Helias Marketing

Zoekwoordonderzoek [Ultieme SEO Gids]

wat is een zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek: De Complete SEO Strategie

In deze SEO Masterclass ga ik je exact vertellen hoe je in 2021 een succesvol zoekwoordenonderzoek uitvoert waarmee je daadwerkelijk talloze bezoekers naar je website haalt.

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Zoekwoordonderzoek of ‘keyword research’ verwijst naar het proces in zoekmachine optimalisatie, waarbij wordt gezocht naar relevante woorden of woordgroepen die mensen gebruiken tijdens het uitvoeren van een zoekopdracht in Google.

zoekwoord analyse
de beste seo keywords

Waarom is een zoekwoorden onderzoek belangrijk voor SEO?

Een zoekwoorden onderzoek geeft een waardevol inzicht in het online zoekgedrag van gebruikers binnen je doelgroep.

Je weet na een zoekwoordonderzoek namelijk exact waar zij online naar op zoek zijn en welke termen zij gebruiken in de zoekopdracht.

Door deze informatie op een effectieve manier toe te passen in je SEO-strategie, kun je het aantal organische websitebezoekers binnen je doelgroep enorm laten toenemen, waardoor dus meer potentiële klanten je website bereiken.

Wat zijn keywords in SEO?

De term keywords, ook wel bekend als zoekwoorden, verwijst naar de woorden of woordgroepen die gebruikers invoeren tijdens hun zoekopdrachten in de zoekmachines.

Deze sleutelwoorden zijn belangrijk in SEO omdat de zoekmachines de meest relevante en kwalitatieve resultaten vertonen op basis van de zoekopdracht die wordt ingevoerd.

Door te weten welke keywords je doelgroep invoert in de zoekmachines, kun je dus relevante webpagina’s ontwikkelen waarbij de zoektermen van je doelgroep centraal worden gesteld, zodat je beter wordt gevonden in de zoekmachines.

wat zijn keywords
#1

Hoe vind je zoekwoorden?

Nu je weet wat zoekwoorden zijn en waarom ze belangrijk zijn voor je SEO-strategie, is het tijd om waardevolle zoekwoorden te vinden voor je onderneming.

We gebruiken 3 technieken om zoekwoorden te vinden:

 • Keyword Tools
 • User Signals
 • Zoekwoord Data Analyse

In dit hoofdstuk behandelen we de 3 verschillende technieken om zoektermen te vinden die aansluiten bij jouw website!

hoe vind je zoekwoorden

Zoekwoorden vinden met Keyword Research Tools

Keyword tools zijn programma’s die vanuit verzamelde data een inzicht geven over onder andere het zoekvolume en het concurrentieniveau van zoekwoorden, en zelfs gerelateerde zoektermen tonen.

Hoewel deze data niet exact overeenkomt en gebaseerd is op de eerdere prestaties van zoektermen en schattingen vanuit een grote hoeveelheid verzamelde data, geven de keyword research tools ons voldoende inzicht om succes met SEO te behalen.

Hoewel we later in dit hoofdstuk dieper ingaan op het gebruiken van keyword research tools, geven we je alvast een voorbeeld waarin we de gratis zoekwoorden-tool: Ubersuggest gebruiken.

beste keyword research tool

Kies een relevant zoekwoord waarvan je het zoekvolume wilt weten, of vul een hoofdterm van je onderneming in als zoekwoord. Zorg dat de gekozen hoofdterm maximaal uit 2 woorden bestaat zodat we de keyword tool kunnen gebruiken om gerelateerde zoekwoorden voor ons te vinden.

keyword analyse 1

We kunnen met Ubersuggest namelijk de prestaties van zoekwoorden achterhalen en analyseren, maar ook op zoek gaan naar nieuwe zoekwoorden die interessant zijn voor onze website.

In dit voorbeeld gebruik ik het keyword: ‘zoekwoorden onderzoek’

Start de zoekfunctie om een overzicht te krijgen van de prestaties en het concurrentieniveau van het zoekwoord.

ubersuggest

Zoekvolume: het geschatte aantal maandelijkse zoekopdrachten van het keyword.

