Helias Marketing

SEO Tips 2021 – Ultieme Gids

SEO Tips 2021 [Master Guide]

seo tips checklist

Exclusieve SEO Tips om te winnen in Google!

Om ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s bovenaan in Google komen te staan, vind je in deze ultieme gids de belangrijkste SEO tips & trends van 2021!

Inhoud SEO Tips Gids

In deze ultieme SEO gids vind je de laatste tips, technieken en strategieën op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

De meeste SEO-websites delen exact dezelfde standaard tips die al je concurrenten ook toepassen, en daarnaast zijn ze simpelweg gewoon niet effectief genoeg om echt een rol van betekenis te spelen.

Wij hebben dan ook besloten om op deze pagina enkel exclusieve SEO tips en technieken te delen, en om de tips zo relevant mogelijk te maken delen wij in deze gids:

 • SEO Masterpiece
 • E-Commerce SEO Tips
 • WordPress SEO Tips
H1
seo tips voor serps dominatie

SEO Masterpiece: De Ultieme SEO Strategie

Gebruik de masterpiece-techniek om je organisch verkeer een onvoorstelbare boost te geven.

De techniek richt zich op het creëren van een diep-inhoudelijke pagina, die rankt in Google voor talloze zoekwoorden en ervoor zorgt dat jij een autoriteit wordt in de ogen van Google rondom een specifiek onderwerp!

Wat is de SEO Masterpiece?

De SEO masterpiece is een waardevolle zoekmachine optimalisatie techniek waarbij je meerdere pagina’s die gerelateerd zijn aan hetzelfde onderwerp, samenvoegt tot één ultieme masterpagina.

De samengevoegde pagina’s noemen we “Fusie Pagina’s”.

Door low quality pages die bijvoorbeeld geen organische bezoekers ontvangen, of niet over diepgaande en contentrijke inhoud beschikken, samen te voegen tot een allesomvattende en super gedetailleerde pagina die een heel onderwerp behandeld, kun je de SEO van je website een mega boost geven.

Belangrijk is wel dat de fusie pagina’s gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdonderwerp, zodat ze elkaar aanvullen.

seo tips 2021

Waarom de SEO Masterpiece?

Volgens een SEO-studie van Ahrefs, ontvangt meer dan 90% van alle webpagina’s wereldwijd geen organisch verkeer. De kans is dus vrij groot dat ook jouw website een aantal pagina’s bezit die geen bezoekers ontvangen.

En al zijn deze pagina’s nog zo goed gestructureerd en voorzien van hoge kwaliteit content, zolang er geen verkeer op de pagina komt, ben je deze webpagina’s vanuit een SEO-perspectief liever kwijt dan rijk.

De SEO Masterpiece techniek verwijst naar het verenigen van gerelateerde webpagina’s die geen organisch verkeer ontvangen, zodat deze low quality pages samen onderdeel gaan uitmaken van een ultieme masterpagina die gecreëerd is rondom een onderwerp met een bewezen zoekvolume.

De kracht van het bundelen van deze pagina’s is dat je een groter onderwerp met een bewezen zoekvolume, gedetailleerd van A tot Z kan behandelen in een allesomvattende masterpagina, waarmee je organische bezoekers naar je website haalt. 

Wat is het voordeel van een Master Pagina?

 • Verander thin content pagina’s in één ultieme pagina van hoge kwaliteit
 • Fix problemen met keyword cannibalization
 • Rank voor talloze long-tail zoekwoorden
 • Topical Authority
 • Perfect voor Google Passage Ranking

Omdat de master pagina gericht is op een breder onderwerp, waarvan de fusion pagina’s een sub-onderwerp zijn, kun je met deze allesomvattende pagina ranken voor talloze verschillende zoekwoorden.

De master pagina wordt namelijk in verschillende hoofdstukken verdeeld en voor ieder hoofdstuk geoptimaliseerd rondom een aantal verschillende zoekwoorden met een laag zoekvolume en een laag concurrentie-niveau.

Zoals je hebt ervaren is het zoekvolume van de individuele sub-onderwerpen of de zoekwoorden van de fusion pagina’s onvoldoende om een passend aantal organische bezoekers naar de webpagina’s te ontvangen.

Als collectief zorgen deze verschillende sub-onderwerpen met een laag zoekvolume, maar eveneens een laag concurrentie-niveau ineens voor een grote toename van je organisch verkeer.

Je verbetert op deze manier je SEO door een aantal verschillende webpagina’s die worden bestempeld als low-quality pages met een negatieve SEO-impact, te veranderen in één ultieme high quality page met een positieve SEO-impact.

1. Vind pagina's zonder organische bezoekers

Allereerst gaan we op zoek naar een aantal gerelateerde webpagina’s die geen organische bezoekers ontvangen, zodat we deze kunnen ontwikkelen tot fusion pagina’s.

*Navigeer naar je Google Search Console account, ga naar “prestaties“, kies als datum de afgelopen 3 of 6 maanden, en klik op “pagina’s”.

Zoek een aantal URL’s rondom hetzelfde onderwerpen met 0 tot 10 organische klikken en eveneens relatief weinig vertoningen.

seo tips voor meer organische bezoekers

Het minimale aantal klikken en vertoningen hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat het gekozen onderwerp of de gekozen zoekwoorden, over een laag zoekvolume beschikken.

Onvoldoende geoptimaliseerde webpagina’s of zoekwoorden met een te hoge concurrentie kunnen namelijk de oorzaak zijn.

We onderzoeken dan ook het zoekvolume en het aantal geschatte URL bezoeken van de top resultaten in de SERPs, om te bepalen of we de webpagina gaan optimaliseren of gaan gebruiken als fusion pagina.

*Navigeer naar de keyword-tool: Ubersuggest, en voeg de centraal gestelde zoekwoorden toe aan de zoekfilter.

Vervolgens analyseren we het zoekvolume, de CPC, en het aantal geschatte URL bezoeken van de top 3 resultaten, om te bepalen of we de webpagina behouden.

zoekvolume keywords

In bovenstaand voorbeeld zien we een geschat zoekvolume van 70 gebruikers per maand, een CPC van €0,- en slechts 6 geschatte URL bezoeken voor het derde zoekresultaat.

Dit is dan ook het perfecte eerste sub-onderwerp voor de masterpiece, aangezien de zoekterm niet waardevol genoeg is voor een individuele webpagina.

Zorg dat je minimaal 4 van dit soort webpagina’s vindt om samen te voegen in de Masterpiece.

2. Keyword Research Master-Pagina

Nu we een aantal fusion pagina’s hebben gevonden die gerelateerd zijn aan hetzelfde onderwerp, gaan we op zoek naar een geschikt zoekwoord voor de master-pagina.

In het voorbeeld fuseren wij de pagina’s rondom de zoekwoorden:

 • E-A-T
 • Website Architectuur
 • Search Intent
 • Interne Links

Deze sub-onderwerpen zijn allen gerelateerd aan het hoofdonderwerp: zoekmachine optimalisatie ofwel SEO.

*Navigeer wederom naar Ubersuggest, en voeg de hoofdterm (in ons geval SEO) toe in de zoekfunctie. 

Klik vervolgens op “keyword ideeën” om een kansrijke zoekterm te vinden voor de masterpagina.

