Helias Marketing

Technische SEO

Technische SEO - Zoekmachine Optimalisatie Gids 2021

Wanneer we een prachtig bouwwerk willen neerzetten moeten we allereerst een stevige fundering leggen.

In deze ultieme zoekmachine optimalisatie gids behandelen we alle belangrijke technische SEO technieken stap voor stap zodat jij de meest krachtige fundering voor jouw website kunt leggen!

Verder kun je voor een volledig overzicht van alle belangrijke SEO technieken onze ultieme SEO Checklist doornemen!

Wat is technische SEO?

Technische SEO is het proces waarbij een website wordt geoptimaliseerd om aan alle technische vereisten van de zoekmachines te voldoen met als doel om beter te ranken in de zoekmachines.

Het optimaliseren van de technische SEO zorgt ervoor dat de zoekmachines onze pagina’s eenvoudig kunnen crawlen & indexeren, doorlopen, en interpreteren.

We spreken van technische SEO wanneer de technieken die we gebruiken om onze posities in de zoekresultaten te verbeteren niets te maken hebben met de inhoud van een pagina, maar enkel met de technische aspecten van een webpagina.

Het belangrijkste doel van technische SEO is om een perfecte infrastructuur en website architectuur te creëren zodat bezoekers en zoekmachines eenvoudig door onze website navigeren zonder ongemakken te ervaren.

technische zoekmachine optimalisatie
crawlen en indexeren

H6.1 : Crawlen & Indexeren

De technische leer van crawlen & indexeren en het oplossen van crawl fouten

Crawlen & Indexeren

In het eerste hoofdstuk van deze SEO cursus: Crawlen en indexeren, heb je geleerd wat crawlen en indexeren van je website inhoudt, hoe je kunt controleren of jouw webpagina’s geïndexeerd zijn in Google, en hebben wij de basis leer van crawlen en indexeren met je doorgenomen.

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op het technische gedeelte van crawlen & indexeren, en leer je hoe jij technische fouten op je website kunt verhelpen om hogere rankings in de zoekmachines te verkrijgen.

Let’s Go!

seo technische technieken

Foutmelding tijdens crawlen

Foutmeldingen tijdens het crawlen noemen we: crawl errors.

Gedurende het crawl proces op je website kunnen technische fouten optreden die het onmogelijk maken voor de Google bots om jouw webpagina te crawlen.

Deze crawlfouten worden door Google vermeldt in Google Search Console, onder het kopje: ‘crawlfouten’.

In dit hoofdstuk leer je wat deze foutmeldingen inhouden en hoe je ze kunt verbeteren.

SEO crawl fouten

Dekkingsrapport Google Search Console

Om te kijken of je website crawl fouten bevat die onze posities in de zoekresultaten beïnvloeden kunnen we het dekkingsrapport bekijken via Google Search Console. 

dekkingsrapport google search console

Zorg dat je de pagina’s met foutmeldingen, en de geldige pagina’s met waarschuwen verbeterd. Deze technische fouten beïnvloeden namelijk de posities in de zoekmachines waardoor we potentiele klanten mislopen.

4xx Foutcode

Bij 4xx-codes is er sprake van een foutmelding die de toegang van de SEO-bots tot een pagina op je website ontneemt.

In veruit de meeste situaties betreft het een 404-code, die aangeeft dat de toegepaste hyperlink geen bestaande webpagina bevat. 

Dit kan gebeuren door een URL-typefout, een pagina die je hebt verwijderd, of een redirect die je hebt aangepast.

Indien zoekmachines en gebruikers een 404 pagina vertoond krijgen hebben zij dus geen toegang tot de gewenste webpagina.

Kortom: De link die vermeldt staat op je website navigeert niet naar een geldige webpagina en kan dus niet worden bezocht.

Dit is vanzelfsprekend dan ook een negatief user experience signaal dat van invloed kan zijn op je posities binnen de zoekresultaten.

wat is een 404 pagina

Hoe los je een 404 foutmelding op?

