Helias Marketing

Title Tag

Title Tag Optimalisatie: De Complete SEO Gids

hoe schrijf je een title tag voor seo

Ontwikkel Title Tags die daadwerkelijk Ranken in Google

In deze complete SEO gids vind je alles wat je moet weten over het schrijven van title tags die daadwerkelijk ranken in de zoekmachines.

Wat is een title tag?

Een title-tag is een HTML-element dat de titel van een webpagina aangeeft.
Titel-tags worden weergegeven in de search engine result pages (SERP’s) als de aanklikbare blauwe titel van een zoekresultaat en dienen als nauwkeurige en beknopte beschrijving voor de inhoud van webpagina’s.

title tag

Waarom is een Title Tag belangrijk voor SEO?

Title-tags (ook wel meta-title-tags genoemd) zijn een belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie omdat ze zoekmachines helpen om de inhoud van een webpagina te begrijpen.

Daarnaast zijn title-tags verantwoordelijk voor de eerste indruk die gebruikers van je webpagina hebben omdat ze worden weergeven in de zoekresultaten pagina’s (SERPs).

Een geoptimaliseerde title tag zorgt er dan ook voor dat je webpagina wordt vertoond in de zoekmachines op basis van relevante zoekopdrachten en is tegelijkertijd een bepalende factor voor het wel of niet aanklikken van je zoekresultaat.

Een meta-title-tag met een hoge organische click through rate, geeft de zoekmachines zoals Google het signaal dat jouw webpagina zeer relevant is met betrekking tot de uitgevoerde zoekopdracht.

Mits de gebruikers besluiten om de pagina niet direct te verlaten om hun zoekopdracht te vervolgen, zorgt dit positieve gebruikerssignaal voor het verbeteren van je organische posities.

title tag ctr verbeteren

Wat is het verschil tussen een title tag en een H1-tag?

Het verschil tussen een title tag en een H1-tag is zichtbaar in de broncode van een webpagina.

De title tag bevindt zich namelijk in het < head > gedeelte van de HTML-code, terwijl de H1-tag wordt toegevoegd in de < body >.

verschil tussen title tag en h1

De title tag is niet zichtbaar voor gebruikers op de webpagina zelf maar wordt in de meeste gevallen vertoond als zoekresultaat in de SERPs, in de browser wanneer je naar de webpagina navigeert en op social media wanneer je de webpagina deelt.

title tag in browser

De H1-tag daarentegen is enkel zichtbaar op de pagina zelf als belangrijkste koptekst. Wel is het belangrijk dat de H1 koptekst niet teveel afwijk van je title tag.

De title tag heeft een verwachting van de pagina inhoud geschept bij organische bezoekers. Zorg dat ze direct herkenning vinden op je pagina door een identieke of soortgelijke H1-tag te gebruiken.

header-tags

Title-Tag in WordPress

Als je gebruik maakt van een WordPress website dan wordt de pagina titel die je toevoegt automatisch ook ingesteld als title-tag.

Daarnaast kun je gebruik maken van een SEO-plugin als Rank Math om de title tag volledig te customizen.

 1. Installeer Rank Math
 2. Open je pagebuilder en klik op “Edit Snippet”
 3. Pas je title tag aan

Samenwerking Meta Description en Title-Tag

De title-tag vormt samen met de meta-description en de URL, de snippet die wordt vertoond in de SERP op basis van relevante zoekopdrachten.

De volledige snippet vormt dan ook het uithangbord van je webpagina en is de eerste indruk die gebruikers hebben van je webpagina.

Zorg dat je de meta descriptie afstemt op je title-tag en het simpel en overzichtelijk houdt.

title-tag-en-meta-descriptie

Schrijf de perfecte Title Tag voor SEO in 9 Stappen

De title-tag speelt een belangrijke rol binnen zoekmachine-optimalisatie. Google beschrijft de rol van de belangrijkste SEO-titel als volgende:

 

Titles are critical to giving users a quick insight into the content of a result and why it’s relevant to their query. It’s often the primary piece of information used to decide wich result to click on, so it’s important to use high-quality titles on your web pages.

Bron: Google

En de high-quality titles waar Google naar refereert ga jij zeker schrijven! Om je te helpen de perfecte title-tag samen te stellen hebben wij een compleet stappenplan opgesteld waarmee jij daadwerkelijk je zoekmachine-optimalisatie prestaties kunt verbeteren!

#1: De lengte van je title tag

De perfecte lengte van een title tag bestaat uit 50-60 tekens. Google hanteert namelijk een maximum van 600 px.

Mocht je title tag niet aan de maximaal toegestane lengte voldoen dan ontstaat het zogehete “title tag truncation” ofwel inkorten van je title tag.