 • Zoekvolume van minimaal 250
 • SEO-moeilijkheid maximaal 35 
 • CPC, afhankelijk van je doelstelling, hoe hoger hoe beter
 • Het zoekwoord moet passen bij de sub-onderwerpen
zoekwoordonderzoek-masterpagina

In bovenstaand voorbeeld zien we dat de zoekterm: “SEO Tips”, perfect aansluit bij de gewenste statistieken. Dit is dan ook een uitstekend zoekwoord om centraal te stellen op de master-pagina.

zoekwoord analyse voor seo

3. Content Research: SERPs Analyse

Nu we de opzet voor de masterpiece hebben afgerond, gaan we per sub-onderwerp, en voor de hoofd-zoekterm een SERP’s analyse uitvoeren.

We gebruiken de data uit de SERP’s analyse om per hoofdstuk header-tags samen te stellen, voor meer zoektermen te scoren, onze SERPs real estate te vergroten, en de kwaliteit van de content te verbeteren door semantische SEO.

*Voer per keyword van de fusion pagina’s/je sub-onderwerpen, een zoekopdracht uit in Google.

# People also ask F.A.Q Vakken

De People also ask F.A.Q-sectie komt volgens de data van Ahrefs in 43% van de zoekopdrachten in de SERPs voor. Deze vragen zijn gerelateerd aan de uitgevoerde zoekopdracht, en worden door gebruikers vaker uitgevoerd als zoekopdracht.

We nemen deze vragen dan ook over op de masterpage zodat we:

 • Scoren voor meer relevante zoekopdrachten
 • De aanwezigheid in de SERPs kunnen vergroten door de posities in de people also ask vakken in te nemen. (vergroten SERPs real estate)
 • De content inhoudelijk te verbeteren

*Klik vervolgens een aantal van de vragen uit de F.A.Q vakken aan, zodat er meer relevante vragen verschijnen, en voer dit uit voor alle sub-onderwerpen + het main keyword(in ons geval SEO Tips).

semantische seo 1

# Featured Snippets

Tijdens het analyseren van de SERPs per onderwerp, onderzoeken we eveneens de aanwezigheid van een featured snippet.

featured snippet seo

Bij aanwezige featured snippets proberen we deze per hoofdstuk voor ons te winnen zodat we:

 • SERPs real estate vergroten
 • Zichtbaarheid verbeteren
 • Posities kunnen winnen in Google
featured snippet optimaliseren

# Gerelateerde Zoekopdrachten

Tijdens de SERPs analyse van ieder sub-onderwerp en het hoofd-keyword, noteer je eveneens de gerelateerde zoekopdrachten onderaan de SERPs.

Deze related searches bestaan namelijk uit zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd door gebruikers en die Google relateerd aan ons keyword.

Afhankelijk van de relatie tussen de gerelateerde zoekopdrachten en het keyword, kunnen we deze SERP features toepassen:

 • Als H2 of H3-tag op de master-pagina
 • Als ALT-Tag in relevante afbeeldingen op de master-pagina
 • Als main keyword op een individuele webpagina, waarbij we een wederzijdse link toevoegen tussen de pagina en de master-pagina
 • Als ankertekst
 • Als paragraaf-tekst < p > 

Het toevoegen van gerelateerde zoektermen zorgt ervoor dat Google de inhoud beter kan begrijpen en versterkt de semantiek.

Hiermee bedoelen we de verbinding tussen gerelateerde woorden om de pagina inhoud te verbeteren. 

lsi keywords

4. Search Intent Optimalisatie

Om de ultieme master-pagina samen te stellen rondom het zoekwoord: SEO Tips, is het van essentieel belang om de content te optimaliseren voor de correcte vorm van search intent die Google koppelt aan het zoekwoord.

Mocht je nog niet bekend zijn met de term: search intent, neem dan onze complete on-page SEO gids door, waar een heel hoofdstuk is toegewijd aan deze cruciale SEO-rankfactor.

Om de gewenste vorm van search intent op te sporen, voeren we een SERPs analyse uit voor het hoofd-zoekwoord: SEO Tips.

Als we de SERPs-resultaten bekijken, dan zien we aan de hand van de “list featured snippet” en de getallen die vermeldt staan in de title-tags, dat  gebruikers duidelijk de voorkeur geven aan een “List Post”.

Dit betreft een blog-pagina met een geordende of ongeordende lijst.

Analyseer de webpagina’s van de top-3 organische zoekresultaten en zorg dat je unieke elementen toevoegt aan de webpagina.

We creëren uiteraard wel een list-post gezien de overduidelijke vertegenwoordiging in de SERPs.

seo tips voor search intent

5. Keyword Suggesties

Om de pagina inhoud te versterken, en te scoren voor meer relevante zoektermen, gebruiken we de keyword-ideeën-functie van Ubersuggest.

Onderzoek zoekwoord-ideeën voor ieder sub-onderwerp en het hoofd-keyword 

 • Op basis van de data kunnen we het meest kansrijke keyword centraal stellen per sub-onderwerp(hoofdstuk op de master-pagina)
 • Gebruik relevante keyword-ideeën als H2 en H3-tag over de pagina
 • ALT-tags
 • Paragraaf tekst
keyword suggest

6. SEO Image Entities

Voer voor ieder keyword van de sub-onderwerpen een image search uit in Google. Als antwoord op deze zoekopdracht krijgen we namelijk een lijst met gerelateerde entiteiten gepresenteerd.

Om de semantische relatie tussen het keyword en de gerelateerde entiteiten in ons voordeel te gebruiken, kunnen we onder andere vanuit de master-pagina een wederzijdse interne link toevoegen, naar een webpagina waarin de entiteit als hoofd-keyword wordt gebruikt.

Daarnaast kunnen we zeer gerelateerde entiteiten die Google vertoond in de image SERPs, als keyword gebruiken voor een hoofdstuk/sub-onderwerp op de master-pagina.

entity seo research

7. Title Tag & Meta Description

Het optimaliseren van je title tag & meta description is nog altijd een belangrijke factor in de wereld van SEO. Niet alleen is de title tag een belangrijke Google rankfactor, maar het is ook nog eens je eerste uithangbord die gebruikers tegenkomen na een zoekopdracht in de SERPs.

Vanwege de snelle opkomst van vele extra SERP-features die leiden tot minder organische kliks, is het extra belangrijk om op een positieve manier op te vallen tussen de overige zoekresultaten.

seo title tag en meta description

Door de click through rate van je zoekresultaten te verbeteren kun je namelijk zonder verbeterde SEO-prestaties, alsnog meer organische bezoekers naar je website halen.

Daarnaast ziet Google het ook nog eens als een positief gebruikerssignaal wanneer de CTR van je resultaat hoger is dan die van de concurrenten.

Zoekmachines interpreteren dit namelijk als een signaal dat jouw zoekresultaat meer relevant is als antwoord op de zoekopdracht van de gebruiker.

