Helias Marketing

Structured Data

Structured Data & Schema Markup - SEO Gids 2021

In deze SEO gids vind je alles wat je moet weten over structured data en schema markup, en hoe je deze technische elementen succesvol kunt toepassen binnen de SEO strategie van je website.

Wat is structured data?

Structured data is georganiseerde informatie die in de vorm van markup wordt toevoegt aan een pagina om Google meer inzicht te geven in de inhoud van een webpagina.

Daarnaast zorgt het implementeren van structured data op een webpagina voor een grote kans op rich snippets in de zoekresultaten.

Structured data markup is een veel voorkomende term die staat voor het creëren van de structured data code waarbij je markup kunt kunt zien als een computertaal waarmee in code wordt gecommuniceerd zoals bijvoorbeeld HTML markup.

Net als met een HTML code die wordt toegevoegd aan een webpagina breng je met structured data eveneens georganiseerde informatie aan over de inhoud van je pagina zodat de zoekmachines exact begrijpen waar de webpagina over gaat.

Structured data is een vorm van meta data

Net als de meta description, de title tag en de meta robots tag is ook structured data een vorm van meta data.

Meta data wordt toegevoegd aan de header sectie van een website en is hiermee onzichtbaar voor een bezoeker. De meta informatie dient enkel om zoekmachines te informeren over de inhoud of instructies van een webpagina.

Wat is het verschil tussen structured data en schema markup?

Structured data is een verzamelnaam voor de georganiseerde data terwijl je schema markup kunt zien als de taal die het verwoord aan de zoekmachines.

Omdat schema markup door de meeste platformen wordt geaccepteerd, en eenvoudig kan worden verwerkt, vertoond, en geanalyseerd door de zoekmachines, wordt deze vorm van structured data veel gebruikt onder SEO specialisten.

Schema markup geeft Google meer inzicht

Schema markup is evenals HTML code een manier om eenvoudig met Google te communiceren maar Schema markup geeft als een vorm van meta data informatie over de inhoud van een pagina terwijl de meeste HTML code enkel aangeeft hoe een bepaalde tekst of een bepaald element eruit moet komen te zien op je webpagina.

Met een <h1> tag bijvoorbeeld geeft je aan Google aan dat de specifieke tekst tussen beide tags vertoond dient te worden als een Header 1, maar wordt verder niet specifiek aan Google vermeldt waar de tekst over gaat.

Met schema markup vertel je de zoekmachines dat het inhoudelijk gaat om bijvoorbeeld een:

 • Recept
 • Review
 • Product
 • Evenement
 • Breadcrumbs
 • F.A.Q

Meer informatie over Rich Snippets? Bekijk onze ultieme rich snippet SEO gids!

Het implementeren van schema markup

Als je schema markup ziet als een tal dan kan deze gesproken worden in 3 verschillende dialecten.

 • RFDA: Een HTML5 variant die net als bij het implementeren van microdata als HTML Tag attribuut schema markup toevoegt aan een specifiek element op je pagina.

  JSON-LD: Een vorm van javascript die je toevoegt als <script> tag in de header of body van je webpagina. Deze vorm van schema markup geld voor de gehele webpagina.

  Microdata: Een open HTML specificatie die structured data implementeert in de HTML code van je website. Microdata wordt toegepast als HTML
  tag attribuut dat zich richt op een specifiek element van een webpagina.

google structured data

Bron: Google

Is structured data een SEO rankfactor?

Google medewerker John Mueller kondigde eerder al aan via Twitter dat het implementeren van structured data geen directe SEO rankfactor is waarmee je de organische posities in de zoekmachines kunt beinvloeden. 

Toch speelt structured data weldegelijk een belangrijke rol in iedere goede SEO strategie. Naast dat we het eenvoudiger maken voor Google om de inhoud van een webpagina te begrijpen, zorgt structured data in veel gevallen ook voor rich snippets in de zoekresultaten.

Hoewel lang niet iedere rich snippet even effectief is toonde een onderzoek dat wij hielden over het effect van rich snippets op de click through rate aan dat een F.A.Q rich snippet zorgt voor een wel 28% hogere CTR dan resultaten zonder rich snippet!

Wel moeten we hier duidelijk bij vermelden dat het gaat de website: Heliasgymwear waarbij 80% van het verkeer gebruik maakt van de mobiele telefoon.

Eerder toonde een onderzoek van Search Engine Land al aan dat het implementeren van structured data de organische click through rate met wel 30% kan verhogen!

Aangezien de click through rate als belangrijk user experience signaal wel geld als een directe SEO rankfactor, heeft het toevoegen van structured data dus indirect effect op je rankings in Google.

structured data is geen SEO rankfactor

Bekijk onze ultieme SEO checklist voor aanvullende informatie over de effecten van structured markup.

Hoe implementeer je structured data op een webpagina?

Gebruik Googles Structured Data Markup-Helper om in enkele stappen de structured data aan je webpagina toe te voegen. Verder kun je alle informatie over structured data met alle verschillende implementeer mogelijkheden terugvinden op de officiële website: Schema.org.

 • Kies voor JSON-LD markup gezien Google hier de voorkeur aan geeft
 • Voeg de script tag toe in de header of body sectie in de HTML code van een webpagina
 • Test je schema markup met de structured data testing tool van Google.
html code zonder schema markup
review schema markup

Voeg Schema Markup toe via WordPress Plugin

Heb je een WordPress Site zoals de meeste website eigenaren wereldwijd? Dan kun je om structured data toe  te voegen eenvoudig de wordpress: Schema & structured data for WP plugin installeren.

schema & structured data for wp
schema markup wordpress