Helias Marketing

Zoekmachine Optimalisatie [Masterclass]

wat is zoekmachine optimalisatie

Maak van je website een bezoekersmagneet

Ben jij al klaar voor een massale toename van het aantal website bezoekers?

Aan het einde van deze gratis SEO cursus ben jij namelijk in staat om een enorm aantal gratis bezoekers vanuit Google naar je website te halen!

zoekmachine optimalisatie tips

Introductie SEO Masterclass

In deze zoekmachine optimalisatie masterclass vind je alles wat nodig is om succes te behalen met SEO.

Stap voor stap worden alle belangrijke en effectieve SEO technieken uitgebreid behandeld zodat jij aan het eind van deze waardevolle gratis SEO cursus, zelfstandig in staat bent om een enorm aantal gratis bezoekers vanuit Google naar je website te halen.

Zorg dat je de volgorde van de hoofdstukken aanhoudt, en indien mogelijk om de aangeleerde SEO technieken direct in de praktijk uit te voeren.

SEO Master Guides

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie of wel ‘SEO’ genoemd is het optimaliseren van een website voor de zoekmachines om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Sinds Google met afstand de grootste en meest gebruikte zoekmachine wereldwijd is, spreken we tijdens deze cursus voornamelijk over Google wanneer we het hebben over de zoekmachines.

Optimaliseren voor de zoekmachines?

Hiermee omschrijven het proces waarin we onze algehele website of specifieke pagina’s op onze website verbeteren om aan de richtlijnen van Google te voldoen.

Wat is het voordeel van zoekmachine optimalisatie?

SEO ofwel search engine optimization is nog altijd de meest krachtige marketingstrategie die jij kunt toepassen op jouw onderneming. Laten we om te beginnen een aantal onderzoekstatistieken bekijken die de impact van SEO illustreren.

seo verkeer

Bron: Brightedge Research

 • 49% van de marketeers geeft aan SEO de meest waardevolle marketingstrategie te vinden met de hoogste ROI.
wat is de beste marketing strategie?

Bron: Search Engine Journal

Zoekmachine Optimalisatie Statistieken

Een korte samenvatting van de bovenstaande statistieken geeft het perfecte antwoord op de vraag waarom je SEO als marketingstrategie zou moeten gebruiken:

 • SEO verkeer levert veruit de meeste website bezoekers op
 • Deze website bezoekers hebben een grote kans om tot aankoop over te gaan
 • Marketeers zien SEO als de meest waardevolle marketing strategie
 • Gebruikers klikken veruit het meeste op SEO resultaten na een zoekopdracht in Google, en niet op advertenties.

En bovenal… Organisch verkeer(afkomstig van SEO resultaten) is GRATIS!

Laten we nog één interessante statistiek gebruiken.

organisch verkeer

Ruim 90% van alle webpagina’s ontvangt geen organisch verkeer vanuit Google.

Bron: Studie van Ahrefs

Kansen in het speelveld van zoekmachine optimalisatie

Dit is toch niet echt positief? Wel dus! dit onderzoek bevestigd namelijk de enorme kansen die er liggen op het gebied van zoekmachine optimalisatie!

De meest website pagina’s zijn niet gericht op SEO en ondanks dat tegenwoordig veel van de grootmachten in het bedrijfsleven gespecialiseerde SEO bureau’s inschakelen voor een enorm bedrag, is dit voor de meeste van jouw rechtstreekse concurrenten niet betaalbaar.

SEO is geen vak dat je op school leert, geen studie die je volgt om je diploma te behalen, en hoewel steeds meer marketing gerelateerde cursussen en studies langzaam de zoekmachine leer implementeren, leer je het vak nog altijd vanuit online zelf studie en praktijk ervaring.

Zoekmachine optimalisatie is dan ook niet alleen ‘s werelds meest waardevolle marketing techniek om van jouw business een succes te maken, het is ook nog eens een skill waarin jij jezelf kunt onderscheiden.

Wanneer jij deze gratis zoekmachine optimalisatie cursus succesvol afrondt ben jij namelijk in staat om gratis duizenden potentiële klanten naar iedere website te trekken die vanwege hun uitgevoerde zoekopdracht al op zoek zijn naar jouw product of dienst.

wat is off page seo

SEO Introductie

Voor we overgaan op de inhoud van de world class SEO cursus, is het allereerst belangrijk om wat basiskennis bij te schaven, en wat standaard SEO termen door te nemen.

We starten de cursus dan ook met een korte zoekmachine optimalisatie introductie, zodat jij helemaal voorbereid kan beginnen!

Basis SEO Begrippenlijst

Keywords: De woorden ofwel zoektermen die een gebruiker invoert in Google om een zoekopdracht uit te voeren.

Ranken: Scoren in Google.

