Helias Marketing

Title Tag

Title Tag Optimalisatie - De makkelijkste manier om je omzet te verhogen

In deze ultieme SEO gids over title tags leer je de perfecte title tag te ontwikkelen waarmee je niet alleen meer organische bezoekers naar je website kunt halen, maar waarmee je ook nog eens je conversiepercentage verbeterd.

Dit betekend dus meer gratis bezoekers naar je website, die ook nog eens sneller tot aankoop overgaan!

Statistieken van Copyblogger leren ons dat slechts 2 van de 10 bezoekers na het lezen van de titel van je pagina ook daadwerkelijk de rest van je artikel lezen.

De title tag van je pagina is net als de H1-tag van je pagina dus niet alleen bedoeld om je keyword strategisch in te verwerken, maar hebben een enorme invloed op de omzet van je bedrijf!

In deze ultieme SEO gids leer je de perfecte title-tag te schrijven waarmee je het conversiepercentage tot wel 30% kunt verhogen!

ctr verhogen

Daarnaast kun je gebruik maken van onze World Class SEO Checklist, waar eveneens een uitgebreid aantal title tag optimalisatie tips vermeldt staan.

copywriting title tags

Wat is een title tag?

Een Title tag is een HTML element dat als belangrijkste SEO titel wordt aangebracht in de ‘head’ sectie van een website zodat de zoekmachines de inhoud van een webpagina beter begrijpen.

Een goede title tag bestaat uit een 50-60 characters lange titel die de zoekmachines een beknopte en accurate beschrijving over de inhoud van een webpagina dient te geven.

De title tag wordt daarnaast vertoond in de search engine result pages als blauw gekleurde klikbare header van een snippet, en vormt samen met de URL en de meta description het traditionele Google zoekresultaat.

seo titel

Wat is de perfecte lengte voor een title tag?

De maximale lengte van een title tag bestaat uit 50-60 characters, Google hanteert namelijk een maximum van 600px.
Onderzoeken van de SEO specialisten van moz.com wijzen uit dat een Title tag bestaande uit minder dan 60 characters in 90% van de gevallen door Google volledig wordt vertoond in de zoekresultaten pagina.

Waarom zijn title tags belangrijk voor SEO?

Het plaatsen van je keyword in de title tag is een directe SEO rankfactor en kan er dus voor zorgen dat jouw resultaat hoger scoort in de zoekmachines.

Daarnaast is de title tag als belangrijkste SEO titel het klikbare element van de snippet in de SERP’s waardoor het schrijven van een goede title tag een enorme impact kan hebben op je organische click through rate.

Omdat er in de meeste gevallen 10 verschillende organische zoekresultaten verschijnen is het belangrijk dat je title tag dusdanig opvalt zonder click bait te gebruiken dat de gebruiker na een zoekopdracht besluit op jouw resultaat te klikken.

Het is natuurlijk leuk om op basis van je SEO prestaties in de zoekresultaten pagina te verschijnen, maar de omzet wordt behaald door de bezoekers die op je website komen.

Wanneer jouw title tag dus van lage kwaliteit is zal je geen traffic ontvangen en dat is voor Google een signaal om te constateren dat jouw zoekresultaat niet overeenkomt met de zoekopdracht.

Kortom, een title tag kan je SEO strategie een enorme boost geven maar eveneens verzwakken. Het schrijven van de perfecte snippet is dan ook enorm belangrijk voor een succesvolle SEO strategie.

title tag is een rankfactor

Backlinko analyseerde ruim 11 miljoen zoekresultaten en constateerde dat het gebruiken van je keyword in je title tag weldegelijk een directe SEO rankfactor is.

Waarvoor wordt een title tag gebruikt?

Omdat een title tag als HITLM element enkel voorkomt in de head sectie van een webpagina is deze niet direct op de pagina zelf zichtbaar voor de bezoeker. In eerste instantie heeft de title tag namelijk als functie om de zoekmachines te helpen de inhoud van je pagina beter te kunnen begrijpen.