Gelukkig is het eenvoudig om een 404 foutmelding op te lossen. Volg onderstaande 4 stappen om de foutmelding succesvol te verhelpen op je website

1 – Start met een site audit

2 – Navigeer naar: ‘All issues’

crawl errors

3 – Klik op ‘404 page’ waar de foutmelding genoteerd staat

404 foutmelding oplossen

In de eerste kolom zien we de de hyperlink naar de ‘404 pagina’. Dit is de link die niet kan worden bezocht.

In de kolom: ‘No. of inlinks’ zien we het aantal foutieve links, en in de laatste kolom zien we de pagina waar deze foutieve links zich bevinden.

We weten dus dat de link in de allereerste kolom vermeldt staat op de pagina van de allerlaatste kolom en hoe vaak deze link foutief voorkomt op deze desbetreffende pagina zien we terug onder de kolom: ‘No. of inlinks’

4 – Navigeer naar de pagina onder: ‘first found at’ , en pas het aantal foutieve URL’s op deze pagina aan door de link te verwijderen of de link aan te passen.

5xx Foutcode

Een 5xx foutmelding betreft een serverfout. Dit betekend dat de server waarop de webpagina draait, niet heeft voldaan aan het verzoek van de zoekmachine om toegang te krijgen tot de gewenste pagina.

Wanneer een dergelijke foutmelding optreedt vind je dit terug in Google Search Console. Om een 5xx foutmelding te vermijden is een goede serverconnectie noodzakelijk.

Hoe los je een 5xx foutmelding op?

neem contact op met je hostingprovider of je webdeveloper.

Je server is mogelijk overbelast of verkeerd geconfigureerd. Houd er ook rekening mee dat dit een tijdelijk probleem kan zijn, bijv. wanneer de crawl plaatsvond tijdens wat onderhoud op de server van je website.

URL gemarkeerd als No-index

Dit zijn de URL’s die vermeldt staan in je sitemap die je hebt ingediend in Google Search Console, maar worden geblokkeerd door een aangebrachte meta-robots tag: ‘No-index-tag’

De meta-robots tag is een HTML code die we aanbrengen op onze pagina om aan Google aan te geven hoe we willen dat ze onze pagina crawlen.

We kunnen bijvoorbeeld aangeven dat we niet willen dat een pagina in de zoekresultaten verschijnt, aangeven dat we het volgen van bepaalde links op de webpagina willen tegenhouden, of dat we geen snippets willen vertonen in de zoekresultaten.

Kortom: We hebben een sitemap ingediend bij Google, en de sitemap bevat een pagina waarin we Google instructies geven om deze pagina niet te vertonen in de zoekresultaten.

Foutmelding URL gemarkeerd als No-index oplossen

Bepaal allereerst of je de pagina wilt laten vertonen in de zoekresultaten of dat het een bewuste keuze is om de pagina niet te laten vertonen.

1 – Je wilt de pagina in de zoekresultaten laten verschijnen, haal in dit geval de No-index tag uit de HTML code van je pagina.

2 – Je wilt de pagina niet in de zoekresultaten laten verschijnen, haal in dit geval de pagina uit de ingeleverde sitemap.

Meta-tags aanpassen met SEO-plugin

Je kunt de robots-meta-tags eenvoudig aanbrengen en aanpassen op je WordPress pagebuilder met de SEO-plugin: RankMath

robots meta

Pagina's in Sitemap uitsluiten met SEO-plugin

Je kunt eenvoudig bepaalde pagina’s, afbeeldingen, en zelfs bepaalde elementen uitsluiten in je Sitemap via RankMath

verwijderen paginas uit sitemap e1618058389747
zoekmachine optimalisatie technieken

H6.2 : Technische Website Structuur

Ontwikkel de perfecte website architectuur voor het ultieme SEO resultaat

Site navigatie en website architectuur

Het optimaliseren van de site navigatie en website structuur zorgt ervoor dat Google je pagina’s eenvoudig kan crawlen & indexeren, en dat gebruikers genieten van een optimale user experience.

De site navigatie en website structuur bestaan uit interne links die de verschillende pagina’s op onze website verbinden waardoor zowel Google als de gebruiker snel kan navigeren tussen de pagina’s op onze website.

