Helias Marketing

Wat is SEO en hoe werkt het?

SEO: Wat is het en hoe werkt het?

zoekmachine optimalisatie 2021

Complete SEO gids voor Beginners

Wil jij alles weten over SEO of denk je er misschien wel over na om een zoekmachine optimalisatie specialist in te huren?

In deze complete gids vind jij alles wat je moet weten over search engine optimization en leer je hoe je zelf SEO kunt toepassen om een marketingmachine van je website te maken!

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization (in het Nederlands “zoekmachine optimalisatie”) en is een vorm van zoekmachine marketing die verwijst naar het proces van optimalisatietechnieken die worden uitgevoerd om de organische vindbaarheid van een website in de zoekmachines te verbeteren.

seo of sea

“SEO is the art and science of persuading search engines such as Google, Bing, and Yahoo, to recommend your content to their users as the best solution to their problem.”
— Jason Barnard

Wat betekent het verbeteren van de organische vindbaarheid?

Met het verbeteren van de organische vindbaarheid bedoelen we het beter vindbaar maken van onze website in zoekmachines zoals Google, zonder hiervoor betaalde advertenties in te zetten.

Met zoekmachine optimalisatie richten we ons op het vergroten van het aantal website bezoekers vanuit de onbetaalde resultaten in de zoekmachines.

Organische bezoekers die vanuit de zoekmachines je website weten te vinden na een uitgevoerde zoekopdracht noemen we ook wel “SEO verkeer”.

Wat is SEA?

Search engine advertising (ofwel “zoekmachine adverteren”) is het onderdeel van zoekmachinemarketing dat zich richt op het verbeteren van de vindbaarheid in de zoekmachines door betaalde advertenties in te zetten. 

wat is seo

Wat kun je doen met SEO?

SEO in 2021 is nog altijd de meest winstgevende en effectieve manier om meer potentiele klanten naar je website te halen vanuit de zoekmachines.

onderzoek heeft uitgewezen dat nog altijd ruim 53% van het totale organische websiteverkeer afkomstig is vanuit SEO resultaten!

Daarnaast is ruim 23% van het totaal e-commerce bestellingen direct afkomstig vanuit de organische resultaten in Google.

Wanneer je beschikt over voldoende vaardigheden om zoekmachine optimalisatie uit te voeren, kun je dan ook een massaal aantal gratis potentiele klanten vanuit Google en overige zoekmachines naar je website trekken!

Hoe werkt Zoekmachine Optimalisatie?

Met SEO of zoekmachine optimalisatie proberen we de organische zichtbaarheid van onze website in de zoekmachines te verbeteren door zo hoog mogelijk naar voren te komen in de zoekresultaten pagina (“search engine result page”), nadat er een relevante zoekopdracht wordt uitgevoerd.

Laten we eens kijken naar de vraag: waarom bestaat SEO eigenlijk?

Google heeft als zoekmachine het doel om gebruikers die ergens naar op zoek zijn, zo snel mogelijk van de gewenste informatie te voorzien.

Op het moment dat de zoekresultaten pagina’s enkel nog worden ingevuld door betaalde resultaten en je dus letterlijk je positie in Google kunt kopen, gaat dit ten kosten van de kwaliteit van de zoekopdrachten en zullen gebruikers dus niet langer de beste antwoorden voorgeschoteld krijgen.

Gebruikers van de zoekmachine zullen hierdoor niet langer de gewenste betrouwbare en kwalitatieve informatie vinden op basis van hun zoekopdracht, waardoor ze vanzelfsprekend minder vaak gebruik zullen maken van de zoekmachine.

Om de SEO van onze website te verbeteren creëren we dus waardevolle, relevante en bruikbare content voor onze doelgroep die we optimaliseren rondom de zoekwoorden die zij gebruiken tijdens en voor de intentie (“search intent“) waarmee zij een zoekopdracht uitvoeren.

Zoekmachine optimalisatie draait dan ook hoofdzakelijk om het helpen van gebruikers door het meest waardevolle en nuttige antwoord te geven op basis van de zoekopdracht.

Wat is de Search Engine Result Page?

De term “SERP” is de afkorting van search engine result page en verwijst naar de pagina die Google toont nadat een gebruiker een zoekopdracht heeft uitgevoerd in de zoekmachine.

De SERP bestaat uit organische zoekresultaten en SERP features. Betaalde advertenties in de SERP zoals Google tekst advertenties en Google shopping advertenties vallen onder de categorie “SERP features” waarmee wordt verwezen naar alle elementen in de search engine result pages die afwijken van de traditionele organische zoekresultaten.

wat is serp

Wat is een Traditioneel Zoekresultaat?

traditioneel zoekresultaat

Wat zijn SERP features en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Het begrip SERP-features verwijst naar alle aanvullende elementen in de SERPs die afwijken van het traditionele zoekresultaat bestaande uit een title tag, meta description en een URL.

De SERP-features zijn door Google ontwikkeld om gebruikers een betere zoekervaring aan te bieden.

serp features 1

Wat is het verschil tussen On-page SEO en Off-page SEO?

On-page SEO is het proces waarbij individuele webpagina’s worden geoptimaliseerd met als doel om hoger te scoren in de zoekmachines.

On-page verwijst zowel naar het optimaliseren van de content als de HTML-broncode van een pagina.

Off-page SEO daarentegen verwijst naar de optimalisatie technieken die buiten de website om plaats vinden zoals het verkrijgen van backlinks, om de autoriteit van webpagina’s te verbeteren.

off page seo

Hoe werken Zoekmachines?

zoekmachine crawlen

Om hoger te komen in de zoekmachines is het allereerst belangrijk om te weten hoe de zoekmachines precies te werk gaan.

In dit hoofdstuk vind je dan ook alles wat je moet weten over het complexe functioneren van search engines.

Crawlen, Indexeren, Rangschikken

Heb jij je ooit afgevraagd hoe Google in staat is om in een franctie van een halve seconde een volledige pagina met zoekresultaten bij elkaar weet te toveren die relevant zijn aan de gekozen zoekopdracht?

Waarschijnlijk niet…

Dit komt omdat Google gebruik maakt van een gigantische database waar alle bekende webpagina’s worden opgeslagen, geordend en verwerkt.

Deze database noemen we ook wel de Google index.

seo

Wat is Crawlen?

Hoe Google al deze webpagina’s op het web vindt?

De zoekmachine maakt gebruik van automatische software, beter bekend als zoekmachine-crawlers of Googlebot, om websites te doorlopen op zoek naar nieuwe webpagina’s.

De zogeheten crawlers gebruiken hyperlinks om tussen verschillende pagina’s en verschillende websites te navigeren op zoek naar nieuwe content op het web.

