Helias Marketing

SEO Tips 2021

27 SEO Tips van beginner tot expert 2021

seo tips checklist

Exclusieve SEO Tips om te winnen in Google!

Om ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s bovenaan in Google komen te staan, vind je in deze ultieme gids de belangrijkste SEO tips & trends van 2021!

beginners seo tips

H1

Beginners SEO Tips

off page seo tips voor beginners

H2

Off-Page SEO Tips

on page seo tips 2021

H3

On-Page SEO Tips

technische seo tips 2021

H4

Technische SEO Tips

expert seo tips 2021

H5

Expert SEO Tips

Inhoud SEO Tips Gids

In deze ultieme SEO gids vind je de laatste tips, technieken en strategieën op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

De meeste SEO-websites delen exact dezelfde standaard tips die al je concurrenten ook toepassen, en daarnaast zijn ze simpelweg gewoon niet effectief genoeg om echt een rol van betekenis te spelen.

Wij hebben dan ook besloten om op deze pagina enkel exclusieve SEO tips en technieken te delen, waarmee jij daadwerkelijk resultaten behaald in de zoekmachines!

SEO Tips voor Beginners

H1
seo tips voor beginners

In dit hoofdstuk vind je de belangrijkste SEO tips voor beginners om op korte termijn resultaten te behalen in de zoekmachines!

1. Search Intent Optimalisatie

Search intent is samen met relevantie, content kwaliteit, linkbuilding en technische SEO, één van de essentiële factors om in 2021 te ranken in Google.

Sterker nog, als je content niet geoptimaliseerd is voor search intent zal je nooit ranken voor de top posities in Google.

Het geavanceerde machine learning algoritme van Google verbetert het rangschikkingssysteem continue op basis van gebruikerssignalen.

user intent seo

Zo leert de zoekmachine de intentie van de gebruiker steeds beter kennen op basis van de eerder uitgevoerde identieke zoekopdrachten.

Stel je voor dat 200 gebruikers de zoekopdracht “schoenen” uitvoeren en 199 van hen eindigen op een productpagina waarna ze niet meer terugkeren naar de SERP.

on-page seo tips 2021

dan weet Google dat de gebruikers de intentie hebben om schoenen te kopen en dat de volgende keer product pagina’s bovenaan moeten worden vertoond in plaats van Wikipedia-achtige pagina’s met een hele uitleg over de geschiedenis van schoenen.

Zoekintentie Optimalisatie Stappenplan:

#1 Google het zoekwoord

#2 SERP Analyse

#3 Optimaliseer pagina type

#4 Optimaliseer content

seo tips google

Bron voor Search Intent

2. Zoekwoord Optimalisatie

Hoewel Google de inhoud van webpagina’s en de menselijke taal in het algemeen steeds beter leert te begrijpen dankzij natural language processing (NLP), de knowledge graph en machine learning technieken, blijft het belangrijk om je pagina’s te optimaliseren rondom zoekwoorden.

Het strategisch positioneren van zoekwoorden op een webpagina noemen we “zoekwoord optimalisatie”. 

keyword optimization

In onze uitgebreide gids over “wat is SEO en hoe werkt het?” vind je de complete uitleg over zoekwoord optimalisatie.

3. Voeg Externe Links toe naar Relevante Pagina's

De meeste beginners in SEO staan niet echt te springen om externe links toe te voegen aan een webpagina.

Waarom zo je in godsnaam linken naar een andere website?

Reboot online hield een uitgebreid en gedetailleerd onderzoek naar het effect van externe links.

Het resultaat?

Alle pagina’s met externe links naar relevante pagina’s scoorde vele malen beter in Google dan de pagina’s zonder externe links!

Externe links naar relevante en waardevolle bronnen helpen Google namelijk om je content beter te begrijpen en verbeteren de kwaliteit van je inhoud. 

externe links

4. Voorkom Keyword Cannibalization

Keyword Cannibalization ook wel “zoekwoord kannibalisme” genoemd, is een SEO term die verwijst naar het negatieve effect op je prestaties in de zoekmachines dat ontstaat wanneer meerdere pagina’s op je website ranken voor dezelfde zoekwoorden.

In het geval van zoekwoord kannibalisme is het voor Google niet duidelijk welke pagina moet worden vertoond in de SERP na een zoekopdracht, omdat beide pagina’s over hetzelfde onderwerp gaan.

Dit negatieve zoekmachine optimalisatie fenomeen ontstaat bijvoorbeeld wanneer je pagina’s optimaliseert rondom een synoniem van een al bestaande pagina of wanneer de inhoud van beide pagina’s teveel overeenkomt.

keyword kannibalisatie

Het nadeel van zoekwoord kannibalisatie is dat de verschillende pagina’s letterlijk met elkaar concurreren en hierdoor lagere posities in de SERP toegewezen krijgen.

Posities Fluctueren

Het fluctueren van je organische posities in de SERP is één van de signalen waaraan je zoekwoord kannibalisme kunt herkennen.

