Helias Marketing

WordPress SEO Cursus

wordpress seo

Bezoekersmagneet & Salesmachine

Sla twee vliegen in één klap en start nu een succesvolle online business met een beperkt marketing budget.

In onze WordPress SEO Cursus leer je namelijk niet alleen een succesvolle website te bouwen zonder kennis van code, maar leer je tegelijkertijd hoe je duizenden gratis bezoekers vanuit Google naar deze website kunt trekken.

1. Website bouwen

Zonder ervaring van code een professionele WordPress website te bouwen

2. Zoekmachine Optimalisatie

Leer hoe je met SEO duizenden gratis bezoekers vanuit Google kunt ontvangen

3. Conversie Optimalisatie

Leer een succesvolle salesfunnel te bouwen waarmee je bezoekers omtovert tot klanten.

Waarom een WordPress SEO cursus?

Introductie WordPress SEO Cursus

Volgens statistieken van websitebuilder zijn er anno 2021 wereldwijd meer dan 455 miljoen WordPress websites en WordPress is hiermee verreweg het meest populaire open source Content Management Systeem (CMS).

Daarnaast leent WordPress zich uitstekend voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines als misschien wel ‘s werelds beste CMS voor zoekmachine optimalisatie.

Met de WordPress SEO cursus bespaar je de kosten voor het bouwen van je website, bespaar je op torenhoge en onnodige advertentiekosten, en voorkom je dat je direct een enorme achterstand oploopt omdat je als startende online ondernemer nou eenmaal veel fouten maakt.

WordPress SEO Ultieme Gids

wordpress seo

In deze ultieme WordPress SEO Gids leer je 26 optimalisatie technieken die je WordPress website omtoveren in een ware bezoekersmagneet.

Wat is WordPress SEO?

WordPress SEO is het optimaliseren van een WordPress site voor de zoekmachines om organische bezoekers te ontvangen binnen jouw doelgroep die wellicht op zoek zijn naar jouw product of dienst.

Omdat Google met ruim 5 miljard zoekopdrachten per dag ´s werelds grootste en meest populaire zoekmachine is hebben we het in deze cursus over Google wanneer we spreken over de zoekmachines. 

Voor wie werkt de WordPress SEO cursus het beste?

Of je nou een affiliate marketing website bent begonnen, een dropshipping business bent gestart, of zojuist een voorraadhoudende webshop hebt opzet, met WordPress SEO kun jij je als startende onderneming direct onderscheiden.

Je bespaart met zoekmachine optimalisatie torenhoge advertentiekosten, en je kunt veruit de meeste bezoekers binnen jouw doelgroep bereiken die ook nog eens een aankoopintentie hebben.

Daarnaast profiteer je jarenlang van de SEO resultaten die je met je website behaalt en kun je wanneer jij de WordPress SEO technieken beheerst van iedere online onderneming een succes maken!

Kortom, de WordPress SEO cursus biedt jou een uitstekende uitgangspositie tijdens het opstarten van je business zodat je verzekerd bent van een massaal aantal bezoekers op je website.

Wij helpen je de perfecte SEO strategie te ontwikkelen waardoor het succes van je onderneming verzekerd is!

WordPress zoekmachine optimalisatie voor beginners

WordPress is misschien wel ‘s werelds beste CMS als het gaat om zoekmachine optimalisatie, maar ondanks dat WordPress enorm SEO vriendelijk is kun je toch al snel SEO foutjes maken wanneer je aan de slag gaat met het bouwen van je website.

Toen ik jaren geleden aan de slag ging met mijn eerste WordPress website dacht ik de wijsheid in pacht te hebben. Ik had namelijk jarenlang alle SEO blog berichten die ik, maar online kon vinden aandachtig bestudeert en alle tips van de zogeheten SEO experts al wel honderden keren doorgelezen.

Toen ik echter vol enthousiasme en zelfvertrouwen begon aan mijn WordPress website met het toepassen van alle SEO technieken die ik online had geleerd gebeurde er exact… NIETS.