Toch wordt de title tag ook nog in andere situaties getoond:

 • Klikbare deel van de snippet die wordt vertoond in de zoekresultaten pagina’s
 • In de tab van je browser als placeholder
 • Als titel voor social media
 • Als hover element in je browser
title attribuut
title tag optimization

Wat is het verschil tussen een title tag en een H1 tag?

Hoewel beide de titel van je webpagina beschrijven en dus een rol spelen in je on page SEO strategie, zijn beide titels niet hetzelfde.

De title tag wordt aangebracht in de head sectie van een webpagina en is hiermee niet zichtbaar op de pagina zelf voor de bezoeker. De toegevoegde HTML code heeft namelijk als functie om de inhoud van de pagina te beschrijven aan de zoekmachines, en komt daarnaast voor als onderdeel van de snippet in de zoekresultaten.

Een H1 tag daarentegen is de belangrijkste koptekst van je webpagina en wordt aangebracht in de body sectie van een webpagina.

De belangrijkste koptekst is hiermee zichtbaar voor de bezoekers en omdat gemiddeld slechts 2 van de 10 mensen je pagina lezen na het lezen van de header, speelt de H1 tag een cruciale rol voor het verhogen van je conversiepercentage.

Het is dan ook aan te raden om voor een H1 tag bijna exact dezelfde headline te gebruiken als voor de title tag.

De bezoekers hebben immers al via Google geklikt op deze title tag en vinden hierdoor direct weer de herkenning.

HTML Title tag & H1 tag:

title tag
h1 tag

Waarom toont Google een andere titel als title tag in de SERP's?

In veruit de meeste gevallen toont Google de door jou geïmplementeerde title tag maar er zijn nog steeds een aantal uitzonderingen.

Alleereerst blijft Google als toezichthouder altijd bepalend voor wat er daadwerkelijk in de zoekresultaten pagina’s zal worden vertoond.

Gary Illyses, chief of sunshine and hapiness bij Google liet weten dat wanneer een title tag kwalitatief niet in orde is of wanneer Google denkt een betere title tag te kunnen tonen voor een specifieke zoekopdracht, zij de title tag zullen aanpassen.

 • Je title tag is kwalitatief niet in orde
 • Je title tag komt niet voldoende overeen met de zoekintentie van de gebruiker
google title tag

12 technieken voor het schrijven van de perfecte title tag

Om ervoor te zorgen dat jij optimaal profiteert van de enorme voordelen die een goede title tag met zich meebrengt, hebben wij 12 waardevolle title tag optimalisatie tips opgesteld.

Aan de hand van deze tips kun jij uiteindelijk eenvoudig zowel je conversiepercentage als je CTR als je posities in Google verhogen.

Het is echter wel belangrijk dat je deze technieken test op je eigen website om te kijken wat voor jou het beste werkt. Er is natuurlijk geen ”one technique fits it all”.

Wel zijn alle onderstaande uitvoerig getest door diverse SEO experts en komen ze voort uit bestaande data.

1. Plaats het keyword zoveel mogelijk links

Start je title tag direct met je keyword indien de grammatica dit toelaat en dit niet ten kosten gaat van natuurlijke taal of spelling. In principe kun je met SEO vrijwel altijd de regel hanteren, des te meer naar links, des te belangrijker het is in de ogen van Google.

2. Optimaliseer voor de gebruiker niet voor Google

Hoewel je uiteraard je keyword zoveel mogelijk naar links verwerkt in je title tag is het daarnaast belangrijk om daadwerkelijk je title tag te optimaliseren voor de gebruiker en niet voor de zoekmachines.

De perfecte title tag behaalt namelijk een gigantisch rendement wanneer het een hoog click through rate percentage behaalt zonder hiervoor click-bait in te zetten.