In plaats van het verschuiven van enkele posities blijven de rankings in de zoekmachines voor een specifieke zoekterm hevig schommelen met een verschuiving van wel 10 tot 30 posities per keer.

Verschillende Pagina's in de Zoekmachines

Wanneer je voor een specifieke zoekterm verschillende webpagina’s tegenkomt die elkaar om en om afwisselen in de SERP op basis van hetzelfde zoekwoord, dan weet je dat je te maken hebt met keyword cannibalization.

De pagina’s zijn in dit geval letterlijk met elkaar aan het concurreren wat de rankings in de zoekmachines niet ten goede komt.

Kortom: zoekwoord kannibalisatie is iets wat je ten allertijden wilt voorkomen omdat het je SEO prestaties enorm kan beschadigen.

seo tips voor beginners met zoekmachine marketing

Bron Keyword Cannibalization:

5. Focus op Onbenutte Zoekwoorden en niet op Zoekvolume

De meeste beginners met SEO verdiepen zich in het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek en gaan intensief op zoek naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume.

Het is immers belangrijk dat de content die je plaatst ook daadwerkelijk organische bezoekers oplevert toch?

Het is belangrijk om te weten dat je als beginner in SEO nog niet beschikt over voldoende expertise, ervaring en autoriteit om voor deze brede zoektermen te ranken.

De concurrentie in de SERP is vaak overweldigend en de zoekresultaten op de top posities worden ingevuld door websites met een enorme autoriteit status.

Met als gevolg?

Je webpagina belandt op de 3e of 4e pagina in de zoekmachines en je vraagt je af waarom zoekmachine optimalisatie niet werkt voor jou.

Daarnaast zijn deze brede zoektermen met een hoog zoekvolume misschien op het eerste oog een aantrekkelijke keuze, maar in de praktijk blijkt het tegenovergestelde.

Zoekwoorden met een hoog zoekvolume zijn namelijk lang niet even relevant en het percentage waardevolle bezoekers dat deze zoekwoorden opleveren is in verhouding zeer klein.

Kortom: het ranken voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume is niet alleen onverstandig vanwege de enorme concurrentie waar je mee te maken krijgt, maar leveren in verhouding ook nog eens een stuk minder waardevolle bezoekers op.

Zoekwoord Goudmijnen

Hoewel de meeste marketeers uitsluitend handelen op basis van concrete data, is het niet verstandig om je binnen zoekmachine optimalisatie blind te laten leiden door het zoekvolume dat keyword tools je voorschotelen.

 • Keyword tools beschikken slechts over 70% van de data
 • Keyword tools geven een schatting op basis van eerdere zoekvolumes
 • Keyword tools beschikken nauwelijks over de data van long-tail zoekwoorden

Omdat de meeste SEO-marketeers weldegelijk gefixeerd zijn op de verzamelde data van hun keyword tools, biedt dit voor jou als beginner enorme kansen!

Veel zoekwoorden die namelijk een ongelofelijk aantal maandelijkse zoekopdrachten binnenhalen worden onbenut gelaten door de concurrenten omdat de tools die zij gebruiken het zoekvolume simpelweg niet erkent.

Voorbeeld:

In onderstaande afbeelding zie je hoe deSemrush keyword tool een zoekvolume van 30 weergeeft voor de zoekterm “SEO voor beginners”. In werkelijkheid behaalde de zoekterm een zoekvolume van 356 zoekopdrachten over dezelfde periode!!

seo beginner tips

En om het nog maar eens te benadrukken kun je in onderstaande afbeelding terugvinden hoe de zoekterm “SEO strategie” door de zoekwoord-tools wordt geschat op een zoekvolume van 110 maandelijkse zoekopdrachten. 

De realiteit?

Het zoekwoord “SEO strategie” werd deze maand ruim 1800 keer gezocht in Google.

tips voor zoekmachine optimalisatie

Volgens diverse onderzoeken waaronder die van Ahrefs bestaat ruim 95% van het aantal zoekopdrachten uit long-tail zoekwoorden.

Tussen deze enorme hoeveelheid zoekwoorden met een laag concurrentieniveau, waarvan het zoekvolume dus nauwelijks kan worden ingeschat door de keyword tools, verschuilen zich zoekwoord goudmijnen voor jou als beginner met SEO!

6. Optimaliseer Pagina's met een lage kwaliteit Content

Hoewel webpagina’s ook op individueel niveau worden beoordeeld door de algoritmen van de zoekmachines, wordt tijdens het rangschikken van webpagina’s eveneens de algehele kwaliteit van je website meegewogen.

Pagina’s met een lage kwaliteit content beschadigen je SEO dan ook en deze pagina’s op je website ben je liever kwijt dan rijk.

Het probleem is dat aan pagina’s als een winkelmand pagina, een checkout pagina en een loginpagina natuurlijk geen hoop kwalitatieve content kan worden toegevoegd zonder de gebruikerservaring hiermee te beschadigen.

Gelukkig zijn er binnen SEO een aantal technieken die je kunt toepassen om lage kwaliteit content succesvol te optimaliseren.

