Helias Marketing

User Experience - Complete SEO Gids 2021

Google heeft als ultieme doel om haar gebruikers zo snel mogelijk aan het gewenste antwoord te helpen waarbij zij tegelijkertijd op de aanbevolen websites genieten van de best mogelijke gebruikservaring. 

De gebruikservaring van een bezoeker noemen we ook wel de: User Experience, en voornamelijk sinds de Google algoritme update: ‘RankBrain’ meet ´s werelds grootste zoekmachine de gebruikerservaring van de bezoekers door gebruik te maken van een aantal graadmeters.

In deze complete zoekmachine optimalisatie gids gaan we je alles vertellen over deze belangrijke SEO techniek!

user experience

Waarom optimaliseren voor User Experience?

Omdat de doelstellingen die Google heeft voor het aanbieden van de beste ervaring aan haar gebruikers ook direct jouw doelstellingen zijn wanneer je hoger wenst te scoren in Google is het van cruciaal belang dat we onze website optimaliseren voor UX.

Google hanteert de UX (user experience) als belangrijke rankfactor en zal websites met een goede gebruikservaring dan ook belonen door prominente posities in de zoekresultaten toe te kennen.

Daarnaast zorgt het verbeteren van de UX voor een hoger conversiepercentage.

Het optimaliseren van onze website voor user experience zorgt er dus voor dat wij meer potentiële klanten vanuit Google op onze website ontvangen, terwijl deze potentiele klanten ook nog eens sneller tot aankoop overgaan! 

UX optimalisatie betreft dus een win-win situatie: MEER potentiële klanten die onze website bezoeken en tegelijkertijd MEER omzet afkomstig van deze websitebezoekers!

user experience seo

10 SEO Technieken voor het verbeteren van de UX

Allereerst is het belangrijk om te weten welke technieken jij kunt toepassen om de gebruikservaring van de bezoekers op je website te verbeteren. Gebruik deze 10 waardevolle SEO technieken om de user experience tot in de perfectie te optimaliseren!

1. Beveilig je website met een SSL-Certificaat

Een goede gebruikservaring begint met een veilige gebruikservaring. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld zijn creditcard informatie of adresgegevens deelt op een website is het natuurlijk belangrijk dat deze gegevens versleuteld blijven en hiermee beveiligd tegen mensen die het netwerkverkeer proberen in te lezen.

Met een SSL-Certificaat toont jouw website aan gebruik te maken van een ‘HTTPS’ in plaats van een ‘HTTP’ verbinding, waarbij de ‘S’ staat voor SSL(Secure Sockets Layer).

We herkennen een website die beschikt over een veilige ‘HTTPS’ verbinding en dus een SSL-certificaat aan het versleutelde icoontje, direct voor de adresbalk waar we de naam van een website invoeren in onze webbrowser.

ssl certifcaat

De meeste goede web hosts bieden bij hun hosting zowel een gratis domeinnaam als een gratis SSL-certificaat aan die je vervolgens eenvoudig kunt toevoegen aan je website vanuit jouw account op de website van het web hosting bedrijf.

Als je gebruik maakt van ‘s werelds grootste CMS: WordPress kun eenvoudig een plugin als: ‘Really Simple SSL’ downloaden om een SSL-certificaat toe te voegen aan je website.

Met een SSL-certificaat optimaliseer je de gebruikservaring omdat je er voor zorgt dat de gebruiker veilig op je website kan navigeren zonder dat hierbij gevoelige informatie terecht kan komen bij externe partijen of personen.

Het is daarnaast belangrijk dat ook de interne en externe links die we aanbrengen op onze website verzegeld zijn met deze SSL-beveiliging zodat de gebruiker niet alleen veilig op onze website kan landen, maar ook nog eens veilig kan navigeren tussen pagina’s door gebruik te maken van de aanwezige links.

 • Websites zonder SSL-certificaat worden bestraft in de zoekresultaten
 • Gebruik enkel interne links met een ‘HTTPS’ verbinding
 • Gebruik enkel externe links met een ‘HTTPS’ verbinding
 • Redirect je ‘HTTP’ domein naar je ‘HTTPS’ domein
wat is een SSL certificaat

2. Mobile-Responsive web design

Volgens een artikel op Statista, een van de marktleiders op het gebied van markt- en consumenten data surft ruim 55% van het totale website verkeer dagelijks via hun mobiele telefoon. 