SEO Moeilijkheid: het concurrentieniveau van het zoekwoord met SEO van 0 tot 100.

Betaalde Moeilijkheid: het concurrentieniveau van het zoekwoord met SEA(adverteren in Google) van 0 tot 100.

CPC: Het bedrag dat Google adverteerders gemiddeld betalen voor een klik voor dit zoekwoord.

Het zoekwoord overzicht geeft je een inzicht in het concurrentieniveau en het maandelijkse zoekvolume.

Daarnaast kun je aan de kosten per klik (CPC), zien wat adverteerders gemiddeld betalen voor een klik afkomstig vanuit  zoekopdrachten van deze specifieke zoekterm.

Hoe hoger het bedrag is dat adverteerders bereid zijn om te betalen, hoe meer winst er wordt gemaakt met deze zoekterm.

Klik vervolgens op ‘zoekvolume’ om meer inzicht te krijgen over dit zoekwoord.

zoekwoorden zoeken

Long-tail zoekwoorden in Ubersuggest

Nadat we op de zoekvolume- functie hebben geklikt, ontvangen we een overzicht van gerelateerde long-tail zoekwoorden, met wederom een overzicht met de belangrijkste data.

long tail keywords ubersuggest

Wat zijn long-tail zoekwoorden?

Long-tail zoekwoorden zijn specifieke zoektermen bestaande uit 3 of meer zoekwoorden, met een relatief laag zoekvolume en een laag concurrentieniveau.

Volgens SEO-expert: Brian Dean bestaat 92% van alle zoekopdrachten uit long tail keywords.

long tail zoekwoorden

Waarom zijn long-tail zoekwoorden belangrijk voor SEO?

Long-tail keywords hebben dan wel een relatief laag zoekvolume, maar zijn enorm waardevol in de wereld van zoekmachine optimalisatie.

 • Long tail keywords zijn super relevant
 • Het gebruiken van deze zoekwoorden op je pagina zorgt voor meer organische bezoekers
 • Vanwege de lage concurrentie kun je hoge posities in Google bemachtigen
 • Je rankt voor meer zoekwoorden en zoekwoord-variaties

Ubersuggest Keyword Analyse

De volgende stap is het uitvoeren van een korte keyword analyse met Ubersuggest zodat we een concreet inzicht hebben over het concurrentieniveau, om te bepalen of we uberhaupt kunnen ranken in Google voor dit zoekwoord.

Klik op de oranje button met de term ‘zoekresultaten’ om meer inzicht te krijgen over de concurrenten in de SERPs.

domain authority met keyword tool

Tot slot geeft de zoekwoord-tool ons een overzicht met de huidige top 10 Google zoekresultaten voor dit keyword.

Geschatte URL bezoeken: Hoeveel maandelijkse bezoekers ontvangt de webpagina

Links: Hoeveel backlinks heeft de pagina

Domain Authority: Score voor zoekmachines die de sterkte van een domein aanduid van 0 tot 100.

Steel de sleutelwoorden van je concurrenten

De zoekwoorden tool biedt de mogelijkheid om de belangrijkste zoekwoorden van je concurrenten te stelen, zodat ook jij kunt profiteren van deze waardevolle zoekwoorden.

Navigeer naar het kopje: ‘concurrentie-analyse’ en klik op: ‘pagina’s met het meeste verkeer’, en vul bovenaan de pagina in de zoekfunctie de domeinnaam van je concurrent in.