Door te linken van de ene naar de andere pagina op je website wordt er SEO waarde of te wel link juice doorgegeven tussen de pagina’s. Door strategisch gebruik te maken van interne links kun je dan ook je rankings in Google verbeteren. 

seo techniek
slechte website structuur

Gebruik de Visual Site Mapper om een goed overzicht te krijgen van jouw website architectuur.

site architectuur

Voordelen optimalisatie website structuur

Een duidelijke website structuur helpt Google en de bezoekers op je website om snel tussen de verschillende pagina’s te navigeren en eenvoudig de gewenste informatie te vinden.

Daarnaast levert het optimaliseren van de website structuur de volgende voordelen op:

 • Verbeteren user experience
 • Beter besteden Google crawl budget
 • Strategisch verdelen van link juice
 • Helpt Google om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen

Kortom: Het optimaliseren van je website structuur zorgt voor een verhoogd conversiepercentage en hogere rankings in Google.

301 redirect seo

301 Redirects

Wanneer je het webadres(URL) van een pagina verandert, of een pagina verwijdert is het belangrijk dat we eerst stil staan bij de gevolgen. De URL die we wensen te veranderen bevind zich namelijk nog:

 • Als interne links op onze webpagina’s
 • Als URL die Google vertoond in de zoekresultaten
 • Op Social media kanalen
 • Als backlink op externe websites

Om te voorkomen dat gebruikers in bovenstaande situaties op een 404 pagina terecht komen en we hierdoor bezoekers op onze website mislopen brengen we 301 redirects aan op onze website.

Een 301 redirect is een omleiding van het ene webadres naar het andere.

Als je bijvoorbeeld navigeert naar het web adres:

redirect

Dan wordt je automatisch omgeleid naar de pagina met het webadres:

seo voor dummies

Dit is omdat wij destijds een groot aantal pagina’s hebben verwijdert, en de inhoud van al die pagina’s hebben gebruikt om één ultieme pagina te creëren, en om te voorkomen dat pagerank verloren ging, en dat gebruikers via Google op 404 pagina’s zouden eindigen, hebben wij deze pagina’s omgeleid met een 301 Redirect.

301 Redirect tips

 • Een 301 Redirect is een omleiding, het vertraagd dan ook het bezoek aan je webpagina. Wanneer je een pagina verwijdert of het webadres wijzigt, zorg dan dat je alle interne links op je pagina’s aanpast naar het nieuwe webadres
 • 301 Redirect je HTTP adressen naar een veilige HTTP’s verbinding
 • Voorkom dat je 301 redirect naar een pagina met aanwezige 301 Redirects

301 Redirect toepassen met WordPress SEO plugin

 • Installeer de SEO plugin: Rank Math
rank math installeren
 • Ga naar het Rank Math ‘Dashboard’ en activeer de re-directions settings
redirects rankmath
 • Vul het webadres van je oude pagina in bij: Source URL’s –> vul je nieuwe webadres in bij destination URL –> kies voor 301 permanent move —> status activate –> add redirection
hoe voeg ik een 301 redirect toe

8 SEO website structuur optimalisatie tips

Een goede websitestructuur zorgt voor een verbeterde user experience, hogere google rankings, en zelfs hogere conversiepercentages.

Kortom, het optimaliseren van je website structuur biedt enorme voordelen voor jouw onderneming, en de sleutel tot een succesvolle optimalisatie vind je in onderstaande 8 SEO tips!

1. Navigatie menu met de 3 belangrijkste pagina's

Over ons: gericht op het optimaliseren voor E-A-T is het noodzakelijk om een hoogwaardige over ons pagina op te stellen waarin we transparant zijn over onze expertise, kwalificaties, en ons bedrijf.

Klantenservice: Optimaliseer voor UX door de klantenservice pagina eenvoudig bereikbaar te maken op iedere pagina van je website.

Shop: Eveneens om de UX te verbeteren & het conversiepercentage te verhogen zorgen we dat de winkel goed zichtbaar is op iedere pagina door deze toe te voegen aan het header menu.