Google bestraft dan ook websites en/of webpagina’s zonder mobielvriendelijk webdesign omdat dit vanzelfsprekend een negatieve gebruikservaring oplevert voor het grote aantal dagelijkse website bezoekers dat gebruik maakt van hun mobiele telefoon.

Zorg dat jouw volledige website voorzien is van een mobile-responsive webdesign, en dat eveneens de externe links die je op jouw website gebruikt voorzien zijn van een mobielvriendelijk webdesign.

Om te testen of een pagina volledig mobile-responsive is in de ogen van Google kunnen we gebruik maken van: Google’s mobile-responsive testing tool.

Hoe kun je zorgen voor een mobile-responsive webdesign?

 • De tekst op je webpagina is ook op mobiel goed leesbaar
 • De webpagina past goed op het scherm van de mobiele telefoon
 • Klikbare elementen zoals links zijn niet te dicht tegen elkaar gepositioneerd.
 • Vermijd pop-ups die het volledige scherm in beslag nemen
 • Snelle laadtijden
 • Gebruik gepaste afmetingen voor afbeeldingen, teksten, headers, en video’s
 • Zorg ervoor dat elementen niet teveel verschuiven tijdens het laden van je pagina
 • Duidelijk kenbaar maken van verschillende elementen zoals headers en links

Wanneer je gebruik maakt van een CMS zoals WordPress kun je kiezen voor een mobile-responsive thema die ervoor zorgt dat jouw pagina’s automatisch over een mobielvriendelijke versie beschikken.

mobile responsive design

3. Page load speed & Core Web Vitals

Volgens Think With Google neemt de kans met 90% toe dat een bezoeker een webpagina direct verlaat wanneer de pagina niet in één seconde maar in 5 seconde geladen worden.

De kans dat de gebruiker een pagina vroegtijdig verlaat neemt met maar liefst 32% toe wanneer de webpagina niet binnen 1 seconde, maar in 3 seconde volledig is geladen. 

Vanuit deze statistieken afkomstig van Google zelf kunnen we 2 belangrijke conclusies trekken.

 1. Gebruikers verwachten een webpagina die binnen enkele seconde is geladen
 2. Iedere seconde extra laadtijd van onze pagina’s resulteert in minder omzet.
wat is page load speed

Omdat Google deze statistieken op een dergelijke manier interpreteert en het belangrijk vindt dat aan de wensen van de gebruiker wordt voldaan door met voorkeur pagina’s in de zoekresultaten te vertonen die in slechts enkele seconden geladen zijn, is het belangrijk dat we onze webpagina’s optimaliseren voor page load speed. 

Met page load speed wordt de totale tijd bedoeld die een webpagina nodig heeft om in zijn geheel te laden en dus volledig zichtbaar is voor de gebruiker.

De snelheid van je webpagina kan dan ook als officiële Google rankfactor je positie binnen de zoekresultaten van Google beïnvloeden omdat Google webpagina’s die niet aan de gewenste laadtijden voldoen bestraft.

Maak gebruik van de volgende page speed tools om te kijken of jouw webpagina’s aan de richtlijnen voldoen:

Google maakt haar hoge kwaliteitseisen en wens om de beste user experience te bieden aan haar gebruikers nog maar eens kenbaar door de Core Web Vitals in het leven te roepen.

De Core Web Vitals bestaan uit 3 verschillende elementen die het laden van je webpagina’s vanuit verschillende invalshoeken beoordelen met uiteraard als voornaamste doel om de bezoekers van je webpagina’s de beste gebruikservaring aan te bieden.

Google kondigde eerder al aan in een artikel dat zij de core web vitals zullen gebruiken als één van de graadmeters om de user experience van je webpagina’s te beoordelen.

 • Largest Contentful Paint (LCP)
 • First Input Delay (FID)
 • Cumulative Layout Shift (CLS)

Met de core web vitals wordt gemeten:

 • Benodigde tijd om de belangrijkste elementen op je pagina zichtbaar te vertonen aan de bezoeker
 • Tijd die je pagina nodig heeft om een actie die een bezoeker op je webpagina uitvoert ook daadwerkelijk succesvol te starten
 • Het aantal verschuivende elementen tijdens het laden van je pagina en de algemene visuele stabiliteit.
core web vitals

Optimaliseer je webpagina’s voor page loading speed en de core web vitals zodat jouw website bezoekers genieten van de ultieme gebruikservaring. Google heeft namelijk door diverse onderzoeken geconstateerd dat zowel mobiele als desktop gebruikers het belangrijk vinden dat de webpagina’s binnen enkele seconden worden geladen. 