Meta Robots Noindex Tag

Met een meta robots noindex tag vertellen we zoekmachines dat we deze pagina niet willen laten indexeren. De pagina wordt dan ook niet meegewogen tijdens het rangschikken en heeft geen negatief effect meer op de algehele SEO prestaties op je website indien:

 • Pagina’s met een noindex tag niet in je sitemap vermeldt staan
 • Je geen interne links toevoegt naar pagina’s met een noindex-tag
 • Deze pagina’s geen backlinks ontvangen
noindex tag 1

Content Fusie

Met lage kwaliteit content doelen we niet alleen op te weinig content, content zonder enkele waarde voor de gebruiker of pagina’s met duplicate content, maar verwijzen we eveneens naar webpagina’s die een slechte gebruikerservaring bieden of totaal geen bezoekers ontvangen.

Deze pagina’s met een lage kwaliteit content noemen we ook wel “thin content” pagina’s.

Soms kun je door meerdere pagina’s over hetzelfde onderwerp en met een lage kwaliteit content te fuseren, één allesomvattende webpagina creëren van hoge kwaliteit!!

301 Redirect

Indien je tijdens het fuseren of verwijderen van content webpagina’s tegenkomt met een hoge pagina autoriteit of inkomende backlinks dan wil je deze linkwaarde uiteraard niet verloren laten gaan.

Gebruik in dit geval een 301 redirect naar de nieuwe pagina zodat de linkwaarde niet doodbloedt.

redirect seo

7. SEO-vriendelijk Thema

Het thema van je WordPress website heeft een direct effect op de prestaties in de zoekmachines.
Een SEO-vriendelijk thema maakt het eenvoudiger voor de zoekmachines om je content te begrijpen.
Zo wordt door Google medewerker John Mueller bevestigd dat een thema effect heeft op onder andere:

 • Hoe de content op een webpagina wordt weergeven
 • Interne links
 • De pagina laadtijd
 • Hoe structured data wordt gebruikt.

Al deze factoren spelen een belangrijke rol binnen SEO en de keuze voor een thema heeft dus ook invloed op je organische posities in de zoekmachine

Een SEO vriendelijk thema bestaat uit schone code met een beperkt aantal CSS en JavaScript bestanden, wat de snelheid van de website bevordert en is daarnaast mobiel-vriendelijk.

Het optimaliseren van je website voor mobiele gebruikers is een belangrijke rankfactor binnen SEO.

Advies: Installeer Astra

8. Unieke Meta titel, beschrijving en content

Het schrijven van een unieke meta descriptie en een unieke title tag voor iedere pagina is een belangrijk onderdeel binnen zoekmachine-optimalisatie waar het bij met name e-commerce websites nog al eens aan ontbreekt.

Ook Google zelf vermeldt dit duidelijk in hun SEO starters gids:

meta data

Het schrijven van unieke inhoud, title tags en meta beschrijvingen zorgt ervoor dat zoekmachines en gebruikers weten waar de pagina over gaat.

Daarnaast kun je op deze manier duplicate content voorkomen en zorg je ervoor dat Google iedere individuele URL indexeert.

title tag en meta descriptie

Relevante Bron:

9. Image SEO

Gebruikers consumeren steeds meer visuele content. Het toenemende aantal SERP-features zoals image-packs en video-packs in de zoekresultaten pagina’s van Google, bevestigd dat het steeds belangrijker is om visuele content te gebruiken op je pagina en deze volledig te optimaliseren voor SEO.

Image SEO, het proces waarbij afbeeldingen worden geoptimaliseerd om meer organische bezoekers te ontvangen, is nog altijd een enorm onderschat onderdeel binnen zoekmachine-optimalisatie.

Dit terwijl afbeeldingen vandaag de dag in 38,4% van het aantal zoekopdrachten worden vertoond in de SERPs.

Kortom: je loopt een enorm aantal organische bezoekers mis, als je afbeeldingen niet geoptimaliseerd zijn voor SEO.

image seo tips

Bron voor Image SEO:

Off-Page SEO Tips

H2
off page SEO tips 2021

Maak kennis met de meest invloedrijke off-page SEO tips die je helpen om de autoriteit van je website een enorme boost te geven!

Met link building verwijzen we naar het proces van technieken die worden uitgevoerd om links te verzamelen van andere websites zonder hiervoor te betalen.

Links spelen sinds het PageRank algoritme van Google nog steeds een cruciale rol in het rangschikken van webpagina’s en kunnen je posities in de zoekmachines dan ook behoorlijk verbeteren.

pagerank

Google beoordeeld links van andere websites naar jouw site als een stem van vertrouwen.

Hoewel lang niet iedere link dezelfde waarde vertegenwoordigd kunnen we over het algemeen constateren dat hoe meer backlinks een webpagina ontvangt, des te hoger deze pagina rankt in Google.

link building tips 1

Link Bait

Link bait verwijst naar een SEO strategie waarbij content wordt gecreëerd met als doelstelling om backlinks aan te trekken.

BuzzSumo analyseerde samen met Moz.com ruim 1 miljoen artikelen en constateerden dat ruim 75% van deze artikelen geen enkele backlink ontvangt.