2. Maximaal 2 klikken vanuit de homepage

Zorg ervoor dat je vanaf je homepage in slechts 2 klikken iedere webpagina kunt bereiken. Pagina’s die te ‘diep’ in je website aanwezig zijn, kunnen moeilijk bereikt worden door de crawlers van Google en hebben dus een negatief effect op onze website structuur.

Indien jouw website bestaat uit meer dan 250 pagina’s kun je het aantal maximale klikken verhogen van 2 naar 3 stuks.

3. Strategische Interne Linking

Zorg dat je relevante pagina’s met elkaar verbind door middel van interne links en dat iedere pagina op je website een aantal interne links ontvangt zodat crawlers en gebruikers toegang hebben tot alle pagina’s op je website.

Door strategisch gebruik te maken van interne linking geven we aan Google aan welke pagina’s voor ons het belangrijkste zijn, en zorgen we voor het meeste link juice bij de pagina’s die we in Google willen ranken.

Google pagerank meet namelijk het aantal interne en externe links die webpagina’s in ontvangst nemen, en beloond de pagina’s met de meeste links door hogere posities in de zoekresultaten.

Google maakt daarnaast onderscheid tussen verschillende links die je ontvangt en zal niet iedere link met dezelfde waarde beoordelen. Zo kunnen we over het algemeen stellen dat de externe links die we ontvangen zwaarder wegen dan interne links, en dit zelfde geld voor links van relevante webpagina’s en links afkomstig van websites met een hoge autoriteit.

Een externe link afkomstig van de New York Times zal dan ook veel meer impact hebben dan een link afkomstig van je lokale friettent.

Externe links naar onze pagina noemen we ook wel backlinks, en Google beschouwd deze backlinks als positieve referentie voor onze webpagina.

4. Pillar pages en Topic clusters

Het creëren van pillar pages en topic clusters is de ultieme techniek voor het optimaliseren van je website structuur.

Net als bij een boek wordt onze website op deze manier gestructureerd in verschillende hoofdstukken gepresenteerd wat zorgt voor de ultieme User Experience, hogere rankings in de zoekmachines, en het helpt ons om een autoriteit te worden in de ogen van Google voor een bepaald onderwerp.

Pillar pages bestaan uit een webpagina waarin één van de hoofdonderwerpen van jouw website behandeld wordt, terwijl een topic cluster een sub onderwerp behandeld van de pillar page.

Iedere pillar page linkt naar een aantal topic clusters(sub onderwerpen van de pillar page) en vice versa.

Met deze techniek zorgen we voor de ultieme website structuur, het verbeteren van de UX, en helpen we Google om de content op onze website beter te begrijpen.

5. Breadcrumbs

Breadcrumbs zijn een virtueel kruimelspoor die op de meeste websites links boven in het scherm worden weergeven om gebruikers attent te maken op de reeds afgelegde weg op de desbetreffende website.

Breadcrumbs bieden een betere ervaring aan de gebruiker, helpen de gebruiker en de zoekmachines eenvoudig te navigeren tussen pagina’s, helpen Google om onze website architectuur beter te begrijpen en dragen bij aan een positieve linkstructuur.

Bekijk onderstaand voorbeeld op de website van de SEO specialisten van IMU.

wat zijn breadcrumbs

6. Optimaliseren URL structuur

Zorg dat je een consistente URL structuur aanbrengt waarbij zo kort mogelijk, en enkel met relevante termen structuur wordt gegeven aan de URL. Dit betekend dus geen datums, cijfers, of zinloze teksten in de URL’s van je website.

Met name wanneer je veel pagina’s op je website hebt kun je gebruik maken van categorieën die je in de URL-structuur verwerkt. 

 • Zorg voor een duidelijke en consistente URL structuur
 • Verwerk je keywords in de URL
 • Zorg dat je de URL zo kort mogelijk houd

7. XML-Sitemap

In een XML-Sitemap presenteren we Google een overzicht van onze kwalitatieve pagina’s waarvan we willen dat Google ze indexeert en vertoond in de zoekresultaten.

Hiermee zorgen we ervoor dat Google nieuwe content op onze website sneller detecteert en we dus sneller kunnen stijgen in de Google rankings.