Ubersuggest toont ons vervolgens een overzicht met de webpagina’s van onze concurrent die het meeste organische verkeer opleveren.

keyword gap

Klik vervolgens op de oranje knop met: ‘alles zien’,

De zoekwoorden tool toont nu een compleet overzicht van de zoekwoorden op de pagina waarvoor de concurrent rankt in Google en hoeveel organische bezoekers worden ontvangen per zoekwoord.

steel de zoekwoorden van de concurrentie

Pro Tips zoekwoordonderzoek met Ubersuggest

 • Rank voor zoektermen met een SEO moeilijkheid onder de 30
 • Rank voor long tail zoekwoorden met een hoge CPC
 • Rank voor zoekwoorden waarbij de concurrenten nauwelijks backlinks hebben
 • Rank voor zoekwoorden met een hoog aantal geschatte URL bezoeken

Zoekwoorden vinden door User Signals

Een andere methode om nieuwe waardevolle zoekwoorden te ontdekken is door op zoek te gaan naar gebruikerssignalen. Zoekmachines zoals Google tonen ons waardevolle informatie door middel van signalen in de SERPs, die ons inzicht geven over het zoekgedrag van gebruikers.

Google Autocomplete

Heb je wel eens ervaren dat Google je tijdens het invoeren van een zoekopdracht probeert te helpen door een aantal suggesties te tonen wanneer je de zoekopdracht nog niet hebt bevestigd?

Dit is wat we noemen Google Autocomplete, een waardevolle zoekwoord-onderzoek functie, die ons relevante zoekwoorden toont op basis van eerder gekozen zoekopdrachten van gebruikers.

Google verteld ons dus dat deze zoekwoorden worden gezocht, en waardevol zijn voor jouw onderwerp.

hoe vind ik zoekwoorden

Vul een hoofdterm met betrekking tot je onderneming in de zoekfilter van Google in als zoekopdracht zonder vervolgens de zoekopdracht daadwerkelijk uit te voeren.

Google toont ons in dit geval namelijk een aantal suggesties van eerder uitgevoerde zoekopdrachten met betrekking tot onze zoekterm.

Om meer gerelateerde zoekopdrachten met betrekking tot onze zoekterm te vinden, kun je vervolgens dezelfde methode toepassen en A t/m Z achter het zoekwoord toevoegen.

Gerelateerde zoekwoorden onderaan de pagina

Google toont onderaan de search engine result pages een lijst met gerelateerde zoekopdrachten. 

Ook hier telt weer dat we zeker weten dat deze zoektermen worden gezocht in Google.

hoe vind je seo zoektermen

People also ask F.A.Q

Steeds vaker worden in de SERPs gerelateerde vragen met betrekking tot een zoekopdracht vertoond in de vorm van F.A.Q boxes. Deze alternatieve featured snippets zitten vol met waardevolle long tail keywords met een bewezen zoekvolume.

wat zijn long tail keywords

Door vervolgens een aantal van deze vragen aan te klikken worden er meer gerelateerde vragen getoond met betrekking tot je zoekterm.

zoekwoorden analyse

Zoekwoorden vinden door data analyse

Zoekwoord data analyse is een vorm van keyword research waarbij je zelf data online verzameld of achterhaald om de waarde van een zoekwoord te bepalen, of om nieuwe zoekwoorden te ontdekken.

Forums als Quora

Quora is een online forum waar gebruikers vragen stellen rondom specifieke onderwerpen, en is hiermee een goudmijn voor long tail keywords. Analyseer het zoekgedrag van gebruikers met betrekking tot je onderwerp.

zoekwoorden tools

Zoekwoorden in Youtube comments

Zoek naar populaire video’s van experts binnen je branche en zoek in de comments naar veel gestelde vragen over je onderwerp of woorden die gebruikers kiezen om je onderwerp te beschrijven of benoemen.

Youtube comments zitten vol met waardevolle zoekwoorden.

youtube comments search

Instagram Hashtag Research

Ga in instagram op zoek naar veel gebruikte hashtags met betrekking tot je onderwerp. Deze zitten namelijk vol met waardevolle keywords.

Voeg een hashtag + je onderwerp of product toe in de zoekfilter zonder op enter te klikken.

Vervolgens krijg je een overzicht met gerelateerde hashtags en het aantal berichten per hashtag.

instagram seo

Reddit Keywords

Reddit is een sociaal platform waar gebruikers met elkaar praten over onderwerpen, vragen stellen, en discussies voeren. Het platform leent zich dan ook perfect voor een zoekwoorden onderzoek, en is een goudmijn voor keywords.