Omdat het aantal backlinks van grote invloed is op je SEO-prestaties, is het belangrijk om content te creëren die speciaal is ingericht om backlinks te verzamelen.

Voorbeelden van Link Bait:

 • Ultieme Gidsen die in een content-rijke pagina een onderwerp volledig behandelen
 • Tools zoals bijvoorbeeld een keyword research tool
 • Onderzoeken met statistieken en data
 • Case studies
 • Lijsten waarin je externe websites rangschikt (10 beste SEO blogs, Top 20 SEO experts)
link bait

Link Autoriteit

De waarde die een backlink toevoegt aan je SEO prestaties is onder andere afhankelijk van de autoriteit van de pagina waar de link vandaan komt.

Sterker nog, volgens SEO specialist Backlinko is dit de belangrijkste factor als het gaat om de beoordeling van de kwaliteit van een link.

link autoriteit

Overige factoren die de kwaliteit van een verkregen link bepalen zijn onder andere:

 • De positie van de link op de pagina
 • Is het een Nofollow of Dofollow link?
 • De ankertekst van de link
 • De relevantie van de pagina

11. Gastbloggen op Relevante Websites

Met gastbloggen verwijzen we naar het schrijven van een artikel voor een andere website. Je naam wordt als auteur vermeldt op de pagina en in sommige gevallen mag je een Dofollow link toevoegen naar je eigen website.

Het voordeel van gastbloggen is dat je content een doelgroep bereikt die je normaliter wellicht niet zou bereiken en dat dit extra website verkeer op kan leveren.

Met name websites die enorme bezoekersaantallen ontvangen zijn in dit geval een interessante optie.

Daarnaast werk je door te gastbloggen aan je persoonlijke autoriteit status omdat je naam als auteur wordt vermeldt.

Kortom: gastbloggen is een enorm effectieve manier om de autoriteit van je website te verbeteren.

12. Rank voor E-A-T

Autoriteit is sinds het begin van SEO al een enorm belangrijke graadmeter die wordt ingezet tijdens het rangschikken van webpagina’s.

Sterker nog, Larry Page de medeoprichter van Google ontwikkelde in 1998 het naar zichzelf vernoemde “Page Rank Algoritme“, waarbij de autoriteit van een webpagina wordt beoordeeld op basis van de hoeveelheid links die de pagina ontvangt.

Inmiddels is het zoekmachine optimalisatie speelveld voortdurend aan het veranderen en ook de manier waarop Google de autoriteit van een webpagina beoordeeld is inmiddels een stuk meer ontwikkeld.

Een van deze off-page SEO ontwikkelingen die Google doorvoert is het meewegen van E-A-T tijdens het rangschikken van webpagina’s.

Hoewel de meeste SEO expert nog altijd twijfelen over de rol van E-A-T als een concrete rankfactor kunnen we de volgende conclusies trekken op basis van de signalen die Google ons geeft.

off page seo tips

In de search quality evaluator guideliness van Google zelf, spreken zij zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, over de “belangrijke rol” die E-A-T heeft in het beoordelingsproces.

In de volgende afbeelding wordt dit al helemaal duidelijk:

seo e-a-t

Google benoemd in hetzelfde document wat bedoeld is voor de menselijke beoordelaars die dagelijks handmatig websites langslopen om het algoritme te controleren, E-A-T als één van de meest belangrijke factoren om de pagina kwaliteit te beoordelen. 

Het is dan ook belangrijk om je tijdens het off-page SEO proces eveneens te richten op E-A-T.

On-Page SEO Tips

H3
On-page SEO tips

Het optimaliseren van de content op je website is nog altijd een cruciaal onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie.

In dit hoofdstuk vind je dan ook de meest effectieve On-page SEO tips van dit moment!

13. Topic Clusters

Het creëren van Topic-clusters is een doeltreffende SEO-techniek die zich richt op onderwerpen in plaats van keywords. Topic-clusters zijn een verzameling van verschillende pagina’s die gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdonderwerp en bestaan uit twee verschillende soorten pagina’s:

 • Clusterpagina’s: Behandelen een subonderwerp zeer gedetailleerd
 • Pillar pagina: Allesomvattende en zeer content-rijke pagina die het hoofdonderwerp behandeld

Door middel van een wederzijdse interne link tussen de cluster-pagina(subonderwerp) en de pillar page(hoofdonderwerp), wordt een bundel van pagina’s rondom een belangrijk onderwerp voor je website gecreëerd, met als doel het bereiken van topical authority. 

wat is een topic cluster

Relevante Bron:

14. Local SEO

Lokale SEO is met name voor bedrijven met een fysieke locatie een absolute must om je SEO prestaties te verbeteren.

Sterker nog, als we kijken naar de statistieken zien we dat 49% van alle zoekopdrachten worden uitgevoerd met een lokale intentie.

local seo tips

Terwijl ruim 29% van de zoekresultaten een local pack vertonen in de search engine result pages.

local pack

Na een uitgevoerde zoekopdracht met een lokale intentie worden er in de SERP zoekresultaten weergeven op basis van de locatie van de gebruiker of de locatie die overeenkomt met de woorden uit de zoekopdracht.