Sitemap maken via WordPress:

1 – Installeer de SEO plugin: Rank Math

plugin downloaden

2 – Open vervolgens het ‘Dashboard’ van de SEO plugin, en activeer je sitemap.

xml sitemap

3 – Klik op ‘Sitemap settings’ en kopieer de link van je Sitemap

rankmath sitemap

4 – Voeg de link van je Sitemap toe in Google Search Console

sitemap toevoegen aan search console

8. Structured Data

Het toevoegen van structured data aan je webpagina’s zorgt er voor dat Google het doel van je webpagina evenals de content beter kan begrijpen. Structured data maakt gebruik diverse vormen van schema en laat hiermee aan Google weten dat de content op een webpagina bijvoorbeeld een: video, product, recept, of review vertoond.

Het toevoegen van structured data helpt de Google bots om onze pagina beter te begrijpen wat ons kan helpen om de positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Structured data kan daarnaast door Google worden vertoond in de zoekresultaten in de vorm van Rich Snippets, wat in de meeste gevallen resulteert in een hoger CTR.

Structured Data toevoegen WordPress:

schema & structured data
 • Gebruik je pagebuilder om structured data in te stellen
structured data wordpress
hoger in google

H6.3 : Optimaliseren technische fouten

Leer hoe je een technische SEO audit uitvoert en technische fouten op je website kunt oplossen

Technische SEO Audit

Hoewel er al een aantal hoofdstukken op zitten gaat de complete technische SEO Gids nu pas echt beginnen!

In dit hoofdstuk ga ik je van stap tot stap uitleggen hoe we onze webpagina’s optimaliseren voor technische SEO, en hoe we foutmeldingen en technische fouten op onze website verhelpen.

We beginnen allereerst met een technische SEO audit. De hoogwaardige SEO tool van Ahrefs zorgt ervoor dat jij direct op de hoogte wordt gebracht van alle technische fouten op je website die we vervolgens 1 voor 1 gaan oplossen.

technical SEO site audit

Optimaliseren Technische Fouten

De site audit geeft ons een compleet beeld van alle technische fouten op onze website, en nu is het de kunst om deze technische fouten te verbeteren.

Omdat niet alle fouten even belangrijk zijn vind je in dit hoofdstuk de optimalisatie technieken terug voor de technische fouten die de grootste impact hebben op onze positie binnen de zoekmachine.

Orphan pages

Een orphan page kan niet bezocht worden via de navigatie op je website omdat een orphan page geen inkomende interne links heeft. Een orphan page is dus nauwelijks te vinden voor de zoekmachines en wordt door Google beoordeeld als een slechte user experience.

Zorg dat je relevante interne links aanbrengt naar de desbetreffende Orphan pages zodat de pagina’s weer eenvoudig te bereiken zijn. Orphan pages zorgen voor een negatieve SEO-impact en moeten dan ook zo snel mogelijk worden opgelost.

In de Ahrefs site audit kun je de ‘Orphan pages’ op je website terugvinden door te klikken op: ‘All issues’

wat is een orphan page

Redirect Chains

Een redirect chain ontstaat wanneer een pagina met een redirect linkt naar een andere pagina met een redirect. We veroorzaken in dit geval dus eigenlijk een kettingreactie van verschillende redirects die we naar elkaar toe linken.

Redirect chains beïnvloeden je Google rankings, de snelheid van je pagina, en hebben invloed op het crawl budget. Zorg dat je de URL van de desbetreffende redirects aanpast om deze redirect chains simpel te voorkomen.

Hoewel je 301 Redirects kunt toepassen om bijvoorbeeld 404 pagina’s in Google te vermijden, is het belangrijk dat we op onze website zelf geen redirected links gebruiken. Zorg dan ook dat je na aanpassing of verwijdering van een URL, alle interne links op de website eveneens aanpast.