Voer een zoekopdracht uit met daarin je onderwerp en je krijgt een overzicht met vragen die gebruikers stellen over dit onderwerp, en informatie die zij delen.

 

reddit keywords
#2

Zoekwoord Analyse

wat is een zoekwoordonderzoek

Wat is een zoekwoord Analyse?

Een zoekwoord analyse beschrijft het proces waarbij verschillende factoren worden onderzocht om te bepalen of het zoekwoord interessant genoeg is. Zo worden onder andere het zoekvolume, de CPC, en het concurrentieniveau geanalyseerd.

De uitkomst van een zoekwoord analyse is bepalend voor de on-page SEO strategie en het wel of niet inzetten van een zoekterm op een webpagina.

Belangrijkste factoren van een Zoekwoord Analyse

Tijdens een zoekwoord analyse onderzoeken we een aantal belangrijke factoren om te bepalen of het keyword waardevol genoeg is om voor te ranken, en analyseren we het concurrentieniveau om in te schatten of het haalbaar is om de organische top posities te veroveren.

De belangrijkste graadmeters voor deze analyse zijn:

 • Zoekvolume
 • Search Intent
 • Keyword Difficulty
 • CPC
 • SERP Features
 • Geschatte URL bezoeken

Zoekvolume Keywords

Het zoekvolume beschrijft het aantal maandelijkse zoekopdrachten dat is uitgevoerd met het keyword. Een zoekvolume van 880 geeft dus aan dat het zoekwoord maandelijks 880 keer wordt gezocht.

Omdat de keyword tools het zoekvolume baseren op eerdere prestaties en niet beschikken over de volledige data, kun je het beschouwen als een vrij nauwkeurige schatting.

zoekvolume keywords

Search Intent

Om de ultieme gebruikerservaring aan te bieden probeert Google niet alleen relevante zoekresultaten te vertonen na een zoekopdracht op basis van woorden die overeenkomen tussen de zoekopdracht en een webpagina, maar worden de zoekresultaten eveneens gerangschikt op basis van search intent.

Met search intent wordt de intentie van de gebruiker bedoeld waarmee een zoekopdracht wordt uitgevoerd. Zo kan de gebruiker een koopintentie hebben en dus op zoek zijn naar product pagina’s in plaats van informatie, of juist vanuit een oriënterende intentie op zoek gaan naar vergelijkingsmateriaal en advies.

Webpagina’s die niet voldoen aan de zoekintentie van de gebruiker zullen dan ook geen hoge posities behalen binnen de zoekmachines.

Tijdens een keyword analyse voeren we de zoekopdracht uit in Google om te ontdekken welke intentie de zoekmachine koppelt aan een bepaald keyword.

search intent analyse

Zo zien we in bovenstaan voorbeeld dat Google overduidelijk een transactie intentie koppelt aan het zoekwoord: ‘sportlegging’.

Al creëer je de meest uitgebreide en complete wikipedia-achtige informatie pagina over sportleggings, zolang je geen productpagina ontwikkeld zal je niet ranken voor deze zoekterm.

Keyword Difficulty

De keyword difficulty beschrijft de moeilijkheidsgraad om met SEO te ranken op de eerste pagina in Google voor een specifieke zoekterm.

Probeer te ranken voor zoektermen met een keyword diffulty die lager is dan 50.

keyword difficulty

Cost Per Click (CPC)

De CPC beschrijft het bedrag dat adverteerders gemiddeld betalen voor een klik om gevonden te worden in de SERPs voor een specifieke zoekterm. Hoe hoger dit getal is, des te meer er aan het zoekwoord wordt verdiend.

cost per click zoekwoord

SERP Features

Om de gebruiker de best mogelijke ervaring aan te bieden, en meer inkomsten te genereren vanuit advertenties, toont Google steeds meer SERP features na een zoekopdracht.

Denk bijvoorbeeld aan featured snippets, Google shopping ads, knowledge panel, People also ask vakken en een local pack.