Search Engine Result Page: Zoekresultaten pagina die wordt vertoond nadat je een zoekopdracht uitvoert.

Content: De zichtbare inhoud die wordt gedeeld op een webpagina, zowel tekst, als afbeeldingen, als andere vormen van multimedia.

Zoekvolume: Het maandelijks aantal zoekopdrachten voor een specifieke zoekterm, hoe vaak worden bepaalde woorden gezocht in Google?

Keyword tool: Een programma die ons een inzicht geeft van het zoekvolume of ons ideeën geeft over welke zoektermen te gebruiken.

H1: Koptekst 1, de belangrijkste zichtbare titel meestal bovenaan een pagina.

On Page SEO: SEO technieken die je op de website zelf aanbrengt.

Off page SEO: Signalen op het web afkomstig van externe factoren die van invloed zijn op je SEO

Backlinks: Een vorm van off page SEO waarbij een externe website een link toevoegt naar een pagina op jouw website. Google ziet dit als een stem voor jouw webpagina, een positieve referentie.

Black Hat SEO: Negatieve SEO technieken die je toepas om zoekmachines om de tuin te leiden en hiermee de posities in de zoekresultaten te beïnvloeden. Google bestraft deze ongewenste technieken .

Organische bezoekers: Gratis bezoekers afkomstig vanuit de zoekmachines vanwege zoekmachine optimalisatie

Conversie: Een gewenste actie die je bezoeker op je website uitvoert zoals een aankoop of het inschrijven voor een mailinglijst

User experience: De gebruikservaring van een bezoeker op je pagina

Search Intent: De intentie die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht uitvoert in Google. Is de gebruiker op zoek naar informatie? Wil de gebruiker een product aankopen? Is de gebruiker op zoek naar een specifiek bedrijf?

Interne links: Hyperlinks met het webadres van een pagina op je website om van de ene pagina naar de andere pagina te navigeren.

Externe links: Hyperlinks op je website die naar een pagina op een externe website navigeren.

Pagespeed: De laadtijd van een webpagina. Hoelang heeft een pagina nodig om zichtbaar vertoond te worden aan een bezoeker.

URL: Het adres van een webpagina die je intypt in je browser

Ranking Factors: SEO principes die je posities in de zoekmachines bevorderen

Zoekmachine Optimalisatie F.A.Q

 • Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

  SEO staat voor search engine optimization ofwel zoekmachine optimalisatie terwijl SEA staat voor search engine advertising ofwel het adverteren in Google

 • Hoe lang duurt het om resultaat te behalen met SEO op een nieuwe website?

  Afhankelijk van de doelen die je stelt kun je indien je de zoekmachine optimalisatie technieken beheerst na ongeveer 3 maanden mooie resultaten behalen.

 • Zoekmachine optimalisatie uitbesteden of zelf doen?

  Dit is afhankelijk van je situatie. Ben je direct gebaat bij resultaat? Huur een SEO expert in die de technieken al beheerst en direct verschil kan maken, heb je de tijd en motivatie om SEO zelf te leren, dan is dit absoluut een aanrader!

 • Wat is het verschil tussen on page SEO en off page SEO

  On page SEO verwijst naar de zoekmachine optimalisatie technieken die op de website zelf worden uitgevoerd terwijl off page SEO verwijst naar  de zoekmachine technieken waarbij signalen afkomstig van externe websites de posities in de zoekmachines verbeteren.

 • Moet ik voor SEO een website kunnen bouwen?

  SEO is als bijzonder waardevolle marketing techniek een skill waarbij kennis als machtig wapen fungeert. De meeste SEO specialisten werken dan ook samen met een web developer om de technieken te implementeren.

  Daarnaast kun je anno 2021 eenvoudig en gratis een WordPress website bouwen zonder web development skills.

  In onze WordPress SEO cursus leer jij hoe je een website kunt bouwen die volledig geoptimaliseerd is voor de zoekmachines!

wat is seo
SEO leren beginner

SEO Weetjes

Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

‘s Werelds grootste zoekmachine maakt gebruik van een zeer geavanceerd algoritme om te beoordelen of webpagina’s aan de gestelde kwaliteitsnormen voldoen, en rangschikt goedgekeurde webpagina’s op basis van relevantie en kwaliteit nadat er een zoekopdracht van een gebruiker plaatsvindt.

De pagina’s die door Google als beste resultaat worden beoordeeld op basis van een uitgevoerde zoekopdracht, worden vervolgens op de eerste pagina vertoond van Google, waarbij het beste resultaat bovenaan wordt vertoond.

De pagina die Google toont na een uitgevoerde zoekopdracht noemen we ook wel de search engine result pages (SERP’s) of zoekresultaten pagina’s.