Redirect Chains oplossen

 • Je kunt de redirect chains op je website terugvinden in het rapport van je site audit:
redirect chains
 • Klik op de aanwezige redirect chain om een overzicht te vinden van alle redirect chains op je website.
301 redirect e1618060495648
 • In de kolom: Redirect Chain URL’s vind je de omgeleide URL terug. We zien dat de groen omlijnde URL een omleiding is en verder navigeert naar het onderstaande adres.
 • In eerste instantie zou je denken dat beide URL’s identiek zijn. Er mis echter een: / achter de hyperlink, en dit is dan ook de oorzaak van de redirect chain.
 • Klik op de groen omlijnde URL om te vinden op welke pagina de omgeleide URL vermeldt staat.
redirect loop

Navigeer naar de groen omlijnde pagina en verander de omgeleide URL.

https://heliasgymwear.com/klantenservice

naar:

https://heliasgymwear.com/klantenservice/

Duplicate content

Google heeft een hekel aan duplicate content ofwel dubbele content en het is dan ook weldegelijk van invloed op onze rankings in Google.

Duplicate content geeft aan dat de content op je pagina niet alleen op de desbetreffende pagina voorkomt maar eveneens elders op web te vinden is in exact dezelfde vorm. Duplicate content kan zowel op je website zelf voorkomen als op externe websites.

Zorg ervoor dat iedere webpagina die je creëert uniek is en dat je geen content kopieert van andere websites.

Natuurlijk kunnen er situaties ontstaan op jouw website waarbij je dezelfde informatie op meerdere pagina’s wilt gebruiken en dus duplicate content op jouw website hebt.

 • Sales pages
 • Product pages
 • Landingspagina’s
 • A/B tests
 • Account pagina’s

We kunnen duplicate content terugvinden in onze site audit onder het kopje: ‘All issues’.

duplicate content

Oplossen duplicate content

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die we kunnen toepassen om het zakken van onze posities in de zoekresultaten vanwege duplicate content te voorkomen.

 1. Canonical tag 
 2. Robots-No-index tag

Canonical URL

Met een canonical-tag geef je de zoekmachine aan welke URL primair is voor een webpagina zodat Google weet welke URL vertoond moet worden in de zoekresultaten, indien er vergelijkbare pagina’s op je website aanwezig zijn, en vergelijkbare pagina’s op je website niet tegen elkaar concurreren.

Wanneer meerdere pagina’s op dezelfde website met elkaar concurreren voor het zelfde zoekwoord spreken we van keyword cannibalization.

Dit lijd tot verwarring bij Google wat de rankings in de zoekmachine niet ten goede komt. Sterker nog, we zien in de meeste gevallen een sterke daling van de positie in Google wanneer er sprake is van keyword canalization. 

Daarnaast heeft Google simpelweg een hekel aan dubbele content op het web.

Canonical-tag

Voeg onderstaande html code toe aan de webpagina die je in Google naar voren wilt laten komen om aan te geven dat deze pagina de canonical pagina is.

Daarnaast kun je dezelfde html code toevoegen aan de duplicate pagina om Google er nogmaals op te wijzen welke van de twee pagina’s de hoofdpagina is.

canonical link

Canonical-tag via WordPress met SEO plugin

Nadat je de SEO plugin: RankMath hebt geïnstalleerd kun je eenvoudig de canonical-tag aanbrengen in je WordPress pagebuilder. In het geval van onderstaand voorbeeld zie je hoe de canonical-tag kan worden aangepast in de elementor pagebuilder.

canonical tag

Robots No-index tag

Voeg onderstaande no-index meta tag toe aan de HTML code van je pagina om de dubbele pagina uit te sluiten van vertoning in de zoekresultaten.

robots noindex tag

Relevante Index Attributen

NoindexGeeft aan dat een pagina niet geïndexeerd moet worden. Pagina’s met een Noindex tag in de broncode worden dan ook niet vertoond in de zoekresultaten.

Index: Een pagina staat standaard op index. De tag index geeft aan dat de pagina geïndexeerd mag worden, en dus mag worden vertoond in de zoekresultaten.

Follow: Gebruik het follow attribute om aan te geven dat linkwaarde of wel linkjuice mag worden doorgespeeld naar de pagina’s die als interne links gebruikt worden.

Nofollow: Geeft een crawler aan dat er geen links op de pagina mogen worden crawled en dat linkwaarde niet mag worden doorgegeven aan de interne links op de pagina.