Ook Google zelf geeft in haar blog aan dat het belangrijk is om hoogwaardige title-tags toe te voegen aan je webpagina’s:

title tag optimaliseren

Bron: Google

En ook over het toevoegen van de meta description is Google duidelijk in haar blog:

“Zorg ervoor dat iedere pagina op je website in het bezit is van een meta description”

meta description optimalisatie

SEO Tips voor Title tags & Meta Descriptions

Het optimaliseren van title tags en meta descriptions bestaat uit 2 verschillende factoren:

 1. Het voldoen aan de richtlijnen van Google en het correct informeren van gebruikers voor een goede user experience
 2. Copywriting vaardigheden waarmee we op psychologische wijze de interesse van de gebruiker wekken

Title Tag Richtlijnen

Een title tag moet volgens de richtlijnen van Google beknopt en beschrijvend zijn. Verder moet keyword stuffing worden vermeden, evenals herhalende boilerplate titels.

Met boilerplate titels wordt bijvoorbeeld het standaard opstellen van een title tag met: [productnaam] [De goedkoopste prijzen] [bedrijfsnaam].

Iedere title tag moet uniek zijn en de inhoud van de webpagina beschrijven. Gebruikers klikken namelijk onder andere op het zoekresultaat vanwege de title-tag en moeten om de perfecte gebruikerservaring aan te bieden, kunnen weten wat ze te wachten staat.

 • De maximale lengte van een title tag bestaat uit 50-60 characters, Google hanteert namelijk een maximum van 600px. Een afgebroken title tag in de SERPs komt onbetrouwbaar en onprofessioneel over.

Title Tag Copywriting SEO Tips

Copywriting vaardigheden moeten worden ingezet voor het optimaliseren van de title tag zodat je opvalt tussen de overige zoekresultaten en je de gebruiker triggert om zonder enige vorm van clickbait op jouw resultaat te klikken.

 • Voeg oneven getallen toe aan je title tag die zelden voorkomen zoals 53 of 29. Deze getallen vallen eerder op en komen betrouwbaar over.

*Voorbeeld: Op twee verschillende SEO-pagina’s worden statistieken gedeeld over bijvoorbeeld de organische click through rate.

Pagina A: 29% van de gebruikers klikte op het eerste zoekresultaat in de SERPs

Pagina B: 20% van de gebruikers klikte op het eerste zoekresultaat in de SERPs

Welke pagina komt betrouwbaarder over?

 • Voeg je keyword zoveel mogelijk aan de linkerkant toe in de title tag. Zoekmachines hechten namelijk meer waarde aan de woorden aan het begin van een titel.
 • Gebruik open loops of vragen in je title tag om nieuwsgierigheid op te wekken. Mensen kunnen van nature niet tegen onbeantwoorde vragen over onderwerpen waar de interesse ligt en zullen getriggerd worden om op het zoekresultaat te klikken.

*Voorbeeld vraag in title tag: 

 • Ben jij al bekend met de meest effectieve SEO tips van 2021?
 • Voeg het huidige jaartal toe aan de title tag. Dit geeft de gebruiker het signaal dat de inhoud relevant en up-to-date is.
 • Optimaliseer de title tag voor search intent
 • Voeg een long-tail keyword variatie toe aan de title tag om te ranken voor meer verschillende zoekwoord-combinaties
 • Voeg een call to action toe in de title tag
 • Benadruk de voordelen voor de klant
 • Voeg brackets toe aan de title tag om specifieke delen te laten opvallen

*Pro Tip: Volgens onderzoeksdata van Hubspot hebben headlines met brackets […] gemiddeld een 40% hogere click through rate!

Meta Description

Meta descriptions moeten uniek zijn en de inhoud van een specifieke pagina accuraat beschrijven.

 • Gebruik een meta description van maximaal 155 tekens.
 • Voeg gerelateerde zoekwoorden toe om te ranken voor meer verschillende combinaties
 • Voeg brackets toe om een unique selling point of een voordeel voor de klant te benadrukken
 • Voeg F.O.M.O toe zoals bijvoorbeeld: “Alleen vandaag nog voor de helft van de prijs”
metatags seo

8. Header-Tags & Hoofdstukken

Het structureren van de verschillende hoofdstukken op de master-pagina die ieder een sub-onderwerp behandelen is belangrijk voor de gebruikerservaring.

Zorg dat de verschillende hoofdstukken voor de gebruiker eenvoudig te onderscheiden zijn en dat eenvoudig kan worden genavigeerd tussen de verschillende hoofdstukken.

De master-pagina is een enorm content-rijke allesomvattende pagina waarin een gebruiker al makkelijk de interesse kan verliezen of het gevoel heeft dat hij of zij verdwaald is.

website navigatie

Keyword in H1-tag: SEO Tips (Hoofd keyword master-pagina)

Keyword in H2-tags: E-A-T, Website Architectuur, Search Intent, Interne Links (sub-onderwerpen), en keywords van overige hoofdstukken

Keyword in H3-tags: Long-tail-varianten, vragen uit de “people also ask” vakken of gerelateerde zoekwoorden van de sub-onderwerpen.

Optimaliseer ieder hoofdstuk rondom het sub-onderwerp en verwerk de verzamelde data van de SERPs analyse in de content van het hoofdstuk.

 • Voeg vragen toe uit de ‘people also ask’ vakken als H2 of H3-tag
 • Optimaliseer ieder hoofdstuk voor de featured snippet
 • Voeg gerelateerde zoekopdrachten toe aan de inhoud van het hoofdstuk
 • Voeg de relevante keyword ideeën uit Ubersuggest toe aan de inhoud

Ieder hoofdstuk moet dus worden geoptimaliseerd voor de gekozen keywords van de sub-onderwerpen. Ondanks dat deze zoekwoorden een laag zoekvolume bezitten, wordt het zoekvolume als collectief een stuk interessanter. 

Daarnaast is de master-pagina geoptimaliseerd rondom een zoekwoord met een bewezen zoekvolume, en zullen de extra keywords waarvoor we proberen te ranken in de verschillende hoofdstukken dus waardevol extraatje zijn.

google passage ranking en indexing

Google Passage Ranking

De in februari 2021 gelanceerde Google Passage Ranking update maakt het mogelijk om specifieke relevante passages op een pagina te rangschikken en deze vervolgens te vertonen in de SERPs op basis v an een zoekopdracht.

Voorheen werd enkel de volledige pagina weergeven.

Volgens Google haar eigen blog maken zij onder andere gebruik van BERT om de inhoud van webpagina´s beter te begrijpen zodat passages beter kunnen worden gerangschikt in de zoekresultaten. Google indexeert nog altijd de hele pagina, maar onderscheidt de inhoud van passages die onafhankelijk van elkaar worden gerangschikt.

Bij hele specifieke zoekopdrachten ligt het antwoord soms diep in een webpagina verstopt.
Om gebruikers beter te informeren worden er nu dus ook secties van je pagina’s beoordeeld om als zoekresultaat te gebruiken na zo’n specifieke zoekopdracht.

De gebruiker kan nu zonder de hele pagina te hoeven doorlopen direct het gewenste antwoord vinden.

Met de Masterpiece techniek creëren we een allesomvattende webpagina bestaande uit meerdere hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt geoptimaliseerd rondom een sub-onderwerp.

Deze hoofdstukken vertegenwoordigen ieder een eigen sectie op de master-pagina in de vorm van een mini-webpagina.