Het verhogen van je CTR zal namelijk zorgen voor:

 • Meer conversie
 • Hogere rankings in Google
 • Meer bezoekers naar je website

Zorg dan ook dat je met je title tag strategisch optimaliseert voor de bezoeker en niet voor Google.

3. Kies voor een vaste structuur

Houdt een vaste structuur aan bij het opstellen van je title tag, waarbij je enkel varieert op basis van verschillende zoekintenties (techniek nummer 9 meer uitleg)

 • Oogt professioneler
 • Is geordend
 • Zorgt voor herkenning bij de bezoeker

Onderstaand een voorbeeld van een title tag structuur:

 • Keyword – Korte beschrijving  -bedrijfsnaam
title tag voorbeeld

4. Zorg dat iedere pagina een title tag heeft en dat deze uniek is

Voeg voor iedere pagina een unieke title tag toe waarbij je richt op een uniek keyword. Het focussen op dezelfde keywords met meerdere pagina’s zorgt voor keyword canabalization. In dit geval concurreren je eigen pagina’s met elkaar wat verwarring oplevert bij Google waardoor beide worden teruggehouden in de zoekresultaten.

Wanneer jij voor meerdere pagina’s dezelfde title tags gebruikt wordt dit gezien als duplicate content, een SEO fout met een negatieve impact op je posities in Google.

Het niet implementeren van een title tag zorgt eveneens voor een negatieve SEO impact. Google beschouwd pagina’s zonder title tag als thin content pagina’s ofwel pagina’s met een lage kwaliteit.

5. Maak gebruik van call to action in je title tag

Voeg zinsdelen toe die de hersenactiviteit aansporen om een actie te ondernemen. Evenals bij sales pagina’s werkt het toevoegen van een call to action in je title tag bevorderend voor de prestaties!

Voorbeelden van call to action:

 • Bestel vandaag nog
 • Direct bestellen
 • Neem direct contact op

6. Cijfers of brackets in je title tag

Om op te vallen en interesse te wekken bij een gebruiker die een zoekopdracht uitvoert in Google, kun je brackets of cijfers toevoegen aan je title tag.

Kijk voornamelijk wat er op het moment zelf al in de SERPs aanwezig is en probeer op te vallen door een uniek element in te brengen.

Het toepassen van cijfers in je title tag zorgt ervoor dat je resultaat opvalt, vertrouwen kan winnen(met name oneven getallen, 63 procent van de mensen..), actualiteit uitstralen(huidige jaartal).

Brackets zorgen ervoor dat je resultaat opvalt, en kunnen een belangrijk deel van je title tag uitlichten. Het oog zal bij de meeste mensen namelijk direct naar de tekst gaan die tussen de brackets staat.

Denk hierbij aan voorbeelden als:

 • ….[2021]
 • ….[Nieuw]
 • ….[Best Seller]
cijfers gebruiken title tag

De SEO specialisten van moz.com publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat titels met cijfers erin veruit het hoogste click through rate percentage behaalden.

ctr verhogen

7. Gebruik keyword variaties en synoniemen

Indien je op een natuurlijke en interessante manier keyword variaties en synoniemen kunt toevoegen aan de title tag dan is dat absoluut een aanrader.

Je doelgroep gebruikt namelijk talloze zoektermen om jouw product of dienst in Google te beschrijven. Als we meerdere potentiele zoektermen van onze doelgroep op een natuurlijke en strategische wijze kunnen verwerken in de title tag is de kans groot dat je click through rate percentage toeneemt en dat je daarnaast vaker vertoond wordt voor relevante zoektermen.

8. Stel een vraag in je title tag

Trigger de hersenen van de gebruiker door de title tag te starten met een interessante vraag die nieuwsgierigheid opwekt bij de gebruiker zonder hierbij click bait toe te passen.

Strategisch een vraag in de title tag verwerken is een krachtige click through rate verhogende techniek waarbij jij inspeelt op de natuurlijke drang van de mens om een vraag niet onbeantwoord te laten.