Ik besloot echter niet bij de pakken neer te zitten en verdiepte me verder in de technische kant en de mogelijkheden van WordPress, en ging daarnaast zelf aan de slag met praktijk onderzoeken en experimenten over WordPress SEO.

Dit heeft er inmiddels voor gezorgd dat een WordPress SEO specialisme heb ontwikkeld en het bleek achteraf eigenlijk vrij simpel, wanneer je weet wat je moet doen…

Want toen ik nog eens op een andere manier ging kijken naar de blog berichten en online content van de ´SEO experts´ viel mij al snel iets op. De technieken die zij zelf toepassen op hun website komen niet overeen met wat zij in hun content en video´s delen…

Om jullie voor dezelfde fouten te behoeden die ik destijds heb gemaakt, en om ervoor te zorgen dat jij geen achterstand oploopt met betrekking tot jouw WordPress SEO ben ik bereid in deze cursus ALLE belangrijke SEO technieken van A tot Z met jullie te delen.

Daarnaast ga ik jullie leren hoe je deze technieken succesvol op je WordPress website kunt toepassen zodat jij direct resultaten zal behalen!

WordPress SEO Checklist

Gebruik onderstaande WordPress SEO checklist om het maximale resultaat te behalen met je WordPress website op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

1. SEO vriendelijk thema

Een SEO vriendelijk thema zorgt voor een schone code met een beperkt aantal CSS en JavaScript bestanden wat de snelheid van de website bevordert. 

Daarnaast is het belangrijk om een mobiel geoptimaliseerd thema te kiezen, sinds Google veel waarde hecht aan de mobielvriendelijkheid van websites.

Wij bevelen Astra aan als het perfecte SEO-vriendelijke thema.

beste wordpress thema

2. Site profile

Navigeer naar: Instellingen –> Algemeen

Voeg je site icoon, site titel, en site tagline toe.

site title

3. Zichtbaarheid instellen

Navigeer naar: Instellingen –> Algemeen

Zet je zichtbaarheid op ‘Public’ zodat je website kan worden geïndexeerd door de zoekmachines.

wordpress seo

4. Performance & Speed instellingen

Navigeer naar: Instellingen –> Performance

Zorg dat: site accelerator en Lazy load images aan staan.

site performance

5. Voeg je privacy beleid pagina toe

Navigeer naar: Instellingen –> Privacy –> Selecteer je privacy beleid pagina

privacy beleid

6. Permalinks

Navigeer naar: Instellingen –> Permalinks

Selecteer één van onderstaande permalinks instellingen. Dit zorgt voor SEO-vriendelijke URL’s van je blog posts.

permalinks

7. Installeer de SEO Plugin Rank Math

Rank Math is een veelzijdige SEO plugin die veel functionaliteit toevoegt aan je WordPress website. Zo maakt de plugin automatisch een Robots.txt bestand aan waarmee je instructies kunt geven aan Google crawlers, je kunt de SEO plugin bijvoorbeeld gebruiken om eenvoudig een sitemap aan te maken, en bijvoorbeeld 301 redirects toe te passen.

Rank Math is de absolute must have voor iedere WordPress website die een rol van betekenis wilt spelen op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Rank Math SEO plugin

8. Maak een Google Search Console account aan

Met Google Search Console hebben we de mogelijkheid om onze posities in Google te tracken, technische fouten te detecteren, en ontvangen we een overzicht van ons organisch verkeer en de click through rate van onze pagina’s.

Google search console

Voeg na registratie je Google Search Console account toe in Rank Math.

Navigeer naar: Rank Math –> General Settings –> Webmaster Tools

web master tools rank math

9. XML Sitemap maken

Met een XML sitemap maken we een overzicht van al onze belangrijke webpagina’s die we in een gestructureerd bestand indienen bij Google. Dit geeft Google een beter inzicht in de pagina hiërarchie en zorgt ervoor dat pagina’s sneller gecrawld kunnen worden.