Het proces waarbij de zoekmachine-crawler op zoek gaar naar nieuwe URL’s op het web noemen we “crawlen“.

seo crawl budget

Wat is Indexeren?

Zodra Googlebot een nieuwe URL heeft gevonden die aan de richtlijnen van Google voldoet, kan de pagina worden opgeslagen in de Google index.

Het proces waarbij gevonden URL’s worden opgeslagen en verwerkt noemen we indexeren.

Vanaf het moment dat een webpagina is geïndexeerd, kan deze worden weergeven in de search engine result page op basis van een relevante zoekopdracht.

google index
 • Crawlen: het doorlopen van websites en webpagina’s door zoekmachine-crawlers om nieuwe content op het web te vinden.
 • Indexeren: het opslaan, verwerken en ordenen van webpagina’s in de Google index.
 • Google Index: enorme database van Google met geïndexeerde URL’s.

Testen of je website is geïndexeerd

Navigeer naar de Google zoekfilter en voer de volgende zoekopdracht uit om te kijken of je website en welke webpagina’s zijn geïndexeerd: [ site: domeinnaam ]

Je ziet vervolgens een overzicht met alle pagina’s op je website die Google heeft geïndexeerd.

google spider

Wanneer je website nog niet is opgenomen in de Google index heeft dit één van onderstaande oorzaken:

 • Je website is moeilijk te vinden door het ontbreken van links vanuit andere websites
 • Je website is recentelijk gestart
 • De opmaak van de website maakt het voor Google moeilijk om de content te crawlen
 • Google ontvangt foutmeldingen tijdens het crawlen van je website
 • Je instellingen blokkeren Google crawlers.

Wat is SEO Ranking?

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert doorlopen de zoekmachines hun index, op zoek naar relevante pagina’s die aansluiten bij de zoekopdracht.

De webpagina’s die overeenkomen met de zoekopdracht worden vervolgens geordend zodat het meest relevante en waardevolle resultaat helemaal bovenin de zoekmachine wordt weergeven.

Het rangschikken van webpagina’s in de zoekresultaten pagina op basis van het beste resultaat noemen we search engine ranking.

search engine ranking

Zoekmachine Optimalisatie Rankfactoren

In Google haar streven om gebruikers de best zoekervaring aan te bieden, worden de resultaten die het meest overeenkomen met de zoekopdracht op basis van onder andere relevantie, bruikbaarheid, expertise en de locatie instellingen zo hoog mogelijk gepositioneerd in de zoekresultaten pagina.

Voor het rangschikken van de verschillende zoekresultaten die in aanmerking komen na een uitgevoerde zoekopdracht in Google, worden geavanceerde algoritmen gebruikt die de verschillende pagina’s beoordelen op meer dan 200 rankfactoren.

zoekmachineoptimalisatie

Google Rankfactoren zijn graadmeters die door de zoekmachine worden gewogen tijdens het  beoordelingsproces van de verschillende webpagina’s, zodat het rangschikken van de pagina’s na een uitgevoerde zoekopdracht kan plaatsvinden.

Het zoekresultaat dat het hoogste uit de beoordeling komt op basis van deze rankfactoren zal op de organische koppositie terecht komen, terwijl het tweede best beoordeelde resultaat volgt.

Met zoekmachine optimalisatie proberen we dus de hoogste score te behalen voor deze honderden beoordelingsfactoren op basis van relevante zoekopdrachten.

Search Quality Guideliness

Om het functioneren van de rangschikking systemen die Google inzet te controleren, maken zij dagelijks gebruik van duizenden getrainde menselijke beoordelaars die strikte richtlijnen volgen tijdens het handmatig beoordelen van verschillende websites.

wat is seo ranking

Het door Google gepubliceerde document met deze richtlijnen, genaamd de search quality guideliness biedt ons een enorm waardevol inzicht in het  rangschikken van pagina’s.

Pagina Relevantie

De complexe algoritmen van Google analyseren de inhoud van webpagina´s en beoordelen allereerst of de content wel aansluit bij de uitgevoerde zoekopdracht van een gebruiker.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er een overeenkomst is tussen de gekozen zoekwoorden en de content van een webpagina. 

seo content

Daarnaast wordt de mate van relevantie beoordeeld door te kijken naar hoe belangrijk deze zoekwoorden zijn met betrekking tot de inhoud van de pagina.

Een webpagina waarbij het onderwerp “Marketing technieken” centraal staat en ergens in de body content het woord “SEO tips” vermeldt, is vanzelfsprekend minder relevant dan een webpagina die volledig is gericht op het zoekwoord “SEO Tips”.

Om een pagina zo relevant mogelijk te maken ten opzichte van een specifieke zoekterm, is het essentieel om het zoekwoord te vermelden in de H1-tag en de Title tag.

google rankfactoren

Dankzij natuurlijke taal technieken is de zoekmachine inmiddels in staat om synoniemen, woordvariaties, gerelateerde woorden en zelfs emotie in tekst te herkennen.

Zo kan de inhoud van webpagina’s beter worden begrepen en is het ook niet langer noodzakelijk om het zoekwoord exact op dezelfde manier als in de zoekopdracht te vermelden.

semantische seo

Relevantie op basis van Search Intent

Om gebruikers zo snel mogelijk van de gewenste informatie te voorzien na een zoekopdracht, houdt Google tijdens het rangschikken van de pagina’s rekening met de zoekintentie.

Een gebruiker die de zoekopdracht “nieuwe schoenen kopen” uitvoert, is natuurlijk niet op zoek naar een Wikipedia achtige pagina met informatie over de betekenis en de geschiedenis van schoenen.

In dit geval is de pagina weldegelijk relevant aan het zoekwoord, maar niet aan de intentie waarmee de gebruiker de zoekopdracht heeft uitgevoerd.

Om de intentie achter een zoekopdracht beter te begrijpen maakt Google onder andere gebruik van NLP-technieken waarbij het beter leren begrijpen van de menselijke taal centraal staat.

Daarnaast worden machine learning algoritmen ingezet die op basis van gebruikerssignalen het rangschikken continue verbeteren.

Door de gigantische hoeveelheid data van identieke of soortgelijke uitgevoerde zoekopdrachten te analyseren, kan vrij nauwkeurig worden bepaald waar een gebruiker nu exact op zoek is wanneer een dergelijke zoekopdracht wordt uitgevoerd.

SEO Beginners Handleiding

Hoe Begin je met SEO?

Als beginner met SEO is het essentieel om de fundamenten te leren zodat je weet welke factoren effect hebben op het verbeteren van de organische posities in de zoekmachines.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te leren herkennen welke factoren je zoekmachine optimalisatie prestaties juist beschadigen en hoe je deze factoren kunt herkennen.

Aan het einde van dit hoofdstuk ben je in staat om een SEO strategie te ontwikkelen waarmee je een massale toename van het aantal organische bezoekers kunt realiseren!