Naast de pagina’s met duplicate content die we niet willen ranken in de zoekmachines zijn er nog een aantal pagina’s die de meeste SEO experts uitsluiten:

 • Pagina’s met pagination, dus meerdere verwisselbare pagina’s op je pagina zelf
 • Admin pagina’s
 • Account pagina’s
 • Chat pagina’s
 • Bedankt pagina’s

Keyword Cannibalization

Het is belangrijk dat we op iedere pagina voor een ander keyword of onderwerp optimaliseren mits de search intent hetzelfde blijft. Keyword cannibalization is het principe waarbij meerdere pagina’s op één website met elkaar concurreren in Google voor dezelfde zoekterm/zoekopdracht.

Keyword cannibalization heeft een negatief effect op je rankings in Google, en het is daarom ook belangrijk dat we dit vermijden.

Naast het toepassen van een technische SEO audit kunnen we keyword cannibalization eveneens terugvinden in Google Search Console.

Navigeer naar de zoekterm die je wilt checken op zoekwoord kannibalisme en klik vervolgens op ‘pagina’s. Indien Google Search Console meerdere pagina’s aangeeft betekend dit dus dat je met meerdere pagina’s voor hetzelfde keyword rankt in Google en dat er dus sprake is van keyword Cannibalization.

Je kunt vervolgens één van onderstaande technieken toepassen om dit te verhelpen:

 • Pas de content op één van je webpagina’s aan
 • Voeg een canonical tag toe aan de webpagina die je wilt ranken voor dit keyword 

Gebruik Google Search Console om keyword kannibalisme te herkennen:

seo technische analyse

1 – Navigeer naar: prestaties –> zoekopdrachten –> kies een zoekwoord dat je wilt checken

keyword analyse

2 – Klik op: pagina’s en kijk welke pagina’s voor deze zoekterm ranken in Google.

Nofollow en Dofollow links

Google gebruikt Pagerank om de kwaliteit van een pagina te beoordelen en wanneer een webpagina veel interne en/of externe links ontvangt zal de pagina bevoorrecht worden in de zoekresultaten.

Inkomende links van relevante pagina’s en pagina’s met een hoge kwaliteit zijn waardevoller, en ditzelfde geld voor externe links naar onze webpagina’s, ook wel backlinks genoemd.

Google ziet een inkomende link van een externe website als een positieve referentie voor onze webpagina en ook in het geval van externe links geld weer dat een link afkomstig van een relevante en kwalitatieve website zwaarder mee telt dan een link afkomstig van een minder kwalitatieve website.

Een Dofollow link stimuleert de pagerank door link juice over te dragen en is een link die bijdraagt aan het verbeteren van je posities in de SERP’s, terwijl een Nofollow link geen waarde toevoegt, en ook geen link juice overdraagt aan de webpagina die de link ontvangt.

Zowel interne- als externe links op je website bezitten automatisch een Dofollow attribuut waardoor je dit niet hoeft te vermelden in de broncode.

Een Nofollow attribuut kun je toevoegen door onderstaande HTML code toe te voegen aan de broncode van je webpagina:

nofollow link

Wanneer je in het bezit bent van een WordPress website kun je de SEO plugin: Rank Math installeren en het Nofollow attribuut aanbrengen in je WordPress pagebuilder.

nofollow link

Thin Content

Google heeft als voornaamste doel het zo goed mogelijk helpen van de gebruiker die een zoekopdracht uitvoert en om dit te verbeteren speelt vertoond Google relevante zoekresultaten die overeenkomen met de intentie achter de zoekopdracht.

In de search quality richtlijnen van Google staat beschreven dat iedere pagina op je website een duidelijk doel moet hebben waarbij het helpen van de bezoeker centraal staat.

Thin content is content zonder- of met een beperkte waarde voor de gebruiker, en Thin content pagina’s zijn dan ook vanzelfsprekend niet bepaald Google’s eerste keuze om als zoekresultaat te vertonen.

Thin content pages zijn onder andere:

 • Affiliate pagina’s
 • Pagina’s die op geen enkele manier de gebruiker helpen
 • Pagina’s met zeer weinig tot geen content
 • Pagina’s met een lage kwaliteit score