Deze aanwezige SERP features bezetten een grote ruimte in de SERPs, en dit gaat dan ook ten koste van de organische click through rate.

serp features seo

Zo zien we in bovenstaand voorbeeld dat de eerste vier zoekresultaten bestaan uit SEA resultaten(Google advertenties).

Dit betekend dus dat de oorspronkelijke organische nummer 1 positie, nu ineens in feite de nummer 5 is! Zoekwoorden met veel  advertenties in de SERPs hebben dan ook een lagere click through rate.

zoekwoorden analyse seo

En ook in bovenstaand voorbeeld zien we hoe SERP features na een zoekopdracht al meer dan de helft van de oppervlakte binnen de search engine result pages innemen.

Na een advertentie, featured snippet, en tot slot de people also ask vakken, is de organische nummer 1 positie niet eens zichtbaar zonder eerst te moeten scrollen. 

Het aantal bezoekers die het eerste organische resultaat in deze situatie ontvangt is dan ook beduidend minder dan wanneer er geen aanwezige SERP-features zijn.

 

Geschatte URL bezoeken

De graadmeter ‘geschatte URL bezoeken’ geeft ons een inzicht van het aantal organische bezoekers dat een zoekresultaat ontvangt door te ranken voor een bepaald keyword.

Bekijk het aantal geschatte URL bezoeken van de concurrentie om te ontdekken hoeveel verkeer de verschillende organische posities in de SERPs ontvangen om de waarde in te schatten van een zoekterm.

url bezoeken competitors
#3

Beste Keyword Tools

zoekwoorden google

Wat zijn keyword tools?

Een keyword tool is een online programma die op basis van verzamelde data, inzicht geeft over belangrijke gegevens met betrekking tot een zoekwoord.

De meeste keyword tools tonen onder andere het zoekvolume, het concurrentieniveau, en gerelateerde zoektermen aan de hand van het zoekwoord wat je kiest.

Top 3 Gratis Keyword Tools

Hoewel sommige van deze keyword tools een betaald programma aanbieden waarin je ongelimiteerd gebruik kunt maken van de functies, leent de onbetaalde versie zich uitstekend voor een zoekwoordenonderzoek.

1. Answer the public

Answerthepublic biedt één gratis zoekopdracht per dag waarbij je een zoekwoord invoert, en vervolgens een compleet overzicht ontvangt met vragen die online worden gesteld met betrekking tot je zoekterm, en variaties op je zoekwoord.

gratis keyword tool

2. Ubersuggest

De keyword tool: Ubersuggest van SEO expert Neil Patel zorgt ervoor dat jij gratis je zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren, en geeft je een compleet inzicht over onder andere het zoekvolume, de SEO-moeilijkheidsgraad, de beste keywords van je concurrenten, en gerelateerde zoektermen.

welke zoekwoorden voor seo kiezen

3. Semrush

De zoekwoord-tool: Semrush biedt een uitstekend gratis programma waarbij je onder andere het zoekvolume, de keyword difficulty (SEO moeilijkheidsgraad), en een aantal zoekwoord variaties te zien krijgt. Hoewel het programma maar een aantal gratis zoekopdrachten per dag aanbied, leent het zich uitstekend voor de meeste zoekwoord onderzoeken.

welke keyword tool is het beste
#4

Zoekwoord Pro Tips

zoekwoordonderzoek voor beginners

Gebruik deze pro tips om je zoekwoord onderzoek compleet te maken en je te onderscheiden van de concurrenten!

Entity Research

Onderzoek de entiteiten die Google relateert aan een specifieke zoekterm, om de kwaliteit van je pagina te verbeteren, en om hiermee sneller in aanmerking te komen voor hogere organische posities.

Het gebruiken van relevante entiteiten verbeterd namelijk de content-diepte, en zorgt ervoor dat Google de inhoud van je pagina beter begrijpt.

Het gebruiken van relevante entiteiten op je pagina, en het linken naar pagina’s die gaan over gerelateerde entiteiten, zorgt voor een enorme verbetering van je organische vindbaarheid.

Maar voor we deze on-page SEO pro techniek kunnen uitvoeren, moeten we eerst weten welke entiteiten Google aan ons keyword relateert. Dit proces noemen we entity research.