Gratis SEO Tools

Om je SEO prestaties te meten en analyseren kun je gebruik maken van de handige gratis tools die Google hiervoor beschikbaar stelt. Zorg dan ook dat je eerst deze handige tools installeert op je website voor je begint met het toepassen van zoekmachine optimalisatie.

gratis seo tools

Om je SEO prestaties te meten en analyseren kun je gebruik maken van de handige gratis tools die Google hiervoor beschikbaar stelt.

 • Google Search Console: SEO tool die je organische prestaties meet zoals je huidige posities en het aantal organische websitebezoekers. De tool geeft je daarnaast een inzicht in de technische fouten die Google ervaart tijdens het crawlen van je website.
 • Google Analytics: handige Tool die je een gedetailleerd inzicht geeft over het gedrag van je website-bezoekers en de bron waar deze bezoekers vandaan komen.

Daarnaast kun je gebruik maken van deze 25 gratis SEO tools voor beginners!

Wat zijn de 3 pijlers van SEO?

De 3 pijlers van SEO bestaan uit content, techniek en autoriteit.

Je kunt de pijlers beschouwen als een indeling van de verschillende SEO technieken in 3 hoofdcategorieën die ieder verwijzen naar een specifiek onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie.

We weten inmiddels dat het algoritme van Google honderden rangschikkingsfactoren gebruikt om de verschillende webpagina’s in te delen na een zoekopdracht.

Natuurlijk telt hierbij niet iedere factor even zwaar mee en het is dan ook ontzettend belangrijk dat we ons voornamelijk richten op de meest invloedrijke technieken om een verschil te maken met SEO.

In deze beginners handleiding vind je een complete uitleg over onderstaande fundamenten:

#1 Zoekwoordonderzoek

#2 SERP Analyse

#3 SEO Content

#4 Technische SEO

Wanneer je deze hoofdstukken volledig beheerst zal je in relatief korte tijd in staat zijn om geweldige successen te behalen op het gebied van zoekmachine optimalisatie!

SEO Zoekwoordonderzoek

zoekwoordonderzoek

Iedere zoekopdracht begint met het intypen van zoekwoorden.

Tijdens een zoekwoordonderzoek gaan we op zoek naar relevante en waardevolle zoekopdrachten die door onze doelgroep worden uitgevoerd.

1: Starten met een Zoekwoordonderzoek

Om de meest relevante en waardevolle pagina te creëren op basis van de zoekopdrachten die onze doelgroep uitvoert, is het allereerst belangrijk dat we weten welke zoekwoorden zij hiervoor gebruiken.

Met een zoekwoordonderzoek richten we ons dan ook op het onderzoeken en analyseren van het online zoekgedrag naar onze producten of diensten.

 • Het vinden van de zoekwoorden die onze producten of diensten beschrijven
 • Het vinden van waardevolle zoekopdrachten die onze doelgroep uitvoert
 • Het vinden van relevante zoekwoorden met een lage concurrentie
 • Het vinden van kansrijke zoekwoorden met een hoge kans op conversie

Wat zijn SEO Zoekwoorden?

Met SEO zoekwoorden verwijzen we naar de woorden of woordgroepen waaruit een zoekopdracht in de zoekmachines bestaat. Binnen zoekmachine optimalisatie worden deze zoekwoorden ook wel “keywords” genoemd.

zoekwoorden

Waarom is het vinden van de juiste zoekwoorden belangrijk?

Door de juiste zoekwoorden te vinden en hiervoor een relevante en waardevolle pagina te creëren, kun je een massaal aantal potentiële klanten naar je website halen zonder hiervoor betaalde advertenties in te zetten.

Met de juiste zoekwoorden verwijzen we naar de zoekopdrachten met een haalbaar concurrentieniveau die door onze doelgroep worden uitgevoerd om onze producten of diensten online te vinden.

Daarnaast proberen we zoekwoorden te vinden waarbij de kans groot is dat de bezoeker tot conversie overgaat en niet alleen op zoek is naar informatie.

Hoe vind je waardevolle zoekwoorden?

Het vinden van waardevolle zoekwoorden begint met het maken van een zoekwoordlijst die we vervolgens toepassen op verschillende keyword tools.

Deze zoekwoord tools geven ons een waardevol inzicht in onder andere het zoekvolume, concurrentieniveau en de kosten per klik van zoekwoorden.

 1. Start met het maken van een zoekwoord lijst
 2. Gebruik de zoekwoorden uit je lijst in keyword tools
 • Zoekwoordlijst: lijst met relevante woorden en woordgroepen die we zelf samen stellen of online vinden.

 • Keyword Tools: hulpprogramma’s die ons een inzicht geven in de belangrijkste data van deze zoekwoorden

 • Zoekvolume: schatting van het maandelijks aantal zoekopdrachten

 • Keyword Difficulty (KD): schatting van het concurrentieniveau met SEO rondom een zoekwoord

 • CPC (kosten per klik): geeft het bedrag aan dat adverteerders gemiddeld voor een klik betalen. Hoe hoger dit bedrag, des te meer geld er wordt verdiend met het zoekwoord.

1. Creëer een Zoekwoord Lijst

Om een uitgebreide lijst met zoekwoorden samen te stellen gebruiken we allereerst onze eigen fantasie. Vul onderstaande lijst voor jezelf in:

Beantwoorden Zoekwoorden
Omschrijving diensten: SEO
Synoniem van omschrijving: Zoekmachine optimalisatie
Soorten diensten: SEO Cursus, SEO uitbesteden, SEO analyse
Wat wilt mijn doelgroep bereiken? SEO leren, hoger in Google, meer websitebezoekers

Creëer een zoekwoord lijst in een Excel bestand zoals in onderstaande afbeelding en voeg je eerste zoekwoorden toe.

keyword lijst

Met deze zoekwoorden als uitgangspunt gaan we vervolgens online op zoek naar nog meer relevante zoekwoorden om onze keyword lijst te vullen.

Zoekwoorden vinden in Quora

Navigeer naar het online forum van Quora en vul de zoekwoorden uit je keyword lijst in als zoekopdracht. Voeg de relevante zoektermen die je ontdekt op het forum weer toe aan je lijst met zoekwoorden.

seo tools 2021

Gerelateerde Zoekopdrachten

Op de search engine result page (SERP) zelf, vind je onderaan de pagina een SERP feature genaamd “Gerelateerde zoekopdrachten”.

Deze aanvullende zoekopdrachten zijn in het leven geroepen door Google om de gebruiker te helpen meer gerelateerde onderwerpen te vinden die hij of zij wellicht interessant vindt.

zoekmachine marketing

Vanuit een SEO perspectief bekeken krijgen we hiermee een inzicht in potentieel waardevolle zoekwoorden die Google relateert aan ons onderwerp.

