Helias Marketing

SEO Tips 2021

SEO Tips 2021 [Master Guide]

seo tips checklist

51 Exclusieve SEO Tips om te winnen in Google!

Om ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s bovenaan in Google komen te staan, vind je in deze ultieme gids de belangrijkste SEO tips & trends van 2021!

Inhoud SEO Tips Gids

In deze ultieme SEO gids vind je de laatste tips, technieken en strategieën op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

De meeste SEO-websites delen exact dezelfde standaard tips die al je concurrenten ook toepassen, en daarnaast zijn ze simpelweg gewoon niet effectief genoeg om echt een rol van betekenis te spelen.

Wij hebben dan ook besloten om op deze pagina enkel exclusieve SEO tips en technieken te delen, waarmee jij daadwerkelijk resultaten behaald in de zoekmachines!

Relevante Bron:

H1
user experience

Effectieve SEO Tips 2021

In dit hoofdstuk vind je een compleet overzicht van de meest effectieve SEO tips die in 2021 het verschil maken.

Inhoudsopgave

1. Maximaliseer SERP Real Estate

Het zoekmachine-optimalisatie speelveld veranderd in snel tempo. Door de komst van de knowledge graph, en het toenemende aantal featured snippets, is de gebruiker niet langer genoodzaakt een webpagina te bezoeken omdat het antwoord al direct in de SERP verschijnt.

Dit leidt tot steeds meer “zero click searches”, zoekopdrachten waarbij de gebruiker het gewenste antwoord heeft ontvangen na een uitgevoerde zoekopdracht, zonder ook maar één webpagina te hebben bezocht vanuit de SERPs.

Het is dan ook essentieel om op te vallen in de SERP en vanuit daar de naamsbekendheid te vergroten.

Een belangrijke techniek die we toepassen om meer op te vallen in de zoekresultaten pagina’s van Google, is het maximaliseren van SERP real estate.

 • Win de featured snippet
 • Rank voor “People also ask”-vakken
 • Voeg structured data toe voor rich snippets
 • Gebruik de double snippet techniek
 • Rank voor local packs
 • Optimaliseer je knowledge panel
 • Rank voor overige SERP-features

Bron voor SERP Real Estate:

2. Image SEO

Gebruikers consumeren steeds meer visuele content. Het toenemende aantal SERP-features zoals image-packs en video-packs in de zoekresultaten pagina’s van Google, bevestigd dat het steeds belangrijker is om visuele content te gebruiken op je pagina en deze volledig te optimaliseren voor SEO.

Image SEO, het proces waarbij afbeeldingen worden geoptimaliseerd om meer organische bezoekers te ontvangen, is nog altijd een enorm onderschat onderdeel binnen zoekmachine-optimalisatie.

Dit terwijl afbeeldingen vandaag de dag in 38,4% van het aantal zoekopdrachten worden vertoond in de SERPs.

Kortom: je loopt een enorm aantal organische bezoekers mis, als je afbeeldingen niet geoptimaliseerd zijn voor SEO.

Bron voor Image SEO:

3. Search Intent Optimalisatie

Search intent is samen met relevantie, content kwaliteit, linkbuilding en technische SEO, één van de essentiële factors om in 2021 te ranken in Google.

Sterker nog, als je content niet geoptimaliseerd is voor search intent zal je nooit ranken voor de top posities in Google.

 • Voer een SERP Analyse uit
 • Analyseer de vorm van search intent en het gewenste content format
 • Richt je pagina in rondom de vorm van search intent
 • Voeg structured data toe
 • Optimaliseer de title tag en meta descriptie voor search intent

Bronnen voor Search Intent Optimalisatie:

4. Strategische Title-tags

Nu het aantal SERP-features in razendsnel tempo toeneemt, is het essentieel om je title-tags op strategische wijze te optimaliseren voor SEO.

Organische resultaten worden steeds verder naar de onderkant gedrukt vanwege paid ads, en SERP-features als featured snippets en “people also ask”-vakken bezetten steeds meer ruimte in de SERP.

Title-tag optimalisatie:

 • Optimaliseer rondom keywords en long-tail varianten
 • Optimaliseer voor search intent
 • Optimaliseer voor extra zichtbaarheid (brackets, getallen)
 • Optimaliseer voor meer naamsbekendheid (Branded title-tags)

Bron voor SEO Title-tags:

5. E-mail lijst voor content promotie

Door e-mails van gebruikers te verzamelen kun je op strategische wijze, nieuw gepubliceerde content sneller laten ranken in de zoekmachines.

Wanneer je een nieuw artikel publiceert, kondig je dit aan door heel je e-mail lijst een bericht te sturen. Wat er vervolgens gebeurd is dat Google signaleert dat een zojuist gepubliceerde pagina ineens veel organisch verkeer ontvangt.

Dit geeft Google de indruk dat het een populair en kwalitatief artikel is waardoor je rankings in de zoekmachines sneller zullen stijgen.

seo tips e-mail list

6. Optimaliseer Topical Relevance

Topical relevance verwijst naar het optimalisatie-proces waarbij we een webpagina inrichten rondom een onderwerp in plaats van enkele zoekwoorden.

Door een onderwerp volledig van A tot Z te behandelen ontwikkelen we ”topical authority”.

Google erkent hiermee je website als een autoriteit met betrekking tot een specifiek onderwerp, waardoor je huidige posities in de zoekmachines stijgen en nieuwe artikelen rondom dit onderwerp sneller ranken in Google.

Een effectieve manier om te optimaliseren voor topical relevance is het creëren van content hubs of topic-clusters.

Bron voor Topical Relevance:

7. Website Structuur

Een overzichtelijke en georganiseerde website zorgt ervoor dat zoekmachines je webpagina’s eenvoudig kunnen vinden, crawlen en vervolgens indexeren, zorgt voor een duidelijke pagina hiërarchie waardoor zoekmachines de inhoud van je website beter begrijpen en verbetert de user experience.

We optimaliseren de website structuur door:

 • Interne link-structuur te optimaliseren
 • URL-structuur te optimaliseren
 • Topic-clusters te vormen
 • Sitemap te optimaliseren

Bron voor Website Structuur:

8. Rank Top 10 Zoekwoorden

Het aantal organische bezoekers dat je ontvangt vanuit bepaalde zoektermen is zeer afhankelijk van de organische positie en het aantal aanwezig SERP-features.