Daarnaast verhoog je indien er een featured snippet voor de zoekopdracht aanwezig is, de kans dat jij deze ‘positie 0’ inneemt.

De exacte zoekopdracht als vraag in de title tag vermelden maakt jouw zoekresultaat namelijk enorm relevant, en door vervolgens een beknopte beschrijven op de pagina toe te voegen waarin je in 40 tot 50 woorden concreet antwoord geeft op de vraag verhoog je de kans enorm dat jij in aanmerking komt voor de featured snippet.

Met name zoekopdrachten in de informatie gerichte intentie zitten vol met featured snippet mogelijkheden.

seo title tag schrijven

9. Optimaliseer je title tag voor de zoekintentie van de gebruiker

Google is als semantische zoekmachine inmiddels instaat om de context van een webpagina te begrijpen, verbanden tussen woorden te herkennen, synoniemen te begrijpen, en begrijpt zelfs steeds beter wat de intentie van de gebruiker achter een zoekopdracht is.

Omdat Google de zoekresultaten rangschikt op basis van deze verschillende zoekintenties is het eveneens noodzakelijk dat de title tag geoptimaliseerd is voor de zoekintentie die Google koppelt aan de zoekopdracht.

Informatie gerichte intentie: Gebruikers met een informatie gerichte intentie zijn op zoek naar een snel antwoord op een vraag zonder hierbij een oriënterende intentie of aankoop intentie te hebben.

Voorbeelden:

 • Wat is SEO?
 • Op welke dag valt pasen?
 • Hoe kun je snel afvallen?

Gebruik onderstaande termen in je title tag wanneer je probeert te scoren voor keywords met een informatie gerichte intentie:

 • Compleet stappenplan..
 • Ultieme Gids..
 • Start title tag met een vraag

Commercieel gerichte intentie: De gebruiker heeft een orierenterde intentie en is op zoek naar meer informatie, reviews of advies om wellicht tot aankoop over te gaan.

Voorbeelden:

 • Beste SEO Specialisten
 • Mooiste trainingspakken 2021
 • Goede hardloopschoenen voor beginners

Voorbeelden hoe je de title tag kunt optimaliseren voor deze intentie:

 • Top 10 beste…
 • Goedkoopste SEO specialisten 2021
 • Zwarte schoenen of witte schoenen? Gratis Advies

Transactie gerichte intentie: De gebruiker heeft een aankoopintentie en heeft een helder beeld van het product of de dienst die hij of zij wenst aan te schaffen. Enkel waar deze aankoop gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Voorbeelden:

 • Heren Schoenen kopen
 • Marketing cursus inschrijven
 • Goedkope zomerkleding

Voorbeelden hoe je de title tag kunt optimaliseren voor deze intentie:

 • Luxe heren schoenen kopen?
 • Nieuwe Collectie Zomerkleding 2021
 • Gratis Verzending

10. Test verschillende title tags

De beste manier om je title tag te optimaliseren voor de zoekmachines verschilt per branche en zelfs per doelgroep. Test diverse methoden voor een aantal maanden en laat de data terugkoppelen wat voor jou het beste werkt.

11. Gebruik F.O.M.O

De Fear Of Missing Out is een bekende beïnvloedingstechniek die in de wereld van marketing wordt gebruikt om in te spelen op de natuurlijke angst van mensen om iets mis te lopen, en voor het gevoel iets te verliezen.

Voorbeelden:

 • Alleen vandaag nog 40% korting!
 • Op = Op
 • Nog een aantal op voorraad!

12. Benadruk tijd- of kostenbesparende voordelen.

Het benoemen van tijd- of kostenbesparende voordelen is een enorm krachtig beïnvloedingswapen.

 • Bespaar tot 40%
 • Technieken om snel af te vallen
 • Nu de tweede gratis