Bekijk de gerelateerde zoekopdrachten voor ieder zoekwoord in je zoekwoord lijst en voeg de relevante zoektermen uit deze SERP feature weer toe aan je lijst met zoekwoorden.

seo leren

2. Keyword Tools

Als je voor ieder zoekwoord uit de keyword lijst de gerelateerde zoekopdrachten hebt genoteerd, is het tijd om deze zoektermen op waarde in te schatten door gebruik te maken van een aantal handige keyword tools.

Navigeer naar de Semrush Keyword Tool en voer voor ieder zoekwoord uit de lijst een zoekopdracht uit zoals in onderstaande afbeelding.

keyword tool

Met een geschat aantal maandelijkse zoekopdrachten van 480 en een SEO moeilijkheid van 21% blijkt het zoekwoord “SEO copywriting” één van deze waardevolle zoektermen waar we naar op zoek zijn.

Probeer zeker als beginner met SEO een keyword difficulty van maximaal 30% aan te houden.

seo specialist 1

Verder zien we dat de CPC oftewel de kosten per klik van dit zoekwoord gemiddeld $2.17 bedragen. Als adverteerders bereid zijn om dit bedrag voor een klik op hun advertentie te betalen, weten we in ieder geval zeker dat er geld met dit zoekwoord wordt verdiend.

zoekvolume

Alles over het vinden van waardevolle zoekwoorden en het gebruiken van keyword tools?

Bekijk onze complete keyword research Gids

SERP Analyse

serp analyse

Tijdens een SERP analyse gaan we op zoek naar signalen die ons helpen met het creëren van waardevolle content rondom een specifieke zoekterm.

Google weet namelijk als geen ander waar een gebruiker naar op zoek is wanneer hij of zij een zoekopdracht uitvoert.

2: SERP Analyse

Met de gigantische hoeveelheid data die Google tot haar beschikking heeft, weten zij als geen ander met welke intentie de gebruiker een dergelijke zoekopdracht uitvoert.

De search engine result pages bieden ons dan ook een waardevol inzicht met content ideeën die we kunnen gebruiken tijdens het optimaliseren van een webpagina rondom een bepaalde zoekterm.

Tijdens een SERP analyse achterhalen we waar een gebruiker exact naar op zoek is door het zoekwoord als zoekopdracht uit te voeren in Google.

#1 Google het zoekwoord

#2 Analyseer het type pagina van de top posities

#3 Analyseer title tags en meta beschrijvingen

#4 Analyseer de aanwezige SERP features

In dit voorbeeld nemen we je mee tijdens een SERP analyse rondom het zoekwoord: SEO

Wanneer we de zoekopdracht uitvoeren in Google wordt de search engine result page vertoond en kunnen we beginnen met de analyse.

serp seo

Analyseer het content type van de organische top posities

Als we de organische top posities analyseren zien we voornamelijk content-rijke blog artikelen met een informatie intentie.

De bezoeker wordt geïnformeerd over de betekenis en werking van zoekmachine optimalisatie.

Dit leert ons dat de meeste gebruikers die de zoekopdracht “SEO” uitvoeren, op zoek zijn naar meer informatie over dit onderwerp.

Deze conclusie wordt nog meer bevestigd door de Wikipedia pagina die als 3e organische resultaat wordt vertoond in de SERP.

seo blog

Analyseer de Title Tags en Meta descriptions

We analyseren de title tags van de organische top posities omdat deze HTML elementen de belangrijkste SEO titel van een pagina vertegenwoordigen.

Google gebruikt de title tag onder andere om de relevantie van een pagina te beoordelen en om de inhoud van een webpagina beter te begrijpen.

De title tags van de organische top posities bieden ons een waardevol inzicht in waar de gebruiker specifiek naar op zoek is.

seo title tags

Als we de title tags analyseren kunnen we concluderen dat de gebruikers die de zoekopdracht “SEO” uitvoeren in Google, meer willen weten over de betekenis van SEO en op zoek zijn naar meer informatie voor beginners.

De meta beschrijving of “meta description” is een HTML-element dat dient als een beknopte samenvatting over de inhoud van een webpagina.

De meta beschrijving wordt in de SERP weergeven onder de title tag om gebruikers een indruk te geven wat ze kunnen verwachten van de inhoud van een webpagina.

meta beschrijving

Omdat Google de meta descriptions regelmatig herschrijft wanneer ze onvoldoende overeenkomen met de inhoud van de pagina of met de uitgevoerde zoekopdracht, bieden ze ons een waardevol inzicht in waar de gebruiker naar op zoek is.

In dit geval weergeven de meta beschrijvingen de betekenis van de term SEO en dit bevestigd nog eens de conclusie dat gebruikers die het zoekwoord uitvoeren op zoek zijn naar meer informatie over de betekenis van dit onderwerp.

Analyseer de SERP Features

Wat overduidelijk opvalt aan de aanwezige SERP features is het People also ask vak dat nog boven het eerste organische resultaat is gepositioneerd. Hiermee kunnen we concluderen dat de meeste gebruikers die de zoekopdracht: “SEO” uitvoeren in Google, zeer geïnteresseerd zijn in de vragen uit de PPA SERP feature.

Het is dan ook belangrijk dat we deze vragen verwerken in de content op onze pagina.

serp features

Verder tonen de gerelateerde zoekopdrachten ons waardevolle informatie die we kunnen gebruiken in de content van onze pagina.

De gerelateerde zoekopdrachten “seo leren” en “seo voor dummies” geven ons samen met de title tag van het tweede organische resultaat (“SEO voor beginners”) het signaal dat veel gebruikers die de specifieke zoekopdracht uitvoeren, op zoek zijn naar informatie voor beginners en SEO willen leren.

Conclusie SERP Analyse

Om te ranken in Google voor de zoekterm “SEO” kunnen we het beste een uitgebreide blog pagina creëren met gedetailleerde informatie en uitleg over SEO voor beginners.

Het zoekwoord heeft overduidelijk een informatie intentie. Dit kunnen we herkennen aan:

 • Title tags met “Wat is..”
 • Meta descripties waarin de definitie wordt uitgelegd
 • Zoekresultaten van Wikipedia

SEO Content

seo content

In dit hoofdstuk vind je stap voor stap hoe je de perfecte SEO content schrijft om te ranken in de zoekmachines!

3: SEO Content Schrijven

Het optimaliseren van content is één van de essentiële SEO pijlers om te ranken in Google.

De zoekmachine analyseert en beoordeelt de inhoud van webpagina’s op vele factoren zoals relevantie, content kwaliteit en gebruikerssignalen.