Volgens een grootschalig click through rate onderzoek van Backlinko ontvangen de top 3 organische posities bijna 75% van het totale aantal organische kliks!

Dit betekent dat je veel meer organische bezoekers kunt ontvangen, door zoekwoorden die al in de top 10 resultaten op de eerste pagina in Google staan, te optimaliseren voor de top 3 posities.

 • Log in op je Google Search Console account
 • Navigeer naar prestaties, kies de afgelopen 7 dagen, en klik op gemiddelde positie
 • Kijk vervolgens tussen je zoekopdrachten en selecteer de optie “positie”

Je ontvangt nu de complete lijst met zoekwoorden gerangschikt op basis van je organische posities.

google search console

Zoek nu een aantal keywords die je aan de hand van een uitgevoerde concurrentie-analyse kunt verbeteren. Het verbeteren van organische posities die al binnen de top 10 staan is een stuk eenvoudiger en sneller dan nieuwe content creëren om te ranken voor nieuwe zoekwoorden.

9. Robots.txt Optimalisatie

Het optimaliseren van je Robots.txt-bestand is een technische SEO-techniek waar de meeste websites nog veel winst uit kunnen halen.

Met een robots.txt file kun je namelijk het gedrag van crawlers op je webpagina sturen, zodat enkel de kwalitatieve content op je website wordt gecrawld en je crawl-budget effectief wordt besteed.

Omdat de meeste websites zonder dat ze het wellicht doorhebben, toch nog enorm veel verschillende pagina’s bezitten die lang niet allemaal dezelfde waarde vertegenwoordigen, kan het volledig crawlen van je website aardig wat tijd in beslag nemen.

Als de website tijdens het crawlen vertraagt of wanneer er serverfouten optreden tijdens dit proces, vermindert je crawlbudget. Het crawlbudget is simpel gezien het aantal URLs dat de Googlebot per keer kan en wil crawlen.

Om het crawlbudget zo goed mogelijk te besteden wil je natuurlijk het liefst enkel waardevolle pagina’s laten crawlen, zodat je crawl-budget niet onnodig wordt verspild.

Waardevolle content wordt op deze manier vaker bijgewerkt en opnieuw gerangschikt waardoor je sneller hogere posities in de zoekmachines kunt behalen en dus meer organische bezoekers ontvangt.

Check allereerst of je in het bezit bent van een robots.txt bestand door onderstaande URL in te voeren, met uiteraard je eigen domeinnaam.

robots txt seo
 • Zorg dat je sitemap in het robots.txt-bestand vermeldt staat
 • Sluit lage kwaliteit pagina’s uit in je robots.txt-bestand

Bronnen voor Robots.txt:

10. Fix Crawl-Errors

Crawl-fouten kunnen een enorm negatieve impact hebben op je SEO-prestaties omdat de content niet of onvolledig kan worden gecrawld.

In het beste geval worden de pagina’s met crawl-fouten geïndexeerd en weergeven in de SERPs op lagere posities, terwijl in het slechtste geval de pagina’s worden uitgesloten van indexering en dus niet weergeven worden in de zoekmachines.

Zorg dan ook dat je alle crawl-fouten zo snel mogelijk oplost.

 • Open Google Search Console
 • Navigeer naar “dekking”
 • Fix pagina’s met een foutenmelding, en met de melding “geldig met waarschuwing”
crawl-fouten

Bron voor Crawl-errors:

11. Optimaliseer CSS en JavaScript

Het optimaliseren van CSS en JavaScript bestanden kan veel websites een geweldige SEO-boost geven. Als zoekmachines deze bestanden onvoldoende kunnen crawlen en dus niet kunnen indexeren vanwege technische fouten, heeft dit negatieve gevolgen voor de SEO van je gehele website.

Daarnaast zorgt het optimaliseren van CSS en JavaScript bestanden voor het verbeteren van je pagina laadtijden waardoor je dus eveneens de gebruikerservaring verbetert.

 • LazyLoad afbeeldingen
 • Minify CSS en Javascript bestanden
 • Verminder het aantal plugins
 • Combineer JavaScript en CSS bestanden
 • Scripts uitgesteld laden
 • Verkort het critical rendering path met async

Plugins die je hiervoor kunt gebruiken:

Bron voor Optimaliseren CSS en JS:

12. Core Web Vitals

De Core Web Vitals zijn sinds dit jaar een SEO-rankfactor geworden om de gebruikerservaring te verbeteren en bestaan uit 3 verschillende metingen die ieder een individuele score met zich meebrengen:

 • Largest contentful paint: meet de laadtijd die een pagina nodig heeft om zichtbaar gepresenteerd te worden aan je bezoeker, waarbij de bezoeker ook daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om een actie te ondernemen op je pagina.
 • First input delay: meet de tijd die nodig is om een actie te kunnen ondernemen op je pagina. Denk hierbij aan een bezoeker die een contactformulier invult en als laatste de verzendknop indrukt om het formulier in te sturen.
 • Cumulative layout shift: meet het aantal bewegende elementen tijdens het laden van je pagina. Wanneer de bezoeker over je webpagina scrolt en bewegende elementen ervoor zorgen dat de bezoeker hierin wordt gehinderd, heb je te maken met een negatieve CLS.

Core Web Vitals score meten:

core web vitals seo

Bron voor Core Web Vitals:

13. SEO Masterpiece Strategie

De SEO Masterpiece techniek is een effectieve SEO-techniek waarmee je gerelateerde low-quality pagina’s die een negatief effect hebben op je algemene zoekmachine optimalisatie prestaties, zoals pagina’s met te weinig of slechte kwaliteit inhoud, pagina’s die geen verkeer ontvangen en pagina’s die geen zichtbare doelstelling hebben waarmee de gebruiker wordt geholpen, samenvoegt tot één content-rijke pagina van hoge kwaliteit.

