepassen.

Behoud de webpagina met de hoogste posities in Google en de meeste pagina-autoriteit, en voeg vanuit de andere webpagina een 301 redirect toe naar de pagina die de voorkeur geniet.

Op deze manier gaat linkwaarde niet verloren en geef je aan Google aan dat de inhoud van de webpagina die mede verantwoordelijk was voor het zoekwoord kannibalisatie probleem, nu permanent verhuisd is naar de andere mede verantwoordelijke pagina.

Kortom: je hebt nog maar één webpagina die geoptimaliseerd is voor de specifieke zoektermen, zonder hierbij linkwaarde te verliezen.

301 redirect strategie

# Rel=Canonical

Als het belangrijk is voor je website dat beide individuele webpagina’s beschikbaar blijven voor bezoekers en de inhoud van beide webpagina’s vrijwel identiek is, dan kun je de rel=canonical tag toepassen.

Met een canonical tag tonen we de zoekmachines welke van beide pagina’s de primaire versie is, die vertoond mag worden in de SERP op basis van een relevante zoekopdracht.

Met een canonical-tag verwijzen we naar de primaire versie van een webpagina. De inhoud van beide webpagina’s blijft dus gewoon beschikbaar voor gebruikers, maar slechts één van de webpagina’s wordt nog maar weergeven in de zoekresultaten pagina’s.

canonical-tag-seo-strategie

Let op*: Pas de rel=canonical tag enkel toe wanneer beide pagina’s beschikken over vrijwel identieke inhoud en door Google worden beschouwd als duplicate content.

Daarnaast is het belangrijk om enkel de primaire versie op te nemen in je sitemap.

# Optimaliseer de inhoud

Wanneer je de inhoud van beide webpagina’s beschikbaar wilt blijven stellen voor bezoekers en de pagina’s niet over vrijwel identieke inhoud beschikken, dan kun je het beste de inhoud van één van de webpagina’s optimaliseren.

 • Focus op een andere vorm van search intent
 • Optimaliseer title tag en meta description
 • Optimaliseer Header-tags
 • Optimaliseer ALT-tags
 • Optimaliseer ankerteksten van inkomende interne links

Sub-onderwerpen of Gerelateerde onderwerpen

Wanneer beide webpagina’s geoptimaliseerd zijn voor verschillende zoekwoorden, maar je toch de negatieve gevolgen van zoekwoord kannibalisme ervaart, dan is de kans groot dat de zoekterm die het keyword kannibalisme veroorzaakt, een sub-onderwerp of gerelateerd onderwerp is van één van beide pagina’s.

duplicate content door keyword cannibalization

De pagina die over aanzienlijk meer autoriteit beschikt is wellicht geoptimaliseerd rondom een andere zoekterm en vermeldt het zoekwoord dat voor het kannibalisme zorgt in één of meerdere belangrijke SEO-elementen zoals title tags, de meta description of header-tags.

Vanwege het enorme verschil in pagina-autoriteit en kwaliteit tussen beide webpagina’s, is het voor Google ingewikkeld om na een zoekopdracht van de gebruiker te bepalen, welke pagina het beste kan worden weergeven in de SERP.

Een super relevante pagina met een matige kwaliteit inhoud en vrijwel geen autoriteit, of een wat minder-relevante pagina van hoge kwaliteit die ook nog eens over veel pagina-autoriteit beschikt?

zoekwoord kannibalisme

# Keyword in Meta Data

Check of het zoekwoord dat verantwoordelijk is voor het keyword kannibalisatie probleem, vermeldt staat in de meta data van de pagina met meer autoriteit.

Verwijder het keyword uit de title tag en de meta description zodat de pagina met autoriteit minder relevant is voor deze specifieke zoekterm.

meta data keywords

# Keyword in Anker tekst van Interne Links

Zoekmachines gebruiken onder andere de ankertekst van hyperlinks om de inhoud van webpagina’s beter te begrijpen.

Wanneer het kannibalisatie keyword in de ankertekst van interne links naar de autoritaire pagina staat, geeft dit aan Google het signaal dat de inhoud van de pagina hierover gaat.

interne linking strategie

Zorg in plaats daarvan dat interne links met deze ankertekst verwijzen naar de juiste pagina die je wilt laten ranken voor dit keyword, in plaats van de autoritaire pagina die geoptimaliseerd is voor een andere zoekterm.

on page seo strategie

# Conclusie

Door de webpagina met een hoge autoriteit die eigenlijk is geoptimaliseerd voor een andere zoekterm, minder relevant te maken ten opzichten van het kannibalisatie keyword, kun je zoekwoord kannibalisme voorkomen.

Gebruik daarnaast de anker tekst van interne links om zoekmachines het signaal te geven dat de pagina met minder autoriteit, die je wilt laten ranken voor het kannibalisatie-zoekwoord, de meest relevante pagina is voor deze specifieke zoekterm.

Relevante Bronnen:

H3
link building seo strategie

Link Bait: Ultieme Off-Page SEO Strategie voor Linkbuilding

In dit hoofdstuk vind je de meest effectieve link building strategie waarmee je op een natuurlijke wijze backlinks kunt verzamelen.