Wanneer je website niet is geoptimaliseerd voor lokale SEO zal je dan ook een enorme hoeveelheid potentiële klanten mislopen!

Met name lokale SERP features zoals de local pack bieden een uitgelezen kans om de zichtbaarheid van je bedrijf in de zoekresultaten pagina te vergroten en hiermee potentiële klanten naar je fysieke locatie te halen.

lokale seo tips 2021

Met lokale SEO heb je niet alleen minder concurrentie omdat je slechts concurreert met de websites uit je omgeving, maar heb je ook nog eens een grote kans dat bezoekers tot conversie overgaan.

In onderstaande video vind je een uitleg over het optimaliseren van je website voor local SEO:

En daarnaast kun je onderstaande zoekmachine optimalisatie gids gebruiken om je lokale SEO te perfectioneren:

Interne links helpen Google om eenvoudig alle content op je website te vinden en gelden daarnaast net als bij backlinks het geval is, als stemmen van vertrouwen.

Hoe meer interne links een pagina ontvangt des te waardevoller de pagina is in de ogen van Google.

Het strategisch verdelen van linkwaarde is dan ook een perfecte manier om webpagina’s beter te laten presteren in de zoekmachines.

Link vanuit pagina's met een hoge autoriteit

Pagina’s met een hoge autoriteit hebben logischerwijs de meeste linkwaarde te verdelen.

Link vanuit pagina’s met een hoge autoriteit naar pagina’s die je wilt laten ranken in Google.

seo links

Gebruik keyword geoptimaliseerde Ankerteksten

De ankertekst ofwel de klikbare tekst van de link, dienst als beschrijving voor zoekmachines en gebruikers om de inhoud van de bestemmingspagina beter te begrijpen.

Zo geeft een anker tekst als “ga verder naar shop” duidelijk aan dat je naar de winkelpagina navigeert zodra je op de link klikt.

ankertekst seo

Zorg dat je op natuurlijke wijze je zoekwoord toevoegt aan de ankerteksten van interne links.

Let op: natuurlijke wijze betekend niet dat we zoekmachines proberen te manipuleren door in iedere interne link het exacte zoekwoord toe te voegen zonder dat dit relevant is voor de link, de inhoud van de pagina of de inhoud van de bestemmingspagina.

Wissel je ankerteksten af en voeg bijvoorbeeld long-tail keyword variaties, of synoniemen toe, zodat je niet 30 keer exact dezelfde ankertekst gebruikt om te linken naar een pagina.

interne links

Bron Interne Link Strategie:

16. Video Content

Video content speelt een gigantische rol in het hedendaagse zoekmachine optimalisatie speelveld. Steeds meer gebruikers prefereren het kijken van een video boven het lezen van een tekst en volgens de statistieken van Moz.com worden er inmiddels meer video’s gepresenteerd in de SERP dan betaalde shopping ads.

video seo

Ook de statistieken liegen er niet om:

Kortom: alle reden om je webpagina’s te optimaliseren met video content voor SEO.

Bron voor Video SEO:

17. Optimaliseer User Signals

Google analyseert aan de hand van machine learning technieken de gebruikerssignalen om zoekresultaten te rangschikken.

De ervaring van de gebruiker wordt onder andere gemeten om te beoordelen of webpagina’s aan de zoekintentie van keywords voldoen en of ze de zoekopdracht van de gebruiker volledig beantwoorden.

Graadmeters die Google hiervoor gebruikt zijn onder andere:

 • Click through rate
 • Pogo sticking
 • Time on site
 • Bounce rate

“beyond simple keyword matching, we use aggregated and anonymized interaction data to assess wheter search results are relevant to queries. We transform that data into signals that help our machine-learned systems better estimate relevance”

Bron: Google

beste seo tips

Kortom: Gebruikerssignalen worden geanalyseerd om te bepalen welke webpagina’s het beste bij een specifieke zoekopdracht passen.

Het is dan ook essentieel om de laatste klik te zijn die een gebruiker uitvoert. De gebruiker keert niet terug naar de zoekmachine om de zoekopdracht te vervolgen en geeft hiermee aan Google het signaal dat de zoekopdracht naar tevredenheid is afgerond.

Optimaliseer je content voor “the last click” door:

 • Een onderwerp gedetailleerd en volledig te behandelen
 • Pagina snelheid te verbeteren
 • Goed gestructureerde en overzichtelijke pagina’s te creëren
 • Voldoende sub-headers te gebruiken
 • H1-tag te perfectioneren
 • Korte alinea’s te gebruiken
 • Een inhoudsopgave toe te voegen
 • Visuele content te gebruiken
 • Strategisch interne links toe te voegen
 • Een professionele lay-out te gebruiken 
 • Zoveel mogelijk gerelateerde vragen over een onderwerp te beantwoorden
 • Copywriting technieken in te zetten

Bron voor User Signals:

Technische SEO Tips

H4
technische seo tips

De techniek van je website speelt een prominente rol met betrekking tot je organische posities in de zoekmachines.