Deze hoofdstukken worden geoptimaliseerd rondom eigen zoekwoorden, featured snippets, en de people also ask vakken.

Al deze mini-webpagina’s moeten als collectief het volledige onderwerp in detail behandelen, maar kunnen dus ook afzonderlijk worden weergeven in de SERPs.

De Google Passage Ranking update maakt het mogelijk om per sectie/hoofdstuk te kunnen ranken in Google voor specifieke zoekwoorden, en vormt dan ook de kers op de taart van de SEO Masterpiece techniek.

9. Toevoegen van Links op de Master-Pagina

Om de pagina-inhoud van de master-pagina te versterken voegen we interne en externe links toe naar relevante webpagina’s.

Zoekmachines zoals Google gebruiken de aanwezige links om de inhoud van webpagina’s beter te begrijpen. Daarnaast zorgen relevante interne links voor een positieve gebruikerservaring en zorgt het er in de meeste gevallen voor dat bezoekers een langere tijd op je website spenderen.

Kortom, het toevoegen van relevante interne en externe links levert een positieve bijdrage aan de SEO van je webpagina.

wat is link juice

Interne Links

 • Voeg interne links toe vanaf relevante webpagina’s om de pagina inhoud te verbeteren
 • Het overdragen van link-waarde
 • Topical Authority, het creëren van content en gerelateerde webpagina’s rondom een specifiek onderwerp
 • Google kan de inhoud van je website eenvoudiger begrijpen
interne links voor seo

Externe Links

Het toevoegen van externe links aan de webpagina naar relevante webpagina’s/websites, met een hoge domein autoriteit levert een aantal SEO-voordelen op.

 • Google die de inhoud van webpagina’s of websites met een hoge domein-autoriteit heel goed begrijpt, kan door de aanwezige externe link ineens de relatie leggen tussen beide pagina’s.
 • In het kader van E-A-T, waar soms de benodigde expertise gevraagd wordt om te ranken in Google voor bepaalde content, kun je met een externe link die je gebruikt als bronvermelding bepaalde feiten hard maken of citaten van experts gebruiken.
 • Verwijs naar onderzoeksdata om statistieken op je webpagina te rechtvaardigen
 • Verwijs naar bepaalde tools of mogelijkheden die externe websites bieden, zodat je bezoekers hiervan kunnen profiteren.
externe linking
 • Voeg niet te veel interne links toe op de pagina aangezien de linkwaarde wordt verdeeld
 • Voeg enkel relevante URLs toe als interne link op de pagina
 • Optimaliseer je ankertekst door het zoekwoord erin te vermelden

Topical Authority

De SEO Masterpiece methode is één van de technieken die je kunt gebruiken om topical authority te winnen. Topical authority verwijst naar het verkrijgen van een autoriteit-status in de ogen van Google met betrekking tot een specifiek onderwerp.

Het verkrijgen van een dergelijke autoriteit-status zorgt ervoor dat je webpagina’s rondom dit onderwerp, betere posities behalen in de zoekmachines en dat nieuwe webpagina’s die je publiceert over dit onderwerp, voortaan sneller zullen ranken in Google.

Topical Authority kan behaald worden door:

 • Veel positieve signalen van gebruikers die je online als een autoriteit erkennen
 • Veel waardevolle en diepgaande content over een specifiek onderwerp
 • Veel organische bezoekers ontvangen op webpagina’s rondom een specifiek onderwerp
 • Het verschijnen in featured snippets en de people also ask vakken.

10. 410 of 301 Redirect

Nadat de relevante interne en externe links zijn toegevoegd aan de master-pagina en de content volledig is toegevoegd, is deze inhoudelijk afgerond. 

De fusie pagina’s waarvan de inhoud is toegevoegd aan de ultieme master-pagina, moeten echter nog worden doorverwezen zodat zoekmachines op de hoogte zijn van de URL-wijziging.

Om de verhuizing succesvol door te geven kunnen we gebruik maken van een 410 status-code en een 301 redirect.

Met een 301 redirect vertellen we Google dat het gaat om een permanente verhuizing van de URL. Een 301 redirect draagt vrijwel de gehele linkwaarde over aan de nieuwe URL en kan daarom perfect worden toegepast wanneer de samengevoegde pagina’s in het bezit waren van backlinks.

Maak gebruik van de SEO Backlinks Analyzer van Ubersuggest, om te kijken of de gefuseerde webpagina’s in het bezit waren van backlinks.

backlink checker

Mochten er backlinks aanwezig zijn op één van de samengevoegde URL’s, dan voegen we een 301 redirect toe aan de oude webpagina zodat link-waarde wordt doorgegeven en Google op de hoogte is van de verhuizing.

Wanneer de pagina’s niet over relevante webpagina’s beschikken, gebruiken we de 410 status-code. Deze geeft aan Google aan dat de URL permanent is verwijderd. Google zal vervolgens de verwijderde URL zo snel mogelijk verwijderen van indexering.

410 of 301 Redirect toevoegen met SEO-plugin

We kunnen eenvoudig een 410 of 301 redirect aanbrengen door gebruik te maken van de SEO-plugin: Rank Math.

 1. Installeer de SEO-plugin door via WordPress naar “plugins” te navigeren en vervolgens: Rank Math toe te voegen aan de zoekfilter
seo plugin

2. Nadat de plugin is geinstalleerd, navigeer je in de SEO-plugin naar “Dashboard” en activeer je de “redirections” optie.

redirects

3. Als de redirections tab is geactiveerd, ga je in Rank Math naar “redirections“, klik op “add new“, en voeg de oude URL in naast “Source URL’s”.

Achter de “destination URL” vul je als je kiest voor een 301-redirect, het nieuwe webadres in van de master-pagina, controleer of de 301-functie is geactiveerd, en klik op “add redirection

Om de pagina permanent te verwijderen met een 410 status-code, kun je de 410 content deleted optie activeren en vervolgens weer op “add redirection” klikken.

Wil jij meer SEO technische kennis op doen over bijvoorbeeld 301 redirects of de 410 status-code?

11. Pas de URL's van gewijzigde links aan

Nadat de 301 redirect of de 410 status-code is doorgevoerd, is de URL ook definitief gewijzigd. Dit betekend dat we ook alle interne links moeten aanpassen naar het nieuwe webadres.

Want ondanks dat de 301-redirect er wel voor zorgt dat de bezoeker die op de gewijzigde link klikt op de goede bestemming aankomt, op je website wil je omleidingen vermijden.

Redirects gaan namelijk ten koste van de pagina laadtijd, en kunnen daarnaast al snel redirect-chains veroorzaken. 

Gelukkig kunnen we deze foutieve URL’s eenvoudig opsporen met de gratis site audit tool van Ahrefs.

crawl-errors oplossen

Navigeer in het site audit rapport naar “All issues” en klik vervolgens op de foutieve 4XX-code(s).

Je krijgt nu een lijst met de foutieve URL’s gepresenteerd inclusief de status-code.

Klik op één van de URL’s om te bekijken waar ze zich bevinden.

410 seo

Nadat je één van de foutieve URL’s hebt aangeklikt krijg je de bron te zien, de URL waar de foutieve link zich bevindt inclusief de ankertekst.