Voordelen:

 • Voorkomt het negatieve SEO-effect van pagina’s met een lage kwaliteit
 • Win topical authority
 • Rank voor veel verschillende keywords
 • Fix keyword cannibalization 
 • Perfect voor Google passage ranking
seo masterpiece strategie

Bron voor SEO Masterpiece:

14. Creëer Topic Clusters

Het creëren van Topic-clusters is een doeltreffende SEO-techniek die zich richt op onderwerpen in plaats van keywords. Topic-clusters zijn een verzameling van verschillende pagina’s die gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdonderwerp en bestaan uit twee verschillende soorten pagina’s:

 • Clusterpagina’s: Behandelen een subonderwerp zeer gedetailleerd
 • Pillar pagina: Allesomvattende en zeer content-rijke pagina die het hoofdonderwerp behandeld

Door middel van een wederzijdse interne link tussen de cluster-pagina(subonderwerp) en de pillar page(hoofdonderwerp), wordt een bundel van pagina’s rondom een belangrijk onderwerp voor je website gecreëerd, met als doel het bereiken van topical authority. 

wat is een topic cluster

Bron voor Topic Clusters:

15. Video Content

Video content speelt een gigantische rol in het hedendaagse zoekmachine optimalisatie speelveld. Steeds meer gebruikers prefereren het kijken van een video boven het lezen van een tekst en volgens de statistieken van Moz.com worden er inmiddels meer video’s gepresenteerd in de SERP dan betaalde shopping ads.

video seo

Ook de statistieken liegen er niet om:

Kortom: alle reden om je webpagina’s te optimaliseren met video content voor SEO.

Bron voor Video SEO:

16. Optimaliseer User Signals

Google analyseert aan de hand van machine learning technieken de gebruikerssignalen om zoekresultaten te rangschikken.

De ervaring van de gebruiker wordt onder andere gemeten om te beoordelen of webpagina’s aan de zoekintentie van keywords voldoen en of ze de zoekopdracht van de gebruiker volledig beantwoorden.

Graadmeters die Google hiervoor gebruikt zijn onder andere:

 • Click through rate
 • Pogo sticking
 • Time on site
 • Bounce rate

“beyond simple keyword matching, we use aggregated and anonymized interaction data to assess wheter search results are relevant to queries. We transform that data into signals that help our machine-learned systems better estimate relevance”

Bron: Google

Kortom: Gebruikerssignalen worden geanalyseerd om te bepalen welke webpagina’s het beste bij een specifieke zoekopdracht passen.

Het is dan ook essentieel om de laatste klik te zijn die een gebruiker uitvoert. De gebruiker keert niet terug naar de zoekmachine om de zoekopdracht te vervolgen en geeft hiermee aan Google het signaal dat de zoekopdracht naar tevredenheid is afgerond.

Optimaliseer je content voor “the last click” door:

 • Een onderwerp gedetailleerd en volledig te behandelen
 • Pagina snelheid te verbeteren
 • Goed gestructureerde en overzichtelijke pagina’s te creëren
 • Voldoende sub-headers te gebruiken
 • H1-tag te perfectioneren
 • Korte alinea’s te gebruiken
 • Een inhoudsopgave toe te voegen
 • Visuele content te gebruiken
 • Strategisch interne links toe te voegen
 • Een professionele lay-out te gebruiken 
 • Zoveel mogelijk gerelateerde vragen over een onderwerp te beantwoorden
 • Copywriting technieken in te zetten

Bron voor User Signals:

17. Optimaliseer voor Passage Ranking

Zeer specifieke zoekopdrachten van gebruikers waren voorheen het moeilijkste om te rangschikken.
De enkele zin of een korte passage uit een webpagina die de vraag van de gebruiker beantwoord ligt vaak diep in een webpagina begraven.

Google passage ranking is een Google update uit oktober 2020 die het mogelijk maakt om
individuele passages van een webpagina beter te begrijpen en te indexeren, zodat het rangschikken
van webpagina’s voor deze zeer specifieke zoekopdrachten nu beter kan worden uitgevoerd.

Wat betekend dit vanuit een SEO perspectief?

Het biedt de mogelijkheid aan zeer content-rijke pagina’s die meerdere subonderwerpen behandelen in verschillende passages om te ranken voor meer verschillende long-tail keywords.

Door long-form content te creëren die zich richt op meerdere sub-onderwerpen en long-tail keywords, creëer je een diep-inhoudelijke pagina die Google beschouwd als van hoge kwaliteit,
en rank je nu niet langer enkel voor zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp
van je webpagina, maar scoor je ook beter in Google voor specifieke zoektermen die je in
passages op de webpagina behandeld.

 • Optimaliseer je webpagina’s rondom onderwerpen
 • Creëer meerdere hoofdstukken met sub-onderwerpen
 • Optimaliseer ieder hoofdstuk van de webpagina rondom zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het sub-onderwerp.

Kijk bijvoorbeeld hoe deze webpagina is geoptimaliseerd voor Google Passage Ranking:

passage ranking seo tips

Bron voor Passage Ranking:

Een link bait strategie verwijst naar het proces waarbij content wordt gecreëerd met als doelstelling om backlinks aan te trekken.

BuzzSumo analyseerde samen met Moz.com ruim 1 miljoen artikelen en constateerden dat ruim 75% van deze artikelen geen enkele backlink ontvangt.

Omdat het aantal backlinks van grote invloed is op je SEO-prestaties, is het belangrijk om content te creëren die speciaal is ingericht om backlinks te verzamelen.

Voorbeelden van Link Bait:

 • Ultieme Gidsen die in een content-rijke pagina een onderwerp volledig behandelen
 • Tools zoals bijvoorbeeld een keyword research tool
 • Onderzoeken met statistieken en data
 • Case studies
 • Lijsten waarin je externe websites rangschikt (10 beste SEO blogs, Top 20 SEO experts)
link bait seo

Bron voor Link Bait:

19. De "middleman" Strategie

De “middleman” strategie is een SEO-techniek bedacht door Ahrefs die zich richt op het doorspelen van linkwaarde naar product- en categorie pagina’s zodat deze hoger ranken in Google.

Het verzamelen van backlinks voor product- en categorie pagina’s is bijzonder ingewikkeld. Het zijn namelijk niet bepaald de pagina’s met “Link Bait” zoals we in de SEO tip hierboven hebben vermeld.