Om te anticiperen op de behoefte van de gebruikers heeft Google inmiddels richtlijnen ingesteld voor het laden van een webpagina, waarbij de core web vitals als graadmeter worden gebruikt om te kijken of een webpagina aan deze richtlijnen voldoet.

In de gratis tool die Google zelf beschikbaar stelt voor website eigenaren: Google Search Console worden foutmeldingen van je website weergeven zoals bijvoorbeeld het niet voldoen aan de core web vitals van je webpagina(s).

Vanuit een SEO strategie optimaliseer je enkel voor de core web vitals en je algemene page load speed wanneer je pagina’s niet aan de richtlijnen voldoen en als foutmeldingen worden weergeven in Google Search Console.

Dit is omdat de webpagina’s enkel worden bestraft door lagere posities in Google wanneer niet aan de kwaliteitseisen van paginasnelheid voldaan wordt, terwijl er geen directe beloning in de zin van hogere posities worden uitgekeerd door Google voor websites met extreem snelle laadtijden.

4. Voorkom intrusive interstitial

Hoewel dit geen hoogstaande SEO-techniek betreft waarbij een technische optimalisatie moet worden uitgevoerd, kan het verwijderen van irritante- en moeilijk weg te klikken pop-ups evenals het verwijderen van bepaalde advertenties op je website, ervoor zorgen dat je webpagina’s een forse stijging tegemoet zien in de Google zoekresultaten.

Google beboet namelijk websites en/of webpagina’s die gebruik maken van opdringerige pop-ups die een groot deel van het scherm in beslag nemen, en hiermee de content van de webpagina vrijwel onzichtbaar maken. Dit zelfde geldt voor vergelijkbare opdringerige advertenties die op je webpagina’s voorkomen.

Zorg dan ook dat je vanuit een SEO-perspectief zo min mogelijk gebruik maakt van advertenties en pop-ups op je webpagina’s, en indien je er toch gebruik van maakt, zorg dan dat ze zo min mogelijk ruimte van de pagina in beslag nemen en de zichtbaarheid van de content op je pagina niet beïnvloeden. 

Bekijk Google’s richtlijnen over intrusive interstitial 

intrusive interstitial

5. Header Structuur & Inhoudsopgave

Met het creëren van een duidelijke headers structuur en het toevoegen van een inhoudsopgave aan onze webpagina’s bieden we de gebruiker de mogelijkheid om op een snelle en eenvoudige manier de gewenste informatie te vinden, en zorgen we ervoor dat Google de inhoud van onze pagina beter begrijpt.

Met name op content rijke pagina’s waar veel tekst en/of afbeeldingen gebruikt worden zorgt een duidelijke header structuur evenals een inhoudsopgave voor het verbeteren van de UX.

Met een goede header structuur bedoelen we het structuren van de pagina door gebruik te maken van kopteksten, en het breken van ellelange teksten door sub-headers toe te voegen aan de pagina, zodat de pagina eenvoudig te scannen is en hiermee eenvoudiger te lezen voor de bezoeker.

Volgens een artikel van Nielsen Norman Group, wereldleiders op het gebied van onderzoek naar user experience, leest slechts 16% van de bezoekers een artikel woord-voor-woord, terwijl ruim 79% je pagina scanned.

Om te anticiperen op de voorkeur van de bezoekers om een webpagina te scannen, kunnen we de volgende technieken toepassen:

 • Maak gebruik van bullet points
 • Maak gebruik van sub headers
 • Afbeeldingen
 • Video’s
 • Info graphics
 • Tabellen & grafieken
 • Belangrijke content zichtbaar maken door dikgedrukte teksten, toepassen van kleur etc.
 • Toevoegen van relevante interne & externe links

In een pagina met een perfecte header structuur kan de lezer door enkel de verschillende kopteksten door te nemen, de grote lijnen van de webpagina voldoende begrijpen, en dient de gebruiker enkel voor de details de volledige content te lezen.

De verschillende headers zorgen dus voor het eenvoudig leesbaar maken van onze pagina’s, terwijl ook het aanbrengen van een overzichtelijke structuur op de pagina een belangrijk doel is.

Vergelijk een duidelijke header structuur met het lezen van een boek. In onderstaand voorbeeld maken we gebruik van de meest voorkomende headers, namelijk de koptekst 1 tot en met koptekst 4. 