Kopieer de ankertekst en navigeer vervolgens naar de bron-URL om de link te verwijderen of aan te passen.

zoekmachine optimalisatie tips

Om te voorkomen dat je de gehele pagina moet doorlopen op zoek naar de foutieve hyperlink kun je via: “CTRL+F” zoeken op de pagina. Kopieer de ankertekst in de zoekbalk, en je vindt eenvoudig de foutieve link.

technische seo tips 2021

Pas op exact dezelfde manier iedere foutieve 410 foutmelding aan. Gebroken links leiden namelijk tot een slechte gebruikerservaring en dit heeft vanzelfsprekend dan ook een  negatieve invloed op je SEO-prestaties.

Mocht je de 301 redirect hebben toegepast dan kun je op exact dezelfde wijze de foutieve links terugvinden.

Verander de foutieve links in de nieuwe URL van de master-pagina of verwijder de gehele hyperlink.

301 redirect tips

12. Link vanuit pagina's met een hoge autoriteit

Omdat de master-pagina een volledig onderwerp vertegenwoordigd vol met kansrijke zoekwoorden, willen we deze natuurlijk zo snel mogelijk hoog in de zoekresultaten laten verschijnen.

Voeg de URL van de master pagina toe als interne link op de homepage en andere pagina’s met autoriteit. Bij de meeste websites heeft de homepagina namelijk de hoogste pagina-autoriteit waardoor er meer linkwaarde te verdelen valt.

Door linkwaarde op deze manier strategisch door te geven zal Google al snel het signaal opvangen dat het een belangrijke pagina is, wat de posities in de SERPs zal bevorderen.

13. Promote je Content op social media

De allerlaatste stap van de SEO Masterpiece techniek is het promoten van je webpagina via social media kanalen. Verkeer naar een webagina afkomstig van social media kanalen zoals Youtube, Instagram, Twitter, Linkedin en Facebook, geeft Google het idee dat de pagina populair is en zorgt daarnaast in de meeste gevallen voor positieve gebruikerssignalen.

Het promoten van de master-pagina is dan ook de perfecte kickstart om de webpagina een boost te geven in de Google rankings.

H2
seo beginner

E-Commerce SEO Tips

In dit hoofdstuk beschrijven wij de belangrijkste tips om te beginnen met SEO. 

In de complexe wereld van zoekmachine optimalisatie is het essentieel om te starten met de fundamenten van SEO.

Gebruik deze SEO tips voor beginners om je eerste resultaten te behalen in de zoekmachines.

Wat is E-Commerce SEO?

E-commerce SEO verwijst naar het optimaliseren van E-commerce websites om de organische vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren.

Waarom is SEO belangrijk voor E-commerce Websites?

SEO is een essentieel marketinginstrument voor E-commerce websites waarmee je talloze gratis bezoekers binnen je doelgroep naar je website kunt halen en waarmee je naamsbekendheid van je E-commerce store of je merk kunt vergroten.

Om het effect van SEO voor je E-commerce website te benadrukken kunnen we onderstaande statistieken bekijken:

 • 23,6% van het aantal E-commerce orders is afkomstig van SEO verkeer (Bron: Businessinsider)
e-commerce seo
 • 51% van de online shoppers geeft aan eerst een zoekopdracht in Google uit te voeren voordat ze definitief tot aankoop overgaan. (Bron: Thinkwithgoogle)
e-commerce seo tips

Met zoekmachine optimalisatie bouw je aan het virtuele vastgoed van je E-commerce store. Het online adverteren leidt vanwege de hevige concurrentie tot torenhoge kosten, en zodra je stopt met de advertenties ben je niet langer zichtbaar.

Met SEO daarentegen investeer je enkel tijd en profiteer je jarenlang van behaalde resultaten!

Gebruik onderstaande E-commerce SEO tips om een bezoekersmagneet van jouw store te maken!

1. Start een Blog

Een effectieve strategie binnen E-commerce SEO, is het optimaliseren van blog content rondom pijnpunten of vragen van gebruikers binnen onze doelgroep, om deze gebruikers vervolgens door te verwijzen naar onze categorie en productpagina’s.

Google is van nature een zoekmachine die haar gebruikers wilt voorzien van de beste mogelijke informatie op basis van een zoekopdracht.

Een contentrijke pagina die een specifiek onderwerp van A tot Z behandeld is in de ogen van Google dan ook waardevoller en heeft meer kans om de zoekopdracht van de gebruiker te beantwoorden.

Productpagina’s en shop pagina’s moeten een koopgerichte omgeving zijn en zich volledig focussen op het behalen van zoveel mogelijk conversies.

Hier elimineren we alle overbodige afleiding en willen we juist geen contentrijke pagina die een onderwerp van A tot Z behandeld, maar een actiegerichte pagina die de bezoeker enkel informeert over de nodige productinformatie.

Gebruik daarom blog content als tussenstation om gebruikers vanuit Google naar je website te halen en vervolgens door te verwijzen naar je productpagina’s.

Blogging is a great way to build your audience and generate more traffic and sales for your business. You shouldn’t treat it as an unnecessary luxury

Bron: Dan Wang – Shopify

2. E-commerce Keyword Research Strategie

Het succes van zoekmachine optimalisatie als marketinginstrument voor je E-commerce store is voor een groot deel afhankelijk van je keyword research strategie.

In plaats van te concurreren met de grootmachten binnen je industrie, is het beter om je te richten op long-tail zoekwoorden die zeer gerelateerd zijn aan je producten.

 • Focus op zoekwoorden met een laag concurrentieniveau
 • Focus op zoekwoorden met een hoge CPC
 • Optimaliseer blog content voor zoekwoorden met een informatie of commerciële intentie
 • Optimaliseer product- en categoriepagina’s voor zoekwoorden met een transactie intentie

# Optimaliseer blog content rond USP's

Het voordeel van USP Keywords en zoekwoorden die de pijnpunten van je doelgroep beschrijven, is dat ze super relevant zijn voor je E-commerce store en dan ook vanzelfsprekend een hoog conversiepercentage behalen.

Unique Selling Point-keywords en zoekwoorden die de pijn van een gebruiker beschrijven zijn in de meeste gevallen long-tail zoekwoorden met een relatief laag concurrentieniveau.

Analyseer met een keyword tool:

 • Keyword ideeën
 • CPC
 • Zoekvolume
 • SEO-moeilijkheid 
e-commerce keywords

Gebruik onze keyword research gids om stap voor stap te leren hoe je een succesvol zoekwoorden onderzoek voor SEO uitvoert.

# Gebruik Google Suggest voor Keyword Ideeën

Google Suggest is een goudmijn voor long-tail zoekwoorden met een bewezen zoekvolume. Google vertoond deze resultaten namelijk op basis van eerder uitgevoerde zoekopdrachten.

Vind waardevolle long-tail zoekwoorden voor je blog content door de term: “welke” in te voeren in de zoekbalk van Google zonder vervolgens op “enter” te klikken.

zoekwoorden e commerce

3. Voeg gerelateerde zoekopdrachten toe

Ook de gerelateerde zoekopdrachten zitten vol met relevante en kansrijke zoekwoorden die ook nog eens actueel zijn.

Voer een zoekopdracht uit met een term bestaande uit 1 of 2 woorden die je product beschrijft en scrol vervolgens in de SERPs naar de onderkant van de pagina.