Hoe werkt entity research?

Het succes van de enorme algoritme ontwikkelingen van Google zit hem naast de komst van NLP technieken, en machine learning, in de komst van de knowledge graph.

Google bouwt met dank aan de data van grootmachten als Wikipedia aan een gigantische knowledge graph waarin ruim 500 miljoen entiteiten aan elkaar worden verbonden door onderlinge relaties.

Deze onderlinge relaties worden onderbouwd door wel 3.5 miljard verzamelde feiten over de verschillende entiteiten.

wat is een entity

De knowledge graph zorgt ervoor dat Google zich tot een ware kennisbank evolueert en dankzij deze kennis en moderne technieken steeds beter begrijpt waar mensen naar op zoek zijn en wat de context is achter een tekst of een zoekopdracht.

Het onderzoeken van verbonden en hiermee gerelateerde entiteiten noemen we entity research.

google knowledge graph

Om het rangschikking-proces te verbeteren en relevantere zoekresultaten te vertonen aan een gebruiker, maakt Google dus gebruik van een knowledge graph. In deze kennisgrafiek worden entiteiten door onderlinge relaties aan elkaar verbonden, en om deze verbintenissen mogelijk te kunnen maken zijn er ruim 3,5 miljard feiten verzameld.

Door gerelateerde entiteiten en hun onderlinge relaties met betrekking tot jouw onderwerp op een strategische manier in de content van je website te verwerken, kun je de diepte en pagina kwaliteit verbeteren, en zelfs een autoriteit worden in de ogen van Google met betrekking tot een bepaald onderwerp. (Topical Authority)

Tijdens een entity research gaan we dan ook op zoek naar gerelateerde entiteiten met betrekking tot onze zoekterm.

Gerelateerde Entiteiten in de SERPs

Net als de gerelateerde zoektermen sectie vind je onderaan de SERPs een vak met gerelateerde entiteiten, wanneer je een zoekopdracht uitvoert met een entiteit als gebruikte zoekterm.

gerelateerde entiteiten

Image Search

Na een uitgevoerde zoekopdracht in Google image search worden gerelateerde entiteiten vertoond.

entity research

Google Search Console Keywords

Google Search Console is een gratis SEO tool waarmee je onder andere inzicht krijgt in de click through rate, het aantal ontvangen organische bezoekers en technische SEO fouten.

Maar daarnaast leent deze ultieme keyword tool zich uitstekend voor een zoekwoorden onderzoek!

Google Search Console toont het aantal vertoningen van zoekwoorden waarvoor je rankt. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert, enkel op de eerste pagina blijft, en jouw resultaat bevindt zich op de eerste pagina van Google, dan spreken we van een vertoning.

Het geeft dus een volledig, betrouwbaar en up-to-date inzicht over het zoekvolume van een keyword!

Daarnaast kun je op zoek gaan naar zoektermen met een hoog aantal vertoningen waarvoor je op de tweede pagina in Google of zelfs nog lager rankt.

Dit betekend namelijk dat het zoekvolume nog veel meer toeneemt naarmate je op de eerste pagina in Google rankt voor deze specifieke zoekterm.

Keyword tools schatten op basis van een deel van de data en eerdere prestaties, Google Search Console meet op basis van recente statistieken en is dan ook een stuk betrouwbaarder!

google search console

Daarnaast kun je met Google Search Console kansrijke zoekwoorden ontdekken waarvoor je rankt in Google, maar die je nog niet hebt toegepast in je content strategie.

Zoekwoorden waarvoor je al wel rankt in Google, maar waarvoor je nog niet hebt geoptimaliseerd bieden namelijk enorme kansen om hoge posities te behalen!

Ga op zoek naar keywords die je nog niet hebt toegepast met een aanvaardbaar zoekvolume en waarvan je huidige organische positie lager is dan 30.

Vervolgens ontwikkel je een webpagina waarin dit keyword centraal staat om je positie in Google de ultieme boost te geven!

keyword research met google search console

Start volgende hoofdstuk SEO Cursus!