Om hoogwaardige content te publiceren waarmee we hoge posities behalen in Google, optimaliseren we de pagina content rondom:

 • De zoekintentie van de gebruiker (search intent)
 • Zoekwoorden
 • SEO teksten schrijven
seo content schrijven 1

Wat is Search Intent en hoe werkt het?

Search intent (in het Nederlands “zoekintentie”) is een begrip binnen zoekmachine optimalisatie die de intentie beschrijft waarmee een gebruiker een specifieke zoekopdracht uitvoert in Google.

We maken hierbij onderscheid tussen een 5-tal verschillende intenties:

 • Transactie intentie: de gebruiker heeft de intentie om een actie te ondernemen zoals het aankopen van een product of het inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Commerciële intentie: de gebruiker is in een oriënterende fase en is op zoek naar meer informatie of advies om vervolgens wellicht een actie te ondernemen.
 • Informatie intentie: de gebruiker heeft geen enkele intentie om een actie te ondernemen en is enkel op zoek naar het antwoord op een vraag of naar meer informatie over een bepaald onderwerp.
 • Navigatie intentie: de gebruiker is op zoek naar een specifieke website of een specifieke pagina op een website
 • Visit-in-person intentie: de gebruiker heeft de intentie om een fysieke locatie te bezoeken binnen zijn of haar omgeving en is op zoek naar lokale zoekresultaten.
zoekwoorden seo

Zoekwoord Optimalisatie

Nu we precies weten wat voor pagina we moeten creëren om te ranken in Google voor het zoekwoord “SEO” is het tijd om de pagina inhoud te optimaliseren rondom het zoekwoord.

keyword checklist

Front-load je zoekwoord in de Title Tag

Een title-tag is een HTML-element dat de belangrijkste titel van een webpagina aangeeft.
Titel-tags worden weergegeven in de zoekresultaten pagina’s van Google (SERP’s) en zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de eerste indruk die een bezoeker van je website heeft.

title tag optimalisatie

Daarnaast gebruikt Google de title tag om de inhoud van de webpagina beter te begrijpen en het is dan ook van essentieel belang om je zoekwoord aan deze belangrijke SEO titel toe te voegen.

Omdat Google meer waarde hecht aan woorden die links in de zin gepositioneerd staan, proberen we het zoekwoord in de title tag altijd zoveel mogelijk naar links te plaatsen zonder dat dit ten kosten gaat van de zinsopbouw.

Optimaliseer je title tag eveneens voor de zoekintentie van de gebruiker. In het bovenstaande content plan hebben we geconstateerd dat de termen “beginners” en “wat is seo” dominant naar voren kwamen tijdens de SERP analyse.

In onderstaand voorbeeld zie je dan ook hoe wij de perfecte title tag hebben geoptimaliseerd voor search intent.

title tag seo

Voeg je zoekterm toe aan de Meta Descriptie

De meta descriptie is een HTML code element dat net als de title tag wordt toegevoegd aan de < head > sectie van een webpagina.

Hoewel Google regelmatig de meta descripties herschrijft vanwege een gebrek aan relevantie, is het toevoegen van je zoekwoord aan deze beschrijvende meta tag nog altijd een belangrijk onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie.

De meta descriptie is namelijk eveneens zichtbaar in de SERP en het toevoegen van je zoekwoord zorgt in de meeste gevallen voor het verbeteren van de organische click through rate.

De organische CTR is één van de gebruikerssignalen die Google meeweegt tijdens het rangschikken.

meta description

Front-load je Keyword in de H1-tag

De h1-tag is de belangrijkste zichtbare header op je pagina en kan vergeleken worden met een mini title-tag.

Google gebruikt de H1-tag om de inhoud en structuur van je webpagina beter te begrijpen en het is dan ook essentieel om wederom je zoekwoord zoveel mogelijk naar links in de H1 te plaatsen.

Zorg daarnaast dat je de header optimaliseert voor de zoekintentie van de gebruiker. In onderstaand voorbeeld zie je hoe wij de H1-tag hebben geoptimaliseerd rondom de zoekintentie.

keyword in h1

Gebruik je Zoekwoord in de eerste 100 woorden

Omdat Google meer waarde hecht aan termen die voorkomen in de eerste 100 woorden van je pagina, is het belangrijk om je zoekwoord zeker in het begin van je pagina te gebruiken!

seo ranking

Zoekwoord in de H2-tag

Met name wanneer je een informatieve blog pagina creëert met veel inhoud, is het belangrijk om de zoekterm ook in minimaal één H2-tag toe te voegen.

De sub-headers zijn weliswaar een stuk minder invloedrijk tijdens het rangschikken van webpagina’s, maar worden nog altijd gezien als belangrijke tussenkopjes die Google gebruikt om de inhoud van je pagina beter te begrijpen.

Zorg dan ook dat je op een natuurlijke wijze een aantal keer je zoekwoord verwerkt in de header-tags.

seo headers

Long-tail Keywords toevoegen

Long-tail zoekwoorden zijn specifieke zoektermen bestaande uit 3 of meer zoekwoorden, met een relatief laag zoekvolume en een laag concurrentieniveau.

Een uitgebreid onderzoek van Ahrefs wees uit dat ruim 92% van de zoekopdrachten bestaat uit long-tail keywords.

Door long-tail zoekwoord variaties toe te voegen aan je pagina, zal je pagina ranken voor meer verschillende zoekwoorden die vanwege het lage concurrentieniveau ook nog eens makkelijk haalbaar zijn.

long tail zoekwoorden

Hoe vind je Long-tail Keywords?

Hoewel er talloze manieren zijn om long-tail zoekwoorden te vinden op het web, zullen wij de belangrijkste met je doornemen.

#1 Google Autocomplete

De Google autocomplete feature is een voorspellende functie waarbij Google tijdens het intypen van je zoekopdracht een lijst toont met eerder uitgevoerde zoekopdrachten om de gebruiker te helpen.

Vanuit een SEO perspectief betekend dit een waardevol inzicht in long-tail zoekwoorden met een bewezen zoekvolume!

google autocomplete

#2 Keyword Suggest Tool

De gratis keyword tool “Ubersuggest” biedt de mogelijkheid om long-tail zoekwoorden te vinden door gebruik te maken van de “keyword suggest” optie.

Type je zoekwoord in en je krijgt vervolgens een lijst met relevante long-tail zoekwoorden gepresenteerd inclusief het zoekvolume, de CPC en de SEO moeilijkheidsgraad.

long-tail keywords

Zoekwoord synoniemen en variaties

Om het spammen met je zoekwoord tegen te gaan, de inhoud aantrekkelijker te maken voor de lezer en om super relevant te zijn voor meerdere zoekwoord varianten, voegen we keyword synoniemen en variaties toe aan de pagina.

keyword synoniem

Zoekwoord in de URL

De URL is het webadres waarmee gebruikers je pagina kunnen bezoeken. Google gebruikt de URL om de inhoud en onderlinge relaties van webpagina’s beter te begrijpen.