 • H1 – De titel van je boek
 • H2 – Een hoofdstuk binnen je boek
 • H3 – Een sub onderwerp binnen je hoofdstuk
 • h4 – Een element van je sub onderwerp binnen een hoofdstuk

Voorbeeld artikel over SEO:

 • H1 – SEO
 • H2 – User Experience
 • h3 – Core Web Vitals
 • H4 – Largest Contentful Paint
header structuur

Door een inhoudsopgave toe te voegen aan het begin van de webpagina is een gebruiker in staat om direct naar de relevante informatie te navigeren waar hij/zij naar op zoek is.

Naast het sneller vinden van de gewenste informatie, biedt je de bezoekers tevens een volledig overzicht van de informatie op je pagina zodat eenvoudig en snel kan worden bepaald of deze informatie voldoende interessant is in de ogen van de gebruiker om de volledige pagina door te nemen.

Een inhoudsopgave creëer je door hyperlinks toe te voegen die de bezoeker navigeren naar hoofdstukken op de pagina zelf.

table of contents

6. Optimaliseer Title tags en Meta descriptions

Title tags en Meta descriptions zijn HTML-elementen die je aanbrengt in de broncode van iedere webpagina om het onderwerp en een korte samenvatting van de inhoud van je pagina te beschrijven.

De Title tags en Meta descriptions helpen zowel Google als de gebruiker om de inhoud van jouw webpagina zo goed mogelijk te begrijpen. Indien de gebruiker een relevante zoekopdracht uitvoert in Google kunnen de Title tag en Meta description van jouw webpagina in de zoekresultaten worden vertoond.  

title tags en meta description

Hoewel het optimaliseren van deze Meta tags meestal als doel heeft om de CTR te verhogen, draagt het eveneens bij aan een betere User Experience. Relevante Meta tags die een uitstekende beschrijving geven over de inhoud van een pagina zorgen er namelijk voor dat de gebruiker weet wat er verwacht kan worden wat bijdraagt aan een betere zoekervaring. 

Meta tags die bijvoorbeeld ‘click bait‘ bevatten, en misleidend geformuleerd zijn om zoveel mogelijk clicks en hiermee dus bezoekers te genereren, bieden namelijk een slechte gebruikservaring.

Om de gebruiker zo snel mogelijk de informatie te bieden waar hij of zij naar op zoek is kunnen we met kwalitatieve meta tags een duidelijk beeld geven over wat de gebruiker op onze webpagina kan verwachten, en welke informatie de gebruiker dus kan vinden. Hiermee voorkomen we een hoog bounce percentage en pogo sticking.

Gebruik de Meta tags dan ook om een concrete maar korte omschrijving te geven van de inhoud en het doel van je pagina.

7. Maak gebruik van relevante interne en externe links

Door gebruik te maken van hyperlinks naar andere pagina’s op je website of pagina’s op externe websites help je de gebruiker:

 • Een onderwerp beter te begrijpen
 • Een woord beter te begrijpen
 • Relevante informatie te vinden over een onderwerp
 • Desbetreffende producten of diensten te vinden

Wanneer je een onderwerp behandeld op een webpagina kan het voorkomen dat een bepaalde term of een bepaald subonderwerp meer uitleg nodig hebben voor een aantal van je bezoekers.

Door interne links toe te voegen naar een pagina op je website waarin dit onderwerp of deze term inhoudelijk dieper wordt behandeld, bied je de bezoeker de mogelijkheid om zich meer te verdiepen in deze informatie, terwijl de overige bezoekers voor wie deze diepgaande informatie niet gewenst is, hier ook niet direct mee worden geconfronteerd.

Daarnaast kunnen interne en externe links op een pagina worden toegevoegd om relevante pagina’s suggestief aan te kaarten bij de bezoeker. Wanneer een bezoeker op zoek is naar SEO-gerichte informatie over het onderwerp: ‘User Experience’ , is de gebruiker wellicht eveneens geïnteresseerd in informatie over het SEO-onderwerp: ‘Search Intent‘. 

Met het toevoegen van relevante hyperlinks verbeteren we de UX omdat we de bezoeker de mogelijkheid bieden om meer informatie te verzamelen, of meer relevante pagina’s te bekijken, over het onderwerp waar hij/zij in geïnteresseerd is, en/ of een bepaald onderwerp beter te kunnen begrijpen.

interne en externe links

8. Maak gebruik van multimedia

Je kent vast het gezegde: ‘Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden’ , en ook op jouw webpagina kan dit van toepassing zijn! Gebruik aanvullende multimedia om de ervaring van de gebruiker zo optimaal mogelijk te maken.