Navigeer naar: Rank Math –> Dashboard –> Swipe de Sitemap knop naar rechts

rank math settings

Navigeer naar: Rank Math –> Sitemap Settings –> en kopieer de hyperlink van de Sitemap.

link sitemap

Open je Google Search Console account –> Sitemaps –> Een nieuwe sitemap toevoegen –> verzenden

sitemap invoeren

10. Noindex Tag Archives

Tag archives bestaan voornamelijk uit duplicate content en thin content. De inhoud van deze pagina´s voegen over het algemeen geen enkele waarde toe aan de bezoeker. Om ervoor te zorgen dat deze pagina’s niet worden geïndexeerd brengen we een robots meta noindex tag aan.

In Rank Math kunnen we met een specifieke functie direct alle tag archives van een noindex tag voorzien. Hierdoor zal iedere nieuwe tag archive automatisch met een noindex tag worden gecreëerd. 

Navigeer naar: Rank Math –> Titles & Meta –> Tags–> Tag archives robots meta

tags noindex

10. Noindex Categorie Archives

Hoewel categorie pagina’s vaak worden ingezet als ‘winkelpagina’s’ voor een specifieke productcategorie, en hiermee dus minder last hebben van duplicate content, zijn de meeste categorie pagina’s voorzien van minimale inhoud, en enkel bedoeld om de bezoeker met zo min mogelijk afleiding zo snel mogelijk naar de ‘checkout’ te laten navigeren.

Pagina’s die weinig toevoegen voor de gebruiker noemen we : Thin Content pages, en kun je SEO-technisch het beste voorzien met een meta-robots noindex tag, zodat de pagina niet wordt geïndexeerd.

category no index

11. Noindex Author pages

Hoewel het belangrijk is om een uitgebreide auteur biografie te ontwikkelen, en deze op iedere blog-post te vermelden, kun je ook de auteurspagina’s het beste uitsluiten van indexatie om duplicate en thin content te voorkomen.

Navigeer naar: Rank Math –> Titles & Meta –> Authors

noindex author

12. Noindex Paginated pages

Paginated pages ontstaan bijvoorbeeld wanneer bezoekers een dusdanige hoeveelheid comments achterlaten op je blog bericht, dat er meerdere pagina’s voor ontstaan. 

pagination pages

Het nadeel van deze paginatie pagina’s met comments is dat ze ieder hetzelfde blog bericht vertonen, en pas aan het einde een gedeelte variëren door het verschil in comments.

We spreken hier dus opnieuw over een vorm van duplicate content die we liever uitsluiten van indexatie met de meta robots noindex tag.

Navigeer naar: Rank Math–> Titles & Meta –> Misc Pages

pagination noindex

13. Verwijder pagina's met noindex tag uit sitemap

We weten inmiddels dat we met het inleveren van een sitemap, Google een gestructureerd overzicht presenteren van onze belangrijke webpagina’s.

Het is dan natuurlijk enorm tegenstrijdig wanneer we de pagina’s met een noindex tag, wel in de sitemap opnemen, en dit dienen we uiteraard te voorkomen.

Om de desbetreffende pagina’s uit de sitemap te verwijderen navigeren we naar:

Rank Math –> Sitemap Settings –> Exclude posts

 

 

pagina's uit sitemap

Je kunt het nummer van je post/pagina eenvoudig terugvinden door de pagina te bewerken met je pagebuilder. Het nummer van je pagina komt vervolgens in je adresbalk te staan.

pagina nummer wordpress

14. Breadcrumbs

Breadcrumbs bevorderen de navigatie op je website, en geven zowel bezoekers als zoekmachines een uitstekend inzicht in je website structuur.
Het virtueel broodkruimelspoor kent dus een positief SEO effect en bevorderd eveneens je crawl rate.

Daarnaast bieden de breadcrumbs via Rank Math ons de mogelijkheid om als Rich Snippet vertoond te worden in de zoekresultaten.

Navigeer naar: Rank Math –> General Settings –> Breadcrumbs (swipe om te activeren)

breadcrumbs

Om de breadcrumbs succesvol te implementeren navigeren we vervolgens naar:

Weergave –> Customizer –> Breadcrumb –> Kies de juiste instellingen.

breadcrumbs invoeren

15. Local SEO

In de Local SEO sectie in Rank Math bieden we Google extra informatie zoals contactgegevens, openingstijden,een telefoonnummer, en nog meer belangrijke gegevens zodat Google de inhoud van onze website beter begrijpt. 