Het webadres speelt een cruciale rol in het interne link proces wat geldt als een enorm belangrijk onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie.

De zoekmachine leest de URL in het geval van interne of externe links om te begrijpen waar de bestemmingspagina over gaat en wat de onderlinge relatie is tussen de verbonden pagina’s.

Korte en simpele URL’s met het zoekwoord erin werken het meest effectief voor je SEO-prestaties.

zoekwoord in url

Gebruik je Zoekwoord in een ALT-tag

De ALT-tag is een geschreven tekst, aangebracht in HTML-code, die als vervanging van een afbeelding verschijnt wanneer de afbeelding op dat moment niet kan worden geladen op het scherm van de gebruiker.

De ALT-tekst functioneert daarnaast als hulpmiddel voor zoekmachines om de inhoud van een afbeelding en de webpagina in het algemeen beter te kunnen begrijpen.

Zorg dat je in één van je afbeeldingen je zoekwoord gebruikt in de ALT-tag.

keyword in alt tag

Keyword in Breadcrumbs

Breadcrumbs zijn een broodkruimelspoor die het reeds afgelegde pad op je website weergeven.

Naast dat breadcrumbs zorgen voor een goede gebruikerservaring helpen ze de zoekmachines eveneens om de inhoud van je webpagina’s beter te kunnen begrijpen.

Het vermelden van je zoekwoord in het broodkruimelspoor is dan ook een effectieve keyword optimalisatie techniek.

keyword in breadcrumbs

Keyword-rijke Interne Links

Zorg dat je interne links toevoegt naar relevante webpagina’s om de gebruikerservaring te verbeteren, Google meer inzicht te geven in de onderlinge relaties tussen pagina’s en om linkwaarde te verdelen.

Google gebruikt de ankertekst en de URL van een link om de inhoud van de bestemmingspagina beter te begrijpen en het creëren van zoekwoord-rijke interne links is dan ook een perfecte manier om je pagina nog relevanter te maken voor een specifieke zoekterm.

seo links

Vermijd Keyword Stuffing

Het is belangrijk om het zoekwoord op een natuurlijke wijze toevoegt aan de pagina zonder dat dit ten kosten gaat van de zinsopbouw of leesbaarheid van de tekst.

Let op: Het manipuleren van de zoekmachines door je pagina vol te stoppen met het zoekwoord, terwijl dit ten kosten gaat van de kwaliteit van de inhoud heeft een negatief effect op je SEO prestaties en wordt door Google bestraft.

keyword stuffing

Dit negatieve SEO fenomeen wordt ook wel “Keyword stuffing” genoemd.

Hoe schrijf ik een goede SEO tekst?

Een goede SEO tekst is volledig geoptimaliseerd rondom een specifieke zoekterm en bestaat tegelijkertijd uit hoogwaardige content die overeenkomt met de zoekintentie van de gebruiker.

 • Unieke Content: nieuwe tips, onderzoeken, data, eigen ervaringen, unieke elementen
 • Gedetailleerde content: afbeeldingen, screenshots, stap voor stap uitleg
 • Diepgaande content: Behandel het hoofdonderwerp van je pagina van A tot Z, richt je niet alleen blind op het zoekwoord, maar denk na over wat een gebruiker die een dergelijke zoekopdracht uitvoert nog meer zou willen weten.
 • Visueel Aantrekkelijke Content: voeg verschillende visuele elementen toe zoals afbeeldingen, video’s, infographics en diagrammen om je content aantrekkelijker te maken.

5 SEO Content tips voor Beginners

 1. Gebruik unieke zoekwoorden voor iedere pagina
 2. Gebruik unieke title tags en meta beschrijvingen voor iedere pagina
 3. Voeg interne en externe links toe naar relevante webpagina’s
 4. Hanteer een korte en logische URL structuur
 5. Gebruik korte alinea’s van maximaal 4 zinnen

In onze ultieme SEO copywriting gids leer je de perfecte SEO tekst schrijven!

De Ultieme Bron Techniek

De ultieme bron techniek is een SEO content techniek voor zoekwoorden met een informatie intentie, waarbij je een blog pagina creëert die een onderwerp in zijn volledigheid behandeld.

Geef de bezoeker alle denkbare informatie die er maar beschikbaar is rondom de zoekopdracht die hij of zij heeft uitgevoerd en zorg dat je de ultieme bron bent rondom dit onderwerp.

Answer The Public Content

Navigeer naar de website van answerthepublic en vul je zoekwoord in als zoekopdracht.

Vervolgens toont de keywoord tool je een volledige lijst met vragen die online worden gesteld met betrekking tot je zoekwoord.

Voeg de relevante vragen toe als < H2 > of < H3 > op je pagina en geef een beknopt maar concreet antwoord op de vragen in een < p > tekst van 45 tot 70 woorden.

answerthepublic

Win People also ask Snippets

Verwerk de vragen uit de People also ask snippets op je pagina als < H2 > en geeft wederom een antwoord in een beknopte < p > tekst van 45 tot 70 woorden.

Mocht je één van de People also ask snippets winnen dan ben je extra vertegenwoordigd in de zoekresultaten.

Het vergroten van de aanwezigheid in de SERP noemen we ook wel het optimaliseren van de SERP real estate.

people also ask 2

Technische SEO

technische seo

Technische SEO is het proces om ervoor te zorgen dat een website voldoet aan de technische vereisten van moderne zoekmachines met als doel het verbeteren van de organische posities.

Waarom is Technische SEO Belangrijk?

Je kunt over de meest kwalitatieve inhoud beschikken en alle bestaande SEO tips hebben uitgevoerd.. de beste site hebben met de beste inhoud.

Maar als je technische SEO niet in orde is dan zal je niet ranken in de zoekmachines.

De techniek van je website zorgt ervoor dat zoekmachines je webpagina’s eenvoudig kunnen vinden, crawlen, weergeven en indexeren.

Website Architectuur

Met de website architectuur verwijzen we naar de indeling van je webpagina’s en hoe je website is opgebouwd. Een goed georganiseerde website structuur is namelijk essentieel om organische resultaten te behalen in de zoekmachines.

Een goede website architectuur zorgt er namelijk voor dat Google je pagina’s eenvoudiger kan crawlen en indexeren, helpt de zoekmachine om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen en het helpt de bezoeker om sneller te vinden waar hij/zij naar op zoek is waardoor de gebruikerssignalen verbeteren.

Een goed georganiseerde website structuur kun je vergelijken met de fundering van een huis. Zonder deze fundering die dient als de stabiele basis waarop alles is gebouwd,  heb je geen enkele kans van slagen! 

website architectuur

Wanneer Google de inhoud van je website eenvoudig weet te vinden en de inhoud hiervan beter begrijpt, zal je sneller hoge posities behalen in de zoekmachines.