Het verzamelen van backlinks is een essentieel onderdeel binnen off-page SEO, waarmee je de autoriteit van een webpagina kunt vergroten, zodat je beter rankt in de zoekmachines.

Wat zijn backlinks?

De term “backlinks” verwijst naar een link vanuit een pagina op de ene website naar een pagina op een andere website. Google beschouwt een ontvangen backlink als een stem van vertrouwen, waardoor de autoriteit van de webpagina wordt vergroot.

Hoewel iedere backlink een unieke waarde vertegenwoordigd, kunnen we over het algemeen constateren dat hoe meer backlinks een webpagina verzameld, des te hoger deze wordt gerangschikt in de zoekmachines.

wat is een backlink

Wat is Link Building?

Link Building is het proces binnen zoekmachine optimalisatie waarbij actief wordt geprobeerd om backlinks te verzamelen, zodat de organische vindbaarheid in de zoekmachines wordt verbeterd.

Link building activiteiten zijn onder andere content marketing, e-mail marketing, public relations en het creëren van link bait.

wat is link building

Wat is een Link Bait Strategie?

Een link bait strategie verwijst naar het doelbewust creëren van specifieke content om backlinks te verzamelen, zodat de prestaties van een webpagina met betrekking tot zoekmachine optimalisatie worden verbeterd.

Het type content dat wordt gespecificeerd als link bait, bestaat uit inhoud die op een natuurlijke manier in verhouding meer backlinks ontvangt dan andere soorten content.

Waarom is een Link Building Strategie belangrijk voor SEO?

Link building is een belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie, omdat zoekmachines backlinks gebruiken om de autoriteit en betrouwbaarheid van een webpagina of een website in te schatten.

Backlinks gelden als een stem van vertrouwen waarbij de linkende website haar vertrouwen uitspreekt in de website die de backlink ontvangt. Google heeft als streven om haar gebruikers de meest inhoudelijke en betrouwbare webpagina’s te vertonen na een zoekopdracht.

Hoe meer vertrouwen je dus ontvangt van andere websites, hoe betrouwbaarder Google je website inschat om te vertonen aan haar gebruikers.

off page seo tips

Backlinks spelen dus als off-page SEO onderdeel een belangrijke rol in het rangschikken van zoekresultaten, maar zijn enorm lastig om te verkrijgen.

BuzzSumo analyseerde samen met Moz.com ruim 1 miljoen artikelen en constateerden dat ruim 75% van deze artikelen geen enkele backlink ontvangt.

Waarom zou een andere website per slot van rekening een externe link toevoegen naar jouw website? 

Omdat het natuurlijk verzamelen van voldoende backlinks een haast onmogelijke opgave is voor de meeste websites, worden link building technieken en strategieën ingezet.

off page strategie

Hoe werkt Link Bait?

Met link bait creëren we dus content die speciaal wordt ontwikkeld om backlinks te genereren.

Hoewel bepaalde typen content in het algemeen erom bekend staan dat ze in verhouding meer backlinks aantrekken zoals bijvoorbeeld case studies, data gedreven artikelen, complete diep-inhoudelijke en contentrijke gidsen of tools zoals een keyword research tool, gaan we eerst binnen onze branche bekijken welke soorten content het meeste backlinks aantrekken.

* Open Semrush en voer bij “domain overview” de domeinnaam in van een autoriteit binnen je branche.

seo tool backlinks

* Scroll vervolgens naar onder en bekijk welke pagina’s de meeste backlinks verzameld hebben. Open deze pagina’s en analyseer het type content.

Doe dit voor een aantal verschillende autoriteiten binnen je branche.

backlinks tool

* Klik vervolgens op het getal die het aantal backlinks weergeeft en analyseer de link attributen en het content type / type website van de linker.

backlink checker

Link Attribuut

Het is belangrijk om het link attribuut te analyseren omdat we met de link bait strategie zoveel mogelijk DoFollow-links willen verzamelen.

Dit zijn hyperlinks die linkwaarde overdragen van de ene webpagina naar de andere.

Daarnaast kunnen webpagina’s behoorlijk wat sponsored links verzameld hebben, wat dus inhoud dat er voor betaald is. Denk bijvoorbeeld aan een affiliate link waarbij de ontvanger van de link een commissie betaald aan de linker wanneer een bezoeker is doorverwezen en vervolgens tot conversie overgaat.

Met link bait proberen we op een natuurlijke wijze backlinks te genereren en een webpagina met veel sponsored links geeft dan ook een vertekend beeld.

Type content en website van de Linker

We analyseren het type content en de website van de linker globaal om een beeld te vormen van onze potentiële doelgroep.

Wanneer je de doelgroep in kaart brengt kun je het artikel met link bait een stuk persoonlijker maken waardoor de kans van slagen een stuk groter is.

# Data gedreven artikelen

Voor de meeste van ons is het haast onmogelijk om een tool te ontwerpen die waarde toevoegt binnen onze branche.