Los van het feit dat het belangrijk is voor SEO om deze gegevens transparant te delen, en duidelijk zichtbaar op de website te vermelden, is het daarnaast ontzettend handig om met een local pack te anticiperen op lokale zoekopdrachten.

Registreer een ‘Google mijn bedrijf‘ pagina om  in aanmerking te komen voor de geoptimaliseerde local pack.

 

local seo pack

Zorg dat je verder in Rank Math bij Local SEO invult:

 • Organization
 • Name
 • Logo
 • URL
 • E-mail
 • Adresgegevens
 • Openingstijden
 • Klantenservice pagina
 • Over ons pagina
 • Contactpagina
local SEO2
local seo

16. Image SEO

Nu afbeeldingen steeds vaker worden vertoond in de SERP’s als zoekopdracht, en de zoekresultaten pagina’s steeds visueler worden, is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor image SEO. 

Om ervoor te zorgen dat jouw afbeeldingen helemaal geoptimaliseerd zijn voor Image search navigeer je allereerst naar: Dashboard –> Swipe image SEO naar rechts.

image seo

Om er vervolgens voor te zorgen dat er automatisch een ALT tekst en title tag worden aangemaakt bij iedere foto die je toevoegt, navigeer je naar:

Rank Math –> General Settings –> Images –> Vink opties naar rechts.

Je kunt de automatisch gegenereerde ALT tekst en title tag uiteraard handmatig aanpassen.

rank math afbeeldingen

17. Voeg Structured Data toe

Met structured data, geven we Google meer inzicht in de inhoud van een webpagina. Structured data bevat gestructureerd geformatteerde micro-elementen waarmee we Google exact kunnen vertellen dat het bijvoorbeeld om een product gaat, of een video, of een recept. 

Wanneer Google meer inzicht heeft over de inhoud van een webpagina, kan deze natuurlijk vertoond worden als zoekresultaat, aan relevante zoekopdrachten van gebruikers. Daarnaast wordt in veel gevallen structured data beloond met rich snippets.

structured data plugin

Installeer allereerst de Schema & Structured data plugin

Navigeer vervolgens naar: Global –> General Settings –> Vul je gegevens in

structured data settings

Vervolgens kun je voor iedere pagina aan Schema selecteren door in je page builder –> Schema te selecteren.

structured data wordpress

18. Voeg F.A.Q structured data toe aan je pagina

Met F.A.Q schema verrijk je het zoekresultaat door relevante vragen van een bezoeker direct te beantwoorden en je vergroot je SERP’s positie(met name op mobiel) aanzienlijk, wat je click through rate bevorderd. 

f.a.q structured data

Wanneer je inmiddels de structured data plugin hebt geïnstalleerd kun je vanuit je pagebuilder eenvoudig F.A.Q schema implementeren door middel van een toegevoegde widget:

f.a.q schema

19. 301 Redirect

Wanneer je een pagina verwijdert, verhuisd, of het webadres aanpast, is het belangrijk dat pagina autoriteit en eventuele backlinks niet verloren gaan tijdens deze verandering.

En dit is exact waarom we 301 redirects toepassen. Een redirect is een omleiding, vergelijk het simpelweg met een briefje op de voordeur met daarop het nieuwe adres genoteerd.

Stel een bezoeker gebruikt dus het oudere webadres dat we zojuist gewijzigd hebben, om op onze website te komen. In plaats van een 404 pagina met de tekst: ‘deze pagina bestaat niet’, leest de webbrowser het briefje op de deur met het nieuwe webadres, en navigeert naar het nieuwe adres.

Let op: Een 301 redirect is wel een omleiding, dit gaat ten kosten van de pagespeed, zorg dat je na een verandering van een webadres alle interne links wijzigt naar het nieuwe adres zodat er geen redirect ketenen ontstaan.