In onderstaand voorbeeld hebben we voor een E-commerce store die sportleggings verkoopt, de zoekopdracht: ”beste sportleggings” uitgevoerd.

Omdat het flatteren van de billen een unique selling point van de sportleggings is, hebben we vervolgens de term “beste sportlegging billen” die we onderaan de SERPs terugvonden in de gerelateerde zoekopdrachten, verwerkt in de blog content van de sportleggings webshop.

keyword research e-commerce

4. Vergroot je zichtbaarheid met Featured Snippets

Door de content rondom dit keyword te optimaliseren voor de featured snippet zie je dat we de aanwezigheid van ons zoekresultaat in de SERPs aanzienlijk hebben vergroot en er zelfs een afbeelding van het product direct zichtbaar is.

webshop seo optimalisatie tips

In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij de featured snippet hebben gebruikt om niet alleen de zichtbaarheid in de SERPs te verbeteren, maar ook nog eens direct het product van de sportleggings webshop te promoten.

Featured snippets vallen enorm op in de SERPs vanwege de omvang, positie en in veel gevallen het vertonen van afbeeldingen.

Deze SERP-features lenen zich dan ook perfect voor het vergroten van je naamsbekendheid en het promoten van je producten.

featured snippet e-commerce

5. Voeg People also ask keywords toe

Google toont F.A.Q vakken met relevante zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd door gebruikers.

Verwerk deze zoekwoorden in je blog content als H2 of H3-tag.

seo tips voor e commerce

En gebruik deze F.A.Q vakken vervolgens om je producten te promoten. In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij de “People also ask” sectie hebben gebruikt om de producten van de sportleggings webshop te promoten.

people also ask

Gebruik de keyword-tool answer the public om relevante vragen te vinden die gebruikers online hebben gezocht. Verwerk deze vragen als H2 of H3 tag in je blog content om te optimaliseren voor de “People also ask” vakken.

e-commerce seo analyse

6. F.A.Q Schema Markup [Pro E-commerce SEO Tip]

Het toepassen van F.A.Q schema markup zorgt meestal voor een rich snippet in de vorm van een F.A.Q box, die direct onder je snippet aan het zoekresultaat wordt toegevoegd in de SERPs.

De F.A.Q vakken zijn dan ook een verlengstuk van je zoekresultaat waardoor je aanwezigheid in de SERPs wordt vergroot.

Maar ongetwijfeld de meest effectieve strategie voor het toepassen van F.A.Q schema markup is wanneer je het als instrument gebruikt om je producten te promoten en gebruikers zelfs direct doorverwijst naar je product pagina’s.

 • Voeg relevante vragen toe aan je F.A.Q sectie die de aandacht van de gebruiker trekken
 • Voeg pijnpunten van de bezoekers toe aan de F.A.Q sectie
 • Link vervolgens in de F.A.Q sectie naar je productpagina’s

In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij voor de sportleggings webshop een aantal pijnpunten in de F.A.Q schema markup hebben verwerkt, die vervolgens als F.A.Q rich snippet worden vertoond in de zoekresultaten pagina’s.

 • “Welke shaping leggings liften je billen het mooist”
 • “Welke shaping leggings geven je een slank figuur”
hoger in google e commerce

Een gebruiker die de zoekopdracht: “shaping sportleggings” uitvoert, is vanzelfsprekend op zoek naar een legging die een slank figuur geeft of die de billen mooi accentueert.

Het zijn dan ook relevante pijnpunten op basis van de zoekopdracht die de aandacht van de gebruikers trekken.

Als je vervolgens de vragen uit de F.A.Q sectie aanklikt, zie je dat we 3 van de producten hebben toegevoegd in de F.A.Q schema markup.

beter gevonden worden in google e commerce

Wanneer de gebruiker op één van de links met productnamen klikt, volgt direct de productpagina.

De gebruiker slaat in dit geval de blogpagina over als tussenstation en belandt direct in een koopomgeving!

webshops seo

7. Voeg canonical-tags toe aan duplicate content pagina's

E-commerce websites hebben vaak last van pagina’s met dubbele of soortgelijke inhoud. Deze duplicate content pagina’s hebben een negatief effect op de SEO van je E-commerce site en het is dan ook belangrijk om dit technische probleem op te lossen.

Denk bijvoorbeeld aan een productpagina met meerdere variaties zoals verschillende kleuren of afmetingen. Deze product-variaties vertegenwoordigen een individueel product met een eigen unieke URL, terwijl ze beschikken over vrijwel identieke inhoud.

Om ervoor te zorgen dat deze duplicate content pagina’s geen negatief effect op je SEO-prestaties hebben, brengen we canonical-tags aan.

Met een canonical-tag laten we zoekmachines zoals Google weten welke versie van de webpagina geïndexeerd kan worden om vervolgens vertoond te worden in de SERPs.

De canonical-URL verwijst dan ook naar de primaire versie van een webpagina.

ecommerce duplicate content

8. Fix problemen met Thin Content

Als E-commerce website heb je vanzelfsprekend te kampen met een aantal thin content pagina’s.

Hiermee verwijzen we naar webpagina’s die niets toevoegen voor de gebruiker wanneer ze als zoekresultaat worden vertoond in de zoekmachines.

Bijvoorbeeld:

 • bedankt pagina’s
 • winkelmand pagina’s
 • checkout pagina’s
 • login pagina’s

Google streeft naar het vertonen van contentrijke en inhoudelijke pagina’s in de SERPs en deze pagina’s hebben dan ook een negatieve impact op je SEO.

Om dit technische SEO probleem te voorkomen, kun je een meta robots noindex-tag toevoegen in de broncode van je webpagina.

noindex-tag

Mocht je gebruik maken van een WordPress website, dan kun je eenvoudig de SEO-plugin: “Rank Math” installeren om de meta robots-tag toe te voegen aan je webpagina.

zoekmachine tips voor e-commerce websites

9. Fix Keyword Cannibalization

Keyword Cannibalization verwijst naar meerdere webpagina’s die met elkaar concurreren voor dezelfde zoekwoorden in Google.

De zoekmachine weet in dit geval niet welke pagina na een zoekopdracht vertoond moet worden als zoekresultaat in de SERPs waardoor beide pagina’s niet het maximale resultaat behalen.

Keyword cannibalization heeft namelijk een negatieve impact op je SEO-prestaties en moet dan ook zo snel mogelijk worden voorkomen.

Voorbeeld:

Je hebt een E-commerce webshop en verkoopt fitnesskleding. Tijdens het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek ontdek je een aantal interessante zoekwoorden:

 • Fitnesskleding
 • Gymkleding
 • Workout kleding
 • Fitness outfit
 • Gym setje

Je besluit voor ieder keyword een aparte pagina te maken en het zoekwoord centraal te stellen zodat je hiervoor rankt in Google.

Het probleem is echter dat Google als semantische zoekmachine in staat is om woordvariaties, synoniemen, en gerelateerde zoektermen te herkennen en deze zoekwoorden dan ook als vrijwel identiek beschouwt.

zoekmachine optimalisatie e-commerce

Pas de SEO-Masterpiece techniek toe om dit probleem op te lossen.