Data gedreven artikelen kunnen echter door ieder individu worden ontwikkeld en zijn dan ook een perfecte vorm van link bait.

 • Zoek een trending of bewezen onderwerp binnen je branche
 • Gebruik je persoonlijke ervaringen, expertise, behaalde prestaties of een probleem dat je hebt opgelost als inhoud voor je artikel
 • Onderbouw de inhoud van je artikel met verzamelde data/statistieken
link building tips

In bovenstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een data gedreven artikel gebaseerd op eigen ervaring en een behaalde prestatie.

backlink strategie

Deel een probleem waar je tegenaan liep en hoe je dit vervolgens hebt opgelost, zoals in het voorbeeld van bovenstaande afbeelding.

Maak het een data gedreven artikel door statistieken en cijfers te delen die belangrijk waren in het proces.

seo strategie voor beginners

In bovenstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een data gedreven artikel waarbij een persoonlijke prestatie wordt gedeeld en wordt toegelicht hoe deze prestatie is behaald.

Data gedreven artikelen zijn een effectieve vorm van link bait omdat ze bestaan uit gemeten prestaties. Andere websites binnen je branche kunnen dit soort artikelen als bronvermelding gebruiken als bevestiging voor de inhoud die ze delen.

# De Ultieme Bron Techniek

Creëer de beste en meest volledige bron met informatie over een bepaald onderwerp.
In plaats van artikelen als: “De 15 beste….” creëer jij een artikel zoals: “De complete lijst met…”

Door een zeer contentrijke pagina te ontwikkelen waarin je een onderwerp volledig van A tot Z
presenteert, kun jij de ultieme bron worden van een specifiek onderwerp binnen je branche.

Complete gidsen met waardevolle content vormen een effectieve manier van link bait.

Als we kijken naar onderstaande afbeelding, zien we een artikel van Backlinko met een complete lijst van ruim 200 Google ranking factoren.

seo strategie volgens

Dit artikel is zo allesomvattend en uniek dat het nog altijd geldt als de ultieme bron binnen het onderwerp.

En het resultaat?

ultieme bron strategie

Deze ultieme bron strategie leverde Backlinko maar liefst 19.182 backlinks op!

De ultieme bron strategie is dus een uitstekende manier om toe te passen in je link bait strategie en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van de ultieme bron strategie waarbij een complete lijst met gratis keyword research tools wordt gepresenteerd. Je maakt op deze manier handig gebruik van externe tools en informatie.

Door deze vervolgens zelf in een complete lijst samen te stellen, creëer je een waardevolle bron die dient als link bait!

seo gids

Maak een contentrijke en complete lijst met citaten van experts over een vraagstelling of belangrijk onderwerp binnen je branche. Gebruik andermans expertise om de ultieme bron te worden over een onderwerp.

Dit kan door uitspraken of citaten te online verzamelen of door simpelweg een e-mail te versturen naar deze experts waarin je op een nederige manier je plan kenbaar maakt en vraagt om hun medewerking.

Vervolgens gebruik je de verzamelde data om een alles omvattende bron te creëren met informatie die rechtstreeks afkomstig is van de experts binnen jouw vakgebied! 

wat is een seo strategie

# Ego Bait

Een andere zeer effectieve vorm van link bait is het creëren van content waarin je websites met meer autoriteit prijst om op deze manier relevante en waardevolle backlinks te verzamelen.

Hoe werkt deze techniek? Laten we kijken naar onderstaande afbeelding:

ego bait

Door een aantal gerelateerde websites te prijzen voor hun prestaties in bijvoorbeeld een artikel met de “Top 10 beste SEO blogs van 2021” zorg je ervoor dat deze websites die zich vereert voelen met de nominatie, maar al te graag linken naar dit artikel.

Dit is namelijk een prestige voor de genomineerde websites die zij op hun beurt weer kunnen gebruiken als social proof. Kortom, een win-win situatie!

Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk websites of personen nomineert die zich vereert voelen na een dergelijke verwijzing. Een bedrijf als Coca-Cola of Nike zal hier niet warm of koud van worden en dus ook geen backlink opleveren.

# Custom Afbeeldingen of Infographics

Zelfgemaakte afbeeldingen of infographics zijn een effectieve manier van link bait omdat ze nuttig zijn voor andere websites om te gebruiken op hun eigen webpagina’s.

Visuele content op een pagina versterkt de tekstuele inhoud, draagt bij aan het verbeteren van het design en zorgt voor een betere gebruikerservaring in het algemeen.

Omdat je niet simpelweg elkaars afbeeldingen kunt kopiëren, zullen de externe websites jouw pagina als bron vermelden bij de geplaatste afbeelding, wat kan zorgen voor een enorm aantal backlinks!

Er zijn dus verschillende effectieve methoden om link bait te creëren. Zorg dat je daarom start met het onderzoeken van de artikelen binnen je branche die op dit moment al enorm veel backlinks genereren.

Op deze manier kun je de doelgroep die we linkers noemen beter in kaart brengen en vanuit daar beslissen welk type link bait het beste bij jouw branche of website past.

Relevante Bron:

Geef een reactie