301 redirect

Verder kun je ook direct in je pagebuilder een 301 redirect toepassen:

301 redirect wordpress

WordPress On Page SEO

De belangrijkste On page SEO factoren op je WordPress site implementeren? Volg onderstaande stappen:

We gaan er vanuit dat je in het bezit bent van:

20. Pagina Titel

Zorg dat je een omschrijvende pagina titel toevoegt door te navigeren in je pagebuilder naar:

Instellingen –> Algemene instellingen –> Titel 

Gebruik je keyword zoveel mogelijk aan de linkerzijde van de pagina titel. Deze belangrijkste titel van je pagina is automatisch je H1 header-tag in je blog berichten.

pagina title

21. Title tag + URL + Meta description

Nog steeds een onderschat SEO principe is het schrijven van de perfecte title tag en meta description. Deze belangrijke metadata geeft Google direct inzicht over de inhoud van onze pagina, speelt een rol in de pagina relevantie wanneer een zoekopdracht zich voordoet, en heeft een enorme rol in de CTR van je pagina.

Navigeer in je pagebuilder naar: –> SEO — General -> Edit Snippet.

Verwerk in alle 3 vormen je keyword.

snippet wordpress

22. Relevante tussenkopjes

Met de steeds korter wordende aandachtsspanne van een mens, en het toenemende belang van visuele aspecten op je pagina, is het steeds belangrijker dat we korte alinea’s van max. 4 regels aanvullen met relevante tussenkopjes zodat gebruikers de content kunnen scannen.

Daarnaast bieden deze tussenkopjes de ideale SEO-mogelijkheden om nog eens goed te scoren op ons keyword.

 • Keyword in H2
 • Keyword in H3
 • Synoniemen in H2 & H3
 • Gerelateerde zoektermen in H2 & H3
header structuur

23. Interne Links & Externe Links

Zowel interne als externe links op de pagina bieden voordeel op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Strategische interne links:

 • Verdelen linkwaarde
 • Geven Google inzicht over de inhoud van een pagina
 • Zorgen dat zowel Googlecrawlers als gebruikers eenvoudig kunnen navigeren
 • Verbeteren de Dwell Time & Het aantal pageviews, positieve UX signalen

Externe Links:

 • Dienen als feitelijke onderbouwing voor een betere pagina kwaliteit
 • Relevante externe links met een hoge domein-autoriteit bieden meer inzicht in de inhoud van het artikel
 • Belangrijk voor E-A-T optimalisatie

We creëren eenvoudig een hyperlink door in de pagebuilder het woord of de woordgroep te selecteren die je als ankertekst wilt gebruiken, en vervolgens op het link icoontje te klikken. 

link WordPress

Nadat de hyperlink is aangemaakt en een zichtbaar gekleurd klikbaar element aanwezig is in je ankertekst, klik je op het linkelement –> Bewerken –> Linkinstellingen.

Voeg het keyword van de bestemmingspagina toe aan de:

 • bestemmings-URL
 • Link titel
 • Linktekst (ankertekst)
link title

24. Bestandsnaam, ALT tekst, Titel attribuut

Zorg dat wanneer je een Image invoert je deze ook weer volledig optimaliseert voor de zoekmachines:

 • Keyword in bestandsnaam
 • Keyword in ALT-tekst
 • Keyword in titel attribuut
 • Compress image voor upload
 • Upload image in correcte dimensies
alt tekst

25. Canonical URL

Om duplicate content te bestrijden zodat het geen negatieve SEO-gevolgen heeft, creëren we een Canonieke URL, om Google te vertellen welke URL de hoofdpagina betreft.

Navigeer in je pagebuilder  naar–> SEO –> Advanced –> Canonical URL

Voeg de canonieke URL toe door een verwijzende canonical tag aan te brengen vanuit de dubbele pagina, en een zelfbenoemde canonical tag aan te brengen op de hoofdpagina.

 

canonical URL

26. Noindex tag

Er zijn natuurlijk situaties waarbij we individuele pagina’s willen uitsluiten van indexatie, zoals checkout pagina’s, login pagina’s, landingspagina’s, etc.

Navigeer in dit geval op je pagebuilder naar: SEO –> Advanced –> Noindex

noindex WordPress