Google search

Google ontvangt minstens 5 miljard zoekopdrachten per dag. Gebruikers die op zoek zijn naar informatie over hun favoriete sportteam, op zoek zijn naar een nieuwe baan, willen weten waar het dichtstbijzijnde tankstation is, of op zoek zijn naar jouw product of dienst!

We optimaliseren onze website voor de zoekmachines om gratis bezoekers vanuit Google naar onze website te trekken. Om er zeker van te weten dat deze potentiële bezoekers binnen onze doelgroep vallen, optimaliseren we onze webpagina’s rondom zoektermen of een aantal zoektermen die te maken hebben met onze producten, onze diensten, of onze doelgroep in het algemeen.

wat is de zoekresultaten pagina

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Je kunt met je webpagina bovenaan komen in Google door het meest kwalitatieve en meest relevante resultaat te zijn voor een zoekopdracht die een gebruiker in Google uitvoert.

Om de kwaliteit en relevantie van een webpagina te beoordelen gebruikt Google meer dan 200 rankfactoren, met ieder een verschillende impact.

Het is Google haar voornaamste doel om de gebruiker die een zoekopdracht uitvoert in de zoekmachine zo snel mogelijk van de gewenste informatie te voorzien waarbij de pagina’s die Google aanbeveelt een uitstekende gebruikerservaring moeten bieden aan de bezoeker.

Daarnaast dienen vertoonde zoekresultaten in te spelen op de zoekintentie van een gebruiker.

Een gebruiker die de zoekopdracht: ‘Schoenen kopen’ uitvoert is natuurlijk niet op zoek naar ellelange informatieve pagina’s over hoe je het beste schoenen kunt wassen of in welk jaartal de eerste schoenen zijn gemaakt.

Een relevante match bestaat dan ook niet slechts uit woorden die overeenkomen tussen de zoekopdracht en de webpagina’s, maar dient eveneens overeen te komen met de zoekintentie.

Semantische Zoekmachine

Google is een semantische zoekmachine. Dit betekend dat Google in staat is om de context van een webpagina, het verband tussen zoekwoorden, synoniemen en woord variaties, en zelfs de intentie die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht invoert, te begrijpen.

Omdat de context van teksten op de webpagina’s en de verbanden tussen zoekwoorden steeds beter worden begrepen door het geavanceerde algoritme van Google, zijn zij in staat de gebruiker de meest relevante zoekresultaten te vertonen waarbij de gebruiker direct vind wat er gezocht wordt. 

De beste resultaten worden bovenaan in Google vertoond zodat de zoekers in Google zo snel mogelijk het gewenste antwoord vinden en zo goed mogelijk worden geholpen.

Google maakt gebruik van een zeer geavanceerd algoritme dat ervoor zorgt dat zoekresultaten worden gerangschikt om de gebruiker de beste zoekervaring aan te bieden

Daarnaast zijn er dagelijks duizenden werknemers actief die handmatig websites controleren om te kijken of het algoritme naar behoren functioneert.

Om er zeker van te zijn dat het voor het algoritme en de werknemers van Google helder is welke webpagina’s nou van hoge kwaliteit zijn en welke juist niet, heeft Google een 175 pagina’s lang document met kwaliteit richtlijnen opgesteld.

Hoe verbeter ik mijn SEO?

De SEO van een website wordt verbeterd door optimalisatie technieken die op de website zelf worden aangebracht, beter bekend als on page SEO, en de online reputatie en autoriteit van je website, beter bekend als off page SEO.

Met zoekmachine optimalisatie wordt een zo relevant mogelijke pagina gecreëerd van hoge kwaliteit, die inspeelt op de behoefte van een gebruiker die een zoekopdracht uitvoert.

Hoge kwaliteit content

zoekmachineoptimalisatie

Organische zoekresultaten

Organische zoekresultaten worden vertoond in de search engine result pages (pagina met de zoekresultaten die wordt getoond na een zoekopdracht) op basis van de pagina kwaliteit en relevantie. Dit zijn de onbetaalde zoekresultaten die hun positie hebben verdiend op basis van SEO waarde

We gebruiken SEO dus om organische bezoekers vanuit Google naar onze website te halen.

SEO of SEA?

SEO staat dus voor search engine optimization, het optimaliseren van je website om op basis van kwaliteit en relevantie vertoond te worden in Google zonder hiervoor te betalen. Echter kun je ook boven in Google komen door hier voor te betalen.

SEA staat voor search engine advertising, ofwel het adverteren in Google. In de zoekresultaten pagina staat vermeldt wanneer het om een advertentie gaat.

Een onderzoek stelde vast dat zo’n 85% van het aantal gebruikers na een zoekopdracht klikt op een organisch(onbetaald) resultaat. Dit betekend dat maximaal 15% een advertentie aanklikt na een zoekopdracht. 