In dit hoofdstuk delen wij dan ook de meest waardevolle technische SEO tips van 2021! 

18. Website Structuur

Een overzichtelijke en georganiseerde website zorgt ervoor dat zoekmachines je webpagina’s eenvoudig kunnen vinden, crawlen en vervolgens indexeren, zorgt voor een duidelijke pagina hiërarchie waardoor zoekmachines de inhoud van je website beter begrijpen en verbetert de user experience.

We optimaliseren de website structuur door:

 • Interne link-structuur te optimaliseren
 • URL-structuur te optimaliseren
 • Topic-clusters te vormen
 • Sitemap te optimaliseren
 • Website architectuur te optimaliseren
seo webshop tips

Bron voor Website Structuur:

19. Fix Crawl-Errors

Crawl-fouten kunnen een enorm negatieve impact hebben op je SEO-prestaties omdat de content niet of onvolledig kan worden gecrawld.

In het beste geval worden de pagina’s met crawl-fouten geïndexeerd en weergeven in de SERPs op lagere posities, terwijl in het slechtste geval de pagina’s worden uitgesloten van indexering en dus niet weergeven worden in de zoekmachines.

Zorg dan ook dat je alle crawl-fouten zo snel mogelijk oplost.

 • Open Google Search Console
 • Navigeer naar “dekking”
 • Fix pagina’s met een foutenmelding, en met de melding “geldig met waarschuwing”
top seo tips

20. Analyseer Log Files

De Log Files van je website registreren elk verzoek dat aan de server wordt gedaan. Het analyseren van deze informatie geeft een inzicht over hoe zoekmachines je webpagina’s crawlen.

Informatie die je uit een log files analyse kunt halen:

 • Hoe vaak Google je website crawlt
 • Welke pagina’s worden gecrawld
 • Identificeren van pagina’s die niet vaak worden gecrawld
 • Of het crawl-budget wordt besteed aan irrelevante pagina’s
 • De specifieke status-code van elke pagina wordt weergeven
 • Of een pagina onnodig groot of traag is
 • Vaak gecrawlde omleidingen bijvoorbeeld redirect chains
 • Plotselinge afnames van crawl-activiteit


Kortom: Het analyseren van log files biedt een belangrijk inzicht in hoe Google onze website precies crawlt. Met dit inzicht kunnen we onze website optimaliseren om de zoekmachine optimalisatie prestaties een boost te geven.

Bron voor Log Files Analyse:

21. Optimaliseer Pagespeed

Met de paginasnelheid verwijzen we naar de tijd die nodig is om een webpagina te laden in de browser van een bezoeker. De laadtijd wordt bepaald door diverse factoren zoals de server van de website en de bestandsgrootte van een webpagina.

Google weegt de pagina laadtijd mee tijdens het rangschikken omdat het effect heeft op de gebruikerservaring.

pagespeed

Bezoekers zijn geneigd om een webpagina eerder te verlaten wanneer de pagina traag wordt geladen. Zo stelt Think with Google vast dat 53% van de mobiele bezoekers een pagina verlaten wanneer het meer dan 3 seconden duurt om de pagina te laden.

Om de beste zoekervaring aan te bieden, stelt Google dan ook bepaalde eisen met betrekking tot de paginasnelheid.

pagespeed specialist

Het optimaliseren van de pagina laadtijd is dan ook een techniek die iedere SEO marketeer zou moeten beheersen.

Optimaliseer CSS en JavaScipt bestanden

Het optimaliseren van CSS en JavaScript bestanden kan veel websites een geweldige SEO-boost geven. Als zoekmachines deze bestanden onvoldoende kunnen crawlen en dus niet kunnen indexeren vanwege technische fouten, heeft dit negatieve gevolgen voor de SEO van je gehele website.

Daarnaast zorgt het optimaliseren van CSS en JavaScript bestanden voor het verbeteren van je pagina laadtijden waardoor je dus eveneens de gebruikerservaring verbetert.

 • LazyLoad afbeeldingen
 • Minify CSS en Javascript bestanden
 • Verminder het aantal plugins
 • Combineer JavaScript en CSS bestanden
 • Scripts uitgesteld laden
 • Verkort het critical rendering path met async
seo techniek

Plugins die je hiervoor kunt gebruiken:

Optimaliseer Core Web Vitals

De Core Web Vitals zijn sinds dit jaar een SEO-rankfactor geworden om de gebruikerservaring te verbeteren en bestaan uit 3 verschillende metingen die ieder een individuele score met zich meebrengen.

page speed tips
 • Largest contentful paint: meet de laadtijd die een pagina nodig heeft om zichtbaar gepresenteerd te worden aan je bezoeker, waarbij de bezoeker ook daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om een actie te ondernemen op je pagina.

 • First input delay: meet de tijd die nodig is om een actie te kunnen ondernemen op je pagina. Denk hierbij aan een bezoeker die een contactformulier invult en als laatste de verzendknop indrukt om het formulier in te sturen.