Om er alsnog voor te zorgen dat je belangrijkste “money pages” (categorie en product pagina’s), profiteren van de SEO waarde die backlinks met zich meebrengen, wordt de zogeheten “middleman” ingezet.

Dit is een pagina met voldoende backlinks of een pagina die wordt gecreëerd met link bait om backlinks te verzamelen, die vervolgens door middel van een interne link de linkwaarde overdraagt aan de categorie en productpagina’s.

De pagina met backlinks fungeert zo als tussenpersoon om je “money pages” te laten ranken in Google.

 • Zorg dat de “middleman pagina” voldoende gerelateerd is aan je money page
 • Zorg dat de enige link op de pagina met backlinks verwijst naar de money page om alle linkwaarde over te dragen naar deze pagina

20. Analyseer Log Files

De Log Files van je website registreren elk verzoek dat aan de server wordt gedaan. Het analyseren van deze informatie geeft een inzicht over hoe zoekmachines je webpagina’s crawlen.

Informatie die je uit een log files analyse kunt halen:

 • Hoe vaak Google je website crawlt
 • Welke pagina’s worden gecrawld
 • Identificeren van pagina’s die niet vaak worden gecrawld
 • Of het crawl-budget wordt besteed aan irrelevante pagina’s
 • De specifieke status-code van elke pagina wordt weergeven
 • Of een pagina onnodig groot of traag is
 • Vaak gecrawlde omleidingen bijvoorbeeld redirect chains
 • Plotselinge afnames van crawl-activiteit


Kortom: Het analyseren van log files biedt een belangrijk inzicht in hoe Google onze website precies crawlt. Met dit inzicht kunnen we onze website optimaliseren om de zoekmachine optimalisatie prestaties een boost te geven.

Bron voor Log Files Analyse:

21. Optimaliseer URL Parameters

URL-parameters (ook wel “querystrings” genoemd) zijn een toevoeging aan een URL om de inhoud op een webpagina te sorteren en specifiek te maken, en worden daarnaast ingezet om data bij te houden zoals bijvoorbeeld websiteverkeer.

parameters seo

URL parameters kunnen indien ze niet zijn geoptimaliseerd voor SEO, een behoorlijk negatief effect hebben op de prestaties van je website:

 • Verspillen crawl-budget
 • Duplicate content
 • Keyword cannibalization

Het optimaliseren van URL parameters is dan ook een effectieve SEO-techniek om meer resultaat te behalen met zoekmachine-optimalisatie

Bron voor URL Parameters:

22. SEO Blog Commenting

SEO blog commenting verwijst naar een simpele strategie om links naar je website op te bouwen en tegelijkertijd waardevolle relaties op te bouwen met mensen binnen je branche.

Blog commenting is het achterlaten van een waardevol bericht in de comment sectie van
een blog binnen dezelfde industrie, zodat overige gebruikers die de blogsectie bekijken je website bezoeken en de minimale linkwaarde wordt doorgespeeld vanuit de blogsectie naar je eigen website.

Belangrijk bij deze tactiek is dat je tijdens het invullen van je bericht, je website kunt achterlaten.

seo blog tips

Zorg dat je bericht waarde toevoegt zodat het de interesse weet te wekken van overige gebruikers.
Wanneer deze gebruikers vanuit jouw reactie op de link naar je website klikken geeft dit positieve signalen aan Google.

Wanneer je de eerste reactie plaatst werkt deze techniek het beste. De eerste reactie wordt namelijk veruit het meeste gezien door andere gebruikers en zorgt in de meeste gevallen voor de meeste kliks naar jouw website.

Hoe zorg je ervoor dat je de eerste reactie bent?

Volg populaire blogs binnen je branche. De meeste populaire blogs sturen een bericht naar hun gehele e-mail lijst wanneer zij een nieuw artikel publiceren.

Door je e-mail regelmatig in de gaten te houden kun je dus de eerste reactie zijn en de meeste engagement genereren.

Bron voor SEO Blog Commenting:

H2
seo beginner

E-Commerce SEO Tips

In dit hoofdstuk beschrijven wij de belangrijkste tips voor E-commerce SEO.

Als eigenaar van een E-commerce website is er geen enkel marketinginstrument dat zo rendabel is als het toepassen van zoekmachine-optimalisatie.

Wij hebben dan ook de meest effectieve tips, technieken en strategieën op het gebied van SEO voor je op een rijtje gezet.

Wat is E-Commerce SEO?

E-commerce SEO verwijst naar het optimaliseren van E-commerce websites om de organische vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren.

Waarom is SEO belangrijk voor E-commerce Websites?

SEO is een essentieel marketinginstrument voor E-commerce websites waarmee je talloze gratis bezoekers binnen je doelgroep naar je website kunt halen en waarmee je naamsbekendheid van je E-commerce store of je merk kunt vergroten.

Om het effect van SEO voor je E-commerce website te benadrukken kunnen we onderstaande statistieken bekijken:

 • 23,6% van het aantal E-commerce orders is afkomstig van SEO verkeer (Bron: Businessinsider)
e-commerce seo
 • 51% van de online shoppers geeft aan eerst een zoekopdracht in Google uit te voeren voordat ze definitief tot aankoop overgaan. (Bron: Thinkwithgoogle)
e-commerce seo tips

Met zoekmachine optimalisatie bouw je aan het virtuele vastgoed van je E-commerce store. Het online adverteren leidt vanwege de hevige concurrentie tot torenhoge kosten, en zodra je stopt met de advertenties ben je niet langer zichtbaar.

Met SEO daarentegen investeer je enkel tijd en profiteer je jarenlang van behaalde resultaten!

Gebruik onderstaande E-commerce SEO tips om een bezoekersmagneet van jouw store te maken!

23. Start een Blog

Een effectieve strategie binnen E-commerce SEO, is het optimaliseren van blog content rondom pijnpunten of vragen van gebruikers binnen onze doelgroep, om deze gebruikers vervolgens door te verwijzen naar onze categorie en productpagina’s.

Google is van nature een zoekmachine die haar gebruikers wilt voorzien van de beste mogelijke informatie op basis van een zoekopdracht.