10. Local SEO voor E-commerce

Local SEO is een essentieel onderdeel van het hedendaagse zoekmachine optimalisatie speelveld en is zeker voor E-commerce websites de perfecte mogelijkheid om je online vindbaarheid voor potentiële klanten te verbeteren.

# Local Pack

In de local pack worden geregistreerde bedrijven vertoond na een zoekopdracht op basis van de afstand, bekendheid en relevantie.

Omdat deze zoekopdrachten vaak een transactie intentie hebben is de kans dus groot dat de organische bezoekers die je naar je website weet te halen vanuit de local pack, tot conversie overgaan.

local seo tips voor e commerce

# Bedrijfsprofiel in de SERPs

Bedrijfsprofielen lijken op knowledge panels, maar zijn specifiek voor bedrijven die klanten bedienen op een bepaalde locatie of binnen een bepaald servicegebied.

Gebruik Google Mijn Bedrijf om een ​​bedrijfsprofiel te claimen of te maken, dat wordt weergegeven op in de SERPs.

e-commerce website hoger in google
 • Vergroot je aanwezigheid in de SERPs
 • Geef Google meer informatie zodat je vertoond kunt worden aan relevante zoekopdrachten
 • Word vertoond in de local pack

# Local SEO Optimalisatie

In onderstaande video van Google zelf vind je instructies over het optimaliseren van je local SEO.

Meer Local SEO Tips?

11. E-A-T Optimalisatie

Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-A-T) wordt door Google gebruikt als graadmeter voor het beoordelen van webpagina’s.

In de search quality evaluator guidelines van Google wordt E-A-T specifiek vermeld als één van de eigenschappen van kwalitatieve webpagina’s.

webshop beter vindbaar in google

Sterker nog, E-A-T wordt in ditzelfde document genoemd als één van de belangrijkste factoren bij het beoordelen van een webpagina.

google seo tips e1627139710849

Het optimaliseren voor E-A-T is essentieel voor E-commerce websites, omdat ze tot de zogeheten Your Money Your Life (YMYL) pagina’s behoren.

Dit zijn pagina’s die invloed hebben op het geluk, de gezondheid, de financiële stabiliteit of de veiligheid van een bezoeker.

Omdat er transacties plaatsvinden op E-commerce websites, is Google extra zorgvuldig in het rangschikken van deze zoekresultaten.

Webpagina’s die binnen de Your Money Your Life categorie vallen worden dan ook extra streng beoordeeld op E-A-T.

ymyl in seo

# SEO Tips voor E-A-T

 • Zorg voor een SSL-certificaat zodat bezoekers veilig kunnen browsen en betalen
 • Eenvoudig te vinden contactpagina met uitgebreide contactgegevens, over ons pagina, privacybeleid-pagina, en een pagina met algemene voorwaarde
 • Schrijf je in bij review websites zoals Trustpilot en verzamel klantreviews
 • Onderhoud socialmediakanalen
 • Start een YouTube kanaal
 • Zorg dat content up-to-date is
 • Laat content schrijven door een expert in het vakgebied
 • Voorkom spelfouten in je content
 • Gebruik externe links als bronvermelding
 • Verzamel backlinks met een hoge domain authority score
H3
wordpress seo tips beginners

WordPress SEO Tips 2021

In dit hoofdstuk vind je een uitgebreide WordPress SEO Checklist vol met tips en instructies om de vindbaarheid van je WordPress website in de zoekmachines te verbeteren!

Wat is Wordpess SEO?

WordPress SEO verwijst naar het gebruiken van WordPress als hulpmiddel om traditionele SEO-technieken en strategieën eenvoudiger te kunnen toepassen zonder de kennis van code, zodat websites beter gevonden worden door gebruikers in zoekmachines zoals Google.

Het toepassen van WordPress SEO is een marketinginstrument dat onder andere kan worden ingezet om:

 • Meer organische bezoekers naar een WordPress website te halen
 • Het aantal conversies te verhogen
 • De naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten
 • Meer autoriteit te verzamelen
 • Brand-building
 • Meer potentiële klanten naar je fysieke locaties te ontvangen

 

wordpress seo checklist 2021

De Ultieme WordPress SEO Checklist

Gebruik onderstaande WordPress SEO checklist om jouw website beter vindbaar te maken in de zoekmachines. De instructies helpen je met het implementeren van belangrijke SEO-technieken op je WordPress website.

Deze WordPress Checklist dient dan ook als een handleiding voor de belangrijkste zoekmachine optimalisatie toepassingen.

Voor meer inhoudelijke informatie kun je gebruik maken van onderstaande SEO Master Gidsen:

1. SEO-vriendelijk Thema

Een SEO vriendelijk thema bestaat uit schone code met een beperkt aantal CSS en JavaScript bestanden, wat de snelheid van de website bevordert en is daarnaast mobiel-vriendelijk.

Het optimaliseren van je website voor mobiele gebruikers is een belangrijke rankfactor binnen SEO.

Advies: Installeer Astra

beste wordpress thema

2. Website Profiel

Stel je website profiel in om Google meer inzicht te geven over de inhoud van je website.

Navigeer naar: Instellingen –> Algemeen

Voeg je site icoon, website titel, en de beschrijving toe.

site title

3. Zorg dat je website zichtbaar is voor zoekmachines

Navigeer naar “Instellingen” vervolgens naar “Algemeen” en zet de privacy instellingen op “public”. Hiermee zorg je dat de website zichtbaar is voor bezoekers en zoekmachines.

wordpress instellingen seo

4. Performance & Speed Instellingen

Verbeter je website prestaties door te navigeren naar: “Algemeen” dan naar “Prestaties” en activeer de opties in onderstaande afbeelding voor het verbeteren van de laadtijden.

site performance

5. Instellingen URL structuur

Het optimaliseren van de URL structuur is een belangrijk onderdeel binnen SEO. Niet alleen bieden beschrijvende en korte URL’s een betere gebruikerservaring, maar ze hebben ook een positief effect op je SEO-prestaties.

Kies voor de URL-structuur: “berichtnaam”.

url structuur wordpress

6. Installeer Rank Math als SEO-Plugin

Hoewel het installeren van een SEO-plugin niet betekend dat je website ook geoptimaliseerd is voor de zoekmachines, zorgt de plugin ervoor dat je eenvoudig zonder enige kennis van code belangrijke SEO technieken kunt toepassen.

Advies: Installeer Rank Math

Rank Math SEO plugin

# Activeer Rank Math Opties

Nadat je Rank Math hebt geïnstalleerd navigeer je naar het dashboard en activeer je de belangrijkste opties om de perfecte WordPress SEO instellingen te kunnen toepassen.

 • Image SEO: zorgt dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines
 • Local SEO: optimaliseer je website voor lokale SEO
 • Redirections: zorgt ervoor dat je eenvoudig pagina verhuizingen kunt aanbrengen
 • Schema Structured Data: voegt structured data toe aan je pagina’s
 • Sitemap: creëert een sitemap
rankmath instellingen seo

7. Verifieer Google Search Console in je SEO-plugin

Verifieer je Google Search Console account in je SEO-plugin door naar “algemene instellingen” te navigeren in Rank Math, en vervolgens in de optie “Webmaster tools” de verificatie-code toe te voegen.