 • Cumulative layout shift: meet het aantal bewegende elementen tijdens het laden van je pagina. Wanneer de bezoeker over je webpagina scrolt en bewegende elementen ervoor zorgen dat de bezoeker hierin wordt gehinderd, heb je te maken met een negatieve CLS.
core web vitals

Zorg dat je core web vitals scores aan de eisen van Google voldoen. Het is niet nodig om deze scores te verbeteren wanneer ze door Google als voldoende worden beoordeeld.

Aanbevolen Bronnen:

22. Optimaliseer Robots.txt-bestand

Het optimaliseren van je Robots.txt-bestand is een technische SEO-techniek waar met name E-commerce websites nog veel winst uit kunnen halen.

Je kunt met een robots txt bestand namelijk het gedrag van zoekmachine-crawlers sturen zodat het crawl-budget wordt besteed aan de belangrijkste SEO pagina’s en niet aan pagina’s met dubbele of lage kwaliteit inhoud.

robots.txt

Google ziet iedere URL, hoe klein het verschil ook is, als een individuele webpagina. Op een categorie pagina bieden de meeste e-commerce websites filters aan zodat consumenten producten makkelijk kunnen selecteren op basis van bijvoorbeeld prijs, merk, maat of kleur.

Hoewel je bij het selecteren van deze filters verwacht dat het om dezelfde gaat, beoordeeld Google dit als een verschillende webpagina vanwege de afwijking in de URL.

Er worden namelijk URL parameters toegevoegd als een verlengstuk van de URL om de selectie aan te duiden.

url parameters duplicate content

Zo worden er al snel duizenden verschillende URL’s met duplicate content onnodig gecrawld die wellicht het crawlen van belangrijke pagina’s op je website in de weg staan.

Daarnaast is het uitsluiten van parameter URL’s in het robots.txt bestand een sterk signaal waarmee je aangeeft dat je deze versie niet wilt laten indexeren.

Check allereerst of je in het bezit bent van een robots.txt bestand door onderstaande URL in te voeren, met uiteraard je eigen domeinnaam.

[ https:// domeinnaam / robots.txt ]

 • Zorg dat je sitemap in het robots.txt-bestand vermeldt staat
 • Sluit lage kwaliteit pagina’s uit in je robots.txt-bestand

Gebruik de disallow functie om de parameter URL’s met dubbele inhoud uit te sluiten in je robots.txt-bestand.

hoe werkt een robots bestand

Gebruik vervolgens de robots testing tool om te checken of de URL’s succesvol zijn uitgesloten.

Bronnen voor Robots.txt:

Expert SEO Tips 2021

H5
expert seo tips 2021

Om je organische prestaties een ongeëvenaarde boost te kunnen geven delen wij in dit hoofdstuk de absolute expert SEO tips van 2021!

23. Maximaliseer SERP Real Estate

Het zoekmachine-optimalisatie speelveld veranderd in snel tempo. Door de komst van de knowledge graph, en het toenemende aantal featured snippets, is de gebruiker niet langer genoodzaakt een webpagina te bezoeken omdat het antwoord al direct in de SERP verschijnt.

Dit leidt tot steeds meer “zero click searches”, zoekopdrachten waarbij de gebruiker het gewenste antwoord heeft ontvangen na een uitgevoerde zoekopdracht, zonder ook maar één webpagina te hebben bezocht vanuit de SERPs.

Het is dan ook essentieel om op te vallen in de SERP en vanuit daar de naamsbekendheid te vergroten.

Een belangrijke techniek die we toepassen om meer op te vallen in de zoekresultaten pagina’s van Google, is het maximaliseren van SERP real estate.

 • Win de featured snippet
 • Rank voor “People also ask”-vakken
 • Voeg structured data toe voor rich snippets
 • Gebruik de double snippet techniek
 • Rank voor local packs
 • Optimaliseer je knowledge panel
 • Rank voor overige SERP-features
seo expert tips

Bron voor SERP Real Estate:

24. Rank Top 10 Zoekwoorden

Het aantal organische bezoekers dat je ontvangt vanuit bepaalde zoektermen is zeer afhankelijk van de organische positie en het aantal aanwezig SERP-features.

Volgens een grootschalig click through rate onderzoek van Backlinko ontvangen de top 3 organische posities bijna 75% van het totale aantal organische kliks!

Dit betekent dat je veel meer organische bezoekers kunt ontvangen, door zoekwoorden die al in de top 10 resultaten op de eerste pagina in Google staan, te optimaliseren voor de top 3 posities.

 • Log in op je Google Search Console account
 • Navigeer naar prestaties, kies de afgelopen 7 dagen, en klik op gemiddelde positie
 • Kijk vervolgens tussen je zoekopdrachten en selecteer de optie “positie”

Je ontvangt nu de complete lijst met zoekwoorden gerangschikt op basis van je organische posities.

Zoek nu een aantal keywords die je aan de hand van een uitgevoerde concurrentie-analyse kunt verbeteren. Het verbeteren van organische posities die al binnen de top 10 staan is een stuk eenvoudiger en sneller dan nieuwe content creëren om te ranken voor nieuwe zoekwoorden.