Een contentrijke pagina die een specifiek onderwerp van A tot Z behandeld is in de ogen van Google dan ook waardevoller en heeft meer kans om de zoekopdracht van de gebruiker te beantwoorden.

Productpagina’s en shop pagina’s moeten een koopgerichte omgeving zijn en zich volledig focussen op het behalen van zoveel mogelijk conversies.

Hier elimineren we alle overbodige afleiding en willen we juist geen contentrijke pagina die een onderwerp van A tot Z behandeld, maar een actiegerichte pagina die de bezoeker enkel informeert over de nodige productinformatie.

Gebruik daarom blog content als tussenstation om gebruikers vanuit Google naar je website te halen en vervolgens door te verwijzen naar je productpagina’s.

Blogging is a great way to build your audience and generate more traffic and sales for your business. You shouldn’t treat it as an unnecessary luxury

Bron: Dan Wang – Shopify

24. E-commerce Keyword Research Strategie

Het succes van zoekmachine optimalisatie als marketinginstrument voor je E-commerce store is voor een groot deel afhankelijk van je keyword research strategie.

In plaats van te concurreren met de grootmachten binnen je industrie, is het beter om je te richten op long-tail zoekwoorden die zeer gerelateerd zijn aan je producten.

 • Focus op zoekwoorden met een laag concurrentieniveau
 • Focus op zoekwoorden met een hoge CPC
 • Optimaliseer blog content voor zoekwoorden met een informatie of commerciële intentie
 • Optimaliseer product- en categoriepagina’s voor zoekwoorden met een transactie intentie

# Optimaliseer blog content rond USP's

Het voordeel van USP Keywords en zoekwoorden die de pijnpunten van je doelgroep beschrijven, is dat ze super relevant zijn voor je E-commerce store en dan ook vanzelfsprekend een hoog conversiepercentage behalen.

Unique Selling Point-keywords en zoekwoorden die de pijn van een gebruiker beschrijven zijn in de meeste gevallen long-tail zoekwoorden met een relatief laag concurrentieniveau.

Analyseer met een keyword tool:

 • Keyword ideeën
 • CPC
 • Zoekvolume
 • SEO-moeilijkheid 
e-commerce keywords

Gebruik onze keyword research gids om stap voor stap te leren hoe je een succesvol zoekwoorden onderzoek voor SEO uitvoert.

# Gebruik Google Suggest voor Keyword Ideeën

Google Suggest is een goudmijn voor long-tail zoekwoorden met een bewezen zoekvolume. Google vertoond deze resultaten namelijk op basis van eerder uitgevoerde zoekopdrachten.

Vind waardevolle long-tail zoekwoorden voor je blog content door de term: “welke” in te voeren in de zoekbalk van Google zonder vervolgens op “enter” te klikken.

zoekwoorden e commerce

25. Voeg gerelateerde zoekopdrachten toe

Ook de gerelateerde zoekopdrachten zitten vol met relevante en kansrijke zoekwoorden die ook nog eens actueel zijn.

Voer een zoekopdracht uit met een term bestaande uit 1 of 2 woorden die je product beschrijft en scrol vervolgens in de SERPs naar de onderkant van de pagina.

In onderstaand voorbeeld hebben we voor een E-commerce store die sportleggings verkoopt, de zoekopdracht: ”beste sportleggings” uitgevoerd.

Omdat het flatteren van de billen een unique selling point van de sportleggings is, hebben we vervolgens de term “beste sportlegging billen” die we onderaan de SERPs terugvonden in de gerelateerde zoekopdrachten, verwerkt in de blog content van de sportleggings webshop.

keyword research e-commerce

26. Vergroot je zichtbaarheid met Featured Snippets

Door de content rondom dit keyword te optimaliseren voor de featured snippet zie je dat we de aanwezigheid van ons zoekresultaat in de SERPs aanzienlijk hebben vergroot en er zelfs een afbeelding van het product direct zichtbaar is.

webshop seo optimalisatie tips

In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij de featured snippet hebben gebruikt om niet alleen de zichtbaarheid in de SERPs te verbeteren, maar ook nog eens direct het product van de sportleggings webshop te promoten.

Featured snippets vallen enorm op in de SERPs vanwege de omvang, positie en in veel gevallen het vertonen van afbeeldingen.

Deze SERP-features lenen zich dan ook perfect voor het vergroten van je naamsbekendheid en het promoten van je producten.

featured snippet e-commerce

27. Voeg People also ask keywords toe

Google toont F.A.Q vakken met relevante zoekopdrachten die eerder zijn uitgevoerd door gebruikers.

Verwerk deze zoekwoorden in je blog content als H2 of H3-tag.

seo tips voor e commerce

En gebruik deze F.A.Q vakken vervolgens om je producten te promoten. In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij de “People also ask” sectie hebben gebruikt om de producten van de sportleggings webshop te promoten.

people also ask

Gebruik de keyword-tool answer the public om relevante vragen te vinden die gebruikers online hebben gezocht. Verwerk deze vragen als H2 of H3 tag in je blog content om te optimaliseren voor de “People also ask” vakken.

e-commerce seo analyse

28. F.A.Q Schema Markup [Pro E-commerce SEO Tip]

Het toepassen van F.A.Q schema markup zorgt meestal voor een rich snippet in de vorm van een F.A.Q box, die direct onder je snippet aan het zoekresultaat wordt toegevoegd in de SERPs.

De F.A.Q vakken zijn dan ook een verlengstuk van je zoekresultaat waardoor je aanwezigheid in de SERPs wordt vergroot.

Maar ongetwijfeld de meest effectieve strategie voor het toepassen van F.A.Q schema markup is wanneer je het als instrument gebruikt om je producten te promoten en gebruikers zelfs direct doorverwijst naar je product pagina’s.

 • Voeg relevante vragen toe aan je F.A.Q sectie die de aandacht van de gebruiker trekken
 • Voeg pijnpunten van de bezoekers toe aan de F.A.Q sectie
 • Link vervolgens in de F.A.Q sectie naar je productpagina’s

In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij voor de sportleggings webshop een aantal pijnpunten in de F.A.Q schema markup hebben verwerkt, die vervolgens als F.A.Q rich snippet worden vertoond in de zoekresultaten pagina’s.