Dit ziet er enorm slordig uit in de SERPs en kan een negatief effect hebben op je click through rate.

title tag truncation

#2: Unieke en Nauwkeurige Title Tags

Zorg dat je op iedere webpagina een title tag toegevoegt die je nog niet eerder hebt gebruikt zodat duplicate title tags worden vermeden.

Daarnaast moet de title tag de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijven.

#3: Positioneren Keyword in Title Tag

Zorg dat je het keyword zo links mogelijk positioneert in de title tag zonder dat dit ten koste gaat van de grammatica of natuurlijke taal.

Google hecht namelijk meer waarde aan woorden die aan het begin van de zin gepositioneerd staan. Het verwerken van het zoekwoord in de title tag heeft namelijk een grote impact op je rankings in Google. 

Backlinko analyseerde ruim 11 miljoen zoekresultaten en constateerde dat het gebruiken van je keyword in de title tag een directe SEO rankfactor is.

#4: Ben zo specifiek mogelijk

Zorg dat je title tag super specifiek geformuleerd is zodat de gebruiker exact weet wat te verwachten van je webpagina.

Super specifieke title tags komen geloofwaardiger over en triggeren de gebruiker meer dan vage titels waarvan ze zich niet exact kunnen inbeelden wat ze kunnen verwachten.

Voorbeeld van een title tag die niet specifiek genoeg is:

title tag copywriting

Zorg in plaats daarvan dat je titels super specifiek zijn zoals in onderstaande afbeelding:

tips voor het schrijven van titels

#5: Gebruik Eye-catchers

Vanwege het enorm toenemende aantal SERP-features wordt het steeds belangrijker om de aandacht van de gebruiker te winnen in de SERP.

Voeg eye-catchers toe aan je title tags zodat je resultaat in het oog springt van de gebruiker.

Eye Catchers:

 • Oneven getallen
 • Brackets [..]
 • Trigger woorden

Oneven Getallen

Met name ongebruikelijke oneven getallen in headlines en titels springen in het oog van de gebruiker. Daarnaast komen deze getallen geloofwaardig over en triggeren ze de gebruiker om te klikken op het resultaat omdat ze de title tag super specifiek en pakkend maken.

Volgens een studie van Moz.com hebben headlines met getallen een 327% hogere click through rate dan headlines met vragen.

seo copywriting tips

Brackets

Brackets zijn één van de meest effectieve Eye-catchers om toe te voegen aan je title tag.

Ze trekken de aandacht van de gebruiker en leggen de focus op de woorden die tussen de brackets […] gepositioneerd zijn.

Een studie van Hubspot toont aan dat title tags met brackets een 38% hogere click through rate behalen dan titels zonder brackets.

seo titels

Trigger Woorden

Trigger woorden voegen kracht en emotie toe aan je title-tag en triggeren hiermee de bezoeker om te klikken op jouw zoekresultaat.

Voorbeelden van trigger woorden zijn onder andere:

Exclusieve, effectieve, ultieme, hoogwaardig, profiteer, succesvolle, simpele, complete, waardevolle.

seo krachtwoorden

#6: Benoem voordelen geen eigenschappen

Focus op het voordeel voor de gebruiker en niet op de eigenschappen van je product, dienst of artikel, door je meest waardevolle unique selling point zo specifiek mogelijk te benoemen.

In onderstaand voorbeeld vind je een voorbeeld van een title-tag die wel de eigenschap van het product benoemt, een ”keyword-research tool voor seo” ,maar niet het voordeel dat de klant heeft wanneer diegene het product gebruikt.

 • Wat maakt jouw aanbod uniek ?
 • Wat is het voordeel voor de gebruiker?
 • Wat zijn de pijnpunten die de gebruiker heeft?
voorbeeld title tag

In onderstaand voorbeeld zie je hoe op een super specifieke manier het voordeel voor de klant wordt benoemd.

Het benoemen van het meest waardevolle unique selling point en het voordeel dat de klant heeft, maakt de title tag direct een stuk aantrekkelijker en triggert de bezoeker om het aanbod te bekijken.

seo teksten schrijven

Voorbeeld van een Title-tag die niet inspeelt op de pijnpunten van een gebruiker en niet specifiek genoeg is over de voordelen voor de klant:

voorbeeld seo titel e1627735098731

Voorbeeld van een Title-tag die perfect inspeelt op de pijnpunten van een gebruiker:

goede title tag voor seo

#7: Branded Title-tags met Brackets

Het toevoegen van je merknaam aan de title-tag zorgt ervoor dat je de naamsbekendheid vergroot en geven de gebruiker meer vertrouwen.