25. De "middleman" Strategie

De “middleman” strategie is een SEO-techniek bedacht door Ahrefs die zich richt op het doorspelen van linkwaarde naar product- en categorie pagina’s zodat deze hoger ranken in Google.

Het verzamelen van backlinks voor product- en categorie pagina’s is bijzonder ingewikkeld. Het zijn namelijk niet bepaald de pagina’s met “Link Bait” zoals we in de SEO tip hierboven hebben vermeld.

Om er alsnog voor te zorgen dat je belangrijkste “money pages” (categorie en product pagina’s), profiteren van de SEO waarde die backlinks met zich meebrengen, wordt de zogeheten “middleman” ingezet.

Dit is een pagina met voldoende backlinks of een pagina die wordt gecreëerd met link bait om backlinks te verzamelen, die vervolgens door middel van een interne link de linkwaarde overdraagt aan de categorie en productpagina’s.

De pagina met backlinks fungeert zo als tussenpersoon om je “money pages” te laten ranken in Google.

 • Zorg dat de “middleman pagina” voldoende gerelateerd is aan je money page
 • Zorg dat de enige link op de pagina met backlinks verwijst naar de money page om alle linkwaarde over te dragen naar deze pagina

26. Voeg Structured Data toe

Vanuit een SEO context beschrijven we Structured data als georganiseerde informatie die wordt toevoegd aan de HTML-code van een webpagina om Google meer inzicht te geven over de inhoud van een webpagina.

Structured data markup is een veel voorkomende term die staat voor het creëren van de structured data code, waarbij je markup kunt beschouwen als een computertaal waarmee in code wordt gecommuniceerd zoals bijvoorbeeld HTML-markup dat ook doet.

hoe werkt structured data

HTML-code verteld de zoekmachines over het soort element dat gebruikt wordt op een webpagina,
maar geeft verder niet aan waar de pagina inhoudelijk over gaat.

Bijvoorbeeld een < H1 > tag op een webpagina, verteld de zoekmachines dat de tekst tussen deze HTML-tags de belangrijkste header van de webpagina aanduidt, maar vermeldt verder niet waar deze header inhoudelijk over gaat.

Met schema markup, de taal waarin structured data wordt gecommuniceerd, geef je de zoekmachines een breder inzicht in de inhoud en betekenis van de elementen op een webpagina.

structured data markup

Niet alleen begrijpt Google de inhoud van je pagina beter door structured data toe te voegen waardoor je eenvoudiger kan worden vertoond aan relevante zoekopdrachten, ook kan het toevoegen van deze gestructureerde gegevens door Google worden beloond met rijke resultaten in de SERP.

Deze rijke resultaten worden binnen zoekmachine optimalisatie ook wel “rich snippets” genoemd.

rich snippets

Rich snippets vergroten je SERP real estate en vallen op voor gebruikers waardoor je click through rate percentage behoorlijk kan toenemen.

Product Review Structured Data

Het tonen van reviews op een product pagina is een machtig SEO wapen voor iedere E-commerce website.

Omdat het toevoegen van teveel tekstuele content nadelig is voor de gebruikerservaring en hiermee ook het conversiepercentage van je product pagina’s, zal je er op een andere manier voor moeten zorgen dat deze pagina’s weten te scoren in de zoekmachines.

Het plaatsen van reviews is één van de technieken die jij kunt inzetten omdat de zoekmachines hier veel waarde aan hechten.

seo tips product pagina

Niet alleen leveren deze reviews relevante content op zonder de gebruikerservaring te beschadigen,
maar het heeft daarnaast een positief effect op de autoriteit van je webpagina, waardoor je hogere posities zal behalen.

27. Rich Snippet Vendor Strategie

Het toevoegen van F.A.Q structured data aan je pagina kan door Google worden beloond met een F.A.Q rich snippet in de SERP.

f.a.q rich snippet

Google toont in dit geval de F.A.Q sectie of een deel hiervan uit je webpagina als verlengstuk van je traditionele zoekresultaat.

Je vergroot hiermee de zichtbaarheid van je zoekresultaat aanzienlijk en het biedt daarnaast de uitgelezen kans om de bezoeker te verleiden op jouw resultaat te klikken door de aandacht te trekken met relevante vragen die nieuwsgierigheid opwekken.

De vendor strategie is een techniek binnen zoekmachine optimalisatie waarbij je de aandacht trekt met relevante vragen in een F.A.Q rich snippet en vervolgens in de inhoud een interne link toevoegt naar één van je product, categorie of landingspagina’s.

vendor strategie

Omdat blog artikelen met content-rijke inhoud een stuk makkelijker ranken in Google dan de zogeheten “money pages”, gebruik je met deze techniek de F.A.Q rich snippet als tussenstation om bezoekers rechtstreeks naar je money pages te sturen, terwijl je met de blog pagina rankt in Google.

matthijs pil seo specialist

SEO Expert Inhuren?

Als ervaren SEO deskundige help ik je graag met het verbeteren van je SEO prestaties of het opleiden van personeel! - Matthijs Pil

Geef een reactie