 • “Welke shaping leggings liften je billen het mooist”
 • “Welke shaping leggings geven je een slank figuur”
hoger in google e commerce

Een gebruiker die de zoekopdracht: “shaping sportleggings” uitvoert, is vanzelfsprekend op zoek naar een legging die een slank figuur geeft of die de billen mooi accentueert.

Het zijn dan ook relevante pijnpunten op basis van de zoekopdracht die de aandacht van de gebruikers trekken.

Als je vervolgens de vragen uit de F.A.Q sectie aanklikt, zie je dat we 3 van de producten hebben toegevoegd in de F.A.Q schema markup.

beter gevonden worden in google e commerce

Wanneer de gebruiker op één van de links met productnamen klikt, volgt direct de productpagina.

De gebruiker slaat in dit geval de blogpagina over als tussenstation en belandt direct in een koopomgeving!

webshops seo

29. Voeg canonical-tags toe aan duplicate content pagina's

E-commerce websites hebben vaak last van pagina’s met dubbele of soortgelijke inhoud. Deze duplicate content pagina’s hebben een negatief effect op de SEO van je E-commerce site en het is dan ook belangrijk om dit technische probleem op te lossen.

Denk bijvoorbeeld aan een productpagina met meerdere variaties zoals verschillende kleuren of afmetingen. Deze product-variaties vertegenwoordigen een individueel product met een eigen unieke URL, terwijl ze beschikken over vrijwel identieke inhoud.

Om ervoor te zorgen dat deze duplicate content pagina’s geen negatief effect op je SEO-prestaties hebben, brengen we canonical-tags aan.

Met een canonical-tag laten we zoekmachines zoals Google weten welke versie van de webpagina geïndexeerd kan worden om vervolgens vertoond te worden in de SERPs.

De canonical-URL verwijst dan ook naar de primaire versie van een webpagina.

ecommerce duplicate content

30. Fix problemen met Thin Content

Als E-commerce website heb je vanzelfsprekend te kampen met een aantal thin content pagina’s.

Hiermee verwijzen we naar webpagina’s die niets toevoegen voor de gebruiker wanneer ze als zoekresultaat worden vertoond in de zoekmachines.

Bijvoorbeeld:

 • bedankt pagina’s
 • winkelmand pagina’s
 • checkout pagina’s
 • login pagina’s

Google streeft naar het vertonen van contentrijke en inhoudelijke pagina’s in de SERPs en deze pagina’s hebben dan ook een negatieve impact op je SEO.

Om dit technische SEO probleem te voorkomen, kun je een meta robots noindex-tag toevoegen in de broncode van je webpagina.

noindex-tag

Mocht je gebruik maken van een WordPress website, dan kun je eenvoudig de SEO-plugin: “Rank Math” installeren om de meta robots-tag toe te voegen aan je webpagina.

zoekmachine tips voor e-commerce websites

31. Fix Keyword Cannibalization

Keyword Cannibalization verwijst naar meerdere webpagina’s die met elkaar concurreren voor dezelfde zoekwoorden in Google.

De zoekmachine weet in dit geval niet welke pagina na een zoekopdracht vertoond moet worden als zoekresultaat in de SERPs waardoor beide pagina’s niet het maximale resultaat behalen.

Keyword cannibalization heeft namelijk een negatieve impact op je SEO-prestaties en moet dan ook zo snel mogelijk worden voorkomen.

Voorbeeld:

Je hebt een E-commerce webshop en verkoopt fitnesskleding. Tijdens het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek ontdek je een aantal interessante zoekwoorden:

 • Fitnesskleding
 • Gymkleding
 • Workout kleding
 • Fitness outfit
 • Gym setje

Je besluit voor ieder keyword een aparte pagina te maken en het zoekwoord centraal te stellen zodat je hiervoor rankt in Google.

Het probleem is echter dat Google als semantische zoekmachine in staat is om woordvariaties, synoniemen, en gerelateerde zoektermen te herkennen en deze zoekwoorden dan ook als vrijwel identiek beschouwt.

zoekmachine optimalisatie e-commerce

32. Local SEO voor E-commerce

Local SEO is een essentieel onderdeel van het hedendaagse zoekmachine optimalisatie speelveld en is zeker voor E-commerce websites de perfecte mogelijkheid om je online vindbaarheid voor potentiële klanten te verbeteren.

# Local Pack

In de local pack worden geregistreerde bedrijven vertoond na een zoekopdracht op basis van de afstand, bekendheid en relevantie.

Omdat deze zoekopdrachten vaak een transactie intentie hebben is de kans dus groot dat de organische bezoekers die je naar je website weet te halen vanuit de local pack, tot conversie overgaan.

local seo tips voor e commerce

# Bedrijfsprofiel in de SERPs

Bedrijfsprofielen lijken op knowledge panels, maar zijn specifiek voor bedrijven die klanten bedienen op een bepaalde locatie of binnen een bepaald servicegebied.

Gebruik Google Mijn Bedrijf om een ​​bedrijfsprofiel te claimen of te maken, dat wordt weergegeven op in de SERPs.

e-commerce website hoger in google
 • Vergroot je aanwezigheid in de SERPs
 • Geef Google meer informatie zodat je vertoond kunt worden aan relevante zoekopdrachten
 • Word vertoond in de local pack

# Local SEO Optimalisatie

In onderstaande video van Google zelf vind je instructies over het optimaliseren van je local SEO.

Meer Local SEO Tips?

33. E-A-T Optimalisatie

Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-A-T) wordt door Google gebruikt als graadmeter voor het beoordelen van webpagina’s.

In de search quality evaluator guidelines van Google wordt E-A-T specifiek vermeld als één van de eigenschappen van kwalitatieve webpagina’s.

webshop beter vindbaar in google

Sterker nog, E-A-T wordt in ditzelfde document genoemd als één van de belangrijkste factoren bij het beoordelen van een webpagina.

google seo tips e1627139710849

Het optimaliseren voor E-A-T is essentieel voor E-commerce websites, omdat ze tot de zogeheten Your Money Your Life (YMYL) pagina’s behoren.