Potentiele klanten afkomstig door onze zoekmachine optimalisatie technieken zijn dus niet alleen gratis, maar de zoekers in Google navigeren ook nog eens een stuk vaker naar de onbetaalde SEO resultaten!

wat is het verschil tussen SEO en SEA
seo technieken

10 Belangrijke SEO Technieken

Onderstaande 10 SEO technieken spelen een belangrijke rol in het verbeteren van je organische posities in de zoekmachines.

1. Keyword Research

Keyword Research, ook wel zoekwoorden onderzoek genoemd, beschrijft het proces waarbij op zoek wordt gegaan naar relevante zoektermen die een potentiële klant gebruikt tijdens het uitvoeren van een online zoekopdracht.

Om dit proces succesvol uit te voeren maakt men gebruik van keyword tools en signalen die Google ons geeft binnen de search engine result pages (SERP’s).

2. Keyword Optimalisatie

Keyword optimalisatie is een on page SEO-techniek waarbij een pagina strategisch wordt geoptimaliseerd rondom een zoekterm om beter gevonden te worden in Google wanneer een gebruiker deze term invoert als zoekopdracht.

3. Search Intent Optimalisatie

Met het optimaliseren van search intent spelen we in op de intentie of behoefte die een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht in uitvoert in Google.

Is de bezoeker op zoek naar een snel antwoord op een vraag? Is de bezoeker op zoek naar advies en productvergelijkingen om de juiste aankoopkeuze te kunnen maken? Of wil de bezoeker bijvoorbeeld direct een product? 

Met search intent optimalisatie wordt een pagina gecreëerd die aan de zoekintentie voldoet.

4. User Experience optimalisatie

Met user experience optimalisatie wordt verwezen naar het verbeteren van de
gebruikerservaring op een webpagina.

We verbeteren onder andere de snelheid van de pagina,
de lay-out van de pagina en bieden de bezoeker een mobielvriendelijke en veilige webpagina
aan.

5. Website Architectuur & Interne linking

Met het optimaliseren van de website-architectuur verbeteren we de indeling van pagina’s
op onze website die via interne links aan elkaar verbonden zijn.

Een goede website architectuur zorgt ervoor dat de pagina’s eenvoudig vindbaar zijn
voor bezoekers en Google crawlers, en geeft de hiërarchie van de pagina’s weer.

Met een strategische interne link structuur verdelen we linkwaarde tussen pagina’s, geven we
de zoekmachines een beter inzicht over de inhoud van onze pagina’s en de relatie tussen pagina’s,
en maken we het mogelijk voor bezoekers om eenvoudig over onze website te navigeren.

6. Topic Clusters

Een topic-cluster bestaat uit een bundel van gerelateerde pagina’s die ieder een onderdeel van één van de hoofdonderwerpen op je website behandelen.

De cluster-pagina’s verbinden zich door middel van een wederzijdse interne link aan één grote allesomvattende hoofdpagina die de pillar page wordt genoemd. 

Het doel van het creëren van topic clusters is om niet langer te ranken in de zoekmachines voor keywords op zich, maar voor hele onderwerpen.

7. Link Building

Link building omvat het proces waarbij men probeert backlinks te verzamelen. Dit zijn inkomende links van externe website die in de ogen van Google gelden als een stem van vertrouwen en hiermee een groot aandeel hebben in het off page SEO proces.

8. SERP's Analyse

Met het analyseren van de search engine result pages, de pagina’s met zoekresultaten die vertoond worden na een uitgevoerde zoekopdracht in Google, observeren we de zoekresultaten pagina voor een specifieke zoekterm.

Een SERP analyse wordt onder andere uitgevoerd om de waarde van een keyword en het concurrentieniveau in te schatten, de search intent te achterhalen, en om informatie te verzamelen ter verbetering van je pagina die rankt voor deze zoekterm.

9. Technische SEO

Met technische SEO wordt de techniek van een website geoptimaliseerd zodat Google de webpagina’s eenvoudig kan crawlen, indexeren, en de inhoud van een webpagina beter begrijpt. 

Verder bevat technische SEO het oplossen van technische fouten op je website en het aanleveren van schone code.

10. SEO Copywriting

SEO-copywriting beschrijft het proces waarbij men boeiende waardevolle, interessante, en nuttige content creëert die gericht is op specifieke zoektermen.

Deze SEO-techniek wordt gebruikt om de interactie van bezoekers met en pagina te verbeteren, de click through rate te verbeteren, en om meer bezoekers een specifieke actie te laten ondernemen op een pagina.

seo content strategie

Volgende Hoofdstuk:

Crawlen & Indexeren

Leer hoe jij je website vindbaar maakt voor ‘s werelds grootste zoekmachine!