Om een pagina te vertonen als zoekresultaat moet deze pagina allereerst bekend zijn bij ‘s werelds grootste zoekmachine en om dit voor elkaar te krijgen moet de pagina eerst worden gecrawld. Dit is het proces waarbij Googlebot verschillende webpagina’s doorloopt op zoek naar nieuwe content op het web, zodat deze kan worden opgeslagen in de Google index.

Pagina’s die geen interne of externe links ontvangen, te diep in de website verstopt zitten, technische fouten bevatten, of die zijn uitgesloten van crawlen door het Robots.txt-bestand van de website, zullen dan ook niet worden weergeven in Google als zoekresultaat.

 • Zorg dat iedere pagina in maximaal 3 klikken vanuit de homepagina bereikbaar is
 • Voorkom orphan pagina’s door ervoor te zorgen dat iedere webpagina interne links ontvangt
 • Verdeel je website in relevante hoofd-en subcategorieën
 • Voeg breadcrumbs toe
 • Hanteer een consistente, korte, heldere en keyword-rijke URL-structuur

Klik Diepte: Maximaal 3 klikken

Met de klik diepte verwijzen we naar het aantal pagina’s dat moet worden aangeklikt vanaf de homepagina tot de bestemmingspagina bereikt kan worden voor zoekmachine-crawlers.

crawl diepte

Voorkom Orphan Pagina's met Interne Links

Omdat de zogeheten “orphan pagina’s” geen inkomende interne links ontvangen vanuit andere pagina’s op je website, zijn ze onbereikbaar voor zoekmachine-crawlers waardoor de pagina’s vanzelfsprekend niet worden geïndexeerd.

voeg interne links toe

Zorg dat je tijdens het optimaliseren van je website architectuur interne links toevoegt naar bestaande orphan pagina’s, zodat dit negatieve SEO fenomeen kan worden voorkomen.

Omdat deze pagina’s in de ogen van Google geen enkele waarde toevoegen aan de gebruiker aangezien ze onbereikbaar zijn, zal Google de orphan pagina’s beschouwen als “lage kwaliteit pagina’s” (thin content).

Pagina’s met thin content hebben een negatief effect op de algemene SEO-prestaties van je website en kunnen dan ook beter worden geoptimaliseerd.

 

Creëer een XML Sitemap

Een XML sitemap is een bestand met URL’s die zoekmachines lezen om je webpagina’s beter te kunnen crawlen. Met het toevoegen van een pagina aan de sitemap geef je zoekmachines het signaal dat je deze graag wilt laten indexeren.

Voeg dan ook enkel waardevolle URL’s toe aan de sitemap. 

 • Houd je sitemap up-to-date
 • Voeg enkel pagina’s toe die je wilt laten indexeren
 • Verwijs naar je sitemap vanuit je robots.txt-bestand
 • Voeg niet meer dan 50.000 URL’s toe aan een sitemap
xml sitemap

Wat is een Robots.txt-bestand?

Met een robots.txt-bestand kun je controle uit oefenen op het gedrag van zoekmachine-crawlers.
Het robots.txt-bestand bevat richtlijnen voor zoekmachines, zoals bijvoorbeeld welke delen van je website wel en niet gecrawld moeten worden.

Zoekmachines controleren regelmatig het robots.txt-bestand van een website om te zien of er instructies zijn voor het crawlen van de website. Deze instructies noemen we “directives”.

Als er geen robots.txt-bestand aanwezig is of als het bestand geen richtlijnen bevat, zullen zoekmachines de hele website crawlen.

robots.txt

In onze robots-txt SEO Gids vind je alles wat je moet weten over een robots.txt bestand.

Canonical Tag

De Canonical-tag wordt gebruikt om zoekmachines instructies te geven over welke versie van een webpagina moet worden weergeven in de zoekmachines.

Wanneer meerdere webpagina’s over vrijwel identieke inhoud beschikken kan dit negatieve gevolgen hebben voor de SEO van je website.

Pagina’s met dubbele of soortgelijke inhoud noemen we duplicate content pagina’s.

Omdat Google een hekel heeft aan duplicate content, aangezien iedere pagina uniek en waardevol voor de bezoeker moet zijn. Daarnaast indexeert Google slechts één versie van je pagina.

Met een canonical-tag verwijzen we naar de primaire URL die we willen laten indexeren, zodat het voor Google duidelijk is welke pagina kan worden vertoond op basis van relevante zoekopdrachten.

 • Verwijs met een canonical-tag naar de primaire URL vanuit alle pagina’s met dubbele inhoud.
 • Voeg een zelfbenoemende canonical-tag toe aan de primaire URL.
rel=canonical

Meta Robots noindex Tag

Met een meta robots noindex tag geven we zoekmachine-crawlers de instructie om een webpagina niet te indexeren.

Het is vanuit een SEO perspectief lang niet wenselijk om al je webpagina’s te laten indexeren.

Pagina’s met bijvoorbeeld dubbele inhoud of een lage kwaliteit content voegen niets toe aan de gebruiker wanneer ze als zoekopdracht in Google verschijnen en zullen dan ook je SEO prestaties eerder schaden dan bevorderen.

In dit geval kun je een meta robots noindex tag toevoegen in de < head > van de webpagina, zodat de pagina niet langer wordt geïndexeerd en meegewogen tijdens het rangschikken.

meta robots tag

Wat zijn 301 Redirects?

De term “301 Redirects” verwijst naar een permanente verhuizing van een webpagina van het ene webadres naar het andere. Wanneer een gebruiker het oude webadres probeert te bezoeken wordt deze direct doorverwezen naar het nieuwe webadres.

301 redirects

Relevante Bron:

SEO Autoriteit

seo autoriteit

Autoriteit is één van de sleutelfactoren dat wordt meegewogen tijdens het rangschikken van webpagina’s.

In dit hoofdstuk leer je dan ook alles over SEO autoriteit.

Er zijn binnen zoekmachineoptimalisatie 3 vormen van autoriteit die de prestaties in de zoekmachines beïnvloeden:

 • Domeinautoriteit
 • Pagina-autoriteit
 • Link-autoriteit
link autoriteit

Waarom is Autoriteit belangrijk in SEO?

Google streeft naar het aanbieden van de best mogelijke gebruikerservaring door de meest kwalitatieve en relevante zoekresultaten te vertonen op basis van de gekozen zoekopdracht.

Als we door de ogen van Google kijken dan kun je de gebruikers van de zoekmachine feitelijk zien als de klanten van Google en ze willen hun klanten natuurlijk de best mogelijke zoekervaring aanbieden.