Dit zijn pagina’s die invloed hebben op het geluk, de gezondheid, de financiële stabiliteit of de veiligheid van een bezoeker.

Omdat er transacties plaatsvinden op E-commerce websites, is Google extra zorgvuldig in het rangschikken van deze zoekresultaten.

Webpagina’s die binnen de Your Money Your Life categorie vallen worden dan ook extra streng beoordeeld op E-A-T.

ymyl in seo

# SEO Tips voor E-A-T

 • Zorg voor een SSL-certificaat zodat bezoekers veilig kunnen browsen en betalen
 • Eenvoudig te vinden contactpagina met uitgebreide contactgegevens, over ons pagina, privacybeleid-pagina, en een pagina met algemene voorwaarde
 • Schrijf je in bij review websites zoals Trustpilot en verzamel klantreviews
 • Onderhoud socialmediakanalen
 • Start een YouTube kanaal
 • Zorg dat content up-to-date is
 • Laat content schrijven door een expert in het vakgebied
 • Voorkom spelfouten in je content
 • Gebruik externe links als bronvermelding
 • Verzamel backlinks met een hoge domain authority score
H3
wordpress seo tips beginners

WordPress SEO Tips 2021

In dit hoofdstuk vind je een uitgebreide WordPress SEO Checklist vol met tips en instructies om de vindbaarheid van je WordPress website in de zoekmachines te verbeteren!

Wat is Wordpess SEO?

WordPress SEO verwijst naar het gebruiken van WordPress als hulpmiddel om traditionele SEO-technieken en strategieën eenvoudiger te kunnen toepassen zonder de kennis van code, zodat websites beter gevonden worden door gebruikers in zoekmachines zoals Google.

Het toepassen van WordPress SEO is een marketinginstrument dat onder andere kan worden ingezet om:

 • Meer organische bezoekers naar een WordPress website te halen
 • Het aantal conversies te verhogen
 • De naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten
 • Meer autoriteit te verzamelen
 • Brand-building
 • Meer potentiële klanten naar je fysieke locaties te ontvangen

 

wordpress seo checklist 2021

De Ultieme WordPress SEO Checklist

Gebruik onderstaande WordPress SEO checklist om jouw website beter vindbaar te maken in de zoekmachines. De instructies helpen je met het implementeren van belangrijke SEO-technieken op je WordPress website.

Deze WordPress Checklist dient dan ook als een handleiding voor de belangrijkste zoekmachine optimalisatie toepassingen.

34. SEO-vriendelijk Thema

Een SEO vriendelijk thema bestaat uit schone code met een beperkt aantal CSS en JavaScript bestanden, wat de snelheid van de website bevordert en is daarnaast mobiel-vriendelijk.

Het optimaliseren van je website voor mobiele gebruikers is een belangrijke rankfactor binnen SEO.

Advies: Installeer Astra

beste wordpress thema

35. Website Profiel

Stel je website profiel in om Google meer inzicht te geven over de inhoud van je website.

Navigeer naar: Instellingen –> Algemeen

Voeg je site icoon, website titel, en de beschrijving toe.

site title

36. Zorg dat je website zichtbaar is voor zoekmachines

Navigeer naar “Instellingen” vervolgens naar “Algemeen” en zet de privacy instellingen op “public”. Hiermee zorg je dat de website zichtbaar is voor bezoekers en zoekmachines.

wordpress instellingen seo

37. Performance & Speed Instellingen

Verbeter je website prestaties door te navigeren naar: “Algemeen” dan naar “Prestaties” en activeer de opties in onderstaande afbeelding voor het verbeteren van de laadtijden.

site performance

38. Instellingen URL structuur

Het optimaliseren van de URL structuur is een belangrijk onderdeel binnen SEO. Niet alleen bieden beschrijvende en korte URL’s een betere gebruikerservaring, maar ze hebben ook een positief effect op je SEO-prestaties.

Kies voor de URL-structuur: “berichtnaam”.

url structuur wordpress

39. Installeer Rank Math als SEO-Plugin

Hoewel het installeren van een SEO-plugin niet betekend dat je website ook geoptimaliseerd is voor de zoekmachines, zorgt de plugin ervoor dat je eenvoudig zonder enige kennis van code belangrijke SEO technieken kunt toepassen.

Advies: Installeer Rank Math

Rank Math SEO plugin

# Activeer Rank Math Opties

Nadat je Rank Math hebt geïnstalleerd navigeer je naar het dashboard en activeer je de belangrijkste opties om de perfecte WordPress SEO instellingen te kunnen toepassen.

 • Image SEO: zorgt dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines
 • Local SEO: optimaliseer je website voor lokale SEO
 • Redirections: zorgt ervoor dat je eenvoudig pagina verhuizingen kunt aanbrengen
 • Schema Structured Data: voegt structured data toe aan je pagina’s
 • Sitemap: creëert een sitemap
rankmath instellingen seo

40. Verifieer Google Search Console in je SEO-plugin

Verifieer je Google Search Console account in je SEO-plugin door naar “algemene instellingen” te navigeren in Rank Math, en vervolgens in de optie “Webmaster tools” de verificatie-code toe te voegen.

Google search console

# Voeg je Sitemap toe in Google Search Console

Navigeer in Rank Math naar: “Sitemap Settings”

 • kopieer de URL van je Sitemap 
 • activeer “images in Sitemaps”
 • Sluit noindex pagina’s uit, achter “Exclude Posts”.
sitemap instellingen wordpress

De pagina ID vind je terug in je browser wanneer je de pagina bewerkt met je pagebuilder.

pagina nummer wordpress

Open vervolgens je Google Search Console account en voeg de sitemap URL toe.

sitemap invoeren

41. Voeg Breadcrumbs toe in je SEO-plugin

Breadcrumbs bevorderen de navigatie op je website, en geven zowel bezoekers als zoekmachines een uitstekend inzicht in je website structuur.
Het virtueel broodkruimelspoor zorgt voor een positief SEO-effect.

Navigeer in Rank Math naar “algemene instellingen” en activeer de breadcrumbs optie.

breadcrumbs

42. Optimaliseer Local SEO instellingen

Registreer allereerst je bedrijf bij Google door een ‘Google mijn bedrijf‘ account aan te maken.