Merknamen vertegenwoordigen een specifieke waarde, je merk staat ergens voor en gebruikers die al bekend zijn met je merknaam weten wat ze kunnen verwachten.

Daarnaast wek je de interesse bij gebruikers die nog niet bekend zijn met je merknaam, wanneer deze regelmatig terugkeert in de SERP bij gerelateerde zoekopdrachten die de gebruiker uitvoert.

branded title tags

Kortom: Al klikt de gebruiker de eerste paar keer niet op een resultaat met jouw merknaam in de title-tag, ontstaat er toch een gevoel van herkenning wanneer je naam vaker terugkeert tijdens zoekopdrachten van gebruikers.

Door de merknaam tussen brackets te positioneren wordt deze extra uitgelicht.

#8: Voeg long-tail variaties toe

Door een long-tail variatie van je gekozen zoekwoord toe te voegen aan de title-tag, rank je voor meer verschillende zoekwoord-variaties.

Zoekmachines zoals Google gebruiken de title-tag namelijk als onderdeel in het rangschikkings-proces om relevante webpagina’s te vertonen op basis van zoekopdrachten van gebruikers.

Wanneer je zowel de hoofdterm als een long-tail variant vermeldt in de title-tag ben je een stuk relevanter voor beide verschillende zoekopdrachten.

Voorbeeld:

In onderstaande afbeelding is de title-tag relevant voor verschillende combinaties met:

 • SEO Tips
 • SEO Tips 2021
 • Seo Tips Beginners
title-tag keywords

Met deze effectieve tip zorg je ervoor dat je resultaat een stuk meer vertoond zal worden aan een breder aantal verschillende zoekwoord-combinaties.

*Tip: Vermijd Keyword Stuffing. Het bewust volstoppen van de title-tag met je keyword in allerlei variaties kan zorgen voor een negatieve SEO-impact.

meta titel seo

Google zelf refereert ook specifiek naar de negatieve impact van keyword-stuffing in title-tags in hun SEO gids.

keyword stuffing in titels

#9: Optimaliseer Title-Tags voor Search Intent

De laatste en essentiële stap voor het schrijven van de perfecte SEO title-tag is het optimaliseren voor search intent.

Google rangschikt pagina’s die aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.

Dankzij moderne technieken als machine learning, NLP en de Google knowledge graph kan ‘s werelds grootste zoekmachine inmiddels zeer nauwkeurig inschatten waar een gebruiker naar op zoek is wanneer een specifieke zoekopdracht wordt uitgevoerd.

Om te ranken voor specifieke zoektermen is het dan ook belangrijk, dat de title-tag aansluit bij de zoekintentie van een gebruiker.

Voorbeeld:

In onderstaand voorbeeld zien we hoe Google de voorkeur geeft aan een gids met informatie voor beginners, wanneer de zoekopdracht: “keyword research” wordt uitgevoerd.

De meeste gebruikers die deze specifieke zoekopdracht uitvoeren zijn dus op zoek naar informatie voor beginners.

search intent optimalisatie

Om hoge posities te behalen voor deze zoekterm is het dan ook essentieel om de title-tag te optimaliseren voor deze vorm van search intent.

In het volgende voorbeeld kun je constateren dat voor de zoekopdracht: ”SEO tips” duidelijk de voorkeur wordt gegeven aan list posts met getallen in de title tag:

search intent in title tag
Gerelateerde bronnen:

Title-Tag F.A.Q

 • Wat is een Meta Title?

  Een meta title of "meta titel" is een ander begrip voor title-tag. Hoewel de title-tag geen meta-tag bevat in de HTML-code, wordt de title-tag aangebracht in de < head > sectie van een webpagina, waar alle meta-tags worden toegevoegd.

 • Wat is een Meta Tag?

  Meta tags zijn onzichtbare HTML-code elementen die informatie geven aan zoekmachines over de inhoud van een webpagina, zodat beter kan worden begrepen waar de pagina over gaat en welke instructies crawlers moeten volgen wanneer zij de pagina bezoeken.

 • Heeft de Title-tag invloed op SEO?

  Ja. De title-tag heeft als belangrijkste titel van een webpagina, een belangrijke rol in het informeren van zoekmachines waar de pagina over gaat. Het vermelden van het zoekwoord in de title-tag is een essentiële SEO rank-factor.

 • Waarom gebruikt Google mijn Title-tag niet?

  Google herschrijft title-tags wanneer de zoekmachine van mening is dat de title-tag niet aan de kwaliteits-richtlijnen voldoet. Daarnaast kan het zijn dat de HTML-code van je title-tag niet correct is aangebracht.