De top organische zoekresultaten in de SERP worden dus door Google aanbevolen en hierbij is het voor de zoekmachine dan ook belangrijk dat de webpagina’s niet alleen inhoudelijk van goede kwaliteit zijn en relevant zijn aan de zoekopdracht, maar eveneens dat ze te vertrouwen zijn.

Stel je voor dat een gebruiker zoals jij of ik een zoekopdracht uitvoert in Google als “schoenen kopen”

Nu klikt de gebruiker op het hoogste organische resultaat en besluit het product direct aan te schaffen, maar vervolgens wordt het product nooit geleverd.

Onbewust heeft dit natuurlijk invloed op het vertrouwen dat gebruikers in Google hebben en dit kan er zelfs voor zorgen dat de gebruiker de volgende keer de schoenen niet meer online besluit te kopen, maar gewoon ouderwets weer een fysieke winkel bezoekt.

Kortom, het aanbevelen van onbetrouwbare zoekresultaten aan de gebruiker, kan serieuze gevolgen hebben voor de zoekmachine.

Domeinautoriteit en Pagina-autoriteit

Domeinautoriteit is een indicator die het vermogen van een domein om hoog te scoren in de zoekmachines weergeeft, terwijl pagina-autoriteit het vermogen van een enkele pagina om te ranken in Google aanduidt.

De domeinautoriteit bestaat onder andere uit het totaal van pagina-autoriteit van alle pagina’s op de website samen.

Autoriteit wordt opgebouwd vanuit verschillende signalen die aangeven dat een website van hoge kwaliteit is en dat deze kan worden vertrouwd.

Belangrijke signalen voor het vaststellen van de mate van autoriteit zijn:

 • Interne links en backlinks
 • Websiteverkeer
 • Leeftijd en het up-to-date houden van content
wat is pagina autoriteit

Het overdragen van Linkwaarde

Links gelden binnen zoekmachineoptimalisatie als een stem van vertrouwen. Hoe meer links een webpagina ontvangt des te belangrijker de pagina is in de ogen van zoekmachines en hoe meer autoriteit de pagina wint.

Een webpagina die veel interne links ontvangt geldt dan ook als een belangrijke en relevante pagina binnen de website met een hoge pagina autoriteit.

De stem van vertrouwen die een link vertegenwoordigt, noemen we binnen SEO ook wel het doorspelen van “linkwaarde” of “linkjuice”.

We dragen letterlijk waarde over van de ene webpagina op de andere, waardoor de pagina die de link ontvangt meer autoriteit wint.

linkjuice

Backlinks als Belangrijkste SEO factor voor Autoriteit

Om de pagina-autoriteit van een specifieke pagina op je website te verbeteren kunnen we dus effectief gebruik maken van interne links. 

We weten inmiddels dat een link geldt als een stem van vertrouwen vanuit de bron naar de bestemmingspagina en dat hoe meer interne links een webpagina ontvangt des te waardevoller en betrouwbaarder de pagina is in de ogen van de zoekmachines.

Links die afkomstig zijn van externe websites (“backlinks”) zijn echter nog waardevoller. Backlinks vertegenwoordigen een stem van vertrouwen vanuit een andere website naar jouw webpagina en dienen als belangrijkste factor om meer autoriteit te winnen in de ogen van de zoekmachines.

wat is een backlink

We kunnen concluderen dat backlinks als belangrijkste factor gelden binnen SEO als het gaat om het verbeteren van de autoriteit.

Het is dan ook een bijzonder lastige opgave om een webpagina met een waardevol en uitgebreid backlink profiel voorbij te streven in de zoekmachines.

Deze webpagina’s hebben enorm veel stemmen van vertrouwen ontvangen vanuit externe websites en worden hierdoor beschouwd door de zoekmachines als betrouwbare pagina’s met veel autoriteit.

hoger in google

Link Building

Vanwege de enorme invloed die waardevolle backlinks met zich meebrengen, is het verzamelen van deze links (beter bekend als “link building”) een belangrijk onderdeel binnen zoekmachineoptimalisatie.

Link building verwijst naar het proces waarbij technieken en handelingen worden toegepast om meer backlinks te verzamelen, met als doel om de organische posities in de zoekmachines te verbeteren.

wat is linkbuilding

Link Autoriteit

Link autoriteit is een indicator die het vermogen van de linkwaarde die een link kan overdragen aanduidt. Lang niet iedere link is namelijk even waardevol en de autoriteit van een link is gebaseerd op:

 • Dofollow of Nofollow
 • De pagina-autoriteit van de webpagina waar de link vermeldt staat
 • Het totaal aantal links op de pagina
 • De positie van de link op de pagina

Dofollow of Nofollow

Als we de HTML-code van een hyperlink ontleden dan zien we dat een link hoofdzakelijk is opgebouwd uit:

 • De URL van de bestemmingspagina:  href = “bestemmingspagina”
 • De ankertekst: klikbare tekst van de link die zichtbaar is voor bezoekers
 • HTML-tag: de < a > tag toont aan dat het een hyperlink betreft
 • Link Attribuut: Beschrijft het type link of de relatie tussen de bron en de bestemmingspagina
linkwaarde seo

Het link attribuut “rel” (relation) met de waarde “nofollow” verteld de zoekmachines dat je geen waarde wilt overdragen naar de bestemmingspagina van de link en dat de zoekmachine crawlers de link niet moeten volgen.

Hoewel nofollow links nog steeds een minimale waarde toevoegen aan de ontvanger, zijn ze vanzelfsprekend een stuk minder waardevol dan links met een Dofollow link-attribuut

De Autoriteit van de Webpagina

seo authority

Het totaal aantal links op de Pagina

Daarnaast wordt de totale linkwaarde verdeeld onder het totaal aantal aanwezige links op de webpagina.

Voorbeeld:

Twee webpagina’s hebben allebei evenveel linkwaarde te verdelen. Pagina A heeft 10 uitgaande links, terwijl Pagina B slechts over 2 uitgaande links beschikt.

De totale linkwaarde van Pagina A wordt verdeeld over 10 verschillende pagina’s, terwijl de totale linkwaarde van pagina B slechts over 2 Pagina’s wordt verdeeld.

Een link vanuit Pagina B draagt dus meer linkwaarde over naar de bestemmingspagina dan een link vanuit Pagina A.

seo links

De Positie van de Link

Ook speelt de positie van de link op een webpagina een rol in de verdeling van de hoeveelheid linkwaarde. Zoekmachines hechten bijvoorbeeld meer waarde aan links binnen de content van een pagina dan aan links die in de footer zijn gepositioneerd.

Daarnaast zijn contextuele links in de eerste 100 woorden van een webpagina belangrijker in de ogen van de zoekmachines dan links die aan het einde van de pagina vermeld staan.

interne link strategie

Geef een reactie