Dit biedt vele voordelen voor je local SEO-prestaties zoals het in aanmerking komen voor de local pack in de SERPs.

Navigeer vervolgens in Rank Math naar “Titles & Meta” en voeg in de optie “Local SEO” zoveel mogelijk informatie toe.

local seo

43. WordPress Redirects

Gebruik  301 redirects om een pagina verhuizing succesvol te laten verlopen.

301 Redirect: Pagina verhuist naar permanent naar een andere URL, linkwaarde wordt doorgegeven.

410: Pagina verwijderd, geen geschikt alternatief om de gebruiker naar door te sturen, Google verwijdert de pagina uit de index.

Navigeer in de SEO-plugin Rank Math naar “redirections” vervolgens “add new” en pas onderstaande instellingen toe.

wordpress redirects

44. Noindex Thin Content & Duplicate Content Pagina's

Pagina’s met een lage kwaliteit content of dubbele inhoud zorgen voor negatieve SEO-prestaties van je website.

Het is dan ook belangrijk dat deze pagina’s worden uitgesloten van indexatie met een meta robots noindex-tag.

Rank Math biedt als SEO-plugin de optie om een aantal URL’s die bekend staan vanwege het veroorzaken van deze problemen, uit te sluiten van indexering.

Navigeer in Rank Math naar “Titles & Meta” , open “Misc Pages” en pas onderstaande instellingen toe:

noindex tags wordpress

Navigeer vervolgens in “Titles & Meta” naar “Authors” en selecteer ook hier de No Index optie.

seo wordpress verbeteren

Pas dezelfde instellingen toe voor categorie archives & tag archives.

category no index

45. Optimaliseer je pagina titels

Wanneer je in WordPress een nieuwe webpagina creëert, kun je direct de pagina titel invoeren.

De pagina titel wordt door WordPress voor Blog berichten automatisch gekozen als H1-tag, de belangrijkste headline van je pagina.

De pagina titel is NIET de title tag van je webpagina, maar dient als de belangrijkste titel van je pagina die ook daadwerkelijk zichtbaar is voor bezoekers, terwijl de title tag die wordt toegevoegd in de < head > sectie van een webpagina, enkel zichtbaar is in de SERPs na een relevante zoekopdracht.

 • Voeg je zoekwoord zoveel mogelijk naar links toe in de pagina titel ( H1 )
pagina titel en url

46. Optimaliseer URL's, Title Tags & Meta Descriptions

De URL, title tag & meta descriptie worden door Google gebruikt om de inhoud van een webpagina beter te kunnen begrijpen en vormen daarnaast de zichtbare elementen van je snippet na een relevante zoekopdracht in de SERPs

wordpress seo snippet

Voeg de Title tag, meta description en URL toe in je pagebuilder.

wordpress optimalisatie tips 2021

47. Interne Links

Interne links zijn ook in WordPress SEO een belangrijk onderdeel.

Zorg dat je op iedere pagina interne links toegevoegd naar gerelateerde webpagina’s die inhoudelijk waarde toevoegen voor de bezoeker.

Voeg je zoekwoord toe aan de ankertekst en het titelattribuut van de link.

interne link wordpress

De ankertekst is de klikbare tekst die zichtbaar is voor bezoekers, terwijl je via link instellingen het voor bezoekers onzichtbare titelattribuut kunt instellen.

interne linking wordpress

48. Image ALT-Tag en titel attribuut

Om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO voeg je het zoekwoord toe aan:

 • De bestandsnaam
 • ALT-Tag
 • Titelattribuut
seo wordpress tips 2021

49. Canonicalization

Om duplicate content te voorkomen wanneer er meerdere versies van een webpagina zijn, kun je onder andere een canonical-tag toevoegen aan de webpagina waarmee je verwijst naar de primaire(hoofd)-URL.

Zoekmachines weten op deze manier welke versie van de pagina vertoond moet worden op basis van een relevante zoekopdracht en hiermee worden duplicate content en keyword cannibalization problemen voorkomen.

301 redirects wordpress

50. Meta Robots Noindex-Tag in WordPress

Voeg een meta robots noindex-tag toe aan webpagina’s die niet waardevol zijn voor gebruikers om vertoond te worden in de SERPs als zoekresultaat.

Thin content pagina’s hebben een negatief effect op de SEO van je website.

robots metatags wordpress

51. Voeg Structured Data Markup toe

Structured data zijn kleine code-elementen die Google meer inzicht geven in de inhoud van je webpagina waardoor je beter vertoond kan worden in de SERPs op basis van relevante zoekopdrachten.

structured data wordpress

Kies een vorm van schema markup die de inhoud van je webpagina het beste beschrijft of voeg een custom schema toe. Informatie over schema markup kun je terugvinden via schema.org.

wordpress schema
zoekmachine marketing tips

SEO Tips F.A.Q

We sluiten deze SEO gids af met een aantal veel gestelde vragen van gebruikers in Google met betrekking tot zoekmachine optimalisatie.

 • Wat is de afkorting SEO?

  SEO staat voor search engine optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie en beschrijft de marketingtechniek waarbij websites worden ingericht om organisch beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google.

 • Waaruit bestaat SEO?

  SEO bestaat uit talloze optimalisatie-technieken die hoofdzakelijk worden verdeeld in on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Dit verwijst naar het optimalisatie-proces waarbij technieken op de website zelf worden uitgevoerd, de technieken die buiten de website worden uitgevoerd en het optimaliseren van de techniek.

 • Wat is SEO ranking?

  De term SEO-ranking verwijst naar het verbeteren van de organische posities in de zoekmachines. Met ranken in Google wordt in het speelveld van zoekmachineoptimalisatie, hoger scoren in Google bedoeld.

 • Wat is content SEO?

  Content SEO is het proces binnen zoekmachineoptimalisatie dat zich richt op het verbeteren van de inhoud van webpagina's om hogere organische posities te behalen in de zoekmachines. Voorbeelden van content SEO zijn onder andere: title tag optimalisatie, het strategisch positioneren van zoekwoorden en SEO copywriting.

Geef een reactie