Soms kan een eenvoudige afbeelding een hele hoop tekst verduidelijken en optimaliseren we in dit geval onze UX door deze verhelderende afbeelding op onze webpagina toe te voegen.

Zorg ervoor dat je altijd kiest voor de elementen op je pagina die zo eenvoudig, kort en effectief mogelijk de boodschap overbrengen aan de bezoekers op je website.

Zo kan een simpele tabel of grafiek soms wel honderden woorden vervangen terwijl de informatie ook nog eens effectiever wordt overgebracht, en kan een samenvattende video op je pagina de keuze bieden aan de gebruiker of zij liever de desbetreffende informatie lezen vanuit de beschreven tekst, of bekijken en luisteren door gebruik te maken van de video.

Contentrijke pagina’s waarbij multimedia worden ingezet om de inhoud van een pagina zo krachtig, helder, en eenvoudig mogelijk te beschrijven zorgen voor een perfecte gebruikerservaring en worden dan ook beloond door hogere posities in de zoekresultaten.

multimedia seo

9. Optimaliseer je lay-out voor UX

De lay-out van je website speelt logischerwijs een cruciale rol voor de gebruikerservaring. Het is belangrijk dat de verschillende elementen op jouw webpagina’s duidelijk van elkaar verschillen en voorzien zijn van een herkenbaar, en consistent uiterlijk zodat de bezoeker eenvoudig over je website kan navigeren en zo snel mogelijk de gewenste informatie bereikt.

Pas de volgende lay-out technieken toe om te optimaliseren voor UX:

 • Herkenbare CTA Buttons 
 • Gebruik heldere ankerteksten die het vervolg op je website beschrijven
 • Consistente en herkenbare lay-out gebruiken voor Buttons en Hyperlinks 
 • Consistente en herkenbare lay-out voor kopteksten en sub-headers
 • Heldere en eenvoudige site navigatie
 • Gebruik relevante icoontjes en multimedia om de tekst op je pagina te verduidelijken

Ondanks de talloze technieken die gebruikt worden door webdevelopers om de pagina’s te optimaliseren voor User Experience, is het vooral belangrijk dat we de belangrijkste en meest doeltreffende technieken toepassen.

Als aanvulling op bovenstaande bullet points kunnen de belangrijkste technieken voor het verbeteren van je lay-out voor UX het beste worden omschreven als: ‘Zorg er simpelweg voor dat een bezoeker nooit hoeft te zoeken op je pagina, en dat de bezoeker eenvoudig en snel kan navigeren naar de gewenste pagina’s op je website. 

Creëer een herkenbare en consistente lay-out voor de verschillende elementen op je website zodat het direct duidelijk is voor de bezoeker dat een element bijvoorbeeld een hyperlink, een koptekst 3, of een button aangeeft.

10 Optimaliseer je site navigatie

Het optimaliseren voor de ultieme gebruikers ervaring op jouw webpagina begint met het creëren van een goede site navigatie.

Dit doen we door de belangrijkste pagina’s van onze website als navigatie menu toe te voegen in de header van onze website zodat de gebruiker, ongeacht op welke pagina hij/zij zich bevindt, altijd eenvoudig kan navigeren naar deze pagina’s.

Een goede site navigatie in de header begint met het toevoegen van een hyperlink naar je homepagina aan je logo. Kies vervolgens voor een navigatie menu met bijvoorbeeld de volgende pagina’s:

 • Over ons
 • Klantenservice
 • Shop
 • F.A.Q

In de footer van onze website kiezen we voor een navigatie menu met overige belangrijke pagina’s binnen onze website, en noteren we de belangrijkste contactgegevens van onze website.

Het creeren van een goede sitenavigatie zorgt ervoor dat de gebruiker eenvoudig kan switchen tussen de gewenste pagina’s op je website, eenvoudig contact op kan nemen met de klantenservice, en de F.A.Q kan raadplegen bij eventuele vragen. 

Hoe beoordeeld Google de User Experience?

Google maakt gebruik van een geavanceerd algoritme, en gebruikt de interactie tussen gebruikers en webpagina’s als graadmeter om te beoordelen of de door Google vertoonde zoekresultaten als antwoord op een bepaalde zoekopdracht ook voldoende relevant, kwalitatief, en gebruikersvriendelijk is.

Om deze interactie te beoordelen worden de volgende UX- signalen gebruikt:

Daarnaast maakt Google gebruik van het ‘HEART’ framework om de ervaring van de gebruiker op een website te beoordelen.

Google HEART framework