Google search console

# Voeg je Sitemap toe in Google Search Console

Navigeer in Rank Math naar: “Sitemap Settings”

 • kopieer de URL van je Sitemap 
 • activeer “images in Sitemaps”
 • Sluit noindex pagina’s uit, achter “Exclude Posts”.
sitemap instellingen wordpress

De pagina ID vind je terug in je browser wanneer je de pagina bewerkt met je pagebuilder.

pagina nummer wordpress

Open vervolgens je Google Search Console account en voeg de sitemap URL toe.

sitemap invoeren

8. Voeg Breadcrumbs toe in je SEO-plugin

Breadcrumbs bevorderen de navigatie op je website, en geven zowel bezoekers als zoekmachines een uitstekend inzicht in je website structuur.
Het virtueel broodkruimelspoor zorgt voor een positief SEO-effect.

Navigeer in Rank Math naar “algemene instellingen” en activeer de breadcrumbs optie.

breadcrumbs

9. Optimaliseer Local SEO instellingen

Registreer allereerst je bedrijf bij Google door een ‘Google mijn bedrijf‘ account aan te maken.

Dit biedt vele voordelen voor je local SEO-prestaties zoals het in aanmerking komen voor de local pack in de SERPs.

Navigeer vervolgens in Rank Math naar “Titles & Meta” en voeg in de optie “Local SEO” zoveel mogelijk informatie toe.

local seo

10. WordPress Redirects

Gebruik redirects om een pagina wijziging succesvol te laten verlopen.

301 Redirect: Pagina verhuist naar permanent naar een andere URL, linkwaarde wordt doorgegeven.

410: Pagina verwijderd, geen geschikt alternatief om de gebruiker naar door te sturen, Google verwijdert de pagina uit de index.

Navigeer in de SEO-plugin Rank Math naar “redirections” vervolgens “add new” en pas onderstaande instellingen toe.

 

wordpress redirects

11. Noindex Thin Content & Duplicate Content Pagina's

Pagina’s met een lage kwaliteit content of dubbele inhoud zorgen voor negatieve SEO-prestaties van je website.

Het is dan ook belangrijk dat deze pagina’s worden uitgesloten van indexatie met een meta robots noindex-tag.

Rank Math biedt als SEO-plugin de optie om een aantal URL’s die bekend staan vanwege het veroorzaken van deze problemen, uit te sluiten van indexering.

Navigeer in Rank Math naar “Titles & Meta” , open “Misc Pages” en pas onderstaande instellingen toe:

noindex tags wordpress

Navigeer vervolgens in “Titles & Meta” naar “Authors” en selecteer ook hier de No Index optie.

seo wordpress verbeteren

Pas dezelfde instellingen toe voor categorie archives & tag archives.

category no index

12. Optimaliseer je pagina titels

Wanneer je in WordPress een nieuwe webpagina creëert, kun je direct de pagina titel invoeren.

De pagina titel wordt door WordPress voor Blog berichten automatisch gekozen als H1-tag, de belangrijkste headline van je pagina.

De pagina titel is NIET de title tag van je webpagina, maar dient als de belangrijkste titel van je pagina die ook daadwerkelijk zichtbaar is voor bezoekers, terwijl de title tag die wordt toegevoegd in de < head > sectie van een webpagina, enkel zichtbaar is in de SERPs na een relevante zoekopdracht.

 • Voeg je zoekwoord zoveel mogelijk naar links toe in de pagina titel ( H1 )
pagina titel en url

13. Optimaliseer URL's, Title Tags & Meta Descriptions

De URL, title tag & meta descriptie worden door Google gebruikt om de inhoud van een webpagina beter te kunnen begrijpen en vormen daarnaast de zichtbare elementen van je snippet na een relevante zoekopdracht in de SERPs

wordpress seo snippet

Voeg de Title tag, meta description en URL toe in je pagebuilder.

wordpress optimalisatie tips 2021

14. Interne Links

Interne links zijn ook in WordPress SEO een belangrijk onderdeel.

Zorg dat je op iedere pagina interne links toegevoegd naar gerelateerde webpagina’s die inhoudelijk waarde toevoegen voor de bezoeker.

Voeg je zoekwoord toe aan de ankertekst en het titelattribuut van de link.

interne link wordpress

De ankertekst is de klikbare tekst die zichtbaar is voor bezoekers, terwijl je via link instellingen het voor bezoekers onzichtbare titelattribuut kunt instellen.

interne linking wordpress

15. Image ALT-Tag & Titelattribuut

Om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO voeg je het zoekwoord toe aan:

 • De bestandsnaam
 • ALT-Tag
 • Titelattribuut
seo wordpress tips 2021

16. Canonical URL

Om duplicate content te voorkomen wanneer er meerdere versies van een webpagina zijn, kun je onder andere een canonical-tag toevoegen aan de webpagina waarmee je verwijst naar de primaire(hoofd)-URL.

Zoekmachines weten op deze manier welke versie van de pagina vertoond moet worden op basis van een relevante zoekopdracht en hiermee worden duplicate content en keyword cannibalization problemen voorkomen.

301 redirects wordpress

17. Meta Robots Noindex-Tag

Voeg een meta robots noindex-tag toe aan webpagina’s die niet waardevol zijn voor gebruikers om vertoond te worden in de SERPs als zoekresultaat.

Thin content pagina’s hebben een negatief effect op de SEO van je website.

robots metatags wordpress

18. Voeg Structured Data Markup toe

Structured data zijn kleine code-elementen die Google meer inzicht geven in de inhoud van je webpagina waardoor je beter vertoond kan worden in de SERPs op basis van relevante zoekopdrachten.

structured data wordpress

Kies een vorm van schema markup die de inhoud van je webpagina het beste beschrijft of voeg een custom schema toe. Informatie over schema markup kun je terugvinden via schema.org.

wordpress schema
zoekmachine marketing tips

SEO Tips F.A.Q

We sluiten deze SEO gids af met een aantal veel gestelde vragen van gebruikers in Google met betrekking tot zoekmachine optimalisatie.

 • Wat is de afkorting SEO?

  SEO staat voor search engine optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie en beschrijft de marketingtechniek waarbij websites worden ingericht om organisch beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google.

 • Waaruit bestaat SEO?

  SEO bestaat uit talloze optimalisatie-technieken die hoofdzakelijk worden verdeeld in on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Dit verwijst naar het optimalisatie-proces waarbij technieken op de website zelf worden uitgevoerd, de technieken die buiten de website worden uitgevoerd en het optimaliseren van de techniek.

 • Wat is SEO ranking?

  De term SEO-ranking verwijst naar het verbeteren van de organische posities in de zoekmachines. Met ranken in Google wordt in het speelveld van zoekmachineoptimalisatie, hoger scoren in Google bedoeld.

 • Wat is content SEO?

  Content SEO is het proces binnen zoekmachineoptimalisatie dat zich richt op het verbeteren van de inhoud van webpagina's om hogere organische posities te behalen in de zoekmachines. Voorbeelden van content SEO zijn onder andere: title tag optimalisatie, het strategisch positioneren van zoekwoorden en SEO copywriting.

Geef een reactie